FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 3 mei 2013

Ierse bisschoppen tegen abortus

Leiders van de rooms-katholieke kerk in Ierland hebben vrijdag de Ierse bevolking opgeroepen om er bij het parlement op aan te dringen een wet te verwerpen die abortus mogelijk moet maken als dat nodig is om het leven van de moeder te redden. Ierse en Europese rechters hebben de Ierse regering al eerder opdracht gegeven de wet aan te passen.

Het wetsvoorstel werd eerder deze week na tientallen jaren van debat gepresenteerd. Kern van de wet is dat een zwangerschap legaal moet kunnen worden beëindigd als de vrouw in levensgevaar verkeert of als zij suïcidaal is en dit door drie artsen is vastgesteld. De wet wordt nu aan het parlement voorgelegd. Naar verwachting wordt er in juli over het wetsvoorstel gestemd.

In een gezamenlijke verklaring noemen de Ierse bisschoppen het wetsvoorstel een 'dramatisch en moreel onacceptabele wijziging van de Ierse wet'. Ze menen dat het verkeerd is om een abortus uit te voeren bij een vrouw als de vrouw dreigt zelfmoord te plegen. "Het is een tragisch moment voor de Ierse samenleving als we de weloverwogen vernietiging van een compleet onschuldig persoon zien als een acceptabel antwoord op de dreiging van de dood van een ander persoon, die te voorkomen is."

De Ierse kardinaal Sean Brady zei in een interview dat de wet het recht op het leven van de foetus ondergeschikt maakt aan de rechten van vrouwen. "Het gaat hier wel om twee levens", benadrukte hij.

De bemoeienis van de kerk met het wetsvoorstel zorgt voor spanningen in de Ierse politiek. De positie van de regering onder leiding van premier Enda Kenny is door de wet aan het wankelen gebracht. Tegelijkertijd staat de regering onder grote internationale druk om opheldering te verschaffen over abortus. Aanleiding vormt de dood van een zwangere Indiase vrouw. Zij had bloedvergiftiging opgelopen en was met tekenen van een naderende miskraam in het ziekenhuis opgenomen. Aanwijzingen van een infectie werden door het ziekenhuispersoneel weggewuifd. Toen de foetus eenmaal was overleden was het voor de moeder te laat. De bloedvergiftiging was toen al te ver gevorderd.

De linkse coalitiepartij Labour steunt de wet, maar katholieke conservatieven uit de gelederen van Kenny's eigen partij Fine Gael hebben al gezegd de wet af te willen zwakken of zelfs te blokkeren, voornamelijk vanwege de passage over zelfmoord. Kenny heeft zijn partijleden gemaand voor het wetsvoorstel te stemmen. Doen ze dat niet dan zullen ze uit de partij worden gezet, waarschuwde Kenny donderdag.

Kenny, die eerder al in de clinch lag met katholieke leiders vanwege hun betrokkenheid bij het verhullen van kindermisbruik, wilde vrijdag niet reageren op de oproep van de kerkleiders. Onderminster van buitenlandse zaken Eamon Gilmore zei echter dat bisschoppen geen enkele invloed hebben op het regeringsbeleid. "Ze mogen hun mening geven, dit is een democratische land. Maar de wetten van de land zijn gemaakt door diegenen die door het volk zijn gekozen en die verantwoordelijkheid hebben gekregen", zei Gilmore. "Al 21 jaar lang zijn parlementariërs er niet in geslaagd om gevolg te geven aan een opdracht van het Hooggerechtshof om duidelijk te maken wat legaal is en wat niet in het geval het leven een zwangere vrouw in gevaar is. Het is tijd dat deze wet er eindelijk komt." Het Ierse Hooggerechtshof bepaalde in 1992 dat abortus legaal dient te zijn in het geval het leven van de zwangere vrouw in gevaar is. Vijf opeenvolgende regeringen weigerden nadien de wet aan te passen, hoewel die tot veel onduidelijkheid leidde en daardoor tot onwil om tot medisch ingrijpen over te gaan. In 2010 oordeelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dat door het gebrek aan wetgeving artsen geen duidelijkheid hebben en het leven van vrouwen gevaar loopt. Het EHRM droeg de Ierse regering op om de situatie aan te pakken.

VS gaan studentenvisa streng controleren

Het Amerikaanse departement voor binnenlandse veiligheid heeft Amerikaanse douaniers opdracht gegeven om 'met onmiddellijke ingang' te controleren of iedere internationale student die de Verenigde Staten binnenkomt een geldig studentenvisum heeft. Dat blijkt uit een interne memo die vrijdag in handen kwam van persbureau AP. Het is de eerste wijziging in het Amerikaanse veiligheidsbeleid naar aanleiding van de dubbele bomaanslag in Boston.

De missive werd donderdag rondgestuurd. Woensdag werd bekend dat Azamat Tazjajakov, een student uit Kazachstan die ervan wordt beschuldigd bewijsmateriaal te hebben verdoezeld, terug kon keren naar de VS, terwijl hij geen geldig studentenvisum had.

Lagerfeld maakt trouwjurk Keira Knightley

Keira Knightley loopt dit weekeinde naar het altaar in een jurk van Karl Lagerfeld. Dat verklapt entertainmentzender E! De actrice trouwt volgens geruchten een dezer dagen met toetsenist James Righton.

Lagerfeld zou speciaal voor de bruiloft van de 28-jarige Knightley een japon hebben ontworpen. De Chanel-hoofdontwerper en actrice zijn geen onbekenden van elkaar. Keira is het gezicht van het parfum Coco Mademoiselle van Chanel, nam met Lagerfeld een commercial op voor het modemerk en werkte met de ontwerper aan een korte film.

Knightley en de 29-jarige Righton, toetsenist van de band Klaxons, zijn sinds begin 2011 samen. De twee zijn bijna een jaar verloofd. Volgens geruchten trouwen ze in Zuid-Frankrijk, waar de laatste weken al veel familie van Knightley wordt gespot. Zo'n drie jaar geleden kocht Keira een huis in de buurt van Marseille. De intieme bruiloft zou daar, of in een lokaal hotel plaatsvinden.

Senator vervangt ziek Tweede Kamerlid SP

Senator Eric Smaling van de SP gaat zijn partijgenoot Manja Smits in de Tweede Kamer enige tijd vervangen. Smits kampt met gezondheidsproblemen en zal een tijdje uit de running zijn, meldde de partij vrijdag.

Smaling, hoogleraar duurzame landbouw aan de Universiteit Twente, zit sinds 2007 in de Eerste Kamer. Hij wordt op zijn beurt in de senaat vervangen door Arda Gerkens. Zij is directeur van HCC, een grote internationale vereniging van computergebruikers. Gerkens zat van 2002 tot 2010 al in de Tweede Kamer.

Del Potro niet naar Madrid

Juan Martín del Potro heeft zich teruggetroken van het ATP Masters-toernooi in Madrid. De Argentijn heeft een virus te pakken en kan nauwelijks de baan op om te trainen. Vorige week zegde hij de Portugal Open ook al af, het toernooi dat hij vorig jaar nog won.

Ook in Madrid laat Del Potro dure punten liggen. Vorig jaar bereikte hij de halve finale op het destijds blauwe gravel, maar verloor in twee tiebreaks van Tomas Berdych. De Argentijn moet dus 360 punten onverdedigd laten, en wordt in de main draw vervangen door de Belg David Goffin.

Desondanks lijkt de achtste plek op de plaatsingslijst van Roland Garros niet in gevaar te komen voor de tennisser uit Tandíl. Alleen als Richard Gasquet of Janko Tipsarevic de komende weken verrassende resultaten neerzetten kunnen ze nog over Del Potro heen.

Rattenvlees in China verkocht als rundvlees

De Chinese politie heeft meer dan 900 mensen gearresteerd die ervan worden verdacht bedorven vlees te hebben verkocht. Ook maakten ze namaak schapen- of rundvlees van ratten, vossen en nertsen, waarbij chemicaliën werden toegevoegd. Dat maakte het persbureau Xinhua vrijdag bekend.

Soms werd het vlees geïnjecteerd met water om het gewicht te verhogen. Kippenpoten werden behandeld met waterstofperoxide en vervolgens ook verwerkt.

De politie legde beslag op in totaal 20.000 ton aan nepvlees en heeft de afgelopen drie maanden bijna 400 van dergelijke zaken opgelost.

Jeff Hanneman is niet meer.

Fuck man. Wat een kutmanier om de dag te beginnen. Jeff Hanneman overleden. Voor degenen onder u die Jeff Hanneman niet kennen: hij was gitarist en mede-oprichter van de band Slayer. U weet wel. Niet? Slayer is een Thrashmetal band. En niet zomaar één. Eind jaren tachtig kwamen ze met een plaat die Reign in Blood heette. Met die plaat zetten ze een nieuw genre op de kaart. Slayer behoort samen met Metallica, Megadeth en Anthrax tot 'the big four'. De vier grootste en meest bepalende thrash bands van hun generatie.

[Bundesliga] Schalke doet goede zaken in strijd om vierde plek

Schalke 04 heeft opnieuw goede zaken gedaan in de strijd om plek vier in de Bundesliga, de plek die recht geeft op de voorronde van de Champions League. Nadat het vorige week directe concurrent Hamburger SV versloeg, was het nu de beurt aan Borussia Mönchengladbach. In eigen huis werd de ploeg van Luuk de Jong met 1-0 verslagen.

Julian Draxler maakte de enige goal van de wedstrijd in de 82e minuut op aangeven van Raffael. Eerder al had Klaas-Jan Huntelaar een enorme kans voor Schalke om zeep geholpen door recht op doelman Ter Stegen te schieten. Borussia probeerde na de goal nog wel wat terug te doen, maar slaagde daarin niet, waardoor de drie punten mee terug naar Gelsenkirchen gingen.

De strijd om plek vier was lang spannend, aangezien meerdere ploegen al lange tijd erg dichtbij elkaar stonden rondom de felbegeerde play off-plek. Nu de ploeg van Huntelaar afrekent met twee directe concurrenten en tegelijkertijd ook SC Freiburg punten zag morsen in de laatste twee speelrondes, heeft Schalke wat ademruimte. Met een wedstrijd meer gespeeld staan ze nu op zes punten afstand van naaste belager Eintracht Frankfurt.

Patricia Paay denkt al aan volgend 'seksboek'

Patricia Paay weet al waar haar volgende boek over gaat: seks. De blondine, wier biografie vrijdag werd gepresenteerd, denkt dat mensen heel wat van haar kunnen leren. "Het is een beetje te gek geworden", vertelde Paay, die in haar biografie al onthulde dat seks met jongere mannen harder is, vrijdag in De Wereld Draait Door.

"Ik merkte dat mensen erg veel porno kijken. Dan zien ze dingen die leuk zijn voor de camera, maar die helemaal niet leuk zijn voor de vrouwen", vertelde Paay, die na haar scheiding van Adam Curry veel jonge vriendjes had. "Dan denk ik: bedrijven we nou de liefde of zijn we aan het gymmen of zo? Het wordt een soort work-out."

Volgens Paay zijn niet alleen de mannen veranderd. "De vrouwen zijn wat meer recht voor z'n raap en gaan op de mannen af. Dat was vroeger ook niet, je wachtte af." Eén tip die mogelijk in Paays nieuwe bundel komt, gaf de diva al weg. "Mannen denken dat ze zich in allerlei bochten moeten wringen, maar dat is helemaal niet zo. We houden best van een beetje warmte en genegenheid."

Cambuur verrassende kampioen Eerste Divisie

SC Cambuur is vrijdag verrassend kampioen geworden van de Eerste Divisie. De Leeuwarders wonnen uit bij Excelsior met 2-0, terwijl koploper FC Volendam met 3-1 onderuit ging bij Go Ahead Eagles.

Voor de Friezen is het na 1992 de tweede keer dat de titel in de Eerste Divisie wordt gewonnen. De club promoveerde ook een keer zonder kampioen te worden en verdween in 2000 voor de laatste keer vanaf het hoogste niveau.

Cambuur stond de hele competitie niet bovenaan de ranglijst en leek op zeker moment maar net deelname aan de nacompetitie veilig te kunnen stellen. De Friezen profiteerden echter van het wegvallen van AGOVV Apeldoorn en SC Veendam. Waar ploegen als MVV en Sparta Rotterdam veel punten kwijtraakten door het faillissement van de twee clubs raakte Cambuur nauwelijks punten kwijt.

Met nog een speelronde af te werken was de achterstand op Volendam twee punten. Toen de Noord-Hollanders via Brandley Kuwas in Deventer al snel een voorsprong namen, leek een kampioenschap voor Cambuur een droom te blijven. Marnix kolder zette Go Ahead Eagles met twee treffers al voor rust op 2-1 en Jarchinio Antonia verzorgde in de tweede helft de 3-1 voor de thuisploeg.

Bij die stand had Cambuur aan een zege voldoende. Na een half uur had Erik Bakker de Friezen in Kralingen al op 1-0 gezet en toen laagvlieger Excelsior na 78 minuten met tien man door moest omdat Elvis Manu rood kreeg was het pleit helemaal beslecht. De 2-0 van Adnane Tighadouini was de kers op de taart waarna al voorzichtig het feestje werd gevierd.

Man in hoofd gestoken in Roosendaal

In een trein in de buurt van Roosendaal is vrijdag aan het einde van de middag een man neergestoken. De verdachte, een 21-jarige Arnhemmer, vluchtte bij aankomst op het Brabantse station langs het spoor, maar kon even later worden opgepakt. Dat meldt de politie.

Het 28-jarige slachtoffer uit Amsterdam is naar een ziekenhuis gebracht. Volgens Omroep Brabant is hij geraakt in zijn achterhoofd en een van zijn ogen. De politie spreekt van 'onbekend letsel'.

De aanleiding van de steekpartij is nog niet duidelijk. De politie wist vrijdagavond ook nog niet of de twee elkaar kenden.

[Upd] 'Spirituele opvolger Eternal Darkness'

Via IGN is een teaser-trailer naar buiten gekomen die mogelijk de spirituele opvolger van Eternal Darkness toont. Volgens de officiële website zal aanstaande maandag een crowdfunding-campagne voor het spel, dat Shadow of the Eternals zal gaan heten, starten.

Volgens de trailer zal het team achter Eternal Darkness aan de game gaan werken. Ook wordt de naam Precursor Games getoond. Meer informatie is nog niet bekendgemaakt. Maandag zullen we ongetwijfeld meer te weten komen.

Update 22.05 uur
Via NeoGAF is er wat informatie over de game gelekt die via Google Cache uit de website van Precursor Games is gevist. De info is dus nog niet officieel.

Allereerst begint de game met detective Paul Becker die twee overlevenden van een bloedbad in Louisiana ondervraagt. Hun gezamelijke herinneringen moeten uiteindelijk leiden naar de oplossing van de zaak. Er wordt gesproken over een totale geschiedenis van zo'n 2500 jaar waaruit je passages zult spelen.

De game lijkt episodisch te worden aangeboden met mogelijk 12 afleveringen, net als bijvoorbeeld The Walking Dead van TellTale welke in vijf afleveringen aangeboden werd. Elke aflevering zal een ander speelbaar personage bieden en zo'n twee tot vier uur gameplay omvatten.

Shadow of the Ancients (in de gelekte teksten wordt een andere titel gebruikt) zal in eerste instantie gemaakt worden voor pc en Wii U. Later kunnen er platforms toegevoegd worden. De crowdfunding zal niet via Kickstarter verlopen omdat de makers niet vanuit de UK of USA werken. Men wil 1,1 miljoen dollar ophalen.

De release staat gepland voor het derde kwartaal in 2014.

Nadal noemt uitspraak Fuentes 'een fout'

Tennisser Rafael Nadal vindt de beslissing van de rechter in de dopingzaak rond arts Eufemiano Fuentes om het bewijsmateriaal te laten vernietigen 'een fout'. Dat zei de voormalig nummer één van de wereld vrijdag. "Mijn mening is dat de uitspraak voor niemand positief was. De enigen die profiteren zijn de valsspelers. Spaanse atleten en sport in het algemeen lijden hieronder."

Fuentes, die dinsdag werd veroordeeld, heeft altijd gezegd naast wielrenners ook atleten uit andere sporten zoals voetballers, tennissers en atleten te hebben behandeld. Antidopingautoriteiten hoopten daardoor via de meer dan honderd bloedzakken andere atleten te kunnen ontmaskeren en straffen, maar de rechter besloot vanwege privacyregels dat de bloedzakken moeten worden vernietigd.

"Het beeld dat nu naar de wereld wordt gezonden is niet dat waar we op hoopten", beseft Nadal. "We moeten ons blijven inzetten zodat de sport schoon blijft en dit niet opnieuw gebeurt."

Turkse atleten betrapt op doping

De Turkse atleten Asli Cakir Alptekin en Nevin Yanit zijn betrapt op doping. Dat heeft de IAAF vrijdag bekendgemaakt. Cakir Alptekin, de olympisch kampioene op de 1500 meter, had abnormale waarden in haar bloedpaspoort en raakt mogelijk haar gouden plak kwijt. Die gaat dan naar haar landgenote Gamze Bulut.

Voor Cakir Alptekin is het de tweede keer dat ze betrapt is op dopinggebruik. In 2004 werd ze al eens voor twee jaar geschorst nadat ze tijdens het WK junioren een positieve dopingtest had afgelegd. Ze riskeert daardoor een lange uitsluiting.

Yanit, de kampioene op de 60 meter horden tijdens het EK indoor in maart, werd meerdere keren betrapt. Welk middel zij gebruikte is niet bekendgemaakt.

De IAAF heeft de zaak doorverwezen naar de Turkse atletiekfederatie. Die gaat zich nu bezighouden met de bestraffing. Zowel Çakir Alptekin als Yanit is in afwachting van een straf voorlopig geschorst.

Emotioneel afscheid Sacha de Boer

Sacha de Boer heeft vrijdagavond afscheid genomen van het achtuurjournaal. De presentatrice schoot vol toen ze na het presenteren van het nieuwsbulletin de collega's bedankte met wie ze in haar loopbaan heeft samengewerkt. Ook bedankte ze de kijkers.

Eerder op de dag zei De Boer in een interview met collega Kees van Dam al dat ze van haar afscheid 'geen grote toestanden' zou gaan maken. Ze vertelde kort de reden van haar vertrek en na het dankwoord wenste ze haar opvolger Annechien Steenhuizen veel succes.

De carrière van de 46-jarige De Boer bij de NOS begon in 1996. Eerst was ze ook verslaggever. Tien jaar geleden werd ze een van de vaste gezichten van het achtuurjournaal. Twee maanden geleden kondigde De Boer haar vertrek bij de NOS aan. Ze wil zich meer gaan bezighouden met haar werk als fotograaf.

Steenhuizen is vanaf 13 mei afwisselend met Rob Trip te zien op het veelbekeken journaal.

Google erkent Palestina

Zoekmachinegigant Google erkent de staat Palestina, dat wil zeggen: op de homepage van de zoekmachine. Daar wordt niet langer gesproken over de Palestijnse gebieden, maar over Palestina. Dat heeft Google-woordvoerder Nathan Tyler vrijdag gezegd.

Google heeft voor de naamswijziging met een aantal instellingen overleg gevoerd en schaart zich achter diverse internationale organisaties, die eerder al de staat Palestina erkenden.

