FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 december 2008

Velgen vier keer in etmaal van eigenaar gewisseld

Een set velgen is vorige maand binnen een etmaal vier keer van eigenaar verwisseld. Eerst werden de glimmende velgen gestolen van een 22-jarige Emmenaar, die zijn wagen na een bezoek aan een voetbalwedstrijd van FC Emmen op een stapeltje stenen aantrof.

Een paar dagen later zag een vriend van het slachtoffer een auto rijden met de gestolen velgen. De bestuurder vertelde hen dat hij de velgen had gekocht en toonde een bonnetje. De verkoper op zijn beurt verklaarde de ingeseinde politie ze te hebben gekocht van een man uit Klazienaveen, die weer zei ze te hebben gekocht van een 28-jarige plaatsgenoot. Dat allemaal in een tijdsbestek van 24 uur.

De 28-jarige man is opgepakt. Hij is volgens de politie een drugsverslaafde veelpleger. Hij biechtte niet alleen de diefstal van de velgen op, maar ook die van kentekenplaten in Nieuw-Amsterdam, die hij gebruikte voor criminele activiteiten. Ook vertelde de man dat hij in Hoogeveen had getankt zonder te betalen. Hij zit nog vast. Over een week beslist de rechtbank over verlenging van zijn hechtenis.

Real Madrid wil tweede Diarra

Lassana Diarra is dicht bij een overstap naar Real Madrid. De middenvelder van Portsmouth zou binnen twee dagen gepresenteerd moeten worden.

Diverse Spaanse bronnen melden dat Diarra zich snel bij de selectie van de regerend Spaans kampioen voegt. Hij moet in Madrid de vervanger worden van zijn naamgenoot Mahamadou Diarra, die onlangs hoorde dat zijn seizoen erop zit. De nieuwe trainer van De Koninklijke, Juande Ramos, ziet in de oud-speler van onder meer Arsenal en Chelsea de perfecte man om het gat op te vullen.

"De werkelijk grote spelers hebben al in de Champions League gespeeld en kunnen niet gehaald worden", aldus Ramos. "De spelers moeten het wel waard zijn. Diarra is een speler die ik goed ken, en ik zou hem er graag bij hebben."

Naar verluidt moeten de Madrilenen zo'n tien miljoen euro neertellen voor de 23-jarige Fransman.

Ajax wil verlengen met trio talenten

Ajax wil de contracten met Gregory van der Wiel, Toby Alderweireld en Daley Blind op korte termijn verlengen. Het drietal jongelingen is momenteel hard op weg naar een plaats bij het eerste.

Gregory van der Wiel lijkt al zeker te zijn van een dergelijke plaats. De centrale verdediger, die vrijdag tegen NAC Breda opnieuw in de basis stond, heeft nog een verbintenis tot 2010. Ajax en Van der Wiel zullen zeer binnenkort om de tafel gaan. Maandag zou er volgens Sportweek zelfs al een gesprek zijn, maar dit gesprek kon geen doorgang vinden, aangezien de zaakwaarnemer van de verdediger, Hakim Slimani, ziek was.

Naast Van der Wiel hebben ook de twee andere spelers in kwestie een contract tot medio 2010. Daley Blind, zoon van technisch directeur Danny Blind, heeft onlangs zijn debuut gemaakt. In het duel met FC Volendam kreeg hij speelminuten en ook tegen NAC Breda mocht hij ruiken aan het grote werk.

Stage voor Kluivert bij AC Milan

Patrick Kluivert heeft van AC Milan toestemming gekregen om stage te lopen bij de grootmacht. Dit moet in het kader van de cursus Coach Betaald Voetbal die hij volgt.

De oud-international moet gedurende deze cursus bij verscheidene clubs een stage afwerken. In de afgelopen maanden mocht hij bij AZ ruiken aan het grote werk. Bij de Alkmaarders kan hij in januari weer op een warm welkom rekenen. In Milaan zal Kluivert enkele bekende gezichten tegenkomen, aangezien hij in het verleden samen met onder anderen Edgar Davids en Michael Reiziger uitkwam voor AC Milan.

Jans gaat contract uitdienen bij FC Groningen

Als het aan Ron Jans ligt, dient hij zijn contract bij FC Groningen gewoon uit. RTV Noord meldde dinsdagavond dat Jans dit aan het bestuur van de club heeft laten weten.

Doordat de oefenmeester kenbaar heeft gemaakt zijn verbintenis niet vroegtijdig vaarwel te zeggen, wil hij tot medio 2010 aanblijven als hoofdtrainer van de Trots van het Noorden. Dit besluit is niet ineens komen aanwaaien. Het dienstverband werd door FC Groningen onlangs aangepast en als blijk van waardering wil Jans zijn contract graag uitdienen. Hij sloeg afgelopen zomer onder meer een aanbod van FC Twente af.

In 2002 waagde Groningen het om met de huidige trainer in zee te gaan. Sindsdien heeft de Groningse club flinke stappen gemaakt, aangezien het uit het dal van de Eredivisie is opgeklommen naar een respectabele positie op de ranglijst.

Slavia wil Ajax nogmaals pikeren

Slavia Praag is morgen de tegenstander van Ajax in de UEFA Cup. De Amsterdammers zijn al gekwalificeerd voor de volgende ronde, maar kunnen nog voor de eerste plek in de groep gaan. Voor Slavia zal het Europese avontuur na morgenavond afgelopen zijn.

Als het aan de club uit Praag ligt, wordt het Ajax echter niet gemakkelijk gemaakt. Op de website van de Amsterdammers spreekt de trainer van Slavia, Karel Jarolim, over de herinneringen die in Amsterdam liggen. Afgelopen seizoen schakelde de Tsjechische club de Amsterdammers namelijk nog uit voor deelname aan de Champions League. In de ArenA werd een 0-1 overwinning geboekt. "Dat leeft ook nog altijd bij de spelers. We hebben in dit stadion de basis gelegd voor een prachtig seizoen", stelt Jarolim.

"Er zijn echter wel wat spelers vertrokken. Daar hebben we goed vervangers voor gevonden", vervolgt de oefenmeester. "Het framework staat: we staan niet voor niets bovenaan in de Tsjechische competitie. Het is onze laatste wedstrijd voor de winterstop. Voor ons een mooie kans om ons nog te laten zien op dit Europese niveau."

Stadion Feyenoord komt langs de Nieuwe Maas

De plannen voor een nieuw stadion van Feyenoord worden volgens het Algemeen Dagblad woensdag officieel gepresenteerd. Hiermee komt er een einde aan het ellenlange speculeren over de nieuwe locatie van het stadion.

Het dagblad weet te melden dat het Rotterdamse college van B&W dinsdag akkoord is gegaan met het advies voor een stadion aan de Nieuwe Maas. Eind november leek deze locatie door de gemeenteraad definitief te worden afgewimpeld, omdat zij niet konden kiezen uit de drie mogelijkheden.

Als alles volgens plan loopt, is de nieuwe Kuip in 2016 klaar. Het stadion kan dan 80.000 mensen huisvesten en moet Nederland helpen om het WK van 2018 binnen te slepen. De kosten kunnen oplopen tot liefst 500 miljoen euro.

Van der Weijden, Vos sporters van het jaar

Tijdens het NOC*NSF Sportgala in De RAI zijn Maarten van der Weijden en Marianne Vos gekozen tot sportman en sportvrouw van het jaar 2008. Sportman van het jaar Maarten van der Weijden, voormalige kankerpatiënt, werd olympisch kampioen de 10 kilometer open water zwemmen. De voorsprong op de andere genomineerden, Sven Kramer en Lars Boom, was enorm. In zijn dankspeech kondigde Van der Weijden zijn afscheid als zwemmer aan.

De titel van sportvrouw van het jaar ging naar Marianne Vos. De wielrenster bereikte haar grootste succes in Peking, waar ze olympisch kampioen op de puntenkoers werd. Daarnaast werd ze afgelopen maar op dat onderdeel ook wereldkampioen. Verder won ze afgelopen jaar zilver bij het WK veldrijden en het WK wielrennen op de weg. Ze liet Anky van Grunsven en Paulien van Deutekom achter zich.

De waterpolodames werden gekroond tot sportploeg van het jaar. De dames wonnen in China volkomen onverwacht olympisch goud. De hockeydames en zwemsters van de 4x100 meter estafette waren de andere genomineerden.

Robin van Galen werd gekozen tot coach van het jaar. Als bondscoach van de Nederlandse waterpoloploeg won hij olympisch goud. De andere genomineerden waren Gerard Kemkers en Marc Lammers. Esther Vergeer werd gekozen tot gehandicapte sporter van 2008. De tennisster won op de Paralympics goud in het enkelspel en zilver in het dubbelspel. Het verschil met zwemster Mirjam de Koning was echter zeer klein. Pieter Gruijters was de derde genomineerde.

Meer sportnieuws natuurlijk op FOK!sport.

[Upd] Van der Weijden stopt met zwemmen

De zwemcarrière van Maarten van der Weijden is vermoedelijk voorbij. De olympisch kampioen op de 10 kilometer open water heeft zijn coach Marcel Wouda laten weten zich niet meer te kunnen motiveren voor de trainingen. Hij neemt binnenkort een besluit over zijn verdere carrière.

De 27-jarige kan zijn ambities moeilijk verenigen met de activiteiten die hij ontplooit sinds zijn titel in Peking 2008. De man die het schopte van leukemiepatient tot winnaar van olympisch goud, is uitgegroeid tot een veelgevraagde gast voor lezingen en is daarnaast verbonden als boegbeeld aan KWF Kankerbestrijding.

Van der Weijden zou volgend jaar in Rome zijn wereldtitel op de 25 kilometer in open water verdedigen.

Update
Maarten van der Weijden heeft zojuist in zijn speech na het winnen van de titel Sportman van het Jaar zijn afscheid aangekondigd.

'Bush' schoengooier geslagen na arrestatie'

De man die zijn schoenen naar de president van de Verenigde Staten gooide, heeft van de politie een flink pak rammel gekregen. Dat zegt zijn broer vandaag in een interview met de BBC. Officials van het Iraakse leger ontkennen, maar volgens Dargham al-Zaidi heeft zijn broer er een gebroken arm, gebroken ribben, blauwe plekken en ernstige inwendige bloedingen aan over gehouden.

