FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 mei 2018

Dronken Mac Miller rijdt auto in de prak, bajes in

Mac Miller zit in de nor. De rapper reed in de nacht van woensdag op donderdag zijn auto in de prak en ging er te voet vandoor voordat de politie ter plekke was. Agenten haalden Malcolm McCormick, beter bekend als Mac Miller, volgens TMZ thuis op.

De 26-jarige rapper vouwde zijn Mercedes-Benz G-klasse om een elektriciteitsmast in de San Fernando Valley. Mac en twee passagiers verlieten het wrak te voet, een ooggetuige belde de politie. Toen die bij de gekreukelde SUV en de omvergereden mast kwam, was het adres van de rapper vrij snel achterhaald. Agenten belden aan bij Mac, die meteen toegaf dat hij een slok teveel op had en zijn auto onbeheerd achter had gelaten.

Een politiebron vertelde TMZ dat Mac "de meest beleefde en aardigste dronken persoon was die we ooit hebben gezien". Desondanks werd de rapper, wiens relatie met Ariana Grande onlangs op de klippen liep, in de boeien geslagen en in een cel gezet.

Dronken Mac Miller rijdt auto in de prak
Dronken Mac Miller rijdt auto in de prak (Foto: BuzzE)

Zwangere vrouw opgenomen na aanrijding

Op donderdagavond rond 19:20 uur raakten een 19-jarige zwangere vrouw en 25-jarige man uit Dordrecht gewond. Het duo liep over de kruising van het Scheffersplein en de Wijnstraat toen zij werden aangereden door een 35-jarige motorrijder. Hulpdiensten rukten uit met onder andere een traumaheli.

De vrouw en motorrijder werden uiteindelijk per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis in Dordrecht. De 25-jarige man raakte lichtgewond. De motorrijder bleek later ook lichte verwondingen te hebben. De vrouw is opgenomen in het ziekenhuis. De ongeboren baby lijkt vooralsnog ongedeerd te zijn. Het verkeer is enige tijd gestremd geweest.

Zwangere vrouw opgenomen na aanrijding (foto Stockfoto politie.nl)
Zwangere vrouw opgenomen na aanrijding (foto Stockfoto politie.nl)

Nederland onder 17 naar EK-finale na strafschoppen

Dankzij een perfecte strafschoppenserie tegen gastland Engeland mag Nederland onder 17 zich EK-finalist noemen.

Het team van Kees van Wonderen maakte net als de Engelse leeftijdsgenoten veel indruk in de eerdere fases van het toernooi en tegen elkaar wisten beide teams niet te scoren. De talenten hielden elkaar goed in evenwicht en Oranje moest het initiatief aan de tegenstander laten. Daarbij kwam Engeland tot één echte mogelijkheid: de bal van Faustino Anjorin landde op de paal.

Ook na rust bleef Engeland lang de bovenliggende partij, maar in de slot van het duel slaagde Oranje er steeds beter in om onder de druk uit te komen. Toch kwamen ook de Nederlandse jeugdinternationals niet tot scoren, waardoor een strafschoppenserie beslissing moest brengen. De eerste vijf pogingen gingen aan beide zijden raak, daarna schoot Nederland ook nummer zes binnen en Folarin Balogun faalde namens Engeland. In de finale wacht Italië, dat eerder op de dag met 2-1 won van België.

Van Gerwen laat Smith volkomen kansloos en wint 4e Premier League-titel

Nog één keer in 2018: het is donderdagavond en dus is het tijd voor de Premier League Darts! De vier beste spelers van het seizoen zijn na zestien wedstrijden neergestreken in The O2 Arena in Londen, waar beslist gaat worden wie zich tot kampioen mag kronen.

Wereldkampioen Rob Cross opent het bal tegen de nummer één van de wereld en titelverdediger Michael van Gerwen. Het groene monster hoopt na 2013, 2016 en 2017 zijn vierde titel te pakken, terwijl hij in de twee tussenliggende jaren de finale verloor. De in rap tempo richting John Henderson-proporties gaande Cross hoopt zijn debuutseizoen uiteraard te bekronen met de titel.

De nummers twee en drie van het reguliere seizoen, Michael Smith en Gary Anderson, strijden om de andere finaleplek. Een interessante strijd, want Bully Boy wordt al jaren een soort van begeleid door de Schotse tweevoudig wereldkampioen. Smith hoopt zijn eerste Premier League-finale te bereiken - zelfs zijn eerste majorfinale - en Anderson wil na 2011 en 2015 zijn derde titel pakken.

Vanaf 19.30 uur is een ieder welkom voor de live-uitzending op RTL7, waar de boel een kleine veertig minuten later daadwerkelijk gaat beginnen. Ook op het FOK!forum is de liefhebber uiteraard weer welkom.

Halve finale 1: Michael van Gerwen (NED) - Rob Cross (ENG) 10-6
Nadat de dartszender van Nederland de opkomst van de wereldkampioen had gemist - reclame boven alles - kon de boel van start, met een 180'er van Van Gerwen. Dat zette gelijk de toon, want Cross kon niet heel lang in de buurt blijven. Tot 1-1, welteverstaan. Vanaf dat moment liep de Nederlander weg naar 5-1 en die voorsprong kwam geen moment meer in gevaar. Op 7-4 kwam Cross even een heel klein beetje in de buurt en bij 9-6 werd het mogelijk nog wat spannend, maar Van Gerwen maakte het keurig af met een 70-finish: 10-6.

Michael van Gerwen - Rob Cross (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Rob Cross (Bron: PDC)

Halve finale 2: Gary Anderson (SCO) - Michael Smith (ENG)
Smith begon uitstekend tegen zijn leermeester en zette de Schot al snel op een 4-1 achterstand. Anderson kwam knap terug tot 4-4, maar Bully Boy draaide de gashendel gewoon opnieuw open en won weer drie legs op rij: 7-4. Anderson stribbelde nog even tegen, maar Smith hield stand en maakte het met 10-6 af, waardoor hij rond 22.00 uur tegen Van Gerwen zijn eerste grote TV-finale gaat spelen.

Michael Smith - Gary Anderson (Bron: PDC)
Michael Smith - Gary Anderson (Bron: PDC)

Finale: Michael van Gerwen (NED) - Michael Smith (ENG) 11-4
Van Gerwen begon weer heerlijk en in de tweede leg gooide hij de 450e 180'er van het Premier League-seizoen, echt fantastisch. Op 3-0 wist Smith zowaar een leg te winnen tegen de ontketende Nederlander, wiens gemiddelde ruim boven de 120 uit torende. Voor men met de ogen kon knipperen stond de mokerhard doordenderende Brabander al op 7-1, terwijl Smith helemaal niet zo slecht speelde.

Pas als Smith een leg eens met 180 begon lukte het om op het scordebord te komen. Van Gerwen gooide er weliswaar 180 en 140 achteraan, maar met een 125-finish werkte Smith zich naar 8-2. Na de onderbreking won Smith nog twee legs, maar Van Gerwen maakte het met een 112-finish op gepaste wijze af.

Michael van Gerwen - Michael Smith (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Michael Smith (Bron: PDC)

MvG wint. (PRO SHOTS/Joris Verwijst)
MvG wint. (PRO SHOTS/Joris Verwijst)

Trump stelt Kim rijk land in vooruitzicht

President Donald Trump zegt dat Washington niets heeft gehoord over twijfel rond de aanstaande top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Deze dreigde de ontmoeting op 12 juni af te zeggen onder meer wegens de militaire oefeningen die de Amerikanen momenteel houden met de Zuid-Koreanen. "Als de meeting doorgaat dan gaat hij door. Zo niet dan gaan de VS door met de volgende zaak".

Trump herhaalde nog eens dat het beste wat Kim kan doen is een deal sluiten die leidt tot een kernwapenvrij Koreaans schiereiland. Daarbij denkt hij niet aan een "Libië-model", waarbij het staatshoofd sneuvelt zoals indertijd Kaddafi. Veiligheidsadviseur John Bolton deed die suggestie onlangs. Trump nam daarvan afstand en zei een akkoord te willen dat Kim juist beschermt. "Hij zou blijven, hij zou zijn land leiden en dat land zou heel rijk worden".

Libië was heel iets anders. "Dat land hebben we gedecimeerd". Een Libisch scenario komt volgens Trump pas in beeld als er helemaal niets te bereiken valt met Noord-Korea. "We kunnen niet toelaten dat het land atoomwapens houdt. Ondenkbaar", aldus Trump, die tevens zei dat Pyongyang gewoon overleg voert over de ontmoeting in Singapore alsof er niets aan de hand is.

Trump had donderdag ook Jens Stoltenberg op bezoek. Hij prees de secretaris-generaal van de NAVO omstandig. Die is volgens hem erg goed bezig de leden te wijzen op hun verplichtingen en hen te bewegen de defensiebudgetten op te schroeven. Duitsland is volgens hem echter een land dat lang niet genoeg doet.

Trump stelt Kim rijk land in vooruitzicht
Trump stelt Kim rijk land in vooruitzicht (Foto: ANP)

Tofik Dibi tweet dreigement niet-moslims: politie doet onderzoek

Tofik Dibi wil niet-Moslims die de komende maand tijdens zonsuren op een terrasje zitten graag doodschieten. Dat is de strekking van zijn post op Twitter.

Tofik Dibi gaat terrasgangers sniperen tijdens Ramadan
Tofik Dibi gaat terrasgangers sniperen tijdens Ramadan

Dat Dibi nog niet is opgepakt door de politie of dat niemand behalve FOK! hier nog aandacht aan heeft besteed zegt waarschijnlijk meer over hoe serieus Nederland Dibi neemt. Lees: Niet!

De ex-politicus probeerde het eerder als stand-upcomedian maar ook dat werd geen succes. Deze grap op Twitter wordt vooralsnog ook niet dijenkletsend door zijn volgers ontvangen dus daarom een bemoedigend steuntje in de rug namens ons: Hahaha, die Tofik toch, kostelijk man.

Update 21:55 uur
De PVV-fractie in Den Haag laat bij monde van raadslid Willie Dille aan FOK! weten "Er speciaal voor Tofik nog ééntje extra te drinken!". 

Update 22:30 uur
De politie laat middels een reactie aan FOK! weten dat de afdeling terrorsimebestrijding de tweet van Tofik Dibi 'nu nog' onder de loep neemt. Indien nodig zal er actie worden ondernomen. 

Krikke betreurt dat ze niet wist van melding

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag trekt zich de onduidelijkheid aan die is ontstaan over het steekincident op Bevrijdingsdag. Ze betreurt het zeer dat informatie over een anonieme melding waarin wordt gerept over terroristische plannen van de verdachte, niet meteen bij haar bekend was. Dat komt doordat die melding niet in het politiesysteem was verwerkt. Ze benadrukte dat de melding destijds wel zeer grondig was onderzocht en gewogen door de politie, andere instanties en zelfs de inlichtingendienst AIVD.

Ze zei dat donderdagavond tegen de gemeenteraad, die zeer kritisch was over haar verklaring dat de man bekend was om verward gedrag en dat er verder geen signalen waren dat er meer aan de hand was. Krikke legde de raad uit dat "ze nooit heeft gezegd en nooit heeft bedoeld" dat de man tíjdens zijn daad verward was. Volgens haar heeft ze daarom niets gezegd over zijn mogelijke motief. "Daar doet het Openbaar Ministerie juist onderzoek naar", zei de burgemeester. Dat terreur niet wordt uitgesloten, blijkt volgens haar dat er groot onderzoek gaande is naar een mogelijke terroristische achtergrond.

De fout die er is gemaakt, is dat de melding niet in het systeem is geregistreerd. Het is niet fout gegaan met het onderzoek naar de melding, zei Krikke. Ze zei dat ze er "verschrikkelijk van baalde" toen ze enkele dagen na de steekpartij pas hoorde van het briefje en het onderzoek. Ook de politiebaas en de hoofdofficier van justitie in Den Haag hadden er volgens haar eveneens "stevig de pest in" dat ze het niet wisten.

Krikke betreurt dat ze niet wist van melding
Krikke betreurt dat ze niet wist van melding (Foto: ANP)

Gegniffel om nieuwe videoclip Backstreet Boys

De Backstreet Boys hebben donderdag voor het eerst in jaren weer van zich laten horen op muzikaal vlak. De mannen brachten Don't Go Breaking My Heart uit en deelden ook meteen de nieuwe videoclip bij het nummer.

Die clip is aanleiding voor gegniffel op Twitter. Vooral over de dansmoves van de Backstreet Boys, die vorige maand vierden dat ze het 25 jarige bestaan, worden grappen gemaakt. "De Backstreet Boys brengen in 2018 een nummer uit, dat doet denken aan 1998. Ze zijn 45 jaar, maar doen alsof ze nog steeds 25 zijn", analyseerde een twitteraar. "Dit is net een high school-film, waarin alle acteurs dertigers zijn die zestien-, zeventienjarigen vertolken."

Een andere gebruiker vraagt zich af of de 'cheesy' danspasjes nodig zijn. Ook om de titel, Don't Go Breaking My Heart, wordt gelachen. "Nee, het is een cover", twitterde iemand, verwijzend naar het nummer van Elton John dat in 1976 en in 1993 verscheen.

Ondanks, of misschien juist dankzij, de grappen waren de Backstreet Boys in verschillende landen trending topic. "Het moet weer 1998 zijn", grapten meerdere twitteraars.

Fans van de boyband zijn lyrisch over Don't Go Breaking My Heart. Ook de mannen zelf zijn weg van het nummer. "Zodra we dit liedje hoorden, wisten we dat het speciaal was", liet Kevin Richardson weten aan Amerikaanse media. "De piano en de synths zijn geweldig. En als de groove in het tweede couplet komt, kom op! Geweldige coupletten, hook en melodieën. Je wil het gewoon blijven luisteren."


Gegniffel om nieuwe videoclip Backstreet Boys
Gegniffel om nieuwe videoclip Backstreet Boys (Foto: BuzzE)

Sparta krijgt penalty niet en blijft steken op gelijkspel

FC Emmen en Sparta Rotterdam hebben hun eerste play-offduel afgesloten met een 0-0 gelijkspel. De strijd om promotie/degradatie ligt nog open.

De beste kansen waren voor de Eredivisionist uit Rotterdam, maar ook Emmen liet mogelijkheden op een gunstiger uitgangspositie onbenut. Na rust had Sparta een strafschop moeten krijgen. Spierings werd naar de grond getrokken, maar de scheidsrechter liet doorspelen. Zelfs na het uitgebreid raadplegen van de videoscheidsrechter kende hij geen penalty toe, tot onbegrip van Dick Advocaat en consorten.

De Rotterdammers hadden zichzelf een eenvoudige avond kunnen bezorgen als Robert Mühren in de openingsfase beter met zijn mogelijkheden omging. Na een fraaie hakbal van Fred Friday kwam hij binnen tien minuten spelen alleen voor de keeper te staan. Het werd één van de vele kansen die de schaduwspits onbenut liet.

Ook FC Emmen liet zich in het eerste kwartier gelden. Nick Bakker kwam dichtbij met een harde kopbal, maar zag de doelman van de Kasteelploeg op zijn post. Die save leidde een periode van relatieve rust in, want beide ploegen slaagden er lange tijd niet in om tot een vlotlopende aanval of uitgespeelde kansen te komen.

Pas een kwartier voor tijd was het weer alle hens aan dek voor één van de doelmannen. Dennis Telgenkamp zag de tandem Friday-Mühren weer voor zich opduiken na wederom een fraaie voorzet van de spits. Zijn fraaie assist was echter wederom niet aan de ongelukkig spelende Mühren besteed. Van dichtbij schoot hij hopeloos over het doel.

