FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 juni 2011

Gemeente steunt FC Den Bosch

De gemeenteraad van Den Bosch heeft laten weten de plaatselijke FC te steunen. Tijdens een college bleek dat een kleine meerderheid achter FC Den Bosch stond: 22 tegen 17 stemmen. De coalitiepartijen uit de Brabantse stad waren niet voor de redding van de club, maar lokale partijen steunden de club wel.

FC Den Bosch moet op korte termijn voldoen aan enkele voorwaarden die de gemeente heeft gesteld, wil deze een lening van 1,6 miljoen euro kwijtschelden en de aankoop van het jeugdcomplex doorzetten.

Eerder vandaag werd RBC Roosendaal failliet verklaard. BV Veendam zou ook op het randje balanceren, terwijl HFC Haarlem in het verleden al ter ziele ging.

Kuijt: "Schrok van de aanslag op Van Persie"

Dirk Kuijt was allesbehalve te spreken over de doldrieste tackle van Diego Lugano op de enkels van Robin van Persie tijdens de oefeninterland tegen Uruguay (1-1 gelijkspel).

"Dat hoort niet op een voetbalveld thuis. Ik schrok enorm van die actie op Van Persie. Als Robin zijn been ook maar iets later wegtrekt, dan heb je een soortgelijke situatie als tegen Italië (toen Van Persie geblesseerd raakte, red.)", stelde Kuijt in gesprek met SBS 6. "Niemand zit daar natuurlijk op te wachten."

"Maar als team zijn we daar goed mee omgegaan. Ook Van Persie zelf, die natuurlijk door het lint ging. Maar wij zijn niet terug gaan schoppen", benadrukte de aanvaller van Liverpool FC die zelf de 1-1 maakte.

De omstandigheden waren niet geweldig. "Maar dat is voetbal. Dit soort dingen kan je ook in een kwalificatiereeks tegenkomen. De ploeg ging er professioneel mee om. Een voorbeeld is dat je voor de wedstrijd tien minuten moet wachten en dat eerst het volkslied van Uruguay wordt gespeeld... Dat maak je hier dus mee."

Rotterdam laatste stad voor ov-staking

Het openbaar vervoer in Rotterdam ligt donderdag de hele dag plat. Woensdag reden er in Den Haag geen trams en bussen en dinsdag werd in Amsterdam gestaakt.

De acties richten zich tegen de door het kabinet aangekondigde bezuinigingen op het openbaar vervoer. Het kabinet wil met de openbare aanbesteding van het ov in de grote steden 120 miljoen euro besparen. Daarnaast wilde verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) aanvankelijk nog eens 45 miljoen bezuinigen, maar dat bedrag is maandag gehalveerd.

Volgens de vakbonden verdwijnen door de maatregelen tientallen bus-, tram- en metrolijnen en neemt de kwaliteit van de dienstverlening af. Ook worden honderden gedwongen ontslagen verwacht. De drie bedrijven voerden al drie keer eerder actie. In februari en april buiten de spits om en begin mei in de ochtendspits.

De Fast Ferry van Hoek van Holland naar de Maasvlakte vaart wel volgens de normale dienstregeling. De RET-directie laat weten niet het niet eens te zijn met de actie en betreurt dat de reiziger hier de dupe van is.

Legionellabacterie in koelwater ziekenhuis Alkmaar

In het koelwater van een van de drie koeltorens van het Medisch Centrum Alkmaar is een verhoogd aantal legionellabacteriën aangetroffen. De koeltoren is onmiddellijk buiten gebruik gesteld, laat het ziekenhuis weten.

Het water in de open koeltoren is niet aangesloten op de watervoorziening van het ziekenhuis, maar wordt alleen gebruikt om apparatuur te koelen. Door de koeltoren stil te leggen is het besmettingsgevaar geweken, stelt het ziekenhuis.

De aangetroffen legionellabacterie is van het type 2-14, een lichte variant. Vooralsnog hebben zich geen patiënten gemeld met klachten. Huisartsen in de regio Alkmaar is gevraagd extra alert te zijn als patiënten zich melden met klachten als verkoudheid of longontsteking.

Tien doden bij beschietingen Misurata

Bij beschietingen van de Libische stad Misurata zijn woensdag tien mensen om het leven gekomen en 24 gewond geraakt. Dat heeft een arts van het Hikma-ziekenhuis in Misrata gezegd.

Volgens de arts probeerden Libische regeringstroepen de stad van drie kanten binnen te gaan. De aanval werd echter afgeslagen door de opstandelingen. Daarop werd de stad beschoten door de troepen van Gadhafi. Hierbij kwamen tien mensen om.

Het aantal doden is het hoogste op een dag sinds de opstandelingen enkele weken geleden de regeringstroepen naar de rand van de stad wisten te drijven. Misrata wordt sinds die tijd belegerd en kan slechts via de haven worden bevoorraad.

Alle Wii U games op een rijtje

Wii U is inmiddels het meest besproken item van de E3 op FOK!games en daarom gaan we even de games voor Wii U op een rijtje zetten. Het lijstje is opgedeeld in drie delen: bevestigd, zeer waarschijnlijk en mogelijk. Daarnaast hebben we nog een rijtje met speelbare techdemo's.

Bevestigd

  • Pikmin 3
  • Smash Bros.
  • Lego City Stories
  • Darksiders II
  • Ninja Gaiden: Razor's Edge
  • Batman: Arkham City
  • New Ubisoft FPS IP
  • New Ubisoft multi-sports family IP
  • Ghost Recon Online
  • Assassin's Creed
  • Rabbids
  • Metro Last Light (trailer getoond, nog niet bevestigd)

Zeer waarschijnlijk

  • Aliens: Colonial Marines (trailer getoond, nog niet bevestigd)
  • Dirt (trailer getoond, nog niet bevestigd)
  • Tekken (trailer getoond, nog niet bevestigd)
  • FIFA
  • Battlefield
  • Madden NFL

Mogelijk

  • BioShock (Ken Levine was een van de sprekers tijdens de conferentie)
  • Zelda HD (een van de demo's)
  • New Super Mario Bros. Mii (een van de demo's)
  • Guitar Hero (volgens Pachter)

Demo's  

  • Chase Mii
  • Shield Pose
  • Zelda HD
  • New Super Mario Bros. Mii
  • Battle Mii

Verdere versobering zorgpakket

Als het aan minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers ligt, dan wordt het basispakket in de zorg volgend jaar nog verder versoberd. Vrijdag legt zij haar voorstellen voor aan de ministerraad, maar op veel punten zou al overeenstemming bereikt zijn.

Mensen met psychologische klachten gaan 31 euro per consult betalen, dit is nu nog 10 euro. Ook daalt het aantal sessies dat vergoed wordt van 8 naar 5. Patiënten met zware psychische klachten kunnen een eigen bijdrage tussen de 175 en 250 euro per jaar tegemoet zien.

Ook mensen die fysiotherapie nodig hebben komen voor hogere kosten te staan. Het aantal zelf te betalen behandelingen stijgt van 12 naar 20. De vergoeding voor hulp bij het stoppen met roken of op het gebied van diëten vervalt helemaal.

Om de zorgverzekeraars in staat te stellen de nieuwe regelingen te implementeren in hun premies, moeten ze voor 1 juli door de Tweede Kamer worden goedgekeurd. Dan kunnen de plannen per 1 januari 2012 ingaan.

"Gesink hoefde niet diep te gaan"

Robert Gesink behaalde vandaag in de tijdrit in het Criterium Dauphiné een 23e plaats. De Rabobank-renner eindigde op bijna drie minuten van ritwinnaar Tony Martin, een groot verschil, maar ploegleider Adrie van Houwelingen is tevreden over het resultaat.

"Naar de maatstaven van vandaag is dit natuurlijk niet heel goed, maar met de verschillen tussen Robert en de mogelijke Tour-concurrenten zijn we in dit stadium niet echt ontevreden," zei Van Houwelingen op de site van de Rabobank. Gesink eindigde achter Bradley Wiggins, Cadel Evans en Jurgen Van den Broeck, maar bleef een concurrent als Ivan Basso voor.

"Robert is nog niet super, dat is ook helemaal niet erg. Hij kan beter en hij zal ook beter worden de komende tijd. Daar maken wij ons helemaal geen zorgen over. En Robert ook niet. Het komt echt wel goed," zei Van Houwelingen die hoop put uit de tussentijden. "Het tweede deel van de tijdrit verliep een stuk beter dan het eerste. Dat is een teken dat het met zijn reserves wel goed zit. Robert hoefde niet diep te gaan."

PVV neemt geen genoegen met boete voor illegaal

De PVV neemt 'absoluut geen genoegen' met alleen een boete voor mensen die illegaal in Nederland verblijven. PVV-Kamerlid Sietse Fritsma wil dat illegalen in vreemdelingenbewaring worden gesteld en daarna het land worden uitgezet. Dit is een 'keiharde voorwaarde' aan minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA), zegt Fritsma.

Volgens de NOS werkt Leers aan een voorstel waarin illegalen niet de cel in hoeven, maar slechts een boete krijgen. Een woordvoerder van Leers wilde dit nieuws woensdagavond niet bevestigen.

In het gedoogakkoord dat VVD, CDA en PVV sloten is op aandringen van Geert Wilders vastgelegd dat illegaliteit strafbaar wordt. Eind maart hekelde de Europese Commissie deze maatregel, die 'disproportioneel' zou zijn.

Volgens Fritsma is het voor de PVV van cruciaal belang dat illegalen worden vastgezet en niet na het betalen van een boete weer de straat op gaan. "Als blijkt dat het problematisch is om ze via een strafrechtelijke maatregel vast te zetten, dan kunnen ze in vreemdelingenbewaring met het oog op uitzetting worden gesteld. Dit is een harde eis van de PVV."

Uitslag Uruguay - Nederland

Vanavond stond in Montevideo de oefenwedstrijd tussen Uruguay, dat zich voorbereidt op de Copa America, en Nederland op het programma. In de reguliere speeltijd werd het door late doelpunten van Luis Suarez en Dirk Kuijt 1-1. Strafschoppen moesten beslissing brengen, aangezien beide ploegen streden om de Copa Confraternidad. Uruguay won de strafschoppenserie en hield daardoor de bokaal in eigen land.

Beide landen begonnen niet echt overtuigend aan de wedstrijd, maar werden in één klap op scherp gesteld na een belachelijk harde tackle van Lugano. De aanvoerder van Uruguay ging met twee benen vol op de enkels van Van Persie, maar de scheidsrechter zag de harde charge over het hoofd. Op slag van rust leken de Zuid-Amerikanen op voorsprong te komen via Suárez. De oud-Ajacied werd echter onterecht teruggefloten wegens buitenspel. Niet veel later kreeg Afellay een enorme kans om de score te openen, maar Muslera redde knap op de inzet van onze landgenoot.

Na rust duurde het lang voordat het duel weer op gang kwam. Pas in de laatste minuten kwam de wedstrijd weer tot leven. Cavani passeerde Boulahrouz erg simpel, sprintte Heitinga voorbij en zijn voorzet kwam uiteindelijk voor de voeten van Suárez. De spits wist de bal achter Krul, die opnieuw een prima wedstrijd keepte, te schieten. Uruguay leek de winst binnen te hebben, maar in de slotminuut kopte Kuijt een hoekschop van Schaars achter keeper Muslera.

Een strafschoppenserie moest beslissing brengen wie de Copa Confraternidad mee naar huis mocht nemen. Van Persie en Elia misten namens Oranje en zodoende won Uruguay de serie met 4-3.


Uruguay *

1 -1

Nederland

 82' Suárez
  90+1' Kuijt
 
 Gele kaart: Pérez, M.Pereira, (Uruguay), Strootman, De Jong, Bruma, (Nederland)
 
Stadion: Estadio Centenario, Montevideo
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Pittana (Arg)
 
Opstelling:   Opstelling:
Muslera
M.Pereira
Lugano (Victorino/79)
Godín
Cáceres
Cavani
Pérez (Eguren/63)
Arévalo
Ramirez (Lodeiro/45+1)
Suárez (A. Pereira/88)
Forlán (Hernández/78)
  Krul
Boulahrouz
Heitinga
Mathijsen (Bruma/46)
Pieters
Kuijt (Elia/90+3)
de Jong (Maduro/65)
v. Persie
Strootman (Schaars/61)
Afellay
Huntelaar (L. de Jong/81)

Man zwaargewond bij schietpartij in Rotterdam

Bij een schietpartij in Rotterdam is een man zwaargewond geraakt. Hij werd neergeschoten op de kruising van de Vallettastraat en de Kenitrastraat in Rotterdam-Alexander. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

Het slachtoffer werd naast zijn auto gevonden. Hij is naar het ziekenhuis gebracht, zijn toestand is kritiek. In de buurt van het incident vonden agenten twee auto's die vermoedelijk van de verdachten zijn. Naar hen wordt gezocht.

Hogere schadevergoeding EU voor boeren

De Europese Unie heeft woensdag het aanbod voor een schadevergoeding voor boeren die slachtoffer zijn geworden van de EHEC-uitbraak verhoogd naar 210 miljoen euro. Eerder bood Eurocommissaris voor landbouw Dacian Ciolos nog 150 miljoen euro. Landen als Spanje, Italië en Frankrijk vonden dat aanbod echter te laag.

Het voorgestelde bedrag is nog steeds lager dan de totale schade die de boeren zeggen te hebben geleden. Zij schatten dat ze meer dan vierhonderd miljoen euro zijn misgelopen en de verwachting is dan ook dat de telers een hogere schadevergoeding eisen. De boeren zien als gevolg van de EHEC-uitbraak tonnen komkommers, tomaten en paprika's in pakhuizen en op de velden verrotten. Consumenten zijn bang dat de groenten besmet zijn met de dodelijke E.coli-mutatie.

Boerenorganisatie Copa-Cogeca verwierp het nieuwe aanbod van Ciolos direct. "Er moet meer geld worden vrijgemaakt om de sector uit deze diepe crisis te trekken", aldus de organisatie.

'Gadhafi deelde erectiepillen uit voor verkrachting'

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), Luis Moreno Ocampo, onderzoekt of de Libische leider Moammar Gadhafi erectiepillen heeft uitgedeeld aan Libische manschappen om zo de verkrachting van vrouwen te bevorderen. Dat heeft hij woensdag op een persconferentie gezegd.

Ocampo is er 'steeds meer' van overtuigd dat Gadhafi vrouwen wilde straffen door verkrachting als wapen in te zetten. Dit zou een nieuwe methode zijn om angst te zaaien en de bevolking onder de duim te houden.

Volgens Ocampo hebben ooggetuigen bevestigd dat de Libische regering containers met erectie bevorderende medicijnen heeft aangeschaft 'om de mogelijkheid tot verkrachting te verhogen'. "We proberen uit te vinden wie hierbij betrokken is", aldus Moreno Ocampo.

"We krijgen belangrijke informatie. In sommige gebieden zijn zo'n honderd mensen verkracht. De kwestie is: kunnen we deze verkrachtingen toeschrijven aan Gadhafi of is het iets dat is gebeurd in de kazernes", aldus de aanklager.

Half mei heeft Moreno Ocampo de rechters van het ICC gevraagd om arrestatiebevelen uit te vaardigen voor Gadhafi, zijn zoon Seif al-Islam en de chef van de veiligheidsdienst. Ze worden beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid. Rechters zijn nu bezig met het evalueren van de bewijzen en moeten nog een besluit nemen over de arrestatiebevelen. Als de bevelen worden uitgevaardigd, dan gaat Moreno Ocampo mogelijk verkrachting meenemen in zijn zaak.

'Illegalen hoeven niet de cel in'

Mensen die illegaal in Nederland verblijven hoeven niet de cel in, maar krijgen slechts een boete. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) presenteert dit plan volgens de NOS over een maand. Een woordvoerder van de bewindsman wil de berichtgeving niet bevestigen.

In het gedoogakkoord dat VVD, CDA en PVV sloten is op aandringen van Geert Wilders vastgelegd dat illegaliteit strafbaar wordt. Dit zou betekenen dat organisaties die hulp bieden aan deze groep ook in overtreding zijn, een consequentie die vooral bij de christelijke achterban van het CDA slecht viel.

Door illegaliteit als een overtreding aan te merken en niet als een misdrijf kunnen illegalen direct het land uit worden gezet en hoeven ze niet eerst de cel in. Eind maart oordeelde de Europese Commissie dat het strafbaar stellen van illegaal verblijf de Europese procedures die de terugkeer van illegalen moet bevorderen ondermijnt. De maatregel zou 'disproportioneel' zijn.

Man vast na beschieten van vader en zoon in Limburg

Een 22-jarige man is woensdagavond opgepakt nadat hij in het Limburgse Born twee mannen had beschoten. De 52-jarige vader en zijn 25-jarige zoon bleven hierbij ongedeerd. Dat meldt de politie.

Het incident vond rond 18.30 uur plaats in de Van Drimbornstraat. De man uit Buchten, die ruzie had met de vader en zoon, kwam de straat inrijden, stapte uit voor de woning van de twee waarna een woordenwisseling en een handgemeen ontstond. Op een gegeven moment rende de man naar zijn auto en pakte een vuurwapen. Hiermee schoot hij enkele malen gericht op het tweetal waarna hij zich uit de voeten maakte.

De wijkagent uit Buchten stelde de ouders van de verdachte op de hoogte. Samen konden zij de Buchtenaar overreden om naar zijn ouderlijk huis te komen, waar hij werd ingerekend.

Nadal en Murray verder op Queen's

Rafael Nadal en Andy Murray zijn met een overwinning begonnen aan het grasseizoen. De nummer één van de wereld bereikte de volgende ronde op Queen's door de Australische qualifier Matthew Ebden met 6-4, 6-4 te verslaan. Murray, in Londen als tweede geplaatst, had drie sets nodig om de Belg Xavier Malisse van zich af te schudden: 6-3, 5-7, 6-3.

Nadal en Murray staan daarmee direct in de achtste finale. In de eerste ronde hoefde de beste acht van de plaatsingslijst namelijk nog niet in actie te komen. Nadal speelt in de volgende ronde tegen de Tsjech Radek Stepanek. Janko Tipsarevic uit Servië is de volgende tegenstander van Murray.


Nadal en Murray verder op Queen's (Foto: Novum)

Bolt start in Oslo op 200 meter

Usain Bolt start morgen in Oslo (Diamond League) op de 200 meter. De 24-jarige Jamaicaanse sprinter liep dit seizoen tot dusver alleen de 100 meter. Op beide nummers is hij wereldrecordhouder met respectievelijk 9,58 en 19,19 seconden.

"Mijn laatste 200 meter dateert van een jaar en een maand geleden. Het is nog altijd mijn favoriete afstand. Die zit voor altijd in mijn hoofd. Ik train er al jaren specifiek op en werk hard aan de perfectionering. Sinds ik Michael Johnson zag op televisie wilde ik olympisch kampioen worden op de 200 meter,” aldus Bolt.

Doden bij busongeluk Turkije

Bij een busongeluk in de Turkse provincie Giresun zijn woensdag 10 mensen om het leven gekomen. Dat hebben de Turkse autoriteiten bekendgemaakt.

De bus raakte een verkeersbord, sloeg vervolgens om en vloog in brand. Volgens gouverneur Dursun Ali Sahin zat een aantal passagiers vast in de bus. Zij verbrandden levend. Twintig andere inzittenden liepen brandwonden op, van wie een aantal zeer zware. Sahin zei te vrezen dat het dodental nog stijgt.

De bus was van Istanbul onderweg naar Trabzon, een stad aan de Zwarte Zee. De autoriteiten zijn een onderzoek gestart.

NAVO en Rusland oneens over raketschild

De NAVO en Rusland zijn het woensdag opnieuw niet eens geworden over de plannen van de NAVO voor de bouw van een raketschild. NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zei echter optimistisch te zijn. Hij is van mening dat de verschillen kunnen worden gladgestreken.

Volgens Rasmussen komen het bondgenootschap en Rusland 'nader tot elkaar' en ligt een akkoord over een samenwerking binnen handbereik. De Russische minister van defensie Anatoly Serdjukov zei echter niets te zien in een plan waarbij twee aparte raketverdedigingssystemen worden gebouwd - een van de NAVO en een van Rusland - en informatie wordt uitgewisseld. "Dat ligt ons niet", aldus de minister. Hij meent dat dit kan leiden tot een nieuwe wapenwedloop.

Rusland beschouwt het raketschild dat de VS in Europa willen bouwen als een mogelijke bedreiging voor de nationale veiligheid van het land. De Russen overwegen een voorstel van de NAVO om deel te nemen aan het raketschild, maar eisen wel dat het systeem gezamenlijk wordt onderhouden. De NAVO heeft deze eis van de hand gewezen.

Rasmussen spoorde Rusland aan om een 'positieve samenwerking met de NAVO aan te gaan en zich te richten op reële gevaren voor de veiligheid in plaats van spoken uit het verleden die al lang niet meer bestaan'. "Het zal hard werken worden, maar ik ben nog steeds optimistisch. Ik denk dat we uiteindelijk een oplossing kunnen bereiken", aldus de secretaris-generaal.

Serdjukov zei dat hij, ondanks zijn waarschuwing, gesprekken met de NAVO blijft voeren. "We hebben nog niet alle mogelijkheden besproken met de NAVO", aldus de minister.

Sedoc met zege naar hoorzitting

Gregory Sedoc moet morgen voor zijn hoorzitting naar het Instituut Sportrechtspraak wegens overtreding van de dopingreglementen. Vandaag won hij een internationale wedstrijd in het Duitse Kassel.

Sedoc won de 110 meter horden in een tijd van 13,55. Hij moet bij de hoorzitting verschijnen omdat vorige maand duidelijk werd dat de atleet in achttien maanden tijd drie keer in de fout was gegaan met zijn whereabouts, zodat hij dopingtests misliep. Sedoc loopt het risico voor twee jaar geschorst te worden, wat zou betekenen dat hij ook de Olympische Spelen kan vergeten.

De laatste overtreding was in februari, toen Sedoc op het laatste moment alsnog een startplek kreeg bij een grote internationale indoorwedstrijd in Stuttgart. Hij besloot de late uitnodiging aan te nemen, maar vergat de verandering van plannen door te geven. "Ik was niet op de plek waar ik zou moeten zijn, maar iedereen heeft me kunnen zien lopen in Stuttgart. Ik begrijp dat er regels zijn, maar je kunt ook overdrijven", zo kijkt hij vooruit naar de hoorzitting.