De Israëlische minister van buitenlandse zaken Yigal Palmor zei het besluit niet te snappen. "Google is geen diplomatieke entiteit, wat de vraag doet rijzen waarom ze zich inlaten met de internationale politiek."

Woordvoerder van de Verenigde Naties Farhan Haq zei dat de VN in het verleden de Palestijnse gebieden op kaarten altijd aanduidden met de naam 'Bezette Palestijnse gebieden'. Vorig jaar stemde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor opwaardering van de VN-status van Palestina tot die van waarnemend niet-lid. Sindsdien spreken de VN in documenten over Palestina.

Win Soul Sacrifice

In Soul Sacrifice heeft een wrede magiër je gevangen genomen. Hij offert al zijn slachtoffers en het ziet er naar uit dat jij de volgende bent. In je kooi ontdek je een betoverd dagboek met mysterieuze krachten. Het boek laat je de verhalen die erin staan herbeleven. Zo word je een brute oorlog tussen tovenaars en monsters ingesleurd en in elk hoofdstuk dat je leest leer je meer over de wrede magiër en zijn krachten en misschien wel zijn zwakke plek. De toverspreuken die je door het boek leert moeten je gaan helpen te ontsnappen. Lukt het niet in je eentje? Dan kun je in multiplayer tot maximaal drie spelers uitnodigen om de gevechten met de sterke tegenstanders uit de hoofdstukken aan te gaan.

Soul Sacrifice staat gepland voor release op 1 mei voor PlayStation Vita. De allerlaatste informatie en alle trailers vind je op gamepagina van Soul Sacrifice.

FOK!games mag vier exemplaren van Soul Sacrifice voor PlayStation Vita weggeven. Wat moet je hier voor doen? Hier klikken en het antwoord geven op de volgende vraag: wie is designer van Soul Sacrifice? De prijsvraag loopt tot en met 3 mei. Daarna worden de winnaars bekendgemaakt via de site en krijgen zij een pm met alle details.

MotoGP 13 racet met BigBen door de Benelux

Bigben Interactive en Milestone maken vandaag bekend dat Bigben Interactive de distributie zal verzorgen van MotoGP 13, die staat gepland voor release in juni 2013.

MotoGP 13 zal alle circuits en coureurs bevatten van het 2013 MotoGP seizoen. De game bevat ook een nieuwe engine, waardoor Milestone de gelegenheid heeft alle aspecten van het racen zoals de graphics, physics, motoren, de omgevingen en het geluid zo realistisch mogelijk weer te geven.

"We zijn erg trots dat we MotoGP 13 aan kunnen kondigen. Na vier jaar zijn we weer in het bezit van de licentie en we kunnen alle ervaringen die we op hebben gedaan met onze andere games nu toepassen in deze game. MotoGP 13 zal spelers de kans geven een gloednieuwe MotoGP game te spelen die alle bekende features zal bevatten, en nog een aantal nieuwe extra’s", zegt Luisa Bixio, Marketing en Sales Director van Milestone.

Benoît Clerc, Head of Software van Bigben Interactive: "Na het succes van WRC3 hebben we het volste vertrouwen in Milestone voor dit nieuwe project. Milestone bewijst al jaren hun ervaring op het gebied van racegames met geweldige titels. MotoGP 13 heeft de potentie om uit te groeien tot dè referentie op het gebied van motorsportgames."

MotoGP 13 komt uit voor pc, Xbox 360, PlayStation 3 en PlayStation Vita. Binnenkort komt er een demo uit voor de racegame.

Tipsarevic onderuit in München

Janko Tipsarevic heeft vrijdag verrassend verloren in de kwartfinale van het ATP-toernooi in München. De als eerste geplaatste Serviër boog voor de thuisspelende Daniel Brands. De Duitser won met 6-3, 4-6, 6-4. In de halve eindstrijd treft hij een landgenoot. Philipp Kohlschreiber (4) versloeg Viktor Troicki met 6-3, 7-6 (3).

De andere halve finale gaat tussen Tommy Haas (3) en Ivan Dodig. Oudgediende Haas klopte in een Duits onderonsje Florian Mayer (6) met 6-4, 6-1. De Kroaat Dodig schakelde Alexandr Dolgopolov uit. De als vijfde geplaatste Oekraïner dolf met 4-6, 4-6 het onderspit.

Alle Worms verzamelen zich

Wanneer je de kroeg binnenloopt vanavond, moet je niet raar opkijken wanneer je een stel zwaarbewapende wormen tegen het lijft loopt. De Worms hebben de respectabele leeftijd van 18 jaar bereikt en mogen vanaf nu kruipend naar huis na een avond doorhalen in een bar.

Team 17, de ontwikkelaar, heeft ter ere van deze gelegenheid een compilatie op de markt gebracht met de meest succesvolle games van de afgelopen jaren. De compilatie bestaat uit Worms Revolution en Worms 2 Armageddon en alle bijbehorende DLC.

Worms The Revolution Collection is verkrijgbaar voor Xbox 360.

Fuse demo volgende week beschikbaar

Vanaf volgende week zal er een demo beschikbaar zijn van de first-person shooter Fuse. De demo komt uit voor PlayStation 3 en Xbox 360, en ondersteunt een online co-opmodus tot vier spelers. Ook is het mogelijk om lokaal met twee spelers in splitscreenmodus te spelen.

In de demo nemen spelers de rol op zich van 4 agenten die de mensheid moeten beschermen tegen Fuse: een kwaadaardige, buitenaardse energiebron die gestolen is door de terroristische organisatie genaamd Raven.

Ontwikkelaar Insomniac Games maakte eerder al bekend dat Fuse geen online pass en microtransacties zal krijgen. De game komt in Europa uit op 31 mei.

Geen verbod Happy Hour

Het is aan gemeenten om paal en perk te stellen aan happy hours. Het kabinet zal dit niet verbieden. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) vrijdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

CDA-Kamerlid Mona Keijzer had Van Rijn gevraagd of happy hours kunnen worden verboden. De bewindsman wijst erop dat het uitgangspunt van de wet is dat gemeenten gaan over het alcoholbeleid, 'ook ten aanzien van het stunten met alcohol'. De gemeenteraad kan bepalen dat het stunten met prijzen voor alcoholhoudende dranken niet is toegestaan, aldus de bewindsman.

Gordon mentaal gebroken

Gordon is naar eigen zeggen 'mentaal gebroken' door de ruzie met Los Angeles, The Voices. Gordon stapte in maart uit de band, waarna mot over onder meer de naam ontstond. "Dat het Los Angeles, The Voices-verhaal zo'n bitter einde zou krijgen, is dan ook bijna niet te verteren", schrijft Gordon in een open brief.

Gordon stuurt de open brief, die door RTL Boulevard is gepubliceerd, omdat hij 'voor de zoveelste keer wordt beschuldigd'. "Ruzie maken of slavernij en schrikbewind zijn slecht enkele woorden die ik opsom uit jullie berichten en jullie quotes aan de pers", schrijft Gordon naar zijn voormalige bandmaatjes. "Ik weet dat ik te allen tijde te goeder trouw heb gehandeld, jullie juist heb geholpen in plaats van belemmerd."

Volgens Gordon was het voorstel dat hij de overgebleven vier Voices deed, niet onredelijk. "Ik moest simpelweg ondernemer zijn en zakelijk gezien had ik gewoon recht op een vergoeding naar aanleiding van de tonnen die ik heb geïnvesteerd in dit hele project", schrijft de zanger, die Los Angeles, The Voices in 2010 oprichtte. "Was de oorspronkelijk afgesproken een euro per cd en vijfhonderd euro per optreden teveel gevraagd?"

Gordon laat doorschemeren dat hij de Voices heeft aangeboden zonder vergoeding afstand te doen van de naam en muziekrechten. "Voor mij was het deze ellende niet meer waard, dus met liefde had ik afstand gedaan van mijn droom, mijn naam, mijn idee, mijn investering en mijn liedjes." Dat aanbod zouden de vier zangers hebben afgeslagen.

"Het enige wat ik aan jullie had gevraagd is rust en respect voor mijn persoon, want jullie zijn alle grenzen van wat betamelijk is bij mij overschreven", gaat de gepikeerde Gordon verder. "Met jullie beslissing om het gedane voorstel te weigeren, is de toon gezet voor mij." De overgebleven Voices zouden aansturen op een rechtszaak.

Gordon betreurt dat de kwestie niet onderling is opgelost. "Als jullie mij gewoon gebeld hadden en gereageerd hadden op mijn mails en sms-verkeer." De zanger besluit zijn brief met excuses aan de fans van Los Angeles, The Voices 'die wij zo hebben moeten achterlaten in vertwijfeling'.

Crisis voor Poison Ivy en Catwoman

Vandaag geeft Warner Bros. Interactieve Entertainment twee nieuwe Champion Profile video’s vrij van Infinite Crisis. Maak kennis met Poison Ivy en Gaslight Catwoman.

Poison Ivy is tijdens een gevaarlijk biomedisch experiment doordrenkt met plantaardige gifstoffen. Ze oefent verrassende controle uit over planten om het slagveld van verre te domineren. Poison Ivy ondersteunt haar team met geneeskracht en schilden, terwijl ze tegenstanders verstoort met haar planten. Gaslight Catwoman beschermt de zwakkeren door gebruik te maken van haar huurmoordenaarstraining en vlijmscherpe klauwen om de corrupten te verscheuren. Als meesteres in sluipen, volgen en uitschakelen blinkt ze uit in het vangen van vijanden met weinig leven en ze uit te schakelen.

Infinite Crisis is een free-to-play MOBA-game en biedt een competitieve player vs. player-vechtervaring gesitueerd in het DC Multiverse. Het spel heeft een breed scala aan DC Comics-helden en -schurken, waaronder bizarre versies van favoriete personages uit het hele Multiverse zoals Nightmare Batman en Gaslight Catwoman die het opnemen tegen de Green Lantern en The Flash.

Infinite Crisis staat gepland voor release in 2013 voor pc. Via de officiële site kun je je inschrijven voor de bèta.

Squashsters onderuit in halve finale

De Nederlandse squashvrouwen zijn vrijdag in de halve finale van het EK voor landenteams gesneuveld. Ierland bleek in het Amsterdamse Frans Ottenstadion met 2-1 te sterk. Nederland rest nu zaterdag de wedstrijd om de derde plaats tegen Frankrijk. Engeland en Ierland strijden om de titel.

Natalie Grinham zette Nederland via een 11-8, 9-11, 11-5, 11-5 zege op Madeline Perry op voorsprong, maar Orla Noom verloor vervolgens van Aisling Blake: 6-11, 8-11, 4-11. Daardoor kwam de druk bij Milou van der Heijden te liggen. Tegen Laura Mylotte kwam ze terug van een 2-0 achterstand, maar in de vijfde game redde ze het net niet: 8-11, 4-11, 11-6, 11-9, 9-11.

Batman gaat terug naar zijn roots

Vandaag geeft Warner. Bros Interactive Entertainment vijf screenshots vrij van Batman: Arkham Origins. De Black Mask is een van de schurken die na tig verwijzigingen in eerdere games zijn opwachting maakt.

"WB Games Montréal is vereerd met de kans een nieuw hoofdstuk in deze fantastische franchise te creëren met Batman: Arkham Origins", aldus Reid Schneider, Vice President en Executive Producer, WB Games Montréal. "We zijn grote fans van de franchise en toegewijd om een ervaring te creëren die spelers meer van waar zij van houden biedt en dat spelers de kans geeft om als een jongere Batman te spelen in een nieuwe verhaallijn en uitgebreide wereld."

Batman: Arkham Origins is vanaf 25 oktober beschikbaar voor Xbox 360, PlayStation 3, Wii U en pc.

Batman: Arkham City

Batman: Arkham City

Batman: Arkham City

Batman: Arkham City

Batman: Arkham City

[DTM] Nieuw motorenreglement in 2016

Na de Formule 1 en andere raceklasses zal ook de DTM een nieuw motorenreglement gaan omarmen. Het plan is om de huidige V8-krachtbronnen in 2016 in te ruilen voor 2,0 liter vier cilinder-turbomotoren.

De Japanse Super GT en DTM America zullen dezelfde reglementen gaan volgen, waarbij Super GT volgend jaar al met de nieuwe krachtbronnen zal gaan racen. DTM America zal in 2016 als nieuwe racetelg volgen. De stap moet het voor nieuwe fabrikanten aantrekkelijker maken om de DTM te betreden en ook wordt het zo eenvoudiger om de krachtbronnen in straatauto's in te zetten. Verder zal het Kinetic Energy Recovery System in de Super GT haar introductie doen en wordt deze voor de DTM overwogen.

Hans-Werner Aufrecht, baas van DTM-organisator ITR, legt tegenover Autosport de veranderingen uit. "We willen overal dezelfde regels met twee liter turbo's in Europa en Amerika, geen twijfel over mogelijk. Het belangrijkste punt is dat alle fabrikanten kostenbeperkingen hebben geaccepteerd. Dit geeft hen de mogelijkheid om over de gehele wereld met dezelfde auto en motor te rijden."

Djuricic vertrekt naar Benfica

Filip Djuricic keert na dit seizoen de Nederlandse Eredivisie de rug toe. De Servische aanvaller van sc Heerenveen maakt deze zomer de overstap naar de Portugese topclub Benfica.

De aanvallende middenvelder, dit seizoen één van de smaakmakers van de Eredivisie, debuteerde eind februari 2010 voor de Friese club. Tot nu toe speelde hij 98 competitiewedstrijden voor Heerenveen, waarin hij twintig keer tot scoren wist te komen.

Djuricic had in Friesland nog een contract voor een jaar en zodoende strijkt Heerenveen naar verluidt een bedrag van zes miljoen euro op voor de Servische speler.

Musea zamelen spullen WO2 in

Bij een inzamelingsactie van spullen uit de Tweede Wereldoorlog zijn vrijdag verschillende belangwekkende voorwerpen opgedoken. Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork kwam een groot reclamebord binnen voor NSB-blad Volk en Vaderland. Het lijkt te gaan om een uniek exemplaar, meldt een woordvoerder.

Bewoners van een huis in Drenthe troffen het anderhalve meter brede bord bij hun verhuizing aan, maar durfden het lange tijd niet weg te doen uit angst om associaties met de NSB. Een andere schenking aan het kamp in Hooghalen betrof een naamplaatje van een man die er in 1944 werd geboren. Hij droeg het plaatje zijn hele leven mee in zijn portemonnee.

Ook de Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen kreeg verschillende voorwerpen binnen. Zo ontving de instelling twee gedetailleerde en volgens een woordvoerder 'soms zelfs vermakelijke' dagboeken van een bij Leipzig te werk gestelde man en de medaille van de Groningse oorlogsheld Pop Dijkema.

"Spullen uit de Tweede Wereldoorlog hebben vaak een grote gevoelswaarde", licht een woordvoerder van het Verzetsmuseum Amsterdam de inzamelingsactie toe. "Schenking kan daarom moeilijk zijn." Persoonlijke waarde verdwijnt echter uiteindelijk. "Een museum maakt van een persoonlijk voorwerp erfgoed."

De inzamelingsactie vrijdag vond plaats bij de zestien musea en instellingen die zijn aangesloten bij de landelijke campagne Niet Weggooien! Ze houden zich allemaal bezig met de Tweede Wereldoorlog en wisselen schenkingen onderling uit, zodat alle voorwerpen op geschikte plekken terechtkomen.

Voorlopig geen Zone of the Enders-sequel

Hideo Kojima heeft tijdens een recente uitzending van zijn webradioshow Hideoblog laten weten dat er momenteel niet meer aan het derde deel van de Zone of the Enders-serie wordt gewerkt. De reden hiervoor is dat Zone of the Enders HD Collection niet aan de verwachtingen van fans voldeed.

Zone of the Enders HD Collection bevat HD-remakes van de eerste, en voorlopig dus enige, twee delen uit de serie: Zone of the Enders en Zone of the Enders: Second Running. Kojima gaf tijdens de uitzending aan dat de overgang van 30 naar 60 fps niet zo soepel is verlopen als hij had gehoopt. Voor spelers die de originele versies van de games gespeeld hebben, zou het verschil duidelijk merkbaar zijn.

Dit kwam naar voren uit de feedback die Kojima kreeg van de vele fans van de franchise. Hij heeft zijn excuses aangeboden en is met zijn team aan de slag gegaan om het probleem op te lossen. Deze oplossing komt in de vorm van een patch voor de PlayStation 3-versie, die de prestaties van de game aanzienlijk zal verhogen. Of er ook een patch voor de Xbox 360-versie zal komen is niet bekend.

Nu het team dat aan het nieuwe Zone of the Enders-deel werkte is opgedoekt, is dus onzeker of er ooit een vervolg op Zone of the Enders: Second Running uit zal komen. Kojima heeft aangegeven de franchise eerst eens goed onder de loep te willen nemen. Hij roept hierbij de hulp in van fans, door hen te vragen of zij een nieuwe Zone of the Enders-game nog steeds zien zitten.

Bekijk hieronder de trailer van Zone of the Enders HD Collection. Onze review vind je hier.

PvdA eist garanties behoud Oranjehotel

De PvdA wil dat het Oranjehotel op een passende manier wordt bewaard, nu het kabinet de gevangenis in Scheveningen wil sluiten. Kamerleden Ahmed Marcouch, Pierre Heijnen en Jacques Monasch hebben daarover vrijdag vragen gesteld aan de staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA), die ook de herdenking aan de Tweede Wereldoorlog in zijn portefeuille heeft. Ook de VVD vindt behoud van het Oranjehotel wenselijk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de gevangenis de bijnaam Oranjehotel, vanwege de verzetsmensen die er werden opgesloten. Bekend zijn Doodencel 601, een van de dodencellen die in de oorspronkelijke staat is bewaard en het Poortje, van waaruit verzetslieden hun laatste gang maakten naar de nabijgelegen Waalsdorpervlakte, waar zij werden geëxecuteerd. Naast het Poortje hangt nu een gedenkplaat.

De PvdA'ers herinneren Van Rijn aan de toezegging van de toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) uit 2009 dat 'het Poortje, de Doodencel en de Gedenkplaat' bewaard zullen blijven. Deze plekken vormen namelijk 'de materialisering van gebeurtenissen en daden die wij niet mogen vergeten'. Ook mogen de plekken niet verloren gaan.

Het drietal wil weten of het huidige kabinet dit nog steeds onderschrijft en willen weten hoe het monument voor de toekomst bewaard blijft. Zo willen zij weten of het rijk bepaalde voorwaarden gaat stellen als de gevangenis na sluiting wordt overgedragen aan de gemeente Den Haag, zodat het Oranjehotel 'ook in de toekomst een passende omgeving zal kennen'. Ook willen ze weten welk bedrag het kabinet hiervoor ter beschikking stelt.

De Stichting Oranjehotel maakt zich ook zorgen over de toekomst en wil in overleg met het kabinet. Door de sluiting verliest het Oranjehotel zijn 'historische omgeving'. "Nu deze historische omgeving zo sterk aangetast gaat worden is het van groot symbolisch en historisch belang dat bij het herinrichten van het Scheveningse terrein de positie van het Monument Oranjehotel bepalend zal zijn", aldus de stichting.

