FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 december 2014

Handbalsters verslaan Slowakije op EK

De Nederlandse handbaldames zijn zondag goed begonnen aan de hoofdronde op het EK. Oranje was veel te sterk voor debutant Slowakije. Het werd 30-20. Estavana Polman was met zeven doelpunten topscoorder namens de Nederlandse handbalvrouwen. 

Het duurde even voordat Oranje echt afstand begon te nemen van Slowakije. De formatie van bondscoach Henk Groener had in het begin van de wedstrijd voornamelijk last van Lydia Jakubisova. De ervaren hoekspeelster (33) zorgde er bijna persoonlijk voor dat Slowakije in de beginfase Oranje bij kon benen.

Na een kwartier spelen nam Oranje echt afstand van hun opponent. Mede door twee strafworpen van Polman liep Oranje nog voor rust uit naar een 17-10 voorsprong. Na de rust deed Oranje het iets rustiger aan, maar het verschil werd niet kleiner dan acht doelpunten. Iedereen kwam heel de slotfase door. Het werd uiteindelijk 30-20. 

Oranje komt dankzij de zege op vijf punten in de groepsfase van het hoofdtoernooi. Daarmee is Nederland koploper in groep 2. De eerste twee landen plaatsen zich voor de halve finales. Oranje zal woensdag aantreden tegen titelverdediger Montenegro en een dag later is Frankrijk de tegenstander.

24 uur lang geen vluchten van en naar België

Vliegen van of naar België is van zondagavond tot maandagavond niet mogelijk. Vanaf zondag 22.00 uur kan 24 uur lang geen enkel vliegtuig opstijgen of landen in België vanwege de nationale staking op maandag.

Alle vluchten op Brussels Airport zijn geannuleerd, waarschuwt het vliegveld op zijn website.

De vakbond ACV-Transcom kondigde de actie bij luchtverkeersleider Belgocontrol vrijdagmiddag aan.

Hamas viert verjaardag met militaire mars

De Palestijnse militante beweging Hamas heeft zondag in Gaza-Stad zijn verjaardag gevierd met een parade van raketten en ander zwaar wapentuig. Het is 27 jaar geleden dat Hamas werd opgericht. Hoewel duizenden mensen de straat op waren gegaan lag de opkomst wel lager dan in voorgaande jaren.

De leiders van Hamas sloegen de parade vanaf een balkon gade. Ismail Haniyeh, de premier van Gaza, had daarbij een aanvalsgeweer in de hand.

De optocht komt 3,5 maand na de meest recente oorlog tussen Hamas en Israël, waarbij zo'n 2200 Palestijnen en 72 Israëliërs om het leven kwamen.

Toornstra dit jaar niet meer in actie

Feyenoord zal het in de resterende duels tot de winterstop moeten doen zonder Jens Toornstra. Die liep vandaag in het duel met AZ een hamstringblessure op.

Feyenoord-trainer Fred Rutten gaat er niet van uit dat Toornstra beschikbaar is voor de duels met PSV (woensdag) en NAC Breda (zondag). Hij hoopt dat het gemis van Toornstra, die in de competitite al vier keer trefzeker was, door andere spelers zal worden opgevangen. "Nu moeten anderen opstaan, daar reken ik eerlijk gezegd ook op,'' aldus de coach.

Rebellen Syrië boeken terreinwinst

Syrische rebellen, van wie sommigen banden hebben met Al-Qaida, hebben zondag in het noordwesten van het land zeker drie controleposten van het Syrische leger veroverd. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De checkpoints die werden veroverd liggen allemaal rondom twee legerbases in de provincie Idlib. De rebellen proberen deze bases al sinds 2012 in te nemen, maar tot dusver heeft het leger elke aanval af weten te slaan. Bij de gevechten kwamen zeker vijftien militairen om. Ook acht rebellen lieten het leven.

Ten noorden van de stad Aleppo, die deels in handen is van de regering en deels van de oppositie, werd ook gevochten. Zeker 34 rebellen kwamen hier om. Volgens staatspersbureau SANA wist het leger een deel van de stad te veroveren.

FOK! sportfoto-onderschrift week 50

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was pfaffke met het volgende onderschrift: "Sta ik effe met lege handen..."

De opgave van deze week:

Cambuur-speler Mohamed El Makrini is in een heftig gesprek verwikkeld met arbiter Siemen Mulder terwijl NAC-speler Kenny van der Weg languit op het veld ligt, wat is hier toch allemaal gaande? (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Cambuur-speler Mohamed El Makrini is in een heftig gesprek verwikkeld met arbiter Siemen Mulder terwijl NAC-speler Kenny van der Weg languit op het veld ligt, wat is hier toch allemaal gaande? (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Oliewerkers Nigeria staken vanaf maandag

Personeel in de gehele Nigeriaanse oliesector staakt vanaf maandag. Op die manier willen ze afdwingen dat de overheid eindelijk vaart maakt met het opknappen van raffinaderijen en met het verlagen van de prijzen aan de pomp naar rato van de scherp gedaalde olieprijzen. Dat maakte vakbond Pengassan zondag bekend.

Alle segmenten van de oliesector worden geraakt door de staking, zowel de winning als de raffinage en verkoop. De staking wordt pas opgeheven als de overheid zich 'sterk committeert', aldus vakbond Pengassan die optrekt met de Nigerian Union of Petroleum and Natural Gas Workers (Nupeng).

Nigeria is de grootste olie-exporteur van Afrika en een belangrijk wingebied voor Shell.

Dordtse kerstmarkt trekt kwart miljoen mensen

De jaarlijkse kerstmarkt in Dordrecht heeft dit weekeinde 250.000 bezoekers ontvangen. Dat is de schatting van de organisatie.

In de historische binnenstad van Dordrecht stonden zo'n 250 kramen en vijftig zogenoemde pagodetenten langs de havens. Er waren veel extra activiteiten, zoals muziek en een kersttheater.

De duur van de kerstmarkt in de binnenstad van Dordrecht was dit jaar ingekort. De vrijdag viel uit vanwege de stormachtige omstandigheden. Gewoonlijk trekt de markt gedurende drie dagen zo'n 400.000 mensen.

Vrouw in Brabant stierf natuurlijke dood

De jonge vrouw die vrijdag dood in haar woning in Sint-Michielsgestel werd aangetroffen, stierf een natuurlijk dood. Dat maakte de politie, die eerder zei rekening te houden met een misdrijf, zondag bekend.

De drie verdachten die in verband met het overlijden sinds vrijdag vastzaten, zijn op vrije voeten gesteld. Dat gebeurde nadat sectie op het lichaam van de 23-jarige vrouw uitwees dat zij niet was overleden aan de gevolgen van een misdrijf.

Vrijdag uitte een arts twijfels over de doodsoorzaak van het slachtoffer. De politie begon daarop een onderzoek en hield op een andere locatie in de Brabantse plaats drie verdachten aan.

Aflossing steun door RBS kan tien jaar duren

Het kan tien jaar duren voordat Royal Bank of Scotland (RBS) de 46 miljard pond (58 miljard euro) die het in 2008 aan staatssteun ontving heeft afgelost. Dat stelde bestuursvoorzitter Ross McEwan in een zondag gepubliceerd interview met The Sunday Times.

De Britse bank is nog voor 81 procent in handen van de Britse overheid. Volgens McEwan kan dat in de huidige markt slechts in kleine stappen per keer worden verlaagd, een proces dat daardoor nog jaren zal beslaan. De topman denkt dat de markt jaarlijks tussen de vijf en tien miljard pond aan aandelen RBS kan absorberen.

McEwan zei ook dat het onwaarschijnlijk lijkt dat RBS wat terugziet van de vijftien miljard pond die de bank in de afgelopen jaren stak in branchegenoot Ulster Bank. "Het is de prijs die we betalen voor het versterken van onze Ierse activiteiten."

Liberia stelt verkiezingen opnieuw uit om ebola

De verkiezingen voor de senaat in Liberia zijn uitgesteld tot het einde van de week vanwege de uitbraak van ebola in het land. Sommigen vinden dat de verkiezingen voor onbepaalde tijd moeten worden afgelast omdat de uitslag anders niet geloofwaardig zal zijn. De stembusgang stond oorspronkelijk gepland voor oktober en werd al eerder uitgesteld.

De verkiezingen zouden maandag worden gehouden, maar zijn nu uitgesteld tot zaterdag. Het is echter onduidelijk of de autoriteiten de logistieke problemen die de uitbraak van het virus met zich meebrengt voor het weekeinde kunnen oplossen.

Hoewel het virus zich inmiddels minder snel verspreidt vrezen gezondheidswerkers dat grote samenkomsten van mensen, zoals bij stembureaus, de voortgang die is geboekt teniet kunnen doen.

Mel B kampt vermoedelijk met maagzweer

Mel B heeft vermoedelijk een maagzweer. Volgens de Daily Mail is dat de reden dat ze de finale van X Factor zondagavond moet missen. De toestand van de 39-jarige artieste zou stabiel zijn. Ze wordt in het ziekenhuis behandeld op een afdeling voor intensieve verpleging.

Melanie Brown schreeuwde het uit van de pijn en is door een chauffeur naar het ziekenhuis gebracht, waar ze tal van onderzoeken onderging. "Mel voelt zich verschrikkelijk, fysiek en emotioneel. Ze is erg zwak en krijgt behandeling tegen de pijn", vertelt een bron van The Sun. De vriend beweert dat ze dood had kunnen zijn als de chauffeur niet zo voortvarend had opgetreden.

Een bron van The Sunday People zegt dat iedereen erg bezorgd is, vooral Simon Cowell. Simon staat permanent in contact met haar man om op de hoogte te blijven. Simon heeft nog niet met Mel gesproken, want zij mag haar telefoon niet gebruiken. Maar hij is volledig op de hoogte over haar gezondheidstoestand.

"Iedereen staat er echt versteld van hoe deze ziekte om zich heen greep", weet een bron van Sunday Mirror daaraan toe te voegen. "Simon is in shock, wij allemaal. Mels moeder Andrea Brown spreekt op Twitter van een nachtmerrie voor een moeder om te horen dat haar dochter zo ernstig ziek is.

Tulisa Contostavlos verving Mel tijdens de zaterdagavondshow. Zondagavond wordt een winnaar gekozen. Die gaat Mel zeker niet meemaken. Daarvoor is ze volgens bronnen veel te zwak.

Hongaren protesteren weer tegen regering

Zo'n 2500 Hongaren zijn zondag in de hoofdstadBoedapest de straat opgegaan om te protesteren tegen corruptie, bezuinigingen en het terugschroeven van sociale voorzieningen. Een van de initiatiefnemers zei dat de begroting waar maandag over wordt gestemd Hongarije onwaardig is.

De Hongaarse bevolking is de afgelopen maanden vaker de straat opgegaan om te betogen tegen de regering van premier Viktor Orban. De vlam sloeg in de pan toen Orbans kabinet probeerde een belasting in te voeren op internetgebruik. De betogers zijn echter ook gekant tegen de nauwe betrekkingen die Orban onderhoudt met Rusland en de vermoedelijke corruptie binnen de overheid.

Tien miljoen kijkers voor Duits afscheid Wedden Dat

Na 33 jaar was zaterdagavond op de Duitse televisiezender ZDF de allerlaatste uitzending te zien van het bekende amusementsprogramma Wetten, Dass..? Bijna tien miljoen kijkers stemden af op de laatste show, blijkt uit cijfers van GfK. In november hield de show nog 5,5 miljoen Duitsers aan de buis gekluisterd.

Volgens ZDF-programmadirecteur Norbert Himmler gaven de lage kijkcijfers de doorslag om te stoppen met de show. In de tv-studio gaat een bekende gast een weddenschap aan met een kandidaat, die iets bijzonders zegt te kunnen. De gast wedt op het succes van de kandidaat. Indien hij het achteraf bij het verkeerde eind heeft, moet hij een ludieke tegenprestatie uitvoeren.

In de laatste aflevering was de Amerikaanse acteur Ben Stiller te gast bij presentator Markus Lanz. Ook de Duitse komiek Otto Waalkes, filmregisseur en acteur Bully Herbig en komiek Alexander Duszat namen nog eenmaal plaats op de bank. Zangeres Helena Fischer trad live op met een orkest.

Het programma werd tussen 1986 en 1999 ook uitgezonden in Nederland. Vooral in de beginjaren trok Wedden, Dat.. miljoenen kijkers. De Nederlandse versie werd gepresenteerd door onder anderen Jos Brink en Rolf Wouters.