De Atletiekunie moest hierna de zaak melden Instituut Sportrechtspraak. Tot de hoorzitting mocht Sedoc echter blijven lopen. Sedoc liep vervolgens in Hoorn naar 13,44 seconden, genoeg om te voldoen aan de WK-limiet en slechts eenhonderdste van een tel boven de limiet voor de Olympische Spelen. Daarna slaagde Sedoc er niet meer in dat niveau te halen. "Mijn vorm is hard weggezakt. Ik ben flink ziek geweest. Het eist zijn tol. Waar ik ook ben of kom, iedereen heeft het erover. Na mijn blessurejaar 2010 ben ik dit seizoen beter dan ooit. Ik pendel tussen Almere en Papendal, ben altijd binnen een half uur controleerbaar. Natuurlijk speelt donderdag dag en nacht door mijn hoofd. Ik ben bang dat ik wedstrijden ga missen, terwijl atletiek mijn leven is."

Twee nieuwe elementen in periodiek systeem

Twee nieuwe chemische elementen zijn officieel erkend door een internationale commissie van scheikundigen en natuurkundigen. De twee elementen, die nog geen naam hebben, krijgen nummer 114 en 116 in het periodiek systeem der elementen.

Het totaal aantal bekende elementen staat echter op 114, omdat de elementen 113 en 115 nog niet officieel zijn goedgekeurd, aldus Paul Karol van de Carnegie Mellon University. Karol is voorzitter van de commissie die gaat over de erkenning van nieuwe elementen.

De nieuwe elementen, die minder dan een seconde hebben bestaan, werden ontdekt bij experimenten in 2004 en 2006. Twee lichtere elementen werden op elkaar afgevuurd, in de hoop dat ze aan elkaar zouden blijven plakken. De elementen bestonden minder dan een seconde, waarna ze uit elkaar vielen. "Het is een atoom per keer", aldus Karol.

De wetenschappers die hebben bijgedragen aan de ontdekking van de elementen zijn gevraagd een naam voor de elementen te verzinnen. De huidige cijfers waarmee de elementen worden aangeduid verwijzen naar het aantal protonen in de atoomkern.

Olifanten op hol in India; één dode

Twee wilde olifanten zijn woensdag in de Indiase stad Mysore, in de zuidelijke deelstaat Karnatake, op hol geslagen. Daarbij is een man omgekomen en een aantal mensen gewond geraakt.

Op beelden van tv-zender New Delhi Television is te zien hoe het lichaam van een man door een olifant wordt vertrapt. Ook een koe kreeg het zwaar te verduren. Persbureau Press Trust of India meldde later dat een van de dikhuiden was ingesloten op een boerderij. De andere werd met verdovingspijltjes onder zeil gebracht. Het is onduidelijk hoeveel personen precies gewond zijn geraakt.

Jaarlijks komen in India honderden mensen om het leven door wilde dieren die naar steden trekken. Het leefgebied van de dieren neemt af en om aan voedsel te komen trekken ze steeds verder stedelijke gebieden in.


Olifanten op hol in India; één dode (Foto: Novum)

Frankrijk staakt berging Airbus

Na zes weken is een einde gemaakt aan de berging van een toestel van Air France dat in 2009 tijdens een vlucht van Brazilië naar Frankrijk in de Atlantische Oceaan stortte. Onderminister van vervoer Nathalie Nosciusko-Morizet sprak woensdag met lof over de vondst van de zwarte dozen en de lichamen van 127 slachtoffers.

Onderzoeksbureau BEA liet dinsdag weten dat het onderzoeksschip zijn werkzaamheden op 3 juni heeft beëindigd.

De Airbus A330-200 stortte in 3,5 minuut naar beneden en kwam uiteindelijk op ongeveer vijftienhonderd kilometer van het Braziliaanse vasteland in de Atlantische Oceaan terecht. Gedurende de duikvlucht functioneerden de motoren van het toestel wel en reageerden ze ook op commando's van de piloten.

Bij de crash hebben mogelijk verkeerde meetwaarden van de snelheidsmeters, de 'pitotbuizen', een rol gespeeld. Volgens BEA weken de meetwaarden ongeveer een minuut lang af op het moment dat het vliegtuig te maken kreeg met hevige turbulentie. Vermoedelijk zijn de pitotbuizen verstopt geraakt door ijskristallen. De problemen met de pitotbuizen zijn echter niet de enige oorzaak van de crash.

Alle 228 inzittenden van het vliegtuig kwamen om het leven.

Bleker akkoord met Rusland over export groente

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) heeft een overeenkomst gesloten met Rusland om een einde te maken aan het importverbod voor groente en fruit. Naar alle waarschijnlijkheid kunnen telers vanaf volgende week hun producten weer naar Rusland vervoeren, meldt een woordvoerder van de staatssecretaris.

Nederlandse en Russische deskundigen gaan samen alle groenten die naar Rusland geëxporteerd worden testen op de EHEC-bacterie. Zo moet gegarandeerd worden dat er niets mis is met de Nederlandse producten.

Nederland exporteert jaarlijks voor tweehonderd miljoen euro aan groente en fruit naar Rusland. Door het importverbod dat Rusland vorige week instelde verliezen telers in deze drukke periode wekelijks vijftien miljoen euro, becijferde Bleker.

De Europese Commissie onderhandelt ook met Rusland om het importverbod ongedaan te maken.

[E3] Tigerblood in Sly 4 gameplay-trailer

Tijdens de E3-persconferentie van Sony werd Sly Racoon: Thieves in Time onthuld. We wisten dat het eraan kwam, er zaten immers hints naar het vierde deel van de serie in The Sly Collection. Op de conferentie kregen we helaas geen gameplay te zien. GTTV is nu de redder in nood.

De nieuwe Sly wordt niet gemaakt door Sucker Punch, zij concentreren zich op dit moment op de inFAMOUS-serie. Sly 4 ligt in handen van Sanzaru Games, die eerder verantwoordelijk waren voor de bovengenoemde Collection. Als grote fans van de serie vond Sanzaru het jammer dat er niets mee gedaan werd. Een prototype was voldoende om zowel Sony als Sucker Punch te overtuigen om de IP uit te lenen.

Sly Racoon: Thieves in Time komt uit in 2012. Bekijk de eerste gameplay-trailer hieronder: een baasgevecht met een tijger-dictator.

Scholiere (14) toont tietjes aan gymleraar

Deze week diende voor de rechtbank van het Vlaamse Leuven het proces tegen een hitsige gymleraar. De 31-jarige man vroeg twee leerlinges tijdens het chatten hun tietjes te laten zien. Een van de meisjes ging hierop in; het andere meisje weigerde.

De bewuste leraar gaf tussen augustus en november 2009 gymles op een middelbare school in het Belgische Tienen. Hier leerde hij twee 14-jarige meisjes kennen, met wie hij via internet een gesprek aanknoopte. De gesprekken werden steeds pikanter en uiteindelijk vroeg hij de meisjes hem hun ontluikende borstjes te laten zien. Een van hen gaf gehoor aan het verzoek en gunde haar gymleraar een blik in haar nog jonge boezem.

Het laatste gesprek ging echter nog een stuk verder. De beste man zat namelijk piemelnaakt achter zijn pc. Het tienermeisje dat met hem chatte schrok hier zo van, dat ze bij haar ouders en grootouders aan de bel trok. Deze schakelden hierop direct de politie in.

"De beklaagde heeft duidelijk gehandeld om zijn eigen driften te voldoen en niet deze van derden of minderjarigen", sprak de rechter. Aangezien de docent nog geen strafblad had, is hij veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast moet hij zijn computer regelmatig laten controleren en wordt hij verplicht een leertraject 'dader seksueel geweld' volgen. Ook moet hij de meisjes 850 euro schadevergoeding betalen en mag hij geen contact hebben met minderjarigen die geen familie zijn.

[MotoGP] Spies verlengt bij Yamaha

Ben Spies zal ook volgend seizoen uit gaan komen voor het MotoGP-team van Yamaha. De Amerikaan rijdt dit jaar voor het eerst voor het fabrieksteam van het Japanse merk en heeft zodanig veel indruk gemaakt dat hij bij kon tekenen.

De inmiddels 26-jarige Spies werd in het verleden voor Suzuki vier keer kampioen in de Amerikaans Superbikes voor hij in 2009 in zijn eerste seizoen voor Yamaha de titel in de World Super Bikes greep. Daarna haalde het Japanse merk hem naar de MotoGP waar hij bij het team Tech 3 gestald werd om ervaring op te doen. Dit jaar komt Spies uit voor het fabrieksteam van Yamaha waarvoor hij zevende staat in het kampioenschap met 36 punten.

Regisseur verdedigt omstreden clip Rihanna

Regisseur Anthony Mandler snapt niets van de ophef rond de nieuwe video van Rihanna, Man Down. In de clip wordt de suggestie gewekt dat de zangeres een man neerschiet, nadat hij haar heeft verkracht. Diverse belangengroepen willen dat de video verboden wordt.

De regisseur stelt dat veel mensen de kracht van clips om taboes te doorbreken onderschatten. "Ik ben opgegroeid in de tijd dat Madonna met heel controversiële video's kwam", zegt de regisseur tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. In de clip is geen bloed te zien en ook de moord zelf wordt aan de verbeelding overgelaten.

Mandler en Rihanna hebben zich bewust ingehouden om mensen niet voor het hoofd te stoten. Toch kan de regisseur de controverse wel waarderen. "De clip doet precies wat Rihanna en ik voor ogen hadden. Mensen praten nu over een onderwerp waar toch een taboe op rust."

Sinds de video uitkwam is hij ruim twaalf miljoen keer bekeken. Veel kijkers veroordelen Rihanna voor het gebruik van geweld, anderen prijzen haar omdat ze het misbruik van vrouwen aan de kaak stelt.


Schieten en tieten, wat wil een man nog meer?

Pippa's kont niet de lekkerste

Pippa Middleton lijkt toch niet het mooiste vrouwelijke achterwerk van Groot-Brittannië te hebben. De jongere zus van Kate werd door velen getipt als kanshebber in de jaarlijkse Rear of the Year-wedstrijd, waarin bekende Britten strijden om de titel voor de mooiste kont.

Sinds de bruiloft van prins William en Kate Middleton raakt de Britse pers niet uitgeschreven over Pippa. Op Facebook werd voor haar bips een speciale pagina aangemaakt. Ook kreeg ze een aanbod van vijf miljoen dollar om in een pornofilm te spelen.

"Er zijn een hoop stemmen voor haar binnengekomen na de bruiloft", vertelt de organisator van Rear of the Year aan de Britse krant Daily Telegraph. "Maar tussen toen en nu zaten maar zes weken, en andere beroemdheden kregen meer stemmen."

De 50-jarige presentatrice Carol Vorderman ging bij de vrouwen met de titel aan de haal. "Ik ben heel verrast en gevleid dat ik heb gewonnen", laat ze weten. "Zeker in deze fase van mijn leven."

Pippa's kont
Toch niet de lekkerste kont (foto: Novum)

Van der Gun moet weg bij promovendus Swansea

Cedric van der Gun speelt volgend seizoen niet meer voor Swansea City. De 31-jarige Nederlander kreeg vandaag te horen dat zijn aflopende contract bij de naar de Premier League gepromoveerde club niet zal worden verlengd. Van der Gun speelde bij Swansea 35 competitiewedstrijden, waarin hij drie keer scoorde.

Van der Gun kwam direct na zijn komst in 2009 nog veel aan spelen toe. Dat veranderde toen trainer Paulo Sousa werd vervangen door Brendan Rodgers. Afgelopen seizoen kwam Van der Gun nog maar tien keer in actie, waarvan negen keer als invaller.

Na het vertrek van Van der Gun staan er met Dorus de Vries, Ferrie Bodde en Kemy Agustien bij Swansea nog drie Nederlanders onder contract. De club uit Wales speelt volgend seizoen voor het eerst sinds 28 jaar op het hoogste niveau.

Apple inspireert interface Skyrim

Als je de agenda-app op je iPhone opent denk je niet gelijk aan Elder Scrolls V: Skyrim, maar Apple's design ideeën hebben het team achter Skyrim wel degelijk geïnspireerd.

Skyrims lead-designer Craig Lafferty vertelde aan CVG hoe de verandering aan de menu's in de game beïnvloed is door Apple.

"We zijn allemaal grote Apple-fans, dus een strakke user-interface was een van de dingen die we erg graag wilden. We wilden het erg natuurlijk maken en het een goede afwerking geven."

"We hebben alles zo ontworpen dat het geheel natuurlijk en uitnodigend is. Het is niet dat we specifiek beïnvloed zijn door Apple, we wilden wegblijven van het saaie spreadsheetgevoel en zorgen voor een leuk en natuurlijk ontwerp. Aangezien je als speler vaak in het menu zit moet het leuk zijn om het menu te gebruiken."

[E3] Pachter: Guitar Hero komt voor de Wii U

Hoewel Activision in februari de stekker uit hun Guitar Hero-serie trok, blijft de achterdeur op een kier staan om in de toekomst nog games te kunnen maken voor de eens zo grote muziekgamereeks. Sterker nog, Michael Pachter, analist bij Wedbush, meent dat er een nieuwe Guitar Hero-versie zal komen voor de aangekondigde Wii U-console van Nintendo.

Pachter liet aan GameTrailers weten tijdens de E3 gesproken te hebben met "de mensen die Guitar Hero runnen", en daar zou hij te weten zijn gekomen dat er een nieuwe Guitar Hero-titel zal verschijnen voor de Wii U.

"Ik liep naar buiten met iemand die Guitar Hero runt, en ik zei dat ik niet kon geloven dat het niet te spelen zal zijn op de Wii U. Daarop liet hij weten dat het wel op de Wii U te spelen zal zijn, maar dat het nog niet aangekondigd zou worden."

Pachter verontschuldigde zich in het interview nog wel even voor het lekken van deze informatie...

Gelekt FIA-rapport zorgt voor beroering

De World Motor Sport Council van de FIA nam afgelopen vrijdag het besluit om de Grand Prix van Bahrein weer op de Formule 1-kalender te plaatsen. Het rapport van de vice-president van de FIA Carlos Gracia dat hiervoor de basis vormde is uitgelekt en zorgt nu voor veel beroering.

Gracia meldt in het rapport dat het dagelijks leven in Bahrein weer volledig normaal is en dat zelfs als er nog iets gebeurt de veiligheid van iedereen gegarandeerd kan worden. Hij werd echter rondgeleid door regeringsfunctionarissen en kreeg daarom alleen de positieve zijde voorgespiegeld.

De oppositie in Bahrein is dan ook niet te spreken over het rapport. "Het is alsof je in de 'Twilight Zone' stapt als je het rapport leest. De FIA mag dan wel zeggen dat er geen mensenrechten zijn geschonden, maar er zijn tenminste 31 Bahreinse burgers omgebracht en honderden zijn gemarteld en gevangen gezet," zei Ricken Patel, campagneleider van de oppositie.

"De Formule 1 baseert zijn beslissing op een gevaarlijk onverantwoordelijk rapport en de beslissing wordt nu bestreden door de teams. De Formule 1 moet zich onmiddelijk terug trekken uit Bahrein als het niet wil dat z'n reputatie voor altijd is beschadigd."

Gracia zegt in de Spaanse krant AS zich van geen kwaad bewust te zijn. "Ik kan alleen maar spreken over wat ik zag en dat was totale rust. Er was een officiële kant aan mijn bezoek, maar ik heb ook over straat gelopen en dat voelde volledig normaal. Men was aan het winkelen of aan het werk. Niets dat mijn aandacht greep."

Politie zoekt rukkende parkeerneger

De Californische politie is naarstig op zoek naar een zwarte man die een weerloze vrouw de stuipen op het lijf heeft gejaagd. Na een wilde achtervolging parkeerde de man uiteindelijk naast de vrouw, om zich vervolgens voor haar ogen te bevredigen.

De politie, die bewakingsbeelden heeft vrijgegeven van de rukkende neger, heeft verklaard dat het slachtoffer op 23 mei werd achtervolgd in El Segundo. De beste man reed in een blauwe Lexus sportwagen enkele straten achter de vrouw aan.

Uiteindelijk stopte de vrouw op de parkeerplaats van een drogisterij. Direct parkeerde de man zijn bolide naast de vrouw. Vervolgens nam hij zijn ongetwijfeld enorme fallus in zijn handen en gaf er voor de ogen van de vrouw een slinger aan.

De vrouw vloog hierop de winkel binnen, maar werd achtervolgd door de donkere man. Uiteindelijk verloor het slachtoffer hem uit het oog. De dader, die wordt omschreven als een zwarte man van tussen de 35 en 45 jaar, is nog voortvluchtig.

Rukkende neger
De rukkende neger, compleet met oordopjes

Overnamegeruchten Nokia houden aan

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft volgens geruchten interesse in de Finse mobieltjesfabrikant Nokia. Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal woensdag.

Een woordvoerder van Samsung wilde niet reageren. "Het lijkt op een marktgerucht en wij geven geen commentaar op geruchten." Ook Nokia wilde niets kwijt. De overnamegeruchten rond Nokia houden aan. Vorige week deed het gerucht de ronde dat Microsoft geïnteresseerd was in het Finse concern.

Nokia maakte vorige week nog bekend dat de omzet in het tweede kwartaal fors lager zal uitvallen dan eerder werd gedacht. Dat is onder meer het gevolg van lagere verkoopvolumes en gedaalde prijzen van mobiele telefoons.

Nokia ondervindt hevige concurrentie op de smartphonemarkt van Apple en Google. Het aandeel Nokia is sinds 9 februari met maar liefst 46 procent gedaald.

Overnamegeruchten Nokia houden aan
Overnamegeruchten Nokia houden aan (Foto: ANP)

Verlinde verzorgt theatertour Gordon

Zanger Gordon gaat volgend jaar met zijn mannengroep Los Angeles the Voices de theaters in. De tour onder de naam Because We Believe bestaat uit twintig theaterconcerten. Albert Verlinde is de producent ervan. Hij maakte de samenwerking woensdag bekend.

De concerten zijn van 25 januari tot en met 12 maart in onder meer Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Groningen te zien. Naast Gordon maken Remko Harms, Roy van den Akker, Richy Brown en Peter Strykes deel uit van Los Angeles the Voices.

Verlinde verzorgt theatertour Gordon
Verlinde verzorgt theatertour Gordon (Foto: ANP)

Manzano nieuwe trainer Atlético Madrid

Gregorio Manzano is aangesteld als nieuwe trainer van Atlético Madrid. De 55-jarige Spanjaard is de opvolger van de onlangs vertrokken Quique Sanchez Flores. Voor Manzano, die een contract tekent voor een jaar, wordt het zijn tweede periode bij Atlético. Hij loodste de club in het seizoen 2003/04 naar de zevende plaats in de Primera Division.

Manzano was afgelopen seizoen nog trainer van Sevilla, waar zijn contract niet werd verlengd. Eerder was hij werkzaam bij onder meer Real Mallorca, Racing Santander, Malaga en Real Valladolid. De ervaren coach kwam in beeld bij Atlético nadat eerste keus Rafael Benitez had bedankt voor de eer.

Trailer: Attack the Block

Distributeur eOne maakte vandaag bekend dat de Briste alien invasion film Attack the Block deze zomer ook in Nederland te zien zal zijn. De film gaat over een groep tieners in Zuid-Londen wiens woonomgeving wordt verstoord door een buitenaardse invasie. Brutale opdonders dat ze zijn, nemen ze het op tegen de aliens.

De makers van de film, waaronder schrijver en regisseur Joe Cornish, hebben op YouTube een reeks featurettes verzameld. Daartussen vind je ook deze video, waarin Cornish iets vertelt over de achtergrond van de film:

Attack the Block is in ons land te zien vanaf 21 juli. 

Oud zwembad bij Purmerend afgebrand

De brandweer laat het voormalige zwembad De Wilgenhoek in het Noord-Hollandse Zuidoostbeemster woensdagavond gecontroleerd uitbranden. Het behoorlijk grote complex is niet meer in gebruik, en er is geen noodzaak meer om het pand te behouden, zegt een politiewoordvoerder.

De brand werd rond 16.20 uur gemeld. Het zwembad ligt niet ver van een woonwijk in Purmerend, die overlast ondervindt van de rook. In het complex is asbest verwerkt, maar dat is nog niet neergeslagen, zegt de woordvoerder. In het voormalige zwembad liggen verder geen gevaarlijke stoffen opgeslagen. Wel is het verstandig ramen en deuren te sluiten, aldus de zegsman.

Voor de grote brand is de hulp van brandweerkorpsen uit diverse omliggende plaatsen ingeroepen. Verwacht wordt dat de brand nog enkele uren woedt.


Oud zwembad bij Purmerend afgebrand (Foto: Novum)

Polen en Oekraïne volgens UEFA klaar voor EK

De Europese voetbalbond UEFA heeft geen twijfels meer over de organisatie van het Europees kampioenschap 2012 door Polen en Oekraïne. Een jaar voor de start van het toernooi moeten beide landen weliswaar nog veel doen, maar de UEFA vertrouwt erop dat alles op tijd klaar is. "We twijfelen er geen moment aan dat Polen en Oekraïne klaar zullen zijn voor het EK", aldus secretaris-generaal Gianni Infantino vandaag in Warschau.

De UEFA was drie jaar geleden aanmerkelijk minder positief gestemd over de vorderingen in beide gastlanden. "Onze eerste rapportages kleurden inderdaad rood, donkerrood zelfs", aldus Infantino. "Nu hebben we nog maar een paar rode puntjes. Polen en Oekraïne zijn op dit moment voor 80 procent klaar voor het EK."

Infantino liet wel weten dat de bouw van twee stadions in Polen enige vertraging heeft opgelopen.

NS hoeft chipsysteem niet aan te passen om korting

De NS hoeft de techniek van de OV-chipkaart niet aan te passen om bestaande kortingsregelingen te kunnen behouden. Dat schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) woensdag aan de Tweede Kamer.

Met de OV-chipkaart is het voor reizigers met een voordeelurenabonnement niet mogelijk voor een deel van de reis na 09.00 uur korting te krijgen. Met papieren kaartjes kan dat wel door voor het gedeelte van de reis na 09.00 uur een apart vervoersbewijs te kopen. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent wilde dat reizigers met een kortingskaart automatisch korting zouden krijgen voor het deel van de reis in de daluren.

Schultz van Haegen wil de NS geen verdere eisen opleggen vanwege de technische beperkingen van het ov-chipkaartensysteem en de 'gewenste duidelijkheid' voor reizigers. Bovendien kunnen reizigers volgens haar ook voordeel hebben van de opvolger van het voordeelurenabonnement.

