'Ondanks bezuinigingen liever Rutte dan Balkenende'

Redactie

De bezuinigingen die het kabinet heeft aangekondigd lijken de populariteit van premier Mark Rutte (VVD) weinig kwaad te doen. Nog altijd vindt 54 procent van de bevolking dat Rutte het beter doet dan zijn voorganger Jan Peter Balkenende (CDA), blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. Als rapportcijfer krijgt Rutte een 6,3.

Een kwart vindt dat Rutte het net zo goed doet als Balkenende en 17 procent meent dat Rutte slechter presteert. Ook de CDA-kiezers verkiezen Rutte boven de premier die hun partij aanleverde. Van hen vindt slechts 10 procent dat Rutte het slechter doet. Ruim een kwart vindt dat Rutte het beter doet en volgens 56 procent zijn beiden even goed.

Onder alle ondervraagden scoort het kabinet slechter, maar het kan op aardig wat steun rekenen. Vier van de tien ondervraagden vinden dat dit kabinet het beter doet. Volgens 18 procent is er geen verschil en 38 procent vindt dit kabinet slechter.

Als gevraagd wordt wie het afgelopen jaar de beste oppositieleider was, wordt SP-leider Emile Roemer door een op de drie ondervraagden genoemd. Na hem volgt D66-leider Alexander Pechtold met 28 procent. GroenLinks-leider Jolande Sap neemt met 7 procent de derde plaats in. PvdA-leider Job Cohen wordt samen met Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) het minst genoemd.

In de zetelpeiling stijgen VVD, CDA en SGP ieder een zetel ten opzichte van vorige week. De PVV, PvdA en GroenLinks leveren een zetel in. De coalitie met gedoogsteun van de PVV komt hierdoor uit op 72 zetels.