Als het aan de stichting ligt, krijgt het Oranjehotel een educatieve functie en wordt Doodencel 601 toegankelijk voor het publiek.

De PvdA krijgt bijval van coalitiepartij VVD. Kamerlid Ard van der Steur (VVD) schrijft op Twitter dat het goed is dat de ook PvdA zich zorgen maakt over het Oranjehotel. "Ik stelde daar vorige week ook al een vraag over. Behoud is wenselijk."

Truck met achttien Albanese verstekelingen ontdekt

De politie heeft vrijdag bij een oprit van de A15 in de Gelderse plaats Vuren in de laadbak van een vrachtwagen achttien verstekelingen ontdekt. De achttien, onder wie twee minderjarigen, hadden een Albanees paspoort. De 38-jarige Roemeense bestuurder is aangehouden voor mensensmokkel, meldt de politie.

Getuigen hadden gezien dat in Waardenburg een aantal mensen vanuit een bestelbus overstapte in de laadbak van een vrachtauto en belden de politie. Die trof de truck op de oprit naar de A15 aan.

De marechaussee stuitte de afgelopen tijd ook al op tientallen Albanezen in vrachtwagens, onder meer in Hoek van Holland en IJmuiden. Volgens de marechaussee willen ze misbruik maken van de legale status die ze in Nederland hebben, om vervolgens naar Engeland te worden gesmokkeld.

Briljante gratis browser-game verovert de wereld

Vergeet gratis apps met dure in-app purchases en andere trucjes om je portemonnee te legen. Candy Box laat met de meest simpele gameplay zien hoe je een leuk spelletje kunt maken. De gratis browser-game gaat nu al rond op verschillende sites en fora om meer mensen erover in te lichten.

Het idee is simpel: je hebt een doos met snoepjes en elke seconde komt er eentje bij. Hoe meer snoep je hebt, hoe meer je kunt kopen. Bij elk vastgesteld aantal snoepjes, verschijnen er nieuwe opties op je scherm om je personage sterker te maken of om meer snoep te verdienen. Geef het spel even en je komt er niet meer los van.

De game is hier te spelen.

Candy Box
Candy Box

Quicksilver en Scarlet Witch bij de Avengers 2

Volgens Entertainment Weekly heeft een anonieme bron bevestigt dat twee van de nieuwe karakters die zich zullen voegen bij The Avengers 2, toch Quicksilver en Scarlet Witch zullen zijn. Er zijn al vele speculaties geweest over welke personages mogelijk worden toegevoegd, maar nu lijkt het toch heel waarschijnlijk dat deze er sowieso bij zullen zijn.

Joss Whedon heeft in het verleden al aangegeven welke zijn favoriete personages zijn en het idee van broer-zus in combinatie met het verhaal sprak hem al vanaf het begin enorm aan. Ook zegt hij dat het verhaal zich moet ontwikkelen en dat er een zekere evolutie plaatsvindt, wat niet mag ontbreken bij een vervolg. Vooral daarom is er een sterk vermoeden bij critici dat dit een logisch gevolg is ten aanzien van de eerste Avengers-film.

Hoewel Fox de filmrechten behoudt voor de X-men franchise, heeft Kevin Feige - president van de Marvel Studio's - aangegeven dat de Avengers een lange geschiedenis hebben met de X-men schurken en dat ze daarom mogen worden gebruikt in deze film.

"Het is nogal ingewikkeld," zei Feige, "maar als zij (Fox) deze personages willen gebruiken in hun X-men films dan is dat mogelijk, maar als wij ze willen gebruiken in The Avengers 2, dan kan dat net zo goed."

'Mario voor Wii U verschijnt in oktober'

De nieuwe console van Nintendo loopt nog niet zo goed als verwacht. Daarom is Nintendo van plan om in oktober al een volledig nieuwe Mario-game uit te brengen in 3D. Het is de bedoeling dat in de tweede helft van 2013 Nintendo weer de goede kant op gaat met veel games voor Wii U.

Nintendo heeft eerder dit jaar al aangegeven dat we in ieder geval zeker Mario Kart en een nieuwe Mario-platformer mogen verwachten op de aankomende E3 volgende maand. Een datum voor beide games is voorlopig niet bekendgemaakt, maar het lijkt er nu op dat de vriendelijke loodgieter dit jaar al speelbaar is voor Nintendo Wii U.

Volgens website CVG blijkt het zo te zijn dat Nintendo niet genoeg bezig is geweest met het promoten van Nintendo Wii U. Dit blijkt voornamelijk omdat Nintendo eerst wilde wachten tot de update, die sinds april te downloaden is. Met de update zijn verschillende laadtijden aanzienlijk verbeterd.

Zes jaar cel voor brute marteling en gijzeling

Drie mannen zijn vrijdag veroordeeld tot zes jaar cel voor het gijzelen van een man uit Ede. De mannen uit Polen, Hongarije en Duitsland gebruikten daarbij grof geweld. Met een notenkraker werd in zijn geslachtsdeel geknepen en er werden stroomdraden aangesloten op zijn testikels. Het Openbaar Ministerie had straffen van 5,5 en zes jaar geëist.

Het 26-jarige slachtoffer werd vorig jaar februari in Ede in een auto geduwd en vervolgens naar een vakantiehuisje in het Gelderse Kesteren gebracht. Daar werd de man, een Roma, mishandeld. De ontvoerders eisten anderhalf miljoen euro losgeld. Na 24 uur werd de man door een arrestatieteam bevrijd.

Lagere straf voor doodsteken Almeerder op tuinfeest

Een 34-jarige Almeerder die twee jaar geleden op een tuinfeest een plaatsgenoot doodstak heeft in hoger beroep een lagere celstraf gekregen. Het gerechtshof in Leeuwarden veroordeelde hem vrijdag tot twaalf jaar cel voor doodslag, terwijl de rechtbank eerder uitging van moord en achttien jaar cel oplegde.

Toen de twee Almeerders in mei 2011 op het feest ruzie kregen probeerden aanwezigen te voorkomen dat het uit de hand liep, maar dat gebeurde uiteindelijk op straat toch. Het 34-jarige slachtoffer werd vijftien keer gestoken. Ook de vriendin van het slachtoffer werd geraakt.

Tegen de eerdere uitspraak van de rechtbank in Lelystad ging zowel de Almeerder als het Openbaar Ministerie in hoger beroep. Justitie eiste vorige maand twintig jaar cel tegen de Almeerder.

Relatie rechercheur met slachtoffer breekt OM op

Een rechtszaak over mensenhandel en huiselijk geweld kan de prullenbak in doordat een rechercheur in de zaak tijdens het onderzoek een relatie kreeg met een slachtoffer. Dat oordeelt althans de rechtbank in Den Haag, die het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk heeft verklaard.

Het slachtoffer, een 21-jarige vrouw, deed vorige zomer meerdere meldingen van huiselijk geweld. Later vertelde ze dat ze door haar vriend ook tot prostitutie werd gedwongen. In december deed ze uiteindelijk aangifte tegen deze 25-jarige Hagenaar. De verdachte werd begin januari opgepakt. Gedurende het onderzoek had een rechercheur echter een relatie met het slachtoffer, zo bleek later.

Het OM had aangegeven de relatie 'zeer laakbaar' te vinden. In de ogen van het OM had daarom alle bewijs dat met medewerking van de rechercheur is verkregen, uitgesloten zou kunnen worden in de strafzaak. Dan zou er nog steeds voldoende bewijs over zijn tegen de verdachte. De rechtbank vindt echter dat de belangen van de verdachte te sterk zijn geschonden en ging over tot vrijspraak.

De rechercheur is nadat de relatie aan het licht kwam overigens van zijn functie gehaald. Tegen hem loopt een intern onderzoek. Hij heeft andere werkzaamheden gekregen.

Het OM is het oneens met de beslissing van de rechtbank en heeft hoger beroep ingesteld.

Opmars nationalisten in Britse gemeenten

De rechtse en eurosceptische United Kingdom Independence Party (UKIP), onder leiding van Nigel Farage, is de grote verrassing in gemeenteraadsverkiezingen in Engeland en Wales. UKIP haalde, volgens de nog niet volledige uitslagen, 76 zetels binnen, ten koste van de regeringspartijen.

De Conservatieve Partij van de Britse premier David Cameron leed een gevoelig verlies en moest 182 zetels inleveren. Ook coalitiegenoot de Liberale Democraten verloor zetels; de partij moest genoegen nemen met een verlies van 64 zetels. Oppositiepartij Labour profiteerde, net als UKIP, en breidde het aantal zetels met 150 uit.

De uitslag is in lijn met de uitslagen van verkiezingen elders in Europa. De Britse kiezer, die genoeg heeft van de bezuinigingen en de economische hervormingen waar Cameron strikt aan vasthoudt, heeft de stembus gebruikt om te protesteren tegen de regering. Daar profiteerde de conservatieve UKIP van. Farage sprak van een schokgolf in het Britse politieke establishment. Zijn partij, door Cameron ooit omschreven als een verzameling 'mafketels, gekken en heimelijke racisten', ontwikkelt zich tot een politieke invloed waarmee rekening moet worden gehouden.

Toen de uitslagen begonnen binnen te druppelen en de winst van UKIP zich begon af te tekenen, zei Cameron dat hij het besluit van kiezers om op UKIP te stemmen respecteert. "We gaan keihard werken om ze terug te winnen", voegde hij daar aan toe.

Door de winst van UKIP ziet Cameron zich gedwongen om zich krachtiger uit te spreken tegen Europa en immigratie om zich zo te verzekeren van de steun van de rechtse kiezer in aanloop naar de nationale verkiezingen in 2015. Cameron kan echter niet te veel naar rechts opschuiven, omdat hij daarmee de gematigde kiezer van zich zou vervreemden.

Volgens Tony Travers van de London School of Economics and Political Science is het een typisch protest halverwege de termijn van een regering. Travers denkt dat de aantrekkingskracht van UKIP lijkt op de aantrekkingskracht die de Tea Party in de Verenigde Staten heeft. "Dit is een proteststem met het idee dat 'ze allemaal hetzelfde zijn'".

De verkiezingen vonden plaats in 34 gemeentes in Engeland en op het eiland Anglesey in Wales.

Gouds drankorgel (57) krijgt taakstraf voor bedreigen Wilders

Een 57-jarige vrouw uit Gouda is vrijdag veroordeeld tot een werkstraf voor een valse bommelding aan het adres van PVV-leider Geert Wilders. De politierechter in Den Haag legde haar een werkstraf van honderd uur op, waarvan de helft voorwaardelijk.

De vrouw belde op 5 november 2011 de politie met de mededeling dat over twintig minuten een bom zou afgaan bij de politicus. De politierechter noemde het onacceptabel wat de vrouw heeft gedaan.

Justitie wilde dat de vrouw een werkstraf van 150 uur zou krijgen, maar de rechter ging daar niet in mee gezien de leeftijd van de vrouw en het feit dat ze geen eerdere veroordelingen op haar naam heeft staan. Ook haar ernstige alcohol- en psychische problemen speelden bij de strafmaat een rol. De rechter denkt bovendien dat de kans klein is dat de vrouw weer in de fout gaat.

Skylanders na half jaar op eerste plek

Het is het avonturenspel Skylanders Giants na 26 weken eindelijk gelukt de eerste plaats in de verkooptoptien te veroveren. Het verstoot Luigi's Mansion 2 van de eerste plek en weet grootmacht Call of Duty: Black Ops II voor het eerst achter zich te houden. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

De nummer één van de afgelopen vier weken, Luigi's Mansion 2, is flink afgezakt. De Nintendo-game staat nu op de zesde plek, achter het schietspel Call of Duty: Black Ops II. De Nintendo Wii-versie van Skylanders Giants staat al in de top tien sinds het spel half oktober op de markt kwam. Waar Skylanders Giants de sprong nu aan te danken heeft, is niet bekend.

Op nummer twee staat de zombiegame Dead Island: Riptide voor PS3. Het is deze week de opvallendste nieuwkomer in de top tien. Hetzelfde spel voor Xbox 360 is terug te vinden op de vierde plek.

Op de derde plek staat het actieavontuur Lego City Undercover, in de versie voor Nintendo 3DS. De versie van het spel voor Wii U valt buiten de top tien.

De volledige verkooptoptien van week achttien ziet er als volgt uit:
01. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
02. Dead Island: Riptide (PlayStation 3)
03. Lego City Undercover (Nintendo 3DS)
04. Dead Island: Riptide (Xbox 360)
05. Call of Duty: Black Ops 2 (PlayStation 3)
06. Luigi's Mansion 2 (Nintendo 3DS)
07. Assassin's Creed 3 (PlayStation 3)
08. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
09. Assassin's Creed 3 (Xbox 360)
10. FIFA 13 (PlayStation 3)


Skylanders na half jaar op eerste plek

Marko waant zich baas van Red Bull Racing

Het lijkt wat te gaan rommelen aan de top bij Red Bull Racing. Op papier is teambaas Christian Horner de baas bij de Oostenrijkse renstal, maar Red Bull-adviseur Helmut Marko heeft tegenover El Confidencial op laten tekenen dat hij de grote man binnen het team is.

Horner liet eerder weten dat Marko een belangrijke rol binnen de renstal speelt, maar dat hij de baas is. Marko liet enkele weken geleden weten daar toch anders in te staan. "Ik ben een directeur van Red Bull Racing, naast Christian en Dietrich Mateschitz. Alles binnen het team gebeurt via mij. Desnoods leg ik het voor aan Dietrich, maar ik heb wel degelijk het laatste woord."

Voetbalscheidsrechter VS vecht voor zijn leven

Ricardo Portillo (46) vecht voor zijn leven. De voetbalscheidsrechter uit Utah werd vorige week zaterdag bij een amateurwedstrijd in Taylorsville, een voorstad van Salt Lake City, aangevallen door een 17-jarige speler die hij een gele kaart had gegeven na een overtreding. De speler is opgepakt en zit in een jeugdgevangenis. Als Portillo overlijdt, dreigt voor de jongen een levenslange gevangenisstraf.

De speler sloeg Portillo op zijn hoofd toen hij de naam van de speler noteerde. Korte tijd later voelde de arbiter zich duizelig. Toen hij ging zitten gaf hij bloed over. In het ziekenhuis werd een zwelling in zijn hersenen geconstateerd. Portillo ligt in coma. Artsen vrezen voor zijn leven. Hij zal nooit meer de oude worden als hij wel overleeft.

De gebeurtenissen zijn door zijn dochter op een persconferentie onthuld. Zij vertelde dat haar vader vijf jaar gelden aan een aanval van een speler een gebroken rib overhield. Jaren daarvoor brak een speler bij een duel dat hij leidde zijn been. Portillo wilde echter niet stoppen met fluiten. "Het is zijn passie", aldus zijn dochter.

Spielberg en Cooper maken mariniersfilm

Steven Spielberg gaat Bradley Cooper regisseren in een film over de marinier Chris Kyle. Cooper speelt de sluipschutter van de Amerikaanse eenheid Navy SEAL, die bekend staat als dodelijkste marinier van de Amerikaanse geschiedenis.

De film van Spielberg is gebaseerd op de autobiografie van Kyle, getiteld American Sniper. De marinier kwam dit jaar op 38-jarige leeftijd om het leven bij op een schietbaan in Texas. Hij werd omgebracht door een 25-jarige veteraan die hij naar de schietbaan had meegenomen in de hoop hem te helpen bij zijn herstel van posttraumatische stress.

Jason Hall, bekend van de komedie Spread met Ashton Kutcher, werkt aan het scenario van American Sniper. Spielberg wil volgend jaar aan de productie van American Sniper beginnen.

De 66-jarige filmmaker zoekt sinds zijn succesvolle biografische film Lincoln naar nieuwe regieprojecten. In januari werd bekend dat hij plannen voor de sciencefictionfilm Robopocalypse in de ijskast heeft gezet.

Bradley Cooper is een van de meest gevraagde acteurs in Hollywood. Hij werd dit jaar genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in het komische drama Silver Linings Playbook en is binnenkort te zien in de komedie The Hangover Part III.


Spielberg en Cooper maken mariniersfilm (Foto: Novum)

Jessica Chastain in overleg met Christopher Nolan

Jessica Chastain (Zero Dark Thirty) is in gesprek met Christopher Nolan over zijn nieuwe science fiction-film, Interstellar. Chastain heeft vooral sinds 2011 naam gemaakt met films als The Help en Lawless. Ook heeft ze ondertussen twee Oscar-nominaties op haar naam staan en is ze niet meer weg te denken uit de Amerikaanse filmwereld.

Christiopher Nolan heeft zichzelf onsterfelijk gemaakt na de Dark Knight-trilogie en zal nu een andere weg inslaan met deze science fiction-productie. Chastain staat te boek als het derde hoofdpersonage in de film, naast haar zien we Anne Hathaway (The Dark Knight Rises) en Matthew McConaughey (Mud) in de hoofdrollen.

De opnames zijn vooralsnog uitgesteld tot 2014, of Chastain tegen die tijd haar interesse nog niet is verloren hopen we tegen die tijd aan jullie te kunnen melden.

Jessica Chastain in Zero Dark Thirty
Jessica Chastain in Zero Dark Thirty

Pirlo stopt na WK als international

Andrea Pirlo zet na het WK in Brazilië van volgend jaar een punt achter zijn interlandcarrière. De 33-jarige Italiaan wil plaatsmaken voor een nieuwe generatie. "Ik ben zo gelukkig geweest om het wereldkampioenschap te mogen winnen. Maar het is tijd om een stapje opzij te doen", meldt hij vrijdag op de website van zijn club Juventus.

De middenvelder is nog wel van plan voor de ploeg uit Turijn te blijven spelen. Juventus is hard op weg om zich voor het tweede jaar op rij tot kampioen van Italië te kronen.

De Vrij met enkelblessure van training

Stefan de Vrij heeft vrijdagochtend de training van Feyenoord verlaten met een enkelblessure. De aanvoerder van de Rotterdammers moet de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag mogelijk aan zich voorbij laten gaan. "We moeten afwachten of hij morgen in staat is om te trainen", liet trainer Ronald Koeman weten op een persconferentie.

Afgezien van De Vrij beschikt Koeman over een vrijwel fitte selectie. Alleen Jean-Paul Boëtius is er door een knieblessure zeker niet bij. Feyenoord strijdt met PSV om de tweede plaats in de Eredivisie, die een ticket voor de voorronde van de Champions League oplevert. Beide ploegen hebben met twee duels te gaan 66 punten.

Boerrigter terug in selectie Ajax

Derk Boerrigter keert voor het duel tegen Willem II terug in de selectie van Ajax. De 26-jarige vleugelspeler werd vorige week tijdens de 2-0 zege bij NAC Breda nog gepasseerd. "Hij heeft een belangrijk aandeel in het kampioenschap gehad. Daarom zit hij er weer bij", liet trainer Frank de Boer vrijdag weten op een persconferentie.

Boerrigter maakte 14 april op bezoek bij PSV de winnende treffer voor Ajax, waardoor de club een grote stap richting het kampioenschap zette. De Amsterdammers kunnen zondag ook weer beschikken over Ricardo van Rhijn, die terugkeert van een schorsing. Ruben Ligeon en Isaac Cuenca zitten niet bij de selectie.