De NS stopt eind volgend jaar met de verkoop van papieren kaartjes. Hoe vind jij de OV-chipkaart? Reageer op onze poll!

Man steekt zich in brand in Roemenië

Een gepensioneerde man van 59 in Roemenië heeft zich woensdag voor het presidentieel paleis in Boekarest in brand gestoken. Een andere man dreigde zelfmoord te plegen. Beide personen zouden met hun actie hebben willen protesteren tegen de levensomstandigheden in Roemenië.

De pensionado is met brandwonden in het ziekenhuis opgenomen, maar verkeerde in een stabiele toestand. Voordat hij zich in brand stak zou hij een leus tegen de president hebben geroepen.

De andere man beklom een elektriciteitsmast voor het paleis en dreigde zes uur lang een einde aan zijn leven te maken. Nadat de politie op hem had ingepraat kwam hij naar beneden. De 27-jarige man klaagde dat hij zijn huur niet kon betalen.

Na het ontvangen van een noodlening van twintig miljard euro in 2009 voerde de Roemeense regering strenge bezuinigingsmaatregelen in.

Kalisse vervolgt loopbaan in Roemenië

Moussa Kalisse zet zijn loopbaan voort in Roemenië. De vleugelspits tekende voor Targu Mures, dat afgelopen seizoen als tiende eindigde in de Roemeense competitie. Kalisse was transfervrij, nadat zijn contract bij FC Dordrecht niet verlengd werd.

De 27-jarige aanvaller uit Bodegraven kwam de afgelopen zes seizoenen uit voor FC Dordrecht. De Schapenkoppen namen hem over van Sparta Rotterdam, waar hij als prof debuteerde. Kalisse, die 246 duels in de Jupiler League speelde en daarin 56 keer scoorde, kon ook naar Excelsior. In Rotterdam lag een tweejarig contract voor hem klaar, maar de grillige buitenspeler gaf de voorkeur aan een buitenlands avontuur.

Excelsior legt weer drie spelers vast

Excelsior heeft weer drie spelers gestrikt voor komend seizoen. De doelmannen Michael Termijn en Jordy Deckers moeten gaan strijden met Wesley de Ruiter, wiens komst definitief is afgerond, om de plek onder de Kralingse lat. Ook spits Mick van Buren speelt vanaf de zomer op Woudestein.

Excelsior was enkele dagen geleden al rond met De Ruiter, die overkomt van FC Utrecht. Vandaag werden ook twee andere keepers vastgelegd. Michael Termijn is afkomstig uit de eigen A1, terwijl Jordy Deckers van Ajax komt. Hij speelde eerder drie duels in de Jupiler League namens Telstar en Almere City FC. Een andere goalie, Cees Paauwe, vertrekt definitief. Zijn contract wordt niet verlengd.

Spits Mick van Buren komt van de A1 van Feyenoord en krijgt een kans bij de selectie van de nieuwe trainer John Lammers. Van Buren stond ook in de belangstelling van diverse amateurclubs.

Voorts heeft de club Tim Eekman en Tim Vincken een nieuw contractvoorstel gedaan. Feyenoord zal na de voorbereiding vermoedelijk ook nog spelers naar Kralingen sturen. Op dit moment komen Bart Schenkeveld, Ricky van Haaren, Jordy Clasie, Kaj Ramsteijn, Shabir Isoufi en Miquel Nelom hiervoor in aanmerking. De laatste vier speelden afgelopen seizoen al voor Excelsior. Al deze spelers krijgen echter eerst de kans Feyenoord-trainer Mario Been te overtuigen.

Tandenkliniek waarschuwt voor 'bleachorexia'

Steeds meer mensen zijn obsessief bezig met het bleken van hun tanden. Dat meldt de Amsterdamse tandenkliniek Wit woensdag. Bij de kliniek komen wekelijks mensen met 'bleachorexia'. Zij hebben spierwitte tanden, maar nemen daar geen genoegen mee en willen nog een behandeling.

De kliniek schrikt soms van de staat van het gebit van de bleachorexiapatiënten die bij de kliniek aankloppen voor een behandeling. De kliniek raadt een behandeling dan af, omdat het obsessieve gedrag schadelijk is voor de tanden. Het alsmaar blijven bleken van het gebit kan leiden tot aantasting van het glazuur en gevoelige tanden.

Tandartsen en mondhygiëniste hebben volgens Wit voldoende kennis om mensen te adviseren of een bleekbehandeling raadzaam is, maar beautyspecialisten niet. De kliniek pleit daarom voor een keurmerk voor tandheelkundige organisaties die zich bezighouden met het bleken van tanden.

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) bevestigt dat het voorkomt dat mensen doorslaan met het bleken van hun tanden. "Maar we moeten het probleem niet groter maken dan het is", zegt een woordvoerder. Volgens hem zijn Nederlanders over het algemeen juist heel bewust bezig met hun gebit. "Mensen doen er goed aan met hun tandarts te overleggen als ze hun tanden overwegen te bleken."

De term bleachorexia is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Volgens de Amsterdamse kliniek kampen veel patiënten ermee omdat ze zich spiegelen aan de spierwitte gebitten van filmsterren.

Werkstraffen geëist voor strandrellen

Tegen twee verdachten van betrokkenheid bij de strandrellen in Hoek van Holland zijn woensdag werkstraffen geëist. De twee worden ervan verdacht een aandeel te hebben gehad in de rellen op het strandfeest Sunset Grooves in de zomer van 2009.

Volgens het Openbaar Ministerie maakten de twee deel uit van een groep hooligans die op het feest de politie en de bezoekers in gevaar heeft gebracht. De groep gebruikte volgens justitie geweld tegen de politie en dreef agenten zo in het nauw dat zij genoodzaakt waren tientallen schoten te lossen. Een 19-jarige man kwam om toen hij door politiekogels werd geraakt.

Tegen een van de twee verdachten, een man van 20, eiste het OM woensdag een werkstraf van 240 uur. De ander, een 19-jarige man, hoorde tweehonderd uur werkstraf tegen zich eisen. Justitie eiste tegen beiden ook een voorwaardelijke celstraf. Vorig jaar werden ook al enkele hooligans veroordeeld voor de rellen.

Later op de dag staan nog twee andere verdachten terecht. De rechtbank in Rotterdam doet op 22 juni uitspraak.

Syrische ambassadrice zegt geïmiteerd te zijn

De Syrische ambassadrice in Frankrijk Lamia Shakkour is het slachtoffer geworden van iemand die zich op tv-zender France 24 voor haar heeft uitgegeven. Dat zei Shakkour woensdag in een interview met de Franse zender BFM. Een vrouw maakte dinsdag in een uitzending van France 24 het ontslag van Shakkour bekend.

"Ik ben compleet verrast", aldus Shakkour. Ze beschuldigde France 24 ervan 'de Syrische ambassadrice te hebben geïmiteerd' en dreigde met juridische stappen tegen de zender. Staande voor een afbeelding van de Syrische president Bashar Assad - op eigen verzoek - zei Shakkour aan te blijven als ambassadrice zolang Assad dat wil.

De valse verklaring die dinsdag op het gerenommeerde France 24 werd afgelegd benadrukt nog eens de complexiteit van de berichtenstroom uit Syrië, waar de regering een strenge controle op informatie heeft en buitenlandse verslaggevers zijn uitgezet.

FC Groningen gunt Metaj stap naar VVV

Shkodran Metaj kan waarschijnlijk transfervrij weg bij FC Groningen. De linksback annex linkermiddenvelder staat in de belangstelling van VVV-Venlo, meldt Voetbal International.

Metaj heeft in Groningen nog een contract tot medio 2012. Mede daardoor is het niet erg logisch dat de noorderlingen de 23-jarige speler verhuren aan VVV. "Het is voor hem het beste aan voetballen toe te komen", geeft Hans Nijland toe.

De algemeen directeur van Groningen vervolgt zijn betoog in het weekblad: "Wij zullen ons in deze kwestie zeker niet lastig opstellen. Verhuren heeft geen zin, aangezien zijn contract nog maar één jaar doorloopt."

"We proberen eenzelfde constructie te creëren als rond Jeroen Veldmate, die naar Sparta Rotterdam ging. Een transfervrije overname waarbij we wel het recht bedingen om hem onder gunstige voorwaarden te kunnen terughalen", heldert Nijland op.

'Matavz moet El Hamdaoui bij Ajax vervangen'

De transfer van Mounir El Hamdaoui naar Fulham lijkt rond te zijn. De aanvaller komt over van Ajax waar hij na het vertrek van coach Martin Jol op de reservebank belandde. In Engeland kan hij herenigd worden met de oefenmeester die eerder deze week in Londen neerstreek. Hij moet de Amsterdammers 4,5 miljoen euro op gaan leveren.

Ajax wil de Marokkaan graag verkopen, omdat hij niet overweg kan met trainer Frank de Boer. Als opvolger werd lange tijd AZ'er Kolbeinn Sigthorsson genoemd, maar AZ verlangt meer dan de drie miljoen die de Amsterdammers willen betalen. Daarom lijkt nu Groningen-spits Tim Matavz in beeld te zijn. De Sloveen moet zeven miljoen euro kosten en De Boer heeft al de toezegging gekregen dat hij het hele bedrag dat aan El Hamdaoui verdiend wordt mag investeren.

Mariska van Kolck, Joep Sertons en Sipke Jan Bousema in film

Mariska van Kolck, Joep Sertons en Sipke Jan Bousema gaan rollen vertolken in de speelfilm Paulien. De film gaat over een jongen die verliefd wordt op een autistisch meisje. Dit is voor hem totaal onbekend gebied, waardoor er een wereld voor hem open gaat.

De hoofdrol, het autistische meisje Paulien, wordt gespeeld door Maxime Blokland. Haar begeleider wordt gespeeld door Ed Nouwen, die de film mede produceert. De moeder van Paulien wordt gespeeld door musical-actrice Mariska van Kolck. De mannelijke hoofdrol moet nog worden gecast, maar de vader van de jongen is al wel bekend: GTST'er Joer Sertons zal deze rol op zich nemen. Sipke Jan Bousema speelt een leraar op school.

De producenten van de film hebben nog geen regisseur gevonden voor het door scenarist Maikel Zweers bedachte verhaal, waarin ook Chemseddine Amar (SpangaS), Emile Jansen (GTST), Sjoerd de Bont (Wolfseinde) en Johan Vlemmix rollen spelen. De opnames moeten beginnen in het voorjaar van 2012.

Australië legt export vee naar Indonesië stil

Australië heeft de export van levende have naar Indonesië stilgelegd na het opduiken van gruwelijke videobeelden waarop te zien is hoe dieren geschopt worden en minutenlang doodbloeden, terwijl herhaaldelijk op hun kelen wordt ingesneden. Ook kijken de dieren bevend van angst toe hoe eerder geslacht vee voor hun ogen wordt gevild. De beelden hebben in Australië een golf van woede losgemaakt.

De handel wordt voor een periode van zes maanden stilgelegd, zei minister van landbouw Joe Ludwig. De autoriteiten zullen er in die tijd voor zorgdragen dat de behandeling van het vee voldoet aan de richtlijnen van de Wereldorganisatie voor Dierenwelzijn.

Indonesië is Australiës grootste afzetmarkt voor vee. Daarnaast levert Australië levende runderen en schapen aan landen in het Midden-Oosten en andere islamitische landen waar de dieren over het algemeen op islamitische wijze worden geslacht.

De Indonesische minister van landbouw Suswono wil een gezamenlijk onderzoek naar de normen in de twaalf slachthuizen die in het Australische televisieprogramma aan bod kwamen. Hij zei binnen tien dagen de resultaten van het onderzoek te verwachten.

Adam Bandt, Australisch parlementariër van de Groenen, de partij die van cruciaal belang is voor de regering, wil een wetsvoorstel indienen waarin alle export van levende dieren wordt verboden. Hij wordt hierin gesteund door verscheidene dierenwelzijnsorganisaties.

Vormer en Junker passen voor Turks avontuur

Ruud Vormer en Mads Junker zien geen heil in een Turks avontuur bij middenmoter Manisaspor. Het duo van Roda JC staat niet open voor een dergelijke transfer.

Voetbal International meldt dat Vormer een tijdje terug reeds heeft gepast voor een dienstverband bij Manisaspor, terwijl Junker eerder deze week de interesse van de Turken van tafel veegde. Hij staat naar verluidt wel open voor een transfer naar een club uit zijn straatje.

Het lijkt er sterk op dat Roda-verdediger Davy de Fauw zijn heil elders gaat zoeken. Hij staat in de warme belangstelling van het Belgische Zulte Waregem. Een akkoord ligt nog niet op tafel, zo laat Roda's technisch directeur Gerard Wielaert weten.

"Het speelt nog steeds", aldus de td. "Ik kan het me van Davy wel voorstellen. Het is een ambitieuze club, hij wil graag terug naar de omgeving waar hij is opgegroeid. Aan de andere kant is hij onze aanvoerder en heeft hij toen hij kwam een, voor Roda-begrippen, zeer lucratief contract getekend."

Leers blijft bij uitzetting Iraaks gezin

Minister voor Vreemdelingenzaken Gerd Leers (CDA) ziet geen reden om het uitgezette Iraakse gezin Karim terug te halen naar Nederland, omdat ze in Irak het slachtoffer dreigen te worden van eerwraak. Wel gaat hij de besluitvorming in hun zaak nog eens bekijken.

Verschillende oppositiepartijen kaartten woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer de situatie van het gezin aan. In een uitzending van Uitgesproken Vara bleek onlangs dat het gezin in de Iraakse stad Kirkuk in armoede leeft en het slachtoffer dreigt te worden van geweld. De dochters dreigen tegen hun zin te worden uitgehuwelijkt.

Volgens PvdA, GroenLinks en ChristenUnie moet de zaak opnieuw worden bekeken. PvdA-Kamerlid Hans Spekman vindt dat het gezin Karim moet worden teruggehaald, omdat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ten onrechte heeft geoordeeld dat het gevaar van bloedwraak niet bestond.

Leers beloofde opnieuw te gaan kijken naar de afwegingen die de IND heeft gemaakt, maar zei erbij dat hij niet denkt dat de beslissing verkeerd was. "Hun situatie is niet prettig, maar er zijn veel onprettige situaties in de wereld. Die zijn geen aanleiding om weer terug te mogen komen naar Nederland."

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi vroeg zich af waarom uitgeprocedeerde Afghaanse meisjes van Leers wel mogen blijven, omdat die in hun land van herkomst 'psychosociale druk' ondervinden, en deze Iraakse meisjes niet. Volgens Leers is er in dit geval wel sprake van 'psychosociale druk', maar niet van 'onevenredige psychosociale druk', zoals in Afghanistan.


Leers blijft bij uitzetting Iraaks gezin (Foto: Novum)

Verbod op Skype-heffing vastgelegd in wet

Een verbod op een heffing op diensten als Skype of Whatsapp wordt vastgelegd in de wet. Tijdens een debat in de Tweede Kamer werd woensdag duidelijk dat minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) een voorstel van onder meer D66 om deze zogeheten netneutraliteit vast te leggen in de wet, omarmt.

Vrij en toegankelijk internet is 'van groot belang' voor de maatschappij, zei Verhagen. "Ik vind dat iedereen toegang moet kunnen krijgen tot alle informatie op het internet."

Hiermee wordt Nederland het eerste land in Europa en het tweede in de wereld dat de netneutraliteit in de wet verankert. Alleen Chili ging Nederland voor. GroenLinks sprak aan het eind van het debat daarom van een 'historische dag'. Deze partij drong er eerder per motie op aan om de netneutraliteit wettelijk vast te leggen.

De bewindsman liet al eerder weten dat hij een heffing op diensten als Skype of Whatsapp te ver vindt gaan. Reden hiervoor was een aankondiging van aanbieders van mobiel internet als KPN en Vodafone om voor bepaalde diensten toeslagen in rekening te gaan brengen, onder meer vanwege het afnemende bel- en sms-verkeer.

Met Skype kan gratis worden gebeld; Whatsapp is een programma waarmee op mobiele telefoons gratis kan worden gechat met andere smartphonebezitters. Verhagen vindt het 'onwenselijk' dat providers toepassingen belemmeren alleen omdat die concurreren met de eigen diensten. "Dat is slecht voor innovatie", aldus de minister.

Behalve de instemming van de minister kan de wetswijziging waarschijnlijk ook rekenen op de steun van een ruime Kamermeerderheid. Behalve de indieners D66, GroenLinks, Pvda en SP reageerden ook CDA en PVV positief. De Kamer stemt er dinsdag over.

MI4-schrijvers maken Turtles-film

De scenaristen, Josh Appelbaum en André Nemec, van de nog te verschijnen Mission: Impossible - Ghost Protocol verenigen hun talent voor een nieuwe film over de Teenage Mutant Ninja Turtles. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

In de Turtles-reeks verschenen eerder al drie films waarin echte acteurs in een schildpaddenpak het moesten opnemen tegen woeste boeven zoals hun aartsvijand The Shredder. Als laatste verscheen in 2007 een animatiefilm over de vier groene helden.

De nieuwe Turtles-film wordt geproduceerd door onder andere Michael Bay, van wie Tranformers: Dark of the Moon vanaf 29 juni in de bioscoop draait. Wanneer de nieuwe Turtles-film verschijnt, is nog niet bekend.


MI:4-schrijvers maken Turtles-film (Foto: Novum)

Negen jaar cel voor insteken op ex

Een man die zijn ex-vrouw vorig jaar in Almere 29 keer met een schroevendraaier heeft gestoken, is woensdag door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot negen jaar cel voor poging tot moord en poging tot doodslag op de vader van de vrouw. Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel tegen hem geëist.

De man wachtte zijn ex op 17 juni vorig jaar op toen zij de kinderen naar school had gebracht en ging haar met een schroevendraaier te lijf. De vrouw werd 29 keer geraakt in onder meer haar polsen, hand, rug en hoofd. Ze raakte zwaargewond, maar overleefde de aanval. Een maand eerder had hij de vader van de vrouw al mishandeld en gepoogd aan te rijden met zijn auto.

De man heeft verklaard dat hij zijn ex dood wilde hebben omdat ze geen goede moeder voor hun kinderen zou zijn.

Martin wint tijdrit Dauphiné, Wiggins pakt geel

Tony Martin heeft woensdag een 42,5 kilometer lange tijdrit in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Duitser van HTC had in een regenachtig Grenoble 55.27 minuten nodig voor de race tegen het uurwerk en bleef daarmee Bradley Wiggins (Team Sky) elf tellen voor. Ook Wiggins' ploeggenoot Edvald Boasson Hagen belandde op het podium.

Geletruidrager Alexandre Vinokourov kwam pas in de veertiende tijd (57.46 minuten) over de streep. De Kazach raakte daardoor zijn leidende positie kwijt aan Wiggins. Cadel Evans is op 1.11 minuten van de Brit de nummer twee in het klassement, voor titelverdediger Janez Brajkovic die 1.21 minuten toegeeft.

Robert Gesink was in Grenoble de beste Nederlander. De Rabokopman gaf 2.49 minuten toe op Martin en dat was goed voor de 23e plaats. Lieuwe Westra (Vacansoleil) was dertien tellen trager en werd daarmee 28e. Westra's ploeggenoot Rob Ruijgh kukelde uit de top tien van het algemeen klassement. De klimmer had woensdag 59.15 minuten nodig en werd daarmee 54e.

Uitslag derde etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Tony Martin Dui HTC 55.27
2 Bradley Wiggins GBr Sky + 0.11
3 Edvald Boasson Hagen Nor Sky + 0.43
4 David Zabriskie VSt Garmin + 0.58
5 Janez Brajkovic Slo Radioshack + 1.17
6 Cadel Evans Aus BMC + 1.20
7 Geraint Thomas GBr Sky + 1.36
8 Christophe Riblon Fra AG2R + 1.37
9 Rein Taraamae Est Cofidis + 1.56
10 R. Faria da Costa Por Movistar + 2.00


Stand na derde etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Bradley Wiggins GBr Sky 8:41.37
2 Cadel Evans Aus BMC + 1.11
3 Janez Brajkovic Slo Radioshack + 1.21
4 Alexandre Vinokourov Kaz Astana + 1.56
5 R. Faria da Costa Por Movistar + 2.12
6 Geraint Thomas GBr Sky + 2.25
7 Jurgen van den Broeck Bel Omega Pharma-Lotto + 2.28
8 Christophe Riblon Fra AG2R + 2.45
9 Ben Hermans Bel Radioshack + 2.46
10 Jérôme Coppel Fra Saur-Sojasun + 2.52

7e verjaardag: borstvergroting cadeau

Poppy Burge heeft een bijzonder cadeautje gekregen voor haar zevende verjaardag. Haar moeder heeft het Britse meisje een tegoedbon voor een borstvergroting cadeau gedaan.

De 50-jarige moeder, Sarah Burge, staat in Engeland bekend als de 'menselijke Barbie'. De vrouw heeft dan ook al ruim een half miljoen pond uitgegeven om zichzelf door een plastisch chirurg te laten verbouwen.

Moederlief hoopt dat haar dochter in haar voetsporen zal treden en besloot haar daarom een tegoedbon ter waarde van 6.000 pond, zo'n 6720 euro, cadeau te geven voor Poppy's zevende verjaardag. "Poppy heeft me gesmeekt om een borstvergroting", verklaart Burge. "Ik gaf haar een tegoedbon, zodat ze haar borsten op haar zestiende kan laten vergroten."

Het meisje, dat eerder al het nieuws haalde toen haar moeder haar leerde paaldansen, hoeft op haar zestiende niet per sé een boobjob te ondergaan. "Als ze tegen die tijd van nature al grote borsten heeft, mag ze ook iets anders laten verbouwen aan haar lichaam."

Krajicek verliest in dubbelspel Kopenhagen

Michaëlla Krajicek is onderuit gegaan in het dubbelspel bij het WTA-toernooi in Kopenhagen. De Nederlandse verloor met haar Zweedse dubbelpartner Sofia Arvidsson van het Lets/Chinese tweetal Liga Dekmeijere en Zhang Shuai met 1-6, 6-1 en in de supertiebreak met 5-10.

Door het verlies in het dubbelspel kan Krajicek zich concentreren op het enkelspel. Daarin staat ze in de tweede ronde van het grastoernooi tegenover de als vierde geplaatste Tsjechische Lucie Safarova.

