Nasrallah spreekt zich uit tegen Hariri-tribunaal

Redactie

Hezbollah-leider Sheik Hassan Nasrallah heeft gezworen dat de vier leden van zijn organisatie die door het Hariri-tribunaal in Leidschendam zijn aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de moord op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri niet zullen worden uitgeleverd. "Nog in geen driehonderd jaar", zo sprak Nasrallah zaterdag.

Het onderzoek naar de moord, dat zes jaar in beslag nam, werd door Nasrallah afgedaan als een complot van de Verenigde Staten en Israël, een daad van 'agressie tegen ons en onze heilige strijders'.

Druzenleider Walid Jumblatt waarschuwde vrijdag dat in Libanon een burgeroorlog dreigt nu het Hariri-tribunaal Hezbollah-leden heeft aangeklaagd. Libanon is meer gebaat bij stabiliteit dan bij gerechtigheid, betoogde Jumblatt.

Hezbollah heeft met steun van Jumblatts blok een meerderheid in het parlement en is erin geslaagd de regering van Hariri's zoon Saad ten val te brengen omdat deze weigerde het onderzoek van het tribunaal te veroordelen. In januari werd de door Hezbollah naar voren geschoven Najib Mikati premier.

Mikati deed de vage mededeling dat zijn regering internationale resoluties zal respecteren zolang ze de binnenlandse vrede niet in gevaar brengen. Het parlement zal zeker alles in het werk stellen om het Hariri-tribunaal te frustreren in zijn streven de schuldigen aan de moord ter verantwoording te roepen.

Rafik Hariri kwam op 14 februari 2005 om het leven bij een aanslag met een autobom in Beiroet. Bij de aanslag vonden naast Hariri nog 22 mensen de dood. De verdenking viel meteen op Syrië, omdat Hariri de Syrische rol in zijn land wilde verminderen. Syrië ontkende, maar uiteindelijk leidden massale demonstraties ertoe dat Syrië zijn leger na 29 jaar uit Libanon terugtrok.

Een van de verdachten is Mustafa Badreddine, die beschouwd wordt als de plaatsvervangende militaire commandant van Hezbollah. Hij is de zwager van wijlen commandant Imad Mughniyeh en wordt ook verdacht van betrokkenheid bij bomaanslagen in 1983 op de Amerikaanse en Franse ambassades in Koeweit, waarbij vijf mensen omkwamen.


Nasrallah spreekt zich uit tegen Hariri-tribunaal (Foto: Novum)