"Hij heeft geen banden met de vorige regering", zegt een medewerker van het televisiestation van de journalist. "Zijn familie is onder Saddam zelfs vervolgd." Toch is al-Zaidi al driemaal van de weg gehaald en vrijgelaten; éénmaal door Irakezen, tweemaal door de Amerikanen - zijn ontvoerders blindeerden hem met zijn stropdas, ondervroegen hem langdurig over zijn schrijfsels en interesses, sloegen hem daarbij buiten westen, en lieten hem dan zonder losgeld gaan. Ook na interrogaties (en volgens Muntadar dus ook met 'speciale ondervragingstechnieken') van de VS werd hij vrijgelaten.

In Irak gingen ondertussen voor de tweede dag op rij overal in het land massa's Irakezen de straat op, om hun nieuwe nationale held te huldigen, en voor zijn vrijlating te demonstreren. Een Saoedische prins heeft zelfs al 10 miljoen dollar (7,5 miljoen euro) voor de schoenen geboden. 

De man zelf, Muntadar genaamd, heeft voor een politierechter inmiddels zijn daden bekend. Hij kan twee jaar cel krijgen voor het beledigen van twee staatshoofden. De dochter van de Lybische leider Ghadaffi, Aicha, noemt de daad "een overwinning van de mensenrechten", en zal zich met haar liefdadigheidsinstelling inzetten voor de vrijlating van Muntadar. 

 

Van der Weijden, Vos sporters van het jaar

Tijdens het NOC*NSF Sportgala in De RAI zijn Maarten van der Weijden en Marianne Vos gekozen tot sportman en sportvrouw van het jaar 2008.

Sportman van het jaar werd Maarten van der Weijden. De voormalige kankerpatiënt werd olympisch kampioen de 10 kilometer open water zwemmen. De voorsprong op de andere genomineerden, Sven Kramer en Lars Boom, was enorm. In zijn dankspeech kondigde Van der Weijden zijn afscheid als zwemmer aan.

De titel van sportvrouw van het jaar ging naar Marianne Vos. De wielrenster bereikte haar grootste succes in Peking, waar ze olympisch kampioen op de puntenkoers werd. Daarnaast werd ze afgelopen maar op dat onderdeel ook wereldkampioen. Verder won ze afgelopen jaar zilver bij het WK veldrijden en het WK wielrennen op de weg. Ze liet Anky van Grunsven en Paulien van Deutekom achter zich.

De waterpolodames werden gekroond tot sportploeg van het jaar. De dames wonnen in China volkomen onverwacht olympisch goud. De hockeydames en zwemsters van de 4x100 meter estafette waren de andere genomineerden.

Robin van Galen werd gekozen tot coach van het jaar. Als bondscoach van de Nederlandse waterpoloploeg won hij olympisch goud. De andere genomineerden waren Gerard Kemkers en Marc Lammers. Esther Vergeer werd gekozen tot gehandicapte sporter van 2008. De tennisster won op de Paralympics goud in het enkelspel en zilver in het dubbelspel. Het verschil met zwemster Mirjam de Koning was echter zeer klein. Pieter Gruijters was de derde genomineerde.

'GTX 285 en GTX 295 vanaf januari te koop'

nVidia heeft officieel nog niets aangekondigd, maar er gaan sterke geruchten de ronde dat we in januari 2009 nieuw videogeweld mogen verwachten. Dan zouden namelijk de GTX 285 en de GTX 295 uitkomen, respectievelijk een single GPU- en een dual GPU-kaart.

Beide kaarten worden gebakken volgens het 55nm-procedé, in tegenstelling tot de GTX 280, die nog op 65nm geproduceerd wordt. Hierdoor zou nVidia de GTX285 tien tot vijftien procent sneller kunnen klokken, en desondanks eenzelfde percentage minder stroom verbruiken. Waar de GTX 280 nu zo'n 236W verstookt, zou de jongste telg 'slechts' 183W opslurpen.

Voor de GTX 295 is het een ander verhaal: de chips en het geheugen zijn iets lager geklokt dan de GTX 280. Er zitten er echter wel twee van op het strookje plastic. Hierdoor zou hij, gekeken naar pure rekenkracht, tot zo'n 80% sneller zijn. Het stroomverbruik zou op een bescheiden 289W liggen. Niet misselijk, maar een vergelijkbaar systeem met een HD4870 X2 zou hogere jaarcijfers voor het energiebedrijf opleveren. Uit onbevestigde tests zou verder gebleken zijn dat de GTX 295 letterlijk de vloer aanveegt met de huidige snelste kaart ter wereld, de HD4870 X2. We wachten de officiële berichten van nVidia met smart af.Zestien liften gesaboteerd in Zeister flat

De L-flat in Zeist wordt de laatste tijd geteisterd door een nog onbekende vandaal die het voorzien heeft op de liften in het 450 meter lange en dertien verdiepingen tellend gebouw. Alleen afgelopen week sloeg Jack de Knipper, zoals hij al wordt genoemd door de bewoners van de flat, al twee keer toe. In de nacht van vrijdag op zaterdag maakte hij zelfs alle zestien liften in de flat in de wijk Vollenhove onklaar. In oktober sloeg de knipper ook al twee keer in een week toe.

De vandaal beperkte zich aanvankelijk alleen tot het doormidden knippen van de kabels bij de bedieningskasten, maar afgelopen week knipte hij hele stukken kabel weg en vergreep hij zich ook aan de liftkabels in de liftschachten, die in hun geheel moeten worden vervangen. Het heeft niet tot gevaarlijke situaties geleid, maar het is voor de bewoners uiteraard erg lastig als ze geen gebruik kunnen maken van de lift. "Ik heb het zaterdag drie keer gedaan, en daarna kon ik de bank niet meer afkomen. Als ik de deur uitga denk ik heel goed na of ik wel alles bij me heb. Maar goed, ik kom de deur nog wel uit, er zijn hier ook genoeg mensen in een scootmobiel of met een rollator. Zij kunnen geen kant op", aldus een bewoner die zijn woning op de achtste etage heeft.

De politie en De Kombinatie, de woningbouwcorporatie die de flatwoningen verhuurt, hopen de dader zo snel mogelijk te kunnen pakken. "We hebben een goed contact met buurtbewoners en de huismeester, maar het moet maar net gezien worden", aldus politiewoordvoerder Talia Luckel. "We zijn in gesprek met een beveiligingsbedrijf om meer surveillances uit te laten voeren en gaan nog meer camera’s op hangen",  zo zegt directeur Willem de Bruin van De Kombinatie.

 

Tweede testdag 16-12-2008

Sébastien Buemi heeft dinsdag op het circuit van Jerez wederom de snelste tijd gereden. De Zwitser kwam in de Red Bull tot een tijd van 1:17.029 en 83 ronden. Op het circuit Autodromo Internacional do Algarve was Pedro de la Rosa de snelste. De Spanjaard reed een tijd van 1:30.080 en 68 ronden.

Op het circuit in Jerez kwamen slechts drie teams meer in actie. Red Bull zette naast Buemi ook Sebastian Vettel in. De Duitser kwam tot een tweede tijd met een auto die nog van 2008 was. BMW Sauber-coureurs Nick Heidfeld en Robert Kubica werden derde en vierde met een auto die wel onderdelen voor 2009 bevatte. Williams-coureur Kazuki Nakajima werd vijfde en laatste van de dag, maar reed met 105 ronden wel het meest van iedereen.

In de Portugese Algarve testen deze week McLaren en Ferrari. Het Britse team zette De la Rosa in, terwijl het Italiaanse team Luca Badoer en Marc Gené inzette. Badoer reed met 71 ronden het meeste van de aanwezige coureurs. Beide teams hielden zich bezig met de aerodynamica en de banden voor 2009.

Het team van Toyota testte vandaag wederom achter gesloten deuren in Bahrein. Zij zullen dit morgen ook nog doen. De overige teams besluiten ook morgen hun tests in 2008 in Spanje en Portugal.

Jerez:

#Rijder Team Tijd Ronden
1 S. Buemi Red Bull 1:17.029 83
2 S. Vettel Red Bull 1:17.319 83
3 N. Heidfeld BMW Sauber1:19.303 85
4 R. Kubica BMW Sauber1:20.006 61
5 K. Nakajima Williams 1:20.332 105

Autodromo Internacional do Algarve:

#Rijder Team Tijd Ronden
1 P. de la Rosa McLaren 1:30.080 68
2 L. Badoer Ferrari 1:31.320 71
3 M. Gené Ferrari 1:33.076 51

Redactie Telegraaf voert druk op

De redactie van dagblad De Telegraaf dreigt zelfstandig met de krant verder te gaan als de TMG-directie niet voor het einde van het jaar aan haar eisen tegemoet komt. Bronnen meldden dat dinsdag na afloop van een plenaire redactievergadering. Het dreigement is uniek in de historie van het dagblad.

De Telegraaf-redactie nam tijdens de vergadering een aantal moties aan, die de verhouding met de directie van de Telegraaf Media Groep (TMG) verder op scherp zette. De redactie van De Telegraaf is niet langer bereid op te draaien voor verlieslatende onderdelen van TMG.

De redactie eist onder meer dat de resultaten van het bedrijfsonderdeel UMT, waartoe dagblad De Telegraaf behoort, vanaf het komende jaar apart worden gepubliceerd. "Het is een interne oorlogsverklaring", aldus een bron.

Ook eisen de redactieleden een investeringsprogramma voor het dagblad, met onder meer een ruimer budget voor de redactie. De redactie wil verder dat de eerder gemaakte afspraak van een redactie met 270 voltijdbanen tot eind 2009 wordt gehandhaafd.

De aangenomen moties, met daarin eisen aan de TMG-directie, werden dinsdag in een interne mail onder de redactieleden verspreid en in een brief naar directievoorzitter Ad Swartjes verstuurd. Als de directie voor het einde van het jaar geen gehoor geeft aan de eisen van de redactie, wil de redactie dat de redactieraad samen met de hoofdredactie een onderzoek instelt naar de mogelijkheid van een zelfstandig voortbestaan van dagblad De Telegraaf.

Zowel de Telegraaf-hoofdredactie als de TMG-woordvoering wilde dinsdag geen commentaar geven.

Vorige maand werd bekend dat TMG, dat ook Sp!ts uitgeeft, verwacht bijna vijfhonderd voltijdbanen te schrappen. Het gaat om ongeveer 150 banen op de redacties, ruim 20 procent van alle redactionele banen. De redactieraden van TMG sloegen de handen ineen tegen de voorgenomen reorganisatie en dreigden vorige maand al met harde acties.

De reorganisatieplannen moeten leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 40 tot 50 miljoen euro. Bij TMG werken in totaal zo'n 3600 mensen.

