Hannibal: Amuse Bouche

Deze review is een recap van Hannibal, aflevering 2 en beschrijft details uit het verhaal. De review bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd!

Hannibal intro

Hannibal: Amuse Bouche (S01E02)

Na de indrukwekkende en zeer geslaagde pilot van vorige week zaten we al op het puntje van onze stoelen te wachten op de tweede aflevering van de serie Hannibal. Zo zagen we hoe de jonge FBI-profiler Will Graham en psychiater Hannibal Lecter voor het eerst kennismaken, nadat ze door Jack Crawford te hulp zijn gevraagd in een vastzittende zaak met een seriemoordenaar. Graham weet de moordenaar te pakken te krijgen, maar het feit dat hij hiervoor een vol magazijn met tien kogels in de psychopaat leegde, wordt niet al te licht opgevat.

Crawford eist dat Graham, die nog niet eerder tijdens zijn loopbaan iemand hoefde te doden, zich psychologisch laat evalueren en hij belandt op de sofa van Lecter. Graham vertelt de zielenknijper over zijn gruwelijke hallucinaties en dromen waarin de door hem neergeschoten seriemoordenaar Garrett Jacob Hobbs steeds weer opduikt. Lecter denkt er het zijne van en zorgt ervoor dat Graham weer aan het werk mag. Dat is maar goed ook want er wacht alweer een macabere zaak op hem. In een afgelegen stuk bos wordt een paddenstoelenkwekerij gevonden, waarbij comateuze mensen als potgrond worden gebruikt.

Hannibal 1021

Als Graham de zaak onderzoekt krijgt hij opvallend veel aandacht van een roodharige dame, die zich voordoet als de ouder van één van de kinderen, die de paddenstoelentuin in het bos vonden. Fredericka Lounds blijkt echter een ranzige riooljournalist te zijn, die er met haar website Tattlecrime ook nog eens voor zorgt, dat de moordende tuinier aan de FBI weet te ontsnappen. Dat Lounds een onbetrouwbaar kreng is, blijkt wel als ze stiekem de sessie van Graham en Lecter probeert op te nemen. Uiteraard is de sluwe Lecter daar te slim voor en hij zorgt dat de opname van hem en Graham wordt gewist. "You’ve been terribly rude, Miss Lounds, What’s to be done about that?"

De FBI komt ondertussen apotheker Eldon Stammitz op het spoor, nadat zijn laatste slachtoffer nog levend in de kofferbak van zijn auto wordt aangetroffen. Het leidt tot een bloedstollend kat-en-muisspel waarbij Graham de creep Stammitz - levend - uit weet te schakelen en zo op het nippertje het leven van Abigail Hobbs weet te redden. Na dit laatste incident mag Graham weer plaatsnemen op de sofa van Lecter en bekend, na enig aandringen van Lecter, dat hij stiekem toch wel heeft genoten van het doodschieten van Hobbs. Graham walgt van zichzelf, maar Lecter weet het op de voor hem zo vertrouwde manier te relativeren: "God kills all the time. Are we not created in his image?"

Hannibal 1022

Nadat we bij de pilot al aardig onder de indruk waren van het werk van Bryan Fuller, weet hij in de tweede aflevering van deze spannende thrillerserie de lat nog hoger te leggen. Fuller is duidelijk een liefhebber van de boeken van Thomas Harris en heeft het verhaal op subtiele wijze naar de huidige tijd verplaatst. Zo is roddeljournalist Freddie Lounds, die overigens in de boeken van Harris een man was maar dat terwijde, in Fullers bewerking een blogger die haar eigen misdaadsite heeft. Ook ademt de serie dezelfde dreigende sfeer uit als destijds het geval was bij Silence of the Lambs. Als we Lecter, samen met Jack Crawford, een smakelijke vleesmaaltijd zien nuttigen, vraag je jezelf toch stiekem af of er niet een volksteller bij Lecter aan de deur heeft gestaan.

Hannibal is een serie waarbij we wekelijks een moordenaar de revue zullen zien passeren, maar ook de rode draad in het verhaal, de band tussen de door empathie geteisterde agent Graham en de sluwe kannibalistische moordenaar Lecter, speelt een grote rol in dit verhaal. Liefhebbers van vooral de eerste films met Hannibal Lecter zullen deze serie, die later dit jaar ook op één van de RTL-zenders te zien zal zijn, dan ook zeker weten te waarderen. Mads Mikkelsen speelt de sterren van de hemel als de sinistere psychiater Lecter, die tegelijkertijd sympathiek als dreigend overkomt en waarvan je eigenlijk nimmer weet wat hij van plan is. Zo laat hij Freddie Lounds weten dat zij een onbeschofte vrouw is en weten allemaal wat Lecter doet met onbeschoft volk. Ook de opmerking die Lecter na het etentje met Crawford maakt spreekt boekdelen: “Next time bring your wife. I’d love to have you both for dinner.

Hannibal 1023

Nietzsche schreef het destijds al in Beyond Good and Evil: "Anyone who fights with monsters should take care that he does not in the process become a monster. And if you gaze for long into an abyss, the abyss gazes also into you." Agent Graham lijkt daar in elk geval van op de hoogte te zijn en net als de 4,36 miljoen Amerikaanse kijkers, kunnen ook wij bijna niet wachten tot de aflevering van volgende week verschijnt.