Miyamoto: "Onze controller is geen iPad"

Meneer Shigeru Miyamoto, ontwerper van onder andere Mario en Zelda, heeft aangegeven dat het vergelijken van de WiiU remote met een iPad onnodig is. In een interview met CNET werd deze vraag aan hem voorgelegd. 

Volgens Miyamoto is het grootste verschil tussen de twee consoles dat ze beiden in een andere markt zitten. Nintendo wil puur games en entertainment bieden, terwijl de iPad ook een zakelijke kant heeft. Daar waar Nintendo over een nieuwe vorm van entertainment praat, heeft Apple het over Cloud Computing. Twee verschillende gebieden, aldus Miyamoto

"When I look at things, I feel that Nintendo is looking at video games, and how we make the most compelling and fun video game experience. And then, within that framework, how can we use that to create new and fun entertainment within the living room setting"

De nieuwe geruchten over iOS5 en de mogelijkheid om via je apple TV device, Full HD games op je TV te spelen met je iPad maken de lijn die Miyamoto hier probeert te schetsen wel steeds dunner. Het wachten is op de WiiU die volgend jaar uitkomt.

WiiU Controller

Pozzato wil weg bij Katusha

Filippo Pozzato wil aan het einde van het seizoen zijn huidige ploeg Katusha gaan verlaten. De Italiaanse wielrenner is in gesprek met vier ploegen om hem een plaatsje voor 2012 te bezorgen. Het huidige contract voor de 29-jarige renner loopt eind dit jaar af.

"Het is heel belangrijk om een team te vinden waar ik me thuis voel. Ze moeten me echt willen hebben. Met vier ploegen heb ik gepraat, maar er is nog niets getekend," zei Pozzato tegen Cyclingnews. De Italiaan heeft geen goede relatie met de sportief directeur van Katusha Andrei Tchmil. Deze had de renner bekritiseerd om zijn slechte voorjaar en hem buiten de selectie van de Giro d'Italia gelaten.

Pozzato staat momenteel langs de zijlijn met een linkersleutelbeen- en een linkerpolsbreuk opgelopen in de Ronde van België. "Mijn doel is de Ronde van Spanje, om me daar voor te bereiden op de WK. Maar het wordt krap, ik kan nu niets doen, zelfs aankleden gaat moeizaam."

FOK!blog: TV tip

Seven pounds
Zender: RTL 5
Uitzendtijd: 20.30 - 23.00 uur
Genre: Drama, Film

Een belastingambtenaar met schuldgevoelens is de rol die vertolkt wordt door Will Smith in de film Seven pounds. Na actiefilms zoals badboys en Independence Day laat Will Smith zien dat zijn acteerwerk meer is dan alleen actie en avontuur.

Om zijn schuldgevoel weg te poetsen gaat hij zeven schijnbaar willekeurige mensen helpen. Dit alles valt aan het slot van de film op zijn plaats, de oplettende kijker ziet in het begin van de film de clou al. (2008) 7.6/10

Film: Source Code

Regisseur Duncan Jones is terug met de film Source Code. Eerder maakte hij al veel indruk met de film Moon, waarmee hij zijn debuut maakte als regisseur. Net als Moon, is ook Source Code een sciencefictionfilm, maar genreaanduidingen zoals actie en thriller lijken hier meer op zijn plaats. De film biedt name in de eerste helft prima vermaak, en is daarnaast spannend en verrassend. Daarna ontspoort de film een beetje, doordat het aan de ene kant toewerkt naar een zoetsappig einde en aan de ander kant probeert de film de gebeurtenissen te verklaren op een ingewikkelde wijze.

[NBA] Ming vreest einde carrière

Basketballer Yao Ming vreest voor het einde van zijn profloopbaan. De Chinese ster in de NBA is nog altijd niet hersteld van zijn enkelblessure die hem sinds november 2010 aan de kant houdt. Bovendien loopt het contract van de 2,29 meter lange center van de Houston Rockets af.

"Ik weet niet wanneer ik zal terugkeren op het veld. Ik weet niet eens of ik ooit nog kan basketballen. Mijn voet heeft nog steeds veel behandeling nodig. Wandelen en joggen gaan nu goed, maar ik moet op minstens 80 procent van mijn krachten komen om weer te kunnen basketballen. Ik zit nu slechts op 30 procent," zei Ming tegen CCTV.

De Chinees zegt dat zijn dochtertje Amy hem energie geeft om zijn revalidatieproces vol te houden. "Ik wil graag dat ze me ooit ziet spelen en zelfs een prijs ziet winnen. En dus niet een video met hoogtepunten van mijn carrière, maar gewoon live. Zij is een grote motivatie om door te gaan."

Hoe de toekomst van Ming er bij de Houston Rockets uit ziet weet hij niet, omdat hij op 30 juni werkloos wordt. "Ik heb geen kampioensring in gedachte, mijn belangrijkste plannen zijn om de komende jaren goed voor mijn familie te zorgen en vrijwilligerswerk te blijven doen. Ik weet niet wat de plannen zijn van de nieuwe coach Kevin McHale. De afgelopen tien jaar heb ik hier in Houston de beste tijd van mijn leven gehad. Dat maakte het voor mij nog moeilijker om hier te moeten vertrekken."

Rechter en officier voor gerecht wegens lekken

Een rechter en een officier van justitie van de rechtbank Zwolle-Lelystad moeten zich volgende week donderdag voor de rechtbank in Den Bosch verantwoorden voor schending van het ambtsgeheim. De twee worden verdacht van het doorspelen van informatie uit een dossier.

Trouw schreef in april dat het om het strafblad van een criminele Koerd gaat. De informatie zou zijn doorgespeeld naar de ouders van de 23-jarige vriendin van de Koerd, die zich zorgen maakten over de relatie.

In februari werd bekend dat de rijksrecherche een onderzoek naar de twee magistraten was begonnen. Ze zouden informatie over het strafrechtelijk verleden van de Koerd hebben gebruikt in de privésfeer. De officier zou hebben gekeken naar het strafblad en de informatie hebben doorgespeeld naar de rechter. Die zou de gegevens vervolgens via e-mail hebben gedeeld met vrienden, om hen in te lichten over het strafverleden.

De persoon in kwestie heeft aangifte gedaan wegens smaad en schending van het ambtsgeheim. De hoofdofficier van justitie in Zwolle gaf de rijksrecherche daarop opdracht onderzoek te doen naar het handelen van de officier van justitie en de rechter. De officier is op non-actief gesteld. De rechter heeft zijn werkzaamheden neergelegd zolang het onderzoek loopt.

Aerosmith gaat weer nieuw album opnemen

Aerosmith duikt in juli de studio in. De band van frontman Steven Tyler gaat samen met producer Jack Douglas aan het werk aan een nieuw album. "De hele band duikt in de tweede week van juli de studio in, voor een nieuw Aerosmith-album", twitterde gitarist Joe Perry.

Het album wordt opgenomen in de eigen studio van de band. Die werd zes jaar geleden gebouwd, speciaal voor de samenwerking tussen de rockers en producer Douglas, zei Perry in mei tegen de Britse persdienst Reuters. Eerder dit jaar hield Aerosmith een achtdaagse schrijfsessie om nieuw materiaal te produceren.

Het laatste album met nieuw materiaal van de band is Just Push Play uit 2001. Een opvolger is er tot nu toe niet gekomen, door onderlinge ruzies en gezondheidsproblemen van een aantal bandleden. Bovendien probeert Tyler de laatste jaren een succesvolle solocarrière te starten.

Producer Douglas werkte in het verleden al vaker met de band. Zo was hij betrokken bij het album Toys in the Attic uit 1975 en het album Rocks uit 1976. Ook bij het coveralbum Honkin' on Bobo uit 2004 was hij betrokken.


Aerosmith gaat weer nieuw album opnemen (Foto: Novum)

Aronofsky maakt Bijbelse fantasyfilm

Darren Aronofsky wil een film maken over de Ark van Noach. Het moet een rauwe fantasyfilm worden, waarvoor de Black Swan-regisseur zelf het scenario heeft geschreven. Nadat de Amerikaanse regisseur onlangs uit The Wolverine met Hugh Jackman stapte, wil hij van dit Bijbelverhaal zijn eerstvolgende filmproject maken, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Het verhaal vertelt over Noach die door God gewaarschuwd wordt voor de op handen zijnde Zondvloed en een ark moet bouwen om de mensheid en het dierenrijk veilig te stellen. Hierop neemt hij twee exemplaren, een mannelijk en een vrouwelijk, van alle dieren mee. Ook zijn vrouw en drie zoons, en hun vrouwen, komen aan boord.

Het scenario wordt nog nabewerkt door John Logan. Hij schreef eerder de scripts voor onder meer Gladiator, The Last Samurai, Rango en de nog te verschijnen 'Bond 23'.

De 42-jarige Aronofsky was tot voor kort nog in de race voor een ander Bijbelverhaal, over de Exodus. Hierin neemt Mozes het op tegen de Egyptische farao die het joodse volk overheerst, en leidt hij hen naar hun eigen land.

De regisseur is na zijn enorme succes met de tamelijk bescheiden film Black Swan, met Natalie Portman als balletdanseres, een grote naam in Hollywood. Hij wil de film over Noach maken voor 130 miljoen dollar, en is momenteel op zoek naar geïnteresseerde producenten.


Darren Aronofsky maakt Bijbelse fantasyfilm (Foto: Novum)

Wereldrecord: 3200 piercings

De 22-jarige Staysha Randall uit Las Vegas heeft een wel heel pijnlijk record gevestigd. De burlesque-artieste liet in één sessie 3200 piercings zetten in haar rug, armen en benen.

Huilend van de pijn onderging de Amerikaanse de behandeling bij Intoxicated Tattoos in Las Vegas. Ze wilde eerst voor 3600 metalen staafjes in haar lichaam gaan, maar na 3200 keer geprikt te zijn, vond ze het mooi geweest en showde ze trots het resultaat aan de pers.

Het record moet nog bevestigd worden door het Guinness Book of Records voordat het officieel is. Het vorige record staat op 3100 piercings.

Hier vind je enkele foto's.

Oranje past reis aan vanwege aswolk

Het Nederlands elftal heeft zijn reisplannen aangepast uit angst voor de aswolk van de Chileense vulkaan Puyehue. Oranje vertrekt nu woensdagavond al vanuit Uruguay naar Rio de Janeiro. Daarvandaan gaat de reis de volgende dag via Sao Paulo verder naar Nederland. Oorspronkelijk zou Oranje de thuisreis donderdag vanuit Montevideo inzetten.

De KNVB besloot tot de wijziging omdat het vliegverkeer in Argentinië en Uruguay woensdag weer grotendeels werd hervat. Dinsdag bleven in beide landen de meeste vliegtuigen aan de grond, vanwege de aswolk van de Chileense vulkaan die afgelopen weekend uitbarstte. Onduidelijk is hoe de zaken er donderdag voor staan.

Nederland speelt woensdagavond in Montevideo een oefeninterland tegen Uruguay.

Lagarde naar China voor steun IMF-baan

De Franse minister van financiën Christine Lagarde komt woensdag aan in China om steun te vergaren voor haar kandidatuur voor de hoogste functie bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Lagarde wil Dominique Strauss-Kahn als directeur van het IMF opvolgen en zoekt steun voor haar benoeming. In India kreeg ze dinsdag echter nul op het rekest. China, India en andere ontwikkelingslanden willen meer zeggenschap in de benoeming van de baas van het IMF en van de Wereldbank. Ze hebben opgeroepen een einde te maken aan de ongeschreven regel dat het IMF geleid wordt door een Europeaan en de Wereldbank door een Amerikaan.

De ontwikkelingslanden hebben vooralsnog geen gezamenlijke kandidaat naar voren geschoven.

Lagarde is een van de twee kandidaten om Strauss-Kahn te vervangen. De andere kandidaat is Agustin Carstens, directeur van de Mexicaanse Centrale Bank. Strauss-Kahn wordt in de Verenigde Staten beschuldigd van poging tot verkrachting van een kamermeisje. Hij ontkent de aantijgingen.

India zei dinsdag dat de directeur van IMF alleen op basis van zijn of haar merites zou moeten worden gekozen, niet op basis van nationaliteit. Hoe China over Lagarde denkt is niet duidelijk.


Lagarde naar China voor steun IMF-baan (Foto: Novum)

Veroordeling Benno L. tot zes jaar is definitief

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch gaat niet in cassatie tegen de uitspraak in de ontuchtzaak tegen Benno L. Omdat de Bossche zwemleraar zelf ook geen beroep aantekent, is de veroordeling van twee weken geleden tot zes jaar cel daarmee definitief geworden. De straf van het hof pakte een jaar lager uit dan eerder bij de rechtbank.

Volgens advocaat Edgar Mulders van de ouders van enkele slachtoffertjes heeft het OM hem laten weten af te zien van cassatie. "Het OM heeft mij alvast geïnformeerd. De ouders krijgen morgen een brief, maar het nieuws is vandaag al uitgelekt." Het OM wil dat nog niet bevestigen en verwijst naar een persbericht dat donderdag wordt verstuurd.

De advocaat van Benno L. bevestigt dat hij en zijn cliënt niet van plan zijn in cassatie te gaan. Raadsman Pieter van der Kruijs zegt niet verbaasd te zijn dat het OM daar ook van af ziet. "Ik zou niet weten op welke gronden ze in cassatie zouden kunnen gaan."

L. werd in 2009 opgepakt met duizenden foto's en 221 filmpjes in huis van ontuchtige handelingen met kinderen. De meeste slachtoffers waren jong en verstandelijk gehandicapt. Het OM wilde aanvankelijk dat hij tbs kreeg, maar zag daar in hoger beroep op aandringen van deskundigen van af.

Ruzie om zwerfkatten loopt uit de hand

Een ruzie over het voeren van zwerfkatten is dinsdagmorgen in Hoensbroek uit de hand gelopen. Een 29-jarge man gaf zijn 46-jarige buurvrouw enkele rake klappen en gooide azijn naar haar. De man is opgepakt.

Omdat zwerfkatten de tamme kat van de man niet met rust lieten, had het tweetal afgesproken dat de vrouw rond hun woningen in de Julianastraat geen zwerfkatten meer zou voeren. Toen de vrouw dit toch deed, werd de man kwaad en sloeg hij de vrouw in haar keuken.

Fietser krijgt boete om te hoge snelheid

Voor veel fietsers zal het niet eens haalbaar zijn, maar voor een jonge Zweed bleek het een dure grap. Omdat hij met zijn fiets 58 kilometer per uur reed door de kleine stad Tranås in Zweden moet de tiener 1500 kronen (165 euro) boete betalen. De politie had de snelle 17-jarige betrapt op een plek waar hooguit 50 kilometer was toegestaan, meldde de lokale krant Tranås Tidning woensdag.

Een verkeersrechtdeskundige zei dat de jongen geen boete had gekregen als hij net zo hard had gereden op rolschaatsen, rollerblades of een skateboard. "Dan was hij juridisch gezien een voetganger geweest", zei Bo Göingberg van de Zweedse wegenwacht tegen tv-zender SVT.

FOK!tv: Kaasmeisjes

Kaas een saai, ouderwets product? Niet als het aan de organisatie van de Leidse Kaasmeisjesverkiezing ligt.

25 meisjes in de leeftijdscategorie van 16 tot ergens achter in de 20 deden mee aan de finale van de verkiezing. Wat je nodig hebt als kaasmeisje? Volgens de meisjes zelf een pittige, Hollandse uitstraling met blond haar en blauwe ogen. Verslaggever Stefan had zelf meer oog voor de kwaliteiten van een niet standaard blond meisje. Wie er uiteindelijk won zie je in deze reportage.

Download de flv en speel af met oa VLC Media Player.

RBC Roosendaal failliet verklaard

De rechtbank in Breda heeft vanmiddag het faillissement van voetbalclub RBC Roosendaal uitgesproken. De club uit de Jupiler Leauge verkeerde sinds afgelopen maandag in surseance van betaling, maar omdat er te weinig toekomstperspectief bleek te zijn is nu een verzoek om de club bankroet te laten gaan uitgesproken.

De financiële postitie van RBC was al lange tijd zorgelijk en enkele weken geleden werd duidelijk dat de club het op eigen kracht niet meer zou gaan redden. Daarop werd aangeklopt bij de gemeente Roosendaal, maar de gemeenteraad wees een borgstelling van één miljoen euro af. Daarop probeerden sponsoren met geld op tafel te komen. Om tijd te winnen werd maandag surseance van betaling aangevraagd, maar volgens advocaat Hans van Oijen werd al snel duidelijk dat welk akkoord er ook op tafel zou komen de fiscus beslag zou laten leggen op een groot deel van de financiële middelen die beschikbaar zouden zijn.

Door het faillissement komt er een einde aan het profbestaan van RBC dat in 1912 werd opgericht en hoopte volgend jaar het honderdjarig bestaan te kunnen vieren. RBC werd in 1955 een profclub, maar bleef steken in de eerste en tweede divisie. In 1971 werd de club teruggezet naar de amateurs, maar in het seizoen 1983/1984 keerde de ploeg terug in het betaald voetbal. Prijzen werden nooit behaald, maar wel twee keer promotie naar de Eredivisie. De grootste sportieve successen beleefde de club tussen 2002 en 2006, toen het vier jaar op rij in de Eredivisie speelde. Een twaalfde plaats in het seizoen 2003/04 was het beste resultaat.

Daarna is de club zowel sportief als financieel afgegleden. Dit jaar wist de ploeg zich ten koste van Almere City FC op het nippertje te handhaven in de Jupiler League. Nu het faillissement is uitgesproken kunnen vijftig mensen op straat komen te staan. De curator zal in de komende maanden de zaak afwikkelen en met de andere partijen onderzoeken of een herstart van de club in de Topklasse mogelijk is.

Wii-U mogelijk met gezichtsherkenning

Gisteren hebben we kunnen zien dat Nintendo met een nieuwe console komt, de Wii-U. Vandaag gaat Pheno proberen om meer met de controller te spelen. Wij kunnen wel al nieuws brengen dat de controller mogelijk gezichtsherkenning gaat krijgen.

De controller heeft een camera aan de voorkant. Nintendo-baas Satoru Iwata heeft aangegeven dat het in de toekomst mogelijk is dat de camera gezichten gaat herkennen. Momenteel is dit nog niet mogelijk, maar wat niet is, kan nog komen. Technisch gezien moet het mogelijk zijn volgens Iwata.

"It certainly seems possible from an engineering standpoint that the camera will recognize you if you position the new controller to look at you."

Wat denken jullie? Leuke toevoeging of gimmick dat toch niet gaat werken?

Opzet Eredivisie in stand gehouden

De opzet van de Eredivisie zal de komende jaren weinig tot niet veranderen. Directeur van de belangenvereniging Eredivisie CV Alex Tielbeke heeft dat laten doorschemeren. Het betekent dat de competitie uit achttien clubs zal blijven bestaan en het huidige systeem van de play-offs niet gewijzigd wordt.

"Ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar dat is wel de bedoeling", meldt Tielbeke op de website van de Eredivisie. Het afgelopen seizoen plaatsten de nummers drie en vier van de ranglijst, PSV en AZ, zich voor de Europa League. FC Twente, dat op de tweede plaats eindigde, verzekerde zich van een plaats in de voorronde van de Champions League. Ajax werd kampioen en plaatste zich direct voor de poulefase van het miljoenenbal.

Voor het overige Europese ticket moesten Heracles Almelo, ADO Den Haag, FC Groningen en Roda JC play-offduels spelen. ADO versloeg uiteindelijk in de finale Groningen en behaalde daarmee voor het eerst sinds 24 jaar Europees voetbal.

'Alleen Japan kan Vita spelen in 2011'

Alhoewel de persconferentie van Sony anders deed vermoeden, bestaat de kans dat niet iedereen de Vita kan gebruiken in 2011. Sony-frontman Tretton heeft in een interview aangegeven dat er een kans bestaat dat de Vita vertraagd wordt in enkele gebieden.

Japan zal wél met de Vita kunnen spelen dit jaar. Verwacht wordt dat de handheld eind van dit jaar uit gaat komen. De kans is aanwezig dat Amerika en Europa moeten wachten tot 2012, alhoewel dit nog niet hard geuit is door iemand binnen Sony.

Wibi Soerjadi laat Queen-fans muziek voelen

Wibi Soerjadi is dit najaar special guest bij The Queen Experience. Tijdens het eerbetoon aan de band vertolkt de pianist grote hits als Who Wants to Live Forever vanachter zijn vleugel. "Ik stuw de melodielijn zo, dat je 'm gaat voelen", belooft Wibi in Metro.

Soerjadi moet bekennen dat hij niet veel met popmuziek heeft, maar voor Queen maakt hij een uitzondering. "Hun muziek, met dat orkestrale en die harmonische wendingen, is soms bijna klassiek. Een beetje Liszt-achtig, een beetje als Wagner ook af en toe."

Tijdens The Queen Experience, een groots eerbetoon aan zanger Freddie Mercury die dit jaar 65 zou zijn geworden, brengt Soerjadi drie nummers ten gehore. Een van die liedjes is Who Wants to Live Forever. "Ik wil 'm zo spelen dat het een extase van geluid wordt."

Welke Queen-nummers Soerjadi op 18 november nog meer gaat spelen, is een geheim. Tijdens The Queen Experience in het Gelredome staan ook de overgebleven leden van de legendarische rockband en de Amerikaanse musicalster Joseph Clark op de planken.


Wibi Soerjadi laat Queen-fans muziek voelen (Foto: Novum)

Gadhafi's dochter wil NAVO aanklagen

Advocaten van de dochter van Moammar Gadhafi hebben in Parijs en Brussel aanklachten tegen de NAVO ingediend. Aisha al-Gadhafi beticht het bondgenootschap van oorlogsmisdaden en de moord op vier familieleden.

De aanklacht van Al-Gadhafi richt zich op de NAVO-luchtaanvallen in Libië en de rol van Frankrijk daarin. Openbaar aanklagers beoordelen of er voldoende grond is om de zaak voor het gerecht te brengen.

In de aanklacht in Brussel wordt de NAVO van oorlogsmisdaden beticht. In de Parijse aanklacht wordt de juridische autoriteiten gevraagd de moordenaars en handlangers die betrokken waren bij de luchtaanval waarbij Gadhafi's zoon Seif al-Arab en drie van zijn kleinkinderen om het leven kwamen 'te vinden, te identificeren en te straffen'. Volgens de aanklacht is een van de kleinkinderen een dochter van Aisha.

Er zijn tegenstrijdige berichten over dodelijke slachtoffers bij de aanval. Volgens sommigen kwam niemand om het leven.