Uitslagen eredivisie speelronde 16

De eredivisie is bijna halverwege. Nog 10 wedstrijden en dan is het de winterstop. PSV leidt nog steeds en Dordrecht staat nog altijd laatste. PEC Zwolle deed alweer goede zaken en staat nu weer derde in de competitie.

Op vrijdag was er een zogenaamd zespuntenduel. Dordrecht ging op zoek naar de winst in Almelo. De steenmarter bleef thuis, en zo waren er slehts de schapenkoppen aanwezig. Zij werden hierdoor gesterkt, en kwamen vroeg op voorsprong. Deze voorsprong wisten ze langer dan ooit in dit seizoen te behouden, maar Heracles kwam toch nog langszij door een pingel. De thuisclub kwam met de schrik vrij.

Op zaterdag begon het zwakke NAC tegen Heerenveen dat uit vorm lijkt. De ideale tegenstander om wat vorm tegen te tanken, al mislukte dat ook bij de buren van 30 kilometer verderop uit Leeuwarden. Maar die hebben geen Mark Uth, en dus geen doelpuntengarantie. Heerenveen wist eindelijk weer te winnen. ADO Den Haag liet zichzelf wegzetten door Excelsior in het eerste half uur, en nota bene ADO-huurling Gouriye scoorde de 0-2 voor de bezoekers. ADO kwam nog voor rust langszij maar daar bleef het bij. Willem II had in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle het betere van het spel, maar geen goals. Thomas Necid scoorde de enige en hielp PEC naar de top van het klassement.

Go Ahead tegen Cambuur zal ons vooral bijstaan door een van de laatste hoogstandjes van Albert Rusnak. De middenvelder vertrekt uit de Friese hoofdstad, maar scoorde wel de 0-2, waarbij Ajax-huurling Mickey van der Hart, die mocht spelen, er slecht uit zag. Het was niet de eerste blunder van de doelman dit seizoen, en hierdoor wint Cambuur alweer de derde keer buitenshuis dit seizoen.

Op de zondag was Ajax in vorm. De flow van de Amsterdammers betaalde zich uit in een prachtig optreden tegen FC Utrecht, en zonder veel moeite werd het 2-0. Uit het niets leek Utrecht terug te komen, maar Anouar El Ghazi scoorde toen hij net in het veld stond de 3-1.

Bij PSV tegen Twente was alles zwak. Het veld, de spelers... maar PSV kwam toch tot twee goals. Luuk De Jong had een scherp oog voor de goal, en daar kon hij vandaag dik tevreden over zijn, aangezien hij scoorde tegen zijn oude werkgever. Twente had volgens sommigen recht op een punt, maar blijft puntloos achter. Tegelijkertijd speelde Groningen tegen Vitesse. In die wedstrijd werd het 1-1.

Feyenoord tegen AZ, twee ploegen in een flow tegen elkaar. Maar Feyenoord had het verrassend moeilijk. AZ kwam zelfs 0-2 voor. Maar het mocht niet baten, in de blessuretijd werd het nog 2-2.

In de stand leidt PSV voor Ajax en PEC Zwolle. Feyenoord staat na het gelijkspel op plaats 4, terwijl FC Twente nog altijd op plaats 6 te vinden is. Onderin is weinig veranderd, alleen NAC Breda verliest een punt op de concurrentie.

Uitslagen

Thuis Uit Datum Tijd
Heracles Almelo FC Dordrecht 12 dec 2014 1-1
NAC Breda sc Heerenveen 13 dec 2014 0-2
ADO Den Haag Excelsior 13 dec 2014 2-2
Willem II PEC Zwolle 13 dec 2014 0-1
Go Ahead Eagles SC Cambuur 13 dec 2014 1-2
Ajax FC Utrecht 14 dec 2014 3-1
FC Groningen Vitesse 14 dec 2014 1-1
PSV FC Twente 14 dec 2014 2-0
Feyenoord AZ 14 dec 2014 2-2

Stand


Stand volgt.

Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Michiel Kramer ADO Den Haag 11 16
Mark Uth sc Heerenveen 11 16
Ruud Boymans FC Utrecht 9 9
Luc Castaignos FC Twente 9 14
Arkadiusz Milik Ajax 8 10
Samuel Armenteros Willem II 8 12
Tomáš Necid PEC Zwolle 8 13
Michael de Leeuw FC Groningen 8 15
Bartholomew Ogbeche SC Cambuur 8 15
Marko Vejinovic Vitesse 8 16

Programma

Thuis Uit Datum Tijd
PSV Feyenoord 17 dec 2014 20.45
sc Heerenveen ADO Den Haag 19 dec 2014 20.00
SC Cambuur PEC Zwolle 20 dec 2014 18.30
FC Dordrecht FC Groningen 20 dec 2014 19.45
PSV Go Ahead Eagles 20 dec 2014 19.45
AZ FC Utrecht 20 dec 2014 20.45
Vitesse Heracles Almelo 21 dec 2014 12.30
Excelsior Ajax 21 dec 2014 14.30
NAC Breda Feyenoord 21 dec 2014 14.30
FC Twente Willem II 21 dec 2014 16.45

Dodental na aardverschuiving Java loopt op

Reddingswerkers in Indonesië hebben zondag meer slachtoffers gevonden van de aardverschuiving die vrijdagavond een dorp op Java onder de modder bedolf. Het dodental staat vooralsnog op 32, maar 76 mensen worden nog vermist.

Door dagenlange zware regenval was de bodem in het gebied losgekomen. Vrijdagavond stortte daardoor een heuvel op het dorp Jemblung. Zo'n tweeduizend militairen, agenten en vrijwilligers zoeken naar lichamen en eventuele overlevenden, hoewel de kans dat er nog iemand onder de modder en puin vandaan wordt gehaald met het uur kleiner wordt. Veel bruggen en wegen in het gebied zijn onbegaanbaar, wat de reddingswerkzaamheden bemoeilijkt.

President Joko Widodo heeft zondag een bezoek aan de plek des onheils gebracht. Hij beloofde de honderden mensen die door de aardverschuiving dakloos zijn geworden elders nieuw onderdak.

Dik spoorboekje weer te koop

Treinreizigers kunnen vanaf komende week weer een dik spoorboekje kopen met daarin de tijden van intercitys en stoptreinen. Reizigersverenigingen Treinreiziger.nl en Rover hebben dit jaar hun minispoorboekje, dat zij sinds 2012 uitgaven, vervangen door een vollediger exemplaar.

Volgens de organisaties hebben reizigers, sinds de NS het papieren spoorboekje in 2010 afschafte, nog steeds duidelijk behoefte aan een echt boekje met de treintijden. Van het minispoorboekje verkochten Rover en Treinreiziger.nl elk jaar duizenden exemplaren.

Het nieuwe dikke boekje geeft niet alleen de tijden van de NS-treinen aan, maar ook die van Arriva, Veolia, Breng, Syntus en Connexxion. Ook staan de meeste grensoverschrijdende er in.

Meer dan honderd doden na bootongeval Congo

Zeker 129 mensen zijn in het zuidoosten van Congo omgekomen toen de boot waar ze op voeren zonk. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen er op de boot zaten en of het dodental dus nog zal oplopen, zeiden de autoriteiten in de provincie Katanga.

Het ongeluk vond volgens de autoriteiten vrijdagochtend plaats op het Tanganyika-meer. Tot dusver zijn 232 opvarenden gered. Het is niet ongebruikelijk in Congo dat boten veel meer mensen vervoeren dan veilig is.

De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld.

Klassieker uit je speaker: Het Goede Doel

Henk Westbroek, wie kent hem niet? Hij had vroeger een band samen met die andere Henk, Henk Temming. Bekende liedjes van ze zijn 'Belgie' en 'Sinterklaas wie kent hem niet'. Vandaag in 'Klassieker uit je speaker' luisteren en kijken we naar het nummer 'Nooduitgang'. Een opname uit het jaar 1987. Later is Henk Temming vooral bekend geworden als jurylid van het programma 'Idols' en Henk Westbroek van alles en nog wat. Zo heeft hij in de politiek gezeten van Utrecht, is hij DJ geweest bij 3FM en heeft hij natuurlijk ook zo zijn eigen singles gehad als 'Zelfs je naam is mooi'.
 

Uitslag Feyenoord - AZ

Om 16.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Feyenoord en AZ. De thuisclub wist op de valreep een punt te redden tegen de Alkmaarders. Jordy Clasie scoorde in de blessuretijd de 2-2. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


AZ-speler Dabney dos Santos Souza in duel met Feyenoord-speler Miquel Nelom (PRO SHOTS/Ed Van De Pol)

Feyenoord

2 - 2

AZ

 53' Kazim-Richards
 90+3' Clasie
   25' Hoedt 
 30' Tankovic 
 
 Gele kaart: Boëtius, Kazim-Richards, (Feyenoord), Tonkovic, Esteban, Gouweleeuw, Haps, (AZ)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Wilkshire
v.Beek
Kongolo
Nelom
El Ahmadi
Immers
Clasie
Toornstra (Basacikoglu/72)
Kazim-Richards
Boëtius (Manu/77)
  Esteban
Luckassen (Marcellis/71)
Gouweleeuw
Hoedt
S.Poulsen
Gudelj
Elm
Dos Santos (Berghuis/68)
Haye (Haps/ 85)
A.Jóhannsson
Tankovic

Bobsleeër Van Calker neemt afscheid met zege

Bobsleeër Edwin van Calker heeft zondag zijn afscheid van de wedstrijdsport extra glans gegeven met winst in de viermansbob bij de Europa Cup in Königssee. Van Calker daalde succesvol af met Sybren Jansma en Yannick Greiner, die beiden vrijdag eveneens hun afscheid aankondigden. De vierde man in de bob was Igor Brink. Het viertal hield de bobs van de Duitser Johannes Lochner en de Oostenrijker Benjamin Maier achter zich.

Van Calker (35) maakte vrijdag bekend zijn loopbaan te beëindigen. Hij zag te weinig perspectief. "Zo'n beslissing doet pijn. Als ik echt had gewild, hadden we de wereldkampioenschappen in Winterberg nog wel kunnen doen. Onze mogelijkheden zijn echter te beperkt om daar in de top te kunnen meedraaien", legde hij zondag nogmaals uit. Bij de vrouwen eindigde Marije van Huigenbosch met remster Karlien Sleper als vierde.

Ook in B-staal Rabottini sporen van EPO

De Italiaanse wielrenner Matteo Rabottini kan rekenen op een schorsing van twee jaar. Volgens de krant Gazzetta dello Sport is ook de B-staal van de op doping betrapte renner positief bevonden op het verboden middel epo.

De internationale wielerbond UCI had Rabottini in september al een voorlopige schorsing opgelegd nadat in de A-staal sporen van toegediend epo waren aangetroffen. De renner van Neri Sottoli was in 2012 de beste klimmer in de Giro d'Italia.

Haase kiest De Jong als trainer

Tennisser Robin Haase heeft een nieuwe trainer. Hij gaat samenwerken met de Rotterdamse coach Mark de Jong, een leeftijdgenoot. "Ik heb afgelopen jaar al een tijdje met hem opgetrokken en die weken bevielen erg goed", zei de Haagse nummer 85 van de wereld zondag in het radioprogramma De Perstribune.

Haase brak dit voorjaar met de Spaanse coach Marcos Gorriz. Hij heeft de rest van het jaar benut om een geschikte trainer te vinden. "De communicatie met De Jong is goed. Ik heb veel meer het gevoel dat we met bepaalde zaken bezig zijn en naar oplossingen zoeken en dat vind ik prettig."

De Jong is 27 jaar en behoorde in zijn jeugd als tennisser tot de Nederlandse top. Hij koos ervoor om al vroeg in zijn carrière voor de coaching te gaan.

Haase schreeuwt het uit na weer een gewonnen punt (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Haase schreeuwt het uit na weer een gewonnen punt (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Real moet uitwijken bij WK clubteams

Real Madrid speelt de halve finale bij het WK voor clubteams dinsdag in Marrakech in plaats van in Rabat. Dat heeft de wereldvoetbalbond FIFA zondag besloten. De regen heeft het veld van het Moulay Abdellah-stadion onbespeelbaar gemaakt.

Real treft het Mexicaanse Cruz Azul dat zaterdag Western Sydney Wanderers na verlenging met 3-1 versloeg. Bij de Australische club had Romeo Castelen een basisplaats. De Aziatische kampioen was lang op weg naar een plek in de halve finale, maar moest vlak voor tijd de gelijkmaker incasseren. In de verlenging gingen de Australiërs met negen spelers onderuit.