Dat bleek de laatste kans voor Sparta, want in de slotfase was het Emmen dat op zoek ging naar de winnende. De ploeg van Dick Lukkien kwam tot wat kansjes, maar echt grote mogelijkheden zaten er niet tussen. Zodoende ligt alles nog open voor de return. Die staat zondag om 14:30 uur op het programma. De winnaar vindt zichzelf volgend seizoen terug in de Eredivisie en de verliezer moet het doen met een plekje in de Jupiler League.

Deschamps is eruit welke 23 Franse spelers hij meeneemt naar het WK

Bondscoach Didier Deschamps is eruit. Hij heeft 23 spelers geselecteerd voor het Franse nationale team voor het wereldkampioenschap spelers. De keuze is reuze en daarom zijn er best wat spelers, al dan niet gedwongen, afgevallen.

Dimitri Payet is niet geselecteerd. De sterspeler van Olympique Marseille raakte woensdag in de Europa League-finale tegen Atlético Madrid geblesseerd en moet het eindtoernooi missen. Spelers als Anthony Martial (Manchester United), Aymeric Laporte (Manchester City), Kingsley Coman (Bayern München), Franck Ribéry (Bayern München), Karim Benzema (Real Madrid) en Alexandre Lacazette (Arsenal) hebben ook geen uitnodiging gekregen.

Behalve Payet ontbreekt ook Laurent Koscielny (Arsenal) vanwege een blessure, zijn vervanger is VfB Stuttgart-verdediger Benjamin Pavard. Andere spelers die wellicht niet bovenaan de lijstjes stonden, maar toch mee mogen naar Rusland zijn: Steven N'Zonzi, Benjamin Mendy, Florian Thauvin, Adil Rami en Nabil Fékir.

De bondscoach heeft Wissam Ben Yedder, Coman, Benoît Costil, Mathieu Debuchy, Lucas Digne, Lacazette, Martial, Adrien Rabiot, Mamadou Sakho, Moussa Sissoko en Kurt Zouma op de imponerende reservelijst geplaatst. Frankrijk B zou het op het WK ook nog eens best aardig gedaan kunnen hebben. 

Frankrijk is de grote favoriet in Groep C. In de groepsfase neemt het land het op tegen Australië, Denemarken en Peru. Op 16 juni speelt Frankrijk zijn eerste wedstrijd, Australië is dan de tegenstander.

WK-SELECTIE FRANKRIJK:

Doel: Hugo Lloris (Tottenham Hotspur), Steve Mandanda (Olympique Marseille), Alphonse Areola (Paris Saint-Germain)

Verdediging: Djibril Sidibé (AS Monaco), Benjamin Pavard (VfB Stuttgart), Raphaël Varane (Real Madrid), Presnel Kimpembe (Paris Saint-Germain), Adil Rami (Olympique Marseille), Samuel Umtiti (Barcelona), Lucas Hernández (Atlético Madrid), Benjamin Mendy (Manchester City)

Middenveld: Paul Pogba (Manchester United), N'Golo Kanté (Chelsea), Corentin Tolisso (Bayern München), Blaise Matuidi (Juventus), Steven N’Zonzi (Sevilla), Thomas Lemar (AS Monaco)

Aanval: Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain), Olivier Giroud (Chelsea), Antoine Griezmann (Atlético Madrid), Ousmane Dembélé (Barcelona), Nabil Fékir (Olympique Lyon), Florian Thauvin (Olympique Marseille)

Reservelijst: Wissam Ben Yedder (Sevilla), Kingsley Coman (Bayern München), Benoît Costil (Stade Rennes), Mathieu Debuchy (Saint-Étienne), Lucas Digne (Barcelona), Alexandre Lacazette (Arsenal), Anthony Martial (Manchester United), Adrien Rabiot (Paris Saint-Germain), Mamadou Sakho (Crystal Palace), Moussa Sissoko (Tottenham Hotspur), Kurt Zouma (Stoke City)

Agressieve Boom uit Tour of Norway gegooid

Lars Boom is uit de Tour of Norway getrapt. De renner van LottoNL-Jumbo, tegenwoordig vooral rondrijdend als een drijfnatte krant, kreeg het donderdag tijdens de tweede etappe aan de stok met de Belg Preben Van Hecke van Sport Vlaanderen-Baloise.

Van Hecke zou tijdens de etappe vlak voor Boom onnodig hard geremd hebben, waardoor de Nederlander bijna onderuit ging. Boom, die ooit bij Astana even als een raket vloog en plots een Tour-etappe won, ging verhaal halen bij de Belg en daar kwam wat agressiviteit bij kijken.

De organisatie in Noorwegen vond Boom's reactie buitenproportioneel en besloot dat hij de rest van de week uit mocht slapen, want koersen hoeft hij niet meer. Boom en Van Hecke kregen beiden ook een boete van 200 Zwitserse frank.

Sylvana Simons uit het ziekenhuis

Sylvana Simons is ontslagen uit het ziekenhuis waar zij was opgenomen voor een klaplong. De politica en voormalig presentatrice moest maandag in het OLVG in Amsterdam blijven toen ze werd onderzocht vanwege pijn op de borst.

"Het gaat wel, maar het was schrikken en ik heb nog wel pijn. Ik dacht dat ik een hartaanval aan het hebben was. Een klaplong is de beste diagnose die ik kon krijgen", aldus Simons tegen DAGonline.nl.

Sylvana Simons ziet af van Ranking the Stars

Celstraf geŽist tegen 'mantelzorgers'

Een man en zijn vrouw, die als ‘mantelzorgers’ voor een buurtbewoner hebben gezorgd hoorden vandaag gevangenisstraffen tegen zich eisen. Ze worden verdacht van diefstal of verduistering van veel geld van de inmiddels overleden man, van valsheid in geschrifte, van oplichting en van het nalaten van zorg die je van een mantelzorger mag verwachten.

De officier van justitie eiste in deze ‘schrijnende zaak’ tegen beiden een jaar cel waarvan 3 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast moet het stel binnen 3 maanden de verduisterde €232.000 euro aan de notaris overmaken die de erfenis beheerd zodat het geld bij de juiste personen terechtkomt.

Het tweetal wordt verweten dat ze in 2013 en 2014 grote sommen geld van een alleenstaande oudere Middelburger hebben opgenomen en gebruikt hebben voor zichzelf. Dat blijkt uit de vele opnames van vaak grote sommen geld. Ook wordt het tweetal verweten dat ze de handtekening van het slachtoffer vervalst hebben om geld over te maken. Daarbij hebben ze twee banken opgelicht door zich voor te doen als het slachtoffer.

Mantelzorg
Maar wat het echtpaar het meest verweten wordt is dat ze het slachtoffer in het geheel niet de zorg geboden hebben die van mantelzorgers verwacht mag worden. Na verschillende signalen vanuit de omgeving en diverse instanties begon de zaak in 2015 te rollen. De politie trof het slachtoffer in een erbarmelijke toestand aan, sterk vervuild en verwaarloosd. De agenten die ter plaatse kwamen: "In onze carrière bij de politie hadden wij zelden een dergelijk verwaarloosd huis gezien." De officier van justitie: "Ouderen zijn vaak deels of volledig afhankelijk van anderen en daardoor kwetsbaar voor financiële uitbuiting. In Nederland zijn naar schatting 30.000 ouderen per jaar het slachtoffer van financieel misbruik of financiële uitbuiting. Het werkelijke cijfer ligt volgens deskundigen waarschijnlijk veel hoger. In 85% van de gevallen is de pleger een familielid. De laatste jaren neemt het aantal meldingen toe. Veel ouderen doen geen aangifte, omdat ze niet weten dat ze worden opgelicht, zich schamen of afhankelijk zijn van de oplichter.”

Call of Duty: Black Ops 4 - BlackOut aangekondigd

Tijdens de Call of Duty: Black Ops 4 reveal event is Call of Duty: Black Ops 4 - BlackOut aangekondigd. Dit is de nieuwe Battle Royale-modus van Call of Duty, maar dan vol met Call of Duty-geschiedenis.

Volgens Activision wordt de map waarin dit zich gaat afspelen de grootste map ooit in de geschiedenis van Call of Duty. Deze zal bestaan uit delen van maps uit de single-player van de vorige delen. Je kunt nu spelen met je favoriete personages uit de Black Ops-serie, met voertuigen uit de vorige delen, de wapens uit vorige delen en er zitten zelfs zombies in. 

Iedereen die nu de game pre-ordered krijgt toegang tot de Private Beta. Call of Duty: Black Ops 4 is beschikbaar vanaf 12 oktober voor PlayStation 4, Xbox One en Windows.

Agent die agent arresteerde, pleegde geen plichtsverzuim

De Bezwarenadviescommissie heeft een onderzoek afgerond naar aanleiding van een bezwaar van een politie-inspecteur uit Enschede, die vorig jaar een berisping kreeg opgelegd na de aanhouding van een Amsterdamse politieman. Op grond van het advies van de commissie heeft korpschef Erik Akerboom besloten de berisping in te trekken.

Op 27 mei 2016 ging het mis in de hal van het politiebureau in Enschede. Een Amsterdamse politieman kwam verhaal halen nadat zijn vader aangifte wilde doen. De vader werd gewezen op een alternatieve manier om zijn zaak te melden, dit tot grote onvrede van de Amsterdamse politieman die van deze afhandeling hoorde en zich daarna aan de balie meldde. De situatie liep uit de hand waarop de inspecteur besloot de Amsterdamse politieman aan te houden.

De afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten (VIK) stelde een oriënterend onderzoek in. Op basis van de uitkomsten van het interne onderzoek oordeelde de politieleiding van de eenheid Oost-Nederland dat de politieman uit Enschede zich schuldig had gemaakt aan plichtsverzuim en hiervoor schriftelijk werd berispt.

De politie-inspecteur diende bezwaar in tegen dit besluit van de Eenheidsleiding. Conform het advies van de bezwaarcommissie oordeelt de korpschef dat ondanks dat de betreffende politie-inspecteur meer informatie had moeten inwinnen bij de andere aanwezige politiefunctionarissen, niet gezegd kan worden dat hij zodanig nalatig of onzorgvuldig heeft gehandeld dat er sprake is van plichtsverzuim. Dat de betreffende politie-inspecteur daardoor een onjuiste inschatting van de situatie heeft gemaakt is onzorgvuldig, maar maakt niet dat er sprake is van plichtsverzuim.

De commissie oordeelt dat de politie-inspecteur heeft gehandeld naar de omstandigheden van situatie.

Agent die agent arresteerde, pleegde geen plichtsverzuim (Foto: stockfoto politie.nl)
Agent die agent arresteerde, pleegde geen plichtsverzuim (Foto: stockfoto politie.nl)

YouTube komt met aparte muziek-app

YouTube gaat met een eigen muziekstreamingdienst de concurrentie aan met onder meer Spotify. Dat meldt het dochterbedrijf van Google.

YouTube Music start op 22 mei. Er komen nieuwe apps voor op smartphones en computers. Daarin zijn ook nog muziekvideo's te zien, maar ligt de nadruk meer op het luisteren van muziek. Ook gaat het bedrijf onder meer werken met gepersonaliseerde afspeellijsten gebaseerd op luistergeschiedenis en locatiegegevens, net zoals onder meer Spotify.

Naast een gratis versie komt er een abonnementsversie, zonder reclames tussen de nummers. In eerste instantie zal de dienst alleen beschikbaar zijn in de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, Mexico en Zuid-Korea. Of en wanneer de dienst naar Nederland komt, is nog onduidelijk.

YouTube komt met aparte muziek-app
YouTube komt met aparte muziek-app (Foto: ANP)

Politie zet drinkende agent uit functie

De leiding van de politie Oost Nederland heeft op woensdag 16 mei een medewerker uit die eenheid buiten functie gesteld. Hij wordt verdacht van ernstig plichtsverzuim.

De medewerker wordt ervan verdacht dat hij in privétijd meerdere keren onder invloed van alcohol achter het stuur heeft gezeten en mogelijk onder invloed op de werkvloer was. De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten onderzoekt deze ernstige vorm van plichtsverzuim. Gedurende het onderzoek is de medewerker buiten functie gesteld en heeft hij geen toegang tot gebouwen en systemen.

Explosieve uitbarsting vulkaan Kilauea

De al enkele weken actieve vulkaan Kilauea op Hawaii is donderdag explosief uitgebarsten. Er zijn dikke rookwolken te zien en as wordt kilometers de lucht in geslingerd. De Amerikaanse seismologische dienst USGS had daarvoor al gewaarschuwd, nadat afgelopen weekeinde een nieuwe scheur van 300 meter lang was ontdekt waaruit lava stroomde. De autoriteiten gaven meteen opdracht tot verdere evacuaties.

Explosieve uitbarsting vulkaan Kilauea
Explosieve uitbarsting vulkaan Kilauea (Foto: ANP)

Volleybalsters ook te sterk voor Rusland

De Nederlandse volleybalsters zijn uitstekend begonnen aan de Nations League. Nadat het eerder won van Thailand (3-0) en Argentinië (3-1) was Oranje ook te sterk voor Rusland: 25-22, 25-20, 27-25.

In het Russische Jekaterinenburg was de ploeg van bondscoach Jamie Morrison duidelijk te sterk voor Rusland, die ook de eerste twee wedstrijden hadden gewonnen. Celeste Plak maakte bij Nederland indruk door achttien punten te maken. Ook Anne Buijs en Maret Balkestein-Grothues sloegen meer dan tien punten binnen voor Nederland.

Oranje speelt volgende week in het Japanse Toyota tegen België, de Verenigde Staten en gastland Japan.

Manť grootste blikvanger in WK-selectie Senegal

Sadio Mané is de grootste blikvanger in de selectie voor het wereldkampioenschap voetbal van Senegal. Hij zal volgende week zaterdag met zijn club Liverpool de Champions League-finale spelen tegen Real Madrid.

Bondscoach Aliou Cissé heeft onder andere Salif Sané (Hannover 96, volgend seizoen Schalke 04) en de in Engeland actieve Idrissa Gueye (Everton) en Cheikhou Kouyaté (West Ham United) geselecteerd. Senegal, dat in 2002 tot de kwartfinales reikte, start het WK op 19 juni tegen Polen. Daarna treft het in de groepsfase ook nog Japan en Colombia. Het land miste de mondiale eindtoernooien van 2006, 2010 en 2014. 

WK-selectie Senegal

Doel: Abdoulaye Diallo (Stade Rennes), Alfred Gomis (SPAL), Khadim Ndiaye (Horoya).

Verdediging: Lamine Gassama (Alanyaspor), Saliou Ciss (Valenciennes), Kalidou Koulibaly (Napoli), Kara Mbodii (Anderlecht), Youssouf Sabaly (Bordeaux), Salif Sané (Hannover 96), Moussa Wagué (Eupen).

Middenveld: Idrissa Gueye (Everton), Cheikhou Kouyaté (West Ham United), Alfred Ndiaye (Wolverhampton Wanderers), Badou Ndiaye (Stoke City), Cheikh N'Doye (Birmingham City), Ismaila Sarr (Stade Rennes).

Aanval: Keita Baldé (Monaco), Mame Biram Diouf (Stoke City), Moussa Konaté (Amiens), Sadio Mané (Liverpool), Mbaye Niang (Torino), Diafra Sakho (Stade Rennes), Moussa Sow (Bursaspor).

Olde Riekerink nieuwe trainer van Heerenveen

Jan Olde Riekerink is de nieuwe trainer van sc Heerenveen. De Friezen maakten donderdag bekend dat de 55-jarige coach voor twee jaar heeft getekend.