Bij een zege op de hekkensluiter uit Tilburg verovert Ajax de 32e titel in de historie. "Het blijft altijd iets waar je naartoe leeft. Het is altijd speciaal. We werken er met zijn allen keihard voor. Je mag er enorm van genieten als het zo ver is", zei De Boer, die overwinteren in de Champions League nog als een belangrijke uitdaging ziet.

De oefenmeester kan zondag in de voetsporen treden van Rinus Michels en Louis van Gaal, die Ajax eerder drie keer op rij kampioen maakten. "Een mooi rijtje om tussen te staan."

Downey regelt Stiller voor regie Pinocchio

Robert Downey Jr. heeft Ben Stiller gevraagd voor de regie van Pinocchio. De Amerikaanse filmmaker is in onderhandeling om de plek van Tim Burton in te nemen, die uit het project is gestapt. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Downey speelt in Pinocchio de poppenmaker Gepetto en produceert de film.

Downey had tijdens een interview voor Iron Man 3 al aangegeven Stiller zeer geschikt te vinden als regisseur. Stiller heeft wel oren naar het project en voert gesprekken met Warner Bros.

Downey had onenigheden met Burton over de manier waarop de film in beeld moet worden gebracht. Warner Bros vond het idee van Downey beter dan dat van Burton.

Stiller regisseerde Downey in de komedie Tropic Thunder uit 2008. Dat leverde Downey een Oscarnominatie op voor beste acteur in een bijrol. De 47-jarige Stiller legt de laatste hand op zijn komedie The Secret Life of Walter Mitty. Wanneer Pinocchio in productie moet gaan, is nog onbekend.


Downey regelt Stiller voor regie Pinocchio (Foto: Novum)

Your Highness-regisseur aast op Al Pacino

David Gordon Green hoopt niemand minder dan Al Pacino te kunnen strikken voor zijn nieuwe drama. De Your Highness-regisseur wil de Amerikaan voor de hoofdrol in Manglehorn, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De 73-jarige Pacino zou een oude man spelen die een rustig leventje leidt in een klein dorpje. Hij kan niet verkroppen dat hij veertig jaar geleden de liefde van zijn leven liet schieten voor een criminele daad en is bang te worden ontmaskerd als misdadiger.

Het scenario van Manglehorn is geschreven door Green in samenwerking met Paul Logan. De 40-jarige regisseur heeft het druk in Hollywood. Later dit jaar verschijnt zijn komedie Prince Avalanche met Paul Rudd. Zijn drama Joe met Nicolas Cage in de hoofdrol is ook bijna af.

Pacino is vanaf donderdag naast Christopher Walken en Alan Arkin te zien in de misdaadkomedie Stand Up Guys. Hij speelde dit jaar ook de voor moord gevangen genomen muziekproducent Phil Spector in de tv-film Phil Spector.


Your Highness-regisseur aast op Al Pacino (Foto: Novum)

Racoon al twee jaar in albumlijst

Racoon staat vrijdag twee jaar onafgebroken in de Album Top 100. De cd Liverpool Rain staat in zijn 104e week op de zestiende plaats in de lijst. Racoon bezet ook de derde positie met de cd The Singles Collection.

Racoon is met Liverpool Rain overigens niet de artiest die op het moment het langst in de Album Top 100 staat. Caro Emerald houdt het met Deleted Scenes From the Cutting Room Floor al 145 weken vol. Ook Adele, Queen en Bob Marley houden het al langer vol.

De koppositie is deze week voor Gerard Joling. De zanger komt met Ik Ook van Jou binnen op de eerste plaats. "Te blij", reageerde de zanger via Twitter. "Net een week uit, echt super." Michael Bublé zakt met zijn album To Be Loved van de eerste naar de tweede positie.

In de Single Top 100 lijkt het officiële Koningslied na de troonswisseling van dinsdag de daling te hebben ingezet. Het omstreden lied zakt van de eerste naar de derde plek. Robin Thicke en Pharrell Williams hebben deze week met de single Blurred Lines de koppositie veroverd.

Pharell bezet naast de eerste ook de tweede plaats. Die is voor de tweede achtereenvolgende week voor de wereldwijde hit Get Lucky, een samenwerking van de zanger met Daft Punk.

Witherspoon beboet voor hinderen agent

Reese Witherspoon heeft een boete van 213 dollar gekregen wegens 'obstructie'. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. De 37-jarige actrice werd twee weken geleden in de boeien geslagen toen ze zich misdroeg na een dronkenmansrit van haar echtgenoot. Ze ging tekeer tegen een agent, die haar meenam omdat zij hem zou hebben belemmerd in zijn werk.

Witherspoons man Jim Toth werd opgepakt omdat hij dronken achter het stuur zat, waarop de actrice behoorlijk tekeer ging. TMZ heeft op de website een video geplaatst van de arrestatie. Hierin vraagt ze een agent meerdere keren of hij wel weet wie ze is. Na de arrestatie liet de actrice weten spijt te hebben van haar actie en zich diep te schamen.

Toth bekende dat hij met een slok op achter het stuur is gekropen. Hij kreeg een taakstraf van veertig uur. Ook moet hij een programma volgen om van zijn alcoholprobleem af te komen en heeft hij een proeftijd van twaalf maanden gekregen.

Ondanks alle ophef rond haar arrestatie heeft Witherspoon wel een rol te pakken in de film Passengers. Volgens het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter is ze met producenten aan het praten en gaat ze naast Keanu Reeves in het sciencefictionliefdesdrama spelen.


Witherspoon beboet voor hinderen agent (Foto: Novum)

Wapenlobby VS in jubelstemming bijeen

Ze verkeren in jubelstemming; de leden van de Amerikaanse National Rifle Association (NRA). Het jaarlijkse driedaagse congres dat vrijdag in de Texaanse stad Houston begint, staat in het teken van de overwinning van de wapenlobby in de strijd met de politici in Washington. Het Congres wees vorige maand voorstellen van president Barack Obama om wapenverkoop en -bezit aan banden te leggen, af.

"Als je een NRA-lid bent, kun je trots zijn", aldus NRA-topman Wayne LaPierre. "Wij staan voor alles was goed en rechtvaardig is aan Amerika." De NRA heeft nu vijf miljoen leden.

Thema van het congres is 'Sta op en vecht'. Er worden meer dan 70.000 mensen verwacht. Texas staat de boek als staat die het hardste vecht voor wapenbezit. Ter gelegenheid van het congres wordt in Houston ook een wapenbeurs gehouden.

Op het congres zelf spreken een aantal vooraanstaande politici zoals de gouverneur van Texas, Rick Perry, de voormalige Republikeinse kandidate voor het vicepresidentschap Sarah Palin en voormalig presidentskandidaat Rick Santorum.

De NRA-leden willen onder meer hun strategie voor de komende periode bespreken. Volgens NRA-zegsman Andrew Arulanandam is het politieke klimaat in de VS gunstig voor de organisatie. NRA-lid, tevens schietinstructeur, Mike Cox bevestigt dat. "Er heerst groot enthousiasme. Onze strijd is nog lang niet gestreden."

'Opheldering lot homoseksuele asielzoekers'

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet ervoor zorgen dat homoseksuele asielzoekers zich veilig voelen in Nederland. Dat eist D66-Kamerlid Gerard Schouw vrijdag.

Hij heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van het rapport van homobelangenvereniging COC Nederland, waaruit blijkt dat homoseksuele asielzoekers in Nederland vaak slecht worden behandeld. Ze zouden regelmatig te maken hebben met vooroordelen, discriminatie en zelfs geweld. Medewerkers van immigratiedienst IND zouden onvoldoende bescherming bieden.

Schouw wil precies weten hoe het met de veiligheid van deze asielzoekers is gesteld. Ook wil hij uitleg over het optreden van de IND. "Ik maak me zorgen over een mogelijke nieuwe vertrouwensdeuk in het functioneren van de vreemdelingenketen in Nederland", zegt hij met een verwijzing naar de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov.

"Vluchtelingen van welke geaardheid dan ook moeten zich veilig kunnen voelen. Het is aan de staatssecretaris om daar voor te staan." Teeven moet spoedig laten weten wat hij gaat doen om het lot van homoseksuele asielzoekers te verbeteren, aldus Schouw.

Het COC riep donderdag ook al op tot optreden. Medewerkers van de IND zouden onder meer beter moeten worden getraind. De woordvoerder van Teeven was vrijdag niet meteen bereikbaar voor een reactie.

Aboutaleb op bezoek bij Clinton

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb brengt zondag op uitnodiging van de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton een werkbezoek aan New York. Hij spreekt daar onder meer over de gevolgen van klimaatverandering en watermanagement. Dat meldt de gemeente Rotterdam vrijdag.

De PvdA'er spreekt behalve met Clinton ook met de burgemeester van de Amerikaanse stad, Michael Bloomberg. Sinds de orkaan Sandy de stad eind vorig jaar volledig lamlegde, kijkt New York volgens de gemeente met belangstelling naar hoe Rotterdam de stad beschermt.

Beide steden hopen ook op andere gebieden van elkaar te kunnen leren, zo meldt de gemeente. Zo brengt Aboutaleb een bezoek aan de lokale havenpolitie dat in het teken staat van criminaliteitsbestrijding in de haven en waar hij praat over de samenwerking met Nederland.

Ook gaat Aboutaleb naar de Harlem Children's Zone, een onderwijsproject dat vorig jaar in Rotterdam is overgenomen. Het werkbezoek duurt tot 8 mei.

'Asielbeleid voor Oeigoeren moet soepeler'

Nederland moet een humaner asielbeleid voeren ten opzichte van Oeigoeren uit China. Die oproep doen Vluchtelingenwerk Nederland en Amnesty International vrijdag aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Volgens de organisaties lopen Oeigoerse vluchtelingen gevaar als ze worden teruggestuurd.

Volgens de hulporganisaties lopen Oeigoeren die worden teruggestuurd een hoog risico op willekeurige detentie, oneerlijke processen en marteling. Het doen van een asielaanvraag door een Oeigoer is voor de Chinese autoriteiten al voldoende om deze persoon aan te duiden als politieke vijand, schrijft Vluchtelingenwerk Nederland.

Teeven gaf eind april aan geen aanleiding te zien om het asielbeleid ten opzichte van Oeigoeren aan te passen. De hulporganisaties roepen nu de Tweede Kamer nu op druk uit te oefenen op de staatssecretaris.

In maart werd bekend dat twee tolken die door de Immigratie- en Naturalisatiedienst werden ingezet waarschijnlijk informatie over Oeigoerse asielzoekers doorspeelden aan de Chinese autoriteiten. "Het feit dat de Chinese autoriteiten zulke inspanningen nemen om op de hoogte te blijven van asielaanvragen in het buitenland, bevestigt de zorgen die NGO's en deskundigen herhaaldelijk hebben geuit", aldus Jasper Kuipers, adjunct-directeur van Vluchtelingenwerk.

Amerikaans tankvliegtuig verongelukt in Kirgizië

Een Amerikaans tankvliegtuig van het type Boeing C-135 is vrijdag op 160 kilometer ten westen van de hoofdstad Bisjkek verongelukt. Volgens de eerste berichten zijn er geen overlevenden.

Het ongeluk gebeurde bij Chaldovar. Reddingswerkers vonden brokstukken in een gebied van één vierkante kilometer. Ze stonden deels in brand. Er werd ook een deel van een parachute gevonden, maar geen spoor van mensen.

De Amerikaanse luchtmacht gebruikt een luchtmachtbasis (Manas) bij Bisjkek om troepen en materieel naar en uit Afghanistan te transporteren. De basis wordt gehuurd van de Kirgiezen. Het contract loopt medio 2014 af.

Een C-135 heeft normaliter een bemanning van drie. Soms is er een extra navigator aan boord. In het toestel is ook plaats voor 37 passagiers. De C-135 is 41,5 meter lang en heeft een spanwijdte van bijna veertig meter. Het toestel tankt in de lucht vliegende gevechtsvliegtuigen bij.

RBC staat voor terugkeer op oude nest

RBC gaat zijn wedstrijden zeer waarschijnlijk weer spelen in zijn oude stadion. Het college van burgemeester en wethouders van Roosendaal is van plan het onderkomen te verkopen aan ondernemer Paul Hermsen. Als de gemeenteraad op 29 mei zijn goedkeuring geeft, kan RBC terugkeren in het stadion.

"Het bestuur van RBC gaat vanavond nog in overleg met Paul Hermsen ter bespreking van zijn plannen om RBC weer in het stadion te laten voetballen en trainen", meldt de club vrijdag op zijn website. Hermsen betaalt ruim 1,3 miljoen euro voor het stadion.

RBC, dat in 2004 nog als twaalfde eindigde in de Eredivisie, ging in 2011 failliet en maakte vervolgens een doorstart in de vijfde klasse van het amateurvoetbal. Dit seizoen promoveerde het team naar de vierde klasse.

Cofidis krijgt uitnodiging voor Vuelta

Cofidis heeft een wildcard gekregen voor de Ronde van Spanje. Dat meldt de organisatie vrijdag op zijn website. De Franse wielerploeg kreeg vorige week ook al een uitnodiging voor de Tour de France. De andere twee wildcards voor de Vuelta gingen naar het Spaanse Caja Rural en Netapp-Endura uit Duitsland.

De 68e editie van de Vuelta begint 24 augustus met een ploegentijdrit in Vilanova de Arousa. Drie weken later staat de traditionele slotetappe naar Madrid op het programma. De teams uit de World Tour, waaronder Argos-Shimano, Blanco Pro Cycling en Vacansoleil, waren al verzekerd van deelname.

'Brussel wil miljardenheffing Chinese zonnepanelen'

Eurocommissaris voor handel Karel De Gucht wil hoge importheffingen gaan opleggen op Chinese zonnepanelen. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters. Vorig jaar startte de Europese Commissie al een onderzoek of de panelen tegen dumpprijzen op de Europese markt worden gebracht. In 2011 importeerde de Europese Unie voor 21 miljard euro aan Chinese zonnepanelen.

De Europese zonnepanelenindustrie klaagde vorig jaar in Brussel al over de oneerlijke concurrentie uit China. De Gucht zou volgens Reuters nu een heffing van dertig procent over de panelen overwegen, wat neerkomt op een miljardenheffing.

De Gucht legt zijn voorstel volgende week woensdag voor aan zijn collega's in de Europese Commissie, waarna de lidstaten van de EU zich er over gaan buigen. Begin juni moet de heffing van kracht worden.

China is verreweg de grootste producent van zonnepanelen. De tweede economie ter wereld maakt 65 procent van alle panelen. Tachtig procent van de zonnepanelen die China exporteert, gaat naar de EU.

Het Europese onderzoek naar de dumpprijzen is naar verwachting rond het einde van dit jaar, of het begin van 2014 afgerond.

Horeca moet vanaf juli 2014 helemaal rookvrij zijn

Vanaf 1 juli volgend jaar mag in geen enkele horecagelegenheid meer worden gerookt. Dat is het streven van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA), zo laat hij vrijdag weten. Hij gaat tegelijkertijd wel in cassatie tegen een arrest van het hof in Den Haag over roken in kleine cafés. Dat besliste in maart dat de uitzondering op het rookverbod voor kleine cafés niet rechtsgeldig is.

Met het volledige verbod komt Van Rijn tegemoet aan de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer. "In de afgelopen jaren is er veel en lang gediscussieerd over het rookverbod in de horeca. Nu is besloten dat de horeca volledig rookvrij wordt, is het van belang om aan die discussie een einde aan te maken met een nieuw, stevig juridisch fundament voor een honderd procent rookvrije horeca", stelt Van Rijn.

De rechters van het gerechtshof in Den Haag baseerden zich bij hun beslissing op een internationaal verdrag over tabakontmoediging. Volgens het hof heeft een onderdeel van dit verdrag rechtstreekse werking in Nederland, terwijl de rechtbank eerder had geoordeeld van niet. Om uitsluitsel te krijgen en om de juridische discussie te beëindigen, legt de bewindsman de zaak nu voor aan de Hoge Raad.

Een nieuw fundament voor een volledig rookvrije horeca is volgens Van Rijn niet van vandaag op morgen geregeld. "Zorgvuldigheid is nu nodig zodat er straks voor iedereen definitief helderheid is." De wetswijziging die nodig is om dit verbod te kunnen afdwingen, wordt voor oktober naar de Tweede Kamer gestuurd.

De staatssecretaris gaat de handhaving van het rookverbod beperkt uitbreiden. Maar met handhaving alleen kan nooit een volledig rookvrije horeca worden gerealiseerd. "We doen wat we kunnen met controles, waarschuwingen en boetes maar de financiële middelen voor handhaving blijven beperkt, zeker in deze tijden. Uiteindelijk moeten wij met elkaar toe naar een stevigere sociale norm, het moet normaal worden dat er nergens in de horeca wordt gerookt."

Onderzoek naar lijk in Waalre gaat verder

De recherche in Brabant heeft vrijdag het onderzoek naar de dood van een onbekende man in Waalre hervat. Op de plaats waar hij werd gevonden wordt nog de hele dag gezocht naar sporen en mogelijke aanwijzingen.

Het slachtoffer werd donderdagmiddag in een geparkeerde auto op een zandweg in het buitengebied van Waalre aangetroffen. De politie gaat uit van een misdrijf maar wil nog niets kwijt over de identiteit van de man. De omgeving van de vindplaats is ruim afgezet.

De politie liet donderdag al weten dat de zaak niets te maken heeft met de bedreigingen aan het adres van advocaat Marcel Senders. Hij werd eerder dit jaar in zijn auto onder vuur genomen. Een paar dagen later werd brand gesticht in zijn kantoor.

Geen Boudewijn Büch-straat in Wassenaar

Wassenaar krijgt toch geen Boudewijn Büch-straat. Het veranderen van de naam van de huidige Rijnsburgpassage riep weerstand op bij winkeliers, die vreesden voor de kosten die een naamswijziging met zich mee zou brengen. In de lokale bibliotheek wordt nu een leesplein vernoemd naar de schrijver, liet burgemeester Jan Hoekema vrijdag weten.

Hoekema liet vorig jaar weten de in 2002 op 53-jarige leeftijd overleden schrijver te eren met een straat en een fonds. Büch bracht een groot deel van zijn jeugd door in de welvarende Zuid-Hollandse gemeente.

De dichter, schrijver en televisiemaker was onder meer bekend van zijn boek De Kleine Blonde Dood. In november werd zijn tiende sterfdag herdacht. Het Boudewijn Büch-plein wordt eind augustus onthuld.

Derksen verspeelt koppositie in China

Robert-Jan Derksen heeft zijn leidende positie op de China Open in Tianjin uit handen gegeven. De Nederlandse golfer ging vrijdag rond in zeventig slagen en staat daardoor halverwege op een totaal van 136, acht onder par. Hij heeft een achterstand van vier slagen op de nieuwe leider, de Fin Mikko Ilonen.

Joost Luiten kende een voortreffelijke tweede dag. Hij noteerde een ronde van 67 slagen (-5) en boekte maar liefst 42 plaatsen terreinwinst. Met een totaal van 140 staat hij nu gedeeld zestiende. Maarten Lafeber haalde de cut niet.

Boete voor bedreigen politieagenten

Een man die via Twitter dreigde enkele politieagenten neer te schieten, heeft daar een boete voor gekregen. De 29-jarige Zoetermeerder moet voor het plaatsen van het bericht driehonderd euro neertellen. Dat meldt de politie vrijdag.

