Gadget: Teufel Boomster

Misschien ken je ze nog wel van de jaren tachtig, van die uit de kluiten gewassen radio-cassettedecks die je met behulp van dikke staafbatterijen overal op je schouder mee naartoe kon zeulen en afspelen: boomboxen. Ken je ze niet, zet dan de videoclip van Grandmaster Flash - The Message even aan op YouTube en je ziet ze meteen verschijnen. Meer dan dertig jaar later probeert Teufel het concept weer wat nieuw leven in te blazen met de Boomster. 
 
 
Ditmaal geen grote drukknoppen en equalizerschuifjes die tussen twee ronde speakers zijn gepropt, maar een strakker vormgegeven geheel waarin de gehele voorkant een speaker is, alleen nog maar subtiele touchtoetsen te vinden zijn en je de cassettebandjes thuis kan laten. Visueel ziet het er strak en eenvoudig uit. Een glanzend zwart robuust geheel van metaal en plastic dat 3,35 kg weegt en 14,5 x 37 x 18 cm meet. De bovenzijde dient als bedieningspaneel en bevat daarnaast een stevig metalen handvat dat goed in de hand ligt. Aan de achterzijde bevinden zich een stroom- en usb-aansluiting (waarmee je mobiele apparaten opgeladen kunnen worden), aux in, een antenne (allemaal opgeborgen achter rubberen afsluiting) en een batterijenvak om ouderwets te vullen (8x AA) voor als 220v niet voorradig is. Een opgeladen accu (lithium ion 4400 mAh) gaat ongeveer 10 uur mee en gevuld met batterijen kan de Boomster je nog zo'n 16 uur extra van dienst zijn. 
 
 
Het audioblok van de Boomster bestaat uit een 3-kanaalssysteem waarvan, via de schuin naar beneden gerichte woofer (18W), de bass apart aangepast kan worden naar verschillende standen (-6, -3, 0, +3, +6 dB) via de touchtoetsen. De midden en de hoge tonen gaan respectievelijk via 2x 65 mm (10W) en 2x 20 mm drivers en worden gevoed door een klasse D-versterker. Het frequentiebereik is 50-20.000Hz en het geluidsniveau op 1 meter afstand 96 dB.
 
 
 
Het geluid kan qua dynamiek niet op tegen een vergelijkbaar systeem waar de linker en rechter speakersystemen verder uit elkaar kunnen staan, maar deze Boomster kan behoorlijk wat volume en bass-golven produceren en krijgt een bureau makkelijk aan het trillen en een kamer goed gevuld met geluid. De bluetooth 4.0 aptX verzekert geluid van cd-kwaliteit en ook de NFC-technologie kan zorgen voor wat gemak. De connectie met de Boomster is eenvoudig en snel. De Boomster speelt naast je digitale muziekbibliotheek ook nog FM-radio, waarvan je drie kanalen kan programmeren. Al met al een erg grote technische vooruitgang in vergelijking met de ouderwetse boomboxen en een handig apparaat voor feestjes, klussen, muziek in de tuin of het park. De richtprijs van €299,99 is wel hoog als je puur op zoek bent naar een draagbare speaker die je naast je reguliere stereoset slechts sporadisch gebruikt. De Boomster is qua geluidsniveau en helderheid prima, maar of deze unit een stereoset met twee goede aparte speakers in dezelfde prijscategorie zal verslaan is maar de vraag. Mooi apparaat, maar wel met een nichemarkt. Naast online shoppen (met 8 weken proeftijd voor bestellingen) is er onlangs ook een Teufel Raumfeld brandstore in Amsterdam geopend, zodat je ook eerst eens live kunt gaan luisteren naar de apparatuur.