Bij de nummer acht van de Eredivisie is Olde Riekerink de opvolger van Jurgen Streppel. De 55-jarige oefenmeester uit Hengelo had volgens De Telegraaf ook de optie om 'een lucratieve aanbieding' uit China te accepteren, maar kiest voor een terugkeer naar Nederland. Eerder werkte hij voor Galatasaray, de Chinese voetbalbond, Ajax, FC Porto, FC Emmen en AA Gent.

Met de Turkse topclub pakte hij de beker en de Supercup. Vele jaren eerder won hij met Ajax twee keer de Eredivisie voor beloften. Verder is zijn erelijst nog leeg. In 2017 werd hij ontslagen bij Galatasaray, wat nu door Fatih Terim wordt getraind. Sindsdien was Olde Riekerink clubloos.

Zijn nieuwe werkgever reageert verheugd op zijn komst. Technisch manager Gerry Hamstra noemt hem een trainer die past bij de kernpunten van de profielschets. "Presteren met zelf opgeleide en gescoute spelers, attractief voetbal en de individuele ontwikkeling van spelers", somt hij op. "Het is een trainer met ruime ervaring in verschillende functies in zowel binnen- als buitenland."

Olde Riekerink blikte zelf ook alvast vooruit op de samenwerking. "Het is bijzonder om hier te zijn. Ik ben blij en trots om in de Eredivisie aan de slag te gaan", zo citeert Omrop Fryslan hem na een persconferentie. "Vooral ben ik blij met Heerenveen, met al die tradities. Drie zaken zijn belangrijk: het opleiden van jeugdspelers, voorwaarden voor topsport creëren en mensen binden aan de club en het familiegevoel vergroten", belooft de nieuwe trainer.

Skull & Bones is uitgesteld

Ubisoft heeft besloten piratengame Skull & Bones uit te stellen. De game zou eigenlijk dit jaar nog uitkomen, maar er wordt nu gemikt op een datum in het volgende fiscale jaar. In het slechtste geval lanceert de game dus pas in het eerste kwartaal van 2020.

De reden is niet omdat de ontwikkeling moeizaam gaat, maar omdat Ubisoft genoeg ruimte heeft wegens een sterk momentum met de huidige releases en groei van hun back-catalog aan games. Ubisoft verwacht met The Crew 2, The Divison 2 en een nog onaangekondigde titel genoeg te kunnen verkopen en daar is Skull & Bones niet voor nodig.

Met deze drie andere games hoopt Ubisoft negentien miljoen exemplaren te verkopen, waar eerst het doel 23 miljoen was. Ubisoft mikt dus duidelijk op zo'n vier miljoen eenheden voor Skull & Bones.

Madonna belooft 'binnenkort' nieuwe muziek

Madonna heeft al sinds 2015 geen nieuwe muziek uitgebracht, maar daar zou binnenkort wel eens verandering in kunnen komen. De zangeres postte donderdag een foto op Instagram die erg lijkt op een cover van een single.

Boven een gestileerde foto van de popdiva staat Beautiful Game, wat mogelijk de titel van haar nieuwe single is. "Wat ik nooit heb geleerd......komt binnenkort!" is de cryptische tekst die de 59-jarige bij haar post schrijft. Ook heeft ze de post voorzien van de tag Mirwais, de producer van haar albums Music en American Life.

Over een mogelijke releasedatum van de nieuwe muziek laat Madonna haar fans nog in het ongewisse.

Madonna belooft 'binnenkort' nieuwe muziek
Madonna belooft 'binnenkort' nieuwe muziek (Foto: BuzzE)

Vader Meghan Markle niet bij bruiloft...echt niet

De vader van de Amerikaanse actrice Meghan Markle is zaterdag niet aanwezig bij haar bruiloft met de Britse prins Harry. Dat bevestigde Markle, nadat Britse media hadden bericht dat Thomas Markle woensdag een hartoperatie had ondergaan.

"Helaas zal mijn vader de bruiloft niet bijwonen", zei de Amerikaanse in een verklaring. Ze sprak de hoop uit dat haar vader de ruimte krijgt "om zich op zijn gezondheid te richten".

Vader Meghan Markle niet bij bruiloft
Vader Meghan Markle niet bij bruiloft (Foto: ANP)

En hij rent....

Een paar dagen geleden wilde Arjen, de wijkagent van Zwanenburg, Boesingheliede & Lijnden, een collega graag veel rondjes rond het bureau laten rennen. En aangezien belofte schuld maakt, gaan ze hier van start.

Lijnders en N.E.C per direct uit elkaar

Pepijn Lijnders vertrekt bij direct als trainer van NEC. Beide partijen hebben die beslissing donderdag na onderling overleg genomen.

De 35-jarige trainer werd in januari aangesteld als trainer van de Nijmegenaren en kreeg als opdracht mee om met de ploeg te promoveren naar de Eredivisie. N.E.C liep de titel in de Jupiler League mis en werd in de play-offs uitgeschakeld door FC Emmen.

Technisch directeur Remco Oversier geeft, op de officiële clubwebsite, aan afgelopen dagen uitgebreid geëvalueerd te hebben met spelers en stafleden. "Pepijn heeft bij ons gewerkt onder hele lastige omstandigheden, die zijn weerslag hebben gehad op zowel het elftal als op hem persoonlijk. We zijn in de winter bewust met elkaar het avontuur aangegaan, met hoge verwachtingen van beide kanten. Helaas heeft dit voor ons beiden niet uitgepakt zoals we ons vooraf hadden voorgesteld."

"Dit hebben we in alle eerlijkheid met elkaar besproken, waarbij we ook vooruit hebben gekeken en we gezamenlijk tot de conclusie zijn gekomen dat de verwachtingen van de toekomst te ver uit elkaar liggen. Het zegt veel over het karakter van Pepijn dat hij deze moedige stap durft te nemen. Pepijn heeft heel veel energie in zijn werk gelegd en daarvoor willen wij hem van harte bedanken. Wij wensen hem als club veel succes toe in de rest van zijn carrière."

"Ten eerste wil ik mijn directe dagelijkse staf bedanken, zij hebben alles gegeven en waren enorm gedreven om NEC succes te brengen", reageert Lijnders. "Op en top professionals die de club van binnenuit karakter geven. Ten tweede wil ik de club succes wensen, ik had met veel drive door willen bouwen, een nieuw echt NEC team willen vormen maar ik voel dat het beter is om weg te stappen en deur te openen voor een nieuwe trainer/coach die het volledige vertrouwen geniet."

Pepijn Lijnders weg bij N.E.C. Nijmegen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Pepijn Lijnders weg bij N.E.C. Nijmegen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Grootste windturbine ter wereld in Rotterdam

Op de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven komt de grootste windturbine ter wereld. Het enorme gevaarte gaat stroom leveren aan 8000 huishoudens en heeft een vermogen van zeker 10 MW (megawatt). Dat heeft de gemeente Rotterdam bekendgemaakt.

De turbine is bedoeld als proef. Na twee jaar testen moet duidelijk zijn waar op of in de zee rond de Tweede Maasvlakte een windmolenpark kan komen. Hoewel de vergunningen nog niet rond zijn, verwacht Rotterdam dat de turbine eind 2019 in gebruik wordt genomen. De huidige windmolens op zee hebben een hoogte tot 150 meter. Of deze turbine hoger wordt, is niet gezegd. Qua vermogen wordt het wel de grootste, stelt Rotterdam.

"Rotterdam wil ruimte bieden aan innovaties die bijdragen in de grote opgave van de energietransitie", zegt Adriaan Visser, wethouder Haven en Duurzaamheid. "Met dit tweejarige pilotproject is Rotterdam koploper en willen we nieuwe ontwikkelingen op gebied van wind blijvend stimuleren."

De gemeente verleent alleen de vergunning en zegt geen financiële risico's te lopen.

Grootste windturbine ter wereld in Rotterdam
Grootste windturbine ter wereld in Rotterdam (Foto: ANP)

Boasson Hagen wint tweede etappe Tour of Norway

Edvald Boasson Hagen heeft de tweede etappe van de Tour of Norway gewonnen. De Noor van Dimension Data was na 159 kilometer de snelste op een oplopende strook in Asker. Sondre Holst Enger werd net zoals in de eerste etappe tweede. Hij neemt wel de leiderstrui over van Dylan Groenewegen die de eerste etappe had gewonnen.

Timo Roosen was met een negende tijd de beste Nederlander. De renner van LottoNL-Jumbo kwam in dezelfde tijd als de winnaar binnen.

Brandende vijanden in Code Vein

Bandai Namco wilde vandaag meer kwijt over hun actie-RPG Code Vein. Ze introduceren twee nieuwe personages, een nieuwe locatie en bazen.

Yakumo is onthuld als een nieuw buddy-personage. Hij blijkt een ervaren vechter te zijn die zichzelf recht voor de vijand plaatst om zijn bondgenoten te beschermen. De Drain Attack, die wordt uitgevoerd door zijn Hounds, maakt hem een sterke metgezel. Vroeger, toen hij nog mens was, gebruikte Mido hem voor zijn experimenten. Daarom veracht Yakumo hem tot op de dag van vandaag. Emily Su is ook geïntroduceerd als nieuw personage. Ze vormde een sterke band met Yakumo omdat ze, net als hij, vastzat in een militaire faciliteit waar Mido experimenten op haar uitvoerde. Nadat ze Yakumo kwijt is geraakt door de Great Collapse is hij haar gaan zoeken.

De City of Falling Flame is onthuld als nieuwe locatie. Deze stad is in puin achtergelaten en bezeten door een eeuwig vuur. Deze dreiging verandert alles dat is achtergebleven in as. De Thorns of Judgment banen zich een weg door de stad en spelers moeten obstakels vermijden, zoals vlammen zo hoog als muren, en moeten daardoor alles zorgvuldig onderzoeken. De Lost genaamd Blazing Radical, die doet denken aan een ridder, is niet het enige schepsel dat zich in de vlammen verstopt.

Daarnaast is de Successor of the Claw onthuld als een grote baas in Code Vein. Het is een wezen dat zijn gezicht bedekt met een masker en een groot brandend zwaard hanteert. Deze baas verbrandt de speler als hij te dicht bij zijn klauwen en twee staarten komt.

Code Vein zal verkrijgbaar zijn voor Xbox One, PlayStation 4 en pc, ergens in 2018. We hebben in december al eens een gedeelte van het spel mogen spelen, de indrukken kun je in de preview lezen.

Code Vein - Yakumo (Foto: Bandai Namco)
Code Vein - Yakumo (Foto: Bandai Namco)

Code Vein - Emily (Foto: Bandai Namco)
Code Vein - Emily (Foto: Bandai Namco)

Code Vein - Successor of the Claw (Foto: Bandai Namco)
Code Vein - Successor of the Claw (Foto: Bandai Namco)

Code Vein - Knight (Foto: Bandai Namco)
Code Vein - Knight (Foto: Bandai Namco)

Yonder uit op Nintendo Switch

De open-wereld adventure Yonder: The Cloud Catcher Chronicles is beschikbaar op Nintendo Switch en dat viert ontwikkelaar Prideful Sloth met een launchtrailer.

Prideful Sloth bestaat uit ex-medewerkers van Activision en Rocksteady en die hebben eerder Yonder uitgebracht op PlayStation 4 en pc. Het spel speelt zich af op het eiland Gemea. Door te vissen, oogsten, maken, koken en brouwen ontwikkel je het dorp. Ondertussen moet je de dorpelingen ook helpen met hun problemen. Zo is er het mysterieuze goedje Murk waar van alles mee aan de hand is. Je gaat op zoek naar sprites, de enige magische wezens die de gevolgen van Murk kunnen stoppen. Dat zoeken doe je in acht verschillende biotopen op het eiland, van ijzige bergen tot zonnige stranden.

Voor Switch is er nog een exclusieve fotoomodus voor Yonder: The Cloud Catcher Chronicles gemaakt, zodat je wat momenten kunt delen met vrienden.

Bennett sprint op Imola naar zijn tweede ritzege in Giro, Van Poppel tweede

Sam Bennett heeft de twaalfde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Op het racecircuit van Imola was de 28-jarige Ier van BORA - hansgrohe in de sprint te sterk voor de Nederlander Danny van Poppel. Simon Yates blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Marco Frapporti (Androni-Sidermec-Botecchia), Mirco Maestri, Manuel Senni (beiden Bardiani-CSF), Jacopo Mosca en Eugert Zhupa (beiden Wilier Triestina-Selle Italia) reden vanuit de start in Osimo weg uit het peloton. De kopgroep van vijf pakten een maximale voorsprong van vier minuten op het peloton, waarna de sprintersploegen zich gingen organiseren in het peloton.

Op dertig kilometer van de meet brak het peloton in verschillende stukken, mede door het noodweer. Topfavoriet voor de dag Elia Viviani kwam in de tweede groep terecht, net zoals klassementsrenners Domenico Pozzovivo, Richard Carapaz, George Bennett. De tweede groep maakte toch weer de aansluiting vlak het opdraaien van het racecircuit in Imola.

In de laatste tien kilometer stond er nog een beklimming van de vierde categorie op het programma. Verschillende renners gingen in de aanval, maar uiteindelijk lukte het Diego Ulissi samen met Carlos Betancur om een voorsprong te krijgen van een handvol secondes. In de kletsnatte afdaling reed de Sloveen Matej Mohoric erna toe.

In de laatste kilometer hadden Betancur en Mohoric nog een kleine voorsprong op het peloton, maar doordat Betancur niet wou overnemen van de Sloveen was de kans voor de ritzege. Bennett begon op 400 meter van de streep zijn sprint en niemand volgde de Ier. Van Poppel sprintte nog naar een verdienstelijke tweede, maar wel op enkele fietslengtes van de Ier. Voor Bennett was het zijn tweede ritzege in deze Ronde van Italië.

7 juni staat de Staat voor de rechter om 'sleepwet'

Op 7 juni 2018 zal voor de rechtbank in Den Haag het kort geding dienen tegen De Staat der Nederlanden dat bij monde van twaalf eisers (waaronder Bits Of Freedom, Stichting Privacy First, Greenpeace en De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten). 

Dit blijkt uit de 37 pagina's tellende  dagvaarding die door Privacy First online is gezet vanmorgen. De eisers willen onder meer dat een aantal specifieke bevoegdheden die zijn opgenomen in de 'Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten' per direct buiten werking worden gesteld tot de beoogde wetswijziging is doorgevoerd. 

Verder refereert de dagvaarding naar het referendum op 21 maart 2018, toen de WIV nog niet in werking was getreden, en waarbij de meerderheid van de bevolking zich tégen de wet uitsprak. Volgens de eisers moet er volgens de Wet Raadgevend Referendum na zo'n uitkomst "zo spoedig mogelijk een voorstel van wet moet worden ingediend dat uitsluitend strekt tot intrekking van de wet of tot regeling van de inwerkingtreding van de wet."  Dat heeft het kabinet niet willen doen volgens de eisers. 

De volledige dagvaarding vind je via de link hierboven of via de link in de Tweet van Privacy First hieronder. 

Blu-ray: Molly's Game

Jessica Chastain is een van de meest talentvolle actrices in hedendaags Hollywood. Met sterke vertolkingen in onder andere The Help, Interstellar, The Martian, Zero Dark Thirty en The Zookeeper's Wife heeft ze binnen acht jaar een onuitwisbare indruk achtergelaten. In het zojuist op blu-ray verschenen Molly's Game speelt Chastain wederom de sterren van de hemel als de ''pokerprinses'' Molly Bloom: een waargebeurd verhaal over de vrouw die jarenlang high-class ondergrondse pokerspelen runde voor beroemdheden en de allerrijksten.

