John Krasinski en Wendell Pierce over Jack Ryan seizoen 2

Tom Clancy's Jack Ryan, al sinds 1987 de belangrijkste figuur in Clancy's 'Ryanverse' boeken, maakte vorig jaar zomer de overstap van films naar televisie. In de Amazon Prime Video-serie die naar hem is vernoemd raakte Ryan betrokken bij de jacht naar een Bin Laden-achtige terrorist. In het tweede seizoen, dat vanaf vandaag te zien is, verplaatst de actie zich naar Venezuela. Hier is een corrupte politicus aan de macht, die mogelijk een aantal vieze spelletjes speelt om aan de macht te blijven, en komt Ryan achter een mogelijke illegale wapenhandel. De ontdekking leidt tot een groot verlies voor Ryan en dat stuurt hem op een mogelijk gevaarlijk pad.

Het tweede seizoen van de spionageserie vertelt over corruptie en dictatorschap, buitenlandse bemoeienis in verkiezingen en andere geopolitieke issues, maar is vooral een serie over een groep personages die met elkaar in deze situatie zitten. Twee van deze personages, Jack Ryan zelf en zijn voormalige chef Jim Greer, worden gespeeld door respectievelijk John Krasinski en Wendell Pierce. FOK! ontmoette de twee in Londen en sprak met het duo over het tweede seizoen

Tom Clacny's Jack Ryan: Wendell Pierce en John Krasinski
Wendell Pierce en John Krasinski

Vergeleken met het vorige seizoen, wat is de gemoedstoestand van jullie personages in dit verhaal?

John Krasinski: "Jack’s gemoedstoestsand is… ik heb het idee dat hij een nieuw perspectief heeft op de wereld. Er is een lens voor hem veranderd door dit morele conflict dat hij heeft meegemaakt in het eerste seizoen, waarin er goede en slechte mensen zijn, goede en slechte beslissingen. Wendells personage heeft het hele seizoen geprobeerd hem uit te leggen dat het niet zo simpel zit. Dat er een grijs gebied is en in dat gebied moeten soms moeilijke beslissingen worden gemaakt.

"Jack komt het tweede seizoen in met de ervaring met dat grijze gebied. Hij heeft er niet alleen van gehoord, maar zelf ervaren wat het inhoudt en wat het kost om in dat gebied te leven. Dus voor mij was het heel leuk om een Jack te spelen die eigenlijk alle kanten op kon, dit seizoen. Hij was niet meer echt de “boy scout” die hij vorig seizoen was. En dus wanneer hij het verschrikkelijke verlies van zijn beste vriend meemaakt, denk ik dat de Jack uit het eerste seizoen alles volgens het boekje zou hebben gedaan en hulp zou hebben gezocht, terwijl de Jack in dit seizoen zegt ‘ik ben zelf de hulp, ik doe het zelf’ en dat was erg leuk om te spelen."

Wendell Pierce: "Voor mijn personage was het verlossend om weer in het veld te zijn, met daaropvolgend het conflict van ‘kan ik dit allemaal weer verliezen?’ omdat er iets persoonlijks aan de hand is met [Jim] en omdat dat de missie beïnvloedt."

Hoe is de verstandhouding tussen Jack Ryan en Jim Greer dit seizoen anders dan in het vorige seizoen?

Pierce: "Wat er is veranderd is dat er meer dan een professionele relatie is. Dat we naar elkaar toe zijn gegroeid als vrienden, en je ziet dit seizoen een beetje hoe veel iemand voor een vriend doet in heel moeilijke tijden."

Krasinski: "Ik denk ook dat de relatie tussen de twee veel minder die van mentor/leerling is, dit seizoen. Jack vecht er hard voor om niemands leerling te meer zijn. Hij vindt dat hij zelf de dingen wel kan aanpakken die hij op zijn pad vindt. En dat is de grote les voor hem. Het is alsof hij overcompenseert van het vorige seizoen, dat hij in niemands schaduw wil staan. Maar hij realiseert zich ook dat je het nog steeds niet allemaal alleen moet doen, dat je een partner nodig hebt. Ik zeg altijd dat de romance in het verhaal tussen ons twee is, omdat we in het eerste seizoen heel close waren, maar aan het einde van het seizoen uit elkaar gingen en in het tweede seizoen elkaar nodig hebben, en dus niet alleen samenwerken omdat iemand dat ons oplegt."

De serie behandelt veel actuele issues; dit jaar is het Venezuela, vorig jaar Syrië. Denk je dat het belangrijk is om een show als Jack Ryan te hebben om zulke issues te bespreken en het wellicht in een ander licht te plaatsen?

Krasinski: "Ik denk niet dat we een hele actuele serie zijn. Het is vergelijkbaar met hoe Clancy zijn boeken schreef. The Hunt for Red October negeert niet dat de Koude Oorlog aan de gang is, maar ik had tijdens het lezen niet het idee dat het echt precies de werkelijkheid weergaf. De Koude Oorlog was meer de achtergrond voor de realiteit in het boek, voor het speelveld van zijn personages, en ik denk dat de achtergrond van Venezuela dat voor ons is. Want voor ons heeft Jacks verhaal heel weinig te maken met de Venezolaanse politiek en veel meer met het zoeken naar wraak voor zijn vriend.

