Hannibal: Coquilles

Deze review is een recap van Hannibal, aflevering 5 en beschrijft details uit het verhaal. De review bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd!

Hannibal intro

Hannibal: Coquilles (S01E05)

In de vorige afleveringen van Hannibal konden we al zien hoe de gruwelijke moordzaken die profiler Will Graham mag onderzoeken, hun impact op de beste man hebben. Graham wordt geteisterd door angstaanjagende nachtmerries waarin een groot hert een terugkerende factor is. In Coquilles zien we hoe de slopende werkzaamheden nog meer gevolgen voor de geplaagde man hebben. Aflevering 5 van de serie opent in de droomwereld van Graham. Hij loopt blootsvoets over een snelweg in de buurt van Wolftrap (Virginia) met in zijn kielzog zijn trouwe hert. De droom wordt echter ruw verstoord als de sterke arm der wet op komt duiken en Graham beseft dat hij aan het slaapwandelen is. Will gaat op consult bij zielenknijper Lecter, die dit als een uitgelezen kans ziet om tweedracht te zaaien tussen Will en zijn baas Jack Crawford. Lecter stelt dat Graham last heeft post-traumatische stress en voegt daar meteen aan toe dat het Jack Crawford was, die ervoor heeft gezorgd dat Graham zich in die situatie bevindt: "Jack Crawford has gotten your hands very dirty!"

Hannibal 105-1

Graham krijgt echter geen tijd om op zijn lauweren te rusten. Er staat alweer een nieuwe zaak te wachten in Trenton, in New Jersey. In een motelkamer is een stel op gruwelijke wijze vermoord en gepositioneerd als een stel wakende engelen. Crawford denkt in eerste instantie aan de copycat maar Graham heeft meteen door dat het een nieuwe seriemoordenaar betreft. Nadat Lecter in de vorige aflevering al had laten weten aan Jack Crawford, dat hij hem en zijn vrouw graag een keertje te gast had aan zijn etenstafel, en die wens lijkt in deze aflevering al in vervulling te gaan. Nee, wees niet bang, ze leven beiden nog. Lecter bied zijn gasten foie gras als voorgerecht, maar Bella laat duidelijk blijken dat ze geen zin heeft in de lever van een mishandelde gans, maar Jack en Hannibal laten zich de ganzenpate goed smaken. Gelukkig heeft Lecter het hoofdgerecht, naar eigen zeggen, gemaakt van een 'verwaand' varken. Terwijl Graham ontdekt dat de engelenmakende seriemoordenaar een hersentumor heeft, gaat Phyllis 'Bella' Crawford bij Lecter op consult. Bella vertelt de psychiater dat ze onder behandeling is voor kanker, maar dat ze daar haar man niet mee wil opzadelen. Ze geeft aan dat ze bang is dat Jack aanstoot zal nemen aan haar ziekte en wil niet dat hij zich zorgen over haar gaat maken. Lecter laat haar weten dat het haar keuze is en niet die van haar man. Ook Graham gaat voor advies naar Lecter. Terwijl de twee een discussie hebben over de vraag, hoe een hersentumor invloed heeft op de daden van een persoon, weet Lecter het verhaal op een slinkse wijze te verdraaien naar de vraag, of Graham zich verlaten voelt door zijn superieuren. Graham is echter niet op zijn achterhoofd gevallen en lijkt Lecter door te hebben. "Are you trying to alienate me from Jack Crawford?" Lecter houdt zich opmerkelijk stil.