Gadhafi's dochter wil NAVO aanklagen (Foto: Novum)

Europarlement wil meer geld

Het Europees Parlement wil vanaf 2014 elk jaar 5 procent meer geld voor Europa. Met een grote meerderheid werd het voorstel voor de verhoging van de meerjarenbegroting voor 2014-2020 woensdag aangenomen. De plannen staan haaks op de wensen van Nederland.

Het bevriezen van de begroting op het niveau van 2013 is volgens de Europarlementariërs geen optie. De extra inkomsten moeten de inflatie opvangen en meer financiële slagkracht geven aan het Europees beleid.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is echter van mening dat er bezuinigingen zijn te halen bij onder meer de landbouwuitgaven. Ook het 'verhuiscircus’ van het Europees Parlement is een flinke kostenpost die onder de loep kan worden genomen. Twaalf keer per jaar vergaderen de Europarlementariërs in Straatsburg waarvoor elke keer een flinke verhuizing nodig is.

Europarlement wil meer geld
Europarlement wil meer geld (Foto: ANP)

Espanyol meldt zich bij AZ voor Moreno

Espanyol heeft zich officieel gemeld bij AZ voor Hector Moreno. De Mexicaanse verdediger wordt al langer nauwlettend in de gaten gehouden door de Catalaanse club.

Moreno gaf in een eerder stadium al aan open te staan voor een overstap naar Espanyol, dat spoedig om de tafel wil met de verdediger. Algemeen directeur Toon Gerbrands van de Alkmaarders bevestigt de contacten tegenover Voetbal International.

"Dat klopt allemaal. Een delegatie van de club komt deze week naar Alkmaar om de details te bespreken." Naast Moreno moet AZ ook stevig rekening houden met een vertrek van Sergio Romero. De Argentijnse doelman staat in de warme belangstelling van AS Roma.

Gerbrands: "Dat heb ik ook gehoord. Hij zit tegenwoordig bij zaakwaarnemer Mino Raiola, dus die beweging op de Italiaanse markt verbaast me niet. Voorlopig wachten wij rustig af. We hebben nog niets gehoord van AS Roma." Er wordt stevig aan diverse AZ-spelers getrokken. Kolbeinn Sigthorsson wordt immers ook voortdurend gelinkt aan een vertrek naar Ajax.

Donner: bestuursakkoord is van tafel

Het bestuursakkoord is volgens het kabinet van tafel. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) woensdag gezegd op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in het Gelderse Ulft.

"Niet helemaal is hetzelfde als helemaal niet", zei Donner. Korte tijd daarvoor had het VNG-congres met grote meerderheid besloten in te stemmen met het bestuursakkoord, behalve met het onderdeel over de sociale werkplaatsen. De gemeenten zouden daar verantwoordelijk voor worden, maar vreesden te weinig geld van het rijk te krijgen voor deze nieuwe taak.

"Het zou goed zijn geweest als er overeenstemming was bereikt, maar het is niet anders", zei Donner. Het kabinet en de Tweede Kamer gaan nu de knoop doorhakken. Donner zei wel open te staan voor voorstellen van de VNG.

De linkse oppositie in de Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een debat met Donner over het bestuursakkoord. Volgens PvdA-leider Job Cohen neemt het kabinet de zorgen van gemeenten niet serieus. "Het is niet voor niets dat zoveel gemeenten met wethouders van alle partijen zeggen: Dit kan gewoon niet."

Het bestuursakkoord werd in april gesloten tussen onderhandelaars van het kabinet, de gemeenten, de provincies en de waterschappen. Het gaat over de overheveling van taken van het rijk naar de lagere overheden. Er is zo'n acht miljard euro mee gemoeid, plus twee miljard aan bezuinigingen.

Getafe bevestigt komst trainer Garcia

Luis Garcia Plaza is komend seizoen de trainer van Getafe. De Spaanse club maakt dat bekend op zijn website. De 38-jarige Madrileen liet gisteren zijn contract bij Levante ontbinden en wordt morgen gepresenteerd als nieuwe trainer van Getafe.

Garcia volgt Jose Miguel Gonzalez Martin del Campo op die in mei werd ontslagen. Het is nog onduidelijk voor hoeveel jaar Garcia heeft getekend bij de Spaanse club. Getafe eindigde afgelopen seizoen op een teleurstellende zestiende plaats, nadat het vorig jaar nog zesde werd in de Spaanse competitie.

Bridesmaids-duo maakt weer komedie

Regisseur Paul Feig en producent Judd Apatow maken weer een komedie. De twee filmden samen de film Bridesmaids en werken opnieuw aan een romantische komedie, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Wanneer de nog titelloze komedie in productie gaat, is onbekend. Feig en Apatow werkten voor het eerst samen in de komische tv-serie Freaks and Geeks die begon in 1999. Feig regisseerde ook afleveringen van series als The Office, Nurse Jackie en Bored to Death. Apatow produceerde komedies als Knocked Up en Forgetting Sarah Marshall.

De komedie Bridesmaids met Kristen Wiig is een financieel succes in de Verenigde Staten. De film over een vrijgezelle vrouw die de bruiloft van haar beste vriendin moet organiseren, kostte 32 miljoen dollar om te maken en bracht tot nu toe in de VS al 100 miljoen dollar op. De film gaat op 7 juli in de Nederlandse bioscopen draaien.


Bridesmaids-duo maakt weer komedie (Foto: Novum)

Analisten sceptisch over Wii U

Het aandeel in Nintendo heeft een duik genomen op de beurs van Tokyo na de aankondiging van de Wii U dinsdagavond. Analisten zouden sceptisch zijn over de kracht van de Wii U tegenover het succes van smartphones en tablets. Nintendo sloot de dag woensdag met een daling van vijf procent.

Tijdens de Electronic Entertainment Expo in Los Angeles, de meest toonaangevende beurs voor de game-industrie, heeft Nintendo de Wii U voor het eerst getoond. De nieuwe spelcomputer kan een hoge kwaliteit beelden tonen en wordt geleverd met een aanraakschermcontroller met ingebouwde bewegingssensor en camera.

Ondanks de aankondiging van de Wii U blijft de Wii voorlopig gewoon bestaan. De Wii U maakt het namelijk mogelijk alle spellen voor de Wii gewoon te spelen. Ook de Wii-afstandsbediening en het Wii Balance Board werken op de nieuwe spelcomputer.

Eén Wii U-controller per spelcomputer

Per Wii U-spelcomputer kan een Wii U-controller worden aangesloten. Dat blijkt uit het feit dat de controllers volgens een woordvoerder van Nintendo niet los verkocht worden. Bovendien vereisen games die met meerdere spelers te spelen zijn het gebruik van slechts een aanraakschermcontroller. Overige spelers zouden gebruik moeten maken van de Wii-afstandsbediening. Dat schrijft het Britse magazine Computer and Videogames.

Dinsdagavond onthulde Nintendo de Wii U als de opvolger van de Wii. Naast een verbeterde grafische kwaliteit en online functies beschikt de spelcomputer over een controller waar een aanraakscherm, camera en bewegingssensor in zijn verwerkt. Daarnaast is alles voor de Wii ook te spelen en te gebruiken op de Wii U.

Als voorbeeld heeft Nintendo een honkbalspel laten zien waarbij een gamer de bal slaat met de Wii-afstandsbediening, terwijl een tweede speler de bal moet vangen met de Wii U-controller. Daarnaast kan de Wii U-controller gebruikt worden om bijvoorbeeld filmpjes te selecteren of in te zoomen op een website.

Oude spellen voor de Wii worden op de Wii U niet in een verbeterde kwaliteit weergegeven. Wellicht dat dit bij een nieuwe Wii-game wel doorgevoerd gaat worden. Dat heeft Reggie Fils-Aime, bestuursvoorzitter van de Amerikaanse tak van Nintendo, aangegeven voor de camera van Gametrailers.

Waar spellen voor de Wii op dvd verschijnen, maakt Wii U gebruik van optische schijven met een grotere dataopslag. Nintendo heeft geen naam aan de discs, maar Fils-Aime geeft aan dat het niet gaat om Blu-Raydisc.

Titelverdediger Hewitt door in Halle

Lleyton Hewitt is eenvoudig doorgedrongen tot de tweede ronde van het tennistoernooi in Halle. De Australische titelverdediger was in zijn eerste partij op het Duitse gras met 6-2 6-3 te sterk voor Leonardo Mayer. De Argentijn had als 'lucky loser' de plaats ingenomen van Roger Federer die zich afmeldde wegens liesklachten.

De 30-jarige Hewitt speelt in Halle pas zijn vijfde toernooi van dit jaar. Hij was lang uit de roulatie door een kwetsuur aan zijn enkel. In de volgende ronde neemt Hewitt het op tegen de Italiaan Andreas Seppi.

Titelverdediger Hewitt door in Halle
Titelverdediger Hewitt door in Halle (Foto: ANP)

Wildcard Moto2 voor Van der Mark

Michael van der Mark heeft een wildcard gekregen voor de TT van Assen. De 18-jarige wegracer zal als enige Nederlander uitkomen in de Moto2-klasse.

Van der Mark, tweevoudig Nederlands kampioen 125cc, reed al vaker Grote Prijzen, maar wist tot dusver geen vaste startplek in de races om het WK te bemachtigen.

In de 125cc kregen Ernst Dubbink, Jerry van de Bunt, Thomas van Leeuwen en Bryan Schouten al eerder een wildcard voor Assen. Jasper Iwema is de vaste coureur in die klasse.

25 doden door EHEC in Duitsland

Hoewel hij geen garanties kan geven, is de Duitse minister van volksgezondheid Daniel Bahr hoopvol gestemd dat de epidemie van EHEC-besmettingen op haar retour is. Dat zei hij woensdag tegen de Duitse televisiezender ARD.

Een analyse van de meest recente cijfers toont aan dat er sprake lijkt van minder nieuwe besmettingsgevallen. Later woensdag heeft Bahr in Berlijn crisisoverleg met de Eurocommissaris voor gezondheidszorg John Dalli over de uitbraak die inmiddels in Duitsland aan 25 mensen het leven heeft gekost en in Zweden nog een leven eiste. In Duitsland zijn 2648 mensen besmet met de gevaarlijke bacterie, in andere landen gezamenlijk meer dan honderd.

Bahr benadrukte dat de bron mogelijk nooit ontdekt wordt. Vooralsnog tasten de autoriteiten in het duister over de oorzaak van de besmettingen. Eerder werd afgeraden komkommers, tomaten, sla en taugé te eten, omdat die mogelijk de bron zouden vormen.

Politie beëindigt gijzeling moeder en kind

Een arrestatieteam heeft woensdagmiddag in Bergen op Zoom een gijzeling van een moeder en haar anderhalf jaar oude zoontje beëindigd. Ze zijn volgens de politie vermoedelijk in België ontvoerd als gevolg van een zakelijk conflict. Een man uit Brasschaat deed dinsdagnacht aangifte van de ontvoering.

De politie trof zijn 26-jarige vriendin en hun kind ongedeerd aan in een woning aan de Julianastraat. Daar werden de bewoners, een 39-jarige man en een 54-jarige vrouw, aangehouden. Ook een 28-jarige man uit Roosendaal werd daar ingerekend.

De 26-jarige man uit Brasschaat, bij Antwerpen, meldde zich bij de politie met de mededeling dat zijn vriendin en hun kind tegen hun wil werden vastgehouden in een woning in Bergen op Zoom. De Belgische politie vroeg de hulp van Nederlandse collega's, waarna een arrestatieteam de woning binnenging.

De woning wordt doorzocht op sporen. De achtergrond van de ontvoering wordt onderzocht.

DiCaprio wil rol in western Tarantino

Leonardo DiCaprio wil in Django Unchained spelen. Quentin Tarantino heeft de spaghettiwestern geschreven en regisseert de film ook. DiCaprio gaat in onderhandeling voor de rol van gemene pooier, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

DiCaprio wil de rol van Calvin Candie, een charmante maar roekeloze eigenaar van een seksclub. De vrouwen die voor hem werken worden uitgebuit als seksslavinnen en behandeld als objecten. Zijn mannelijke medewerkers moeten tegen elkaar vechten op leven en dood.

De titelheld Django is een ex-medewerker van de seksclub die zijn vrouw wil bevrijden van Candie. Voor die rol is Will Smith benaderd. Django wordt in zijn strijd tegen de slavendrijver geholpen door een Duitse ex-tandarts die nu premiejager is. Voor die rol wordt Christoph Waltz genoemd. De Oostenrijkse acteur won vorig jaar een Oscar voor zijn bijrol als SS'er kolonel Hans Landa in de Tarantino-film Inglourious Basterds.

Naar verluidt had DiCaprio gesprekken met Tarantino voor de rol van Landa, maar wilde de regisseur graag een Duitssprekende acteur die ook nog andere talen kon spreken. De rol van Calvin Candie zou in veel opzichten lijken op de kleurrijke kolonel.

Tarantino heeft het scenario van Django Unchained in maart afgerond. De regisseur van onder meer de twee Kill Bill-films en Pulp Fiction, heeft zijn nieuwste filmproject vergeleken met het werk van de Italiaanse Sergio Leone, de vader van de spaghettiwestern.


DiCaprio wil rol in spaghettiwestern Tarantino (Foto: Novum)

Verkeer loopt vast op ring Amsterdam

Door een ongeluk op de A8 richting Zaandam komt het verkeer tot op de ring van Amsterdam vast te zitten. De hele rijbaan van de A8 is vanwege het ongeluk afgesloten, melden de Verkeersinformatiedienst en de ANWB.

Bij het ongeluk is iemand bekneld geraakt, die door de brandweer moet worden losgeknipt. De weg is waarschijnlijk afgesloten omdat een traumahelikopter moet landen. De ANWB verwacht dat rond 13.30 uur een rijstrook wordt vrijgegeven.

Op de A10 west stond rond 13.00 uur 4 kilometer file, op de A10 noord 2 kilometer.

Ecclestone denkt dat GP Bahrein niet doorgaat

Formule 1-baas Bernie Ecclestone denkt nu dat de Grand Prix van Bahrein toch niet door zal gaan. Gisteren zei de Brit al dat hij terugkwam op het door de FIA genomen besluit om de race op 30 oktober in te plannen, nu gaat hij nog een stapje verder.

"Hopelijk keert de rust en vrede snel terug zodat we in de toekomst daar weer kunnen racen, maar natuurlijk gaat het niet door. De kalender kan niet worden aangepast zonder instemming van de deelnemers. Dat zijn de feiten," zei Ecclestone die hiermee definitief terugkomt op het afgelopen vrijdag genomen besluit van de FIA tegen de BBC. De Brit stemde tijdens de vergadering van de World Motor Sport Council nog voor.

De Formule 1-teams verenigd in de Formula One Teams' Associaton hebben gisteren al laten weten dat de race in Bahrein wat hen betreft niet op 30 oktober gehouden mag worden en dat de Grand Prix van India op die datum weer ingepland moet worden.

Filmfestival Rotterdam krijgt editie Curaçao

Het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) krijgt een editie in Willemstad op Curaçao. Het vierdaagse festival start op donderdag 29 maart 2012. Dat maakt het IFFR woensdag bekend.

Het filmfestival legt de nadruk van het programma op Caribische en Latijns-Amerikaanse films. In totaal zijn er een twintigtal films te zien. De organisatie nodigt ook filmmakers uit om hun werk te presenteren. Het IFFR werkt voor het festival samen met de Fundashon Bon Intenshon.

Het Nederlandse North Sea Jazz Festival heeft sinds 2010 ook een editie op het Caribische eiland. Het jazzfestial werkt ook samen met de Curaçaose stichting. Op het naastgelegen eiland begint vrijdag voor de tweede keer het filmfestival van Aruba.

Reese Witherspoon gevraagd als ongenode gast

Reese Witherspoon is gevraagd voor de hoofdrol in de komedie Who Invited Her? De Oscarwinnares zou een vrouw spelen die achter een groepje jongens aanholt op het vrijgezellenfeest van één van hen, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Ze is niet uitgenodigd voor het feestje en de jongens willen van haar af.

Witherspoon gaat de komedie ook produceren. Ze heeft nog niet getekend voor de rol. Schrijfster Sascha Rothchild is verantwoordelijk voor het scenario van Who Invited Her? dat een bewerking wordt van haar roman How To Get Divorced by 30.

Witherspoon heeft pas de komedie This Means War opgenomen met Tom Hardy. De 35-jarige actrice heeft die film ook geproduceerd. Ze won in 2006 een Oscar voor haar rol als June Carter in het muzikale drama Walk the Line over countryzanger Johnny Cash.


Reese Witherspoon gevraagd als ongenode gast (Foto: Novum)

Kerntransport aangekomen in Normandië

Het eerste kernafvaltransport in zes jaar vanuit de centrale in het Zeeuwse Borssele is woensdag aangekomen in Normandië. Dat meldt Greenpeace. In de Franse provincie worden de containers met splijtstofstaven overgeladen op vrachtwagens die het materiaal naar de opwerkingsfabriek in La Hague brengen.

Greenpeace blokkeerde het transport dinsdag in Nederland en in België. Uit bij de containers verrichte metingen door de milieuorganisatie zou blijken dat er radioactiviteit vrijkomt. Verder zou er bij een ongeluk met de trein sprake zijn van een enorme ramp.

Het uranium uit de splijtstof wordt in Frankrijk opgewerkt, waarna 95 procent kan worden gerecycled. Daarvan wordt de helft weer in Borssele gebruikt en gaat de andere helft naar Rusland. Het deel dat niet kan worden hergebruikt, wordt opgeslagen in Nederland.

Sony: meer creativiteit door Wii U van devvers

Gisteren is de Wii U door Nintendo onthuld als hun nieuwe console. Sony heeft op deze onthulling gereageerd door te zeggen dat de Wii U een interessant aparaat is waardoor Sony verwacht dat developers nog creativer zullen worden in de ontwikkeling van games voor de PlayStation 3 en de PlayStation Vita.

Shuhei Yoshida van Sony Worldwide Studios vindt dat de weg die Nintendo is ingeslagen met de Wii U erg interessant is en hij is verrast dat het precies is wat er van te voren in de geruchtenmolen rondging. Meteen heeft hij veel vragen gekregen of de PlayStation 3 dit ook niet kan in samenwerking met de PlayStation Vita, de onthulde opvolger van de PSP.

“Already people are starting to ask about linking Vita and PS3 to do something similar, in terms of using two screens, and having controls on the screen. That’s very interesting, and we will have to experiment”.

Toch waren er al developers bezig met het idee om de PlayStation Vita op zulke manieren te gebruiken. De connectiviteit tussen de Vita en de PlayStation 3 is een aspect waar erg veel interesse ligt.

“Lots of the things that developers of Vita games are doing, as you may have seen, is experimenting with connectivities between Vita and PS3. It’s just a matter of time, as we provide the SDKs to developers so they can make use of both PS3 and Vita, and they might come up with something interesting.”

Voor al het nieuws, van de onthulling van de PlayStation Vita en de Wii U tot de nieuwste games, kunnen jullie terecht op onze E3-tracker.

PS Vita

Van den Brom: "Kapot gelachen om Frank"

John van den Brom weet nog goed hoe Frank de Boer zijn eerste dagen als jeugdtrainer doorstond. "Hij stond meteen te schreeuwen tegen die gasten. Ik heb me kapot gelachen."

Toen Van den Brom nog hoofd opleidingen bij Ajax was, belde hij De Boer die destijds in Qatar zijn spelerscarrière aan het afbouwen was. "Frank zou beginnen met de D1-pupillen. Jongens van twaalf jaar, maar hij ging aan de slag alsof de volgende dag de finale van de Champions League moest worden gespeeld", vertelt Van den Brom in Voetbal International.

"Joh, laat gaan, dacht ik. Frank stond meteen te schreeuwen tegen die gasten. Ik heb me kapot gelachen. Toen hij me vroeg hem te helpen, zijn we twee groepjes gaan maken. Bij mij liep het als een trein. Na afloop zei Frank: 'Dan keek ik naar jou en alles ging goed. Jij deed lekker mee, er werd gelachen. Bij mij lukte dat totaal niet."

"Daar had hij moeite mee, die switch moest hij nog maken. Geweldig om te zien", herinnert Van den Brom zich. "Mooie gozer, Frank. Wat hij dit seizoen bij Ajax heeft gepresteerd met de jongens die ik ook nog ken, daar kan ik van genieten."

Vrouwen faken orgasme uit onzekerheid en angst

Maar liefst 60 procent van de vrouwen faket wel eens een orgasme. Zij doen dit echter niet, zoals vaak wordt gedacht, om hun partner te plezieren. Nee, de dames doen dit uit angst voor intimiteit en onzekerheid.

De Temple University in Pennsylvania heeft 366 vrouwen tussen de 18 en 32 jaar, die eerder hebben aangegeven wel eens een orgasme te faken, gevraagd naar de reden van het bedotten van hun sekspartner. De ondervraagde neppers vertelden de onderzoekers dat ze het niet deden om hun partner luidruchtig te bedanken voor de neuk- of befbeurt.

Het gros van de kreuners heeft aangegeven dat ze dit doen uit angst voor intimiteit. Ook uit onzekerheid hoe hun lichaam reageert op de vrijpartij werd vaak als reden genoemd. Enkele vrouwen willen met hun neporgasme echter aangeven dat er wat hen betreft wel een eind mag komen aan de vrijpartij.

Desondanks heeft een klein deel van de ondervraagden aangegeven dat ze een orgasme faken om hun eigen genot te vergroten. En dat werkt nog ook, verklaart onderzoekster Erin Cooper: "Het kleine aantal vrouwen die een orgasme faken om hun eigen plezier te verhogen, hebben eigenlijk een hoger niveau van seksuele bevrediging."

Gemeenten wijzen deel bestuursakkoord af

Gemeenten hebben woensdag niet ingestemd met het complete bestuursakkoord zoals dat met het kabinet is gesloten.

Steun is er voor de afspraken over de verdeling van taken en geld op terreinen als zorg en natuurbeheer. Maar de gemeenten accepteren de opgelegde bezuinigingen op de sociale werkplaatsen niet.

Het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bracht daarom woensdag tijdens een congres in Ulft een voorstel in stemming om het bestuursakkoord te steunen met uitzondering van het onderdeel over werk. Het bestuur wil over dit onderdeel opnieuw onderhandelen met het kabinet. 86,6 procent van de 418 gemeenten schaarde zich achter het voorstel van het bestuur, 13,4 procent was ertegen.