Het duel werd in Rabat op een doorweekt veld afgewerkt. "Het was een farce", meende Wanderers doelman Ante Covic. Het is onacceptabel en beschamend onder deze omstandigheden te moeten voetballen."

Roma nadert Juventus na zege op Genoa

AS Roma is koploper Juventus in de Italiaanse Serie A tot op een punt genaderd. De formatie uit de hoofdstad won met 1-0 bij Genoa en profiteerde zo van het gelijkspel van Juventus tegen Sampdoria (1-1).

Genoa speelde al vanaf de 29e minuut met een man minder. Doelman Mattia Perin werd uit het veld gestuurd omdat hij een doorgebroken speler had neergehaald. De eerste daad van invaller Eugenio Lamanna was vervolgens het stoppen van de strafschop van Adem Ljajic. Toch kwam Roma dankzij Radja Nainggolan nog voor rust op voorsprong. Daar bleef het vervolgens bij.

Bij Roma bleven Kevin Strootman en Urby Emanuelson op de bank.

Vormer scoort voor winnend Club Brugge

Club Brugge heeft de koppositie in de Belgische competitie weer wat verstevigd. De ploeg won zondag met 3-1 bij Standard Luik. Middenvelder Ruud Vormer zorgde in de slotfase voor het bevrijdende derde doelpunt.

Standard was in de dertiende minuut nog wel op voorsprong gekomen, dankzij Ricardo Faty. Lior Refaelov maakte echter binnen een half uur gelijk, waarna Thomas Meunier Club op 1-2 zette. In het slot bepaalde Vormer vervolgens de eindstand op 1-3.

Club heeft na negentien duels 38 punten. Anderlecht kan op vier punten naderen, maar dan moet zondag wel worden gewonnen van Oostende.

Trailer Bladestorm: Nightmare

In 2007 kwam Bladestorm: The Hundred Years' War uit voor PlayStation 3 en Xbox 360. Volgend jaar brengt ontwikkelaar Koei een uitgebreide versie hiervan uit onder de naam Bladestorm: Nightmare.

De graphics zullen niet schrikbarend beter zijn in Nightmare, maar verder is Bladestorm goed onder handen genomen. Een aantal wijzigingen op een rij:

  • Er is nu een online co-op voor twee personen in de verhaallijn en in aparte missies.
  • Na het originele spel The Hundred Years' War kun je Nightmare spelen. Je hebt dus twee games in één.
  • Je kan nu snel wisselen tussen vier bataljons.
  • Monsters kun je ook temmen, zodat ze voor jou gaan vechten.

Bladestorm: Nightmare komt 29 januari uit in Japan voor PlayStation 3, PlayStation 4 en Xbox One. Europa moet wachten tot 6 maart 2015.

Exodus leidt dit weekend

De verwachtingen voor dit weekend zijn weer binnen en het lijkt erop dat het nieuwe bijbelse epos Exodus: Gods & Kings de leiding neemt in de VS.

Andere deelnemers in de top 3 zijn opnieuw The Hunger Games: Mockingjay Part 1, dat tot nu toe meer dan 600 miljoen dollar wereldwijd wist op te brengen, en The Penguins of Madagascar. De laatste film blijkt toch echt op een redelijk miserabele af te stevenen, mede omdat net pas het budget van de film terugverdiend is en de film al meer dan 2 weken in de bioscoop is wereldwijd.

Komende week zal ook de nieuwe Hobbitfilm in première gaan in de VS en dus zullen Mockingjay en Exodus het daar dan tegen op moeten gaan nemen.

Hieronder de cijfers voor dit weekend.

Exodus 24,5 miljoen dollar 57 miljoen dollar (1 weekend in release)
Mockingjay Part 1 13,2 miljoen dollar 611 miljoen dollar (3 weken in release)
Penguins of Madagscar 7,3 miljoen dollar 161 miljoen dollar (2 weken in release)

Maatregelen vogelgriep versoepeld

De maatregelen tegen vogelgriep worden om middernacht zondagavond versoepeld. Dat betekent dat nu ook in het westen van het land pluimveehouders weer dieren naar hun stallen mogen brengen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft dat zondag bekendgemaakt.

De afgelopen twee weken zijn er geen nieuwe besmettingen met vogelgriep vastgesteld. Voor heel Nederland, met uitzondering van de 10-kilometergebieden, gelden daarom vanaf maandag dezelfde maatregelen. De regio's waarin Nederland is opgedeeld, komen te vervallen. Wel blijven de scherpe hygiëneregels van kracht. Op de naleving daarvan wordt met onaangekondigde controles toegezien.

Champions Trophy voor Duitse hockeyers

De Duitse hockeyers hebben het toernooi om de Champions Trophy in de Indiase plaats Bhubaneswar gewonnen. Ze versloegen Pakistan zondag in de finale met 2-0. Het openingsdoelpunt werd in het tweede kwart gemaakt door Christopher Wesley. Florian Fuchs besliste het duel twee minuten voor tijd.

Voor olympisch kampioen Duitsland, in de poulefase nog duidelijk de mindere van Oranje, was het de tiende titel in dit evenement. De vorige dateerde uit 2007 (Kuala Lumpur). Het brons ging naar Australië, dat gastheer India met 2-1 bedwong. Nederland eindigde, na het verrassende verlies in de kwartfinale tegen de Pakistani, als vijfde. Dat ging ten koste van Argentinië: 4-1.

Zesde zege op rij voor Manchester United

Manchester United heeft zijn zesde zege op rij geboekt. Louis van Gaal zag zijn ploeg zondagmiddag op Old Trafford Liverpool met 3-0 verslaan. De beslissende treffer was van Robin van Persie. Bij rust leidde United met 2-0 door doelpunten van Wayne Rooney en Juán Mata. De Spanjaard scoorde op aangeven van Van Persie, maar stond duidelijk buitenspel.

Liverpool, een bescheiden middenmoter, liet enkele grote kansen onbenut. Vooral Raheem Sterling mocht zich dat aanrekenen. Mario Balotteli speelde de tweede helft in plaats van Adam Lallana, maar kon zijn Engelse werkgever ook niet van de gewenste impulsen voorzien.

ManU heeft met 31 punten de derde plaats stevig in handen. Het gat met Chelsea (39) en Manchester City (36), die beide ook wonnen, is nog altijd flink.

Windows 10 livestream op 21 januari

Microsoft organiseert een livestream presentatie over Windows 10 op 21 januari. Daar zal ook specifiek worden gesproken over gamen met Windows 10.

De sprekers zijn onder andere Terry Myerson, Joe Belfiore, Satya Nadella en uiteraard Phil Spencer. Spencer is het hoofd van Microsoft Studios en Microsoft Xbox. Hij liet reeds weten via Twitter dat hij het over gamen zal hebben. Daarnaast bespreekt hij het gebruikersgemak in het algemeen.

Algemeen wordt er aangenomen dat we meer zullen horen over DirectX 12 en meer integratie met sociale media.

Lindsay Lohan wil in Londen blijven

Lindsay Lohan wil in Londen blijven wonen. De actrice is van plan om nog zeker een jaar in de Britse hoofdstad te blijven en zoekt opnieuw werk in een theaterproductie. Onlangs speelde ze in het toneelstuk Speed-the-Plow.

De 28-jarige actrice woont momenteel in Londen en ze heeft naar eigen zeggen geen heimwee naar de Verenigde Staten. "Ik ga niet weer in Los Angeles wonen", vertelde de actrice aan The Guardian. "Wat mijn vrienden me vertellen wil ik niet eens horen. Ik weet niet eens wie er is getrouwd en wie er zwanger is. Als je nieuws kijkt in Los Angeles, is het alleen maar roddel en achterklap over mensen. Er gebeurt zo veel in de wereld en dan bepalen roddels het nieuws?"

Lindsay, die driemaal in een afkickkliniek zat, zegt dat haar verblijf in Londen haar helpt om haar leven weer op orde te krijgen. Ik moest volwassen worden. En Londen is de beste plek voor mij.

Vorige maand leek het er nog op dat de Mean Girls-actrice naar New York zou verhuizen, omdat ze haar opwachting gaat maken in een aantal Hollywoodproducties. In de films Soul Carriers en Life Travelers wordt Lohan de tegenspeelster van James Duvall. In Six Gun Dead gaat ze spelen met Eric Roberts.

Uitslagen Eredivisie 14/12/2014

PSV heeft de leiding in de Eredivisie behouden. De Eindhovenaren waren in de topper tegen FC Twente met 2-0 te sterk voor de Tukkers. Ook om 14.30 uur stond FC Groningen - Vitesse op het programma. In de Euroborg werd het 1-1, waardoor Vitesse al zeven duels zonder zege is.

PSV

2 - 0

FC Twente

 21' De Jong
 45+1' Wijnaldum
   
 
 Gele kaart: Maher (PSV), Bjelland, Martina, Ziyech (FC Twente)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Willems
Wijnaldum
Maher (Hendrix/61)
Guardado
Narsingh (Jozefzoon/80)
De Jong
Depay (Locadia/90+1)
  Stevens
Martina
Bengtsson
Bjelland
Schilder
Ebecilio (Miyaichi/83)
Ziyech
Mokotjo
Corona
Børven (Engelaar/61)
Mokhtar (Ould-Chikh/60)

FC Groningen

1 - 1

Vitesse

 61' Chery    42' Traoré
 
 Gele kaart: Vejinovic, Leerdam (Vitesse)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 18.692
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Kappelhof
Botteghin
Van der Laan (Lindgren/86)
Van Nieff
Antonia (Van der Velden/82)
Hiariej
Kieftenbeld
Chery
De Leeuw
Mahi (Islamovic/73)
  Room
Leerdam
Kashia
Van der Heijden
Achenteh
Vejinovic (Nakamba/90+1)
Qazaishvili
McEachran
Ibarra
Traoré (Dauda/74)
Olijnyk (Labyad/64)

Kulizhnikov slaat dubbelslag op 500 meter

Pavel Kulizhnikov heeft na vrijdag ook zondag de wereldbekerwedstrijd over 500 meter in Heerenveen gewonnen. De Rus noteerde een tijd van 34.58 en is daarmee iets sneller dan vrijdag. Het podium werd vandaag verder gevuld door Artur Was en Jan Smeekens. 

Was klokte 34.87 en Smeekens 35.01. Michel Mulder kwam met 35.10 niet verder dan de zevende plaats. Hein Otterspeer, Pim Schipper en Gerben Jorritsma werden tiende, vijftiende en zestiende.

In het algemeen klassement leidt Kulizhnikov voor Laurent Dubreil, die vandaag vierde werd, en Smeekens. De volgende 500 meter in wereldbekerverband is 7 februari 2015, ook weer in Heerenveen. Eerst is het de beurt aan de allrounders. Over twee weken is het Nederlands kampioenschap in Thialf. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Pavel  Kulizhnikov Rus 34.58
2 Artur  Was Pol 34.87
3 Jan  Smeekens Ned 35.01
4 Laurent  Dubreuil Can 35.07 (2)
5 Mika  Poutala Fin 35.07 (3)
7 Michel  Mulder Ned 35.10
10 Hein  Otterspeer Ned 35.14 
15 Pim  Schipper Ned 35.34
16 Gerben  Jorritsma Ned 35.35

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Pavel Kulizhnikov Rus 580
2 Laurent Dubreuil Can 471
3 Jan Smeekens Ned 411
4 Tae-Bum Mo Zko 379
5 Artur Was Pol 360
11 Hein Otterspeer Ned 249
14 Michel Mulder Ned 210
20 Pim Schipper Ned 121
22 Gerben Jorritsma Ned 119

Defensiemuseum trekt 8500 mensen in eerste weekend

Duizenden mensen kwamen dit weekeinde naar het nieuwe Nationaal Militair Museum (NMM), dat zaterdag voor publiek werd geopend. Op de eerste dag trok het museum in Soest zo'n vierduizend bezoekers en zondag kwam de teller uit op ruim 4500 mensen, zo liet het NMM weten.

Het museum had allerlei activiteiten georganiseerd. Er was een F-16-flightsimulator, bezoekers konden hun uithoudingsvermogen testen bij de roadshow van de luchtmobiele brigade, een brugsimulator van de Marine en shows van militaire voertuigen bekijken. Zaterdag was er ook een demonstratie van een Apache helikopter. Ook op het omringende Park Vliegbasis Soesterberg waren dingen te doen.

Street Fighter V-gameplaybeelden tijdens Capcom Cup 2014

Er is zes minuten durend beeldmateriaal van Street Fighter V-gameplay tijdens de Capcom Cup dat weergeeft hoe uitstekend de game eigenlijk in elkaar zit. Het ziet er indrukwekkend uit, klinkt goed, de controle lijkt voortreffelijk en Chun-Li krijgt een noodle kom op haar hoofd.