Nadat de seriemoordenaar opnieuw toe heeft geslagen, blijkt dat hij ditmaal iets voor de politie heeft achtergelaten. De door hersentumoren geteisterde mafkees heeft namelijk zichzelf gecastreerd en heeft zijn klok-en-hamerspel onder de aan een muur hangende engel neergelegd. Ook Crawford merkt nu dat Graham niet helemaal zichzelf lijkt te zijn. Als Graham geen antwoord op zijn vragen kan geven en Crawford wat begint te pushen, laat Graham hem weten dat zijn baas beter zelf een antwoord op zijn vragen kan bedenken, als de antwoorden van hem niet voldoen. Het spreekt natuurlijk voor zich dat Crawford, als baas zijnde, niet gediend is van dergelijke opmerkingen. Graham komt tot de ontdekking dat de slachtoffers van onze engelbewarende moordenaar geen onschuldige slachtoffers zijn maar allen al eens op de opsporingslijst van de FBI stonden. De FBI komt vervolgens snel op het spoor van de moordenaar, maar als Crawford en Graham bij de boerderij aankomen waar de man opgroeide zijn ze al te laat. Graham laat Crawford weten dat hij er niet zeker van is of hij nog lang voor de FBI kan werken. Bella Crawford heeft weer een gesprek over haar ziekte met Lecter. Als Jack haar in de wachtkamer van Lecter op staat te wachten is ze echter wel gedwongen om hem op de hoogte te stellen van haar onafwendbare situatie. Als Graham later op kantoor komt om met Jack te praten ziet hij dat de man diep in gedachten is, denkende over hetgeen zijn vrouw al weken voor hem verborgen hield. Graham laat hem weten dat hij nergens naar toe gaat en bereid is om te wachten, tot Jack zover is om over zijn problemen te spreken.

Hannibal 105-2

De oplettende lezers zal het vast al opgevallen zijn, we springen van aflevering drie ineens naar aflevering vijf. Nadat er in Boston namelijk een aanslag was gepleegd, waarbij drie dodelijke slachtoffers te betreuren vielen, besloten Bryan Fuller en NBC dat het 'beter' was om de vierde aflevering van Hannibal over te slaan. In Hannibal: Ceuf draait het namelijk om een vrouw, die kinderen aanzet om andere kinderen te vermoorden. Eerlijk gezegd vind ik het een overdreven en hypocriete manier van reageren. Uiteraard is het verschrikkelijk dat er randdebielen rondlopen die om wat voor reden dan ook besluiten om andere mensen op te blazen. Dat soort volk behoort tot het laagste meest inferieure soort, dat hier alleen maar op de aardkloot rondloopt om zuurstof te misbruiken, die voor normale mensen bestemd is. Maar om dan maar meteen in een tv-serie te gaan lopen hakken, is op zijn zachtst gezegd schijnheilig en hypocriet. Dagelijks vallen er, alleen al in Amerika, vele doden door het misbruik van vuurwapens. Maar als men dan vervolgens gaat zeggen dat men beter wapens kan verbieden staat het halve land op haar achterste poten. Het is schijnbaar minder erg als er, in allerlei andere tv-series, volwassenen worden gedood inplaats van kinderen. De Amerikanen en Canadezen mogen het nu doen met een aantal gecensureerde webisodes, waar alle stoute kinderen vakkundig weggepoetst zijn!

Maar goed, genoeg geluld over wat we niet te zien kregen, terug naar aflevering vijf die wel vertoond werd. In Coquilles keert de serie Hannibal weer terug naar het 'Moordenaar van de Week', alhoewel dat deze keer wel een freak was, die zeker in de ziekelijke wereld van Lecter past. Sterker nog, de manier waarop onze engelbewaarder zijn tweede slachtoffer exposeert, was een duidelijke inspiratiebron voor onze zielenknijpende kannibaal Hannibal. Wat trouwens ook meteen weer een mysterie oplevert. Hoe kreeg één man het voor elkaar wat deze moordenaar deed? Om nog maar te zwijgen over de manier waarop hij zichzelf van het leven beroofde. De echte hoofdrolspeler in deze aflevering kwam trouwens uit een onverwachte hoek. Want wat is die Gina Torres een topactrice. Torres, die in werkelijkheid al 12 jaar getrouwd is met Laurence Fishburne, speelt de sterren van de hemel als Bella Crawford, de vrouw van Jack Crawford (Fishburne). Dit maakt het gesprek dat Bella met haar man Jack heeft, nog net een stukje gevoeliger en realistisch. Een gesprek dat geen enkel getrouwd stel eigenlijk wil voeren.

Hannibal 105-3

Hopelijk krijgen we in de nabije toekomst nog wat te zien van Abigail Hobbs, aangezien die verhaallijn nu wel wat afgekapt lijkt te zijn. We weten tenslotte dat er al een connectie is tussen haar en Lecter. We wachten nu al vol spanning af welke mindfuck Hannibal Lecter volgende week voor ons kijkers in petto heeft.