Wit-Rusland blokkeert toegang tot sociale media

De regering van Wit-Rusland heeft dit weekeinde de toegang tot Facebook, Twitter en een grote Russische netwerksite geblokkeerd. De autoriteiten hopen daarmee demonstraties van de oppositie zondag, de dag dat het einde van de nazibezetting wordt herdacht, te voorkomen.

Duizenden agenten zijn zondag naar het centrum van de hoofdstad Minsk gestuurd. Tientallen activisten zijn op voorhand gearresteerd en vele andere activisten zijn door de KGB opgeroepen en hebben de waarschuwing gekregen niet te protesteren, aldus mensenrechtenbeweging Vesna. De Wit-Russische autoriteiten proberen elke vorm van protest de kop in te drukken nu het land te maken heeft met de grootste economische crisis sinds het einde van de Sovjet-Unie.

De nieuwe oppositiebeweging Revolutie door Sociale Netwerken heeft via internet een reeks marsen in zo'n dertig steden door het hele land georganiseerd. Aan de marsen namen duizenden mensen deel, die geen spandoeken bij zich droegen en stil door de straten liepen terwijl ze allemaal tegelijkertijd in hun handen klapten.

Het is nog onduidelijk of er zondagavond protesten zullen plaatsvinden en zo ja waar, nu de activisten niet met elkaar via internet kunnen communiceren en het centrum van Minsk is afgezet door de politie.