CD: 10 Jaar Top 2000 10 CD-Box

December is weer begonnen, de winter staat voor de deur, de dagen zijn kort, koud en/of nat, Kerst en Oud & Nieuw zijn in aantocht en dan kan de Top 2000 natuurlijk niet uitblijven! In 1999 begon het allemaal als radio-evenement van Radio 2 voor het afsluiten van het millenium. De mooiste 2000 platen van de tweede helft van de afgelopen eeuw. Het werd toen als een eenmalig iets beschouwd, maar toen de zendermanagers de luistercijfers onder ogen kregen hebben ze meteen besloten om dit fenomeen in de herhaling te zetten. Meer dan 4 miljoen luisteraars vergaarde die eerste editie en daar zijn in de loop der jaren miljoenen luisteraars bijgekomen.


Dit jaar viert de Top 2000 een jubileum met de tiende editie en dat is reden om een 10-cd tellende box uit te brengen met daarin een selectie van de platen die in de afgelopen edities gedraaid werden. Zendermanager Kees Toering geeft een introductie op het geheel en vervolgens komen in de inlay enkele Top 2000 presentatoren aanbod om hun top 10 platenkoffer te openen. Maar belangrijker is de inhoud van de tien cd's. Net als zoals in de 'echte' Top 2000 is het een mengelmoes van allerlei stijlen, jaartallen en nationaliteiten. Al valt wel op dat er (jammergenoeg) veel Nederlandstalige platen in voorkomen, de verhouding in de zoektocht naar de echt mooiste platen is dus een beetje zoek binnen de compilatie.


Het is nauwelijks te vermijden, maar er staan altijd wel wat tracks op een cd die een luisteraar niet kan hebben terwijl daarna weer één van zijn favorieten wordt gedraaid. De keus om het geheel te mixen of er themaplaten van te maken blijft lastig. Op deze manier wordt wel het echte Top 2000 gevoel overgebracht, maar persoonlijk hoor ik liever geen André Hazes en Cream op één plaat. Gelukkig is er voor dit soort momenten nog altijd de afstandsbediening. Al met al is het een bonte en leuke verzameling songs geworden die de identiteit van de hitlijst goed weergeven. Gemiddeld krijg je ook een boel cd's voor je geld, iets minder dan vier euro per cd'tje. Dus wil je voor of na de Top 2000 blijven genieten van een interessante mix, dan is dit iets voor jou.


Label: Island/Vertigo Datum: November 2008 Waardering: