Alles staat op het spel in seizoen 2 van 13 Reasons Why

Zelden weet een serie mensen zo te verdelen en tegelijkertijd weer bij elkaar te brengen. Toen het eerste seizoen van 13 Reasons Why op Netflix verscheen was er niet zo veel aan de hand. Het duurde even voordat iedereen dat seizoen had gekeken voordat de discussie losbarste en dan vooral in Amerika. Zette de serie aan tot zelfmoord? Verheerlijkte de verhaallijn het beëindigen van je leven? Zou er een verbod op moeten komen? De spanning liep hoog op en Netflix werd bijna gedwongen om te reageren. Voor elke aflevering werd voortaan een waarschuwing geplaatst. Als iemand die aan het kijken was hulp nodig had, werd hij of zij geadviseerd om er over te praten, met een professional. In het tweede seizoen wordt dit voortgezet, want elk leven dat niet gered kan worden is er immers een te veel.

De zelfmoord van Hannah heeft Liberty High nog steeds in zijn greep. Na de gebeurtenissen in het eerste seizoen is het nu tijd voor de rechtszaak die de Bakers hebben aangespannen tegen de school. En tijdens de verhoren komt iedereen aan de beurt. Langzamerhand wordt er steeds meer duidelijk over wat voor een persoon Hannah echt was en vooral hoe het allemaal anders had kunnen gaan. Plotseling duiken er bij Clay polaroids op die steeds meer het knagende gevoel dat Clay al had weer aanwakkeren. Is alles wat Clay heeft gedaan om Hannah te helpen echt voor niets geweest en begint alles weer opnieuw?

De vaste tijdlijn die het eerste seizoen volgde wordt ditmaal vrijwel geheel los te laten. De 13 afleveringen konden immers worden opgehangen aan de tapes, maar nu die allemaal zijn verteld is het verhaal af. Dat is tenminste wat je zou denken. Er blijkt echter meer gebeurd te zijn dan Hannah vertelt op haar tapes, zowel positief als negatief. Die verhalen komen allemaal naar buiten via de verhoren die gedaan worden in de rechtszaak van de ouders van Hannah tegen de school. Het is een truc die al door een aantal series is voorgedaan, met als meest recente voorbeeld Broadchurch, waarbij het hele tweede seizoen draaide rondom het proces van de moordenaar uit het eerste seizoen. Dat zorgt ervoor dat er minder tempo in zit dan in het eerste seizoen, maar biedt wel meer diepgang. Het zijn namelijk personages waar het publiek na een seizoen duidelijk meer over wilde weten, want het tweede seizoen werd vrij snel na het succes aangekondigd. Een tip is wel om voor dit tweede seizoen het eerste nog een keer te kijken, aangezien er vrij snel diep wordt ingegaan op kleine details uit het eerste seizoen. Daardoor zou het dus kunnen dat er iets gemist wordt.

Een groot thema in dit seizoen is mishandeling. Nadat er in het eerste seizoen een aantal keer werd gehint naar verkrachting en seksuele mishandeling wordt er door middel van het personage van Jessica dieper ingegaan op de nasleep van zo'n verkrachting. Dt biedt de wat jongere kijkers een blik die ze misschien nog niet eerder hebben gezien. Het spel van Alisha Boe is erg sterk en geeft het personage een extra laag, die ze in het eerste seizoen nog niet geheel wist over te brengen. Andere sterke rollen worden neergezet door Dylan Minnette als Clay Jensen en Kate Walsh als Olivia Baker. Vooral Walsh weet gedurende het gehele proces telkens weer een nieuwe invalshoek te geven aan de gebroken moeder van Hannah en Minnette krijgt als Clay te maken met de nasleep van het verliezen van een dierbaar iemand. Daar hebben de schrijvers wel degelijk hun research gedaan, want dit is op een noemenswaardige manier in het verhaal gebracht.

Seizoen twee draait dus vooral om de rechtszaak en de verhalen die daarbij horen. Dit zorgt er voor dat de focus soms kwijt raakt door het gerommel met de tijdlijn, zowel verhaaltechnisch als narratief. Wat dit toevoegt is dat er veel dieper kan in worden gegaan op de personages waarover iedereen mer wilde weten na het eerste seizoen, waarbij vooral de nadruk lag op de verhalen van Hannah door middel van de tapes en van Clay door het beluisteren van de tapes. Die diepgang is wat het tweede seizoen de moeite waard maakt om te blijven kijken. Plan dus vooral een weekend vrij om alles te kijken, want zoals bijna altijd weer gebeurd, zodra er begonnen wordt met kijken, is er geen stoppen meer.

Alle afleveringen van het tweede seizoen van 13 Reasons Why zijn vanaf morgen beschikbaar op Netflix.