De verdachte werd donderdagmiddag opgepakt nadat hij kort na het middaguur de bedreiging plaatste. De recherche startte direct een onderzoek naar de herkomst van het bericht. Agenten klopten even later bij zijn woning aan en namen hem mee naar het bureau.

De officier van justitie legde de Zoetermeerder direct een boete op. Voor het onderzoek werd kort de telefoon van de man in beslag genomen. Politie en justitie stellen in een reactie bedreigingen via sociale media uiterst serieus te nemen.

FOK!filmtips van de dag: The Fighter

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

De vijftienjarige Sven wil regisseur worden en is al volop bezig met filmen. Hij filmt vooral zijn vrienden die aan freerunning doen en zet de filmpjes dan op Youtube. Hij vraagt Roosmarijn om mee te werken aan zijn eerste speelfilm. Zij mag echter niet te weten komen dat hij thuis af en toe een pak rammel krijgt. Het lukt hem zijn blauwe plekken voor iedereen verborgen te houden, maar als het te erg wordt duikt hij bij zijn oma onder. Daardoor mist hij zijn verjaardag. Roosmarijn, die zo haar eigen problemen heeft, denkt dat hij haar niet meer leuk vindt en ook zijn vrienden zijn boos op hem. Hij besluit om voor eens en voor altijd met zijn vader af te rekenen, totdat hij ontdekt waarom zijn vader zulke lossen handen heeft.

Razend is de vijfde boekverfilming van Carry Slee. Te zien om 15.30 uur op Nederland 3.

Na de teloorgang van zijn bokscarrière stort Dicky Eklund zich in een leven van drugs en belandt voor vijftien jaar in de gevangenis. Ondertussen is zijn halfbroer Micky Ward vastberaden om bokskampioen te worden, maar die droom lijkt in duigen te vallen na een gevecht met een bijna fatale afloop. Na jarenlang geen contact te hebben gehad, komen de levens van de halfbroers weer samen als Dicky na zijn vrijlating Micky gaat trainen voor het gevecht van zijn leven om wereldkampioen te worden. Maar het kampioenschap is niet het enige waar de broers voor vechten. Zullen de familiebanden weer hersteld worden?

The Fighter is gebaseerd op het leven van de Amerikaanse bokser ‘Irish’ Micky Ward, gespeeld door Mark Wahlberg. Bij de uitreiking van de 83e Academy Awards wonnen zowel Melissa Leo als Christian Bale een Oscar voor hun bijrollen in dit drama van David O. Russell. Ook Amy Adams had een Oscarnominatie voor haar bijrol van Micky's vriendin Charlene. In totaal had de film zeven nominaties te pakken, waaronder die voor Beste Film en Beste Regie. Te zien om 20.30 uur op Veronica.

De machtige en arrogante god Thor lokt in het hemelse rijk Asgard een oorlog uit. Als straf wordt hij naar de aarde gezonden en moet hij tussen mensen leven. Wanneer zijn vijand vanuit Asgard duistere krachten op de mensenwereld richt, ontdekt Thor hoe moeilijk het is om een echte held te zijn.

In deze verfilming van de gelijknamige strip van Marvel Comics is Chris Hemsworth te zien als Thor, een rol waarvoor hij tien kilo aan spiermassa moest aankomen. In The Avengers kruipt hij opnieuw in de huid van de Dondergod. Natalie Portman speelt Jane Foster, de aantrekkelijke wetenschapster die op aarde bevriend raakt met Thor en Anthony Hopkins is Odin, Thor's vader en koning van Asgard. Te zien om 20.30 uur op RTL5.

De in 2006 zestigjarige Sylvester Stallone kruipt voor de zesde maal in de huid van de ultieme underdog Rocky Balboa. Precies dertig jaar geleden deed hij dit voor het eerst en gelijk met groot succes. De destijds onbekende Stallone kwam in Hollywood maar niet aan de bak. Hij besloot daarom zijn eigen film te schrijven. De filmstudio's waren dolenthousiast en wilden de knappe Ryan O'Neal in de hoofdrol, maar Stallone hield voet bij stuk. Behalve een miljoenenopbrengst ontving de film de Oscar voor Beste Film. Na de teleurstellende Rocky V hing Stallone zijn bokshandschoenen aan de wilgen om pas na zestien jaar weer zijn comeback te maken. Te zien om 22.55 uur op Veronica.

Year of the Dog, Un Prophète (A Prophet), Wanted, The Hit, Das Weiße Band (The White Ribbon), More Than Just a Game, Atomic Train, Felicia’s Journey en Dark Water zijn ook op de televisie te zien vanavond.

Neonazi-proces Duitsland maandag van start

De Turks-Duitse advocaat Gurcun Daimaguler stelt dat er maar een paar rechtszaken van soortgelijk belang zijn geweest in de recente Duitse geschiedenis. Hij noemt de Neurenbergprocessen tegen nazi-kopstukken (november 1945 - oktober 1946), de rechtszaken tegen prominente leden van de linkse Rote Armee Fraction (RAF) en de juridische aanpak van 120 Oostduitse grenssoldaten die landgenoten die de DDR wilden ontvluchten, doodschoten.

"Dat waren allemaal processen die ook buiten de rechtszaal effect hadden", aldus Daimaguler. In alle gevallen trad een periode van zelfreflectie in die in sommige gevallen tot de dag van vandaag voortduurt, aldus de jurist.

Maandag start in München het proces tegen Beate Zschäpe (38) en vier medestanders. Zschäpe wordt ervan beschuldigd als lid van de neonazistische Nationaalsozialistische Untergrund (NSU) medeplichtig te zijn aan de moord op acht Turken, een Griek en een politieagente tussen september 2000 en april 2006. Zschäpe zou ook betrokken zijn geweest bij tenminste twee bomaanslagen en vijftien bankovervallen.

Ze zou alle haar ten laste gelegde daden tezamen met Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt hebben gepleegd. Mundlos (38) en Böhnhardt (34) pleegden op 4 november 2011 zelfmoord, kort nadat de politie hen op het spoor was gekomen na een bankoverval in Eisenach. Daarbij maakten de twee bijna 72.000 euro buit.

Zschäpe stichtte kort nadat bleek dat haar twee kompanen dood waren brand in hun woning in Zwickau. Ze was vier dagen op de vlucht voordat ze zich overgaf aan de politie. Via haar advocaat Wolfgang Heer heeft Zschäpe alle beschuldigingen aan haar adres afgewezen. Verder zwijgt ze. Bij een veroordeling dreigt haar een levenslange gevangenisstraf.

In Duitsland draait de maatschappelijke discussie vooral om de vraag hoe het mogelijk is dat de goed uitgeruste veiligheidsdiensten er zo naast konden zitten met hun theorie dat de moorden het werk waren van allochtone criminele benden.

Diverse toplieden van de veiligheidsdiensten zijn inmiddels opgestapt nadat blunders begaan door hun ondergeschikten bekend waren geworden. Het ging daarbij ondermeer om het negeren van beschikbare informatie over de NSU, het weggooien van bewijsmateriaal afkomstig van informanten binnen de neonaziscene, en het verontachtzamen van racistische motieven bij de moorden.

Het Duitse parlement heeft inmiddels een onderzoekscommissie op de zaak gezet. Die moet ook nagaan of er bij de autoriteiten überhaupt een terughoudende houding bestond bij de aanpak van rechtse extremisten.

Volgens commissievoorzitter Sebastian Edathy (SPD) hebben de 36 verschillende veiligheidsdiensten gefaald bij het uitwisselen van beschikbare informatie. Daarnaast werd rechts geweld per definitie onderschat. Instinctief gaf menig functionaris de slachtoffers de schuld.

In een uit 2007 daterend document opgesteld door de politie in de deelstaat Baden-Württemberg staat zelfs letterlijk dat de moordenaars niet uit West-Europa konden komen 'want in onze cultuur is het vermoorden van mensen een groot taboe'.

Zschäpe, Mundlos en Böhnhardt kwamen elkaar als tieners in Jena tegen. Kort na de val van de Muur en het einde van de DDR (1989-1990) kwamen ze samen in de Winzerklub. Economisch ging het beginjaren negentig heel slecht. Immigranten kregen veelal de schuld van alle ellende, ook door vooraanstaande politici.

Thomas Grund was in die dagen sociaal werker in Jena. Hij kende de drie uit de Winzerklub. Volgens hem had Zschäpe geen politiek extreme denkbeelden. Ze was gewoon bevriend met de beide Uwe's, die in latere jaren beiden haar geliefde werden.

Volgens Grund waarschuwden hij en zijn collega's gedurende de jaren negentig herhaaldelijk voor rechts-extremistische groeperingen die zich in dorpen en kleine steden een machtsbasis veroverden. De autoriteiten bleken echter doof voor hun woorden. Soms leek het er volgens Grund zelfs op dat de autoriteiten extreemrechts beschermden.

Eenzelfde beschuldiging komt uit politieke hoek. Dat zou ook kunnen verklaren dat de NSU zo lang buiten het vizier van de veiligheidsdiensten heeft kunnen blijven.

In 2012 bood bondskanselier Angela Merkel verontschuldigingen aan de NSU-slachtoffers en hun families aan. Zij legde echter geen verband tussen de wandaden en de etnische afkomst van de slachtoffers.

"In Duitsland zijn we bang het woord 'racisme' te gebruiken", aldus Daimaguler, advocaat van enkele van de families van de NSU-slachtoffers. "Zolang we niet durven noemen wat het echt is, zullen wij het probleem nooit kunnen oplossen."

Barbara John, officieel bemiddelaarster tussen de families van de NSU-slachtoffers en de Duitse regering, is eenzelfde mening toegedaan. "De Duitse samenleving is als zodanig niet racistisch maar er is wel een diepgeworteld wantrouwen jegens immigranten en hun gemeenschap."

Murat is een Turkse werknemer in Berlijn. Hij wil uit angst voor repressailles niet met zijn achternaam in het nieuws komen. Hij hoopt op een eerlijk proces maar verwacht niet dat de volledige waarheid boven water komt. "Ik geloof dat de NSU werd genegeerd en mogelijk zelfs getolereerd door de autoriteiten."

Het proces-Zschäpe c.s. had al op 17 april moeten starten. Dat werd uitgesteld nadat Turkse media naar de rechter waren gestapt vanwege het feit dat geen enkele Turkse journalist een plek in de raadszaal had gekregen.

De rechtbank in München had de vijftig plaatsen verdeeld op basis van het princiepe 'wie het eerst komt, die het eerst maalt'. Een rechter gaf de Turkse media gelijk. De plaatsen werden opnieuw toegewezen, nu op basis van een loting.

Tegen Zschäpe wordt overigens ook nog een aanvullende zaak voorbereid: Oudejaarsavond 1996 zou ze samen met Mundlos en Böhnhardt in Erfurt op het station het vuur hebben geopend op twee jongeren uit Hamburg. De twee wisten ongedeerd met een trein te ontkomen.

Twintig jaar cel voor topcrimineel Rob Z.

Topcrimineel Rob Z. is vrijdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel. Hij wordt gezien als de spil in een reeks misdrijven, waaronder een poging tot liquidatie in Gouda en een granaataanslag in Amsterdam. Ook stond hij terecht voor verzekeringsfraude, oplichting en witwassen.

In de megazaak, die bekend stond als Yellowstone, stonden in totaal twaalf verdachten terecht. Van hen werden er vier vrijgesproken, onder wie Emile Ratelband. Naast Z. kregen de overige zeven celstraffen opgelegd variërend van vier maanden tot acht jaar.

De straf die Z. kreeg is gelijk aan de eis van justitie. De rechtbank spreekt in het vonnis van een 'spoor van ellende' dat Z. achterliet, zowel bij onschuldigen als zijn criminele partners. Volgens de rechters is hij onverbeterlijk en moet de maatschappij langdurig tegen hem worden beschermd.

De rechterhand van Z., Steve A., kreeg acht jaar opgelegd. Ex-advocaat Edwin T. werd in de zwaarbeveiligde bunker in Amsterdam-Osdorp veroordeeld tot vier maanden cel voor oplichting. Tegen hem was een straf van tien jaar geëist, maar de rechtbank sprak hem vrij van het beramen van een liquidatie.

In de zaak werkte justitie met kroongetuige Richard T. Hij kreeg zoals verwacht zes jaar cel. Hij meldde zich in 2010 bij justitie omdat hij zich bedreigd voelde. In ruil voor een lagere straf en bescherming vertelde hij onder meer dat hij in dat jaar van Z. opdracht had gekregen in Gouda een Iraanse man te vermoorden. De aanslag mislukte omdat het wapen weigerde.

Ratelband werd verdacht van een poging tot brandstichting. Hij zou zijn eigen huis in brand hebben willen steken. Volgens de rechtbank zijn er wel aanwijzingen dat hij betrokken is geweest bij de poging, maar is er onvoldoende bewijs. Journalist Koen Scharrenberg was volgens justitie betrokken bij de brandstichting, maar de rechtbank spreekt hem daarvan vrij. Hij moet wel vier maanden de cel in voor fraude.

Wilde kat gespot in Zuid-Limburg

De wilde kat lijkt zijn rentree te hebben gemaakt in Nederland. Het dier, dat al jaren niet meer binnen de landsgrenzen is gezien, werd vorige maand een aantal keer gespot in Zuid-Limburg, meldt Natuurmonumenten vrijdag.

Volgens de organisatie bewijst de terugkeer van de wilde kat dat het goed gaat met de Nederlandse natuur. Momenteel worden ook al steeds vaker roofdieren als de wolf en de lynx gezien rond de grensstreken. Omdat het dier gebaat is bij rust en ruimte, wil Natuurmonumenten niet zeggen waar de wilde kat precies is gespot.

De wilde kat is veel forser dan een gewone huiskat. Het dier leeft voornamelijk in bosgebieden waar het beschutting vindt onder struiken en omgevallen bomen. Volgens Natuurmonumenten ging het in dit geval om een speciaal exemplaar omdat het dagenlang at van een dode ree. Niet eerder was dit gedrag bekend, aldus de organisatie. Normaal gesproken jagen wilde katten op haasachtigen, knaagdieren en vogels.

Koudste lente in tientallen jaren

De huidige lente is tot dusver de koudste sinds 1976. De gemiddelde temperatuur ligt vooralsnog op 5,4 graden, ruim twee graden onder de normale temperatuur voor de tijd van het jaar, 7,8 graden. Dat meldt weeronline.nl.

Sinds het begin van de lente op 1 maart heeft Nederland te maken gehad met 28 dagen lichte vorst en vijf dagen matige vorst. Alleen in 1987, 1964 en 1917 was er vaker sprake van matige vorst. De lage temperaturen werden veroorzaakt door koude luchtstromen uit het noordoosten en het oosten.

De kou ging niet gepaard met regen: met slechts zestig millimeter neerslag is de lente vooralsnog buitengewoon droog. Normaal is er in deze tijd van het jaar al 113 millimeter regen gevallen in de lente.

De vooruitzichten voor de komende dagen zijn een stuk zonniger. Een zuidelijke luchtstroom is onderweg naar Nederland waardoor de temperaturen zullen oplopen. Dinsdag en woensdag kan het kwik oplopen naar 25 graden.

Whatsapp, Angry Birds en nu.nl populairste apps

De berichtendienst Whatsapp, het spelletje Angry Birds en de applicaties van nu.nl, Buienradar en Skype zijn sinds Apple zijn App Store opende de populairste Nederlandse downloads. Dat blijkt vrijdag uit gegevens van het Californische bedrijf. Wereldwijd zijn sinds de zomer van 2008 bijna vijftig miljard apps gedownload.

Sinds het begin van het jaar gaat het om tien miljard downloads. Hoe vaak Whatsapp, Angry Birds en nu.nl in Nederland werden gedownload voor iPhone, iPod Touch en de iPad, is niet bekend.

Op iPhone is Whatsapp in Nederland de meest verkochte app ooit, gevolgd door Angry Birds en de wekker Sleep Cycle. Op iPad scoren tekstverwerker Pages, wederom Angry Birds en het spelletje Where's My Water erg goed. Bij de gratis applicaties doen Buienradar, nu.nl, Facebook, YouTube en Skype het goed voor alle mobiele apparaten van Apple.

Apple liet eind vorig jaar weten dat alleen al in 2012 twintig miljard apps werden gedownload, een verdubbeling van het totale aantal downloads. Tien procent daarvan werd in december door gebruikers binnengehaald, een downloadrecord voor Apple.

Geen noodverordening voor dodenherdenking Dam

De gemeente Amsterdam kondigt dit jaar geen noodverordening af tijdens de dodenherdenking op de Dam. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente vrijdag gezegd. Wel worden er extra veiligheidsmaatregelen genomen en worden delen rondom de Dam afgezet.

De gemeente gaat een veiligheidsgebied met dubbele hekken afzetten. Onder meer de Dam, de Mozes en Aäronstraat, een deel van de Eggertstraat en het gebied rond het Nationaal Monument zullen tussen 15.00 uur en 22.00 uur alleen toegankelijk zijn voor genodigden en leden van de organisatie. Mensen die in het gebied wonen of werken worden begeleid naar hun woning of werk gebracht. De hele Dam wordt voor verkeer afgesloten.

Naast de beperkte toegang tot het gebied rond de Dam is het tussen 19.00 uur en 21.00 uur verboden op een balkon of dakterras te zijn met zicht op het gebied tussen het Nationaal Monument en het Koninklijk Paleis. Ook ramen en deuren moeten gesloten blijven.

De afgelopen vier jaar was er wel een noodverordening van kracht. Aanleiding was de aanslag die Karst T. in 2009 pleegde tijdens Koninginnedag in Apeldoorn. Waarom er dit jaar is besloten geen noodverordening af te kondigen kon de woordvoerder niet zeggen.

Van der Weijden naar Project 2018

Annouk van der Weijden rijdt komend seizoen voor Project 2018. De 27-jarige schaatsster komt over van Team Corendon, waar ze moest vertrekken. Met haar komst is de ploeg van trainer Johan de Wit compleet. Van der Weijden wordt een trainingsgenoot van Irene Schouten, Mariska Huisman en Carlijn Achtereekte.

Team Activia van coach Jac Orie breidde de selectie uit met Roxanne van Hemert (22). De voormalige wereldkampioene bij de junioren maakt de overstap van Team Corendon. Van Hemert is een specialiste op de 1000 en 1500 meter.

Thomas Krol verruilt Jong Oranje voor Team Beslist.nl, de sprintploeg van coach Gerard van Velde. De 20-jarige Krol eindigde afgelopen seizoen op het NK afstanden als vierde op de 1500 meter, waardoor hij zijn debuut mocht maken in de World Cup.

Kabinet houdt vast aan terugdringen tekort

Het kabinet blijft vasthouden aan het terugdringen van het begrotingstekort tot onder de drie procent in 2014. Dat laat een woordvoerder van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) weten in een reactie op de tegenvallende cijfers over de Nederlandse economie uit Brussel.

De Europese Commissie maakte vrijdag bekend dat de Nederlandse economie dit jaar harder krimpt dan eerder verwacht, met 0,8 procent. Eerder dit jaar werd nog uitgegaan van een krimp van 0,6 procent. De EC spreekt van een 'zeer fragiel en geleidelijk herstel' van de Nederlandse economie. Voor volgend jaar wordt wel groei verwacht (0,9 procent). Maar ook dat is minder dan de 1,1 procent die eerder was voorzien.