Kim Kardashion zuigt afslanklolly

Kim Kardashian ligt weer eens onder vuur, nadat zij op Instagram lolly's promootte die de eetlust onderdrukken. En daar zijn jonge, onzekere meisjes erg gevoelig voor, aldus medische experts.

"Deze keer is haar foto niet alleen stom, maar ook nog eens erg gevaarlijk'', waarschuwt men. "Eetlustremmers zijn absoluut niet aan te raden voor de gemiddelde vrouw, maar al helemaal niet als ze al een gezond gewicht heeft."

Kardashian wordt verweten het slechte voorbeeld te geven aan haar veelal jonge volgers en deze middels kortingscodes zelfs aan te sporen actief deze lollies aan te schaffen. "Jonge, onzekere meisjes met een laag zelfbeeld vertellen dat eetlustremmers 'cool' zijn is levensgevaarlijk!"

Kardashian heeft de bewuste Insta inmiddels verwijderd. 

0

‘Competitieve modus Fortnite op komst’

Ontwikkelaar Epic Games heeft afgelopen maart laten vallen dat er een competitieve modus naar Fortnite Battle Royale komt. Hackers en dataminers hebben nu wat meer details over een dergelijke modus gevonden in de databestanden van de razend populaire gratis battle royale shooter.

Met elke update van de game staan hackers te springen om de datafiles te analyseren, op zoek naar nieuwe features, skins of gamemodi. Van die laatste hebben ze er nu een gevonden. Elke gamemodus heeft zijn eigen map en sinds patch 4.2 is daar het mapje “Comp” bij gekomen. Dit kan haast niets anders betekenen dan competitive, ofwel een modus waarin je gekoppeld wordt aan spelers van je eigen niveau en je zo hoog mogelijk op de ranglijst probeert te komen.

Het mapje bevat alleen een solovariant, wat zou betekenen dat je enkel in je eentje kunt spelen en niet kunt samenwerken in een squad met vrienden. Een competitieve modus zou sowieso nieuw zijn voor Fortnite. Tot nu toe worden spelers willekeurig tegenover elkaar gezet, zonder dat er rekening gehouden wordt met de vaardigheden van de betreffende spelers.

Zolang Epic nog niets officieel heeft bevestigd is het afwachten wat de competitieve modus daadwerkelijk in gaat houden. Of het alleen solo competitive is, of dat er ook een squad-modus komt. Het verschijnen van de map in de datafiles lijkt er in ieder geval op te wijzen dat een aankondiging niet lang meer op zich laat wachten.

Fortnite competitive

Fluitende overvaller dwingt lift af van bezorger

Een overvaller bedreigde vannacht een maaltijdbezorger met een mes en wist hem zo op de Zocherstraat in Rotterdam zijn telefoon en wisselgeld te ontfutselen. De dader wist te ontkomen. De politie is op zoek naar hem en spreekt graag met getuigen.

Portiek
Het slachtoffer verklaarde dat hij in de nacht van woensdag op donderdag een maaltijd moest bezorgen bij een portiek aan de Zocherstraat. Hij belde aan, maar nadat er niet werd gereageerd ging hij terug naar zijn auto. Vlak voor hij wilde instappen, werd er gefloten vanuit de deuropening van het portiek. De bezorger ging er vanuit dat dit de man was die de bestelling had gedaan en liep terug.

Lift
In het portiek kwam er een man met een bivakmuts op hem af. Hij bedreigde hem met een mes en eiste zijn telefoon en geld. Het slachtoffer overhandigde hem direct zijn geld, maar zijn telefoon lag nog in de auto. Daarom werd hij gedwongen om naar zijn auto te lopen en in te stappen. Ook de overvaller stapte in.

Nadat de telefoon was uitgezet en overhandigd, moest het slachtoffer de dader enkele straten verderop op de Hendrick Staetsweg afzetten. Vanaf daar is de overvaller lopend vertrokken. Na een kwartier werd de politie gealarmeerd en werd een onderzoek in de omgeving verricht. Helaas werd de dader niet meer gevonden.

Fluitende overvaller dwingtg lift af van bezorger (Foto: stockfoto politie.nl)
Fluitende overvaller dwingtg lift af van bezorger (Foto: stockfoto politie.nl)

Wilders wraakt gerechtshof

Het Openbaar Ministerie (OM) verzet zich tegen uitstel van het proces tegen PVV-leider Geert Wilders. Volgens het OM is daar geen reden toe. Nader onderzoek, zoals door Wilders gevraagd, is niet nodig vindt het OM.

De advocaat-generaal reageerde donderdag aan het begin van de middag op een uitvoerig betoog van Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops, die het hof om uitstel heeft verzocht. Volgens hem kan het hoger beroep gewoon doorgaan en gaat het om de aanklacht tegen Wilders. De vraag die beantwoord moet worden, aldus de advocaat-generaal, is: heeft Wilders zich schuldig gemaakt aan discriminatie wegens ras? Hoe moeten de woorden "minder Marokkanen" juridisch uitgelegd worden?

Justitie meent dat zowel het OM als Wilders en zijn raadsman hun visie daarop kunnen geven, op basis van het dossier zoals het er nu ligt.

Volgens de aanklager gaan vergelijkingen met de aangiften tegen Alexander Pechtold, na diens uitspraken over Russen in februari, niet op. "Beide zaken staan op zichzelf." Wilders meent dat er met twee maten is gemeten, omdat hij wel en Pechtold niet wordt vervolgd.

Update 16.05 uur
PVV-voorman Geert Wilders heeft het gerechtshof gewraakt nadat zijn verzoeken werden afgewezen. Wilders wilde nader onderzoek laten uitvoeren in het hoger beroep van zijn zaak rond de 'minder-Marokkanen'-uitspraak.


Een aparte wrakingskamer moet zich nu over dit verzoek buigen. Wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk.

OM ziet geen heil in uitstel Wilders-proces
OM ziet geen heil in uitstel Wilders-proces (Foto: ANP)

Twee jaar cel voor dodelijke steekpartij bij Emergis Middelburg

Een 32-jarige vrouw uit Middelburg die vorig jaar een medebewoner van een begeleid wonen project van Emergis in Middelburg doodstak kreeg van de rechter een straf van twee jaar cel met TBS en dwangverpleging opgelegd.

In oktober 2017 sloeg de vlam in de pan in het begeleid wonenproject Hof van Sint Pieter in Middelburg. Het Hof van Sint Pieter huisvest 22 mensen met psychiatrische problemen of ernstige verslavingen. De 32-jarige vrouw en het 26-jarige slachtoffer hadden een sexuele relatie en kregen ruzie.

Daad zelf aangekondigd
Voordat de vrouw tot haar daad kwam kondigde zij dit zelf aan bij alarmnummer 112. Zij vertelde dat ze de man iets ging aandoen. De alarmcentrale nam direct contact op met Emergis om de begeleiders te waarschuwen. Ondanks het snelle handelen was het te laat, de vrouw had het slachtoffer op dat moment al van het leven beroofd.

Toen de zaak twee weken geleden werd behandeld gaf de verdachte aan zich "vrij weinig" te herrinneren van de bewuste dag. Ook kon zij zich het telefoontje naar de alarmcentrale niet meer herrinneren. Naar eigen zeggen kocht de vrouw drie flessen wijn, keek zij naar The Voice of Holland en zat zij de volgende dag op het politiebureau.

Na haar daad zou de verdachte hebben aangegeven te hopen dat het slachtoffer dood is "omdat hij dat wel zou verdienen", zo verklaarde een agent tijdens de zitting.

Drankprobleem
Uit urine- en bloedonderzoek bleek dat de verdachte zoveel had gedronken dat een verstoorde waarneming en agressief gedrag reëel was. Het gebruik van alcohol en drugs zijn verboden in de begeleid woonvorm van Emergis maar begeleiders verklaarden nooit iets gemerkt te hebben van haar alcoholgebruik, omdat ze de flessen verstopte in een kast.

Eerder onderzoek wees uit dat het drankprobleem bekend was en volgens eerder gemaakte afspraken moest de vrouw met regelmaat blaastesten doen. Deze tests werden in de praktijk niet afgenomen.


Twee jaar cel voor dodelijke steekpartij bij Emergis Middelburg (video: Omroep Zeeland)

Bliksembeveiliging munitiebunkers aangepast

Bij 24 (kleine) munitiebunkers in Veenhuizen past een civiel bedrijf sinds deze week de bliksembeveiliging aan.

De bunkers hebben wel bliksembeveiliging, maar tijdens keuringen vorig jaar bleek dat een deel niet volgens de huidige normen is aangelegd.

Het aanpassen duurt een dag per bunker. Volgens de planning zijn de 24 bunkers dus op 11 juni helemaal up-to-date.

Geen risico
Tijdens de werkzaamheden blijft het munitiecomplex volledig operationeel.  Ook is er geen risico voor de omgeving of het personeel.

Voor een kruitopslagbunker duurt het wat langer voordat deze helemaal gereed is. Hier moeten ook 4 palen worden geplaatst waarvan de levertijd 12 weken is.

Veenhuizen (Foto: Ministerie van Defensie)
Veenhuizen (Foto: Ministerie van Defensie)

Speciale actiedagen tegen hennepkwekerijen

Dinsdag en woensdag jl. heeft de politie in Zeeland en West-Brabant tijdens speciale actiedagen op diverse locaties hennepkwekerijen opgerold.

Inspectie hennepkwekerij
Er worden enorme winsten met de illegale teelt van hennep gemaakt. Daarbij worden geweld, afpersing, corruptie en zelfs liquidaties niet geschuwd. Daarom staat de aanpak van de hennepteelt en -handel hoog op de politieagenda. Het gaat immers niet om een paar ‘onschuldige’ planten in de achtertuin. Op hennepteelt staat bovendien een gevangenisstraf van drie jaar.

Sas van Gent
Dinsdag werden in een woning en een schuur aan de Tramstraat in Sas van Gent acht grote hennepstruiken aangetroffen. De bewoner werd aangehouden en verhoord. Dezelfde dag werden in een woning en de garage aan de Bailleulstraat in Sas van Gent bijna tweehonderd hennepplanten gevonden. Tevens bleek op dit laatste adres sprake van diefstal van stroom en een brandgevaarlijke situatie. Hier werd niemand aangehouden.

Tholen, Scherpenisse en Steenbergen
Dinsdagmorgen werden in een bedrijfspand in Tholen aan de Schelde Rijnweg bijna vijfhonderd hennepplanten aangetroffen. Er werd niemand aangehouden. Diezelfde dag werden in een woning in Scherpenisse aan de Anna van Burenplein ruim zeshonderd hennepplanten aangetroffen. Ook hier werd niemand aangehouden. Rond 12.30 uur werden in een woning aan de Duivenvoorde in Steenbergen een man en een vrouw aangehouden. Agenten troffen bijna achthonderd hennepstekken en ruim honderd hennepplanten aan. Tot slot werd aan de Irisstraat in Steenbergen een flinke hennepstekkerij ontmanteld. Er werden bijna negenduizend stekken gevonden. Er werd hier niemand aangehouden. Op de locaties in Tholen, Scherpenisse en Steenbergen werd ook steeds stroom gestolen.

Oosterhout en Raamsdonksveer
Woensdag werd een onderzoek ingesteld in een rijtjeswoning aan de Van Ruusbroecstraat in Oosterhout. Hierbij werden ruim 350 hennepplanten gevonden. Er werd een man aangehouden. Hij is donderdag verhoord. Aan de Weegbree in Raamsdonksveer werd een kwekerij met bijna driehonderd planten aangetroffen. Op beide locaties werd ook stroom gestolen.

Tilburg en Waalwijk
Dinsdag werden in een woning aan de Mr. van Hallstraat in Waalwijk bijna veertig hennepplanten gevonden. Datzelfde geldt voor een woning aan de Buxusplaats in Tilburg met bijna honderd hennepplanten. Tot slot troffen agenten aan de Liesveldstraat in Tilburg ruim honderd planten en 12,5 kilogram droge henneptoppen aan. Op beide locaties in Tilburg werd stroom gestolen.

Vervolging
Tegen alle verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt. Degenen die niet zijn aangetroffen, zullen later worden verhoord. Zij mogen zich te zijner tijd bij de rechter verantwoorden. Op alle locaties zijn de hennepplanten en alle kweekmaterialen door gespecialiseerde bedrijven geruimd en vernietigd. Als er stroom is gestolen, doet het elektriciteitsbedrijf nog aangifte.

Politie rolt diverse hennepkwekerijen op (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie rolt diverse hennepkwekerijen op (Foto: stockfoto politie.nl)

Tekort juffen loopt hard op

Het tekort aan onderwijzers in het basisonderwijs loopt in rap tempo op. In het eerste kwartaal van dit jaar nam het aantal vacatures ten opzichte van een jaar geleden met meer dan een derde (37 procent) toe tot bijna 2190. Dat blijkt uit onderzoek van beleidsadviesbureau Ecorys.

De stijging is veel hoger dan in het voortgezet onderwijs, waar de vraag naar leraren met 11 procent groeide tot 3062. Ook in het middelbaar beroepsonderwijs was de toename, met een plus van 15 procent tot bijna 890, minder groot.

Volgens de onderzoekers neemt de vraag naar onderwijzers voor basisscholen al anderhalf jaar sterker toe, vergeleken met andere sectoren. Door een gebrek aan geschikte kandidaten duurt het ook steeds langer om openstaande vacatures te vervullen. Volgens Ecorys krijgen onderwijzers tegenwoordig sneller een vast dienstverband aangeboden om ze toch over de streep te trekken.

Het onderzoeksbureau baseert zich onder meer op cijfers van de grootste vacaturewebsites voor het onderwijs en op de openstaande vacatures bij scholen zelf.

Tekort onderwijzers loopt hard op
Tekort onderwijzers loopt hard op (Foto: ANP)

Politie rolt logistiek centrum gestolen babymelkpoeder op

De politie heeft dinsdag 15 mei in Den Haag bij een woning vier personen aangehouden die verdacht worden van de diefstal of heling van babymelkpoeder. Drie van de verdachten, een 42-jarige vrouw en twee mannen van 47 en 35 jaar, zijn afkomstig uit Den Haag. De vierde verdachte is een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats met de Roemeense nationaliteit. Bij de doorzoeking van de woning in Den Haag en een bedrijfspand in Rotterdam zijn in totaal meer dan drieduizend pakken babymelkpoeder en ongeveer 16.000 euro in contanten aangetroffen.

De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid onderzoekt in het kader van de bestrijding van mobiel banditisme al langer de diefstal van vooral babymelkpoeder in supermarkten en drogisterijen door heel Nederland. Tijdens het onderzoek kwam de woning in Den Haag in beeld. Het vermoeden bestond dat de dieven, meestal personen afkomstig uit Zuidoost-Europa, hun gestolen waar op dit adres afleverden.

De woning zou dus als een soort logistiek centrum voor gestolen babymelkpoeder dienen. In de woning werden bijna 800 pakken babymelkpoeder en een geldbedrag van 16.000 euro aangetroffen en in beslag genomen. Vervolgens kwam een bedrijfspand in Rotterdam in beeld en daar werden ook nog eens meer dan 2000 pakken babymelkpoeder aangetroffen. De politie onderzoekt nu of deze babymelkpoeder ook van diefstal afkomstig is.