  (foto: ANP)

Centrale bank VS verlaagt rente tot nul procent

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, verlaagt het belangrijkste rentetarief naar een bandbreedte tussen de 0 en 0,25 procent. Daartoe heeft het bestuur van de Fed dinsdag besloten. Tot dusver bedroeg de rente 1 procent.

Met de renteverlaging, die verder gaat dan de meeste analisten hadden ingeschat, hoopt de Fed een verdere verzwakking van de Amerikaanse economie tegen te gaan. Het is de tiende keer in ruim een jaar dat de rente in de Verenigde Staten omlaag gaat.

Draagt extra water naar de zee.  (foto: ANP)

KNMI waarschuwt voor ijzel

Mocht je vannacht of morgenvroeg de weg op gaan, pas dan op voor ijzel. De KNMI heeft zojuist alle weggebruikers hiervoor gewaarschuwd.

"We kunnen nog niet zeggen waar precies of in welke mate de ijzel zich gaat voordoen, maar de kans is groot dat weggebruikers er de komende nacht en ochtend mee te maken krijgen", aldus een woordvoerder van de KNMI. Volgens hem kan het plaatselijk glad worden, terwijl het enkele kilometers verderop alleen maar regent. "Voorzichtigheid is geboden. We raden mensen aan goed naar de berichten te luisteren voor ze vertrekken."

Morgenvroeg zal de ijzel van west naar oost wegtrekken.

Met dank aan MaGNeT voor de submit.

Midway streept in haar personeelsbestand

Midway gaat 25 procent van haar werknemers ontslaan, wat neerkomt op ongeveer 180 personen. Rond de 130 werknemers die wegbezuinigd worden werken in Midways vestiging in Chicago en 45 in de vestiging in Austin die onlangs haar deuren gesloten heeft. Daarnaast zullen enkele onaangekondigde games geschrapt worden. Volgens CEO Matt Booty zijn de kostenreducerende maatregelen van levensbelang voor Midway.

"The cost-reduction measures are vital for us to rationalize our operations and provide the resources necessary for our core properties to succeed", aldus Booty.

Volgens onbevestigde berichten heeft Midway 160 werknemers de laan uit gestuurd in Chicago. Niet heel gek als je bekijkt wat de positie van Midway is. Daarnaast schijnt Midway alle titels een halt toegeroepen te hebben en ze pas te continueren na reorganisatie. Maar goed, Midway heeft de berichten in de laatste alinea dus niet bevestigd.

Voedselbanken weigeren tas Linda de Mol

Om zo veel mogelijk geld bijeen te harken, presenteerde Linda de Mol vorige week de succesvolle benefietactie van de Voedselbank. Toch is de organisatie niet blij met de multimiljonaire. Twee Overijsselse vestigingen van de Voedselbank weigeren namelijk de door haar blad 'Linda' beschikbaar gestelde tassen uit te delen aan hun klanten.

Vanwege het heuglijke feit dat de vijftigste editie van de glossy bij de kapper ligt, besloot de blondine over haar hart te strijken. Speciaal voor de allerarmsten stelde zij maar liefst veertienduizend tassen samen met allemaal damesspulletjes en gaf ze deze aan de Nederlandse voedselbanken. De arme dames worden onder meer verblijd met een lippenstift, een kussentje en een fotolijstje.

Twee voedselbanken in Ommen en Hardenberg willen echter niets met de goedbedoelde actie te maken hebben. Zij delen de tassen dan ook niet uit. Jan Eggens, voorzitter van de twee voedselbanken, vindt de kwaliteit van de aangeboden producten abominabel. "Dat betreft een zakje chips, een haarknipje en een cd-rom voor MSDOS/Windows in een vergeeld boekje met volledige Engelse tekst. De cadeaus voldoen niet aan de kwaliteitseisen van de voedselbank", stelt hij.

De twee Oosterse voedselbanken zijn niet de eerste twee die klachten hebben over de actie. Eerder lieten al diverse voedselbanken weten dat er diverse beloofde producten in de tas ontbraken.

Mogelijk wijk in Marokkaanse stijl in Rotterdam

In Rotterdam-West moet een nieuwe woonwijk gebouwd worden, geheel in Marokkaans-arabeske stijl, dat meldt RTV Rijnmond. De wijk, die de naam Le Riad moet krijgen, is bedacht door Abderrahman Hassani Idrissi en Abdel Salhi. De huizen worden in opvallende kleuren gebouwd met volop mozaïeken, zuilen en patio's.

Het is niet de bedoeling dat er alleen Marokkanen komen te wonen in de honderd woningen tellende wijk. Alle Rotterdammers worden uitgenodigd kennis te maken met de Marokkaanse architectuur. Het idee voor de woonwijk, die overigens over tien jaar klaar moet zijn, is ontstaan uit de kort geleden opgeleverde Mediterrane woonwijk Le Medi.

Het is overigens nog niet zeker dat de wijk er ook daadwerkelijk gaat komen. Het gaat nog slechts om plannen om een dergelijke wijk te bouwen.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.

UPDATE: Melding over de mate van zekerheid toegevoegd

Adolf Hitler krijgt geen taart

De 2-jarige Adolf Hitler Campbell uit het Amerikaanse plaatsje Holland krijg van de supermarktketen ShopRite geen verjaardagstaart met zijn naam erop. "Wij vinden het ongepast om een verjaardagswens aan Adolf Hitler te doen." aldus een woordvoerder van ShopRite. Wel boden ze aan om een grotere ruimte op de taart te maken zodat de familie zelf de naam er op kan schrijven. Hiermee gingen ze echter niet akkoord.

De ouders van de kleine Hitler begrijpen de ophef niet en voelen zich nu gediscrimineerd. "ShopRite kan niet eens een taart maken voor een 3-jarige, dat is erg triest." Gelukkig voor de jongen was Wal-Mart wel bereid om zijn naam op een taart te zetten. "Onze prioriteit ligt bij het tevredenstellen van onze klanten. Wij zetten niets op een taart dat verboden is maar we respecteren de vrijheid van meningsuiting" aldus Wal-Mart.

Dat de familie Campbell geen problemen heeft met verkeerde namen, blijkt ook uit het feit dat ze hun andere twee kinderen Honszlynn Hinler Jeannie en JoyceLynn Aryan Nation hebben genoemd.

Met dank aan qu63 voor de submit.

Eigen NK voor amateurwielrenners

De amateurwielrenners krijgen vanaf volgend jaar weer een eigen NK. Tot dit jaar was het een onderdeel van het NK voor profs.

Het kampioenschap voor de amateurwielrenners, sinds enkele jaren aangeduid als eliterenners-zonder-contract, zal op 22 juni plaatsvinden in het Groningse Bourtange. Een week later is de titelstrijd voor de beroepsrenners, beloften en vrouwen. De locatie is nog niet bekend.

John van den Akker van de wielervakbond VVWB is blij met de splitsing. "We zijn nu af van de situatie dat mensen die net een licentie hebben aangevraagd - en misschien wel jaren niet op de fiets hebben gezeten - het op zo’n dag kunnen opnemen tegen de belangrijkste Nederlandse wielerprofs," aldus Van den Akker.

Geen geld na glijpartij over patat

Een vrouw uit het noord-Franse Reims krijgt geen cent na een glijpartij in een restaurant. Onterecht, zo vindt de vrouw. Zij is namelijk invalide geraakt na te zijn uitgegleden over een patatje.

De rechter zegt dat er geen enkel bewijs is dat er ten tijde van het ongeval patat op de grond lag. In het rapport van de brandweer wordt namelijk met geen woord over de gesneden aardappeltjes gerept.

Dit is tegen de verklaring van het slachtoffer in, dat beweert 22 december vorig jaar te zijn uitgegleden over een patatje bij het betreden van het etablissement. Door de val heeft de vrouw naar eigen zeggen een driedubbele beenbreuk opgelopen, en is volledig invalide verklaard.

Ondanks aandringen van haar advocaat om met een voorlopige schadevergoeding van een halve ton over de brug te komen, werd die eis niet ingewilligd. "De rechtbank besluit dat er geen bewijs is aangebracht voor de aanwezigheid van de patat die dag", aldus de raadsman.

Belgische voetballertjes breken in

Inwoners van het Belgische Halle moeten op hun hoede zijn. De politie waarschuwt namelijk voor voetballende jongens. De knapen hebben echter meer interesse in de inrichting van huizen dan in het edele voetbalspel.

Tijdens buurtonderzoek naar aanleiding van een serie inbraken, kwam de politie erachter dat twee buurtbewoners voor de inbraken twee jongemannen met een bal aan de deur hadden gehad. Het duo van een jaar of achttien oud, kwam aan de bewoner hun voetbal terugvragen. Zij hadden hem namelijk 'per ongeluk' in de tuin geschopt.

Een slimme list van de knapen, zo blijkt. Mocht de bewoner namelijk niet de deur openen, dan loopt het tweetal zelf de tuin in om hun bal terug te halen. Uiteraard kunnen ze het dan niet nalaten om te kijken wat er in het huis te halen valt. 

De Belgische agenten plaatsen nog wel een kanttekening bij hun waarschuwing. Volgens de politie is namelijk niet elke voetballende jongere een dief, dus men wordt opgeroepen niet ieder voetballertje in elkaar te rammen.

Euskaltel niet naar Giro d'Italia

Euskaltel-Euskadi gaat in 2009 niet van start in de Giro d'Italia. Dit heeft de Baskische ploeg dinsdag bekend gemaakt. De ronde past namelijk in het schema van de wielerploeg.

Eerder werd al bekend gemaakt dat de organisatie van de Ronde van Italië, RCS Sports, Euskaltel niet zou uitnodigen. De reden hiervoor was dat de ploeg de etappekoers niet serieus zou nemen.

In februari maakt RCS Sports bekend welke 22 ploegen op 9 mei aan de start zullen verschijnen. De eerste etappe wordt in en rond Venetië verreden.

Sacramento Kings zet trainer op straat

Reggie Theus is de volgende trainer van een NBA-ploeg, die zijn congé heeft gekregen. Afgelopen maandag kreeg de oefenmeester van de Sacramento Kings de bons na een reeks van slechte resultaten.

Kenny Natt, tot maandag nog assistent van Theus, is als nieuwe trainer aangesteld. De Kings, die maar zes wonnen en achttien keer verloren, hebben in drie jaar tijd nu vier trainers versleten.

Theus is overigens niet de eerste trainer, die dit seizoen wordt ontslagen. Eerder gingen P.J. Carlesimo (Oklahoma City Thunder), Eddie Jordan (Washington Wizards), Sam Mitchell (Toronto Raptors), Randy Wittman (Minnesota Timberwolves) en Maurice Cheeks (Philadelphia 76ers) hem al voor.

