[Tour] Hushovd leider na winst Garmin-Cervélo

Frank (franklop)

Thor Hushovd is de nieuwe leider in de Tour de France. De Noor won met zijn ploeg Garmin-Cervélo de ploegentijdrit en pakte daardoor de gele trui net voor zijn ploeggenoot David Millar. De tweede plaats in de tijdrit ging naar BMC, dat vier seconden toegaf. Rabobank werd knap zevende en gaf slechts twaalf seconden toe.

De Saxo Bank-ploeg van drievoudig winnaar Alberto Contador moest als eerste vertrekken in Les Essarts. Het oogde wat rommelig bij de ploeg, die 25.16 op de klok zette in de rit van 23,5 kilometer, wat uiteindelijk de achtste plek opleverde.

Ook Rabobank moest relatief vroeg starten en was onderweg bij beide tussenpunten drie seconden sneller dan Saxo Bank. Op de meet noteerden ze 25.00 en daarmee pakte Robert Gesink weer 16 seconden op Contador. De specialisten van Garmin-Cervélo waren zoals verwacht sneller en ze noteerden 24.48.

Een andere favoriet Team Sky redde de tijd van Garmin niet, maar was wel net wat sneller dan de Rabobank. HTC, winnaar van de ploegentijdrit van de Giro d'Italia, verloor al snel Bernhard Eisel door een val in de eerste bocht en moest gelijk verder met acht man, maar wist wel de voorlopige derde tijd te rijden. Tussendoor was ook RadioShack nog één seconde sneller dan Rabobank gebleken.

In de Leopard-Trek-ploeg van de broertjes Schleck werd vooral aangejaagd door Fabian Cancellara, terwijl de Schleckjes zelf keer op keer verzaakten mee te rijden. Desondanks zetten ze 24.53 neer. Ook BMC (van Cadel Evans) reed sterk en kwam op de tweede plaats terecht op vier seconden, waardoor Evans de gele trui op één seconde misliep. Die ging nu naar Thor Hushovd, die zijn ploeggenoot David Millar voorblijft.

De Omega Pharma-Lotto-ploeg van de huidige gele trui drager Phillippe Gilbert werd tiende, waardoor ook kopman Jurgen Van den Broeck tijd verloor. Vacansoleil, dat met vijf gehavende renners moest rijden, klokte 26.03. De grootste verliezer van de dag was Samuel Sánchez. Zijn Euskaltel-ploeg eindigde als laatste en moest 1.22 toegeven op Garmin-Cervélo.

Uitslag ploegentijdrit

# Ploeg Belangrijkste renners Tijd
1 Garmin-Cervélo Hushovd, Farrar 24.48
2 BMC Evans +0.04
3 Team Sky Wiggins z.t.
4 Leopard-Trek A. Schleck, F. Schleck +0.05
5 HTC Highroad Cavendish, Martin z.t.
6 RadioShack Klöden, Leipheimer +0.10
7 Rabobank Gesink +0.12
8 Saxo Bank Contador +0.28
9 Astana Vinokourov +0.32
10 Omega Pharma-Lotto Van den Broeck, Gilbert +0.40
20 Vacansoleil Feillu, Hoogerland +1.15


Stand na tweede etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 5:06.25
2 David Millar GBr Garmin-Cervélo z.t.
3 Cadel Evans Aus BMC +0.01
4 Geraint Thomas GBr Team Sky +0.04
5 Linus Gerdemann Dui Leopard-Trek z.t.
6 Frank Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
7 Fabian Cancellara Zwi Leopard-Trek z.t.
8 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
9 Manual Quinziato Ita BMC z.t.
10 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
25 Robert Gesink NED Rabobank +0.12