Gadget: Teufel Turn

Situaties in een handomdraai naar je voorkeur veranderen, dat klinkt ideaal toch. Bij geluid en persoonlijke voorkeuren kan het van groot belang zijn zelfs. Sommige mensen houden van heldere klanken die het middengebied en de hoge tonen iets meer voorrang geven en anderen hebben liever dat de bass beats door hun hoofd bonzen. Nu kun je met de meeste software of apparatuur wel je equalizer aanpassen en hierdoor je voorkeur instellen, maar door even aan 1 knop te draaien en van helder naar bass-verslaafde modus gaan lijkt toch wel handig. Dat dachten in elk geval de makers van de nieuwe hoofdtelefoon Turn. 

Wellicht gedreven door de, nog steeds, hoge verkoopcijfers van de Beats by Dre serie ontwikkelde Teufel een stoere, robuuste headset die moeiteloos van 0 tot 100 gaat in 1 seconde. De rechterschelp bevat een draaiknop die je simpelweg even doordraait voor een heerlijke, diepe en voelbare bass bij je fijnste EDM- of rapnummers. En het mooie is dat zelfs met die overdrive de balans nog erg goed is en het geheel niet overdreven of vervormd klinkt zoals bij sommige headsets. Is het volgende nummer op je playlist een subtiel folknummer? Geen probleem, even terugschakelen en je zit weer in de heldere, natuurlijke klanken die de middenfrequenties voorrang geven. De inmiddels bekende 40mm drivers met neodymmagneet van Teufel zorgen in beide omstandigheden voor een prachtig geluid. 
 
 
 
De Turn is geen lichtgewicht jongen met zijn bijna halve kilo; de oorschelpen zijn groot en de verbindende hoofdband is van staal omhuld met rubber. De verstelbare delen zijn ook van staal en de schelpen zijn voorzien van dikke kunststof en flinke oorkussens. De druk van de set is behoorlijk waardoor hij goed blijft zitten en het omgevingsgeluid goed afweert, maar na een tijdje zul je daardoor ook wel voelen dat je een redelijk zware en drukkende eenheid op je hoofd hebt zitten. 
 
 
 
De meegeleverde 1.3 meter lange kabel met 2 jacksaansluitingen kun je zowel links als rechts in de schelp pluggen; je kunt hem zelfs via een andere koptelefoon aansluiten op de niet-gebruikte ingang zodat je met twee personen tegelijk kunt luisteren. Een leuke toevoeging, maar of je deze vaak gebruikt is maar de vraag. Daarnaast mist de Turn net als de onlangs gepresenteerde Mute externe bediening zoals die op schelpen van de Teufel Airy wel zit. Het zou nog handiger zijn geweest als de linkerschelp zo'n soort bedieningspaneel voor volume en voor- of achteruit spoelen had of dat kabelbediening mogelijk was. Nu is de vraagprijs van 199 euro wellicht te hoog om twijfelaars over de streep te trekken, ondanks het prachtige geluid met en zonder bass boost.