Vuijsters naar WK open klasse

Grim Vuijsters zal dit weekend, tijdens het WK open klasse in het Franse Levallois, in actie komen. De judoka is bovendien de enige Nederlander, die aan dit evenement zal deelnemen.

Normaal gesproken komt Vuijsters uit bij de zwaargewichten, maar heeft zich dus ook voor dit toernooi ingeschreven. Voorafgaand aan de Olympische Spelen van dit jaar kwam de judoka overigens negatief in het nieuws.

Dennis van der Geest werd door de Nationale Topsport Commissie aangewezen om naar China te vertrekken, maar Vuijsters was hier niet over te spreken. Uiteindelijk moest een rechter bepalen wie van het tweetal naar Peking mocht afreizen.

Diezelfde Van der Geest wist in 2005 de wereldtitel in de wacht te slepen. De open klasse is overigens geen olympisch onderdeel en wordt al een aantal jaren naast het reguliere WK georganiseerd.

AGR wederom op ProTour-kalender

De Amstel Gold Race maakt ook in 2009 deel uit van de ProTour. De Nederlandse wielerkoers werd dinsdag, samen met de Ronde van Vlaanderen, aan de wedstrijdcyclus toegevoegd. De overeenkomst met de twee koersen geldt voor de duur van een jaar.

De ProTour-kalender bestaat nu uit veertien wedstrijden. De drie grote ronden, de Tour de France, de Giro d'Italia en Vuelta a España, staan hier niet meer op na en conflict met de organisatoren. Ook de klassiekers Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix horen niet meer bij de ProTour.

Het aantal deelnemende ploegen is inmiddels naar achttien gestegen. De internationale wielrenunie maakte dinsdag bekend dat aan Euskaltel en Bbox Bouygues een licentie is verleend. Ook Rabobank zal in 2009 weer actief zijn in de ProTour.

Recordaantal Belgische faillissementen

Het aantal faillissementen in België is nog nooit zo hoog geweest als dit jaar. Tot nu toe gingen in 2008 8086 bedrijven op de fles. Het oude record uit 2004 is daarmee gebroken. Toen gingen er 7.986 bedrijven failliet.

Onderzoeksbureau Graydon verwacht dat er volgend jaar nog meer ondernemingen in België failliet gaan, omdat de economische vooruitzichten slecht zijn en sommige bedrijven nu al op de rand van de afgrond staan. Vooral in de horeca en de groothandel hebben bedrijven het moeilijk.

Win EA-games met het versturen van e-cards

Kerst begint met een kaartje als we TNT Post mogen geloven. Of dit kaartje analoog is of digitaal doet er verder niet toe blijkbaar en dat is maar goed ook, want het versturen van digitale kaarten kan je nu nog wat meer opleveren dan een simpel dankjewel. EA biedt tot 21 december de mogelijkheid om kerstkaarten in gamessfeer te versturen via de website EA-Cards en bij elk verstuurd kaartje maak je kans op een van de vele games die EA weggeeft.


Interview met 'Dokter God'

In Nederland lopen er in de underground kerk-scene figuren rond die beweren dat ze AIDS en homofilie kunnen genezen door te bidden. We weten niet wat we erger vinden: het naïeve idee dat je een verschrikkelijke ziekte als AIDS kunt weghalen door liederen te zingen of het kwaadaardige idee dat homofilie een verschrikkelijke ziekte is.

Lara Bakema van Vice Magazine besloot op zondagmiddag met een van deze christelijke gebedsgenezers te praten. Voorganger Kuijper van de Pinkstergemeente in Rotterdam (zie foto), gebruikt onder andere slaolie om zijn onderwerpen te genezen. Wauw.

Munsterman verwacht dat Elia blijft

Ondanks vermeende interesse van onder meer Ajax gaat FC Twente-voorzitter Joop Munsterman er vanuit dat Eljero Elia ook na de winterstop uitkomt voor de Tukkers.

"Het is toch crisis in de wereld? Ik ben benieuwd wie hem denkt te kunnen betalen," aldus Munsterman in TC Tubantia. Het contract van Elia loopt medio 2010 af en Twente wil het seizoen het liefst afmaken met de huidige selectie. "Ik heb nog niets gehoord en ik ga er vanuit dat er in de winterstop niemand vertrekt. Wij hebben een prima selectie, ook in de breedte."

De kans is wel aanwezig dat Elia na dit seizoen vertrekt, temeer het contract van de aanvaller na het volgende seizoen afloopt. De onderhandelingen over een nieuw contract zijn al wel gaande, maar een nieuw contract is door de flankspeler nog niet ondertekend.

Leonardo mag niet weg bij Ajax

De Braziliaanse aanvaller Leonardo zal Ajax in elk geval in de winterstop niet verlaten. De Amsterdammers zijn tevreden over de Braziliaan, die aan het begin van het seizoen nog wel mocht vertrekken.

"We zijn heel tevreden over Leonardo," aldus trainer Marco van Basten tegen De Telegraaf. Na een moeizaam begin kwam de aanvaller steeds vaker aan spelen toe. In de Eredivisie kwam hij reeds tot twee treffers in tien wedstrijden, terwijl hij in Europees verband HSV velde.

Spelers die wel mogen vertrekken zijn Kennedy Bakircioglü, Dennis Rommedahl en Javier Martina. Daarbij mag ook Vurnon Anita worden verhuurd.

Van Bronckhorst niet tegen Lech Poznan

Feyenoord-aanvoerder Giovanni van Bronckhorst is niet voldoende hersteld om woensdagavond aan te treden tegen Lech Poznan. De Rotterdammers zijn al uitgeschakeld in het UEFA Cup-toernooi en veel staat er dan ook niet meer op het spel voor de ploeg van trainer Gertjan Verbeek.

Van Bronckhorst heeft nog te veel last van zijn hoofd en nek, nadat hij afgelopen zaterdag tegen AZ een schop kreeg. "Het is niet ernstig, maar hij had een hoofdwond die met vier hechtingen is gedicht en hij heeft nog last van zijn nek," aldus Verbeek op de clubsite.

Door het ontbreken van de international zal Kevin Wattamaleo zijn debuut maken in de basis. "Dat is een mooie beloning voor Kevin. Het is een uitdaging voor hem om op het Europese podium te laten zien wat hij kan."

Lindgren haakt af voor Slavia

Ajax moet het woensdagavond tegen Slavia Praag stellen zonder alle drie de verdedigende middenvelders. Naast het ontbreken van Gabri en Eyong Enoh is ook Rasmus Lindgren afgehaakt.

De Zweed blesseerde zich maandag op de training aan de enkel. Omdat ook Ismaïl Aissati nog ontbreekt, zal jongeling Vurnon Anita waarschijnlijk in de basis beginnen. Gabri is op de weg terug, maar nog niet topfit. "Hij moet nu eerst aansterken en ritme opdoen," aldus Van Basten over de Spaanse middenvelder. Ajax is al zeker van een plaats in de volgende ronde, maar Van Basten hoopt op een zo hoog mogelijk klassering. "Want als we hoger eindigen, is dit normaal gezien interessanter met de loting."

Vermoedelijke opstelling Ajax: Vermeer; Van der Wiel, Oleguer, Vertonghen en Vermaelen; Anita, De Jong en Emanuelson; Suàrez, Cvitanich en Sulejmani.

Salcido op het oog zwaar geblesseerd afgevoerd

Een nieuwe tegenslag voor PSV. De Eindhovenaren moeten het mogelijk lange tijd doen zonder Carlos Salcido, die vandaag zwaar geblesseerd het trainingsveld moest verlaten en direct naar het ziekenhuis werd vervoerd.

Over de ernst van de blessure is momenteel nog niets bekend, meldt het Algemeen Dagblad.

De Mexicaanse verdediger kent een moeizaam seizoen en lag onlangs nog in de clinch met hoofdtrainer Huub Stevens. De international zou willen vertrekken bij PSV omdat hij geen respect voelt van Stevens. Zijn oude werkgever Chivas uit Mexico zou de verdediger graag op willen pikken.

Meeste Israëliërs tegen vredesplan

Een meerderheid van de Israëlische bevolking is tegen het vredesplan met de Palestijnen dat Israël erkenning in de Arabische wereld verschaft in ruil voor terugtrekking uit de bezette gebieden. Dat is uit een opiniepeiling gebleken. Een meerderheid van de Palestijnen is juist voor het plan.

De Arabische Liga stelde het plan in 2002 voor het eerst voor. Sommige Israëlische en Palestijnse leiders hebben sindsdien geprobeerd het plan nieuw leven in te blazen. Maar 61 procent van de Israëliërs blijkt nu helemaal niet op het plan te zitten wachten. Tweederde van de Palestijnen, 66 procent, ziet er wel naar uit.

Er blijkt wel Israëlische steun te bestaan voor een voorstel waarbij Israël zich terugtrekt van de Westelijke Jordaanoever en uit Gaza, maar nederzettingen, met een oppervlakte van een kleine drie procent van de Westoever, behoudt. Dat land zou dan geruild worden voor een evenredige oppervlakte van Israëls grondgebied.

De peiling, gezamenlijk uitgevoerd door een Israëlisch en Palestijns onderzoeksbureau, toonde eveneens aan dat 49 procent van de Israëliërs en 57 procent van de Palestijnen vindt dat de aankomende regering van Barack Obama een grotere rol zou moeten spelen bij de oplossing van het conflict.

Bovendien wil 51 procent van de Israëliërs en 74 procent van de Palestijnen dat het bestand tussen Israël en Hamas, dat vrijdag afloopt, wordt verlengd.

Irakese schoenengooier krijgt heldenstatus

De Irakese journalist die zondag tijdens een persconferentie in Bagdad een paar schoenen naar het hoofd van de Amerikaanse president George W. Bush gooide, is voor velen in de Arabische wereld uitgegroeid tot een held. In verschillende Arabische landen spreken veel mensen hun steun uit aan de man.

Correspondenten van de Amerikaanse krant de New York Times melden dat een Amerikaans legerkonvooi in de zuidelijke Irakese stad Najaf bekogeld werd met schoenen. Een menigte in de wijk Sadr City in Bagdad protesteerde tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak door schoenen te bevestigen aan lange houten stokken.

Maar ook buiten Irak was er begrip voor de actie van de man. Een man uit Saoedi-Arabië zou in een krant tien miljoen dollar geboden hebben voor een van de schoenen van de Irakese journalist. Een dochter van de Libische leider Kaddafi zou de man zelfs een eremedaille willen toekennen.