Na het verlies van de eerste ronde door Ryu's Hadouken maakt Chun-Li een goede comeback met een vlaag van schoppen waarmee ze de overwinning van ronde 2 zeker stelt, dat maakt de score 1-1. De uiteindelijke winnaar kan je zien in het filmpje.

Belgische staking legt zeeschepen stil

Door de staking in België van komende maandag liggen sinds zondagmiddag tientallen koopvaardijschepen stil voor de kust. Zij kunnen de Westerschelde niet op om naar Antwerpen of Gent te varen. In beide havens wachten ook schepen tot ze weer weg kunnen.

Volgens het loodswezen Scheldemonden blijven de Nederlandse havens van Vlissingen en Terneuzen wel gewoon open voor in- en uitvarende scheepvaart. Aan de nationale staking van een dag in België op maandag doen onder anderen sluis- en brugwachters en personeel van radarposten en loodsboten mee.

Voor het Nederlandse loodswezen, dat ruim een kwart van de beloodsing van en naar België doet, is er nu ook minder werk. Dat geldt ook voor Nederlandse sleepboten, aldus Jan Willem Siewe, manager operaties bij het loodswezen. Alleen schepen richting Gent mogen nog mondjesmaat door.

Tien doden bij explosie in Chinese mijn

Tien mijnwerkers zijn zondag in het noordoosten van China om het leven gekomen door een explosie in de mijn waar ze aan het werk waren. De lichamen van de kompels werden enkele uren na de explosie gevonden, meldden staatsmedia.

De oorzaak van de explosie is vooralsnog onbekend. De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld.

De Chinese mijnindustrie is de dodelijkste ter wereld. Aan veiligheid wordt wel steeds meer aandacht besteed, wat de afgelopen jaren tot een flinke daling in het aantal dodelijke ongelukken heeft geleid. In 2013 waren er 604 ongelukken, waarbij iets meer dan duizend mensen omkwamen. Tien jaar geleden kostten mijnongelukken nog aan ruim zesduizend mensen het leven.

Richardson wint ook 500 meter in Heerenveen

Heather Richardson wint vandaag na de 1500 meter ook verrassend de 500 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. In Thialf kwam ze tot een tijd van 37.72. Olympisch kampioene Lee Sang-Hwa, die dit seizoen al zes van de zeven wedstrijden won, moest genoegen nemen met brons (38.07). 

Lee reed in de laatsre rit tegen Nao Kodaira, maar werd in eerste instantie teruggefloten door een valse start. Dit was te merken in de tijd over de eerste honderd meter. Kodaira werd uiteindelijk vierde. Het zilver ging naar Brittany Bowe (38.05). 

Thijsje Oenema was met 38.19 de beste Nederlandse met een zesde plaats. Margot Boer, Floor van den Brandt, Bo van der Werff en Anice Das werden respectievelijk zevende, tiende, dertiende en achttiende. 

In het algemeen klassement leidt Lee met een straatlengte voorsprong. Kodaira staat tweede. Boer is met een vierde plaats de beste Nederlandse.  

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Heather  Richardson VS 37.72
2 Brittany  Bowe VS 38.05
3 Lee Sang-Hwa   Zko 38.07
4 Nao  Kodaira Jap 38.16
5 Judith  Hesse Dui 38.17
6 Thijsje  Oenema Ned 38.19
7 Margot  Boer Ned 38.27
10 Floor  van den Brandt Ned 38.45
13 Bo  van der Werff Ned 38.73
18 Anice  Das Ned 38.99

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Lee Sang-Hwa  Zko 750
2 Nao Kodaira Jap 610
3 Judith Hesse Dui 363
4 Margot Boer Ned 354
5 Heather Richardson VS 310
9 Thijsje Oenema Ned 272
13 Bo van der Werff Ned 202
17 Anice Das Ned 118

Final Fantasy XV geïnspireerd door meerdere voorgangers

De aankomende Final Fantasy XV is geïnspireerd door meerdere voorgangers. De voornamelijkste titels zijn Final Fantasy III, IV, V en VI. Hajime Tabata vertelde in een interview dat de games een grote inspiratiebron zijn.

"Eerder zou ik gezegd hebben dat Final Fantasy I en VII mijn favorieten waren om te spelen." zei hij in een interview voor Square Enix genaamd 'Who is Hajime Tabata?', maar de vier die hij noemde zijn degene waar hij de meeste inspiratie uithaalde voor Final Fantasy XV. "Hoe meer ik naar ze kijk, des te meer ik denk: Wauw" aldus Hajime. Tabata hoopt dat Final Fantasy XV de beste Final Fantasy aller tijden wordt, hij zou namelijk graag bekend staan als de ontwikkelaar van één van de beste Final Fantasy-games.

Final Fantasy III voor de NES en Final Fantasy V voor de Super NES zouden aanvankelijk niet buiten Japan uitkomen, en Final Fantasy IV en VI waren in Noord-Amerika Final Fantasy II en III, maar als je een fan bent wist je dat waarschijnlijk al.

Australië zucht onder lagere grondstofprijzen

Het begrotingstekort van Australië loopt zienderogen op door forse prijsdalingen van een aantal grondstoffen. Het land, een van 's werelds grootste grondstofexporteurs, rekent voor de komende jaren op een prijspeil van zestig dollar per ton ijzererts. De begroting voor dit jaar werd opgesteld op basis van 92 dollar per ton. Dat zei minister van financiën Joe Hockey zondag.

De prijs van ijzererts is dit jaar bijna gehalveerd en bereikte vrijdag met 68,50 dollar het laagste niveau in vijf jaar. De prijsdaling heeft 'een grote impact gehad op onze begroting, evenals de dalingen van vijftien en twintig procent bij respectievelijk kolen en tarwe'. De uitvoer van ijzererts is goed voor ongeveer twintig procent van de totale export.

Hockey kondigde aan dat wordt gekeken naar extra bezuinigingsmaatregelen, vooral op het ambtenarenapparaat.

Goud voor Jan Smit en Kraantje Pappie

De single Handen Omhoog van Jan Smit en hiphopartiest Kraantje Pappie heeft de gouden status bereikt. Zaterdagavond stapte Kraantje Pappie tijdens het optreden van Jan Smit op het podium van het Mega Piraten Festijn in de Gelredome in Arnhem, waar ze de bijbehorende award kregen uitgereikt. Voor Kraantje Pappie was het de eerste keer dat hij een gouden plaat in ontvangst mocht nemen.

Jan Smit en Kraantje Pappie leerden elkaar vorig jaar kennen toen ze bij Giel Beelen te gast waren in het Glazen Huis in Leeuwarden. Giel kwam met het idee voor een samenwerking. Toen Jan zijn album Jij & Ik ging opnemen, besloot hij Kraantje te bellen om opnieuw iets samen te doen. Het nummer Handen omhoog stond in oktober kort op nummer één in de Single Top 100.

Zilver voor Olde Heuvel op 1500 meter

Wouter Olde Heuvel heeft zondag bij de wereldbeker schaatsen in Heerenveen zilver veroverd op de 1500 meter. De rijder van Team LottoNL-Jumbo eindigde in Thialf in een tijd van 1.46,22. Daarmee moest hij de Pool Jan Szymanski voorrang verlenen (1.45,92). Het brons ging naar de Amerikaan Shani Davis met 1.46,33.

Davis had in zijn rit veel aan Olde Heuvel die op zijn beurt in de slotmeters pas de Amerikaan voorbij reed. Ook Szymanski had veel hulp van de tegenstander, want de Pool snelde op de laatste kruising naar de Canadees Denny Morrison en greep zo de overwinning. Kjeld Nuis verloor in de slotronde veel tijd en kwam niet verder dan een vijfde positie (1.46,55). Sven Kramer verloor net als Thomas Krol veel op de opening en kwam er niet aan te pas.

Uitslag

# Schaatser Land Tijd
1 Jan Szymanski Pol 1:45.92
2 Wouter olde Heuvel Ned 1:46.22
3 Shani Davis VS 1:46.33
4 Bart Swings Bel 1:46.55
5 Kjeld Nuis Ned 1:46.65
6 Konrad Niedzwiedzki Pol 1:46.70
7 Sven Kramer Ned 1:46.79
8 Zbigniew Brodka Pol 1:47.06
9 Sverre Lunde Pedersen Noo 1:47.08
10 Haralds Silovs Let 1:47.84
13 Thomas Krol Ned 1:48.13


Stand

# Schaatser Land Punten
1 Jan Szymanski Pol 261
2 Kjeld Nuis Ned 256
3 Sverre Lunde Pedersen Noo 240
4 Wouter olde Heuvel Ned 240
5 Shani Davis VS 215
6 Denny Morrison Can 189
7 Konrad Niedzwiedzki Pol 166
8 Bart Swings Bel 165
9 Koen Verweij Ned 152
10 Thomas Krol Ned 148

'Organisatie vermiste personen naar Den Haag'

De Internationale Commissie voor Vermiste Personen (ICMP) moet zich in Den Haag vestigen. Daarvoor gaan minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) en vier Europese collega's maandag in Brussel pleiten. Zij ondertekenen dan een overeenkomst waarin zij de commissie formeel als internationale organisatie erkennen.

De ICMP houdt zich bezig met het opsporen en identificeren van personen die zoek zijn door bijvoorbeeld gewapende conflicten, migratie, georganiseerde misdaad en natuurrampen. De organisatie werd in 1996 opgericht wegens de toenmalige oorlog in voormalig Joegoslavië. De ICMP achterhaalde inmiddels ruim zeventig procent van de destijds vermisten.

Het parlement in Den Haag moet zich nog over de overeenkomst en de komst van het ICMP-hoofdkantoor uitspreken. Naar verwachting gebeurt dat volgend jaar.

De ICMP hield vorig jaar al een conferentie in Den Haag. De taken van de commissie sluiten nauw aan bij die van andere internationale organisaties en tribunalen in de stad.

Richardson haalt uit op 1500 meter

Heather Richardson heeft bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Thialf hard uitgehaald op de 1500 meter. De Amerikaanse kwam tot een supersnelle tijd van 1.53,87 en was hiermee ruim sneller dan alle andere dames.

De tweede plaats in Heerenveen was voor de tweede Amerikaanse Brittany Bowe die 1.54,70 nodig had om de schaatsmijl af te leggen. In de slotrit kwamen de Nederlandses Marrit Leenstra en Ireen Wüst hier niet in de buurt. Leenstra won uiteindelijk het duel: 1.55,95 om 1.56,01. Linda de Vries werd zesde (1.56,93), terwijl Antoinette de Jong de achtste tijd (1.58,05) liet noteren.

Uitslag

# Schaatsster Land Tijd
1 Heather Richardson VS 1:53.87
2 Brittany Bowe VS 1:54.70
3 Marrit Leenstra Ned 1:55.95
4 Ireen Wüst Ned 1:56.01
5 Martina Sábliková Tsj 1:56.37
6 Linda de Vries Ned 1:56.93
7 Ida Njåtun Noo 1:57.40
8 Antoinette de Jong Ned 1:58.05
9 Ayaka Kikuchi Jap 1:58.18
10 Kali Christ Can 1:58.37


Wereldbekerstand

# Schaatsster Land Punten
1 Ireen Wüst Ned 340
2 Marrit Leenstra Ned 320
3 Ida Njåtun Noo 196
4 Heather Richardson VS 180
5 Olga Graf Rus 163
6 Martina Sábliková Tsj 162
7 Linda de Vries Ned 156
8 Brittany Bowe VS 140
9 Marije Joling Ned 136
10 Yuliya Skokova Rus 134

Bossche D66'er weg na druk van landelijk bestuur

Fractievoorzitter Jan Smit van D66 in Den Bosch stapt een kleine maand na de verkiezingen in de Brabantse hoofdstad op. Hij doet dit na 'enorme druk' vanuit landelijk bestuur en politiek van zijn partij om in het nieuwe college te komen.

Bij de formatie moest kost wat kost een wethouderspost worden binnengehaald, verklaart hij zondag.

Volgens hem had zijn fractie eerst gekozen voor optrekken met 'andere vooruitstrevende' partijen met het risico in de oppositie te belanden. Volgens Smit kwam er vanuit de landelijke partijtop druk om hierop terug te komen omdat dit voordeel zou opleveren bij de komende Statenverkiezingen.

Een meerderheid van zijn fractie kiest alsnog voor die strategie, aldus Smit. Hij vindt het nu onmogelijk zijn werk te doen en gaat weg. D66 haalde in Den Bosch de meeste stemmen en kreeg vijf zetels.