Volle bigshoppers
Dinsdagavond omstreeks 21.00 uur zag de politie de twee verdachten van 35 jaar met twee volle bigshoppers de woning in Den Haag binnengaan. Toen ze even later met lege tassen weer naar buiten kwamen werden ze aangehouden. Daarna is de 42-jarige bewoonster en een 47-jarige Hagenees die zich ook in de woning bevond, aangehouden. De auto van de mannen is in beslag genomen en bij hen zijn ook nog andere goederen uit drogisterijen aangetroffen, zoals scheerapparaten, tandenborstels en usb-sticks. Daarnaast ook nog kleding als jassen en ondergoed.

Miljoenen euro's
De actie vond plaats in afstemming met Detailhandel Nederland. Detailhandel Nederland is blij met de aanhouding van de verdachten. Georganiseerde bendes stelen jaarlijks voor honderden miljoenen euro’s uit Nederlandse winkels. De actie laat zien dat de landelijke aanpak van mobiel banditisme vorm begint te krijgen. Detailhandel Nederland is wel van mening dat deze aanpak nog verder kan worden versterkt door instelling van een landelijke Taskforce en het gebruik van gegevens van winkeliers over actieve mobiele bendes.

Een woordvoerder van de politie zegt: ‘Onder mobiel banditisme verstaan we rondtrekkende criminele groepen die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming en zakkenrollerij. Mobiel banditisme hoort tot de High Impact Crimes en de aanpak daarvan heeft de hoogste prioriteit bij de politie.’

Politie rolt logistiek centrum gestolen babymelkpoeder op (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie rolt logistiek centrum gestolen babymelkpoeder op (Foto: stockfoto politie.nl)

'Mensen hebben verkeerd beeld van Dries Roelvink'

Dries Roelvink heeft donderdag zijn zonnebank de deur uit gedaan. Een echt moeizaam afscheid werd het niet; de zanger kreeg er als onderdeel van een reclamestunt gratis zonnepanelen voor terug. En dat was voor Dries een aanbod dat hij niet kon laten gaan.

"Ik moet je eerlijk zeggen, ik krijg ze gratis, dus ik hoefde er niet zo lang over na te denken", aldus Dries. "Ik ga nu wat meer gebruikmaken van de gewone zon. Ik lig nu op mijn dakterras te zonnen naast de zonnepanelen en die leveren natuurlijk ook nog wat centjes op. En ach, als ik onder de zonnebank zou willen kan ik ook nog naar het zonnebankcentrum."

Volgens Dries hebben veel mensen een verkeerd beeld van hem. "Het imago van Dries met zonnebank is een beetje een eigen leven gaan leiden", zegt de volkszanger. "Het viel eigenlijk allemaal best wel mee, dus ik ga hem niet zo missen. En ik ben nu toch ook nog een beetje duurzamer aan het leven en als iedereen dat zou doen; dat scheelt wel."

Dries Roelvink gaat zonnebank niet missen
Dries Roelvink gaat zonnebank niet missen (Foto: BuzzE)

'Miljarden extra nodig voor infrastructuur'

De overheid moet de komende jaren miljarden euro's meer investeren in infrastructuur, vindt branchevereniging voor projectontwikkelaars Neprom. De sector wil zelf een miljoen woningen opleveren voor 2030. Om die woningen bereikbaar te houden, wil de branche dat de overheid een extra duit in het zakje doet.

Wegen en openbaar vervoer lopen volgens Neprom vol. Om bestaande en nieuwe wijken niet te laten dichtslibben, schat de organisatie dat de overheid tot 2030 jaarlijks 1 tot 2 miljard euro extra moet uitgeven aan infrastructuur.

Neprom en veertien projectontwikkelaars, bouwbedrijven en beleggers waarschuwen in een nieuw rapport dat het bouwtempo flink omhoog moet. Door bevolkingsgroei en toenemende welvaart neemt de druk op de woningmarkt toe. Om het tekort niet te hard te laten oplopen, zouden daarom binnen twaalf jaar een miljoen nieuwe woningen gereed moeten zijn. Aanvankelijk stond die doelstelling voor 2045 gepland.

200 miljard investeren
De ondernemers zijn van plan de komende jaren 200 miljard euro te investeren. Dat geld is niet alleen nodig om meer, maar ook duurzamer te bouwen. Zo moeten huizen energieneutraal worden en moet onder meer er meer ruimte voor groen komen in woonwijken.

Er zijn voorlopig nog te weinig bouwlieden die alle projecten kunnen uitvoeren, doordat in de crisisjaren veel werknemers en zelfstandigen uitstroomden. Dat tekort is nog niet ingehaald. Neprom voorziet daarom dat het woningtekort nog tot zeker 2020 aanhoudt.

'Miljarden extra nodig voor infrastructuur'
'Miljarden extra nodig voor infrastructuur' (Foto: ANP)

OM eist 16 jaar voor doodslag en brandstichting

De officier van justitie in Amsterdam heeft vanmiddag een celstraf van zestien jaar geëist tegen een 29-jarige Poolse man die ervan wordt verdacht een 54-jarige man te hebben gedood. Het slachtoffer werd op de avond van 6 oktober 2016 tijdens bluswerkzaamheden in zijn woning in Amsterdam-Zuidoost door brandweerlieden aangetroffen. Brandweerlieden en ambulancepersoneel hebben nog gepoogd de man te reanimeren maar zonder resultaat.

Sectie wees uit dat de man door ‘extern inwerkend geweld’ is komen te overlijden. Forensisch onderzoekers hebben vastgesteld dat er op twee plaatsen in de woning sprake is geweest van brandstichting.

Uit het politieonderzoek bleek dat het slachtoffer - een labiele, eenzame man die een teruggetrokken leven leidde - de verdachte begin oktober 2016 enkele dagen te logeren had gehad. Onderzoek door de recherche leidde naar Polen waar de betreffende man al enige maanden gedetineerd bleek te zitten voor een ander delict.

In februari 2017 is de man, in Polen tijdens zijn detentie, door een Poolse officier van justitie – in het bijzijn van de Nederlandse zaaksofficier – gehoord. De man verklaarde toen het slachtoffer te hebben geslagen waarna hij was overleden en dat hij daarna brand had gesticht in de woning. Hij wilde de sporen wissen en heeft zonder om te kijken de brandende woning verlaten. De man deed deze bekentenis uit gewetenswroeging, hij had spijt van zijn daden en wilde berouw tonen.

Nadat hij zijn detentie in Polen had uitgezeten, werd de man eind december 2017 overgeleverd aan Nederland, waar hij direct werd aangehouden in verband met de dood van de 54-jarige man en de brandstichting in zijn woning. De verdachte verklaarde dat hij razend werd toen hij die bewuste avond wakker werd doordat het latere slachtoffer hem terwijl hij slaap betastte. De verdachte heeft hem toen gestompt, getrapt, geschopt en met kracht met een fles tegen het hoofd geslagen, ten gevolge waarvan het slachtoffer is overleden.

Om dit alles te verbloemen en om sporen te vernietigen heeft de verdachte vervolgens brand gesticht in de woning. Ten gevolge daarvan hebben veel buren hun woning moeten ontvluchten en enkele weken tot maanden na de brand niet in hun eigen woning kunnen verblijven. Sommigen hebben er nog steeds last van en lopen bij psycholoog of hebben enige tijd bij een psycholoog gelopen.

“De dood van de man is een zeer ingrijpende ervaring geweest voor de nabestaanden, zijn broer en zijn moeder in het bijzonder die aan het eind van haar leven het verlies van haar kind heeft moeten meemaken”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir. “Daarnaast moet zijn dood een schokkende ervaring zijn voor de omwonenden die ermee zijn geconfronteerd.”

Go Vacation naar Nintendo Switch

Bandai Namco heeft één van de games onthuld die ze brengen naar Nintendo Switch. Go Vacation vindt plaats op Kawawii Eiland waar spelers een variatie aan competitieve en coöperatieve minigames kunnen spelen.

De game komt met meer dan vijftig games en activiteiten die plaatsvinden in vier verschillende resorts. Er is het Marine Resort voor wateractiviteiten, het Snow Resort voor wintersport, het Mountain Resort voor onder andere paardrijden en raften en het City Resort voor onder andere skaten en racen. Sommige van de activiteiten maken gebruik van motion controls.

Kawawii Eiland is vrij om te verkennen met de benenwagen, op paarden, op een sneeuwscooter en op andere manieren. Op het eiland vind je diverse collectibles, uitdagingen en mogelijkheden om je personage aan te passen. Er is een villa om te decoreren, food trucks voor eten en het is mogelijk om in-game foto's te maken met de dieren op het eiland.

Go Vacation lanceert 27 juli voor Nintendo Switch.

EU geeft 3 miljoen noodhulp voor Gaza

Voor extra noodhulp aan inwoners van Gaza trekt de Europese Commissie 3 miljoen euro uit. Het geld wordt verdeeld via internationale hulporganisaties en is bedoeld voor water, medicijnen en sanitaire voorzieningen.

De situatie in de Gazastrook escaleerde deze week. Bij Palestijnse protesten langs de grens met Israël werden zestig mensen doodgeschoten en vielen talloze gewonden. Het is essentieel dat de hulpgoederen snel in de Gazastrook worden toegelaten, zegt EU-commissaris Christos Stylianides (Humanitaire hulp) in een verklaring.

Europa is een belangrijke donor van de Palestijnen. Aan humanitaire hulp voor de Gazastrook maakte de EU vorig jaar 13,5 miljoen euro vrij, op een totaal van 20 miljoen. Sinds 2000 gaat het om meer dan 700 miljoen.

EU geeft 3 miljoen noodhulp voor Gaza
EU geeft 3 miljoen noodhulp voor Gaza (Foto: ANP)

2 jaar cel voor 'terreurvader' Bunschoten

Vader van negentien kinderen, Henk Koelewijn uit Bunschoten-Spakenburg, is veroordeeld tot twee jaar cel. De rechtbank in Utrecht legde hem die straf donderdag op vanwege jarenlange en stelselmatige mishandeling van tien van zijn kinderen en meermalen opsluiting van vijf kinderen. Hij werd vrijgesproken van poging tot doodslag op een zoon met een kettingzaag en misbruik van een dochter, dat hem ook ten laste was gelegd.

De straf is dan ook lager uitgevallen dan de vijf jaar celstraf die de officier van justitie vorige maand had geëist. Koelewijn, die met zijn naam genoemd wil worden, heeft altijd ontkend. Maar de rechtbank acht een groot deel van de beschuldigingen tegen de 59-jarige Koelewijn bewezen.

De verdachte en zijn vrouw zijn diepgelovig. Een aantal kinderen deed in 2016 aangifte tegen hem.

2 jaar cel voor 'terreurvader' Bunschoten
2 jaar cel voor 'terreurvader' Bunschoten (Foto: ANP)

Agenten houden 'nepcollega' aan

De politie heeft woensdag op de A13 bij Delft een man 20-jarige man uit Assen aangehouden als verdachte van overtreding van de Wet Wapens en Munitie. De man had onder andere een wapenstok, een neppistool en handboeien in zijn auto.

Tijdens de surveillance kregen de agenten bij de check van een kenteken de melding dat de auto met dit kenteken mogelijk in verband kan worden gebracht met zaken waarbij de bestuurder zich als ‘nepagent’ voor doet. Hierop besloten de agenten de auto te controleren.

Bij de controle bleek dat de 20-jarige bestuurder uit Assen niet in het bezit is van een rijbewijs. Dat heeft hij ook nooit gehad. Verder zien de agenten op de bijrijdersstoel een wapenstok liggen. Het vervoer op de openbare weg is verboden en daarom werd hij ter plaatse aangehouden.

Tijdens het onderzoek in de auto troffen de politie verder nog aan: een neppistool in een holster, handboeien, een blauw zwaailicht en op de hoedenplank een uitklapbaar tekstbord. Via bediening op het middenconsole konden op het bord teksten als “Volgen Politie” getoond worden.

De politie onderzoekt of de man in het verleden gebruik heeft gemaakt van deze attributen en zich voorgedaan heeft als een medewerker van de politie.

Agenten houden 'nepcollega' aan (Foto stockfoto politie.nl)
Agenten houden 'nepcollega' aan (Foto stockfoto politie.nl)

Documentaire over NikkieTutorials in de maak

Linda Hakeboom gaat weer een documentaire maken. De wereldberoemde YouTube-visagiste Nikkie de Jager, beter bekend als NikkieTutorials, is dit keer het onderwerp. Het wordt Linda's eerste internationale docu, zo maakte ze donderdag bekend in de ochtendshow van Giel Beelen op Radio Veronica.

Linda kent Nikkie van het programma The Big Escape, waar ze allebei aan meededen. "Dat was te gek, daarna zijn we zo ongeveer beste vriendinnen geworden", aldus de programmamaakster. Linda ging daarna een keer met haar mee naar Los Angeles en keek haar ogen uit.

"Je hebt daar van die toeristenbussen die langs huizen van beroemdheden rijden en we liepen daar nietsvermoedend samen over straat en zo'n hele bus begon te gillen omdat zij daar op straat liep", vertelt Linda. "Toen dacht ik: ja, Linda nu ben je gek geworden. Dit is een van je beste vriendinnen en je moet er gewoon een camera op zetten. Dit is natuurlijk een fantastisch onderwerp."

"Dit wordt mijn eerste internationale documentaire. We gaan hem ook in het Engels maken. Heel spannend en ook heel anders dan ik normaal gewend ben."

Linda maakte eerder documentaires over onder meer Douwe Bob, Jett Rebel en Lil' Kleine.

Documentaire over NikkieTutorials in de maak
Documentaire over NikkieTutorials in de maak (Foto: BuzzE)

Vreemdganger als 'vermist' opgegeven door boze vrouw

Wat doe je als jouw man je heeft bedrogen? Dan zin je op wraak en dan vooral op een manier waardoor iedereen weet dat jouw man een scheve schaats heeft gereden.

Zo ook een dame uit Pitlochry in Schotland. Nadat zij door haar man was bedrogen besloot zij dit aan de grote klok te hangen en toegegeven, zij deed dit op orginele wijze. Zij maakte posters met daarop een foto plus profiel van haar man met de titel "Hond vermist" en voegde zij, zoals gebruikelijk is bij dergelijke posters, een zeer gedetailleerde beschijving toe over haar 'reu'.

Zo valt te lezen dat haar man narcistisch is, liegt, teveel drinkt en op vrouwen jaagt. Ook zou hij graag vrouwen dronken voeren om er seks mee te hebben. Wat hij niet graag doet zijn het vertellen van de waarheid, loyaal zijn en het gebruik van condooms.

Al met al heeft de vrouw ex van Andrew er blijkbaar schoon genoeg van want zij sluit af met de de waarschuwing dat je hem beter niet kan benaderen omdat hij je zal opzadelen met clamydia of genitale wratten (misschien wel beide, als je geluk hebt). Of de vrouw uiteindelijk is herenigd met haar 'verloren' reu blijft vooralsnog onduidelijk.

Vrouw (86) beroofd door 13-jarige

Een 13-jarige belhamel uit het Brabantse Geldrop is door de politie aangehouden. De deugniet wordt ervan verdacht op 3 april al zijn stoerheid en moed bij elkaar geraapt te hebben, alvorens een vrouw van 86 jaar te beroven.

Vroeg in de avond greep de ondernemende kwajongen de vrouw vast, waarna hij haar handtas afpakte. De dame kwam door de acties van de vlegel ten val, waarbij ze op haar hoofd terecht kwam en buiten bewustzijn raakte.

De schavuit ging er vandoor en werd helaas niet bij de lurven gegrepen door een getuige, die nog wel probeerde om het schoffie te pakken. Het slachtoffer werd in het ziekenhuis aan haar verwondingen behandeld.