Tegen de Irakese journalist is nog geen formele aanklacht ingediend. In theorie zou hij tot zeven jaar cel kunnen krijgen voor agressie tegen een buitenlands staatshoofd. Volgens de broer van de man, die beweert dat het om een 'spontane actie' ging, hebben zich al meer dan honderd kandidaten uit binnen- en buitenland gemeld om hem te verdedigen voor de rechtbank.

Volgens anderen was de actie helemaal niet zo spontaan als ze leek. De journalist zou al eerder op wraak gezonnen hebben. "Ik herinner me dat hij op het einde van 2007 tegen me zei: 'Je zal zien hoe ik op mijn persoonlijke wijze wraak neem op die crimineel Bush, voor de misdaden die hij heeft begaan tegen onschuldige Irakese burgers,'" zo herinnert een collega zich.

Jongen schiet ouders neer na afpakken computerspel

Gamen maakt meer kapot dan je lief is. Althans, dat geldt voor een 17-jarige gamer uit Ohio, Verenigde Staten. Die werd zo boos toen zijn ouders hem zijn favoriete computerspel afpakten, dat hij ze door het hoofd schoot. Zijn moeder was op slag dood, zijn vader overleefde de schoten.

De jongen was stiekem uit het huis geslopen om Halo 3 te kopen. Zijn ouders kwamen daar echter achter, waarna de vader het spel afpakte. Hij legde het in een kluis. De jongen wist daarin te komen en vond ook meteen het wapen dat in de kluis lag.

Volgens de advocaten van de jongen zat hij al ruim een jaar ziek thuis. En zijn enige vermaak waren de computerspellen en televisie.

Met dank aan ironite voor de submit.

Hotels Mumbai weer open

De twee hotels in Mumbai waar zich vorige maand een terreur-drama afspeelde, gaan komend weekend voor een deel weer open. Drie weken geleden was de Indiase stad het toneel van terroristen die dood en verderf zaaiden in het Taj Mahal Hotel en het Oberoi Hotel. Daar komen over het algemeen veel westerlingen. Vooral het Taj-hotel raakte zwaarbeschadigd door explosies en brand.

"Dat we het hotel weer kunnen openen, bewijst ons voornemen om alle onschuldige slachtoffers van de terreuraanslagen te gedenken",
aldus Raymond Bickson, manager van het bedrijf dat eigenaar is van het hotel.

Ook op andere plaatsen in de Indiase havenstad schoten de terroristen lukraak om zich heen. Toen de politie na drie dagen een eind maakte aan de gewelddadigheden, waren er zeker 170 doden.

De twee hotels hebben de beveiliging flink uitgebreid. Volgens een woordvoerder kan dat niet worden overgelaten aan de politie in Mumbai.

Minister in actie tegen illegaal vuurwerk

In Nederland vallen er jaarlijks 1100 slachtoffers door vuurwerk. Veertig procent van de slachtoffers is in aanraking gekomen met illegaal vuurwerk, dat zegt minister Cramer vandaag in de Tweede Kamer.

Cramer laat een onderzoek uitvoeren over hoe illegale vuurwerkhandelaren aan te pakken zijn. Ze denkt aan een erkenningstelsel of een vergunningsstelsel. De minister wil hoe dan ook af van de lijsten die op straat rondgaan en waar men illegaal vuurwerk kan bestellen. Volgens haar moeten mensen gewoon bij de legale winkel op de hoek hun vuurwerk halen.

De minister geeft aan dat ze eerst het onderzoek wil afwachten, voordat ze bekendmaakt hoe ze legale handelaren die de regels overtreden gaat aanpakken. De spotjes op TV om mensen te manen voorzichtig te zijn met voorwerk hebben dit jaar het thema 'terrorisme' meegekregen. Men hoopt dat deze meer indruk maken op het publiek dan de traditionele spotjes.

'Belgische terroristen'

Bos wist niet van miljardenfraude Madoff

Tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer werd vandaag Minister Bos van Financiën het vuur aan de schenen gelegd over de kwestie Madoff. Zoals gisteren bekend werd, gaat Fortis Nederland bij het Madoff-schandaal tot 1 miljard euro het schip in.

Bos betitelt de fraude als 'misbruik van een goede naam in de financiële wereld'. Het is volgens Bos duidelijk dat het gaat om een soort piramidespel, maar het hoe en wat van de werking er van is nog niet duidelijk. Bos geeft ook aan dat er vele slachtoffers van deze fraude zijn.

Zo verwijst Bos ook naar de Spaanse bank Santander die nog als gezonde bank te boek stond en nu zwaar geraakt is door dit schandaal. De minister van Financiën geeft aan dat hij afgelopen weekend op de hoogte was gesteld van deze fraude en dat hij gisteren te horen kreeg dat het voor Fortis Nederland een schadepost tussen de 850 miljoen en 1 miljard euro zou gaan betekenen.

Toezichthouders

Op vragen van de Tweede Kamer legt Bos verder uit: deze fraude zou niet te zien zijn op de balans van Fortis Nederland, een balans die jaarlijks door accountants wordt doorgespit. De fraude speelt zich ook niet in Nederland en onder het Nederlandse Toezicht af. Er werden door Madoff constructies in de Verenigde Staten en op de Kaaiman eilanden gebruikt en kennelijk is daar onvoldoende toezicht geweest.

Volgens Bos speelde veel van de fraude zich af bij zogenaamde hedgefondsen. Deze fondsen staan in Amerika niet onder enig financieel toezicht. De minister geeft op vragen van Kamerleden aan dat hij voor het uitbreiden van toezicht naar deze fondsen is. Er wordt nog gekeken of er schadeclaims kunnen worden gedaan bij de betreffende toezichthouders in het buitenland, anders moet Fortis kijken wat er uit de failliete boedel van Madoff te halen valt.

Bos benadrukt overigens dat Fortis Nederland een gezond bedrijf is en dat Nederland alleen de gezonde delen heeft overgenomen.

Verkiezing 'Beste Nederlandse Playmate aller tijden'

Nadat wij gisteren berichtte over de verkiezing van Pamela tot beste Amerikaanse Playmate aller tijden, kunnen we met een Nederlandse versie van deze verkiezing niet achter blijven. In het bericht van gisteren zijn een aantal namen genoemd van Nederlandse toppertjes en deze zijn aangevuld tot een top tien en in een poll gezet.

We willen dus graag van jou weten wie jij de beste Nederlandse Playmate vindt. Is het Tatjana, Aukje of Do? Of ga je voor de dames die langer geleden in het blad stonden Viola Holt, Vanessa of Daphne Deckers? Ook Katja, Robine en Ancilla staan in het lijstje. Heb jij een favoriet? Laat het ons weten en stem in de poll!

Meer bewonderenswaardige celebs vind je natuurlijk op het forum.

Naakte studenten op de Filipijnen

Studenten van de universiteit van de Filipijnen in Manila hebben deel genomen aan de jaarlijkse 'offer loop'. Deze traditie is begonnen in de jaren '70 maar was nu echt speciaal wegens het 100-jarig bestaan van de universiteit. De studenten renden naakt rond door de campus, terwijl ze aangemoedigd werden door een groot aantal toeschouwers.

Wat wel opvallend is, is het grote aantal vrouwelijke toeschouwers bij dit evenement met helaas alleen mannelijke deelnemers. 


Tienermeisjes zien voor het eerst een piem0l  (foto: DAG)


Filmpje van de "Oblation Run 2008"

Te weinig 'Google-kennis'

Nederlandse scholieren zouden les moeten krijgen in het kritischer beoordelen van informatie op internet. Dat stelt Amber Walraven van Universiteit Twente na onderzoek onder vwo-scholieren. Vrijdag promoveert Walraven op het onderwerp aan de Open Universiteit. Uit het onderzoek blijkt dat scholieren niet goed herkennen of gevonden informatie correct en betrouwbaar is. In plaats daarvan knipt en plakt men de informatie simpelweg. De scholieren kijken nu vooral of de informatie in het Nederlands is, of de site snel een antwoord geeft en of de site er mooi uitziet.

'Google-les' hoeft geen apart vak te worden, maar moet volgens de promovendus beter worden opgenomen in alle vakken waarin leerlingen zelf informatie op het internet moeten opzoeken. Docenten moeten daarbij zoekinstructies opnemen in hun lessen.

Gisteren bleek dat het ook aan de andere kant van de Noordzee slecht is gesteld met zoek-kennis. De Guardian publiceerde een onderzoek waaruit blijkt dat Britten geen idee hebben hoe zoekmachines hun zoekresultaten ordenen. Daarmee missen de zoekers veel kansen om goede informatie te vinden. Vijf procent van de Britten denkt zelfs dat de volgorde van zoekresultaten volledig willekeurig is, als een loterij.

Door een verkeerd idee van hoe zoekresultaten worden geordend, missen mensen een belangrijk gereedschap om informatie te vinden en op waarde te schatten, menen de onderzoekers. Zo bleek dat 22 procent van de Britten denkt dat de volgorde helemaal gemaakt is op basis van wat bedrijven bereid zijn te betalen, 24 procent denkt dat uitgevers van websites niets kunnen doen om hoger in de zoekresultaten te komen. In werkelijkheid accepteren zoekmachines geen geld voor een hoger resultaat, maar kijkt het naar de duidelijkheid van de informatie en het aantal andere links naar die site toe op het web.


Te weinig 'Google-kennis'  (foto: DAG)

Kwart minder auto's verkocht in Europa

In november 2008 werd in Europa een kwart minder auto's verkocht wanneer de cijfers vergeleken worden met november van vorig jaar. Dat meldt de Europese vereniging van autofabrikanten ACEA vandaag. Het zou gaan om de sterkste daling sinds 1999.

In de EU lijden alle fabrikanten onder een dalende verkoop. De hardste klappen vallen bij General Motors (Opel, Chevrolet, Saab), waar de daling van de verkoopcijfers 38 procent bedraagt. De grootste Europese autofabrikant, Volkswagen, leverde ruim 16 procent minder wagens. Slechts één Europees automerk kon prat gaan op een stijgende verkoop: het Roemeense Dacia, dat in november ruim 25 procent meer wagens verkocht.

Eerder werd al bekend gemaakt dat Nederlandse consumenten in november 22 procent minder wagens hadden gekocht dan in november van het vorige jaar. Relatief gezien doet Nederland het daarmee nog goed. Zo daalde de verkoop in Ierland met maar liefst 55 procent.