'Reistijd dier naar slachterij maximaal acht uur'

Dieren die binnen Europa naar een slachterij worden vervoerd zouden niet langer dan acht uur onderweg hoeven te zijn. Nu is de de maximaal toegestane reistijd in de EU 24 uur.

Nederland, Duitsland en Denemarken pleiten voor zo'n drastische verkorting van de toegestane transporttijd. Ze roepen de Europese Commissie zondag op meer te doen om het welzijn van dieren te verbeteren. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) organiseerde daarover zondag een bijeenkomst met haar Duitse en Deense collega's.

De drie landen willen ook dat jonge kalveren pas op transport gaan als ze zeker twee weken oud zijn en niet zoals nu al met tien dagen. In de eerste veertien dagen zijn kalveren helemaal afhankelijk van melk, waardoor tijdens transport voeden en drinken lastig is.

Tunesië sluit grenspost met Libië

Gevechten tussen verschillende gewapende milities in Libië vinden steeds dichter bij de grens met Tunesië plaats. De regering in Tunis liet daarom zondag de belangrijkste grenspost tussen beide landen bij Ras Gdair sluiten.

Volgens het Tunesische persbureau TAP waren zondag op nog geen tien kilometer van de grens zware bombardementen. Daardoor kwamen zeker twee Libiërs om het leven.

In het gebied strijden opstandelingen tegen aanhangers van de gepensioneerde generaal Khalifa Haftar. Die heeft zichzelf tot baas in het gebied uitgeroepen.

Sampdoria pakt punt bij Juventus

Voetbalclub Juventus heeft zondag voor eigen publiek punten verspeeld. De koploper in de Italiaanse Serie A kwam tegen subtopper Sampdoria niet verder dan 1-1. Achtervolger AS Roma kan daardoor bij winst op Genoa tot op een punt komen.

Juve begon nog prima, want al in de twaalfde minuut zorgde linksback Patrice Evra voor de 1-0. Manolo Gabbiadini tekende vlak na rust voor de gelijkmaker. Hij zorgde er zo voor dat Juventus voor de derde keer dit seizoen gelijkspeelde. Juve staat na vijftien duels op 36 punten, Sampdoria heeft er 26 en staat vijfde.

Skiër Hirscher wint, Rus schrijft geschiedenis

Marcel Hirscher heeft in het Zweedse Åre de slalom in de World Cup gewonnen. De Oostenrijker met Nederlandse moeder troefde dankzij een sterke tweede run zijn concurrenten met een miniem verschil af.

Na de eerste run ging de Duitser Felix Neureuther aan de leiding, met een voorsprong van 0,25 seconden op zijn vriend en grote rivaal Hirscher. De Amerikaan Ted Ligety stond verrassend op de derde plek, gevolgd door Mario Matt uit Oostenrijk en de verrassende Rus Alexander Khoroshilov. 

In de tweede run maakte vooral de Zweed Calle Lindh enorm veel indruk. Hij zorgde voor een ware sensatie door de snelste tweede run van iedereen neer te zetten en van de 29e plek op te rukken naar plaats zes. In 19 starts in de World Cup was het pas de derde keer dat hij de beste dertig haalde: Hij werd één keer veertiende en viel twee dagen geleden uit in de tweede run. 

Voorin kon ook Khoroshilov een zeer sterke tweede manche laten zien. Na hem haalden Matt en Ligety de finish niet, terwijl Hirscher tijd inleverde en slechts 0,15 seconden over wist te houden. Neureuther nestelde zich tussen het duo en gaf 0,10 seconden toe op Hirscher.

Voor Khoroshilov was de derde plek een historische prestatie. Nooit eerder haalde een mannelijke skiër namens Rusland het podium in de World Cup. Onder de vlag van de Soviet-Unie gebeurde dat wel enige malen, maar de laatste keer was bijna drie jaar voor Khoroshilov geboren werd: In maart 1981 haalde Alexander Zhirov de overwinning bij de reuzenslalom in Laax.

In de stand om de algemene World Cup neemt Hirscher de leiding weer over van de Noor Kjetil Jansrud, die niet meedeed aan de slalom. Hirscher gaat ook aan kop van de World Cup slalom, voor Neureuther en de Noor Henrik Kristoffersen, die in Åre voor het eerst sinds 2012 de finish niet haalde.

Uitslag Ajax - FC Utrecht

Ajax heeft in de Eredivisie FC Utrecht met 3-1 verslagen. De Utrechters boden de Amsterdammers goed weerstand, maar konden niet voorkomen dat ze zonder punten weer naar huis moesten. Ajax heeft voorlopig de leiding in de competitie overgenomen van PSV dat later nog in actie komt. Utrecht staat op positie elf.

AFC Ajax

3 - 1

FC Utrecht

 16' Serero
 20' Klaassen
 65' El Ghazi
   35' Rubin
 
 Gele kaart: Oar, Janssen (FC Utrecht)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 48.007
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Van Rhijn
Veltman
Moisander
Viergever
Klaassen
Serero
Andersen (Riedewald/64)
Schöne
Milik (Zivkovic/85)
Kishna (El Ghazi/64)
  Ruiter
Kum
Leeuwin
Markiet (Letschert/46)
Van der Maarel
Janssen
Ayoub (Barazite/79)
Oar
Duplan
Rubin
Peterson (Verbeek/75)

Pakistaan mist hockeyfinale wegens opsteken middelvinger

De Pakistaan Muhammad Tousiq is door de FIH geschorst voor de eindstrijd van de Champions Trophy tegen Duitsland. Tousiq vertoonde volgens de rapportage van de wereldhockeybond obsceen gedrag na afloop van de gewonnen halve finale tegen India, hij stak zijn middelvinger op naar het publiek.

Reserve-doelman Amjad Ali moet ook toekijken, wegens het maken van obscene gebaren. De Pakistaanse bondscoach Sheihk Shahnaz bood zondag schriftelijk nogmaals zijn excuses aan voor zijn te uitbundig feestvierende spelers. Ter verontschuldiging aan de toeschouwers in Bhubaneswar brengen de Pakistaanse spelers bloemen mee naar het stadion.

Na ongeveer 1:42 uur begint het feestvieren van de Pakistanen, waar door India boos op gereageerd is (Bron: YouTube)

Hoger beroep neuroloog Jansen donderdag van start

Het hoger beroep in de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis, die tegen voormalig neuroloog Ernst Jansen, begint donderdag. Het gaat om een regiezitting. Het Openbaar Ministerie en de verdediging leggen hun onderzoekswensen voor aan het gerechtshof in Arnhem. Ook worden afspraken gemaakt over de verdere behandeling van de zaak, die nog niet inhoudelijk aan bod komt. Jansen is zelf ook niet aanwezig, liet zijn advocaat Peter Plasman weten.

Jansen werd begin dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, onder meer voor het stellen van verkeerde diagnoses bij meerdere patiënten. Een patiënte pleegde zelfs zelfmoord nadat zij ten onrechte de diagnose voor een ernstige ziekte kreeg. Die zelfmoord valt de voormalig arts aan te rekenen, oordeelde de rechter.

Zowel Jansen als het Openbaar Ministerie ging tegen de uitspraak in beroep. Jansen is het niet eens met de beslissing van de rechtbank dat hij verantwoordelijk is voor de zelfmoord van zijn ex-patiënte. Het OM is in hoger beroep gegaan tegen de punten waar Jansen voor is vrijgesproken, namelijk het in hulpeloze toestand brengen en laten van hulpbehoevende patiënten.

De rechtszaak en de drie jaar gevangenisstraf zijn uniek. Nog niet eerder werd een medisch specialist veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het stellen van verkeerde diagnoses en ook niet eerder werd een specialist verantwoordelijk gehouden voor de zelfmoord van iemand anders.

Oprah is blij dat ze geen moeder is

Oprah Winfrey is blij dat ze geen kinderen heeft. Ze is ervan overtuigd dat haar carrière niet mogelijk zou zijn geweest als moeder. Dat zei de 60-jarige talkshowgoeroe in een televisie-interview met Barbara Walters, in een special over de tien fascinerendste mensen van 2014.

In het interview, dat zondag wordt uitgezonden door ABC, vertelt ze over de offers die ze heeft moeten maken in haar privéleven om carrière te maken in de televisiewereld. Ik zou niet de carrière hebben gehad die ik nu heb als ik ervoor gekozen had kinderen te krijgen, aldus Oprah volgens 9News. Sinds haar talkshow in 2011 na 25 jaar stopte, geniet ze meer van haar leven. Ik mis de show niet, ik was toen alleen maar bezig met de kijkcijfers. Die 25 jaar zijn een waas, ik was alleen maar met werk bezig.

Ook heeft ze een hechtere relatie met haar partner Stedman Graham dan voorheen. Naarmate we samen ouder worden, is hij een belangrijker onderdeel van mijn leven geworden dan ooit te voren.

Belg De Vos nieuwe baas mondiale paardensport

De internationale paardensportfederatie FEI heeft zondag de Belg Ingmar De Vos gekozen als nieuwe voorzitter. Hij volgt de aftredende prinses Haya uit Jordanië op. De Vos kreeg bij de stemming in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan, verreweg de meeste stemmen: 98 van de 131. Zijn twee tegenkandidaten waren de Franse oud-olympisch kampioen bij de springruiters Pierre Durand en de Brit John McEwen.

De Vos was sinds 2011 werkzaam voor de FEI als secretaris-generaal. Theo Ploegmakers, voorzitter van de Nederlandse hippische sportbond KNHS, reageerde verheugd op de verkiezing van De Vos. "Er is iemand gekozen met veel kennis over algemene FEI-zaken. Ook weet hij als geen ander wat de nationale federaties nodig hebben", aldus Ploegmakers vanuit Baku.

Tilburgse zelfverbrander bekend bij hulpverleners

De man die zichzelf vrijdag in brand stak bij een politiebureau in Tilburg is een 29-jarige man uit die plaats. Hij was bekend bij de hulpverlenende instanties, meldde de politie zondag.

De man werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij enkele uren later overleed. Baliemedewerkers van het bureau in de Stationsstraat zagen hoe de man zich op de trap bij de ingang van het bureau in brand stak. Agenten doofden het vuur en verleenden eerste hulp.

De politie vermoedt dat de man de bedoeling had brandend het bureau binnen te komen. Vrijdag was nog onduidelijk wie de man was. De gebeurtenis heeft een grote indruk achtergelaten bij getuigen. Voor hen is slachtofferhulp ingeschakeld.

Debuutfilmpje Gijs Blom is hit op internet

De eerste korte film van acteur Gijs Blom, Escapade, is een hit op internet. Het project, dat de 17-jarige filmster voor een appel en een ei draaide, is binnen twee dagen meer dan tienduizend keer bekeken. Het tienerdrama werd donderdagavond gelanceerd. Escapade vertelt over twee jongens die vanwege een benauwde thuissituatie besluiten weg te lopen.

Blom, bekend van films als Jongens en Pijnstillers, heeft het project geïnitieerd en geschreven samen met goede vrienden Robin Boissevain (die onder meer in Spijt! speelde), Jesse van der Pluijm en Nino de Ponti. Boissevain speelt naast Blom ook de andere hoofdrol. Bijrollen zijn er voor Daniel Boissevain en Marloes van den Heuvel.

Het project, dat in twee maanden is ontwikkeld en twintig minuten duurt, kwam voort uit een profielwerkstuk van Blom en De Ponti, waarin zij de vraag probeerde te beantwoorden of een film veel geld moet kosten om succesvol te zijn. Het viermanschap kreeg een crew en apparatuur van het online medianetwerk Mediakraft en van Filmfabriek, een Youtube-kanaal over films dat zich richt op jongeren en jongvolwassenen.

Youtube is eigenlijk een grote speeltuin waar iedereen kan doen en proberen wat hij maar wil, vindt Blom. "Het leek ons de perfecte omgeving voor ons experiment. Als het op niets uitloopt, zal niemand ons dat verwijten. En als het filmpje wel aanslaat, kunnen een hoop mensen er misschien plezier aan beleven." Mediakraft ondersteunt in Nederland zo'n tweehonderd jonge filmmakers op Youtube.

OPEC verwacht op korte termijn stijgende olieprijs

De Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) verwacht dat de olieprijzen spoedig gaan stijgen, hand in hand met de economische cyclus. Dat stelde het oliekartel zondag.

De OPEC besloot vorige maand haar productieniveau van dertig miljoen vaten per dag te handhaven omdat de groep niet zeker was of een verlaging van een à anderhalf miljoen vaten zou leiden tot een prijsstijging.

