[Tour] DerMeisters Tour-feitje van de dag

Tijdens de Tour de France zal DerMeister, Eindredacteur van FOK!sport, elke dag een feitje naar buiten brengen over de etappe die verreden zal worden of over een andere gebeurtenis uit de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk.

Vandaag staat tijdens de tweede etappe van de Tour de France de ploegentijdrit rondom Les Essarts op het programma. Twee Nederlandse ploegen, Rabobank en Vacansoleil-DTM, zullen in actie komen tijdens deze etappe. Nederlandse ploegen behoren de laatste jaren niet meer tot de favorieten om mee te doen om de bovenste plaatsen tijdens een ploegentijdrit. Toch was dit een aantal jaren terug anders.

Peter Post kan met gerust hart in één adem genoemd worden met het begrip 'ploegentijdrit'. Een door Post geleid team wist maar liefst twaalf keer een zege te boeken op deze discipline. Negen keer won hij met zijn legendarische Raleigh-team, drie keer met Panasonic.

De laatste zege van Post en Nederland werd op 8 juli 1992 behaald. Panasonic reed dat jaar de Tour de France met een Nederlandse licentie, maar de ploeg had in de naam van Eddy Bouwmans slechts één Nederlander in de Ronde. Het team bestond verder uit Maurizio Fondriest, Vjatsjeslav Ekimov, Olaf Ludwig, Wilfried Nelissen, Guy Nulens, Marc Sergeant, Eric van Lancker en Dimitri Zhdanov. Theo de Rooij en Walter Planckaert fungeerden destijds als ploegleider, met Post op de achtergrond als de grote baas van de ploeg.

De 63 kilometer lange tijdrit, die werd verreden rond Libourne, werd door het Panasonic-team afgelegd in een snelle tijd van 1.13,15. Daarmee was de ploeg van Post zeven seconden sneller dan de Carrera-ploeg, met Tour-winnaar Stephen Roche en Claudio Chiappucci. Team Gatorade, met Gianni Bugno in de gelederen, gaf 21 tellen toe op het Panasonic-team. Jan Raas voorspelde in de ochtend voor de etappe dat "die van Post" de etappe wel eens zou kunnen gaan winnen. "Ze hebben gewoon de beste renners voor dit soort werk. Ludwig, Ekimov, Zhdanov, dat lijkt me een duidelijke zaak", aldus Raas.