Voorpost wil conferentie Hizb-ut-Tahrir verstoren

Redactie

De extreemrechtse actiegroep Voorpost is van plan zondag een conferentie van de radicale islamitische groepering Hizb-ut-Tahrir in Amsterdam te verstoren. "Het is onverantwoord dat onze regering toestaat dat deze mensen hier bijelkaar komen", zegt een woordvoerder zondag.

Om 11.30 uur, een halfuur voor aanvang van het congres, zouden ongeveer twintig actievoerders 'toeslaan' bij het Rhone Congres & Party Centre aan de Rhoneweg. Wat er precies gaat gebeuren, wil de woordvoerder niet zeggen omdat de politie daar dan op in zou kunnen spelen.

"We willen in ieder geval een tegengeluid laten horen. We zullen het congres de hele dag dwarsbomen."

Hizb-ut-Tahrir streeft naar een wereldkalifaat op basis van streng-islamitische wetgeving. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei dinsdag dat hij geen mogelijkheid ziet het congres te verbieden. De openbare orde komt niet in gevaar en er zijn geen strafbare feiten gepleegd.

Voor de groepering geldt de vrijheid van vergadering. Wel houdt de gemeente Amsterdam het congres 'nauwlettend' in de gaten. De autoriteiten zouden 'nadrukkelijk' aanwezig zijn om te bekijken of de deelnemers zich aan de wet houden.