Vooral door de forse productiegroei in de VS, gepaard met een dalende vraag vanwege de trage economische groei, is de olieprijs in de afgelopen maanden fors gedaald. Secretaris-generaal Abdalla Salem el-Badri merkte op dat de VS er niet in zullen slagen volledig in hun eigen behoefte te voorzien omdat de reserves in het land na 2020 uitgeput raken. De VS kunnen vooral dankzij de schaliegasrevolutie inmiddels aan negentig procent van de binnenlandse vraag voldoen.

Zeiler Heiner achtste in Melbourne

Zeiler Nicholas Heiner is als achtste geëindigd in de Laser-klasse bij de wereldbekerwedstrijden in Melbourne. De Nederlandse wereldkampioen in deze olympische boot slaagde er zondag in de afsluitende medalrace niet in nog te klimmen in het klassement. Hij finishte als zevende in die laatste race.

Het goud was voor de Australiër Tom Burton, die in de medalrace kon volstaan met de derde plaats. Zijn landgenoot Matthew Wearn mocht het zilver in ontvangst nemen en de bronzen plak was voor de Nieuw-Zeelander Michael Bullot.

Warriors pakken vijftiende overwinning op rij

De basketballers van Golden State Warriors hebben zaterdag hun vijftiende zege op rij geboekt in de Amerikaanse NBA. Onder aanvoering van Stephen Curry won de koploper in de Western Conference met 105-98 van Dallas Mavericks.

Curry noteerde 29 punten in de wedstrijd. De Warriors namen meteen het initiatief en liepen in het eerste kwart al uit naar 39-18. De Mavericks waren niet meer in staat die kloof te dichten, hoewel Monti Ellis zijn best deed met 27 punten.

Memphis Grizzlies wist pas in de verlenging afstand te nemen van de Philadelphia 76ers en won met 120-115. Mike Conley was topschutter met 36 punten. Voor de ploeg uit Philadelphia verloopt het seizoen dramatisch. De Sixers wonnen pas twee keer dit seizoen en daar staan 21 nederlagen tegenover

Overige uitslagen
Charlotte Hornets - Brooklyn Nets 87-114
Indiana Pacers - Portland Trail Blazers 85-95
Orlando Magic - Atlanta Hawks 100-99
Milwaukee Bucks - Los Angeles Clippers 111-106
Houston Rockets - Denver Nuggets 108-96
Sacramento Kings - Detroit Pistons 90-95

Londen wil het hele CIA-rapport zien

Groot-Brittannië wil het volledige rapport over de verhoormethoden van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA inzien. Dat maakte de voorzitter van de commissie voor geheime diensten in het Lagerhuis zondag bekend.

In het rapport staat dat de manier waarop de CIA mensen verhoorde na 11 september 2001 even nutteloos als wreed was. In sommige gevallen werden terreurverdachten gemarteld.

Tot nu toe hebben de Britten alleen de beschikking over de vrijgegeven samenvatting maar ze willen ook het geheime deel, aldus commissievoorzitter Malcolm Rifkind, voormalig minister van Buitenlandse Zaken.

De rol van de Britse geheime diensten bij de verhoormethoden is onduidelijk. De Britse regering heeft toegegeven dat informatie daarover bewust niet naar buiten is gebracht. Dat gebeurde niet om iets te verdoezelen maar vanwege de nationale veiligheid.

Centrale bank China voorziet afname groeitempo

De economische groei in China daalt van 7,4 procent dit jaar tot 7,1 procent in 2015. Die voorspelling deed hoofdeconoom Ma Jun van de Chinese centrale bank zondag. Een van de grootste boosdoeners is de aanhoudende afname van investeringen in vastgoed.

De beoogde groei van 7,4 procent is al het laagste niveau sinds 1990. "De neerwaartse druk die de dalende vastgoedinvesteringen veroorzaken, zal een remmende werking hebben op een eventuele groei van de export", aldus Ma. Hij verwacht dat de export volgend jaar met 6,9 procent toeneemt en dat de inflatie uitkomt op 2,2 procent.

De Peoples Bank of China bestempelde de vooruitzichten voor de werkgelegenheid en de inflatie ondanks het verwachte lagere groeitempo als stabiel.

Heersende macht boekt winst in verkiezingen Japan

De partij van de Japanse premier Shinzo Abe stevent af op een forse overwinning in de parlementsverkiezingen van zondag. Dat blijkt uit exitpolls die kort na het sluiten van de stembussen naar buiten werden gebracht.

De Liberale Democratische Partij (LDP) behoudt zoals verwacht haar meerderheid in het 475 zetels tellende lagerhuis zonder problemen, zo blijkt uit de peilingen. De resultaten van de stembusgang worden niet zozeer gezien als een beoordeling van Abes beleid, maar meer als een teken van berusting in de groeiende macht van de heersende partij.

Ondanks tanende populariteit, een recessie en financiële schandalen in de campagne was de Liberale Democratische Partij vooraf al vrijwel zeker van de overwinning, als gevolg van de apathie van de kiezers en een zwakke oppositie. Een grote overwinning voor Abe vergroot zijn kansen om verder te gaan met ambitieuze politieke en economische hervormingen, waaronder een herziening van Japans pacifistische grondwet.

De LDP, een conservatieve partij die het grootste deel van de periode sinds de Tweede Wereldoorlog aan de macht is geweest, heeft naar het zich laat aanzien geen tweederdemeerderheid behaald. Daardoor zou de partij in haar eentje de grondwet kunnen veranderen. Samen met de coalitiepartner, de door boeddhisten gesteunde Komei-partij, is die meerderheid er hoogstwaarschijnlijk wel.

De opkomst in de hoofdstad Tokyo was met 26 procent lager dan bij de vorige verkiezingen twee jaar geleden, toen 32 procent een stem uitbracht.

Bill Cosby vraagt om onpartijdige berichtgeving

Bill Cosby heeft media gevraagd neutraal te blijven, ook nu de reeks beschuldigingen van seksueel misbruik aan zijn adres groeit. In zijn reactie gaf Cosby ook te kennen dat zijn vrouw hem nog steeds steunt.

Bij zijn huis in de Amerikaanse staat Massachusetts weigerde Bill Cosby inhoudelijk in te gaan op de groeiende lijst van vrouwen die hem beschuldigen van seksueel misbruik. Deze week kwam ook model Beverly Johnson op de proppen met het verhaal dat ze in de jaren tachtig door Cosby gedrogeerd en misbruikt zou zijn.

De 77-jarige Cosby zei wel dat Afro-Amerikaanse media onpartijdig moeten blijven. "Laat me dit zeggen. Ik verwacht dat zwarte media hun standaard van excellente journalistiek hoog houden. Als je dat doet, beschouw je de kwestie met een neutraal uitgangspunt", zei Cosby volgens New York Post. Cosby zegt door zijn advocaten te zijn geadviseerd niet te praten over de aanhoudende beschuldigingen.

Voordat hij het gesprek afkapte, liet hij desgevraagd nog wel weten dat zijn echtgenote Camille Cosby achter hem blijft staan. "Liefde en de kracht van het vrouwelijk geslacht", sprak Cosby poëtisch. "En omgekeerd: de kracht van de vrouw en liefde."

Turkse politie pakt journalisten op

De Turkse politie heeft zondag in meer dan tien steden invallen gedaan en daarbij zeker 23 mensen gearresteerd, onder wie journalisten, televisieproducenten en politiemensen. De arrestanten zijn verbonden met de beweging van Fethullah Gülen, een islamitische geestelijke die in de Verenigde Staten woont.

De Turkse overheid beschuldigt Gülen, een voormalige bondgenoot, ervan een complot te smeden om de regering ten val te brengen. Volgers van de beweging zouden achter de corruptiebeschuldigingen zitten die vorig jaar leidde tot het aftreden van vier ministers.

Persbureau Anadolu meldt dat een rechtbank de arrestatie van 32 mensen heeft gelast, van wie er 23 zondagochtend vroeg werden opgepakt. Onduidelijk is waarvan ze precies worden verdacht. Eerder werden al honderden politiemensen en juristen gearresteerd.

Twee mannen gewond na beschieting Amsterdam

Bij een schietincident in Amsterdam zijn zondagochtend twee mannen gewond geraakt. Rechercheurs spraken de twee mannen in een ziekenhuis. Een 26-jarig slachtoffer heeft een schotwond in zijn arm, de ander (21) in zijn nek.

Het tweetal liep naar eigen zeggen via de Amsterdamse brug en de Schellingwouderbrug van Amsterdam-Oost naar Noord. Op een van deze bruggen zouden ze rond 07.00 uur zijn beschoten vanuit een passerende auto. Onduidelijk is hoe vaak is geschoten. Mogelijk is het duo door een en dezelfde kogel geraakt, oppert de politie.

De politie onderzoekt de toedracht van het incident en is op zoek naar getuigen.

Metalband eist $666.000 royalties voor Guantanamo-martelingen

Metalband Skinny Puppy heeft de Verenigde Staten een factuur van maar liefst 666 duizend dollar opgestuurd om met terugwerkende kracht royalties te innen. De VS zou namelijk de muziek van Skinny Puppy hebben gebruikt voor martelpraktijken in Guantanamo Bay.

De Canadese metalband had eerst het idee liggen om een factuur aan de Verenigde Staten als album-cover te gebruiken, in plaats van deze ook fysiek te sturen aan de VS. Maar zodra een voormalig Guantanamo Bay-medewerker en fan van de band aan Skinny Puppy liet weten dat de muziek zonder toestemming werd gebruikt om terroristen te martelen, had de band de factuur alsnog verzonden.

"We hebben ze een factuur verzonden voor onze muzikale diensten omdat ze zomaar hun gang gegaan zijn en onze muziek zonder toestemming gebruikt hebben en daarmee is ingezet als wapen tegen iemand," zo licht toetsenist van de band Cevin Key toe. "Ik zou ook niet veel te harde muziek voor zes tot twaalf uur achter elkaar willen horen zonder pauze."

Naast Skinny Puppy worden terroristen ook met muziek van andere artiesten gemarteld waaronder Metallica, Rage Against The Machine, Queen, Eminem en David Gray. Dries Roelvink heeft al aangegeven geen kosten te berekenen als zijn muziek wordt ingezet als martelinstrument, maar de VS laat weten ook weer niet zó ver te willen gaan.

Nat en zacht weer op komst

Het tweede deel van komende week wordt het een stuk warmer en zachter weer dan de afgelopen dagen. Woensdag, donderdag en vrijdag kan het kwik oplopen tot een graad of 14. Daarbij waait het soms flink en valt behoorlijk veel regen. Dat meldt Meteovista zondag. Tot en met dinsdag wordt het maximaal 10 graden.

Het lagedrukgebied dat de zachte lucht de komende dagen richting Europa dirigeert bevindt zich nu nog boven het oosten van Canada. Het warmtefront trekt dinsdag over Groot-Brittannië en bereikt woensdag Nederland. Donderdag wordt het bewolkt en regenachtig en zou het dagrecord van rond de 14 graden kunnen worden gebroken.

Ook vrijdag kan het nog 10 tot 14 graden worden. Volgend weekend is het met 7 tot 10 graden duidelijk minder zacht, maar nog altijd warmer dan normaal voor de tijd van het jaar. De gemiddelde maximumtemperatuur voor de tweede helft van december ligt tussen 5 en 6 graden.

Door de aankomende golf zachte lucht is het volgens de weersite nu honderd procent zeker dat 2014 het warmste jaar wordt sinds het begin van de metingen in 1706. Het warmste jaar tot nu toe was 2006 met een gemiddelde temperatuur van 11,235 graden. Het huidige jaar gaat hier dik overheen met een waarde tussen de 11,6 en 11,7 graden.

Mens relativeert vermelding op dodenlijst

Harry Mens noemt het overdreven dat hij op een dodenlijst van de onderwereld zou staan. Dat zei hij zondag in zijn eigen tv-programma op RTL7. De makelaar en tv-presentator vertelde dat hij donderdag door de politie was gewaarschuwd nadat een tip over bedreiging en afpersing in zijn richting was binnengekomen via Meld Misdaad Anoniem.

Zelf houdt hij er rekening mee dat het bij de melding om een onbezonnen actie gaat van iemand die hem op stang wil jagen. Wel had hij via De Telegraaf de publiciteit gezocht. En mocht het toch om een serieuze bedreiging gaan wil hij met rust gelaten worden. "Ik laat me nooit chanteren", is zijn boodschap.

