Gadget: Teufel Mute

"Enjoy the silence" kopt de titel van een van de nieuwe Teufel producten: de Mute koptelefoon. Nu zijn enjoy the silene en mute misschien niet de meest voor de hand liggende termen als je het over een koptelefoon hebt, maar ze dekken in ieder geval wel een gedeelte van de lading van dit apparaat. Teufel brengt met de Mute namelijk zijn eerste noise-cancelling headphones op de markt in navolging van voornamelijk marktleider Bose in deze productlijn. 

Het principe van een noise-cancelling koptelefoon is dat het apparaat via actief tegengeluid storende omgevingsgeluiden van buitenaf wegfiltert. Ingebouwde microfoons aan de buitenkant van de schelpen meten de lage frequenties van het omgevingsgeluid en genereren tegenovergestelde geluidsgolven die het wegfilteren van het omgevingsgeluid als resultaat moeten geven. Hoge frequenties wegvangen of blokkeren wordt voornamelijk bewerkstelligd door de koptelefoon zo geluidsdicht mogelijk te maken. 
 
 
Teufel probeert nu de concurrentie aan te gaan met onder andere Bose en gaat in prijs een stuk lager zitten dan de grootste tegenpartijen. De Mute kost €170 en zit daarmee toch een behoorlijk stuk onder de prijs van Bose, Sennheiser en Harman Kardon. Het Duitse bedrijf, dat onlangs een vestiging in Amsterdam opende, staat inmiddels wel bekend om zijn veelal consistente levering van goed presterende geluidsapparatuur en ook de Mute is hier geen uitzondering op. Wederom ligt de focus op heldere klanken, een goede, maar niet overdreven bass, plus zuivere hoge en midden tonen. Met het wegvangen van omgevingsgeluid wordt het luistergenot nog een stukje verbeterd. 
 
Allereerst helpt de pasvorm van de koptelefoon hieraan mee. De Mute heeft kantelbare oorschelpen die op meerdere assen verstelbaar zijn en hierdoor eigenlijk altijd perfect aansluiten. Het zorgt voor een redelijke spanning zodat de headset strak om je oren blijft zitten. De schuimgevoerde schelpen zitten comfortabel en volledig om je oren heen. Naast deze afsluiting bevat de Mute actieve noise-cancelling door middel van een AAA-batterij gedreven systeem. Op de achterzijde van de linkerschelp zit een subtiele knop om dit te activeren en na een seconde hoor je het lage omgevingsgeluid om je heen wegvallen. De noise cancelling zorgt voor -14 dB bij 50 - 500 Hz en -36 dB over het gehele frequentiebereik. Nog keer drukken zorgt ervoor dat de hoofdtelefoon op volledig op mute gaat en het langer indrukken van de knop zet de noise-cancelling weer uit. Vooral in situaties waar veel storende lage frequenties zijn (zoals in het vliegtuig, trein of bus) is het effect erg prettig. Je komt in je eigen cocon van geluid terecht waardoor de muziek nog puurder en beter doorkomt. Ook zonder muziek kan de noise-cancelling voor rust zorgen, zodat lezen of concentreren op je werk een stuk makkelijker wordt. 
 
Op een batterij houdt de actieve noise-cancelling het ongeveer 40 uur uit. De Mute is ook op een lege batterij te gebruiken maar dan uiteraard zonder actieve filtering. Een klein nadeel is dat je bij het opzetten of afzetten van de Mute redelijk snel per ongeluk op de knop drukt en je dus wel even moet controleren of de geluidsonderdrukking niet aan staat als je de headset weg legt. De Mute is voorzien van een los te koppelen kabel van 1.3 m en is daarmee lang genoeg om overal prettig te dragen. Een verbetering voor gebruiksgemak zou de toevoeging van volume- en trackbediening op de schelp (zoals op de Teufel Airy) of op de kabel geweest zijn. Het volume kan niet erg overdreven hoog gezet worden, en hoewel dit uiteraard goed is tegen gehoorbeschadiging, zal het voor enkelen misschien net niet hard genoeg gaan. Echter met actieve noise-cancelling aan komt het geluid toch behoorlijk hard aan op vol volume. 
 
Naast deze kritiekpuntjes is de lichtgewicht Mute (240 gram) een heerlijk apparaat dat het luistergenot significant kan verbeteren door het wegfilteren van omgevingsgeluid. De hoofdtelefoon is zeker een aanrader voor iedereen die met veel met het openbaar vervoer reist of in een drukke omgeving werkt en wel wat rust of verhoogd muziekgenot kan gebruiken.