Het Europese land dat het ergste te lijden heeft onder de huidige financiële crisis is IJsland. Daar bedraagt de daling 94 procent: er werden in november slechts 74 nieuwe wagens verkocht.

Enorme lading screenshots Halo Wars

Ontwikkelaar Ensemble Studios heeft een flinke lading screenshots vrijgegeven van de RTS Halo Wars. Daarnaast is er ook wat artwork vrijgegeven. De fans zullen de vele units die je kunt zien wel herkennen. VAn de enorme Scarabs tot de simpele Grunts.

Halo Wars komt eind februari exclusief naar de Xbox 360.
Twintig jaar voor het originele Halo was er nog een enorme oorlog gaande tussen de mensheid en de Covenant. Wie er ging winnen was nog niet duidelijk en hoewel de Covenant langzaam de overhand kregen had de mensheid een geheim wapen: de Spartans. Deze supersoldaten waren de ultieme kracht in de strijd tegen de aliens. In Halo Wars vecht je de oorlog uit met de Covenant, met deze Spartans nog tot je beschikking.

Edge stelt top 30 games van 2008 samen

Het einde van het jaar is nabij en dus is het weer tijd voor lijstjes. Gisteren meldden we al wie de Video Game Awards had gewonnen. Het blad Edge heeft vandaag bekend gemaakt hoe de top 30 games van 2008 er volgens hun uit ziet.

30. Fieldrunners
29. Sonny
28. LostWinds
27. Fallout 3
26. Tales of Vesperia
25. World of Goo
24. Final Fantasy Tactics A2: Grimoire of the Rift
23. Space Invaders Extreme
22. Dead Space
21. de Blob
20. Wipeout HD
19. Boom Blox
18. Patapon
17. Tomb Raider: Underworld
16. World of Warcraft: Wrath of the Lich King
15. Far Cry 2
14. Metal Gear Solid 4
13. Sins of a Solar Empire
12. Burnout Paradise
11. Super Smash Bros. Brawl
10. Race Driver: Grid
9. No More Heroes
8. Street Fighter IV
7. Rock Band 2
6. Left 4 Dead
5. Braid
4. Gears of War 2
3. Fable II
2. Grand Theft Auto IV
1. LittleBigPlanet

Niet mee eens? Denk je "ZOMG! Waarom staat game X niet hoger?!?!?!"? Laat je stem dan horen via de FOK!games Game Of The Year-verkiezing 2008.

Lucius wel openlijk kritisch over Verbeek

Theo Lucius is de eerste speler die openlijk kritisch is over de aanpak van Feyenoord-trainer Gertjan Verbeek.

De voormalig aanvoerder denkt, in tegenstelling tot Gertjan Verbeek, dat de krachttrainingen wel degelijk debet zijn aan het aantal blessuregevallen bij de club. "Bij PSV hadden we nooit krachttrainingen, maar werden we wel kampioen," zegt hij in de nieuwe Voetbal International.

Feyenoord wordt dit seizoen geplaagd door blessures. Onder meer Ron Vlaar, Jon Dahl Tomasson, Jonathan de Guzman, Tim de Cler, Kevin Hofland, Diego Biseswar en Michael Mols zitten in de lappenmand.

Explosieven gevonden in Frans warenhuis

In de Franse hoofdstad Parijs zijn vanochtend vijf ladingen dynamiet onschadelijk gemaakt in het luxewarenhuis Printemps. Het gebouw is ontruimd en de omgeving is afgezet.

Het Franse persagentschap AFP ontving een waarschuwing van een mysterieuze groepering die zichzelf Front Révolutionnaire Afghan (Revolutionair Afghaans Front) noemt. In die waarschuwing werden de precieze locaties van de explosieven in het warenhuis aangeduid.

Opmerkelijk is dat de pakketjes dynamiet die door de veiligheidsdiensten gevonden werden geen ontstekingsmechanisme hadden. De groepering die achter de actie zit is bij de Franse inlichtingendiensten onbekend. Wel dreigde de groepering met verdere acties tegen Frankrijk en zijn 'kapitalistische winkels' als Frankrijk zijn troepen niet terugtrekt uit Afghanistan.

NEC en Been praten over contractverlenging

NEC-trainer Mario Been heeft de mogelijkheid zijn contract bij de Nijmegenaren tot medio 2012 te verlengen. Er hebben reeds enkele gesprekken tussen Been en de clubleiding van NEC plaatsgevonden.

Mario heeft het naar zijn zin bij ons," zegt technisch directeur Carlos Aalbers over de trainer tegenover Omroep Gelderland. "Met de P (plezier) in zijn PIT-systeem zit het goed."

"Hij ziet ook de P van perspectief. En er is nog een P (prestaties) belangrijk. Het zou mooi zijn als we een toch al geweldig 2008 hiermee kunnen afsluiten."

Been is sinds 2006 actief als hoofdtrainer bij NEC. Vorig seizoen veroverde hij met de Nijmeegse formatie een ticket voor de UEFA Cup dankzij een uitstekende tweede seizoenshelft.

Rentree Venhuizen op NK

Karen Venhuizen maakt dit weekeinde bij het Nederlands kampioenschap kunstrijden in Heerenveen haar rentree op het hoogste niveau. Begin dit jaar werd bij de 24-jarige schaatsster de zeldzame ziekte het Syndroom van Guillain-Barré, een aandoening die spieren en zenuwen aantast, vastgesteld.

"Ik ben helemaal van die ziekte hersteld. Alleen heb ik nog last van een heupblessure. Ik hoop dat de trainingen deze week goed verlopen, anders moet ik me toch nog afmelden", aldus Venhuizen, die al sinds 2000 het kunstrijden in ons land regeert. Vorige maand won ze nog een nationale selectiewedstrijd.

Ook Pereiro Sio naar Tour Down Under

Na zevenvoudig Tour de France-winnaar Lance Armstrong doet ook Oscar Pereiro Sio mee aan de Tour Down Under.

De Spanjaard die in 2006 de Ronde van Frankrijk won zal van 20 tot en met 25 januari door Australië fietsten. De Tour Down Under is de eerste ProTour-wedstrijd van het nieuwe wielerseizoen.

Kai Reus zal ook de Tour Down Under rijden. Reus kwam in de zomer van 2007 hard ten val tijdens een trainingsritje. Hij raakte in coma, maar herstelde weer volledig.

Ook Subaru verdwijnt uit rallysport

Gisteren werd bekend dat Suzuki zich terugtrekt uit het wereldkampioenschap rallyrijden, vandaag maakte Subaru bekend dat het afscheid neemt van de rallysport.

Fuji Heavy Industries, de constructeur van de Subaru-auto's, heeft vandaag gezegd dat de huidige financiële crisis reden is om de rallyactiviteiten stop te zetten. Subaru won in 1995, 1996 en 1997 de constructeurstitel in het WK rally. Coureurs als Carlos Sainz, Colin McRae en Richard Burns bestuurden de wagens van het Japanse autosportmerk. Afgelopen seizoen eindigde Subaru als derde in de strijd om de titel bij de constructeurs.

Kidnapexpert VS in Mexico ontvoerd

In Mexico is de Amerikaanse kidnapdeskundige Felix Batista ontvoerd. Batista stond in Mexico familieleden van ontvoerde personen bij. De Mexicaanse autoriteiten maakten de ontvoering gisteren bekend.

Batista heeft naar eigen zeggen bijna honderd ontvoeringszaken tot een goed einde weten te brengen. Het bedrijf ASI Global in Houston, waar Batista voor werkt, laat weten dat hij op 10 december door onbekenden ontvoerd is in Saltillo in de staat Coahuila. Batista was daar om te onderhandelen over losgeld met ontvoerders. Het is niet bekend of de ontvoerders van Batista losgeld voor hem vragen.

Naast het werk dat Batista voor ASI Global doet, heeft Batista ook een eigen veiligheidsbedrijf, liet de directeur van ASI Global weten. Toen Batista werd ontvoerd voerde hij werkzaamheden voor zijn eigen bedrijf uit. Batista wordt vaak op congressen en in de nieuwsmedia opgevoerd als ontvoeringsdeskundige. In het decembernummer van het blad Security Management staat een achtergrondverhaal over zijn werkwijze.

In Mexico vinden steeds meer ontvoeringen plaats, inmiddels meer dan in Colombia volgens rechtenorganisaties. Een aantal van deze ontvoeringen kende een fatale afloop. Afgelopen jaar werden onder meer de lichamen gevonden van de dochter van Mexico's voormalige sportchef en de zoon van een prominente zakenman.

Met dank aan vries007 en M0DERATOR voor de submit.

Man eet ingewanden moeder

Een 21-jarige Kazachstaan heeft afgelopen zondagavond de ingewanden van zijn moeder opgegeten. Het onsmakelijke incident vond plaats in de Vlaamse stad Mechelen. Een buurvrouw alarmeerde de politie die de man heeft ingerekend op beschuldiging van kannibalisme.

De man heeft onder invloed van drugs zijn moeder opengesneden en enkele van haar ingewanden opgegeten. Toen de politie arriveerde had de man de ingewanden van zijn moeder nog in zijn mond. Hij was zo gulzig aan het eten dat hij bijna stikte in zijn maaltje.

De man had in het verleden al agressief gedrag vertoond en kampte met psychische problemen, maar wat het motief voor de moord en het kannibalisme was is vooralsnog onbekend. 

Met dank aan barnietheone voor de submit.

Call of Duty: World at War nog steeds op 1 in Engeland

Het lijkt inmiddels redelijk duidelijk wat de kersttopper van 2008 gaat worden in Engeland, nog steeds is Activisions Call of Duty: World at War de best verkochte game. Sowieso kent de top 10 weinig veranderingen. Een paar titels schuiven wat rond, maar het zijn dezelfde tien games als vorige week. LittleBigPlanet kent een flinke stijging en komt daarmee voor het eerst sinds zijn launch boven Gears of War 2 uit. Ook Sonic Unleashed en Quantum of Solace kennen flinke stijgingen.


Microsoft wist al van krasproblemen voor launch Xbox 360?

Volgens een recent geopend document dat als bewijsmateriaal dient in een rechtszaak wist Microsoft al dat de Xbox 360 krassen op discs kon veroorzaken voor het systeem gelanceerd werd. In deze rechtszaak wordt een flinke compensatie geëist van Microsoft voor de enorme productiefout waardoor discs bekrast konden worden door de Xbox 360.

De Seattle Post-Intelligencer bericht dat program manager Hiroo Umeno suggereert dat ze al op de hoogte waren van de problemen met de console. Het ontwikkelteam zou het rond september/oktober van 2005 ontdekt hebben.