Massale vechtpartij dancefeest Amsterdam

Een dancefeest in Amsterdam-Noord is in de nacht van zaterdag op zondag uitgelopen op een massale vechtpartij. Daarbij waren tientallen en mogelijk wel honderd mensen betrokken. Dat heeft de politie in Amsterdam zondag gemeld.

De politie heeft vijf mensen aangehouden. De chaos ontstond binnen bij de garderobe, toen de feestgangers naar huis gingen. Veel mensen kwamen daardoor zonder jas op straat te staan. Ook is melding gemaakt van diefstal van jassen.

Buiten ging de vechtpartij door. Daarbij raakten auto's beschadigd, waaronder een politiebus.

Oranjemannen sluiten Champions Trophy af als nummer vijf

Nederland is als vijfde geëindigd op de Champions Trophy in Bhubaneswar. Oranje won met 4-1 van Argentinië, dat zesde is geworden. De ploeg van bondscoach Max Caldas sloeg in de slotfase toe: tot vijf minuten voor tijd was de stand nog in evenwicht.

Argentinië was in de poulefase duidelijk een maatje te klein voor Oranje. Op de openingsdag won Nederland met 3-0 van de Zuid-Amerikanen, die dat duel met grotere cijfers hadden kunnen verliezen. Acht dagen later zag alles er aanvankelijk helemaal anders uit. Nederland was ook in de laatste wedstrijd van het toernooi duidelijk nog zoekende.

Tegen Argentinië had Nederland in de eerste twee kwarten het beste van het spel en de meeste kansen, maar keek in de lange pauze wel tegen een achterstand aan. Parades reageerde attenter dan de Nederlandse defensie en maakte na een kleine twintig minuten de openingstreffer. Na een saai derde kwart – waarin Robbert Kemperman uitgleed bij een goede schotkans – kwam Oranje in de laatste periode op gelijke hoogte. Mink van der Weerden benutte de eerste corner van zijn team: 1-1.

Stilaan begonnen de toeschouwers in het Kalinga Stadium al rekening te houden met shoot-outs. Maar Jeroen Hertzberger voorkwam dat dit toetje aan de wedstrijd werd toegevoegd. Zijn rake backhand zorgde voor de bevrijdende 2-1. In de slotminuten liep Oranje via goals van Constantijn Jonker en wederom Hertzberger (uit een strafbal) uit naar 4-1.

Klimaattop afgesloten met afgezwakte afspraken

Op de klimaattop in de Peruaanse hoofdstad Lima is zaterdagnacht een compromis bereikt over de uitstoot van CO2. De afspraken zijn vaag. Arme landen vinden dat rijke landen hun uitstoot moeten inperken en eisen compensatie voor klimaatschade. De afspraken moeten volgend jaar in Parijs leiden tot een nieuw mondiaal klimaatverdrag.

De uiteindelijke tekst stelt dat landen een 'gezamenlijke maar gedifferentieerde verantwoordelijkheid' hebben om de opwarming van de aarde door het verbranden van fossiele brandstoffen tegen te gaan. Landen worden echter niet verplicht om kwantificeerbare informatie te geven over hoe ze hun CO2-uitstotingsdoelen denken te bereiken.

De Peruaanse milieuminister Manuel Pulgar-Vidal, die de conferentie voorzat, zei te hopen dat de aangenomen tekst alle partijen tevreden stelt. "Als tekst is het niet perfect, maar het bevat de standpunten van alle partijen", was zijn commentaar.

Het doel van de sessie van twee weken in Lima was bescheiden: bereik overeenkomst over welke informatie landen moeten gebruiken voor hun inzet voor het klimaatverdrag in Parijs. Maar zelfs dat bleek gecompliceerd aangezien diverse ontwikkelingslanden in opstand kwamen tegen een conceptbesluit waarvan zij vonden dat het onderscheid tussen arme en rijke landen over hun inspanningen te veel uit het zicht raakte.

Een groep bezorgde wetenschappers blikte ontevreden terug op het resultaat. "Ik denk dat het zeker een afgezwakte tekst is vergeleken met wat we hadden verwacht", zei Alden Meyer van den Unie van Bezorgde Wetenschappers.

Het hoofd klimaatbeleid van het Wereldnatuurfonds liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. "De tekst ging van zwak naar zwakker naar zwakst, en is inderdaad heel zwak", aldus Sam Smith.

D66-Europarlementarier Gerben-Jan Gerbrandy is wat positiever. "Ik ben opgelucht dat de onderhandelingsmarathon uiteindelijk toch zijn vruchten heeft afgeworpen. Het zag er door de vasthoudendheid van enkele blokkerende ontwikkelingslanden zoals China lange tijd slecht uit. Ambitieus is het akkoord moeilijk te noemen, maar het biedt hoop op een versnelling van de aanpak van klimaatverandering."   Ook Gerbrandy vindt de vrijblijvendheid in het akkoord echter te groot. "Door geen beoordeling te eisen van de nationale klimaatprogramma's zal onduidelijk blijven of alle nationale inspanning bij elkaar opgeteld voldoende zullen zijn om de klimaatdoelen te bereiken."

Wel is hij blij dat er voor het eerst in twintig jaar geen discussie was over de wetenschap achter klimaatverandering. "Nooit eerder was de eensgezindheid om het klimaatprobleem aan te pakken zo groot. Nu is het zaak met het nieuw opgebouwde vertrouwen, de ambitie en het tempo op te voeren om uiteindelijk gezamenlijk klimaatverandering te voorkomen."

Miss World Nederland als Volendammer naar finale

Het is een belangrijke dag voor Tatjana Maul uit Den Haag. De 26-jarige schoonheid kan zondagmiddag in Londen tot Miss World worden gekozen. Ze is al drie weken in Londen om zich voor te bereiden op de internationale missverkiezing.

"Voor zoiets groots is het heel normaal om gezonde zenuwen te hebben", blikt ze vooruit op de slotronde. "We hebben al drie weken challenges gedaan waarmee we punten konden verdienen. Volgens mij heb ik dat heel goed gedaan, vertelt Miss World Nederland. "Tijdens de grote finale horen we de puntenverdeling."

Maul heeft zondagochtend nog een generale repetitie voor de boeg, waarna de make-up wordt aangebracht voordat de grote show begint. Er is geen bikinironde, wel zijn er eliminatierondes en een vragenronde. Een belangrijk onderdeel van de missverkiezing is dat de meiden allemaal in nationaal kostuum opkomen."Dat ziet er heel leuk uit. Zelf draag ik een Volendams pakje, inclusief een hoedje. Ik droeg er aanvankelijk ook houten klompen bij, maar dat maakte toch iets teveel lawaai op het podium. Dus nu heb ik klompensloffen aan."

"De kans dat ik win is 1 op 121. Natuurlijk hoop ik dat ik win. Het is mijn grootste kinderdroom deze missverkiezing te winnen. Ik geef vandaag 180 procent en ga mijn uiterste best doen." Op basis van de punten die ze afgelopen weken kon verdienen, kan Maul in de top 25 of top tien belanden. Bij de laatste tien begint de puntentelling opnieuw. Bij de vijf die het hoogst eindigen beslist de jury aan de hand van vragen wie Miss World wordt.

Met een aantal concurrentes heeft Tatjana vriendschappen gesloten. "Ik had verwacht dat het verschrikkelijk zou zijn. Ik had horrorverhalen gehoord, maar we hebben het hier heel gezellig gehad. De weken zijn echt voorbij gevlogen", vertelt Tatjana. "Met een paar meiden ben ik intussen vriendinnen geworden. Het ligt er ook aan hoe je er zelf in staat. Doe je gemeen, dan krijg je gemene reacties terug. Als je aardig blijft, doen mensen ook aardig terug."

Tatjana heeft internationaal business management gestudeerd en is momenteel bezig met een studie sportpsychologie. Ook is ze actief op haar blog dancyfood.nl, waar ze schrijft over gezonde voeding en sport."Wat ik met mijn deelname aan de verkiezing wil bereiken? Het is een groot platform om anderen te kunnen helpen. Ik kan het gezicht worden van zo veel mensen zonder stem en hoop daarmee het verschil te maken."

Zilver voor Knegt en relay-ploeg in Shanghai

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft zilver gewonnen op de 1000 meter tijdens de World Cup in Shanghai. De Nederlandse shorttracker, tijdens de Olympische Spelen van Sochi goed voor brons op dezelfde afstand, moest alleen Charles Hamelin uit Canada voor zich laten.

Sandor Shaolin Liu uit Hongarije moest genoegen nemen met het brons. Freek van der Wart kwalificeerde zich niet voor de finale; de Nederlander werd slechts dertiende.

Ook de relay-ploeg kreeg het zilver omgehangen. Het goud op het aflossingsnummer ging naar Zuid-Korea. Itzhak de Laat, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Sjinkie Knegt kwamen na 6.46,102 als tweede over de finish. Het brons was voor Canada. Team USA kwam als vierde en laatste over de streep na een valpartij. 

Volgende week is er opnieuw een World Cup is Azië. De vierde wedstrijd van de wedstrijdcyclus is in Seoul. 

Miley Cyrus geopereerd aan pols

Miley Cyrus is vrijdag geopereerd aan haar pols om een cyste te laten verwijderen. Dat meldt E! Online. De 22-jarige zangeres kan zelf alweer lachen om de ingreep. Op Instagram plaatste ze zelfs foto's van haar pols tijdens de ingreep en van zichzelf in ziekenhuiskleding.

Dit gewaad is zo hipster, luidt haar commentaar. Op Instagram deelde ze afgelopen dagen ook foto's van haar blootgelegde pols met gekke gezichtjes en andere sterren op de plek van de wond. Zo schrijft ze bij een gefotoshopte versie met het hoofd van The Flaming Lips-zanger Wayne Coyne op de plek van de wond 'Wayne Vein'. "Ik denk dat ik er vanbinnen zo uitzie." En bij een ander met een pizzapunt op de plek van de wond: ik heb pizza in mijn aderen. Ook zijn er foto's met Justin Bieber en Elvis Presley.

Wat voor cyste Miley weg heeft laten halen, is niet bekendgemaakt. Wel zijn dit type knobbels in de pols of andere delen van de hand vaak goedaardig. Het is niet de eerste keer dat Miley kiekjes van operaties online zet. Zo verschenen er al beelden van haar wenkbrauwlift en diverse foto's van andere verwondingen.

Ook kiezer ziet Timmermans als beste politicus

Ook kiezers vinden Frans Timmermans de politicus van het jaar. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. Ruim 35 procent van de kiezers wijst Timmermans aan als favoriet. De eurocommissaris en oud-minister van Buitenlandse Zaken werd deze week door de parlementaire pers verkozen tot politicus van het jaar.

In de peiling van De Hond blijft Timmermans PVV-leider Geert Wilders en premier Mark Rutte ver voor. Timmermans wordt tussen 25 procent en 45 procent van de kiezers van alle partijen gekozen, behalve die van de PVV. De PVV-aanhang kiest - zoals ieder jaar - voor een groot deel voor Wilders.

Timmermans werd door de parlementaire pers geroemd om zijn dossierkennis, maar bovenal voor zijn optreden rond de vliegramp met de MH17. De PvdA'er hield toen een veelgeprezen speech in de VN-Veiligheidsraad.

Natuur- en milieuorganisaties zien aanhang slinken

Natuur- en milieuorganisaties zien hun aanhang sterk dalen. Het aantal donateurs en leden is dit jaar met ruim zestigduizend verminderd. Dat heeft het radioprogramma Vroege Vogels zondag bekendgemaakt. De aanhang is hiermee terug op het niveau van 1998.

De ruim honderd grote en landelijke organisaties hebben nu 3.635.266 leden en donateurs. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) blijft de grootste, maar heeft wel 22.800 donateurs verloren. Het WNF raakte in vier jaar meer dan honderdduizend aanhangers kwijt en heeft er nu nog iets meer dan achthonderdduizend.

Natuurmonumenten staat tweede op de lijst met ruim 725 duizend aanhangers, bijna tienduizend minder dan een jaar eerder. Greenpeace blijft steken op ruim 434 duizend na bijna twintigduizend donateurs te zijn kwijtgeraakt.

De Dierenbescherming zag haar aanhang met 732 mensen groeien en telt nu ruim 173 duizend sympathisanten. Ook Stichting AAP, World Animal Protection en Milieudefensie zagen hun aanhang licht groeien.

Vroege Vogels voert dit onderzoek uit sinds 1991. "In 2003 bereikte de groene aanhang een piek met ruim 4,1 miljoen", licht eindredacteur Joost Huijsing van het VARA-programma toe. "Bij onze eerste peiling in 1991 waren er 2,3 miljoen betalende aanhangers. Vanaf dat begin is er dertien jaar lang continu een enorme groei geweest. Vervolgens was de totaalstand een paar jaar stabiel, maar sinds het begin van de economische crisis gaat het neerwaarts."