Deze cijfers zijn een tegenvaller voor het kabinet. Bij de totstandkoming van het sociaal akkoord werden aanvullende extra bezuinigingen ter grootte van 4,3 miljard voorlopig op de lange baan geschoven. Premier Mark Rutte (VVD) zei te hopen dat de economische groei juist zou aantrekken, zodat extra maatregelen niet nodig zijn. De groei die Brussel voorspelt is echter onvoldoende om niet te hoeven bezuinigen.

Het kabinet wil niet inhoudelijk reageren op de cijfers uit Brussel. De woordvoerder van Dijsselbloem wijst erop dat bij het sociaal akkoord nadrukkelijk is afgesproken om te wachten tot augustus en dan op basis van nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau te besluiten of de extra bezuinigingen toch nodig zijn om de 3-procentsnorm te halen.

In de conceptbegroting die eind vorige maand naar Brussel is gestuurd staat dat Nederland zich volgend jaar aan de begrotingsnorm wil houden.

China leert de kunst van onbemande oorlogvoering

In de jacht op de drugsbaron Naw Kham, die de rivier de Mekong tot zijn werkterrein rekende, heeft de narcoticabrigade van het Chinese ministerie van veiligheid even overwogen de versterkte schuilplaats van Naw in de heuvels van Myanmar door een onbemand vliegtuig met explosieven te laten opblazen. Uiteindelijk werd de beslissing genomen de rivierbandiet levend in handen te krijgen, maar de overweging een drone in te zetten werpt een straaltje licht op de staat van het Chinese droneprogramma. Dat lijkt in een stroomversnelling beland.

Chinese lucht- en ruimtevaartbedrijven hebben tientallen soorten drones ontwikkeld. Bij luchtshows en militaire parades zijn er al heel wat getoond, waaronder exemplaren die gelijkenis vertonen met de Amerikaanse onbemande vliegtuigen die door het Pentagon en de CIA worden ingezet. Volgens analisten loopt China nog steeds achter op de twee belangrijkste ontwikkelaars van drones, de Verenigde Staten en Israël, maar is de Volksrepubliek aan een inhaalslag begonnen waardoor het land binnen afzienbare tijd de concurrentieslag aankan.

"Ik denk dat China beweegt richting grootschalige inzet van drones", zegt Ian Easton, een van de schrijvers van een rapport over Chinese drones van de denktank Project 2049 Institute.

Waar de nieuwste Chinese onbemande vliegtuigen toe in staat zijn is onbekend, omdat ze vooralsnog niet in de strijd zijn ingezet. Het leger en de betrokken lucht- en ruimtevaartbedrijven houden zich op de vlakte, hoewel hoofdontwerper Yang Baikui van vliegtuigbouwer COSIC vorige maand aan persbureau Xinhua liet weten dat China weliswaar de kloof overbrugt, maar op sommige belangrijke gebieden, zoals casco-ontwerp en digitale verbindingen, nog achterloopt.

"Drones zijn een nieuwe high-tech vorm van wapens, die door veel krijgsmachten in de wereld worden gebruikt", zei Yang. "De Chinese strijdkrachten ontwikkelen wapens en materieel met het doel de territoriale integriteit, de nationale veiligheid en de wereldvrede te waarborgen. Ze zullen geen bedreiging vormen voor andere landen."

Daar wordt in omringende landen als Vietnam, Japan en India en aan de andere kant van de Stille Oceaan anders over gedacht. Chinese drones kunnen bommen en raketten dragen en kunnen, wanneer nodig, het verkenningswerk waar zij momenteel voor worden ingezet langs de grens, boven zee en tijdens rampen inruilen voor offensieve doeleinden, bijvoorbeeld om grensgeschillen te beslissen. In Washington wordt ondertussen met argusogen bekeken of de Chinese onbemande toestellen de Amerikaanse militaire dominantie in de Stille Oceaan kunnen aantasten.

Chinese drones kunnen dankzij hun verkenningsmogelijkheden het bereik van radars vergroten door ver van de Chinese kust doelwitten en activiteiten in het oog te houden, zegt het Amerikaanse ministerie van defensie. Daarnaast kunnen ze raketten die in staat zijn vliegdekschepen tot zinken te brengen hun doel wijzen, staat in een Pentagon-rapport uit 2012.

China werkte al in de jaren zestig van de vorige eeuw aan de ontwikkeling van onbemande vliegtuigen. Tijdens de invasie in Vietnam in 1979 zouden ze zijn ingezet voor verkenningsmissies. Na de aanschaf van Harpy-drones van Israël nam de Chinese kennis van onbemande toestellen een hoge vlucht. Het land besloot over te gaan op de productie van eigen drones na Amerikaanse bezwaren tegen verdere Israëlische modernisering van de Harpy-drones.

De productiekosten in China zijn laag en de productielijnen zijn kort. Daardoor en door de ontwikkeling van het Chinese satellietnavigatiesysteem Beidou en de steeds sneller wordende dataverbindingen, kunnen in hoog tempo drones worden afgeleverd. Verwacht wordt dat het Volksbevrijdingsleger op den duur honderden, zo niet duizenden, drones in bezit heeft, variërend van eenvoudige eenmotorige verkenningstoestellen tot de zeer geavanceerde drone Anjian, die over stealth-technologie beschikt. Dat aantal blijft echter nog steeds achter bij de hoeveelheid onbemande toestellen van de Amerikaanse krijgsmacht. De Chinese drones worden inmiddels ook geëxporteerd naar landen in het Midden-Oosten en Centraal-Azië, die slechts een fractie hoeven te betalen van de prijs van de veel duurdere Amerikaanse toestellen.

Het toenemende gebruik van drones in conflicten doet de roep om duidelijke internationale regelgeving steeds luider klinken. De VS schakelen in Pakistan en op het Arabische schiereiland steeds vaker terreurverdachten uit met behulp van een welgemikte raket van een onbemand toestel. Dat zorgt ervoor dat China zich dezelfde standaarden aanmeet.

In Beijing heerst de opvatting dat als de Amerikanen hun veiligheidsbelangen met drones kunnen behartigen, China dat ook kan. "De gedachte is: 'Als de VS het doen, doen wij het ook'", zegt Siemon Wezeman van het SIPRI, het Zweedse instituut dat de vinger aan de pols van de wapenindustrie houdt.

De rivierbandiet Naw Kham, die gezocht werd voor de moord op dertien Chinese zeelieden, werd uiteindelijk niet door een drone met twintig kilo dynamiet onder de vleugels uit zijn schuilplaats geblazen, maar kon nog gewoon op conventionele wijze in de kraag worden gevat.

VVV langer door met linksback Fleuren

Niels Fleuren heeft zijn contract bij VVV-Venlo met twee seizoenen verlengd. De oude verbintenis van de 26-jarige linksback liep deze zomer af. Fleuren doorliep de jeugdopleiding van de Limburgers en maakte in het seizoen 2003-2004 zijn debuut in het eerste elftal. Dit seizoen kwam hij tot negentien optredens in de Eredivisie.

"Niels Fleuren is een no-nonsense speler met een prima instelling", zegt technisch manager Wim Dusseldorp op de website van VVV. "Meer dan tien jaar betaald voetbal bij dezelfde club is uniek, zeker in de huidige tijd." Fleuren speelde inmiddels meer dan 250 competitiewedstrijden voor VVV.

Ex-LucasArts-medewerker hoofd gamedesign bij Google

Noah Falstein, voorheen werkzaam bij gamesontwikkelaars als LucasArts Entertainment, DreamWorks Interactive en 3DO Company, werkt vanaf april 2013 bij Google als hoofd van de gamedesign-afdeling.

Waarom Google deze gamesindustrieveteraan binnen gehaald heeft, zegt het bedrijf nog niet. De zoekmachinegigant wil naar alle waarschijnlijkheid hun mobiele operating systeming beter in de markt zetten door betere games aan te bieden.

Hoewel dat nog niet eens nodig is. Android doet het prima wat games betreft. De aankomende Android-console OUYA is daar het bewijs van. Misschien heeft dit te maken met de geruchten dat Google ook een soort Game Center voor zijn systeem wil, gelijk aan Apple op iOS.

Falstein heeft op dit moment een eigen bedrijf, waar hij andere ontwikkelaars helpt met het bedenken en uitwerpen van gameconcepten en spreekt regelmatig op bijeenkomsten en evenementen gericht op gamedesign.

Mourinho: "Heb nog niks besloten"

Jose Mourinho heeft nog geen beslissing gemaakt over een eventueel vertrek bij Real Madrid. Dat zei de Portugese trainer van de Koninklijke vandaag op een persconferentie.

"Ik heb nog geen beslissing gemaakt over of ik blijf of vertrek," aldus Mourinho. "Ik heb nog vijf wedstrijden en een bekerfinale om te spelen." De 50-jarige oefenmeester denkt derhalve nog niet teveel na over waar hij volgend seizoen aan het werk zal zijn. "Over mijn toekomst praat ik na het seizoen met de president, als vrienden onder elkaar. Dan gaan we rustig zitten en erover praten."

Naar eigen zeggen voelt Mourinho geen enkele druk van buitenaf op zijn beslissing. "Ik voel geen druk vanuit de media, dat heeft geen invloed op mij. De enige druk die ik voel is de druk die ik mezelf opleg."

Lagere straf voor ADO-speler Beugelsdijk

De schorsing van Tom Beugelsdijk is door de commissie van beroep van de KNVB teruggebracht tot een duel. De verdediger van ADO Den Haag mist daardoor alleen de wedstrijd tegen Feyenoord. Eerder wilde zowel de aanklager als de tuchtcommissie hem voor twee duels schorsen, maar daar ging Beugelsdijk beide keren niet mee akkoord.

De 22-jarige Hagenaar maakte op 13 april tijdens het treffen met FC Twente een trappende beweging naar Luc Castaignos. Het incident ontging de arbitrage, maar op basis van de videobeelden kon de speler alsnog worden gestraft. Beugelsdijk mist zondag de ontmoeting met Feyenoord, maar kan een week later tijdens de laatste competitieronde wel spelen tegen PEC Zwolle.

Minister: textielfabriekramp geen ernstige zaak

De ramp met de textielfabriek in Bangladesh vorige week woensdag was geen ernstige zaak. Dat het gebouw is ingestort zal geen serieuze consequenties hebben voor de Bengalese kledingindustrie. Dit heeft de Bengalese minister van financiën vrijdag gezegd.

Hij sprak kort nadat bekend was geworden dat het dodental van de ramp inmiddels tot meer dan vijfhonderd is gestegen. De ramp van 24 april geldt wereldwijd als het tot dusverre dodelijkste ongeluk in de geschiedenis van de kledingindustrie.

3 procentseis blijft gelden voor Nederland in 2014

Nederland moet volgend jaar gewoon voldoen aan de Europese eis voor een maximaal begrotingstekort van drie procent. Het kabinet moet daardoor waarschijnlijk extra maatregelen nemen. Nederland krijgt alleen respijt van de Europese Commissie voor het te grote tekort in 2013. Frankrijk en Spanje krijgen wel twee jaar extra de tijd.

De Europese Commissie voorziet vrijdag in haar voorjaarsraming voor Nederland in 2013 en 2014 een begrotingstekort van 3,6 procent, als het kabinet geen extra maatregelen neemt. Eurocommissaris Olli Rehn zei in zijn toelichting ervan uit te gaan dat de Nederlandse overheid 'adequate maatregelen neemt'. Volgens Rehn heeft Nederland daar 'een goede traditie' in.

Het kabinet zette bij het sociaal akkoord extra bezuinigingen van 4,3 miljard euro nog in de ijskast, hopende op extra economische groei. Volgens de prognose van Brussel verslechtert de economische groei van Nederland echter.

Waar eerst werd uitgegaan van een krimp dit jaar van 0,6 procent en een groei van 1,1 procent volgend jaar, wordt nu uitgegaan van respectievelijk 0,8 procent krimp en 1,1 procent groei. De economie had over 2013 en 2014 juist een procent extra moeten groeien om de bezuinigingen op de plank te kunnen houden.

De Europese Commissie komt later deze maand met de specifieke aanbevelingen voor afzonderlijke landen, waaronder Nederland. Rehn zegt daarbij vooral te zullen letten op het structurele tekort. Dat tekort, waarbij eenmalige uitgaven zoals de redding van SNS Reaal niet in worden meegenomen, komt volgens Brussel dit jaar uit op 2,6 procent.

Eerder was nog 1,6 procent voorspeld. Voor volgend jaar is de voorspelling echter 0,1 procentpunt beter dan eerder dit jaar, met 2,0 procent. Europa eist van landen met een begrotingstekort dat het structurele tekort elk jaar verbetert.

Laatste Z-Koreanen verlaten Kaesong

De laatste zeven Zuid-Koreanen in het Noord-Koreaanse industriecomplex Kaesong keren vrijdag terug naar huis. Zij waren gebleven om te onderhandelen over de achterstallige lonen van Noord-Koreaanse werknemers van het complex.

Met het vertrek van de laatste Zuid-Koreanen valt het doek voor Kaesong. Het industriecomplex, dat net over de grens in Noord-Korea ligt, werd in 2004 geopend en was tot dusverre het enig overgebleven symbool van inter-Koreaanse samenwerking. In Kaesong wordt Zuid-Koreaanse technologie samengebracht met goedkope Noord-Koreaanse arbeidskrachten. Het noorden haalde er begin april al zijn 53 duizend arbeiders weg.

Ratelband blij met 'gerechtigheid'

Emile Ratelband is dolblij dat hij is vrijgesproken van medeplichtigheid bij een poging tot brandstichting. De 64-jarige positiviteitsgoeroe werd ervan verdacht dat hij zijn huis in Huissen in de brand wilde steken.

"Vrijgesproken van vermeende brandstichting!", twitterde Ratelband. "Uiteraard bestaat gerechtigheid tsjakkaa."

Ratelband heeft de aantijgingen altijd ontkend. Hij zou het huis in de fik hebben willen steken na een conflict met de man die het huis verhuurde. De zaak tegen Ratelband is onderdeel van een groter dossier met de naam Yellowstone.

Trimbos raadt gebruik nepsigaret af

Shisha-pennen kunnen beter niet worden gebruikt totdat duidelijk is wat de mogelijke gezondheidsrisico's ervan zijn. Dat adviseert het Trimbos Instituut vrijdag. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet op dit moment onderzoek naar de elektronische sigaret.

Bij het gebruik van de shisha-pen komt onder meer de stof propyleenglycol vrij. Het onderzoek moet uitwijzen of die stof schadelijk is.

Eerder uitten onder meer GGZ en Stivoro hun zorgen over de intrede van de nepsigaret, die vooral populair lijkt onder jongeren en zelfs kinderen. Met de sigaret wordt waterdamp met fruitsmaak geïnhaleerd. Bij het inhaleren verschijnt een rood puntje, zoals bij een echte sigaret. Het roken van de zo'n kindersigaret zou drempelverlagend werken, stelden de organisaties.

Het Trimbos stelt in een reactie dat de populariteit van de shisha-pen onder jongeren 'een zorgelijke ontwikkeling' is. "Hoewel hier nog geen onderzoek naar is gedaan, bestaat het risico dat het product de stap naar het roken van sigaretten verkleint", stelt het instituut.

Shisha-pennen zijn vrij verkrijgbaar via internet en tabaksspeciaalzaken. Op sommige plekken is een minimumleeftijd van 16 jaar gesteld maar op die leeftijdsgrens wordt niet gecontroleerd. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) liet eerder weten geen aanleiding te zien voor een verbod op de shisha-pen.

Cartoon door Mark van Eijk
Door Mark van Eijk

Lotto nieuwe sponsor Nederlandse renners

De Nederlandse profwielrenners rijden bij landenwedstrijden voortaan met Lotto op het shirt. Dat maakte de KNWU vrijdag bekend. De kansspelorganisatie volgt Rabobank op als hoofdsponsor. Marianne Vos ontving het nieuwe shirt op Schiphol uit handen van voormalig olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband.

Lotto steunt de Nederlandse sportbonden al zo'n vijftig jaar en was in die rol al een belangrijke geldschieter van de KNWU. Vorige maand werd nog een bedrag van ruim 1,3 miljoen euro overgemaakt aan de wielerunie. Hoeveel met de nieuwe sponsordeal gemoeid is, is niet bekendgemaakt.

De nationale vrouwenploeg rijdt een aantal wedstrijden in het jaar, zoals de Giro Donne en de Ronde van Qatar. Ook op het WK, dat in september in Toscane wordt gehouden, rijden de mannen en vrouwen met de nieuwe naam op het shirt. De veldrijders en talenten worden nog wel ondersteund door Rabobank.

Ancelotti: "Moeilijk om Real af te wijzen"

Carlo Ancelotti wordt beschouwd als een van de mogelijke opvolgers van José Mourinho bij Real Madrid. De huidige trainer van Paris Saint-Germain zou het moeilijk vinden om een aanbod van De Koninklijke af te wijzen.

"Het zou lastig zijn om geen 'ja' te zeggen tegen Madrid", zegt Ancelotti tegen Sky. "Ik weet niet of mijn toekomst bij Real Madrid ligt. In het verleden was ik al dichtbij een akkoord met Real, maar koos ik voor Chelsea."

Chelsea is vermoedelijk de club waar Mourinho volgend seizoen werkzaam is. De Portugees heeft nog een doorlopend contract tot medio 2016 in Madrid, maar stuurt aan op een vertrek. Een terugkeer naar Chelsea zou deuren openen voor Ancelotti.

"Niemand weet wat er in de toekomst gaat gebeuren, maar ik ben blij met PSG en kan hier lang blijven", zegt de Italiaan. "Ik geniet van het leven in Parijs. Ik wil de Ligue 1 winnen en de titel veroveren."

Wenger wil niet naar PSG

Arsene Wenger heeft zijn toekomst verbonden aan Arsenal. De Fransman is niet van plan na dit seizoen bij Paris Saint-Germain te tekenen.

Wenger wordt gezien als mogelijke opvolger van Carlo Ancelotti, die op zijn beurt weer in de belangstelling zou staan van Real Madrid. "Ik wil bij Arsenal blijven als ik het goed doe en als de club vindt dat ik het goed doe", aldus Wenger op een persconferentie.

"Ik wil dat deze club het goed doet. We hebben een gevoelige periode doorgemaakt, maar ik denk dat deze club er goed voor staat met het oog op de toekomst. Ik doe mijn werk met veel betrokkenheid en loyaliteit. Ik doe mijn best voor deze club", aldus Wenger. Arsenal staat momenteel vierde in de Premier League, twee punten voor Tottenham.

Indonesië pakt moslimextremisten op

De Indonesische politie heeft donderdagavond twee mannen opgepakt die van plan waren een aanslag te plegen op de ambassade van Myanmar in Jakarta. Het duo was op een motor onderweg naar hun doel. In een rugzak die ze bij zich hadden werden vijf zelfgemaakte bommen ontdekt.

