Hannibal: Entrée

Deze review is een recap van Hannibal, aflevering 6 en beschrijft details uit het verhaal. De review bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd!

Hannibal intro

Hannibal: Entrée (S01E06)

Voor de liefhebbers van de boeken van Thomas Harris was episode 6, in de succesvolle en spraakmakende serie Hannibal, een aflevering die heel herkenbaar overkwam. In Entrée krijgen we namelijk voor het eerst de ware aard van psychiater Hannibal Lecter te zien.

In de film Silence of the Lambs zagen we destijds hoe de jonge FBI-agente Clarice Starling op de meest gruwelijke moordenaars joeg. Daar MGM alle rechten heeft op het personage van Starling, moest Fuller een andere manier vinden, om toch een connectie te maken met het verhaal uit de epische film. Entrée maakt zijn entree in het psychiatrische hospitaal in Baltimore, waar Lecter jaren later ook gehuisvest zal worden. Dr. Abel Gideon (Eddie Izzard) is een voormalig chirurg, die op Thanksgiving zijn complete gezin afgeslacht heeft. Gideon blinkt al twee jaar uit door goed gedrag tot hij op zekere avond een verpleegster te grazen neemt, op een manier die veel gelijkenissen vertoond met de beruchte Chesapeake Ripper. Is hij echter wel de moordenaar, die zijn slachtoffers als een soort van buitenproportionele speldenkussens achterlaat?

Als Jack Crawford en Will Graham naar het Baltimore Hospital for the Criminally Insane gaan, maken ze voor het eerst kennis met de gluiperige Dr. Chilton (Raúl Esparza), een personage die we ook in de films Red Dragon en Silence of the Lambs tegenkomen. Graham en Dr. Alana Bloom doen onderzoek naar de moord en ontdekken al snel dat Gideon zelf ook weet dat hij niet de beruchte seriemoordenaar is. Crawford wordt door de moordzaak herinnert aan een kwestie uit het verleden. Bij het onderzoek naar de Chesapeake Ripper schakelde Crawford de hulp in van de jonge FBI-agente Miriam Lass. Crawford krijgt diezelfde nacht de schrik van zijn leven, als hij een verontrustend telefoontje krijgt van Miriam. Een agente die volgens Crawford al twee jaar niet meer in leven is. Dat er een zeer gewiekst persoon achter het telefoongesprek zit blijkt, als zelfs de nerds van de FBI het gesprek niet weten te traceren.

Hannibal 106-1

Crawford besluit om gebruik te maken van de diensten van tabloidjournaliste Freddie Lounds en haar blog. Deze publiceert op haar website een exclusief interview met Dr. Gideon en uit het vermoeden dat Gideon de beruchte seriemoordenaar is. Als we vervolgens Lecter het interview zien lezen, spreekt zijn gezichtsuitdrukking boekdelen. Als Crawford met Dr. Gideon spreekt wordt hij vanuit zijn eigen huis opgebelt door Miriam Lass. Althans, haar vingerafdrukken zitten op de telefoon, in de slaapkamer van de Crawfords en er wordt ook een haar van de vermiste agente aangetroffen. Crawford is echter nog steeds van mening dat de jonge agente al twee jaar dood is en dus niet in zijn huis kan zijn geweest. Iemand speelt duidelijk een heel smerig spelletje met de duidelijk getraumatiseerde Jack Crawford. Dr. Chilton en Dr. Bloom hebben een etentje bij Dr. Lecter, waarbij de laatste zijn gasten lamstong serveert. Dr. Chilton denkt bijdehand te zijn, door te melden dat men in het Romeinse rijk al genoot van de tongetjes van flamingo's, waar Lecter uiteraard onomwonden op reageert: "Don't give me ideas. Your tongue is very feisty!" Ook de opmerking "It's nice to have an old friend for dinner," doet meteen het ergste vermoeden.