Opsporing Verzocht besteedde op 1 mei aandacht aan de zaak met behulp van beelden van bewakingscamera's. Dat leverde tientallen tips op, inclusief meerdere tips met een volledige naam van het boefje, die nu dus is opgepakt. 

Politie haalt 6 vluchtelingen uit vrachtwagen

Op een bedrijventerrein aan de Lindtsedijk in Zwijndrecht zijn dinsdagmiddag zes vreemdelingen in een trailer gevonden. Een vrachtwagenchauffeur ontdekte de groep inklimmers bij het lossen van zijn lading.

De politie werd even voor half twee gealarmeerd toen een vrachtwagenchauffeur zes Albanezen uit zijn oplegger viste. Hij vertelde de agenten dat hij in Keulen zijn oplegger had geladen en zijn reis richting Zwijndrecht was gestart. Tussendoor had hij nog een pauze ingelast. Waar het zestal zijn ingestapt is nog onduidelijk, maar vermoedelijk verschaften zij zichzelf toegang tot de oplegger door het dekzeil te vernielen.

De vier mannen en twee vrouwen tussen de 18 en 24 jaar oud, zijn aangehouden en overgedragen aan de vreemdelingenpolitie van de eenheid Rotterdam.

Politie haalt 6 vluchtelingen uit vrachtwagen (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie haalt 6 vluchtelingen uit vrachtwagen (Foto: stockfoto politie.nl)

Eerste wolf in Friesland sinds 1712

De provincie Friesland heeft officieel bevestigd dat de schapen die in april in Boijl dood zijn gebeten, het slachtoffer zijn geworden van een wolf. Dat is gebleken uit DNA-onderzoek. Dat is bijzonder nieuws, want het was al even geleden dat er in het wild een wolf was gezien in Friesland: in 1712, om precies te zijn.

Om dat even in perspectief te plaatsen: in het jaar waarin voor het laatst een wolf in Friesland werd gezien, werd een gezamenlijk Nederlands-Oostenrijks leger verslagen door Frankrijk bij Denain, ging het VOC-schip Zuytdorp ten onder, werden joden uit Gouda geweerd en bouwde Thomas Newcomen zijn eerste werkende stoommachine.

Enfin, terug naar de huidige tijd. In Groningen en Drenthe kwamen al meldingen binnen over een wolf en die is nu dus ook doorgedrongen tot in Friesland. Ene Sanne Graafstra spotte het mooie dier, haar vader Anne maakte er een filmpje van. Later in de maand zal bekend worden over vier schapen in De Knipe ook het slachtoffer zijn geworden van de lone wolf

Alles staat op het spel in seizoen 2 van 13 Reasons Why

De zelfmoord van Hannah heeft Liberty High nog steeds in zijn greep. Na de gebeurtenissen in het eerste seizoen is het nu tijd voor de rechtszaak die de Bakers hebben aangespannen tegen de school. En tijdens de verhoren komt iedereen aan de beurt. Langzamerhand wordt er steeds meer duidelijk over wat voor een persoon Hannah echt was en vooral hoe het allemaal anders had kunnen gaan. Plotseling duiken er bij Clay polaroids op die steeds meer het knagende gevoel dat Clay al had weer aanwakkeren. Is alles wat Clay heeft gedaan om Hannah te helpen echt voor niets geweest en begint alles weer opnieuw?

Doodstraf in de maak voor stropers in Kenia

Het moet eens klaar zijn met stropers in Kenia en daarom is een nieuwe wet in de maak. De minister van Toerisme en Natuur, Najib Balala, heeft laten weten dat stropers voortaan met gezwinde spoed naar de eeuwige jachtvelden gestuurd worden.

Volgens Balala zijn de huidige straffen niet streng genoeg. Sinds 2013 staat op stropen een levenslange gevangenisstraf of een boete van 200.000 dollar, maar de minister zegt dat de afschrikkende werking daarvan nog niet groot genoeg is. Er moet dus een andere straf komen en de doodstraf moet daarbij uitkomst bieden.

Het aantal geregistreerde gevallen van stropen is in Kenia overigens al flink gedaald sinds de zware straffen van toepassing zijn. Balala geeft aan dat het vermoorden van neushoorns in de afgelopen zes jaar met 85 procent afgenomen is, terwijl het bij olifanten om een daling van 78 procent gaat. 

Volgens The Independent zijn vorig jaar in Kenia 69 olifanten vermoord, op een populatie van zo'n 34.000. Neushoorns hebben het ook zwaar: met negen gedode neushoorns is het aantal weliswaar lager, er zijn er in Kenia ook maar ongeveer duizend van, waardoor een natuurlijke groei van het aantal neushoorns nog altijd niet verzekerd is.

Nelly (89) maakt parachutesprong met marinier

Met dank aan Defensie heeft Nelly Singerling (89) een wens van haar kunnen uitvoeren. Zij wilde nog één keer een parachutesprong maken en zocht daarom contact met de commandant van de Koninklijke Marine.

Eigenlijk wilde ze zelfstandig een static line sprong maken, maar dat zat er helaas voor haar niet meer in. Een tandemsprong bij de Defensie Paraschool wel. “Ik zit niet bij de marinier op schoot, maar ik neem hem op mijn rug” aldus Nelly. Ze vond het geweldig, maar: “ik hoef niet een 2e keer te springen.”

Nelly begon in 1947 op 18 jarige leeftijd als MarVa bij de verbindingsdienst. In haar tijd bij Defensie maakte zij al 19 zelfstandige parachutesprongen. Een tijd lang stond zij zelfs bekend als Nederlands kampioene paraspringen. 

Tegenwoordig woont Nelly in militair tehuis Bronbeek. Dit als 1ste vrouw. “Ik voel me hier 100% thuis. Bronbeek voelt voor mij als een warm bad. Ik word behandeld als een koningin, het voelt als een luxe hotel en dan beter. Iedereen ouder dan 65 beveel ik aan om hier te komen wonen, het is een en al luxe!” 


Cybercrimeteam houdt webstresser-gebruikers aan

Een 22-jarige man uit Hoofddorp is dinsdag bij een inval in een woning in Hoofddorp door het Cybercrimeteam Noord-Holland aangehouden. De man wordt er van verdacht meerdere DDOS-aanvallen te hebben uitgevoerd op verschillende bedrijven en instellingen. De aanhouding komt voort uit de internationale actie ‘Operation Power Off’.

Operation Power Off
De Nederlandse politie heeft dinsdag 24 april de grootste cybercriminele website Webstresser.org opgerold. Webstresser.org was een zogenaamde ‘booter’ of ‘stresser’ dienst: een website waar tegen lage prijzen krachtige DDoS-aanvallen konden worden aangekocht. Een DDoS-aanval is een poging om een dienst onbereikbaar te maken voor de klanten of bezoekers. Bij de actie drie weken geleden zijn vier vermoedelijke beheerders van deze website in onder andere Servië en Kroatië opgespoord. In Canada en het Verenigd Koninkrijk werden ook acties ondernomen op vermoedelijke beheerders.

Aanhoudingen in Nederland
Op verschillende plekken in Nederland worden op dit moment gebruikers van Webstresser.org aangehouden. Zo ook de 22-jarige man uit Hoofddorp. Deze verdachte heeft een hostingbedrijf met 450 domeinnamen van ongeveer 250 klanten aangevallen. Daardoor waren de websites, mailboxen en/of webapplicaties van deze bedrijven slecht of helemaal niet bereikbaar. Hierdoor is ook financiële schade ontstaan.

Nog twaalf verdachten in Noord-Holland in beeld
De komende tijd gaat het cybercrimeteam Noord-Holland langs bij twaalf verdachten in Noord-Holland. Ook deze personen worden verdacht van het gebruiken van Webstresser.org om DDOS-aanvallen te plegen. Bij een Distributed denial of service (DDOS) aanval op een website bezoeken meerdere ‘computers’ tegelijk één bepaalde website zodat deze door overbelasting onbereikbaar is.

“Deze verdachten kunnen net als de man in Hoofddorp binnenkort van ons een bezoekje verdachten”, aldus Fred Ootes van het Cybercrimeteam Noord-Holland. “Laat dit een waarschuwing zijn aan ieder die nu nog wil gaan DDoSsen. Doe het niet, we sporen je op, bezorgen je een strafblad en daarmee stel je de gemaakte slachtoffers in staat hun schade op jou te verhalen”. Deze schade kan wel oplopen tot tienduizenden euro’s.  Het is niet uitgesloten dat het alleen bij deze 12 blijft. Er komt nog steeds nieuwe informatie vrij met weer nieuwe verdachten.

Onderzoek ‘Operation Power Off’
Het Nederlandse opsporingsonderzoek is gestart op basis van informatie van de National Crime Agency (NCA) uit het Verenigd Koninkrijk. De infrastructuur van Webstresser.org bevond zich enige tijd in Nederland, waardoor de politie veel informatie over de website kon achterhalen. Ook kon informatie over Nederlandse en internationale gebruikers en doelwitten worden achterhaald. De doelwitten zijn van klein tot groot en omvatten ook websites die tot de vitale infrastructuur kunnen worden gerekend. Er lopen in het hele land momenteel diverse onderzoeken naar verdachten van al deze afzonderlijke aanvallen

Wilders wil Mohammed-cartoonwedstrijd in Tweede Kamer

Op de dag van het hoger beroep in de zaak over de "Meer of minder Marokkanen" uitspraak komt er weer een idee uit de koker van Wilders.

Ditmaal wil hij een cartoonwedstrijd organiseren in de Tweede Kamer. Voorwaarde is wel dat Mohammed het onderwerp op de cartoons zal zijn.

Wilders heeft voor de wedstrijd de cartoonist en ex-moslim Bosch Fawstin uitgenodigd. 

Gewapende beveiliging voor vuilnismannen Brabant

Vuilnisman worden in Brabant, je moet het maar willen. In Best zijn de spanningen rondom gescheiden afval ietwat hoog opgelopen, waardoor de lokale vuilnismannen hun werk nu doen met een bewapende beveiliger. De beste man fietst achter ze aan en houdt de boel scherp in de gaten.

Het probleem is dat niet iedereen zijn of haar afval scheidt, wat wel de bedoeling is. Dan krijgt men een rode kaart en wordt het vuilnis niet opgehaald, waardoor het weer twee weken blijft staan. Mensen zijn daar dan weer gefrustreerd over en reageren dat af op de vuilnismannen, die dus bedreigingen en scheldkannonades naar het hoofd geslingerd krijgen omdat ze hun werk doen.

"Veel mensen snappen niet wat waar in gegooid moet worden, ook veel buitenlanders niet. Die spreken de taal slecht en krijgen weinig mee van het hele gedoe rondom het scheiden van afval, waardoor de bak blijft staan. Dat wordt dan in andermans bak gegooid, waardoor die ook blijft staan, met een rode kaart, en daardoor wordt die eigenaar dan ook weer boos", aldus bewoner Henk Steenbakkers.

Volgens de gemeente zijn er ook vuilnismannen die de Nederlandse taal niet zo best beheersen, waardoor ze nauwelijks aangeven wat mensen fout hebben gedaan. Dat is nu anders, zegt een woordvoerster. "Het kruisje staat nu op de goede plek als je een rode kaart krijgt en als men dan nóg vragen heeft moeten ze contact opnemen met de gemeente."

Henk is er ondertussen klaar mee en heeft een waterdicht systeem bedacht om te bewijzen dat hij toch echt alleen het juiste afval in zijn bakken gooit: "Ik maak met m'n telefoon een foto van het afval in mijn bak. Als iemand anders er dan zijn afval bij gooit, heb ik bewijs dat ik dat niet heb gedaan." Hoe dat bewijst dat hij niet gewoon even een foto maakt voor hij zelf 'illegaal' afval in zijn eigen bak pleurt vertelt de beste man overigens niet.

Ondertussen laat de gemeente weten dat er in elk geval tot het vormen van een nieuw college niks zal veranderen aan het scheiden van het afval. Zolang het nodig is zal de bewapende bewaker dan ook gewoon achter de vuilniswagen aan blijven fietsen in het immer gezellige Best.

Mario Tennis Aces laat Adventure Mode zien

Nog een maandje en dan kunnen we gaan tennissen als Mario. Nintendo heeft nu een trailer online gezet waarin ze iets meer laten zien van de Adventure Mode. In deze modus moet Mario verschillende minigames doen om Luigi te redden. Daarnaast is er ook nog een uitgebreide launch trailer online gezet. Mario Tennis Aces is op 22 juni beschikbaar.

In het weekend van 1 juni tot en met 4 juni is er een gratis demo te downloaden, waarmee online toernooien zijn te spelen. Het weekend begint om 16:00 en duurt tot 01:00 uur 's nachts op 4 juni. Iedereen die meedoet ontvangt een exclusieve skin voor Mario (zijn normale outfit) voor in de volledige game.The Crew 2 eind mei in closed beta

De closed bèta van The Crew 2 vindt plaats van 31 mei tot en met 4 juni op PlayStation 4, Xbox One en pc. Spelers kunnen zich vanaf nu inschrijven om kans te maken op toegang tot de bèta via thecrewgame.com/beta. Vanaf 29 mei kunnen de geselecteerde spelers de game alvast pre-loaden op alle platformen.

Tijdens de closed bèta ervaren spelers voor het eerst het progressiesysteem tijdens races te land, ter zee en in de lucht in een volledig herontworpen Amerika. Spelers kunnen hierbij deelnemen aan vier disciplines: Street Race, Rally Raid, Powerboat en Aerobatics. Nieuw is de Fast-Fav feature om onmiddelijk van voertuig te veranderen, afhankelijk van het type terrein dat men tegenkomt. Zo verandert een vliegtuig dat onder de San Francisco’s Golden Gate Bridge vliegt met een druk op de knop in een boot.

The Crew 2 is verkrijgbaar vanaf 29 juni voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Definitieve versie van Hitman uitgebracht

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft vandaag de Hitman: Definitive Edition uitgebracht, die nu verkrijgbaar is voor de PlayStation 4 Pro, PlayStation 4, Xbox One X en Xbox One.

Deze Definitive Edition, ontwikkeld door IO Interactive, omvat alle eerder uitgegeven content en spelupdates van het eerste seizoen van Hitman, plus nieuwe vermommingen voor Agent 47 in het spel, geïnspireerd op de klassieke IO Interactive-titels: Freedom Fighters, Kane & Lynch en Mini Ninjas, ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de Deense studio.

Hitman: Definitive Edition bevat de volgende content:

  • IO Interactive’s 20th Anniversary Outfit-bundel – Drie nieuwe outfits geïnspireerd op Freedom Fighters, Kane & Lynch en Mini Ninjas
  • Hitman Eerste seizoen (basisspel) – Zeven locaties uit het eerste seizoen, waaronder Parijs, Sapienza, Marrakesh, Bangkok, Colorado en Hokkaido en de ICA-fabriek
  • Hitman Game of the Year Edition-content – Vier missies uit de Patient Zero-campagne, drie thema-escalatiecontracten waarmee drie wapens kunnen worden vrijgespeeld en het clownspak, het cowboypak en het ravenpak uit de recente digitale Game of the Year-versie
  • Hitman Zomerbonusaflevering – Inclusief ICA-bonusmissies in Sapienza en Marrakesh
  • Hitman: Blood Money Requiem-pakket – Inclusief het Requiem Suit, Pale Duck Explosive en het ICA Chrome Pistol
  • Alle uitgelichte contracten, Escalation Contracts, Challenge Packs en spelupdates uit het eerste seizoen van Hitman en Hitman Game of the Year Edition

Houd er rekening mee dat een deel van de add-on content niet vooraf is geïnstalleerd op de Hitman: Definitive Edition-disc en een internetverbinding vereist is. De extra content omvat ongeveer 12-24 GB, afhankelijk van het platform.