Gemeenten wijzen deel bestuursakkoord af
Gemeenten wijzen deel bestuursakkoord af (Foto: ANP)

Indiërs slikken levende vis als astmamedicijn

Duizenden Indiërs die verlichting zoeken voor hun astma reizen elk jaar juni naar Zuid-India af om een wel heel bijzonder medicijn te slikken: levende sardientjes ingesmeerd met een geheime kruidenmix.

Mensen komen vanuit heel India naar Hyderabad om een gratis behandeling door de familie Goud te ondergaan op een dag die door astrologen is vastgesteld. De familie beweert het geheime recept 170 jaar geleden van een hindoeheilige te hebben gekregen. Ze weigeren de verzoeken van artsen om het recept vrij te geven, omdat de heilige zou hebben gewaarschuwd dat het middel zijn kracht verliest als het wordt gecommercialiseerd.

Nadat ze woensdag levende vissen hebben ingeslikt, beginnen de patiënten een strikt 45 dagen durend dieet van 25 verschillende soorten voedsel, waaronder lam, witte suiker, gedroogde mango en spinazie. Ze mogen geen gefrituurd voedsel eten en moeten de behandeling binnen twee jaar herhalen.

Ferrari vindt oorzaak probleem harde banden

Het Formule 1-team van Ferrari denkt de oorzaak te hebben gevonden voor de problemen met de harde banden van Pirelli. In Barcelona kregen de Italianen het rubber niet werkend, waardoor Fernando Alonso op een ronde van de winnaar als vijfde afgevlagd werd, terwijl hij eerder in de race nog aan de leiding reed.

Technisch directeur Pat Fry zegt dat een oplossing in de maak is. "We begrijpen waar het vandaan komt en werken er aan. De harde banden aan de praat krijgen is vrij lastig en kleinere teams hadden daar ook last van. Het harde rubber overdreef onze tekortkomingen en hopelijk behoort dat nu tot de verleden tijd. We zijn er in elk geval mee bezig om het op te lossen," zei Fry die weet dat komend weekend in Canada de harde banden in ieder geval niet gebruikt worden.

"Voor Canada hebben we wat nieuwe onderdelen voor de diffuser en de achtervleugel, wat een redelijke stap voorwaarts zou moeten inhouden. Het is een continue ontwikkeling die deel uitmaakt van de gebruikelijke jacht op downforce. Hopelijk dichten we het gat naar de top verder."

Dag brug!

Zwolle. Treinen. Ik kom nog regelmatig in Zwolle. Mijn schoonzus woont er met haar kroost. Maar het is anders. Die mooie hondekoppen -onder deskundologen "mat ‘54" genoemd- rijden al heel lang niet meer. Er staat er nog eentje in het Spoorwegmuseum, en eentje op een rangeerterrein in Amersfoort. Maar nu rijd je in veel modernere treinen van en naar Zwolle. Niks nostalgie. Mee in de vaart der volkeren. En nu d1e mooie oude spoorbrug ook al weg...

Arsenal trekt jonge verdediger Jenkinson aan

Arsenal heeft zich versterkt met Carl Jenkinson. De 19-jarige verdediger komt over van Charlton Athletic dat op het derde niveau van Engeland speelt. Dat maakt Arsenal vandaag bekend op zijn website. Het is niet duidelijk voor hoeveel jaar Jenkinson heeft getekend.

De verdediger, die zowel een Fins als Engels paspoort heeft, kwam het afgelopen seizoen acht competitieduels in actie voor Charlton. Jenkinson speelde op huurbasis ook nog vier wedstrijden voor Eastbourne Borough, dat uitkwam op het vijfde niveau in Engeland.

Naast de verdediger tekenden ook jeugdspelers Benik Afobe en Chuks Aneke een contract bij de Londense club. De 18-jarige Oguzhan Özyakup zette eerder al zijn handtekening onder een contractverlenging. De Nederlandse jeugdinternational kwam in 2008 over van AZ.

T-Mobile compenseert 1400 klanten na netwerkstoring

Vrijwel alle 1400 klanten van T-Mobile die zich vorig jaar meldden omdat ze hinder ondervonden door problemen met het netwerk van het telecombedrijf, hebben een vergoeding of ontbinding van hun contract gekregen. Dat meldt woensdag de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO), die klachten inzamelde.

Verreweg de meesten van hen hebben de tegemoetkoming buiten de rechtszaal afgedwongen. In een kort geding dat de stichting vervolgens aanspande namens de overige gedupeerden werd met ongeveer honderd gedupeerden overeenstemming bereikt.

SMCO heeft uiteindelijk nog twintig klanten in hoger beroep vertegenwoordigd. De procedure werd voortijdig beëindigd omdat de stichting en het telecombedrijf een akkoord bereikten.

Vanwege capaciteitsproblemen op het mobiele datanetwerk 3G konden klanten van T-Mobile soms geen gebruikmaken van mobiel internet. De capaciteitsproblemen kwamen volgens het bedrijf door het grote succes van smartphones, vooral de iPhone. SMCO riep klanten die de problemen met het telefoonnnetwerk zat waren vorig jaar op zich te melden voor een collectieve rechtszaak. Ruim 1400 klanten gaven daaraan gehoor.

De stichting is blij dat er tot een 'bevredigende overeenstemming' met T-Mobile is gekomen en dat het bedrijf heeft aangetoond klachten van haar klanten serieus te behandelen.

Gedupeerden kregen bijvoorbeeld vier maanden abonnementsgeld terug, of mochten hun contract opzeggen met behoud van hun toestel, laat een woordvoerder weten. Ook een onbekend aantal klanten die niet naar de stichting waren gestapt, heeft een vergoeding gekregen.

Plus pakt voetbalplaatjes terug

Supermarktketen Plus heeft na drie jaar de voetbalplaatjes terug. Zes jaar geleden kwam het bedrijf als eerste met de befaamde plaatjes op de markt, die een ware hype veroorzaakten. Nadat Plus er niet uitkwam in de onderhandelingen met de Eredivise CV, gingen het contract en de plaatjes naar concurrent Albert Heijn.

"Achteraf heel jammer, maar we zijn trots ze weer terug te hebben want je ziet de impact op de klanten", zei commercieel directeur Eric Leebeek van Plus woensdag.

Plus heeft nu een contract met Eredivisie CV tot en met het seizoen 2013/2014. "Er komt meer terug dan alleen de plaatjes." Aan de nieuwe serie plaatjes wordt nog volop gewerkt. "We werken aan een versie 3.0 om ze toch weer vernieuwend te maken", aldus Leebeek.

Wat de hele operatie kost, wil Plus niet zeggen. Dat het de supermartketen wat oplevert, lijkt evident.

Plus pakt voetbalplaatjes terug
Plus pakt voetbalplaatjes terug (Foto: ANP)

Gouden Windei voor misleidend brood van Unilever

Unilever heeft het Gouden Windei gewonnen. De levensmiddelenfabrikant kreeg de prijs voor het meest misleidende product van het jaar, voor het Blue Band Goede Start! Witbrood. Over het brood werd jarenlang beweerd dat het even gezond zou zijn als volkorenbrood. Unilever heeft de tekst op de verpakking inmiddels aangepast.

Volgens de organisator van de prijs schendt Unilever het vertrouwen van zijn klanten met leugens over zijn producten. "De grootste voedselproducent van Nederland kan nu het goede voorbeeld geven voor de hele branche door zijn reclame en marketing eerlijk te maken."

Het brood werd door bezoekers van de site van Foodwatch gekozen als meest misleidende product. Als tweede eindigde het FruitFlesje van Nestlé, een overbodige opvolgmelk voor baby's. Derde werd het drankje Crystal Clear Shine Cranberry Vlierbloesem van Heineken, dat slechts een honderdste theelepel cranberry bevat.


Gouden Windei voor misleidend brood van Unilever (Foto: Novum)

IMF: verzwakking economie VS tijdelijk

De vertraging van de Amerikaanse economie is tijdelijk van aard. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken hoeft geen extra steunmaatregelen te nemen. Dat heeft het waarnemend hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), John Lipsky, woensdag gezegd in een interview met persbureau Reuters.

Volgens Lipsky hangt de tragere groei in de Verenigde Staten vooral samen met de gestegen energieprijzen. Hij verwacht dat de economie in de komende maanden weer gaat aantrekken, geholpen door stijgende exporten en een hoger besteedbaar inkomen. Er bestaat wel een risico dat de werkloosheid oploopt door het trage economische herstel en daarom moeten ontwikkelde economieën doorgaan met het soepele monetaire beleid, aldus Lipsky.

De Amerikaanse economie groeide in het eerste kwartaal met 1,8 procent op jaarbasis, in vergelijking met 3,1 procent in het voorgaande kwartaal. De werkloosheid steeg in mei tot 9,1 procent.

IMF: verzwakking economie VS tijdelijk
IMF: verzwakking economie VS tijdelijk (Foto: ANP)

Ling: "Ik vind mezelf uitstekend geschikt"

Tscheu La Ling is een mogelijke kandidaat bij Ajax om algemeen directeur Rik van den Boog op te volgen. Het lijkt Ling een uitdagende situatie.

"Het blijft toch Ajax. Het lijkt mij een uitdagende situatie", reageert Ling tegen Voetbal International. "Ik vind mezelf uitstekend geschikt voor die stoel. Ga maar na. Ik heb bij Ajax gevoetbald. Heb zelf een club opgebouwd en een eigen bedrijf. Bovendien heb ik eenzelfde project als Johan Cruijff nu in Amsterdam voorstaat in- en uitgevoerd bij AS Trençín."

"Voor stress ben ik al helemaal niet bang. Als ik zie wat er nu bij Ajax gebeurt, dan krijg ik wel zin om daar ook wat mee te gaan doen. Met mensen als Frank de Boer, Dennis Bergkamp, Wim Jonk. Allemaal specialisten. Voetballers. Dat kan een blauwdruk gaan worden voor de clubs van de toekomst."

"Ik heb zelf ook veel ideeën over zaken die we kunnen gaan doen. Maar het heeft weinig zin daar nu over te praten", zegt Ling. Ook Marc Overmars is kandidaat om directeur te worden bij de Amsterdamse club. Hij had al een oriënterend gesprek met Ajax en denkt nu na over de mogelijkheden.

IMF heeft vertrouwen in Griekse plannen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft 'alle vertrouwen' in de nieuwe bezuinigingsplannen en structurele hervormingen van de Griekse autoriteiten. Dat zegt waarnemend hoofd John Lipsky.

"De Griekse autoriteiten hebben overeenstemming bereikt over nieuwe fiscale aanpassingen en structurele hervormingen die zijn bedoeld om de huidige plannen uit te voeren. De zogeheten trojka - de Europese Commissie, de ECB en het IMF - is het erover eens dat dit beleid het doel zal bereiken", aldus Lipsky tegenover Dow Jones Newswires.

"We hebben alle vertrouwen in het ontwerp van het programma en de intenties van de Griekse autoriteiten om het volledig uit te voeren", zegt hij.

Lipsky stelt verder dat de president van de Mexicaanse centrale bank Agustin Carstens een 'zeer gekwalificeerde' kandidaat is om hoofd van het IMF te worden. Hij wilde geen commentaar geven op de kritiek dat de instelling tot dusver alleen directeuren uit Europese landen aanstelt, maar zei wel er vertrouwen in te hebben dat een 'doeltreffende en bekwame' kandidaat zal worden gekozen.

Lipsky is waarnemend hoofd van het IMF sinds Dominique Strauss-Kahn terugtrad na beschuldigingen van seksueel misbruik in New York vorige maand.

Jongerius boos over 'vals spel' Kamp

FNV-voorzitter Agnes Jongerius heeft zich woensdag op het VNG-congres in Ulft boos gemaakt over minister Henk Kamp van Sociale Zaken. Blijkbaar heeft deze nu gemeld dat hij de AOW-uitkering wil verhogen, maar Jongerius heeft nog niets op papier gezien.

De NOS bezit een tekst waarin staat dat de AOW bovenop de inflatie stijgt met 0,6 procent, zo heeft Jongerius gehoord. "Dat vind ik knap, want ik heb die tekst niet en ik ben toch degene die met Kamp onderhandelt. Dit lijkt mij bijna vals spel."

Het stoort haar ook dat Kamp via de pers doet voorkomen alsof werkgevers en vakbeweging een conceptakkoord hebben bereikt over de pensioenen. Dat is niet het geval, aldus Jongerius. "Als hij denkt dat dit helpt de onderhandelingen te versnellen, dan kent hij mij slecht. Daar ben ik niet gevoelig voor."

Jongerius boos over'vals spel' Kamp
Jongerius boos over'vals spel' Kamp (Foto: ANP)

Geen ov-chipkaart op Waddeneilanden

Reizigers kunnen op de Waddeneilanden geen gebruik maken van de ov-chipkaart, zoals in de rest van Nederland vanaf 30 juni het geval is. Eind juni verdwijnt in het grootste deel van Nederland de strippenkaart voor de bus. Reizen met de bus kan dan alleen nog met de chipkaart of met een duurder los kaartje dat bij de chauffeur wordt gekocht.

Op de Waddeneilanden kunnen busreizigers tegen een normaal tarief nog een los kaartje kopen. Het is ook mogelijk om vooraf een kaartje te bestellen via internet.

Italië pakt groot aantal maffiosi op

De Italiaanse politie heeft woensdag op verscheidene plaatsen in het land in totaal ruim 140 vermeende maffiosi opgepakt. Het gaat om vermoedelijke leden van de 'Ndrangheta, een van de meest gevreesde misdaadsyndicaten ter wereld. Zij worden verdacht van onder meer drugshandel, afpersing en fraude.

Bij de operaties in de noordelijke steden Milaan, Modena en Turijn en in de zuidelijke stad Reggio di Calabria waren circa 1300 agenten betrokken. Alleen al in Turijn zijn tegoeden en bezittingen ter waarde van 70 miljoen euro in beslag genomen.

De 'Ndrangheta heeft haar wortels in de zuidelijke regio Calabrië, maar beschikt over een groot internationaal netwerk. De bende speelt een hoofdrol in de wereldwijde drugshandel en zet naar schatting enkele tientallen miljarden euro's per jaar om.

Italië pakt groot aantal maffiosi op
Italië pakt groot aantal maffiosi op (Foto: ANP)

Noord-Korea heeft raket getest

Noord-Korea heeft vorige week een korteafstandsraket getest, klaarblijkelijk in een poging het raketarsenaal te verbeteren. Dat heeft een bron bij de Zuid-Koreaanse autoriteiten woensdag gezegd. De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn de laatste tijd opgelopen.

Noord-Korea testte de KN-06-raket ergens vorige week aan de westkust. De KN-06 is een verbeterde versie van de KN-01- en KN-02-raketten, die een bereik van zo'n 120 kilometer hebben. Noord-Korea test geregeld korteafstandsraketten.

De Zuid-Koreaanse minister van defensie zei woensdag dat er geen verdachte activiteiten van het Noord-Koreaanse leger zijn gesignaleerd.

Zaakwaarnemer Dzsudzsák bevestigt medische keuring

Balasz Dzsudzsák ondergaat in de komende periode een medische keuring in Italië. Dit heeft zijn zaakwaarnemer in de Hongaarse krant Nemzeti Sport laten weten. De speler van PSV staat op het punt om naar het Russische FC Anzhi Makhachkala te vertrekken.

"Ik wil niet reageren op het nieuws. Ik kan alleen bevestigen dat we een medische keuring in Rome hebben, maar meer heb ik er niet over te zeggen. We zullen snel meer duidelijkheid kunnen geven," aldus de zaakwaarnemer van Dzsudzsák in het Hongaarse medium.

Gisteren wist het Russische Sport-Express al te melden dat FC Anzhi Makhachkala en Dzsudzsák een akkoord hebben bereikt.

Amsterdam zet mes in brandweer

De gemeente Amsterdam gaat in 2014 structureel 2,75 miljoen euro bezuinigen op de brandweer. Op brandweerwagens rijden dan nog maar zes brandweerlieden mee in plaats van de huidige zeven én een chauffeur. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan woensdag laten weten in een toelichting aan het brandweerpersoneel.

Dinsdag voerde Amsterdamse brandweer bij de ambtswoning van Van der Laan al actie tegen de aankomende bezuinigingen, die in de hele regio neerkomen op 3,3 miljoen. Volgens de brandweer leiden de bezuinigingen tot onveilige situaties.

In totaal moet de gemeente de komende jaren 208 miljoen euro bezuinigen. Het college heeft ingestemd met een pakket bezuinigingsmaatregelen van het brandweerkorps. Volgens de gemeente blijft de brandweer voldoen aan alle geldende veiligheidsnormen en maximale aanrijtijden.

Landelijk is het al gebruikelijk dat er zes brandweermannen op een wagen zitten, al is er dan wel nog een chauffeur in dienst. Het Amsterdamse korps schrapt de zevende brandweerman en laat de officier van dienst plaatsnemen achter het stuur. Overigens gaan er stemmen op voor een landelijke richtlijn van vijf brandweerlieden per wagen.

Het aantal brandweermannen dat elke dag direct beschikbaar is voor calamiteiten wordt gefaseerd verlaagd van 107 naar 88. Volgens de gemeente is er in Amsterdam altijd een tweede brandweerkazerne in de buurt. Daardoor kan indien nodig versterking worden opgeroepen. Een van de twee kazernes in Zuidoost moet echter sluiten.

De gemeente ziet ook veel ruimte voor een efficiëntere werkwijze door de roosters en de karrenvracht vakantiedagen van de brandweermannen onder de loep te nemen. "We snappen dat ze dat niet leuk vinden. Een van prettige kanten van het werken als brandweerman was de vele vrije dagen, maar daar zit veel winst in", zegt een woordvoerder van Van der Laan.

Van der Laan liet in de toelichting aan de brandweerlieden weten bewondering te hebben voor de brandweer. "Tegelijkertijd ontkomt ook de brandweer niet aan de bezuinigingen. Daar kunnen we geen uitzondering op maken. Wel kunnen we kijken of we het werk kunnen moderniseren, om geld te besparen en het werk beter te doen."


Amsterdam zet mes in brandweer (Foto: Novum)

Riccò opnieuw geschorst

Riccardo Riccò is door de Italiaanse Wielerbond opnieuw geschorst. De Italiaanse wielrenner, die eerder deze week een contract tekende bij Meridiana-Kamen, mag vanaf vandaag niet in actie komen. Deze schorsing is voor bescherming van de gezondheid van de atleet.

Eerder dit jaar werd Riccò, toen onder contract bij Vacansoleil, opgenomen in het ziekenhuis door nierfalen. Dit zou zijn veroorzaakt door een mislukte bloedtransfusie, waardoor Vacansoleil hem ontsloeg.

Wii U wordt competitief geprijsd

In een interview met Gametrailers heeft Reggie Fils-Aime gezegd dat de prijs van een Wii U concurrerend zal zijn met die van Xbox 360 en PlayStation 3. Er werd geen richtprijs, of releasedatum, genoemd maar de console zal waarschijnlijk dus goedkoper worden dan de launchprijzen van PS3 (599 euro) en 360 (399 euro).

Nintendo wil de focus leggen op het feit dat Wii U waardevol wordt voor de consument. Reggie maakte hierbij overigens wel gebruik van het verschil tussen 'prijs' en 'waarde'. Desalniettemin gaat hij er vanuit dat Wii U voor een mooie prijs in de winkels komt te liggen en zeker mee kan met de concurrentie.

"What I want to focus on is, is it going to offer the consumer a competitive value when it comes out? And the answer is absolutely. You're talking price and I'm talking value.

"What I'm saying is that it's going to have a fantastic value - value defined as what you get, all of these great new experiences for what you pay, is going to be absolutely competitive."

Wii U

Montgomerie: "Woods moet beter worden dan ooit"

Golfer Tiger Woods maakte gisteren via Twitter bekend dat hij de US Open laat schieten. De Amerikaanse topgolfer is nog altijd niet hersteld van een knieblessure die hem al enige tijd aan de kant houdt. Voormalig topgolfer Colin Montgomerie vraagt zich af of de huidige nummer vijftien van de wereld ooit weer de eerste plaats in kan gaan nemen.

"Zijn knie en ook zijn kuit veroorzaken de grootste problemen. Fysiek lijkt hij grote zorgen te hebben. Ik hoop dat hij weer grote toernooien gaat winnen, maar het zal moeilijk worden. Het niveau van de andere spelers is in de afgelopen drie jaar gegroeid. Om weer de beste te zijn, moet Tiger beter worden dan hij ooit is geweest," zei Montgomerie die in de Ryder Cup het Europese team onder zijn hoede heeft.

Sony verliest geld op elke PSVita

Sony gaat hun nieuwe handheld PlayStation Vita met verlies verkopen. Gisteren werd aangekondigd dat de prijzen voor PSVita op 249 en 299 euro liggen (zonder en met 3G) maar het maken van een unit kost ze dus meer. Dit ondanks dat ze altijd al de prijs van 249 euro als richtpunt hadden.

Dit vertelt Kaz Hirai in een interview met Reuters waarin hij zegt dat Sony hoopt om PSVita in drie jaar winstgevend te krijgen. Net als dat ze eerder PlayStation 3 onder de kostprijs verkopen doen ze dat nu dus weer. PSVita staat gepland voor een release in 2011 in Japan en Amerika en Europa krijgen de handheld waarschijnlijk pas in 2012.

PSV

Verenigde Staten verslaan Canada in Gold Cup

De Verenigde Staten zijn goed begonnen aan de Gold Cup. De Amerikanen, die nog nooit een groepsduel verloren, boekten een 2-0 overwinning op Canada. Aanvaller Jozy Altidore zette de VS na vijftien minuten op een 1-0 voorsprong, waarna Clint Dempsey in de tweede helft de eindstand bepaalde. Door de zege leiden de Verenigde Staten in groep C.

In het andere groepsduel versloeg Panama Guadeloupe met 3-2. De Panamezen stonden na 57 minuten al op een comfortabele 3-0 voorsprong via treffers van Blas Perez, Luis Tejada en Gabriel Gomez. Guadeloupe speelde toen al met tien man na een rode kaart voor Michael Tacalfred. Brice Jovial bracht met twee treffers de spanning terug in het duel, maar de aanvaller kon de nederlaag voor Guadeloupe niet voorkomen.

Gemeenten bespreken omstreden bestuursakkoord

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is woensdagochtend in Ulft in de Achterhoek begonnen aan de bespreking van het omstreden bestuursakkoord tussen provincies, gemeenten en het kabinet. Het is onzeker of de gemeenten ermee zullen instemmen.