De arrestatie werd vrijdag bekendgemaakt door brigade-generaal Boy Rafli Amar. De politie heeft al een door de twee gehuurde woning doorzocht. Daar werden nog meer spullen voor het maken van bommen gevonden. Een vrouw en kind die in het pand aanwezig waren werden voor verhoor meegenomen.

De twee, Ahmad Taufik (22) en Sefa Riano (29), wilden met hun geplande aanslag protesteren tegen de behandeling van de Rohingya- moslims in Myanmar. De laatste maanden zijn deze moslims, vooral wonend in de regio Rakhina, doelwit van gewelddaden begaan door de boedhistische meerderheid in Myanmar. Duizenden moslims hebben hun woongebied daardoor al noodgedwongen verlaten.

Vrijdag protesteerden honderden moslims bij de ambassade van Myanmar in Jakarta. Ze schreeuwden leuzen als 'wij willen jihad' en 'stop de genocide in Myanmar'. Ze werden in de gaten gehouden door zo'n tweeduizend man zwaarbewapende oproerpolitie. Pantserwagens en waterkanonnen stonden in straten in de buurt opgesteld.

De boedhisten in Myanmar beschouwen de Rohingya-moslims als illegale immigranten uit Bangladesh. Velen van hen zijn echter in Myanmar geboren en getogen.

Disney vertrekt uit Bangladesh

Het Amerikaanse entertainmentbedrijf Disney gaat stoppen met de productie van kleding en promotieartikelen in Bangladesh. Ook de fabricage in Ecuador, Venezuela, Wit-Rusland en Pakistan wordt stopgezet. Disney wil voor april 2014 weg uit deze landen.

De directe aanleiding voor het vertrek uit het Zuid-Aziatische land was de grote brand die woedde in de fabriek Tazreen Fashions van afgelopen november in Dhaka. Daarbij kwamen 112 mensen om het leven. Vorige week stortte in het Aziatische land een complex in met daarin onder meer kledingfabrieken; het dodental van die ramp staat op ruim 500.

Disney stuurde al in maart een brief naar leveranciers en licentiehouders in Bangladesh om hen op de hoogte te brengen van de beslissing.

Disney vertrekt uit Bangladesh
Disney vertrekt uit Bangladesh (Foto: ANP)

Levante - Deportivo onderzocht vanwege matchfixing

De Spaanse voetbalcompetitie heeft een onderzoek ingesteld naar een wedstrijd tussen Levante en Deportivo la Coruna. Het duel is mogelijk beïnvloed, laat een woordvoerder van de Primera Division vrijdag weten. Het gaat om de ontmoeting van 13 april, toen Deportivo met 4-0 won van de club uit Valencia.

Levante meldt op zijn website volledige medewerking aan het onderzoek te verlenen. De ploeg uit de sinaasappelstad bezet de twaalfde plek. Deportivo is nog niet veilig en staat op de zeventiende plaats slechts een punt boven de degradatiestreep. Matchfixing is een misdaad in Spanje. Het kan betrokkenen een gevangenisstraf opleveren en een club kan uit de competitie genomen worden.

Pasveer een duel geschorst

Remko Pasveer is door de tuchtcommissie van de KNVB voor een duel geschorst. De doelman van Heracles Almelo krijgt die straf naar aanleiding van zijn rode kaart zondag in de uitwedstrijd tegen Feyenoord (6-0). Hij kreeg maandag al eenzelfde voorstel van de aanklager, maar daar ging hij niet mee akkoord.

Pasveer haalde in de Kuip de doorgebroken Ruben Schaken neer. De 29-jarige sluitpost kan nog in beroep tegen de straf, maar hij mist hoe dan ook de derby tegen FC Twente van zondag.

Ajax houdt talentenjacht op Chinese televisie

Ajax heeft zich verbonden aan een grote talentenjacht op de Chinese televisie. In het programma Football Dream gaat de club op zoek naar de beste jeugdspeler van China. De winnaar krijgt een stageplaats in de opleiding van de Amsterdammers.

De talentenjacht heeft een bereik van 1,2 miljard kijkers en wordt dertien zaterdagavonden uitgezonden, meldt Ajax, dat zich net als het Engelse Everton aan het programma heeft verbonden. Directeur marketing Edwin van der Sar, Ronald de Boer en Aron Winter zijn naar China afgereisd voor de lancering.

"Het format sluit perfect aan bij de kernactiviteiten van Ajax. Bij ons is het opleiden van jonge talenten immers onze levensader", laat Van der Sar weten. "Daarnaast is China een van de grootste en meest belangrijke landen ter wereld. We voelen ons als Ajax zijnde dan ook vereerd dat we ons bij Football Dream kunnen aansluiten."

Brussel: Nederlandse economie krimpt nog harder

De Nederlandse economie krimpt dit jaar harder dan eerder verwacht, met 0,8 procent. Eerder dit jaar werd nog uitgegaan van een krimp van 0,6 procent. De voorspelling, onderdeel van de voorjaarsprognose voor de hele Europese Unie, werd vrijdag door de Europese Commissie bekendgemaakt.

Voor volgend jaar gaat de Europese Commissie nu uit van een groei van de Nederlandse economie van 0,9 procent. In februari werd nog een hogere groei van 1,1 procent voorzien.

Mocht de prognose uitkomen, dan is het waarschijnlijk dat het kabinet later dit jaar alsnog flink moet bezuinigen. Na het afsluiten van het sociaal akkoord zette het kabinet-Rutte 2 de bezuinigingen van 4,3 miljard euro nog in de koelkast. Om die bezuinigingen te vermijden was echter een procent extra groei nodig, bovenop de voorspellingen van het Centraal Planbureau van een half procent krimp in 2013 en een procent groei in 2014.

Ratelband vrijgesproken van poging brandstichting

Emile Ratelband is vrijgesproken van een poging tot brandstichting. Dat meldt een RTL-verslaggever via Twitter. Het OM had eerder twaalf maanden cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Ratelband verwachtte van tevoren te worden vrijgesproken.

Ratelband werd verdacht van medeplichtigheid bij een poging tot brandstichting van zijn huis in Huissen. Aanleiding voor de poging tot brandstichting zou een conflict met de verhuurder zijn geweest. De positiviteitsgoeroe werd in maar vorig jaar drie nachten in de cel gezet.

Veel nieuwe misbruikmeldingen

Het vervolgonderzoek van de commissie-Deetman naar misbruik van minderjarige meisjes in de katholieke kerk heeft een stroom van nieuwe meldingen veroorzaakt bij het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK. In de afgelopen maanden meldden zich tientallen slachtoffers, zo heeft het meldpunt vrijdag bekendgemaakt.

Veertig procent van de nieuwe meldingen heeft betrekking op lichamelijk of geestelijk geweld. Een derde kwam van mannen, de rest van vrouwen. Dit jaar kwamen er al 28 meldingen van lichamelijke mishandeling binnen. In 2011 en 2012 ging het nog om respectievelijk vijf en negen gevallen.

Bij het meldpunt zijn nu in totaal over de afgelopen drie jaar bijna 2700 meldingen van misbruik binnengekomen. In verreweg de meeste gevallen (92,2 procent) ging het om seksueel misbruik. De klachtencommissie heeft ruim 1200 meldingen omgezet in een klacht, bijna de helft daarvan is behandeld. In 145 gevallen is een schadevergoeding uitgekeerd.

Viesss Patrick! Jaar cel!

Patrick van der Eem is vrijdag veroordeeld tot een jaar cel voor een ramkraak bij een kledingwinkel in Oosterbeek eind vorig jaar. De rechtbank in Arnhem acht hem schuldig aan de kraak die plaatsvond in de nacht van 30 op 31 december en aan heling van een bestelauto.

Bij de ramkraak zou voor ruim dertigduizend euro aan kleding buit zijn gemaakt. Van der Eem werd bekend door zijn bijdrage aan een uitzending van Peter R. de Vries over Joran van der Sloot. Van der Eem ontlokte Van der Sloot in februari 2008 onthullingen over zijn betrokkenheid bij de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway.

De gesprekken tussen de twee werden opgenomen met verborgen camera's die in de auto van Van der Eem waren aangebracht. Van der Eem is al diverse malen eerder met justitie in aanraking gekomen.

Defiance trekt een miljoen gamers

In een maand tijd hebben een miljoen gamers het online schietspel Defiance gespeeld. Volgens gamebedrijf Trion Worlds houden die spelers zich vooral bezig met het rijden op quads, het veroveren van zogenoemde Arkfalls en het afschieten van de vijandelijke hellbugs. Het schietspel, dat verkrijgbaar is voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3, speelt zich af naast de avonturen in een gelijknamige televisieserie.

De populariteit van het schietspel is volgens Trion Worlds onder meer te danken aan de televisieshow. "Het game- en televisiepubliek bundelen echt hun krachten", stelt het gamebedrijf. In welke mate er overlap is tussen de gamers en de televisiekijkers maakte het bedrijf niet bekend.

Gamers die Defiance erg fanatiek spelen, maken kans om een rol te krijgen in de televisieserie. Defiance draait om het overleven op aarde, nadat een tienjarige oorlog tussen de buitenaardse Votans en de mensen de planeet voorgoed veranderd heeft.


Defiance trekt een miljoen gamers 

Timegate vraagt faillissement aan

De Amerikaanse gamestudio Timegate heeft faillissement aangevraagd. Het bedrijf, medeverantwoordelijk voor het negatief ontvangen schietspel Aliens Colonial Marines, zou tien tot vijftig miljoen dollar schuldig zijn aan vijftig verschillende schuldeisers, variërend van gamebedrijven tot een lokale pizzeria. Dat schrijft gameweblog Polygon op basis van uitgelekte documenten.

Begin dit jaar schrapte Timegate zeker dertig banen. Financiële problemen door het wegvallen van enkele opdrachten waren de aanleiding voor de reorganisatie. De gamestudio zakte verder weg toen een rechter vorige maand oordeelde dat game-uitgever Southpeak Interactive de rechtmatige eigenaar is van de schietspelreeks Section 8 en Timegate 7,3 miljoen dollar schadevergoeding moest betalen.

Timegate werkte aan het schietspel Millenium. Het is niet waarschijnlijk dat deze game nog op de markt komt.


Timegate vraagt faillissement aan 

Doden door 'verhuizing' huis in China

In Centraal-China is een huis ingestort toen dorpelingen bezig waren het van zijn fundering te halen en te verplaatsen.

Zeker vier mensen zijn bij het ongeluk omgekomen. Een onbekend aantal mensen zit vast onder het puin van het ingestorte huis. Dit heeft een woordvoerder van het plaatselijke bestuur vrijdag gemeld.

De Chinese staatsmedia zeiden dat bij de 'verhuizing' van het huis zeker 37 mensen betrokken waren.

Homohuwelijk erkend in Rhode Island

Rhode Island is sinds donderdag de tiende Amerikaanse staat waar homoseksuelen met elkaar in het huwelijk kunnen treden. Gouverneur Lincoln Chafee heeft zijn handtekening gezet onder de wet die het homohuwelijk mogelijk maakt. De wet wordt op 1 augustus van kracht. Het homohuwelijk is in het katholieke Rhode Island zestien jaar lang onderwerp van soms verhitte discussie geweest, aangezien liefde tussen twee mannen of twee vrouwen niet past binnen het christelijke concept van liefde.

Van de staten van New England is Rhode Island de laatste waar het homohuwelijk wordt gelegaliseerd. Negen Amerikaanse staten plus het District of Columbia zijn Rhode Island al voorgegaan: Connecticut, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New York, Vermont en Washington.

ABN AMRO ziet olieprijzen verder dalen

De olieprijzen zullen de komende jaren verder dalen. De Amerikaanse en de Europese economie profiteren daarvan, doordat de lasten voor consumenten en bedrijven dalen. Dat stelt ABN AMRO in een vrijdag verschenen rapport.

ABN AMRO verwacht dat de prijs voor een vat Brent-olie verder daalt van ongeveer honderdtwintig dollar (92 euro) in februari naar zo'n negentig dollar in het tweede kwartaal. Op dit moment staat de olieprijs rond de honderd dollar. ABN AMRO verwacht dat de prijzen de komende twee jaar blijven schommelen tussen de negentig en honderd dollar.

De bank stelt dat de wereldeconomie ongeveer een procent harder kan groeien, als de olieprijs op het huidige niveau blijft. Vooral Amerika en Europa profiteren van de prijsdaling, omdat deze regio's veel olie importeren. Zowel de Verenigde Staten, als de eurozone kunnen de stimulans voor de groei gebruiken. De eurozone krimpt al sinds het tweede kwartaal van vorig jaar. De Amerikaanse groei lijkt af te zwakken door de bezuinigingen van de overheid.

ABN AMRO stelt dat er wel een nadeel zit aan de lage energieprijzen. Investeringen in duurzame energie worden erdoor ontmoedigd, waardoor de wereld afhankelijk blijft van kolen en olie.

'Lohan verlaat afgekeurde afkickkliniek'

Lindsay Lohan heeft de afkickkliniek weer verlaten. Lohan had de rechter beloofd zich uiterlijk donderdag bij een kliniek te melden om daar negentig dagen te blijven, maar de instelling in Los Angeles waar ze naar toe ging bleek van tevoren niet te zijn goedgekeurd.

Nu ze zich niet aan de afspraak houdt, riskeert de actrice een celstraf. Haar advocaat en woordvoerder hebben nog niet gereageerd.

Lohan kwam in de problemen toen ze tegen de politie loog over een aanrijding, terwijl ze nog met voorwaarden uit haar proeftijd te maken had. Ze sloot een deal met justitie en beloofde zich negentig dagen te laten opsluiten in een afkickkliniek.

Defensie werkt aan 'onderwaterinternet'

Defensie en TNO werken aan een project om een onderwaternetwerk op te zetten. Het is de bedoeling dat binnenkort ook beneden de zeespiegel draadloos kan worden gecommuniceerd. Dat zegt een woordvoerder van TNO na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Vorige maand is voor de kust van Callantsoog geëxperimenteerd met het verzenden van data via geluidsgolven in het water. Via verschillende tussenstations op de bodem en op het water wordt een soort 'onderwaterinternet' gecreëerd waarmee uiteindelijk bijvoorbeeld video's gedeeld kunnen worden.

De techniek kan worden ingezet bij bijvoorbeeld mijnenbestrijding of voor surveillancetaken in het water. Met de scheepssonar kan nu alleen het gebied rond het schip worden gescand. Bovendien verraadt de sonar de aanwezigheid van een schip. Behalve TNO en Defensie zijn ook Duitsland, Italië, Noorwegen en Zweden bij het project betrokken.

Vrouw sterft na Russische roulette

Een Zweedse vrouw heeft onlangs op bizarre wijze het loodje gelegd. De 48-jarige uit Göteborg heeft namelijk een potje Russische roulette verloren.

Halverwege maart had het slachtoffer het op een zuipen gezet met een 23-jarige man. De beste man deed een kogel in een revolver en draaide de cilinder rond. Vervolgens zette hij het wapen tegen zijn hoofd en haalde de trekker over.

Er volgde slechts een klik, waarna de Zweed de revolver op tafel legde. Vervolgens zette de vrouw het vuurwapen tegen haar hoofd en haalde zij de trekker over. *PANG!* klonk het, en delen hersens en bloed verspreidden zich door het appartement. Gealameerde ambulancemedewerkers troffen de vrouw meer dood dan levend aan en brachten haar naar het ziekenhuis, alwaar zij even later werd doodverklaard.

De 23-jarige man moest gisteren voor de rechtbank verschijnen wegens doodslag. Hij ontkent echter verantwoordelijk te zijn voor haar dood en zegt kapot te zijn van dit verlies. Volgens hem was hij aan het schijten toen zijn vriendin de trekker overhaalde. Zijn advocaat heeft eraan toegevoegd dat de vrouw al suïcidaal was.

Geen tranen voor Sacha de Boer om laatste journaal

Sacha de Boer verwacht niet emotioneel te worden bij haar laatste achtuurjournaal. De presentatrice is vrijdagavond voor het laatst te zien in het journaal van de NOS. "Een onwerkelijk gevoel. Ik heb daar zo lang gezeten", vertelt ze aan het AD. "En ik wil weg uit die studio, naar buiten! Dus is de laatste dag ook gewoon een werkdag. Zo nuchter ben ik wel. Geen tranen dus."

De Boer vertelt dat haar collega's wel sentimenteel worden. Zo sloeg economieverslaggever Eva Wiessing ineens een arm om haar heen en zei dat ze Sacha gaat missen. "Daar krijg ik wel kippenvel van. Verder heb ik geen dubbel gevoel, want ik loop al langer met het idee van stoppen rond."

Volgens De Boer had ze de 'mooiste journalistieke baan'. "En dat terwijl ik aanvankelijk nooit wilde presenteren. Vooral dat gedoe met uiterlijkheden", aldus de presentatrice. "De juiste make-up, kleding, nette spulletjes, hoe je je haar draagt. Ik heb dat al die jaren een vreselijk gedoe gevonden."

Ondanks dat ze eerder werd gevraagd voor een talkshow, zet ze haar tv-carrière aan de kant om zich te richten op fotografie. De komende tijd is ze niet bezig met televisie. "Voorlopig even niet. Of het moet een Michael Palin-achtig reisprogramma zijn. Als dat over een aantal jaar op mijn pad komt, denk ik: nou, vooruit dan maar!"

In China wordt nog steeds met voedsel geknoeid

In drie maanden tijd zijn in China 904 arrestaties verricht in verband met geknoei met voedsel. De aandacht van de autoriteiten ging in deze periode vooral uit naar malversaties met vlees en vleesprodukten. De komende tijd krijgen vooral zuivelprodukten de aandacht. Dit meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua vrijdag.

Onder de vleesfraudeurs waren lieden die zich toelegden op het injecteren van vlees met water om het meer gewicht te geven. Ook bleken er mensen die ratten- en vossenvlees als schapenvlees verkochten.

Sinds januari zijn 382 gevallen van georganiseerde fraude met vlees geconstateerd. In totaal werd 20 duizend ton onveilig vlees in beslag genomen.

Ambtenaar vervolgd voor fraude bouwproject Sneek

Een ambtenaar van de gemeente Zuidwest-Friesland wordt strafrechtelijk vervolgd voor valsheid in geschrifte. Hij zou een contract rondom een uitbreidingsplan in Sneek hebben vervalst. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De ambtenaar is ontslagen.

Volgens het OM heeft de vervalsing de ambtenaar geen geldelijk gewin opgeleverd en is de gemeente ook niet benadeeld. De partijen die betrokken zijn bij het project worden niet vervolgd, omdat bij geen van hen 'strafrechtelijke betrokkenheid' is gebleken.

De gemeente constateerde in juni vorig jaar dat op het contract van de aannemer 14,1 miljoen euro stond, en op het contract dat de gemeente had een bedrag van 7,6 miljoen euro.

Om 12.00 uur geeft burgemeester Haijo Apotheker een persconferentie over de zaak.

Van Hemert kiest voor ploeg Orie

Roxanne van Hemert verruilt Team Corendon voor de Activiaploeg van Jac Orie. De 22-jarige specialiste op de 1.000 en 1.500 meter zal komende zondag al met haar nieuwe teamgenoten voor een trainingskamp naar Duitsland afreizen.

