DVD: The Tourist

Als achtergrond het romantische Venetië, op de voorgrond twee van Hollywoods mooiste acteurs: Angelina Jolie en Johnny Depp. The Tourist is een film die voor drie Golden Globes is genomineerd (Beste acteur, Beste actrice en Beste film) en daarmee toch redelijk hoge ogen gooit. De immer charmante Depp en immer beeldschone Jolie kruisen de degens in deze mooie actiefilm.

Mooi is het goede woord in deze context; bijna alles in de film is mooi. We beginnen in Parijs, gaan naar Venetië en zien daar haast alleen maar mooie mensen. We volgen Elise (Jolie) die in Parijs geniet van een fijn ontbijt als ze een briefje ontvangt. Het Engelse Scotland Yard houdt deze vrouw in de gaten. Ze willen dan ook graag weten wat op het briefje te lezen staat, als ze het terras verlaat. De schrijver van het briefje heeft haar echter het schrijfseltje in de fik laten steken. Omdat dat de ober het met water blust, blijven er nog wat bruikbare stukjes over die later door een agent van Scotland Yard vernuftig worden ontcijferd.

The Tourist screenshot

Elise gaat vanuit Parijs met de trein op weg naar Venetië. Daar moet ze iemand uitzoeken die lijkt op de man die haar het briefje schreef. Ze komt uit bij de Amerikaanse wiskundeleraar Frank (Depp) die als toerist lekker door Europa aan het reizen is. De twee raken bevriend en Frank weet niet wat hem overkomt wanneer een schitterende vrouw als Elise met hem om wil gaan. Al snel blijkt dat Elise een mysterieus geheim met zich meedraagt en Frank wil niets liever dan hier achter komen en haar het hof maken. Langzaam maar zeker lukt dit en ontstaat er een romance die bruut wordt verstoord doordat ze achterna gezeten worden door Interpol, de Italiaanse politie en Russische huurmoordenaars. Niet bepaald 'a walk in the park', zoals ze in het Engels zeggen. Scotland Yard probeert al jarenlang - onder leiding van Inspector John Acheson (Paul Bettany) - een grote crimineel te pakken die Engeland maar liefst 722 miljoen pond aan belasting schuldig is. Daartoe zijn ze tot alles in staat; ze achtervolgen Elise omdat zij in contact staat met deze grote dief en zijn bereid hem neer te schieten als dat nodig is.

The Tourist screenshot

The Tourist is in veel opzichten een heel aardige film. Angelina Jolie speelt Elise met alle klasse die de vrouw in zich lijkt te hebben; de rol lijkt wel op haar lijf geschreven. In iedere scène ziet ze er oogverblindend uit. Bij Johnny Depp moet je eerst wennen aan het feit dat hij eens niet een Engels accent heeft, hij praat 'gewoon' Amerikaans. Daarnaast denk je het eerste half uur: "wanneer gaat hij nou eens iets geks doen?", dat komt natuurlijk door zijn vorige rollen. Af en toe sluipt er wel iets typisch Depps in zijn rol, wat natuurlijk erg leuk en herkenbaar is. Zo loopt hij wel heel erg Jack Sparrow-achtig over de Venitiaanse daken en zijn er de droge grappen die we van hem gewend zijn. Dan is er het mooie Venetië dat zorgt voor een schitterende ambiance met zijn herkenbare kanalen en mooie gebouwen.

The Tourist screenshot

Dan is er het verhaal. The Tourist kijkt erg lekker weg, - dat om te beginnen - het is een actiefilm gecombineerd met een vleugje romantiek. De acteurs zijn goed gecast en passen prima in hun rol. Hetgeen ontbreekt is eigenlijk de spanning, in de film is wel spanning aanwezig, maar niet de spanning die zorgt dat je op het puntje van je stoel zit. In het verhaal zit ook weinig verrassing, wat erg jammer is omdat dit een film is waar eigenlijk veel meer in had gezeten. Desalniettemin is het een prima film om een avondje op te vullen als er niets op televisie is.

Extra's

The Tourist kent ook een aantal extra's zodat je iets langer van de film kunt genieten. Zo is er het - haast onvermijdelijke - audiocommentaar van de regisseur, maar die wordt vaak overgeslagen. Wel leuk zijn de documentaires "A Gala Affair", "Bringing Glamour Back" en de bloopers. Helaas duren de bloopers wat kort, maar is het wel leuk om te zien dat de grote acteurs goed met elkaar samen lijken te werken. De documentaires zijn ook zeker het kijken waard. In "A Gala Affair" wordt het grootse gala dat in de film te zien is van a tot z belicht en zie je hoe de makers zo iets groots hebben kunnen filmen. "Bringing Glamour Back" gaat vooral over de kleding die in de film te zien is. Werkelijk alles is tot in de puntjes verzorgd en de beide hoofdrolspelers zien er fantastisch uit. Vooral Angelina Jolie schittert in iedere jurk die ze aan heeft. Erg leuke extra's die je even langer in Venitiaanse sferen houdt.