Onderhandelaars van de verschillende overheden bereikten in april een akkoord over de overheveling van taken van het rijk naar lagere overheden. Sindsdien bleek dat vooral de afspraken over de sociale werkplaatsen verzet oproepen. Daar zouden de gemeenten verantwoordelijk voor worden, maar veel gemeenten vinden dat het kabinet te weinig geld levert.

VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere, heeft voorgesteld in te stemmen met het akkoord, behalve met het onderdeel dat over de sociale werkplaatsen gaat. Het kabinet heeft daar afwijzend op gereageerd. "Als iedereen alleen maar doet wat hij leuk vindt, dan heb je geen akkoord", zei minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) vorige week.

Jorritsma blijft bij haar voorstel, zei zij woensdag. "We weten dat we enig risico lopen. Het kabinet dreigt dat er straks geen sprake meer is van een akkoord. Ik ben het daar gewoon niet mee eens. Dat is niet de bestuurlijke reactie die in deze tijd nodig is."

De vakbonden demonstreren woensdag in Ulft tegen het bestuursakkoord. Ook in meer dan de helft van de sociale werkplaatsen wordt actie gevoerd.

Forse strafverlaging voor Zwolle-doelman Boer

De tuchtcommissie van de KNVB heeft de straf van Diederik Boer verlaagd naar twee wedstrijden schorsing. De Zwolle-doelman kreeg eerder een voorstel van zes duels van de aanklager, maar ging daarmee niet akkoord. De sluitpost werd beschuldigd van het slaan van een ballenjongen in het nacompetitieduel met VVV-Venlo.

Volgens de tuchtcommissie was er slechts sprake van duwen. Het is nog niet duidelijk of de aanklager betaald voetbal in beroep gaat tegen de uitspraak van de commissie.

Boer zou de ballenjongen in de slotminuut van de wedstrijd tegen VVV een klap hebben uitgedeeld, omdat hij niet snel genoeg een bal kreeg van de ballenjongen. Doordat het in Venlo 2-2 bleef, promoveerde Zwolle niet naar de Eredivisie.

Hoogbejaarde vrouw bekent moord uit 1946

Een 96-jarige vrouw heeft bekend in 1946 een Leidse ingenieur te hebben doodgeschoten. Dat deed ze enkele maanden geleden in een brief aan burgemeester van Leiden Henri Lenferink, bevestigt een woordvoerder van de gemeente woensdag na een bericht in de GPD-bladen hierover.

De ingenieur, Felix H.R. Guljé, werd verdacht van economische collaboratie, maar werd volledig vrijgesproken. Toen hij werd vermoord, werd de dader gezocht in kringen van het verzet, maar een zoektocht leverde niets op.

Het is nog niet bekend wat motief was van de vrouw die nu heeft bekend. De burgemeester en een familielid van de vrouw geven woensdag vanaf 16.00 uur een toelichting op het gemeentehuis.

De brief van de vrouw is doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. De zaak is inmiddels verjaard. Een woordvoerder van het OM wil nog niet op de zaak ingaan.

Pato opgenomen in Braziliaanse selectie Copa

Bondscoach Mano Menezes kan tijdens de Copa America een beroep doen op Alexandre Pato. De Braziliaan miste de afgelopen oefenwedstrijden tegen Nederland en Roemenie wegens een schouderblessure, maar is hier voldoende van hersteld.

Ook Paulo Henrique Ganso is opgenomen in de definitieve selectie van Menezes. De creatieve middenvelder van Santos kampte ook lange tijd met een blessure, maar is eveneens op tijd fit om mee te doen aan de Copa America.

Brazilië won in 2007 de Copa America en is zodoende dit jaar titelverdediger. Het toernooi, dat van 1 tot 24 juli wordt gehouden, vindt dit jaar plaats in Argentinië. In de groepsfase zijn de Brazilianen ingedeeld met Ecuador, Paraguay en Venezuela. De nummers één, twee en beste nummers drie van de drie groepen plaatsen zich voor de kwartfinales.

De selectie van Brazilië

Doel: Julio Cesar (Inter), Victor (Gremio)

Verdediging: Daniel Alves (Barcelona), Maicon (Inter), Andre Santos (Fenerbahçe), Adriano (Barcelona), Lúcio (Inter), Thiago Silva (AC Milan), David Luiz (Chelsea), Luisão (Benfica)

Middenveld:
Lucas Leiva (Liverpool), Ramires (Chelsea), Sandro (Tottenham Hotspur), Jadson (Shakhtar Donetsk), Elias (Atlético Madrid), Elano (Santos), Paulo Henrique Ganso (Santos), Lucas Silva (São Paulo)

Aanval:
Robinho (AC Milan), Alexandre Pato (AC Milan), Fred (Fluminense), Neymar (Santos)

Vliegverkeer Argentinië grotendeels hervat

Het vliegverkeer in Argentinië is grotendeels hervat. Dinsdag was in heel Argentinië vrijwel geen luchtverkeer mogelijk vanwege as afkomstig uit de Chileense vulkaan die zaterdag uitbarstte. Luchthavens in de buurt van de vulkaan zullen nog tot ten minste zondag gesloten blijven.

De harde wind blaast de as over de Andes naar Argentinië. Volgens geologen kan de uitbarsting in het vulkaangebied Puyehue-Cordón Caulle nog weken duren. Inmiddels groeit de angst dat in de buurt van de vulkaan rivieren door de harde regen verstopt raken met as en vervolgens overstromen. Vermoedelijk zal er binnenkort ook lava uit de vulkaan stromen, zegt vulkanoloog Jorge Muñoz van de Chileense Geologische Dienst. Rivieren kunnen dan veranderen in lawines van modder en stenen.

Inmiddels zijn meer dan vierduizend mensen geëvacueerd. Veel bewoners van het gebied weigeren echter te vertrekken om dat ze hun dieren niet alleen willen achterlaten.

In San Carlos de Bariloche, de grootste nabijgelegen stad in Argentinië, liggen de skipistes onder een dik pak as. De toeristenplaats is voor een groot deel afhankelijk van het wintersportseizoen dat over minder dan twee weken begint.


Vliegverkeer Argentinië grotendeels hervat (Foto: Novum)

Heitinga: "Ajax is niet aan de orde geweest"

John Heitinga sluit een vertek bij Everton deze zomer niet uit. Voor een terugkeer naar "zijn cluppie" Ajax vindt hij het nu echter nog te vroeg.

Heitinga vindt het jammer dat hij met Everton voor het tweede achtereenvolgende jaar geen Europees voetbal speelt. "Dat is een groot gemis", zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. "Je zoekt als sportman het hoogste podium. Je wil je verbeteren, je onderscheiden. Everton is een echte, geweldige volksclub."

"De ambiance in Goodison Park is ongekend, we spelen in een fantastische competitie, maar ik sluit deze zomer helemaal niks uit. Ik heb nog drie jaar te gaan, wil best doorgaan, maar er zou zich best een nieuwe mogelijkheid kunnen aandienen. Dan ga ik nadenken over een vertrek", vertelt hij in Montevideo waar hij verblijft met het Nederlands elftal.

Ajax heeft zich niet bij Everton voor hem gemeld, zegt Heitinga. "Ajax is niet aan de orde geweest voor mij. Het is mijn cluppie en ik keer er op een dag terug, maar nu zeker niet. Ik ben 27 jaar oud en ben pas drie jaar weg. Ik heb nog zó veel te leren. Ik wil eerst genieten van het buitenland. Maar ik zeg het eerlijk: als ik op dinsdag of woensdag of zelfs op donderdag op de bank lig en ik zie de Champions League en de Europa League dan baal ik dat ik een vrije dag heb."

Politie Amsterdam waarschuwt voor bakfietsendieven

De Amsterdamse politie heeft het druk met de diefstal van bakfietsen. Alleen al in de wijk De Baarsjes en in een deel van Zuid zijn vorige maand 67 van de in de hoofdstad zeer populaire gevaartes gestolen. De politie waarschuwt bezitters van de dure bakfietsen om hun rijwielen extra goed op slot te zetten.

De politie heeft een speciaal team op de bakfietsendiefstallen gezet. Dat heeft tot nu toe een aanhouding opgeleverd. De politie gaat ervan uit dat er meerdere daders zijn.

In de meeste gevallen slaan de bakfietsendieven 's nachts toe. Vermoedelijk rijden ze met een busje of aanhangwagen langs, zodat ze er na de diefstal snel vandoor kunnen. Mensen die iets verdachts zien, worden opgeroepen direct 112 te bellen.

Bakfietsen zijn de afgelopen jaren steeds vaker te zien in Amsterdam. Een beetje bakfiets kost al gauw 600 euro, maar prijzen rond de 1800 euro voor exemplaren met trapondersteuning zijn ook niet ongebruikelijk.

Henderson dicht bij transfer naar Liverpool

Jordan Henderson maakt de overstap van Sunderland naar Liverpool. De twee Premier Leagueclubs zijn een transfersom overeengekomen voor de 20-jarige middenvelder. Dat meldt een woordvoerder van Sunderland op de website van de club. De Engels jeugdinternational bespreekt vandaag met de clubleiding van Liverpool zijn contract.

Sunderland zou volgens Sky Sports ruim 22 miljoen euro ontvangen van Liverpool. Daarnaast zou aanvaller David N'Gog de overstap maken naar Sunderland. Henderson, die in november debuteerde voor het Engelse elftal, is de laatste twee seizoenen een vaste waarde voor de Black Cats. De middenvelder speelde 71 competitieduels in de hoofdmacht van Sunderland. Daarin was hij vier keer trefzeker.


Henderson dicht bij transfer naar Liverpool (Foto: Novum)

Enorme piemels te zien op schoolplein

Het heeft even geduurd, maar twee jaar na dato is een lullige grap alsnog geslaagd. In 2009 maakten onbekenden een aantal enorme penissen in het gras rond een Nieuw-Zeelandse school. De stunt was al lang in de vergetelheid geraakt, ware het niet dat de penissen duidelijk zijn te zien op Google Maps.

Ene David McQuoid ontdekte de fallussen bij toeval toen hij op Google Maps naar een woning zocht in de buurt van Fairfield College in Hamilton. Rector Gerhard van Dyk van de bewuste school was destijds in ernstige verlegenheid gebracht door de erotische afbeeldingen.

De penissen in het gras werden ergens in 2009 zichtbaar toen het gras dood begon te gaan. "Veel konden we er niet aan doen", laat een beschaamde van Dyk weten. "De tuinman probeerde met onkruidverdelger nog meer gras af te branden om de tekeningen te verdoezelen."

De schooldirecteur wil nu bij Google smeken om de afbeelding te verwijderen van Google Maps. Volgens internetspecialisten is dat ijdele hoop. De grap is overigens nooit opgeeist.

Benieuwd naar de schoolpenissen? Deze zijn hier te zien 

Tennisster Ivanovic zoekt weer coach

Tennisster Ana Ivanovic is voor de zesde keer in haar profcarrière op zoek naar een fulltime-coach. De Servische is voormalig nummer één van de wereld en is ondertussen afgezakt naar de negentiende stek en wil nu terug naar de top. Deze weg ligt vol hobbels en gaten, want ze ging onlangs op Roland Garros nog in de eerste ronde onderuit.

"De laatste jaren gaat mijn tennis met pieken en dalen. Ik heb stabiliteit nodig. Het zal niet makkelijk zijn om een coach te vinden en het zal dan ook zeker niet voor Wimbledon lukken. Maar ik heb een aantal namen in mijn hoofd en ik wil met hen gaan praten," zei Ivanovic die haar tijd neemt voor de zoektocht.

"Ik ben erg veeleisend. Eerst zal ik iemand moeten vinden die aan mijn eisenpakket voldoet. Daarnaast moet diegene zich volledig voor mij willen inzetten. Ook om altijd mee te reizen. Ik moet ook op persoonlijk vlak met hem klikken, want je brengt veel tijd met elkaar door."

Vierde vast voor dodelijke schietpartij Amsterdam

De politie heeft vrijdag een vierde verdachte aangehouden voor een dodelijke schietpartij op bedrijventerrein Schinkel in Amsterdam-Zuid. Het gaat om een 30-jarige Pool, meldt de politie. Bij de schietpartij kwam een 22-jarige Pool om.

Het slachtoffer werd twee weken geleden op een dinsdagavond doodgeschoten op de Anthony Fokkerweg. Hij overleed ter plaatse. De politie meldde daarna te denken aan een afrekening in het criminele circuit.

Eerder werden al Amsterdammers van 19 en 26 jaar aangehouden. Daarna volgde een derde verdachte waarvan de leeftijd en woonplaats niet bekend zijn. De politie zegt met de aanhouding van de vierde man alle verdachten in de zaak te hebben aangehouden.

OnLive komt naar Apple en Android

De cloud gaming-service OnLive zal binnenkort ook naar Android- en Appletablets komen in de vorm van een app. De app zal 'praktisch alle games' kunnen spelen die beschikbaar zijn op het OnLive-netwerk. De app zal tijdens de E3 getoond gaan worden en hopelijk kunnen we daar iets van meepikken.

OnLive is een clouddienst waarbij je games kan spelen via je computer en tv. Je hebt hierbij geen superdeluxe computer nodig want alle hardware zit in de cloud van OnLive. Het enige dat je nodig hebt is een computer en een goede internetverbinding. 

Games kunnen gespeeld worden via de touchscreen of via een speciale controller van OnLive zelf. Steve Jobs was zeer in zijn nopjes over clouddiensten en had er het volgende over te zeggen.

"The power of the cloud is definitely the theme this week, displacing what had been assumed to be platforms that could never be displaced. The OnLive Player App for iPad and Android shows how with the power of the cloud, the question is not whether cloud gaming will be able to catch up to consoles, it will be whether consoles will be able to catch up to cloud gaming."

Verdachte zwemleraar weer vast

Een van kindermisbruik verdachte zwemleraar uit Uithoorn is opnieuw aangehouden. Er is een tweede aangifte tegen hem gedaan, meldt justitie. De rechtbank besloot maandag hem daarom opnieuw aan te houden.

De rechtbank liet hem eerder onder protest van justitie vrij omdat er niet genoeg bewijs was om hem langer vast te houden. De 53-jarige zweminstructeur gaf les in een zwembad in Aalsmeer.

Justitie was tegen de beslissing de man vrij te laten in beroep gegaan, maar heeft dat nu ingetrokken omdat de man vastzit.

Nieuw uitlaatsysteem voor HRT in Canada

De Grand Prix van Canada staat die weekend weer op het programma. Een race waar hoge snelheden worden behaald en waar de remmen zwaar belast worden. Hispania Racing verwacht dat de prestaties iets beter zullen worden dankzij een nieuw uitlaatsysteem en enkele nieuwe aerodynamische delen.

"De Canadese Grand Prix is mijn favoriete race in het jaar, de baan en locatie zijn fantastisch en vooral de laatste bocht is een echte test. Het moet een beter weekend voor ons worden, omdat we betrouwbaarheid kunnen laten zien en waarschijnlijk ook een verbetering in de presties. Het team is sinds de start van het kampioenschap van ver weg gekomen, maar we moeten nog meer stappen maken. Om de verbeteringen te maken hebben we enkele nieuwe aerodynamische delen, geschikt voor dit circuit, en een nieuw uitlaatsysteem meegenomen naar Canada," zei teambaas Colin Kolles.

Greenpeace in actie tegen Barbie

Milieuorganisatie Greenpeace heeft het gemunt op Barbie, naar eigen zeggen omdat er in de verpakking tropisch hardhout is verwerkt. Campagneleider Kees Kodde zegt: “Barbie is het boegbeeld van de campagne omdat iedereen haar kent”.

De producent van Barbie, Mattel, is overigens niet de enige die tropisch hardhout in zijn speelgoedverpakkingen verwerkt. Ook bijvoorbeeld LEGO, Disney en Hasbro maken zich hier schuldig aan, aldus Greenpeace. De milieuorganisatie hoopt met de campagne speelgoedproducenten over te halen om het gebruik van tropisch hardhout te staken en over te gaan op duurzaam karton. De actie wordt in 40 landen tegelijk gevoerd.

De kartonleverancier, Asia Pulp and Paper (APP) laat in een reactie weten dat het bedrijf niets doet dat tegen de wet is. "Het is onze verantwoordelijkheid ons aan de wet te houden, en niet om te voldoen aan ongefundeerde eisen van een buitenlandse non-gouvernementele organisatie."

De speelgoedproducenten zijn al eerder op hun verantwoordelijkheid aangesproken, maar hebben tot nu toe geen actie ondernomen. Mattel was ook gisteren niet voor commentaar bereikbaar.


Greenpeace in actie tegen Barbie

Vermoorde man gevonden in Zeeland

In een woning in het Zeeuwse Sint Maartensdijk is in de nacht van dinsdag op woensdag het lichaam van een vermoedelijk vermoorde man gevonden. Het gaat om de 55-jarige bewoner van het huis, zegt een woordvoerder van de politie. Wat voor aanwijzingen de politie heeft dat het om een misdrijf gaat, kan de woordvoerder niet zeggen.

De politie heeft nog niemand aangehouden. Er wordt nog onderzocht of er in de woning van de man aan de straat Keethill ook andere mensen wonen. Het lichaam werd rond 01.15 uur gevonden in de woning in het dorp bij Tholen. De omgeving van het huis is afgezet voor sporenonderzoek.

DVD: The Tourist

De nietsvermoedende Amerikaanse toerist Frank (Johnny Depp) komt in de trein naar Venetië de beeldschone Elise (Angelina Jolie) tegen en wordt op slag verliefd. Wat hij niet kon weten is dat deze vrouw hem mee gaat trekken in een crimineel web waarin ze achterna gezeten worden door Scotland Yard, de Italiaanse politie en Russische huurmoordenaars. The Tourist neemt je mee naar het romantische Venetië om je daar te laten genieten van een lekkere actiefilm. 

Medisch specialisten geven openheid over regels

De richtlijnen voor alle medisch specialisten in Nederland staan vanaf woensdag centraal op internet. Patiënten kunnen op de website Kwaliteitskoepel Medisch Specialisten precies zien aan welke regels hun arts zich moet houden. De site is een initiatief van de specialisten zelf, verenigd in de Orde van Medisch Specialisten. Alle 29 verenigingen van specialisten werken mee.

De specialisten willen met de website de transparantie van de zorg vergroten, staat onder meer op de site van de neurologen en de radiologen. De richtlijnen waren tot nu toe doorgaans goed verstopt op de websites van de specialisten zelf.

De roep om een duidelijk overzicht wordt steeds groter. Ziekenhuizen moeten al steeds meer openheid geven over hun resultaten per behandeling. De website wordt in de loop van het jaar verder uitgebreid. Zo komen er onder meer kwaliteitsmetingen en samenvattingen van richtlijnen op te staan.

De Boeck kandidaat trainersschap VVV-Venlo

Glen de Boeck lijkt in Venlo de opvolger te worden van de vertrokken interim-coach Wil Boessen bij VVV-Venlo. De Belg heeft inmiddels al enkele gesprekken met de Limburgse clubleiding achter de rug.

De 39-jarige De Boeck was in de winter al kandidaat om de vertrokken Jan van Dijk op te volgen, maar de voormalig verdediger van KV Mechelen en Anderlecht zag een overstap in een lopend seizoen niet zitten. In de Belgische media verklapte De Boeck dat hij diverse gesprekken heeft gevoerd met de clubleiding van VVV-Venlo en dat een contract in de maak is.

"Wij praten nog steeds met diverse kandidaten en dat betekent dat we nog in een oriënterende fase zitten", liet technisch manager Mario Captein wat terughoudend weten. Hij wilde wel bevestigen dat interim-trainer Boessen komend seizoen zijn rol als assistent weer zal gaan bekleden.

Naast De Boeck, voormalig trainer van Cercle Brugge en Germinal Beerschot, heeft VVV-Venlo ook interesse in Erik ten Hag. Hij is op dit moment bij PSV assistent van hoofdtrainer Fred Rutten.

Linkdump Woensdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

Vita altijd gericht geweest op $250 prijs

De prijs van $250 voor een PlayStation Vita is de prijs geweest waar Sony vanaf dag één op mikte, aldus grote baas Yoshida. Yoshida vertelt dat ze hebben geleerd van de fouten omtrent de PlayStation 3. Die verkocht in de eerste jaren slecht door de hoge prijs.

"Going through the PlayStation 3 experience was difficult for all of us involved. So when we started working on PS Vita three years ago we set goals, and one of those goals was to hit the $249 price point, €249 from the very, very beginning. That was springtime 2008."

Maandag werd bekendgemaakt dat de prijs voor een Vita met enkel Wifi $250 is, waar je voor de Wifi en 3G-versie $300 moet betalen. Het enige dat nu nog steeds niet vaststaat is de releasedatum. Er zijn verschillende data genoemd maar SCEA-baas Jack Tretton gaf aan dat een release in 2011 niet tot de mogelijkheden behoort.

Duizenden varkens in brandende Limburgse stal

Een stal met ongeveer 5000 varkens in het Limburgse dorp Merselo staat woensdagochtend in brand. De brandweer heeft honderd varkens naar buiten gebracht, maar is gestopt met evacueren omdat de dieren die nog binnen zijn niet meer bewegen.

De brand is volgens een brandweerwoordvoerder rond 05.30 uur ontstaan in een luchtwasser, een apparaat dat de lucht zuivert. De stal aan Op de Ries is ongeveer honderd meter lang en verdeeld in twee compartimenten. De brand woedt vooral in de isolatie van het dak. "We proberen het vuur tegen te houden door een deel van het dak open te maken."

De stal zelf hangt vol met rook. Het gebouw is verbonden met een andere varkensstal, maar er is vooralsnog geen gevaar dat het vuur zich daarnaar uitbreidt. De brandweer weet nog niet hoe lang het gaat duren voordat de brand bestreden is.

[NBA] Dallas weer op gelijke hoogte

In de finale van de Amerikaanse NBA hebben de Dallas Mavericks de vierde wedstrijd gewonnen. Dallas versloeg Miami Heat met 86-83 waardoor de stand in de best-of-seven nu 2-2 is.

Onder aanvoering van Dirk Nowitzki maakte de Texanen in de slotminuten een achterstand van twaalf punten goed. ''Ik heb erg slecht geslapen en voelde me niet goed. Maar ik heb me daar in de wedstrijd overheen kunnen zetten. Dit is de NBA-finale, hier hebben we het hele seizoen naartoe gewerkt. In de vierde periode zag het er slecht uit voor ons, maar het is ons weer gelukt terug te komen van een achterstand," aldus Nowitzki na afloop.