Van Hemert boekte in haar juniorentijd veel zeges, maar bij de senioren wil het tot nu toe niet lukken. Daarom wilde ze zich aansluiten bij de ploeg van Orie. "Ik vind het bijzonder hoe hij zich in mensen verdiept en daarnaast spreekt zijn wetenschappelijke aanpak me aan. Het is jammer dat ik na mijn juniorentijd niet de stap naar de echte top heb kunnen maken. Ik hoop dat Jac mij daar wel naartoe kan brengen."

De vrouwenploeg van Orie bestaat naast Van Hemert nu uit Diane Valkenburg, Annette Gerritsen, Laurine van Riessen en Pien Keulstra die overgekomen is van Jong Oranje.

FOK!sport foto-onderschrift maandag 29 april

FOK!sport is van start gegaan met een foto-onderschriftcompetitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke week twee nieuwe foto's plaatsen.

Afgelopen dinsdag was de 27e ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was Barbewire met het volgende onderschrift: "Rechterhand op blauw."

Opgave van maandag 29 april

Rafael Nadal won afgelopen zondag het ATP-toernooi van Barcelona en kreeg daar een grote bokaal voor. Wat had Nadal na zijn zege te zeggen? (Foto: Pro Shots)

[NBA] Golden State schakelt Denver uit

De basketballers van Golden State Warriors hebben de tweede ronde van de play-offs in de NBA bereikt. De formatie uit Oakland won donderdag het zesde duel tegen Denver Nuggets met 92-88 en bracht de eindstand in de best-of-sevenserie daarmee op 4-2. Stephen Curry had met 22 punten en acht assists een belangrijk aandeel in de zege.

De volgende tegenstander van Golden State Warriors, dat voor het eerst in zes jaar de tweede ronde bereikt, is San Antonio Spurs. Denver, waar Andre Iguodala topscorer was met 24 punten, was het reguliere seizoen nog als derde geëindigd in de Western Conference.

Brooklyn Nets sleepte een zevende en beslissende wedstrijd uit het vuur tegen Chicago Bulls. De Nets waren in de vijfde ontmoeting nipt met 95-92 te sterk. Deron Williams, Brook Lopez en Joe Johnson scoorden elk zeventien punten. Door de tweede zege op rij maakte de ploeg een 3-1 achterstand ongedaan.

Het beslissende duel wordt zaterdag in Brooklyn gespeeld. De winnaar neemt het in de volgende ronde op tegen titelhouder Miami Heat.

Patricia Paay moest wennen aan seks met jonge man

Patricia Paay heeft eraan moeten wennen om met een jonge man het bed te delen. "Tegenwoordig is de seks wel wat anders geworden", zegt ze in haar nieuwe biografie, waar De Telegraaf uit citeert. "Het is wat harder. Daar kwam ik even achter. Maar het was wel heel prettig, moet ik zeggen. Heel prettig."

De 64-jarige Paay, die vrijdag haar biografie La Paay presenteert, had het moeilijk nadat ze werd gedumpt door Adam Curry. Aandacht van jonge mannen hielp haar enorm. "Ik liep buiten. Het zonnetje scheen, de mannen keken naar me. En ik wist het: wacht eens even, het leven is nog niet voorbij."

De zangeres twijfelde wel of het de juiste manier was om over de breuk heen te komen. Toch dook ze vlak nadat Curry haar aan de kant zette het bed in met een jonge Pakistaan. "Ik dacht - ja, als je dus net in de steek gelaten bent en je gaat een beetje twijfelen aan jezelf en je voelt je als een oude peuk in een asbak uitgedrukt - wel: ik heb het dus nog wel, het komt wel op me af. Het geeft je wel een boost."

Paay heeft geconcludeerd dat een jonge vlam 'de beste therapie' is. "Het is misschien wat plat en ordinair, maar je voelt je wel weer vrouw. En dat was wel weer even nodig na zo'n vernedering."

'Nepvriend' bindt in na telefoongesprek met Joling

Gerard Joling heeft de man die onterecht beweert zijn vriend te zijn het zwijgen opgelegd. De manager van Joling vertelt aan het AD dat de man direct na een telefoongesprek met de zanger zijn Twitter-account heeft verwijderd.

De man zette op zijn account een groot aantal liefdesverklaringen. Joling was er niet van gediend en liet eerder weten juridische stappen te overwegen. De 53-jarige zanger meldt het direct bij de politie, mocht de man weer beginnen met het sturen van liefdesberichten.

Joling zegt de 24 jaar jongere man nooit te hebben ontmoet, terwijl de 'nepvriend' tegen het AD zei dat er sprake was van 'bijna een serieuze liefdesrelatie'. Joling noemde deze uitspraak 'absurd'.

Dertigduizend huisbezoeken om pgb-fraude

Ruim dertigduizend huishoudens kunnen binnenkort een bezoek verwachten van controleurs die bekijken of het geld dat zij ontvangen via het persoonsgebonden budget (pgb) wel volgens de regels wordt besteed. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) wil zo fraude met deze zorggelden voorkomen, bevestigt een woordvoerder vrijdag na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

De controleurs worden preventief ingezet tot eind 2014. Het gaat voornamelijk om mensen die hun pgb aanvragen via een bemiddelingskantoor. Van Rijn kondigde in december al extra maatregelen aan om gesjoemel met pgb's te voorkomen. Zo werden er 22 extra inspecteurs aangesteld die zich fulltime richten op fraude. De staatssecretaris vermoedde destijds dat er voor tientallen miljoen euro's wordt gefraudeerd.

Met een pgb kunnen mensen zelf zorg inkopen. Het systeem is gevoelig omdat de administratie van veel patiënten vaak uit handen wordt gegeven. Voor bemiddelaars is het dan eenvoudig om een deel van het zorggeld in eigen zak te steken.

Het meest recente geval kwam afgelopen week aan het licht. Yvonne B. en haar vriend Ramon B. worden ervan verdacht voor achthonderdduizend euro te hebben gefraudeerd. De fraude ging schuil achter de stichting Vrienden van Tom.

Familie laat lichaam Tsjarnajev ophalen

Het lichaam van de omgekomen Boston-verdachte Tamerlan Tsarnajev is vrijgegeven aan de familie. Dat is gebeurd op instigatie van zijn weduwe, Katherine Russell. Tsarnajevs lichaam is in opdracht van zijn familie donderdag door een begrafenisonderneming opgehaald uit het mortuarium in Massachusetts waar het al ruim een week lag.

Nu het lichaam is overgedragen moet alleen nog een overlijdensakte worden opgesteld. Daarna wordt de doodsoorzaak officieel bekendgemaakt.

Assad verantwoordelijk voor bloedbad soenni-dorp

Het Syrische regime is verantwoordelijk voor een bloedbad dat donderdagavond werd aangericht in het soennitische dorp Bayda. Dit heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vrijdag gemeld.

Syrische regeringstroepen trokken, ondersteund door aan Assad loyale strijdgroepen, een dodelijk spoor door Bayda, een dorpje vlak bij de stad Banias. Volgens het Observatorium zijn minstens vijftig en mogelijk zelfs honderd mensen bij het geweld om het leven gekomen. Onder de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen.

De Syrische Nationale Coaltie sprak vrijdag van 'een grootschalig bloedbad' waarvoor het regime-Assad verantwoordelijk werd gesteld. In het regime maken alawieten de dienst uit. De alawatieten zijn sjiitische moslims.

Benitez: "Dit is mooi voor de club"

Interim-coach Rafael Benitez beleefde donderdag een mooie avond door Chelsea naar de finale van de Europa League te leiden. De trainer die in november de ontslagen Roberto Di Matteo opvolgde, was vooral blij voor de club. "Ik ben hier gekomen om mijn werk te doen. Met deze spelers is dat gemakkelijk. Dit is vooral heel mooi voor de club en voor de spelers", zei hij na de 3-1-zege op het Zwitserse Basel.

Chelsea, dat in de eindstrijd in Amsterdam Benfica treft, stelde de finaleplaats in de tweede helft veilig. "In de eerste helft hadden we ook al twee grote kansen, maar we benutten deze niet. De spelers hebben er voor moeten knokken toen we achter kwamen, maar dat hebben ze met die drie doelpunten heel goed gedaan", stelde Benitez.

'Blokhuijsen kiest voor Corendon'

Jan Blokhuijsen vervolgt zijn schaatsloopbaan bij Team Corendon, de ploeg van coaches Jan van Veen en Renate Groenewold. Dat meldt De Telegraaf vrijdag. Blokhuijsen zou donderdag een verbintenis zijn overeengekomen voor het olympische seizoen.

De 24-jarige Noord-Hollander vertrok eerder dit jaar bij TVM, waar hij botste met trainer Gerard Kemkers. Volgens de verzekeringsploeg trok hij te veel zijn eigen plan.

Afgelopen seizoen werd Blokhuijsen op zowel het NK als EK allround tweede, achter zijn toenmalige teamgenoot Sven Kramer. Op het WK allround stelde hij teleur met een elfde plaats.

Blokhuijsen wordt bij Corendon trainingsgenoot van Renz Rotteveel, Maurice Vriend en Robert Bovenhuis. Ook Marrit Leenstra, Lotte van Beek en Marije Joling staan bij de ploeg onder contract.

Aanslag Boston was gepland op 4 juli

De aanslag die gepleegd werd op de marathon van Boston had eigenlijk op de Amerikaanse feestdag 4 juli moeten plaatsvinden. Dzjochar Tsarnajev, een van de verdachten, zou dat tegenover de politie hebben verklaard, meldde de New York Times.

De Tsjetsjeense broers Tsarnajev worden verdacht van de aanslagen. De broers besloten de aanslag eerder te plegen, omdat de bom eerder klaar was dan verwacht. De oudste broer, Tamerlan Tsarnajev (26), overleed toen geprobeerd werd hem aan te houden. Dzjochar (19) zit vast.

Het oorspronkelijk plan was om een zelfmoordaanslag te plegen. De bommen werden gemaakt in het appartement van de oudste broer, waar ook zijn vrouw en kind woonden.

Op 4 juli wordt in de Verenigde Staten Independence Day (Onafhankelijkheidsdag) gevierd. 15 april, de dag waarop de aanslag waarbij drie doden vielen werd gepleegd, was in Boston ook een officiële feestdag. Op Patriot's Day worden de veldslagen waarmee de onafhankelijkheidsoorlog begon herdacht.

Vraag naar zware zorg stijgt fors

De vraag naar zware zorg voor chronische patiënten is de afgelopen 3 jaar met 50 procent gestegen. Dat meldt de Volkskrant vrijdag op basis van eigen onderzoek. Volgens de krant schatten artsen de toestand van chronische patiënten ernstiger in om voor hen betaalde langdurige zorg te behouden.

De verschuiving van patiënten met een lichte indicatie naar een zware blijkt volgens het dagblad uit cijfers van het Centrum indicatiestelling zorg en het College voor zorgverzekeringen. In 2012 maakten volgens die cijfers 118.000 patiënten aanspraak op zware zorg. Het aantal patiënten met een 'geringe zorgbehoefte' daalde juist.

Vraag naar zware zorg stijgt fors
Vraag naar zware zorg stijgt fors (Foto: ANP)

Mobiel bellen naar 0900-nummer goedkoper

Bellen naar betaalde servicenummers met een mobiele telefoon wordt goedkoper. Een telefoontje naar een 0900 of 18-nummer kost vanaf juli net zoveel als bellen naar een vast nummer. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vrijdag bekendgemaakt.

Vanaf juni 2014 mogen bedrijven met betaalde klantenservicenummers bovendien geen extra kosten per minuut meer in rekening brengen. Per gesprek mag nog maximaal een euro per gesprek aan extra kosten worden gevraagd.

Nu vragen bedrijven vaak nog een apart tarief per minuut bovenop de belkosten. Dat mag straks niet meer. Mobiele bellers betalen soms tot wel 1,30 euro per minuut extra.

Volgens minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) profiteren zowel eenmalige bellers als vaste klanten. "Zo word je als klant niet geconfronteerd met een hoge rekening omdat je moet bellen naar een bedrijf waar je klant van bent", zegt hij in een verklaring.

Moordaanslag op aanklager moordzaak Bhutto

De hoofdaanklager in de zaak over de moord op de Pakistaanse ex-premier Benazir Bhutto is vrijdag op weg naar de rechtbank in Islamabad doodgeschoten. Chaudry Zulfikar werd in zijn auto onder vuur genomen door meerdere schutters die hem vanuit een taxi op de korrel namen. Hij werd in het hoofd, de schouder en de borst geraakt. Hij verloor de macht over het stuur en reed vervolgens een voetgangster dood, zei de politie.

Zulfikars bodyguard heeft op de aanvallers geschoten en naar zijn zeggen een van hen geraakt. Zelf raakte hij gewond. De politie heeft de jacht geopend op de aanvallers, die er na de aanslag in de taxi vandoor gingen.

Bhutto werd in 2007 vermoord. Zulfikar was onderweg naar een hoorzitting over de moordzaak. Ex-president Pervez Musharraf wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Bhutto. Hij zou haar beveiliging niet goed genoeg hebben geregeld. Musharraf heeft de Taliban de schuld gegeven van de moord op Bhutto.

Zulfikar was ook de hoogste aanklager in een zaak die betrekking had op de aanslagen in Mumbai van 2008, waarbij 166 mensen de dood vonden. De moslimextremistische Pakistaanse groepering Lashkar-e-Taiba wordt voor die aanslagen verantwoordelijk gehouden.

Plannen voor speciale veteranenbegraafplaats

Loenen krijgt mogelijk een speciale begraafplaats voor oorlogsveteranen. Ook zijn er plannen voor een herinneringscentrum. Dat zegt directeur van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (V-Fonds) Ton Heerts vrijdag in De Telegraaf. Het project gaat enkele miljoenen euro's kosten.

Het V-Fonds onderzocht onder veteranen of er belangstelling was voor een dergelijke begraafplaats. Bijna een derde van de ondervraagden gaf aan op zo'n plek begraven te willen worden of dit sterk te overwegen.

Volgens Heerts bewijst dat dat de tijd rijp is voor een veteranenbegraafplaats. "We zien dat de maatschappelijke waardering en erkenning voor veteranen toeneemt en daar past dit bij", zegt hij in de krant.

In Loenen is nu ook al het Ereveld, waar 3900 Nederlandse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en gesneuvelden van VN-missies liggen begraven, gevestigd. Op de veteranenrustplaats moet plaats komen voor minstens duizend graven.

Air France-KLM boekt groter verlies

Air France-KLM heeft in het eerste kwartaal 630 miljoen euro verlies geleden. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder was het verlies nog 368 miljoen euro. Het verlies werd vorig jaar nog beperkt door onder meer de verkoop bedrijfsonderdelen. Het operationele verlies werd wel teruggedrongen, van 611 miljoen euro naar 530 miljoen euro. Dat maakte de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij vrijdag bekend.

De omzet van Air France-KLM steeg met 1,3 procent tot 5,7 miljard euro. Dat kwam voornamelijk door de 1,4 procent hogere inkomsten uit passagiersvluchten. Die opbrengsten kwamen uit op 4,5 miljard euro. Het operationele verlies bij dit onderdeel daalde van 515 miljoen euro naar 447 miljoen euro.

De goederenvervoertak van de luchtvaartmaatschappij kreeg een klap door de economische crisis. Air France-KLM vervoerde bijna zeven procent minder goederen, waardoor de opbrengsten daalden tot zevenhonderd miljoen euro. Door kostenbesparingen wist de vliegmaatschappij het verlies toch in te krimpen. Het operationele verlies slonk van zeventig miljoen euro een jaar eerder, naar vijftig miljoen euro.

Het beursgenoteerde bedrijf spreekt van moeilijke en onzekere marktomstandigheden. Air France-KLM handhaaft daarom de doelstellingen voor dit jaar om de kosten en de schuld verder omlaag te brengen.

Patty Brard onderneemt stappen tegen Oerlemans

Patty Brard is van plan stappen te ondernemen tegen Reinout Oerlemans. De producent van Eyeworks heeft het tv-fragment waarin Brard van de duikplank valt in Sterren Springen gebruikt om het buitenland te veroveren.

"Hij beweert overal dat hij goed voor me zorgt, maar ik heb nog altijd geen telefoontje gehad of cheque gezien", vertelt Brard aan het AD. "Sterker, ik heb hem nog nooit gesproken."

Haar jurist bestudeert het contract dat ze tekende voor Eyeworks. "Hij gaat Oerlemans snel benaderen. Het is toch te gek voor woorden dat mijn vergoeding lager was dan die voor Mari van de Ven die in Vliegende Hollanders: Sterren van de Schans uiteindelijk besloot niet te springen!", aldus de presentatrice.

Brard ondervindt nog steeds hinder van haar duik, waarbij ze verkeerd terecht kwam. "Ik zit nog altijd wekelijks bij de chiropractor."

Koperdief steelt nooit meer

Een nog onbekende man is afgelopen nacht in Helmond omgekomen omdat hij niet met zijn handen van andermans spullen kon afblijven. 

Een omstander hoorde rond 02.00 uur een knal en zag een enorme steekvlam bij een voormalige houthandel, waarop ze de hulpdiensten waarschuwde. 

De toegesnelde brandweer vond afgeknipt koperdraad naast het verbrande lichaam van de man. De politie gaat er daarom vanuit dat de man koper aan het stelen was. Door het afknippen van de koperdraad is kortsluiting ontstaan waarna de man in brand is gevlogen. Hij is ter plekke overleden aan zijn verwondingen.

FOK! wat een weer... Een lokale bui

Goedemorgen! Bij onze zuiderburen viel er gisteren enige tijd regen en een klein deel van die neerslag bereikte nog net het zuidwesten van Zeeland. In Limburg vielen er aan het einde van de dag een paar buien en een enkele daarvan ging gepaard met onweer. Elders in het land bleef het droog, maar de wolkenvelden bleven overheersen. Tegen de avond begon het wat breder op te klaren.

Vandaag vinden we de meeste zon aan het strand, maar daar kan vanmiddag een zeewindje opsteken. Landinwaarts gaan zich stapelwolken ontwikkelen en uit deze stapelwolken kan vanmiddag en aan het begin van de avond een enkele bui vallen. De maxima liggen over het algemeen tussen de 14 graden aan zee en 20 graden in het zuidoosten van ons land. Er waait een zwakke tot matige noordelijke wind.

Morgen hebben we even iets meer bewolking, maar zeker na zondag gaan we een aantal zonnige en droge dagen tegemoet met temperaturen die gaan oplopen tot rond de 20 graden. Eindelijk!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Spanje
Vanuit Port Aventura in Spanje maakten Mariska en Steph deze foto in een stralende zon. Het kwik liep er op tot 22 graden.

 

 

 

 

Slayer-gitarist overleden

Jeff Hanneman, een van de oprichters en gitarist van de legendarische metalband Slayer is vandaag overleden. Hanneman was al enige tijd ziek en is vandaag uiteindelijk bezweken aan leverfalen.

Hanneman begon de band in 1981 samen met Kerry King, de andere Slayer-gitarist. Al snel voegden drummer Dave Lombardo en zanger/bassist Tom Araya zich bij hen. In 1983 brachten zij hun debuutalbum  Show no Mercy uit. Het hoogtepunt van de band vormt nog altijd het monumentale album Reign in Blood uit 1986.

Jeff Hanneman laat een echtgenote, een zus en twee broers achter. Hij is 49 jaar geworden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.