VA-11 Hall-A komt naar consoles

Ontwikkelaars Ysbryd Games en Sukeban Games hebben aangekondigd dat hun game VA-11 HALL-A: Cyberpunk Bartender Action naar Nintendo Switch en PlayStation 4 zal komen. De game doet het al enige tijd goed op Steam en krijgt ook goede kritieken daar.

In het spel moet je drankjes serveren en op basis daarvan verloopt het verhaal iedere keer anders. De console versie moet begin volgend jaar uitkomen.NHL: Golden Knights pakken leiding in westelijke finale

De ijshockeyers van de Vegas Golden Knights hebben de leiding genomen in de finale van de Western Conference in de NHL. In de T-Mobile Arena in Las Vegas werden de Winnipeg Jets met 4-2 opzij geschoven, waardoor het nu 2-1 staat in de best-of-7-serie.

Jonathan Audy-Marchessault had de puck namens de Golden Knights al binnnen 35 seconden achter Jets-goalie Connor Hellebuyck liggen. Na ruim vijf minuten in de tweede periode deed de in topvorm verkerende Mark Scheifele wat terug, maar welgeteld twaalf seconden later zette James Neal Vegas weer op voorsprong.

Alex Tuch tekende niet veel later voor de 3-1, waarna Scheifele na achttien seconden in de derde periode wat hoop in de Canadese harten bracht: 3-2. De gelijkmaker wilde echter niet vallen - onder meer door een wereldredding van Marc-André Fleury - en drie seconden voor tijd speelde Audy-Marchessault de beslissende 4-2 in het lege Jets-doel.

Golden Knights - Jets, game 3 (Bron: YouTube)

Ook baby van vrouw bakkerij Hulst overleden

Een week nadat de vrouw overleed die in een bakkerij in Hulst (Zeeland) een keizersnede had ondergaan, is ook haar baby overleden. Dat blijkt uit rouwadvertenties in de PZC. Het kindje lag in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De in totaal drie rouwadvertenties zijn geplaatst door vrienden en door medewerkers van de bakkerij in Hulst.

De vrouw overleed vorige week nadat ze in de bakkerij waar ze werkte, getroffen werd door een hartstilstand. Haar kind kwam daarna door middel van een keizersnede ter wereld. De vrouw werd gereanimeerd en met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht waar ze enige tijd later is overleden.

Diepe rouw
"Heel Hulst is in diepe rouw", zei burgemeester Jan-Frans Mulder in reactie op het overlijden van de moeder. "Het is een persoonlijk drama, iedereen in Hulst leefde en leeft intens mee met de familie. De medewerkers van de hulpdiensten hebben enorm hun best gedaan en heel goed werk verricht, ook voor hen is dit vreselijk ingrijpend." De burgemeester vraagt in een oproep aan iedereen om de familie vooral rust te gunnen in deze trieste periode.

Het noodlot sloeg toe, één dag voordat de vrouw met zwangerschapsverlof zou gaan. De bakkerij houdt de deuren sinds het incident gesloten.

Ook baby van vrouw bakkerij Hulst overleden
Ook baby van vrouw bakkerij Hulst overleden (Foto: ANP)

Tweetal smokkelt goud in anus, opgepakt door 'raar' loopje

Een 24-jarige vrouw en een 32-jarige man uit Singapore zijn gisteren opgepakt wegens het smokkelen van goud. Ze liepen tegen de lamp omdat ze nogal 'vreemd' liepen.

Het duo was vanuit Singapore aangekomen op het Bandaranaike-vliegveld in Sri Lanka en viel op dankzij hun 'rare' loopje. Dit wekte argwaan bij de douane waarop deze besloot het tweetal aan een controle te onderwerpen.

Tijdens een grondige fouillering stuitte de douane op goud in de anus van beide reizigers. Het 'rare' loopje werd verklaard omdat het in totaal om 2 kilo, in de vorm van 20 '100-grams' baren, van het edelmetaal ging.

Na een grondige wasbeurt werd het goud, met een waarde van ongeveer 70 duizend euro, in beslag genomen en het tweetal vastgezet. Zij mogen zich binnenkort tegenover de rechtbank verantwoorden.

in Sri Lanka worden met regelmaat goudsmokkelaars opgepakt. Meestal is het edelmetaal afkomstig uit oliestaten vanwege de relatief lage prijs aldaar. De eindbestemming is meestal India waar het vervolgens wordt doorverkocht.

Trein vertrekt enkele seconden te vroeg, NS diep door het stof

Nee geintje natuurlijk. Het gaat hier natuurlijk niet om de NS, maar om een trein in Japan. De trein vertrok om 07:11:35 van Notogawa Station in Midden-Japan, in plaats van 07:12:00. Het Japanse OV bedrijf, JR West, biedt diepe excuses aan.

"Het grote ongemak dat wij hebben veroorzaakt is onvergeeflijk", schrijft de maatschappij. "We zullen ons gedrag evalueren om te voorkomen dat zoiets opnieuw gebeurt."

De verschrikkelijke fout ontstond doordat de conducteur in de veronderstelling was dat hij had moeten vertrekken om 07:11:00. Toen hij zijn fout ontdekte had hij de deuren al gesloten. Deze weer openen zou betekenen dat de trein te laat zou vertrekken. Hij zag geen wachtenden, dus liet de trein vertrekken. Later bleken er toch enkele reizigers de trein te hebben gemist. Zij liepen een vertraging op van maar liefst zes minuten.

Het was al de tweede keer in een half jaar tijd dat de trein niet op tijd rijdt. In november vertrok een trein al een keer 20 seconden te vroeg.

LB: Anne-Marie Jung: 'Vrouwen ook grof en seksistisch'

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Actrice Anne-Marie Jung heeft verklaard dat vrouwen op een belangrijk vlak verschillen van mannen. "Normaal zijn vrouwen wat liever. Het stoken doen ze dan wat meer achter elkaars rug," zegt ze in een interview.

Toch zijn vrouwen niet in alle dingen verschillend. Zo zegt ze ook dat "wij best een beetje grof en seksistisch kunnen zijn." 

Vorige week onthulde Arie Boomsma al dat vrouwen zich evengoed schuldig maken aan seksueel wangedrag.

'Vrouwen kunnen ook grof en seksistisch zijn'
'Vrouwen kunnen ook grof en seksistisch zijn' (Foto: BuzzE)

Vilhena: "Zoals het er nu naar uitziet, blijf ik bij Feyenoord"

Tonny Vilhena lijkt nog niet bezig te zijn met een vertrek bij Feyenoord. De middenvelder ligt nog twee jaar vast bij de Rotterdammers.

De 23-jarige middenvelder kende een ijzersterk seizoen bij Feyenoord waar hij in 44 wedstrijden dertien keer trefzeker was, waarvan elf in competitieverband, en zes assists gaf. "Zoals het er nu naar uitziet, blijf ik bij Feyenoord", vertelt Vilhena in gesprek met de NOS.

"Ik heb een contract tot 2020, dus ja. Ik ben nu nog speler van Feyenoord. Het is iets voor later. Ik ben speler van Feyenoord en zit nu ook bij het Nederlands elftal. Daar richt ik me honderd procent op. Dan zien we het wel."

Oranje bereidt zich voor op de oefenwedstrijden tegen Slovenie en Italië. Volgens Vilhena is er onder Ronald Koeman niet veel veranderd ten opzichte van zijn voorvanger Dick Advocaat. "De speelwijze is wel iets anders en de trainingen ook wel, maar voor de rest is er niet zoveel veranderd. Koeman is denk ik wel van de discipline. Hij is recht door zee, zegt waar het op staat."

Mountainbikegrootheid Absalon stopt ermee

Mountainbiker Julien Absalon heeft zijn fiets aan de wilgen gehangen. De 37-jarige Fransman wordt algemeen gezien als een van de besten ooit in zijn sport, maar een pollenallergie zorgt ervoor dat hij er nu klaar mee is, zo liet hij in Franse media weten.

"Ik ben sinds een jaar of drie allergisch voor pollen uit het gebied van de Middellandse Zee, wat volgens de arts alleen maar erger zou worden", aldus Absalon. "In Heubach, in Duitsland, ontdekte ik dat ik ook allergisch ben voor Noord-Europese pollen. Na een hele sterke start merkte ik dat ik nauwelijks normaal kon ademen, en ik begon bloed te proeven."

De Fransman gaf aan dat het opspelen van nieuwe allergieën telkens weer morele klappen opleverde. Doordat zijn sportieve doelen niet meer bovenaan stonden heeft hij het besluit genomen te stoppen. Absalon wil zich nu vooral gaan richten op Absolute-Absalon, zijn eigen mountainbiketeam. In zijn loopbaan won hij olympisch goud in Athene 2004 en Beijing 2008, terwijl hij voor het tijdperk van Nino Schurter ook nog vijf wereldtitels verzamelde.

FOK! Wat een weer: Bewolking en zon

Vandaag is er af en toe zon, vanmiddag komen er vooral in het zuiden langere perioden met zon voor. Het blijft droog en met maximumtemperaturen van 13°C aan zee tot lokaal 18°C in het zuidoosten is het aan de koele kant. De wind is noord- tot noordwestelijk en matig, in de kustgebieden en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

In de nacht naar vrijdag raakt het van het noorden uit op de meeste plaatsen bewolkt. Het blijft wel droog en het koelt opnieuw af naar een graad of 8°C. De wind draait landinwaarts geleidelijk naar een noordwestelijke richting en neemt daar af naar zwak tot matig, in de kustgebieden staat eerst nog een vrij krachtige noordenwind.

Vrijdagochtend begint met vrij veel bewolking maar in de loop van de middag breekt de zon vooral landinwaarts steeds vaker door. Het blijft droog en de temperaturen lopen op naar 14°C in de kustgebieden tot lokaal 19°C in het zuidoosten. De noord- tot noordwestenwind is overwegend matig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

qltel zag bloemen en een bij!  (Foto: qltel)
qltel zag bloemen en een bij! (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

NBA: Rockets op gelijke hoogte tegen Warriors

In de finale van de Western Conference in de NBA hebben de Houston Rockets de stand in de strijd tegen de Golden State Warriors weer op gelijke hoogte gebracht. Na de thuisnederlaag in wedstrijd één wonnen James Harden en zijn kompanen in Houston wel het tweede duel.

Een bijzonder ingewikkelde overwinning was het niet eens op de Warriors, waar Kevin Durant met 38 punten als enige echt lekker op dreef was. Eric Gordon en PJ Tucker (27 en 22 punten) stonden Harden (27) goed bij, waardoor de Rockets na het eerste kwart afstand konden nemen.

Halverwege de wedstrijd stonden de Rockets met 64-50 voor, waarna de voorsprong in de tweede helft ook niet meer onder de tien punten kwam. Even ging het zelfs richting de dertig, maar het bleef uiteindelijk nog ietwat beperkt: 127-105.

Rockets - Warriors, game 2 (Bron: YouTube)

Chelsea-target Sarri gaat verlengen bij Napoli

Maurizio Sarri gaat niet in op de avances van verschillende buitenlandse clubs en zal naar verwachting zijn contract bij Napoli verlengen.

De Italiaanse trainer staat in de belangstelling van Chelsea, AS Monaco en Zenit Sint-Petersburg, maar gaat zijn toekomst tot de zomer van 2021 aan de Napolitanen verbinden, zo kan Goal bevestigen.

Hoewel Sarri de afgelopen jaren de monopolie van Juventus op de Scudetto niet heeft kunnen breken, heeft hij Napoli getransformeerd tot de tweede club van Italië, voor zowel AC Milan als Internazionale. Napoli eindigde de afgelopen twee seizoenen in de Serie A als tweede achter Juventus en hield dit seizoen de gehele tijd de club op la Vecchia Signora, waardoor er een spannende titelstrijd ontstond.

Door die staat van dienst werd hij gezien als een mogelijke vervanger van landgenoot Antonio Conte bij Chelsea, nadat de Italiaan een moeilijk tweede seizoen heeft gehad bij de Londenaren. Maar na een ontmoeting met Napoli-voorzitter Aurelio De Laurentiis op woensdag, staat Sarri op het punt om langer in het San Paolo actief te blijven en geïnteresseerde clubs af te wijzen. De ontmoeting, begrijpt Goal, was volledig positief en zal worden gevolgd door een tweede ontmoeting later deze week om een nieuw contract voor de trainer te bevestigen.

Sarri zal naar verwachting een contract tekenen tot de zomer van 2021, waarbij zijn loon stijgt van anderhalf miljoen euro tot vier miljoen euro per jaar. Napoli zal geen ontsnappingsclausule in het contract van de 59-jarige trainer opnemen.

'Hou ID-kaart klaar bij het kopen van alcohol'

Kassamedewerkers in supermarkten, barmannen en medewerkers in tankstations kunnen vaak moeilijk de leeftijd van jonge kopers van alcohol en sigaretten inschatten. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport roept jongeren via een landelijke campagne op om hun identiteitsbewijs klaar te houden bij het afrekenen.

Dat levert volgens het ministerie tijdswinst aan de kassa op en geeft extra aandacht aan het naleven van de leeftijdsgrens. "Geen alcohol en geen tabak onder de achttien is de norm waar we ons allemaal aan moeten houden, of het nou in een winkel, een café of op een festival is. Ik weet dat heel veel mensen hun best doen om dat goed te doen, maar het moet nog beter", zegt staatssecretaris Paul Blokhuis.

De actie 'NIXzonderID', met onder meer posters en toolkits voor winkeliers en een leeftijdsquiz, gaat donderdag van start.

'Hou ID-kaart klaar bij het kopen van alcohol'
'Hou ID-kaart klaar bij het kopen van alcohol' (Foto: ANP)

Werkloosheid stabiel op 3,9 procent

De daling van de werkloosheid is in april gestabiliseerd. In de vierde maand van het jaar waren er 355.000 werklozen, oftewel 3,9 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder lag het werkloosheidspercentage op hetzelfde niveau, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In april hadden ruim 8,7 miljoen mensen betaald werk. Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 15.000 per maand toegenomen, aldus het statistiekbureau. Ruim 4,2 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Onder hen dus de 355.000 mensen die aangaven recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor ook direct beschikbaar te zijn. Gemiddeld nam hun aantal in de laatste drie maanden af met 8000 per maand.

De rest van deze groep niet-werkenden, ruim 3,8 miljoen, bestond uit mensen die niet recent hebben gezocht of bijvoorbeeld niet direct voor werk beschikbaar waren. Hun aantal is de laatste drie maanden met gemiddeld 2000 per maand afgenomen, zo meldt het CBS. Uitkeringsinstantie UWV registreerde eind april 314.000 lopende ww-uitkeringen. Dat betekent een daling van bijna 13.000 uitkeringen ten opzichte van eind maart.

Werkloosheid stabiel op 3,9 procent
Werkloosheid stabiel op 3,9 procent (Foto: ANP)

MLB: Bogaerts slaat Red Sox naar winst tegen A's

De honkballers van de Boston Red Sox hebben woensdag in het eigen Fenway Park een zege bij kunnen schrijven op de Oakland Athletics. In de zesde en laatste onderlinge ontmoeting van het reguliere seizoen toonde Xander Bogaerts zich weer eens belangrijk.