"En dat is heel krachtig. Ik denk dat een verhaallijn over het verlies van een vriend en het zoeken naar wraak daarvoor één van de sterkste verhaallijnen is die je kunt krijgen. Dus voor mij is het veel meer zaak om Jack in een situatie te plaatsen waarin de kijker het idee krijgt dat het zich in het heden afspeelt, dan dat het gaat om het bespreken van hele specifieke, hele intense geopolitieke issues van waar we in de serie zijn."

Pierce: "Die geopolitieke issues zie je wel op macroniveau. Wat we proberen te doen is het verhaal persoonlijk houden. We hebben onze personages met specifieke vaardigheden en hulpmiddelen en we tonen hoe zij impact kunnen hebben op zij die kwetsbaar zijn in de context van deze geopolitieke conflict. Dat speelt zich op een hoger niveau af, maar intussen zijn er mensen die hun dagelijkse leven proberen te leven en dat is waar een inlichtingen-agent een echte impact kan hebben; die kan hulpbronnen van dat macroniveau omlaag brengen naar de mensen die het nodig hebben."

Tom Clacny's Jack Ryan: John Krasinski en Noomi Rapace
John Krasinski en Noomi Rapace

De serie heet Jack Ryan, maar vertelt over zo veel andere mensen. In hoeverre denk je dat hij een soort van terughoudende heldfiguur in een groter plaatje is in tegenstelling tot wanneer we alleen hem zouden volgen?

Krasinski: "Jack is zo iemand die niet denkt dat mensen op hem letten. Hij leeft een beetje in zijn eigen wereld, in zijn eigen hoofd. Wanneer hij iets in zijn hoofd krijgt, en dat zag je ook in het eerste seizoen als frustratie voor Greer, dan was het onmogelijk hem zover te krijgen dat hij het losliet.

"Ik denk dat het meer gaat om Jack die de andere personages gebruikt om de antwoorden te krijgen die hij zoekt. In het eerste seizoen was het ook niet echt een one-man show, meer een two-man, en dit seizoen zijn we zeker met z’n vieren. En met z’n vieren vullen we de serie op een manier die echt nodig is. Ik ben blij dat de serie niet alleen mijn personage volgt, dat zou te veel druk zijn voor mij als acteur, om de enige te zijn waar de verhaallijn om draait.

"We leerden dat bij The Office ook, dat toen we buiten de kernpersonages begonnen te kijken, toen werd de show, naar mijn mening, zo goed als het zou kunnen zijn, door naar die andere personages te kijken en die te verdiepen. En hier geldt dat ook; wanneer je zulke sterke acteurs hebt, zoals Michael Kelly en Noomi [Rapace, red], dat zijn mensen die je op je wensenlijstje zet in de zin van ‘laten we iemand zoals deze zoeken, want de persoon zelf krijgen we vast niet’. Het feit dat we daadwerkelijk die archetypen konden casten in deze rollen was voor mij verbazingwekkend, zo geweldig."

Pierce: "Het mooie van de show is ook dat we het konden bevolken met zulke geweldige acteurs. John is veel te bescheiden hier; hij is de hoeksteen, de katalysator die alles bij elkaar brengt. Dat is het mooie van iemand die de serie zo leidt. Hij komt uit Boston, en deze metafoor maak ik heel voorzichtig, maar hij is als Tom Brady; hij is geweldig, maar hij maakt iedereen in het team ook geweldig."

Krasinski: "Dat is waar ik op zat te wachten! Om met Tom Brady vergeleken te worden."

Pierce: "Hij maakt iedereen in het team geweldig, weet je. En dat als producer en acteur voor deze serie. Het heet Jack Ryan omdat je je daar als kijker in verplaatst; als ik in deze situatie terecht zou komen, wat zou ik dan doen? En hoe specifieker je bent, hoe meer universeel je verhaal wordt. Wie je ook bent, iedereen kan zich identificeren met Jack en de situatie waar hij in zit."

Je hebt het over specificiteit en de waarde daarvan: jouw personage is een moslim. Dat werd vorig jaar benadrukt. Dit jaar zien we dat veel subtieler terug komen. Vind je het belangrijk dat we dat op deze manier zien, om te tonen dat moslims ook normale mensen zijn? Dat zij werken, vrienden hebben en dat het niet uitmaakt wat voor gezicht te hebben?

Pierce: "Ja, ik denk dat het belangrijk is voor mensen om die diversiteit te zien. In eerste instantie om een Afrikaans-Amerikaans persoon bij de CIA te hebben, daar ben ik trots op. Ik ben er trots op dat hij een praktiserend moslim is en daar ook mee worstelt zoals iedereen met hun geloof worstelt. Gewoon dat tonen op die manier elimineert zo veel stereotypen en vooroordelen van wie iemand is en het spreekt veel meer onze overeenkomsten dan onze verschillen aan."

Het tweede seizoen van Jack Ryan is vanaf vandaag te zien bij Amazon Prime Video, waar je ook nog het eerste seizoen kunt bekijken.