De lijst van 109 organisaties is te zien op de website van Vroege Vogels.

'Hbo moet meer masters gaan aanbieden'

Het hoger beroepsonderwijs moet veel meer masterstudies aanbieden, zodat minder studenten na het afronden van een hbo-opleiding naar de universiteit gaan voor een verdieping. Deze automatische overstap naar een universiteit is geregeld een verspilling van talent, omdat heel veel studenten totaal niet geschikt zijn voor een wetenschappelijke vervolgopleiding. Ze komen veel beter tot hun recht in een praktische, beroepsgerichte opleiding. Dat zegt Doekle Terpstra, voormalig bestuursvoorzitter van hogeschool Inholland.

Terpstra nam deze maand na vier jaar afscheid van de hogeschool, daarvoor was hij voorzitter van de toenmalige hbo-raad, nu Vereniging Hogescholen. "Ik heb tien jaar in het hoger onderwijs gewerkt en deze verspilling van talent ging me steeds meer opvallen."

Volgens Terpstra zijn jongeren 'geconditioneerd' om na het vwo of het hbo naar de universiteit te gaan, ook als de student in kwestie helemaal niet geschikt is voor wetenschappelijk onderwijs en veel beter in het praktijkonderwijs past. En voor studenten die na een hbo-opleiding nog een verdieping willen doen, in voltijd of deeltijd, is de enige optie een universitaire studie. "Op deze manier wordt het beroepsonderwijs inferieur gemaakt", vindt Terpstra. ,,Als een kind op 12-jarige leeftijd naar het vwo gaat, dan weet je al bijna zeker dat hij of zij twaalf jaar later een universitair diploma op zak heeft. Als hij of zij naar het hbo zou willen, wordt dat als minderwaardig gezien."

Sinds een paar jaar bestaan er een paar beroepsgeoriënteerde masters. Inholland heeft er ook een paar, maar het gaat slechts om een handjevol opleidingen."Ze worden door de universiteiten bewust klein gehouden. Ik snap dat wel, want hoe meer van deze hbo-masters er zijn, hoe minder mensen naar de universiteiten gaan. Terwijl universiteiten selectiever zouden moeten zijn."

Terpstra is er van overtuigd dat de twee masters prima naast elkaar kunnen bestaan."Je hebt het toegepaste en praktijkgerichte onderzoek op het hbo en het fundamentele, wetenschappelijke onderzoek op de universiteit. Zo wordt er geen talent en geld verspild met studenten die op de verkeerde plek terechtkomen."

Elk treinstation voortaan twee keer per uur bediend

Op elk NS-station stopt voortaan minstens een keer per halfuur een trein. Op de meeste lijnen was dat al zo, maar in de nieuwe dienstregeling, die deze zondag ingaat, geldt die frequentie voortaan voor alle lijnen van de Nederlandse Spoorwegen. Dit is de minimumstandaard die de NS heeft ingevoerd.

De invoering betekent dat ook op de laatste vier trajecten van de NS elk halfuur een trein aankomt en vertrekt. Het gaat om Arnhem-Ede/Wageningen, Breda-Dordrecht, Roosendaal-Dordrecht en Heerlen-Sittard.

De spoorwegen gaan ook het uitgaanspubliek beter bedienen. Treinen rijden voortaan op vrijdag en zaterdag tot 01.00 uur. Het gaat om verbindingen van drukke knooppunten in de Randstad naar omliggende steden, zoals Zwolle, Deventer en Arnhem.

Andere veranderingen in het nieuwe spoorboekje zijn elke nacht treinen van en naar Schiphol, meer intercity's tussen Amersfoort, Apeldoorn en Deventer en zestien treinen per dag tussen Amsterdam en Brussel.

Weinig keuze in Japanse verkiezingen

De Japanse premier Shinzo Abe gaat zondag op voor een grote overwinning in de parlementsverkiezingen. Afgaand op de peilingen kan zijn Liberale Democratische Partij rekenen op een nog grotere meerderheid dan nu.

"Dit is de enige manier!" is de campagneleus die de partij van Abe voert. Voor Japanse kiezers is dat waarschijnlijk ook het geval.

De economie bevindt zich in een recessie, de populariteit van de regering is afgenomen en het kabinet wordt geplaagd door schandalen rond schimmige campagnefinanciering. Dat zou normaal gesproken slecht nieuws moeten zijn voor de partij die als grootste de verkiezingen ingaat, maar door desinteresse onder kiezers en de afwezigheid van serieuze alternatieven hoeft Abe zich geen zorgen te maken.

Zaterdag kwamen de verkiezingscampagnes ten einde. Abe sloot zijn rondgang langs zijn kiezers af met een bezoek aan de wijk Akihabara in Tokyo. "Als we een land creëren waarin iedereen een kans heeft, zal Japan veel groter worden", zei hij.

De peilingen wijzen erop dat veel kiezers van plan zijn zondag thuis te blijven. Een groot deel van het electoraat steunt geen specifieke partij en is onverschillig over het gebrek aan keuze.

"Het probleem van deze verkiezingen is dat er eigenlijk geen keuze is voor kiezers", zei Yu Uchiyama, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Tokyo. "Veel mensen zullen op Abe kiezen als een soort negatieve stem. Er zijn geen alternatieven."

De Democratische Partij, die in de oppositie zit, regeerde van 2009 tot 2012, maar verloor het vertrouwen van de kiezer omdat zij haar verkiezingsbeloftes niet waar kon maken en omdat ze moeite had het land na de aardbeving en daaropvolgende kernramp in 2011 uit de problemen te loodsen. Veel kiezers maakten daarom de overstap naar de LDP, een conservatieve partij die Japan regeerde tijdens de economische hoogtijdagen in de jaren zestig en zeventig.

De LDP profiteert daarnaast van het gegeven dat de stem van kiezers op het platteland door het districtenstelsel meer waarde heeft dan die van kiezers in de stad. Deze situatie is door het hooggerechtshof als ongrondwettelijk bestempeld, maar wijzigingen zijn tot dusverre niet doorgevoerd.

Verwacht wordt dat de LDP zondag tot wel 320 van de 475 beschikbare parlementszetels kan winnen. Daarmee zou ze een tweederdemeerderheid krijgen die het eigenhandig doorvoeren van grondwetswijzigingen mogelijk maakt.

Singles daten maar wat graag in feestmaand

Alleen is maar alleen. Dat gevoel bekruipt veel singles weer tijdens de komende feestdagen. Datingsites profiteren daarvan en zien traditioneel een groei van leden en activiteiten. Maar dat geldt niet voor alle sites.

Vooral de kerst levert menig alleenstaande een confrontatie op met zichzelf. In je eentje bij de boom of met familie of vrienden die wel een partner hebben. Relatiewebsites spinnen daar garen bij. Ook in januari, als daar nog eens de goede voornemens bij komen van mensen die op zoek gaan naar nieuw geluk.

"Van augustus tot november zien we een afname in online daten. Mensen zijn terug van vakantie en beginnen met studies of andere activiteiten", zegt een woordvoerder van Relatieplanet. ,,In de wintermaanden begint het weer te kriebelen en noteren we een stijging van 30 procent, met de hoogste piek rond de feestdagen. Deze piek loopt door tot Valentijnsdag in februari.’’

e-Matching (voor hoger opgeleiden) kent een soortgelijk beeld. ,,Wij hebben gemiddeld 125 inschrijvingen per dag. Rond kerst en oud en nieuw gaan we al snel naar de 250 per dag. Een verdubbeling dus’’, laat mede-eigenaar Jasper Jan de Konink weten.

Een wat ander geluid valt te horen bij SecondLove, een datingsite voor vreemdgangers. Daar is het met de kerst, maar ook met sinterklaas en andere familiefeestdagen, juist minder druk. ,,Onze doelgroep richt zich dan op de eigen familie. De belangstelling neemt tijdens de feestdagen met de helft af. Maar niet al te lang, want eind van tweede kerstdag vliegen de leden ons alweer om de oren’’, aldus een zegsman. De site is een doorn in het oog van de christelijke politieke partij SGP.

Hoe dan ook, het aantal internetstellen groeit. Van de koppels die het afgelopen jaar zijn gaan samenwonen, heeft ruim 13 procent elkaar gevonden via internet, bleek eerder al uit cijfers van het CBS. Vooral ouderen en gescheiden mensen zoeken een partner op internet. Het internet als relatiemarkt is met name populair onder veertigplussers, constateerde het statistiekbureau.

Singles daten maar wat graag in feestmaand
Singles daten maar wat graag in feestmaand (Foto: ANP)

'Circus zonder wilde dieren net zo boeiend'

Circus Herman Renz noemt het verbod op het gebruik van wilde dieren "pijnlijk", maar ervaart dat de shows zonder leeuwen en olifanten net zo boeiend blijven en dat de bezoekersaantallen niet teruglopen.

Het beroemde circus laat weten het vooruitlopend op het verbod al sinds 2013 geen acts meer boekt met wilde dieren. "Met zo'n 300.000 bezoekers op jaarbasis is de aandacht niet verminderd en blijven de reacties meer dan positief", aldus directeur Milko Steyvers. Wel vragen mensen aan de kassa nog steeds naar de wilde beesten.

Het circus is verbolgen over de manier waarop zaterdag het verbod per 15 september 2015 werd aangekondigd door staatssecretaris Sharon Dijksma. "We hebben mevrouw Dijksma nooit mogen ontvangen. Niet om met ons te praten over de stand van zaken en de toekomst en niet om de problematiek te bespreken met de dierentrainers of verzorgers."

Steyvers zegt dat het verbod geen recht doet aan de vakmensen die met de wilde dieren optreden. Hij noemt de Duitser Tom Dieck jr die als laatste optrad in de piste van Circus Herman Renz. "Zowel in als buiten de piste is alles - van goede huisvesting tot gecontroleerd transport en van de juiste verzorging tot respectvolle training - tot in de kleinste details verzorgd", aldus de directeur.

"Met dit verbod wordt zulke mensen de mond gesnoerd; het ontbreekt aan een eerlijk proces om de conclusie te trekken dat een verbod gerechtvaardigd is, of de beste keuze".

'Circus zonder wilde dieren net zo boeiend'
'Circus zonder wilde dieren net zo boeiend' (Foto: ANP)

[Vid] Armloze tafeltennisser krijgt award

Tafeltennisser Ibrahim Hamadtou mag een prestigieuze sportaward uit het Midden-Oosten in ontvangst nemen. Op zich niet opmerkelijk, ware het niet dat de Egyptenaar tafeltennist zonder armen, want die heeft hij niet meer. Over het wonderlijke verhaal van Hamadtou valt veel meer te lezen in de special die we tijdens het WK in mei op FOK!sport schreven.

Het gaat om de categorie 'Behaald succes ondanks het moeten overwinnen van menselijke moeilijkheden' in de Mohammed bin Rashid al-Maktoum Creative Sports Awards, vernoemd naar de emir van Dubai. Hamadtou kwam eerder dit jaar in het nieuws door zijn aanwezigheid op het WK tafeltennis voor landenteams. Hij was door een hoge official van de wereldtafeltennisbond uitgenodigd als gast en speelde er enkele oefenpartijen met een aantal wereldtoppers, die onder de indruk waren van zijn kunnen.

Hij krijgt zijn prijs met name voor zijn prestatie op het Afrikaans kampioenschap para-tafeltennis in december 2013. In zijn categorie pakte hij daar de zilveren medaille. "Ik ben zo blij en trots op de uitverkiezing. In de maanden nadat we hem hebben voorgedragen is deze award echt een droom geworden voor Ibrahim", zegt Khaled el-Salhy, de voorzitter van de Afrikaanse tafeltennisbond. "Hij heeft dit vooral te danken een Adham Shahara die hem uitnodigde voor het WK en de geweldige video van Matt Pound, die op YouTube door meer dan twee miljoen mensen is bekeken."

Opvallend is overigens dat de award voor beste team gaat naar het handbalteam van de Verenigde Arabische Emiraten. De prijs krijgen ze voor hun kwalificatie voor het WK van komende januari, maar om politieke redenen hebben ze zich inmiddels teruggetrokken en werden ze beboet, net als Bahrein.

Het filmpje rondom zijn aanwezigheid op het WK, waar Hamadtou furore mee maakte (Bron: YouTube)

Hamadtou laat zijn kunsten zien in een Spaans televisieprogramma (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.