Na vijf innings stonden de Red Sox met 3-2 voor, onder meer door een homerun van JD Martinez. Op dat moment legde Bogaerts aan en de Nederlands international mepte de bal het veld af: een homerun, waarbij hij Martinez en Hanley Ramirez mee over de thuisplaat nam voor een 3-run homerun. De A's sloegen nog twee homeruns, maar Boston hield stand en won met 6-4.

In Atlanta wonnen de Braves met Ozzie Albies van de Chicago Cubs. Albies was in de eerste inning al over de plaat geslagen door Freddie Freeman, waarna de Cubs op 1-1 kwamen. In de achtste inning kwam Albies wederom op de honken en het was Ronald Acuna Jr die hem over de thuisplaat wist te slaan. Het leverde een 2-1 voorsprong op en hielp de Cubs op weg naar de 4-1 zege.

Uitslagen MLB woensdag
Baltimore Orioles - Philadelphia Phillies 1-4
Pittsburgh Pirates - Chicago White Sox 3-2
Detroit Tigers - Cleveland Indians 0-6
Minnesota Twins - St.Louis Cardinals 5-7
New York Mets - Toronto Blue Jays 1-12
Kansas City Royals - Tampa Bay Rays 3-5
Arizona Diamondbacks - Milwaukee Brewers 2-8
Seattle Mariners - Texas Rangers 1-5
San Francisco Giants - Cincinnati Reds 3-6
Boston Red Sox - Oakland Athletics 6-4
Miami Marlins - Los Angeles Dodgers 6-5
Atlanta Braves - Chicago Cubs 4-1
Los Angeles Angels - Houston Astros 0-2

Red Sox - Athletics (Bron: YouTube)

Mbappť: "Het is een goede basis om te beginnen"

Paris Saint-Germain-aanvaller Kylian Mbappé gelooft dat de nieuwe trainer Thomas Tuchel de aanvallende filosofie van de club deelt.

De voormalig trainer van Borussia Dortmund werd maandag aangesteld als opvolger van Unai Emery. Emery won dit seizoen met PSG de binnenlandse treble, maar werd in de achtste finale van de Champions League uitgeschakeld door Real Madrid en hij zag zijn contract niet verlengd worden.

"Ik speelde tegen hem met AS Monaco in de Champions League 2016/17", vertelt Mbappé in gesprek met Le Parisien. "Zijn teams zijn gewend om aanvallend te spelen en bij PSG hebben we ook spelers die graag willen spelen, dus het is een goede basis om te beginnen."

"Dit is een nieuw hoofdstuk in het boek van Paris Saint-Germain. Voorheen was het het hoofdstuk met Unai Emery em nu is het het hoofdstuk van Thomas Tuchel dat wordt geopend."

"De club verandert niet, alleen de coach is veranderd. Maar hij is gekomen omdat hij een ambitieuze manager is. Ik heb hem nog niet ontmoet, maar ik denk dat ik hem wel zal ontmoeten omdat we veel tijd met hem zullen doorbrengen."

Wilders bij hoger beroep Marokkanen-uitspraak

PVV-leider Geert Wilders zal donderdag verschijnen voor het gerechtshof in Den Haag, waar het hoger beroep begint over zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken. Het proces vindt plaats in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Er zijn elf zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling.

De politicus liet in maart 2014 zijn aanhangers op televisie roepen dat ze "minder Marokkanen" wilden. Eind 2016 werd Wilders veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. Het OM wilde een hogere straf en vond dat hij ook moest worden veroordeeld voor het aanzetten tot haat.

In november besloot het hof dat het voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling meer informatie wilde, onder meer van drie deskundigen. Daarnaast wilde het hof meer inzicht in de manier waarop het publiek massaal aangiftes had gedaan tegen de politicus.

Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops had daarom gevraagd, omdat hij beweert dat de politie en het OM de kwestie oneigenlijk hebben afgestemd. Ook stelde hij dat er op politiek niveau is gestuurd. Maar het hof vond het niet nodig om politici te horen.

Wilders bij hoger beroep Marokkanen-uitspraak
Wilders bij hoger beroep Marokkanen-uitspraak (Foto: ANP)

Van Garderen wint tijdrit in CaliforniŽ en is de nieuwe leider

Tejay van Garderen heeft de vierde etappe van de Tour of California gewonnen. De Amerikaan van BMC zette de beste tijdrit neer over 34,7 kilometer en is ook de nieuwe leider in de Amerikaanse rittenkoers.

Van Garderen noteerde een tijd van 40.47,33 en was daarmee zeven seconden sneller dan zijn Nieuw-Zeelandse ploegmaat Patrick Bevin. Tao Geoghegan Hart van Sky werd derde op op 32 seconden van Van Garderen.

Egan Bernal de leider aan het begin van de etappe verloor 1.23 op Van Garderen en staat in het algemeen klassement nu op 23 seconden van de Amerikaan. Antwan Tolhoek die voorafgaand aan de tijdrit op de vierde plaats stond verloor een kleine vier minuten op de winnaar. De Nederlander van LottoNL-Jumbo is nu de nummer dertien van het klassement.

Leve de Koningin hoera

Koningin Máxima is donderdag jarig. Ze wordt 47 jaar. Uit de agenda op koninklijkhuis.nl blijkt dat de koningin geen officiële plichtplegingen heeft op haar verjaardag. Ze kan in huiselijke kring in Wassenaar 47 kaarsjes uitblazen.

Máxima werd op 17 mei 1971 als Máxima Zorreguieta geboren in Buenos Aire als dochter van de vorig jaar overleden Jorge Horacio Zorreguieta en María del Carmen Cerruti de Zorreguieta. Ze werkte na haar studie economische wetenschappen in de financiële wereld. Zo had ze een hoge positie bij de Deutsche Bank.

In 1999 ontmoette ze in de Spaanse stad Sevilla haar toekomstige echtgenoot, kroonprins Willem-Alexander met wie ze op 2 februari 2002 in Amsterdam in het huwelijk trad. Het paar kreeg drie dochters.

Máxima heeft allerlei functies op het maatschappelijk vlak. Zo zit ze in de Raad van State, is ze erevoorzitter van het Platform Ambassadeurs Meer Muziek in de Klas, erevoorzitter van het platform Wijzer in geldzaken en speciale pleitbezorger van de VN-secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Uit een enquête van RTL Nieuws bleek vorig jaar dat Máxima de populairste 'royal' is. De koning eindigde op de tweede plaats.

Koningin Máxima viert 47e verjaardag
Koningin Máxima viert 47e verjaardag (Foto: ANP)

Nederlanders positiever over homo's

De opvattingen van Nederlanders over homo's en biseksuelen zijn steeds positiever, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau op basis van onderzoek. In 2006 was iets meer dan de helft van (53 procent) van de Nederlanders positief over homo- en biseksualiteit, nu is dat gestegen tot bijna driekwart (74 procent). Zo'n 6 procent denkt negatief over deze groep mensen, dat was eerder 15 procent.

"De houding is in alle bevolkingsgroepen positiever, ook in groepen waar men van oudsher negatief over homo- en biseksualiteit denkt, zoals oudere of religieuze personen. Scholieren denken ook steeds positiever over homoseksualiteit", aldus het SCP.

Toch hebben veel Nederlanders nog altijd meer moeite met twee zoenende mannen of vrouwen op straat dan een man en een vrouw die zoenen. Daarbij zegt ruim een vijfde meer moeite te hebben met twee mannen die hand in hand lopen dan met een man en vrouw die dat doen.

Het SCP stelt ook vast dat de opvattingen over transgenders en genderdiversiteit gunstiger zijn geworden. Zo dacht in 2012 maar 45 procent positief hierover, dat is nu gestegen tot 57 procent. Minder dan een op de tien (9 procent) denkt negatief over transgenders. Dat was eerder 11 procent.

Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) ziet nog wel verbetermogelijkheden. ,,Het goede nieuws is als een dun laagje vernis. Daaronder zit de rauwe werkelijkheid dat mensen homoseksualiteit accepteren zolang het maar niet zichtbaar wordt. Zolang het achter gesloten deuren blijft. Blijkbaar mag je het wel zijn, maar mag je het niet zien!"

Nederlanders positiever over homo's
Nederlanders positiever over homo's (Foto: ANP)

Recordaantal ondernemers verwacht toename personeel

Van de ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven verwacht per saldo 21 procent in het tweede kwartaal meer personeel in dienst te hebben dan in het eerste kwartaal. Sinds de start van de waarneming in 2008, waren er niet eerder zoveel bedrijven positief over de toekomstige werkgelegenheid.

Bij 20 procent van de bedrijven worden de bedrijfsactiviteiten belemmerd door een tekort aan arbeidskrachten. Het ondernemersvertrouwen kwam aan het begin van het tweede kwartaal uit op 14,2. Dat melden CBS, de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW op grond van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN).

Voor het tweede kwartaal verwacht 25,8 procent van de bedrijven meer personeel aan te trekken. Bij 5,0 procent daarentegen voorziet men een krimp van het personeelsbestand. Per saldo verwacht dus 20,8 procent van de ondernemers meer personeel in dienst te hebben dan in het eerste kwartaal. Sinds de start van de waarneming in 2008, waren er niet eerder zoveel bedrijven positief gestemd over de ontwikkeling van de werkgelegenheid.

In de bouw verwachten de meeste bedrijven meer personeel aan te trekken. Voor het tweede kwartaal voorziet per saldo 31,9 procent van de ondernemers in de bouw een groter personeelsbestand.

Belemmeringen door personeelstekort verder toegenomen
Bedrijven hebben meer personeel nodig. Bij 20 procent van de ondernemers wordt het uitoefenen van de bedrijfsactiviteiten momenteel belemmerd door een tekort aan arbeidskrachten. Sinds de start van de waarneming in 2008 werden er niet eerder zoveel bedrijven gehinderd door personeelstekort.

Grootste personeelstekort in zakelijke dienstverlening
Onder zakelijke dienstverleners is het tekort aan arbeidskrachten het grootst: 31,9 procent van de ondernemers wordt erdoor belemmerd. Ook in de sectoren informatie en communicatie, vervoer en opslag alsmede de autohandel en -reparatie is het tekort bovengemiddeld. Bedrijven in de delfstoffenwinning worden het minst gehinderd door een tekort aan arbeidskrachten (8,8 procent).

Ondernemersvertrouwen lager
Het ondernemersvertrouwen is aan het begin van het tweede kwartaal uitgekomen op 14,2. Daarmee ligt de stemmingsindicator voor ondernemend Nederland bijna vier punten lager dan een kwartaal eerder. Vorig kwartaal bereikte het ondernemersvertrouwen de hoogste waarde gemeten sinds de start van de waarneming in 2008. Nog steeds ligt het vertrouwen in de meeste branches op een hoog niveau.

In de detailhandel verslechterde de indicator echter van 14,8 in het eerste kwartaal naar 2,4 in het tweede kwartaal door minder positieve signalen over zowel de gerealiseerde als verwachte omzet. Alleen in delfstoffenwinning komt het ondernemersvertrouwen na een daling negatief uit op -13,9.

Recordaantal ondernemers verwacht toename personeel (Foto: CBS)
Recordaantal ondernemers verwacht toename personeel (Foto: CBS)

'Malek F. had waanideeŽn'

Malek F., de Syrische man die op 5 mei in Den Haag drie mensen neerstak, ontwikkelde sinds 2015 steeds meer waanideeën. Zo dacht hij dat hij achtervolgd werd en dat er geheime organisaties waren die hem wilden vermoorden. Dat zegt een vriend van Malek F., Abdul Rahman Kaseem, tegen de NOS.

Volgens Kaseem was 2015 een kantelpunt. In dat jaar zou F. in Nederland een aanvraag hebben gedaan voor gezinshereniging met zijn vader, maar die werd afgewezen. Daarop waagde de vader zelf de oversteek, maar overleed daarbij. F. moest volgens Kaseem naar Italië om zijn vader te identificeren.

Volgens Kaseem kon hij het verlies niet verkroppen. In een diepe depressie zou hij wiet zijn gaan roken en alcohol zijn gaan drinken, in combinatie met medicijnen. Nadat hij zijn broertje had geslagen en later zijn inboedel op straat had gegooid, werd hij opgenomen in een GGZ-instelling. Maar die liet hem na een paar maanden weer naar huis gaan.

Kaseem begrijpt dat niet. "Hij dacht dat mensen dienaars van de duivel zijn, van demonen. Hij ging daardoor twijfelen aan alles. Alle mensen zagen dat hij gek was. Hij mocht gewoon vrij rondlopen."

Vriend: verdachte steekpartij had waanideeën
Vriend: verdachte steekpartij had waanideeën (Foto: ANP)

Jongvolwassenen vaker verslaafd aan sociale media

In 2017 was 29 procent van de 18- tot 25-jarigen naar eigen zeggen verslaafd aan sociale media. Dit was in 2015 nog 19 procent. Onder 25-plussers is het aandeel dat zich verslaafd voelt lager. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit het onderzoek Belevingen.

Belevingen is een jaarlijks onderzoek met als doel om aan de hand van opvattingen, percepties en meningen van inwoners van Nederland een beeld te krijgen van gevoelens en standpunten in de samenleving. De onderwerpen van dit onderzoek veranderen jaarlijks. In Belevingen 2017 zijn onder andere vragen opgenomen over sociale media. Dezelfde vragen zijn in Belevingen 2015 aan jongeren tussen de 12 en 25 jaar gesteld. Lees hier  meer over hoe het onderzoek is uitgevoerd.

Jongvolwassenen steeds meer uren per dag bezig met sociale media
Sociale media namen in 2017 meer tijd van 18- tot 25-jarigen in beslag dan in 2015. Toen spendeerde 17 procent van hen 3 tot 5 uur per dag aan sociale media en 4 procent was er 5 tot 10 uur mee bezig. Deze percentages zijn in 2017 toegenomen tot respectievelijk 29 en 9. Jongvolwassenen besteedden daarmee de meeste tijd aan sociale media van alle leeftijdsgroepen. Dat jongvolwassenen meer tijd spenderen aan sociale media dan ouderen verklaart deels waarom zij zich vaker verslaafd voelen.

18- tot 25-jarigen vaker bang om dingen te missen
Van de jongvolwassenen zegt 34 procent bang te zijn om dingen te missen als ze geen gebruik maken van sociale media. Als een binnengekomen bericht niet direct kan worden bekeken, wordt 22 procent onrustig. Geen toegang hebben tot het internet ervaart 37 procent als vervelend. Al deze indicatoren zijn gestegen ten opzichte van 2015. Oudere socialemediagebruikers ervaren minder vaak vrees om dingen te missen (17 procent) en minder onrust als zij een bericht niet kunnen bekijken (12 procent). Tevens vinden ze het minder vaak vervelend als ze niet online kunnen (22 procent).

4 op de 10 jongvolwassenen slapen slechter door sociale media
Steeds meer jongvolwassenen ervaren dat sociale media invloed hebben op hun leven. Het aantal jongvolwassenen dat vooral een negatieve invloed ervaart op de nachtrust tussen 2015 en 2017 gegroeid van 26 naar 41 procent. Ze oordelen juist weer vaker positief over de uitwerking van sociale media op hun contacten met familie en vrienden. Over de invloed van sociale media op schoolprestaties oordelen in 2017 zowel meer jongvolwassenen positief als negatief in vergelijking met 2015.

Jongvolwassenen vaker verslaafd aan sociale media (Foto: CBS)
Jongvolwassenen vaker verslaafd aan sociale media (Foto: CBS)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #49
review
Ghost of Tsushima
review
F1 2020
special
Random Pics van de Dag #48
special
Alleen maar lollige hondenplaatjes
special
Maandag Musthaves #1 - Wat mag er niet ontbreken bij het wandelen?
©FOK.nl e.a.