Gadget: Ultima 20 Complete 2.1 set

De Ultima Mk2 stereo speakerset is één van de populairste items van het Duitse audiobedrijf Teufel. Dit gewilde duo was al uitgebreid naar een 5.1 surround systeem maar is nu ook verkrijgbaar als 2.1 systeem waarvan de subwoofer draadloos verbonden wordt met de set. 

De specs van de Ultima 2-kanaals luidsprekers zijn hetzelfde als die van het vertrouwde duo: 25 mm dome tweeter, 165-mm midbass-driver en een belastbaar vermogen van 80 Watt. De noviteit zit hem in de toevoeging van het CoreStation, de draadloze subwoofer en de geluidspuck. De set is in het wit of in het zwart te bestellen.
 
 
Het compacte CoreStation is het hart van het systeem en deze kleine receiver is gemakkelijk aan te sluiten op alle gewenste apparaten. Via de HDMI-verbinding maakt de ontvanger contact met je TV en alle daaraan gekoppelde apparatuur zoals je spelcomputer of blu-ray speler. Via Bluetooth 4.0 leg je contact met je smartphone, tablet of laptop en via de Aux-ingang kan je ook nog een bekabelde verbinding maken met deze apparatuur. Het CoreStation regelt automatisch zijn verbinding als bijvoorbeeld de TV aan gaat en via de knoppen op de unit kan je makkelijk schakelen tussen apparaten. Het apparaat zet zichzelf na 20 minuten inactiviteit in standby modus. 
 

Het CoreStation beschikt ook over een geïntegreerde module die het subwoofersignaal draadloos en zonder hoorbare vertraging verstuurt naar de subwoofer unit. De subwoofer kan dus overal in je kamer geplaatst worden zolang het maar binnen het bereik van het signaal is en hoeft dus niet op een onhandige plek neergezet te worden omdat anders de bekabeling het niet haalt of zichtbaar door je kamer heen loopt. De subwoofer kan echter ook bedraad aangesloten worden en produceert met zijn 90 Watt maximaal vermogen, 106 dB maximum SPL en 43 Hz ondergrens-frequentie een flinke basondersteuning van het geluid. Het draadloos aansluiten gaat via de meegeleverde SubConnect, een klein kastje dat direct op de subwoofer wordt aangesloten. Het is echter wel van belang om de crossover-frequentie en de volumes op de woofer en het CoreStation op de juiste manier te tweaken zodat het signaal goed doorkomt, maar na even puzzelen werkt het prima. Samen met de Ultima Mk2 speakers geeft het 2.1 een prima geluid af dat tv kijken of gamen een stuk dynamischer maakt en met gemak een gemiddelde woonkamer kan voorzien van een vol en helder geluid. 
 
 
De set bevat daarnaast nog een puck control die dient als draadloze afstandsbediening van het systeem. Het is een innovatieve en makkelijke manier om het volume van het systeem te regelen, simpelweg even draaien aan de puck geeft je erg snel het gewenste volume. Even de bovenkant indrukken zorgt voor het muten van geluid. 
 
De set kost 699,99 euro en heeft een mooie weergave en eenmaal geïnstalleerd en juist afgesteld geeft het systeem een prima geluid af en is makkelijk aan te sluiten op alle apparatuur. Daarnaast is het handig dat je de draadloze subwoofer op alle plekken neer kan zetten waardoor hij bijvoorbeeld mooi verdekt opgesteld kan worden.