This is ... information that we as a team, optical disc drive team, knew about. When we first discovered the problem in September or October (2005), when we got a first report of disc movement, we knew this is what's causing the problem.

FC Volendam ziet kwartet geblesseerden terugkeren

FC Volendam-trainer Frans Adelaar kan komend weekend weer een beroep doen op de spelers Rowin van Zaanen, Jack Tuyp, Vit Valenta en Yannick de Wit. Het viertal is hersteld van blessureleed.

Maandag was het kwartet spelers weer van de partij tijdens de groepstraining. Tegen FC Utrecht konden ze nog niet in actie komen.

De afwezigheid van Tuyp had een opmerkelijke reden. De aanvaller wilde tijdens een vrije dag wat aan krachttraining doen. De goede wil van de spits werd echter niet beloond: tijdens het doen van de oefeningen raakte hij geblesseerd.

Buemi wil Button bij Toro Rosso

Hoewel Sébastien Buemi nog geen contract getekend heeft bij Scuderia Toro Rosso sprak hij zich wel uit over zijn voorkeur voor een teamgenoot bij het Italiaanse team. De Zwitser zou graag zien dat Jenson Button naast hem zou rijden.

Buemi krijgt echter bij Toro Rosso concurrentie van andere coureurs, waaronder Takuma Sato en Sébastien Bourdais die dit jaar in de races ook al een Toro Rosso bestuurde. Bij de test vorige week in Jerez was Buemi op alle dagen de snelste. "In Barcelona had ik nog drie tienden achterstand, maar vorige week was ik elke ronde sneller", zei de coureur in het Zwitserse Blick. "Ik hoop dat ik in 2009 een sterke teamgenoot zal krijgen, het liefst Jenson Button, al kan Honda natuurlijk ook nog worden overgenomen."

Button heeft echter eerder al aangegeven dat hij bij zijn huidige team wil blijven en anders aan de kant wil blijven. "Het is mijn beste optie voor 2009", aldus de Brit. "Mijn doel is nog steeds om voor het team uit Brackley uit te komen, wat de naam volgend jaar ook zal zijn. Een andere optie, die ik eigenlijk liever niet wil aangezien het voor een coureur niet goed is, is om er een jaar tussenuit te gaan."

Schieten en scheuren in Terminator Salvation-trailer

Naast Watchmen publiceert Warner Bros. komend jaar nog een game gebaseerd op zijn gelijknamige film, namelijk Terminator Salvation. In onderstaande trailer kun je alvast wat van de actie proeven die je als John Connor zult meemaken.

Terminator Salvation staat gepland voor de Xbox 360, PlayStation 3 en Wii en moet in mei verschijnen.

Gebaseerd op de gelijknamige film biedt Terminator Salvation gamers de kans om in de huid te kruipen van John Connor. Hij is een soldaat in het verzet dat strijd tegen de overmacht van SkyNet. Je zult in de game het niet alleen opnemen tegen bekende vijanden uit de films, maar ook tegen unieke vijanden, speciaal gecreëerd voor de game.

Van Marwijk predikt realisme

Bondscoach Bert van Marwijk was tijdens de kerstbijeenkomst van de KNVB duidelijk over de prestaties van het Nederlands elftal in 2008.

"We hebben met Oranje goede resultaten behaald in 2008. Je kon zien dat het tijdens het afgelopen Europees kampioenschap belangrijk was om goed te kunnen verdedigen. Tijdens het toernooi had Edwin van der Sar daarin ook een belangrijke rol," zei de bondscoach tijdens zijn praatje.

"Vanaf het moment dat ik bondscoach werd, heb ik geprobeerd om balans te brengen tussen aanvallen en verdedigen. Sommigen noemen dat saai, ik noem het realistisch."

"Verder vind ik dat we moeten oppassen voor teveel opportunisme rondom Oranje. Hoe makkelijker wij met het Nederlands elftal winnen, hoe slechter onze tegenstanders schijnen te worden. En dat is natuurlijk niet zo. Maar wanneer wij het WK in Zuid-Afrika niet halen, dan heb ik het niet goed gedaan. Dat mag duidelijk zijn."

Hartley: "Formule 1-test was fantastisch"

Red Bull Junior-coureur Brendon Hartley reed gisteren op het circuit van Jerez zijn eerste meters in een Formule 1-auto. De jonge Nieuw-Zeelander kwam in 1:19.586 tot de derde tijd van de dag en reed 83 ronden in totaal, waarmee hij ook zijn superlicentie behaalde.

"Het was een geweldige ervaring. De eerste run was erg lastig, omdat mijn brein eraan moest wennen dat alles zoveel sneller dan normaal gaat," aldus Hartley. "Je moet in de Formule 1 aan veel dingen denken, zoals de knoppen op het stuur en het radiocontact. Ik kreeg echter steeds meer vertrouwen in de auto en aan het einde van de dag ging het behoorlijk goed. Het was een droom die uitkwam, ongelooflijk."

Anderlecht versterkt zich met Bernardez

Anderlecht heeft zich voor na de winterstop zo goed als zeker verzekerd van de diensten van Victor 'Mumo' Bernardez.

De verdediger komt over van het Hondurese Motagua en tekent bij de Belgische topclub volgens verscheidene Belgische media een contract tot het einde van dit seizoen. Na het seizoen worden de prestaties van de 26-jarige speler geëvalueerd, waarna er wordt besloten of de optie die in het contract wordt opgenomen wel of niet wordt gelicht.

Bij Motagua is de international bezig aan een goed seizoen. Op dit moment staat hij met zijn huidige werkgever op een derde plaats in de competitie van Honduras. Eerder toonde het Amerikaanse L.A.Galaxy al belangstelling voor de speler.

Eerder verzekerde Anderlecht zich al van Tom de Sutter. De spits komt in de winterstop over van Cercle Brugge en tekende een contract tot medio 2013. De Sutter stond ook in de belangstelling van AZ en het Engelse West Bromwich Albion.

Superhelden slaan er op los in Watchmen-trailer

Uitgever Warner Bros. heeft een korte trailer vrijgegeven van de downloadbare game Watchmen. De game is gebaseerd op de gelijknamige film van Zack Snyderdie in maart van 2009 in de bioscopen zal verschijnen. Deze film is weer gebaseerd op de graphic novel van DC Comics. In de trailer zien we een aantal superhelden op vijanden inslaan, hoe of waarom is alleen niet helemaal duidelijk.

Watchmen neemt ons mee naar het Amerika van 1985 waar superhelden niet alleen bestaan, ze zijn bij de wet verboden. Een voormalige held gaat op zoek naar de waarheid achter de dood van een van zijn collega's, maar dat leidt hem tot een veel grotere samenzwering die het einde van de wereld zou kunnen betekenen.

CD: 10 Jaar Top 2000 10 CD-Box

December is weer begonnen, de winter staat voor de deur, de dagen zijn kort, koud en/of nat, Kerst en Oud & Nieuw zijn in aantocht en dan kan de Top 2000 natuurlijk niet uitblijven! In 1999 begon het allemaal als radio-evenement van Radio 2 voor het afsluiten van het millenium. De mooiste 2000 platen van de tweede helft van de afgelopen eeuw. Het werd toen als een eenmalig iets beschouwd, maar toen de zendermanagers de luistercijfers onder ogen kregen hebben ze meteen besloten om dit fenomeen in de herhaling te zetten. Meer dan 4 miljoen luisteraars vergaarde die eerste editie en daar zijn in de loop der jaren miljoenen luisteraars bijgekomen.

'Tottenham Hotspur wil Ryan Babel'

Ryan Babel staat mogelijk voor een overstap naar Tottenham Hotspur. De Nederlander is niet bijster gelukkig bij Liverpool, waar hij dit seizoen minder aan spelen toekomt dan verwacht. Volgens The Daily Mirror hoopt Spurs-manager Harry Redknapp hem naar Londen te halen.

Babel heeft Rafael Benitez, manager van Liverpool, reeds gevraagd of hij verhuurd mag worden. De Spaanse manager is hier niet op ingegaan, maar Spurs heeft de intentie om de international definitief over te nemen voor zo'n 10 à 11 miljoen euro. Babel kwam in de zomer van 2007 over van Ajax en kende een redelijk goed eerste seizoen.

Dit seizoen begon hij echter pas zes keer in de basis, veel te weinig naar zijn zin. Dit heeft mede te maken met de komst van de Spanjaard Albert Riera, die eveneens als linksbuiten speelt.

Coulthard test mogelijk in Rally-auto

Vijfvoudig wereldkampioen rallyrijden Sébastien Loeb heeft David Coulthard na afloop van de Race of the Champions uitgenodigd om eens in een Citroën C4 WRC te testen. De Schot zei het wel eens te willen proberen.

Loeb won zondag in het Wembley-stadion van Coulthard in de finale van de Race of the Champions door de Schot in drie manches te verslaan. Ook testte de Fransman in november op het circuit van Barcelona al eens in een Red Bull Formule 1-auto. In een WRC-auot heeft Coulthard echter nog nooit getest. "Als hij wil zou ik dat zo voor hem kunnen regelen," aldus Loeb.

De Schot reageerde enthousiast op de uitspraken van de Fransman. "Ik zou dat erg graag doen. Gezien het aantal crashes dat ik het afgelopen seizoen heb meegemaakt, zou ik liever niet in het bos rijden. Daar zou ik me nu niet echt op mijn gemak voelen! Ik weet niet of er ergens een asfaltparcours beschikbaar is, want dat zou meer geschikt zijn voor mij," aldus Coulthard die dit seizoen in de Formule 1 nogal wat brokken had en ook afgelopen zondag op Wembley meermalen de boarding hardhandig toucheerde.

'Heerenveen en Twente in de rij voor Amerikaan'

Volgens media in Schotland en de Verenigde Staten hebben de clubs sc Heerenveen en FC Twente belangstelling voor middenvelder Sacha Kljestan. De international van de VS, die onder contract staat bij Chivas USA, zou ook worden begeerd door enkele Europese subtoppers.

Celtic, AS Monaco, Olympiakos Piraeus, Schalke 04, VfL Wolfsburg en Zenit Sint-Petersburg zouden Kljestan, die bij Chivas USA aanvoerder is, graag willen aantrekken.

In het afgelopen MLS-seizoen speelde Kljestan 22 duels, scoorde hij vijf keer en verzorgde hij zeven keer een assist. Met zijn prestaties in de competitie verdiende hij een uitverkiezing in het MLS-elftal van het jaar.

