Blu-ray: Predestination

Het concept van reizen door de tijd is iets wat vele filmmakers al vele decennia heeft weten te inspireren tot de meest uiteenlopende films. Denk maar eens aan klassiekers zoals The Time Machine, de Back to the Future-trilogie, de Bill & Ted-films, de Terminator-films en natuurlijk niet te vergeten de iconische serie Dr. Who, die elk op hun eigen manier het concept van tijdsreizen benaderen. Sinds deze week is er met Australische film Predestination weer een pareltje voor de liefhebbers van de betere sciencefiction verschenen.

Predestination 1

Ethan Hawke is een agent die door de tijd kan reizen om zo allerlei criminele zaken te voorkomen. Bij zijn laatste missie komt de agent vermomd als barman aan in het New York aan het einde van de jaren zeventig. Er is een terrorist die constant aan de tijdreisagent weet te ontkomen en die in de nabije toekomst een aanslag zal plegen waarbij duizenden doden zullen vallen. Op zekere avond heeft de barman een zonderlinge figuur aan de bar zitten. Nadat de barman een goede fles bourbon heeft beloofd, vertelt de man zijn bijzondere levensverhaal aan hem. Gaandeweg het verhaal ontdekt de barman al snel een connectie met de man aan de bar. Het is het begin van een spectaculair maar eveneens complex avontuur dat zich afspeelt in het heden, verleden en in de toekomst. Een avontuur dat een geheel nieuwe betekenis geeft aan het begrip tijdreizen.

Predestination 2

Predestination is een film van de tweeling Michael en Peter Spierig, die eerder naam maakten met de films Undead en Daybreakers. Net als in laatstgenoemde film wordt ook in Predestination de hoofdrol vertolkt door Ethan Hawke, die we dit jaar ook al zagen schitteren in de films Before Midnight en Boyhood. Een acteur die duidelijk niet voor de gemakkelijkste films gaat en wat dat betreft vormt ook het complexe Predestination geen uitzondering. Predestination is gebaseerd op het korte verhaal All You Zombies van Robert A. Heinlein, een schrijver die vooral naam wist te maken met zijn verhaal Starship Troopers, dat door Paul Verhoeven verfilmd zou worden.

Waar we in Starship Troopers nog een verhaal zagen dat zwaar over de top ging is daar in Predestination zeker geen sprake van. De film ademt de sfeer van een ouderwetse sciencefiction-film en kent met Ethan Hawke, Sarah Snook en Noah Taylor een zeer degelijke en overtuigende cast. Aangezien de maand nog niet voorbij is, wil ik nog net niet zover gaan om dit nu al de film van het jaar te gaan noemen, maar het zou me helemaal niks verbazen als dit cinematische pareltje alsnog in heel wat eindejaarslijstjes op zal duiken.

Predestination 3

Extra's
- Featurette: A Journey Through Time (4.33 min)
Cast en crew over deze avontuurlijke film.
- Documentaire: All you zombies: Bringing Predestination to life (76.30 min)
Een fijne en uitgebreide blik achter de schermen van Predestination. Het valt trouwens aan te raden om eerst de film te gaan kijken voordat je deze documentaire opzet, aangezien er nogal wordt gespoilered. Een mooi stuk duiding voor deze niet al te gemakkelijk te volgen rolprent.
- Gag Reel (1.37 min)
Een paar flauwe bloopers. Niet echt noemenswaardig.