Dwyane Wade van Miami Heat was met 32 punten topscorer.

"Andere platformen gebruikt voor Wii U-presentatie"

Tijdens de presentatie van gisterenavond waarin de Wii U werd onthuld zagen we onder andere dat games zoals Batman: Arkham City en Darksider 2 hun opwachting zullen maken voor de nieuwste console van Nintendo. De beelden die hiervan in de presentatie te zien waren zijn echter niet door de Wii U gegenereerd.

Reggie Fils-Aime heeft in een interview gezegd dat ze beelden van de PC, PlayStation 3 en Xbox 360 hebben gebruikt in hun presentatie. Volgens Reggie konden ze niet anders want hun nieuwe console zal pas over een jaar in de winkels liggen.

Toch is hij er van overtuigd dat de games op de Wii U er net zo mooi uit zullen zien als op de PlayStation 3 en Xbox 360. Volgens Reggie was het excuus van developers om hun games niet naar de Wii te brengen het gebrek aan kracht van het apparaat. Dat argument kan nu de deur uit.

"Third party publishers have told us that the reason they couldn’t bring it to our platform was based on the horsepower of the machine. That excuse is gone. So now all of the best content can come to the machine.”

De Wii U is gisteren aangekondigd door Nintendo en belooft krachtiger zijn dan de PlayStation 3 en Xbox 360 en heeft een controller met een touch-screen. Een volledig overzicht van de Wii U is hier te zien. Voor al het E3 nieuws kunnen jullie hier terecht.

Reggie

[E3] Pikmin in de maak voor Wii U

Toen de Wii voor het eerst getoond werd dachten mensen al snel dat het een perfect platform zou zijn voor een nieuwe Pikmin-game. Toch hebben we geen nieuwe Pikmin op de Wii gezien maar volgens Miyamoto zou de Wii U nog een stuk beter bij de game passen.

Nintendo had afgesproken om geen games voor de Wii U aan te kondigen. Miyamoto breekt deze afspraak en wil graag met ons delen dat hij aan Pikmin bezig is.

“There are two sides to me today, the corporate side that wants to follow the precedent we set for E3 of not announcing any titles, and the creative side of me that wants to tell you we’re working on Pikmin,”

Miyamoto had graag een nieuwe Pikmin willen releasen op de Wii maar nu de Wii U eraan komt, ziet hij daar veel meer mogelijkheden.

“I got the feeling it’s the perfect game for that system, so we’re going to make it on that.”

De Wii U is gisteren aangekondigd door Nintendo en belooft krachtiger zijn dan de PlayStation 3 en Xbox 360 en heeft een controller met een touch-screen. Een volledig overzicht van de Wii U is hier te zien. Voor al het E3-nieuws kunnen jullie hier terecht.

Pikmin

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de taakopvatting van een corporatie.

Woningcorporatie Woonbron wil af van S.S. Rotterdam. In plaats van ongeveer 20 miljoen kostte de renovatie van het schip 240 miljoen euro. Logischerwijze kwam dat de corporatie op veel kritiek te staan. Woonbron wil nu “voor een redelijke prijs” van het schip af, omdat zoveel geld aan zoiets uitgeven, niet de taak van een corporatie is.

Ronaldo excuseert zich voor missen kansen

Het is Ronaldo niet gelukt te scoren bij zijn officiële afscheid als voetballer. De 34-jarige voormalig PSV'er mocht het laatste kwartier van de oefenwedstrijd tussen Brazilië en Roemenië (1-0) meedoen, maar daarin wist hij ondanks drie behoorlijke kansen niet te scoren.

"Sorry dat ik geen doelpunt heb gemaakt", aldus Ronaldo. "Ik kan iedereen alleen maar bedanken voor jullie enorme steun. De Braziliaanse mensen hebben me in al die jaren veel liefde gegeven."

Het enige doelpunt in Sao Paulo kwam halverwege de eerste helft op naam van Fred. Het was voor Brazilië, dat zaterdag nog met 0-0 gelijkspeelde tegen Nederland, de laatste wedstrijd voor de start van de Copa America op 1 juli in Argentinië. Brazilië verdedigt daar de titel uit 2007.

Ronaldo excuseert zich voor missen kansen
Ronaldo excuseert zich voor missen kansen (Foto: ANP)

[E3] Vliegen in Star Fox 64 3D-trailer

Gisteren is tijdens de persconferentie van Nintendo op de E3 in Los Angeles natuurlijk de opvolger van de Wii getoond. Ook zijn er een hoop games voor de 3DS onthuld waaronder Star Fox 64 3D. In de game zul je weer in je luchtschip het gevecht aangaan met andere luchtschepen en grote vijanden.

De game is te spelen met de knoppen op de 3DS maar kan ook gespeeld worden met de motion controls van het apparaat. Ook zal de game een online functie krijgen waarin je met drie vrienden elkaar kapot kan gaan schieten. In de trailer zien we hoe dat eruit gaat zien.

Al het E3-nieuws, waaronder de nieuwe console van Nintendo en alle games die zijn aangekondigd voor de 3DS, DS en Wii, kun je hier checken.

'Man zes jaar onterecht in tbs-kliniek'

Door een opeenstapeling van fouten heeft een 26-jarige man zes jaar lang onterecht in een tbs-kliniek gezeten. Zijn advocaat Wim Anker spreekt woensdag in het AD van een 'rechterlijke dwaling in het kwadraat'. De man uit Sierra Leone is vorig jaar meteen vrijgelaten toen de blunder aan het licht kwam. Hij eist tonnen schadevergoeding.

De inmiddels tot ongewenst vreemdeling verklaarde Afrikaan werd in 2005 veroordeeld tot vier maanden cel voor willekeurige mishandelingen in Hengelo. De rechter had daarvoor opname in een psychiatrische kliniek mogen opleggen, maar geen tbs. Dat mag alleen bij misdrijven waar meer dan vier jaar cel op staat.

Toch legde de rechtbank tbs op. Extra pijnlijk is dat de onterecht opgelegde tbs ook nog eens drie keer is verlengd. Dat gebeurde volgens de krant in 2007, 2008 en vorig jaar. Geen van de vier officieren van justitie en de twaalf rechters die zich over de verlengingen moesten buigen zouden de fout hebben opgemerkt.

"Blijkbaar is de tbs van mijn cliënt een hamerstuk geweest", concludeert Anker in de krant. Het gaat volgens hem om een voortgezette misslag. Zijn broer Hans Anker bereidt een schadeclaim voor die aan de top van justitie wordt voorgelegd.Zijn cliënt verblijft nu in een opvang voor vreemdelingen en keert mogelijk terug naar zijn geboorteland.

Selectie Excelsior 'nagenoeg rond'

Excelsior heeft een aantal spelers zien vertrekken naar Feyenoord en N.E.C. Nijmegen, maar is intussen al bijna rond met een aantal versterkingen voor volgend seizoen.

Excelsior wil vandaag graag een aantal nieuwe aankopen presenteren, heeft algemeen directeur Simon Kelder laten weten aan RTV Rijnmond. Het gaat om Niels Vorthoren en Wesley de Ruiter van FC Den Bosch. "De onderhandelingen gaan woensdag verder en dan volgt de medische keuring", aldus Kelder.

De 23-jarige Vorthoren speelde drie seizoenen bij Willem II en maakte in 2009 de overstap naar FC Den Bosch waar hij twee jaar basisspeler was. Doelman Wesley de Ruiter zat drie seizoenen bij FC Utrecht, maar kwam tot slechts twintig wedstrijden. Begin dit jaar maakte hij de overstap naar Den Bosch.

De Rotterdamse club is verder nog aan het praten met twee andere doelmannen, namelijk de twintigjarige Jeroen Zoet van PSV en huidig keeper Cees Pauwe. Als dat allemaal klaar is, is de selectie van volgend seizoen volgens Kelder 'nagenoeg rond'.

Arnon Grunberg schrijft Groot Dictee

De veelbekroonde schrijver Arnon Grunberg schrijft dit jaar het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Dat meldt de Volkskrant, die het dictee samen met de publieke omroep NTR, de Vlaamse Radio- en Televisieomroep en het Vlaamse dagblad De Morgen organiseert.

Grunberg heeft een dagelijkse column op de voorpagina van de Volkskrant. Hij schrijft en schreef voor onder meer Vrij Nederland, Humo, VPRO-gidsen NRC Handelsblad. Het dictee wordt 14 december voor de 22ste keer afgenomen. De presentatoren zijn oud-nieuwslezer Philip Freriks en de Belgische nieuwslezer Martine Tanghe.

Grunberg volgt Tommy Wieringa op. De afgelopen jaren is het dictee geschreven door Gerrit Komrij, Jan Wolkers, Martin Bril en Kees Fens.


Arnon Grunberg schrijft Groot Dictee (Foto: Novum)

Olie en voedsel remmen wereldeconomie

De stijgende prijzen van voedsel en olie remmen het herstel van de wereldeconomie. De groei dit jaar bedraagt 3,2 procent, flink minder dan de 3,8 procent van vorig jaar. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd rapport van de Wereldbank.

Volgens de onderzoekers blijft de groei vooral achter in de rijke landen. Die ,,moeten de meeste hervormingen doorvoeren’’, aldus de Canadese econoom Andrew Burns. De opkomende economieën gaat het voor de wind, maar daardoor groeit de vraag naar grondstoffen, wat juist leidt tot de stijgende prijzen die het herstel remmen.

De aardbeving en tsunami in Japan en de onrust in de Arabische wereld hebben volgens de Wereldbank weinig effect op de wereldeconomie.

Olie en voedsel remmen wereldeconomie
Olie en voedsel remmen wereldeconomie (Foto: ANP)

De Bakker zegt af voor Wimbledon

Thiemo de Bakker doet deze maand niet mee aan het grandslamtoernooi van Wimbledon. De Nederlandse tennisser is momenteel niet fit en wil zich de komende weken richten op het herstel van zijn lichaam.

De Bakker laat het volledige grasseizoen aan zich voorbijgaan en ontbreekt volgende week dus ook bij het Unicef Open in Rosmalen. Eerder zegde hij al af voor het toernooi in het Duitse Halle. De Bakker bereikte vorig jaar de derde ronde op Wimbledon.

De Bakker zegt af voor Wimbledon
De Bakker zegt af voor Wimbledon (Foto: ANP)

'Reders smeken om toestaan beveiligers op schip'

Somalische piraten jagen steeds actiever op schepen met een Nederlandse vlag omdat ze weten dat daar geen gewapende bewakers aan boord mogen zijn. Nederlandse reders smeken Den Haag dan de wetgeving aan te passen, schrijft De Telegraaf woensdag.

Sommige reders zouden al een Panamese vlag voeren om de piraten te doen geloven dat er wel beveiligers aan boord zijn. De Verenigde Staten en meerdere Europese landen staan het wel toe om bewapende bewakers aan boord mee te laten varen.

Piraten beschikken volgens de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders over uitgebreide inlichtingennetwerken, waardoor ze weten hoe kwetsbaar schepen zijn die onder Nederlandse vlag varen. De inzet van de NAVO-vloot tegen de piraten zou slechts een druppel op de gloeiende plaat zijn. Het gebied is volgens de reders veel te groot om te controleren.

D-day voor bestuursakkoord

Het is D-day voor het bestuursakkoord. Tijdens een congres in Ulft moeten gemeenten woensdag beslissen of ze kunnen leven met de afspraken die met het kabinet gemaakt zijn over de overdracht van taken naar lagere overheden.

Het gaat om taken op het terrein van onder meer jeugdzorg, AWBZ, sociale zekerheid en natuurbeheer. Groot struikelblok zijn de bezuinigingen op sociale werkplaatsen. Gemeenten vinden die onuitvoerbaar omdat er te weinig geld beschikbaar is om zoveel mogelijk mensen uit de sociale werkvoorziening aan een reguliere baan te helpen.

Naar verwachting is een meerderheid van de gemeenten wel bereid een deel van het bestuursakkoord te omarmen, maar niet dat over de sociale werkplaatsen. De waarschuwing van het kabinet dat er geen bestuursakkoord meer over is als sommige afspraken eruit gehaald worden, maakte de afgelopen dagen weinig indruk bij gemeenten.

Rond het congres voeren vakbonden en oppositiepartijen uit de Tweede Kamer actie om de tegenstribbelende gemeenten te ondersteunen.

Nieuwe bemanning op weg naar ISS

Drie nieuwe ruimtevaarders zijn op weg naar het internationale ruimtestation ISS. Een raket met de Amerikaan Mike Fossum, de Rus Sergej Volkov en de Japanner Satoshi Furukawa steeg in de nacht van dinsdag op woensdag op vanaf ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan.

De drie komen donderdagavond aan bij het ISS en blijven daar een half jaar. Aan boord zijn al twee Russen en een Amerikaan.

De Nederlander André Kuipers was reserve voor de missie. Hij vertrekt zelf in december voor een half jaar naar het ISS.

Nieuwe bemanning op weg naar ISS
Nieuwe bemanning op weg naar ISS (Foto: ANP)

VN-top beslist over toekomst aidspatienten

Hoeveel mensen de komende jaren toegang krijgen tot aidsremmers, wordt woensdag tot en met vrijdag bepaald op een grote aidsconferentie van de Verenigde Naties in New York. Gehoopt wordt dat de deelnemende landen afspreken dat in 2015 circa 15 miljoen mensen behandeld worden tegen de ziekte.

Dat houdt in dat in enkele jaren negen miljoen nieuwe patiënten voorzien moeten worden van aidsremmers. Dat is hard nodig, want jaarlijks sterven nog altijd bijna twee miljoen mensen door de ziekte, die veroorzaakt wordt door het hiv-virus. Unaids, de VN-organisatie voor aidsbestrijding, hoopt in 2015 het aantal besmettingen te hebben teruggebracht naaréén miljoen.

Om de doelen te bereiken moet de internationale gemeenschap jaarlijks 4,1 miljard euro extra investeren. Dat lijkt een moeilijke opgave te worden, omdat veel landen bezuinigen op hulp. Grote organisaties die strijden tegen aids, zeiden eerder al dat het gevecht tegen de ziekte niet kan worden gewonnen, als de donaties afnemen.

Joran van der Sloot voor Peruaanse rechter

Joran van der Sloot verschijnt woensdag voor de rechter, samen met de vader van de vermoorde Stephany Flores. Het zou gaan om een hoorzitting over de eigendommen van Stephany die Van der Sloot in zijn bezit had bij zijn aanhouding, hebben Peruaanse media eerder gemeld.

De zitting vindt plaats in de beruchte Castro Castro-gevangenis, waar Van der Sloot sinds juni vorig jaar vast zit. Hij wordt ervan verdacht de 21-jarige Flores op 30 mei 2010 in zijn hotelkamer in Lima om het leven te hebben gebracht. Voor moord staat in Peru een maximumstraf van 35 jaar cel, voor doodslag 20 jaar.

Eind mei maakte de advocaat van Van der Sloot, Máximo Altez, bekend de verdediging te zullen staken wegens een verschil van mening over de te voeren strategie. Voor Van der Sloot wordt inmiddels een nieuwe raadsman gezocht.

Joran van der Sloot voor Peruaanse rechter
Joran van der Sloot voor Peruaanse rechter (Foto: ANP)

[E3] Resident Evil: O.R.C. gameplay-trailers

Resident Evil: Operation Raccoon City is een actievolle coöp third-person shooter met een coversysteem. Dit wisten we al, maar de twee nieuwe trailers tonen weer eens hoe ver RE inmiddels van zijn roots verwijderd is. De game is een samenwerking tussen Slant Six Games (SOCOM: Confrontation) en Capcom zelf.

RE:PRC komt eind 2011 uit voor Xbox 360 en PlayStation 3. Capcom verwacht dat de game 2.5 miljoen keer over de toonbank gaat.

'NAVO wil dat Nederland Libië bombardeert'

De NAVO wil dat Nederland meedoet met het bombarderen van gronddoelen in Libië. Nederland moet meer doen dan alleen het bewaken van het luchtruim. Dat schrijft De Telegraaf woensdag op basis van 'hooggeplaatste bronnen' bij het bondgenootschap.

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) overlegt woensdag met de NAVO-top in Brussel over de missie. Zelf zou Hillen het niet zien zitten om Nederland een grotere rol te laten spelen. Het kabinet neemt naar verwachting vrijdag een besluit over een verlenging van de missie in Libië.

Landen als Denemarken, Noorwegen en België doen al wel mee aan de bombardementen.

[E3] DmC gameplay-trailer bewijst zich

De kritiek was niet mals. Dante zou een emo-mietje zijn, de omgevingen saai en de haarkleur klopte niet. DmC, de Devil May Cry-reboot in handen van Ninja Theory (Heavenly Sword, Enslaved) kreeg het zwaar te verduren. De eerste gameplay-trailer is hier om de pijn een beetje te verzachten.

De grootste zorg van fans was of de Unreal 3-engine, waar DmC op draait, wel de snelle en chaotische actie met een degelijke framerate zou aankunnen. De nieuwe trailer bewijst dat het misschien toch mogelijk is, al geeft het aan dat het nog een 'work in progress' is. Er is tevens een glimp van wit haar, fans kunnen weer ademen.

Pensioenakkoord lijkt nabij

Een akkoord over een hogere pensioenleeftijd, de hoogte van de AOW-uitkering en (on)zekerheden over het aanvullend pensioen lijkt nabij. De hoop is dat eind deze week vakbonden, werkgevers en het kabinet hierover hun langverwachte akkoord kunnen sluiten.

Dat hebben ingewijden dinsdag gemeld. Het plan is dat de pensioenleeftijd in 2020 stijgt van 65 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. De AOW-uitkering zal extra stijgen door koppeling aan de loonontwikkeling. Er wordt gedacht aan een stijging van 0,6 procent. Maar als mensen toch op hun 65e stoppen met werken, krijgen ze een korting van 6,5 procent.

De hogere AOW-uitkering is belangrijk voor de vakbeweging om meer onzekerheden bij het sparen voor aanvullend pensioen te accepteren. De maatregelen moeten gevolgen van de vergrijzing en schommelingen op financiële markten beter opvangen.

Pensioenakkoord lijkt nabij
Pensioenakkoord lijkt nabij (Foto: ANP)

Tientallen doden door noodweer Haïti

Zware regenval in Haïti heeft dinsdag geleid tot overstromingen en aardverschuivingen. Daardoor zijn zeker 23 mensen om het leven gekomen. Dat hebben de autoriteiten in het Caraïbische land laten weten.

De doden vielen onder meer in het tentenkamp bij het ingestorte presidentiële paleis in de hoofdstad Port-au-Prince. Daar wonen nog altijd veel mensen die bij de zware aardbeving van januari vorig jaar ontheemd zijn geraakt. Ook in de luxewijk Petionville zijn veel mensen omgekomen.

Het noodweer wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied boven de Caraïbische Zee. Dat kan ook overstromingen en aardverschuivingen veroorzaken in de Dominicaanse Republiek, Jamaica en Cuba, aldus het Amerikaanse orkaancentrum NHC.

Tientallen doden door noodweer Haïti
Tientallen doden door noodweer Haïti (Foto: ANP)

'Massagraf' Texas was loos alarm

In het oosten van Texas is toch geen massagraf ontdekt. De tips die de politie van een helderziende had gekregen, bleken niet te kloppen. "Er is geen plaats delict", zei een rechter uit Liberty County dinsdagavond (lokale tijd).

De tipgever wordt mogelijk vervolgd voor het doorgeven van een valse melding. De politie nam de tips serieus omdat de helderziende aangaf dat er kinderlijken in de tuin zouden liggen, aldus een politiewoordvoerder.

Lokale media hadden eerder gemeld dat er 25 tot 30 lichamen waren gevonden in de tuin van een huis in Liberty County. Bij enkele stoffelijke overschotten zouden de ledematen zijn verwijderd en er zouden bloedsporen zijn gevonden. Het huis ligt enkele tientallen kilometers ten noordoosten van de miljoenenstad Houston.

[Upd] Luigi's Mansion 2 naar 3DS

Nintendo heeft tijdens haar persconferentie beelden getoond van een Luigi's Mansion 2 voor Nintendo 3DS. De vertrouwde stofzuiger is terug en de bange Luigi neemt het weer op tegen allerlei spoken in verschillende spookhuizen. Luigi's Mansion 2 komt ergens in 2012 uit.

[Update] Volgens een reportage van Kotaku wordt de game niet intern ontwikkeld door Nintendo, maar door Next Level Games. De Canadese studio was eerder verantwoordelijk voor de Wii-versie van Punch Out!

Massagraf bij huis in oosten Texas

De politie in de Amerikaanse staat Texas heeft dinsdag een lugubere vondst gedaan. In de tuin van een woning in het oosten van de staat zijn 25 tot 30 lichamen aangetroffen, mogelijk kinderlijkjes. Bij sommige stoffelijke overschotten zouden de ledematen zijn verwijderd. Op de plaats delict werden bloedsporen gevonden, aldus lokale media. Het is nog niet bekend wat er zich heeft afgespeeld.

Het huis ligt in het plattelandsgebied ten noordoosten van de miljoenenstad Houston. De politie zou het graf hebben gevonden na een tip.

Suïcidale luisteraar belt Radio 538

Dj's Kim en Martijn van Radio 538 zijn normaliter bekend van humoristische radio, maar kregen vannacht wel een heel raar telefoontje binnen. Een luisteraar kwam jankend aan de telefoon en beweerde zelfmoord te gaan plegen.

De luisteraar had problemen met haar geliefde, die vreemd was gegaan. En ze had blijkbaar een kind met het syndroom van Down. Vanwege al die tragedie had ze maar het idee om uit het leven te stappen. Kim & Martijn waren zelf door het verhaal emotioneel en deden hun best om haar over te halen het niet te doen. Maar de luisteraar was vastberaden om er een eind aan te maken en excuseerde telkens voor het in beslagnemen van de zendtijd.

Toen er werd gevraagd om het adres van de luisteraar om hulp te sturen, dreigde de luisteraar weer op te hangen. Dit wisten ze nog tegen te houden. Ze bekende eerder al een poging te hebben gedaan om zelfmoord te plegen, die poging was dus mislukt.

De luisteraar Yvonne heeft vervolgens weer de telefoon op de haak gegooid. Uiteindelijk lukte het Martijn & Kim om Yvonne weer aan de lijn te krijgen en haar aan de lijn te houden totdat de politie bij de vrouw arriveerde.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.