Als Crawford opnieuws een telefoontje krijgt van Miriam, is er eindelijk een aanwijzing in de vorm van een telefoonnummer. Nadat de FBI de locatie van het telefoongesprek weet te traceren, krijgt Crawford eindelijk een bevestiging van zijn vermoeden. In een gebouw van de sterrenwacht vinden ze een mobiele telefoon, vastgeklemd in de afgehakte arm van Miriam Lass. Lecter nodigt Crawford uit, om zijn hart te luchten over de vermoorde FBI-agente. Maar dan komt de aap pas echt uit de mouw. In een flashback zien we hoe Lass bij Lecter op bezoek gaat, op zoek naar informatie over een mogelijke client van hem. Terwijl de ogenschijnlijk rustige psychiater op zoek gaat naar gegevens over de persoon in kwestie, zien we hoe Lass een schrikbarende ontdekking doet. Op het bureau van Lecter vindt ze een schets, die wel heel erg veel gelijkenissen vertoond, met de modus operandi van de Chesapeake Ripper. Het is ook meteen het laatste wat ze te zien krijgt. Psychiater Lecter laat zich van zijn allerbeste psychopatenkant zien, als hij de jonge agente de keel dichtknijpt.

Hannibal 106-2

Hannibal: Entrée is zonder enige twijfel, één van de sterkste afleveringen die we tot nu toe te zien kregen in deze spannende tv-serie. Waar het voorheen vaak episodes waren met een 'moordenaar van de week' kregen we deze week eindelijk de kans om een blik te werpen op het verleden van Lecter. Waar we Lecter in de films vooral kennen als een psychopaat, die vanuit de gevangenis correspondeert met soortgenoten die nog op vrije voeten zijn, blijkt nu dat de psychiater ook in zijn vroege jaren al een ongezonde interesse toonde voor malloten, die de overbevolking op drastische wijze probeerden aan te pakken. In Hannibal: Entrée mogen we eindelijk kennismaken met de Hannibal Lecter, zoals we hem zo graag zien. Een extreem slimme man die ervan geniet om andere mensen tegen elkaar uit te spelen in bloedstollende spelletjes met dodelijke gevolgen.

Hannibal: Entrée is een episode boordevol verwijzingen naar het latere verhaal in Silence of the Lambs. Zo speelt een groot gedeelte van deze aflevering zich af in het Baltimore Hospital for the Criminally Insane en maken we kennis met de nog jonge maar oh zo arrogante Dr. Chilton. Chilton is, net zoals later ook in Silence of the Lambs, een mediageil mannetje die alles doet om naam te maken en die niet schroomt om zijn patienten zo te manipuleren, dat ze gaan denken dat ze een beruchte moordenaar zijn. Helaas doet hij dat op een zo opzichtige wijze, dat zowel Graham als Dr. Bloom hem onmiddelijk doorhebben. Graham en Lecter hebben in deze episode een opvallend kleine rol. De episode draait namelijk meer om Jack Crawford en zijn flashbacks naar de periode, dat hij samen met de jonge agente Miriam Lass op jacht was naar de man, die zijn slachtoffers op gruwelijke wijze van het leven beroofde. De scène waarin we Graham de moord op de nachtzuster zien herbeleven is bloedstollend en zeker niet aan te raden met een bord eten op schoot.

Hannibal 106-3

Wat me wel meteen opviel was het gedrag van de andere gevangenen in hetzelfde cellenblok als Dr. Gideon. In tegenstelling tot de gevangenen in Silence of the Lambs, die duidelijk de geur van agente Starlings voorbips bejubelden, gedragen de celgenoten van Dr. Gideon zich angstaanjagend voorbeeldig. Ook het prachtige camerawerk van James Hawkinson, die we ook kennen van onder meer de spraakmakende videoclip van Aphex Twin's 'Windowlicker' en de remake van The Hitcher, draagt enorm bij aan dit visuele pareltje op het kleine scherm. Bryan Fuller heeft inmiddels al duidelijk bewezen dat hij met Hannibal één van de beste nieuwe series van 2013 heeft gemaakt. Al denken ze daar in Utah anders over, waar een lokale kerkleider van de Mormonen ervoor heeft gezorgd dat de serie daar niet meer te zien is op de lokale zender KSL TV. De simpele Godsdienaar schijnt echter niet door te hebben dat men in Utah ook gewoon via de computer naar andere tv-zenders kan kijken.

Voor degenen die, net als alle Amerikaanse kijkers, niet naar de beruchte vierde aflevering van Hannibal konden en/of mochten kijken, vanwege de aanslag in Boston, is er ook goed nieuws. Hannibal: Ceuf is inmiddels volledig online te bekijken. Daarnaast wordt de serie later dit jaar ook op één van de RTL-zenders uitgezonden, waar men zich aan het normale schema zal gaan houden, dus inclusief de gebande aflevering 4. We zitten nu alweer op het puntje van de stoel uit te kijken naar de volgende aflevering van de intens spannende serie Hannibal.