Tijdens de Olympische Spelen in Peking scoorde Kljestan namens de VS in de wedstrijd tegen Jong Oranje. Ook tegen Nigeria scoorde de middenvelder. Desondanks moesten de Amerikanen na de groepsfase huiswaarts keren.

Trulli: "Ik ga volgend jaar winnen"

Toyota-coureur Jarno Trulli heeft in de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport ferme uitspraken gedaan. Hij zegt dat hij voor Toyota volgend jaar de eerste Grand Prix gaat winnen.

"Ik voel het: 2009 is het jaar waarin ik voor Toyota een Grand Prix ga winnen. Het wordt mijn eigen uitdaging binnen de uitdaging die Toyota zichzelf gesteld heeft," aldus de Italiaan. Echter heeft het Duits/Japanse team in de jaren dat het actief is in de Formule 1 nog nooit dicht bij een overwinning gezeten en het plan waarmee ze de sport ingingen meermalen naar beneden aan moeten passen.

Trulli zegt zijn uitspraken te baseren op de nieuwe auto die het team deze weken achter gesloten deuren test op het circuit van Bahrein. "Ik mag nog niets over de auto zeggen, maar ik weet wel dat er een paar interessante zaken op te zien zullen zijn. Erg mooi zijn de auto's weliswaar niet, maar het racen zal beter worden en het inhalen makkelijker.

Van Bommel kan slechts één jaar verlengen

Afgelopen week maakte Bayern München bekend dat Mark van Bommel een nieuw contract kon tekenen. Afgelopen weekend liet erevoorzitter Franz Beckenbauer echter weten dat het om een verlenging van slechts één jaar zou gaan.

Mark van Bommel bevestigde de mededeling van Beckenbauer maar wilde verder niet in gaan op de inhoud van de aanbieding. "Ik heb het voorstel in beraad en heb gezegd dat ik voor het eind van de winterstop (31 januari) op terug zal komen", aldus Van Bommel. Vanaf 1 januari mag Mark van Bommel ook gaan praten met andere clubs vanwege zijn transfervrije status op 1 juli. Of hij die mogelijkheid zal benutten wil de middenvelder niet zeggen. De oud-speler van PSV staat in de belangstelling van datzelfde PSV en Schalke 04.

Stuurgroep vreest toekomst Limburgse clubs

De Stuurgroep Topvoetbal in Limburg ziet het somber in voor de toekomst van Roda JC en Fortuna Sittard. Daarom wil de organisatie nagaan of een fusie niet meer toekomstperspectieven voor beide clubs geeft.

Voor de perspectieven van Fortuna Sittard heeft Jos Haverkort, financieel expert van de stuurgroep die de kansen op topvoetbal in Zuid-Limburg in kaart brengt, maar weinig woorden nodig. "De ontwikkelingen in de voetballerij gaan razendsnel. Vroeger had je alleen een groot verschil tussen de topdrie en de rest. Nu zie je ook tussen die overige clubs enorme verschillen," aldus Haverkort in De Limburger.

Ook met Roda gaat het niet best. De club heeft 10,5 miljoen euro aan inkomsten, waarbij een groot deel nog voortkomt uit TV-inkomsten. "Streep die acht ton weg en je komt op 9,7 miljoen. Dan zit je dus onder clubs als Sparta en De Graafschap. Heb je het over positie zestien, zeventien in de Eredivisie. Misschien hou je het nog even vol, maar op langere termijn moet je echt rekening houden met een verblijf in de Eerste Divisie. Roda deed het goed door het goede aan- en verkoopbeleid. Maar de prestaties hebben het probleem verdoezeld."

Haverkort vreest het relatief kleine verzorgingsbied waar de clubs uit moeten vissen. "Kijk naar Heerenveen, FC Twente of zelfs De Graafschap. Die hebben een veel groter verzorgingsgebied."

Ajax toont interesse in Elia

Ajax heeft zich gemeld voor Eljero Elia. De 21-jarige voetballer van FC Twente heeft al een informatief gesprek gehad met Marco van Basten en hierin kreeg Elia te horen dat de Amsterdammers zich snel gingen melden bij zijn club.

Het rumoer over een mogelijke transfer komt Elia nogal ongelegen. "Ik wil eigenlijk volledig op FC Twente focussen" zei de uitblinker na FC Groningen - FC Twente. "Zolang ik hier onder contract sta, zal ik me voor driehonderd procent inzetten. Dat verdienen mijn medespelers, de staf, alle andere mensen binnen de club en de supporters. Ik het hier ook enorm naar mijn zin en voel dat er dit seizoen iets moois kan gebeuren"

De verwachting is dat Elia in het korte onderhoud met Van Basten positief heeft gereageerd op een overstap naar de Amsterdam ArenA. "Het lijkt me mooi om voor Ajax te spelen" zei hij in de Euroborg. "Elke voetballer streeft naar het hoogst haalbare, er is concrete belangstelling uit Engeland, maar voor mijn ontwikkeling is het beter om nog niet naar het buitenland te gaan. En eerlijk is eerlijk, dan is Ajax weer een stapje hoger dan FC Twente. Vraag op vakantie aan iemand wat de grootste club is van Nederland en iedereen zal Ajax zeggen."

Nyko komt met koelingssystemen voor Xbox 360 en PS3

Hardwareproducent Nyko heeft voor de Xbox 360 en PlayStation 3 een losse koeler, de Intercooler TS, gelanceerd die je console op de perfecte temperatuur moet gaan houden. Het systeem bevat een thermometer die perfect bijhoudt hoe warm je console wordt, waardoor de ventilatoren automatisch bijspringen als dat nodig is.Deze blijven draaien totdat ze niet meer nodig zijn om de temperatuur op orde te houden, dat betekent dat ze na het uitzetten van je systeem ook nog kunnen blijven draaien. De Intercooler kost je geen USB-ruimte, je dient hem namelijk aan te sluiten op het lichtnet.

De Xbox 360-versie kost je €29,99, de PS3-versie is met €39,99 een tikje duurder.Nog geen F1-test voor Van der Drift

Het terugtrekken van Honda uit de Formule 1 komt voor de Nieuw-Zeelandse Nederlander Chris van der Drift op een ongelegen moment. De coureur zou deze week voor het Japanse team gaan testen, maar dat is nu op de lange baan geschoven.

Van der Drift had de test verdiend door het winnen van het International Formula Master-kampioenschap. "Maar nu Honda heeft besloten te stoppen, moet ik eerst afwachten of het team van Honda wordt overgenomen of niet", aldus Van der Drift tegen GPUpdate.net. Hij wil koste wat het kost testen in een Formule 1-bolide. "Als het team niet wordt overgenomen, dan moet de Formula Master-organisatie een ander team regelen waarmee ik kan gaan testen. Ik heb een Formule 1-test gewonnen, dus die moet ik ook krijgen."

"Heel erg jammer dat dit vlak voor mijn test heeft moeten gebeuren. Ik had een week eerder net een stoeltje gepast in de fabriek." Voor volgend seizoen is Van der Drift op zoek naar een nieuw team, omdat hij niet meer voor zijn huidige team, Trident Racing, wil rijden. "Ik ga nooit meer voor Trident rijden. Het was leuk dat ik niet hoefde te betalen voor dat stoeltje, maar er waren constant problemen. In Dubai schoot ik tijdens de vrije training rechtdoor de bandenmuur in door een afgebroken remkabel. Ik wilde daarna eigenlijk niet meer verder rijden voor dat team, maar besloot het weekend nog wel af te maken ter voorbereiding op mijn F1-test. Toen mijn motor ook nog eens afsloeg voor de start van de race, was ik er helemaal klaar mee."

Arbitragezaak Arts en FC Utrecht dient maandag

De soap rond de ontslagen trainers bij FC Utrecht krijgt een vervolg. Keeperstrainer Maarten Arts en FC Utrecht zullen zich maandag 22 december bij de arbitragecommissie van de KNVB moeten melden. Deze arbitragezaak is aangespannen door Arts omdat hij zich niet kon vinden in het ontslag.

Afgelopen week wist FC Utrecht wel overeenstemming te bereiken met assistent trainers John van Loen en David Nascimento. Conditietrainer Druppers spande in eerste instantie ook een arbitragezaak aan maar deze is aangehouden omdat beide partijen nog met elkaar om de tafel zitten.

Arts werkte bij FC Utrecht twee jaar samen met keeper Michel Vorm. Vorm maakte op 19 november zijn debuut in het Nederlands elftal tijdens het oefenduel met Zweden.

Kennedy en Rommedahl mogen weg

Ajax-spelers Dennis Rommedahl en Kennedy Bakircioglü mogen vertrekken bij de Amsterdammers. Trainer Marco van Basten en technisch directeur Danny Blind hebben dit in een persoonlijk gesprek laten weten. De clubleiding zal meewerken aan verkoop of verhuur van de twee aanvallers.

Afgelopen zomer kregen beide spelers al dezelfde boodschap echter lukte het Ajax niet ze te verkopen. De Deen en de Zweed kwamen allebei toe aan speelminuten in de maanden oktober en november.

Ook Vurnon Anita mag op zoek naar een andere club. De uit de jeugdopleiding afkomstige voetballer afkomstig van de Nederlanse Antillen moet volgens Blind vaker spelen om te groeien. "Wij zien zeker toekomst in Vurnon, maar hij moet wedstrijden spelen op een hoger niveau dan het tweede van Ajax"

De sanering in de spelersselectie was al aangekondigd door Marco van Basten. Hij wil zijn selectie terugbrengen van 28 naar 24 spelers.

Filmsterren willen nieuwe staking voorkomen

Een groep van meer dan 130 filmsterren, waaronder de Oscarwinnaars George Clooney, Tom Hanks, Charlize Theron en Morgan Freeman, proberen een nieuwe Hollywood-staking te voorkomen. Dat meldde het Amerikaanse filmblad The Hollywood Reporter maandag.

De acteurs hebben een petitie opgestuurd naar de Amerikaanse acteursvakbond Screen Actors Guild (SAG) in een ultieme poging een werkonderbreking in Hollywood voor te zijn. "We steunen onze vakbond en we steunen de doelen waar we voor vechten, maar we denken niet dat het verstandig is om de mensen van het werk te halen", luidt de oproep.

De SAG onderhandelt al maanden met Hollywood-producenten over een nieuwe arbeidsovereenkomst voor personeel van films en tv-shows. De vakbond vertegenwoordigt 120.000 leden in de film- en tv-industrie.

In februari van dit jaar gingen scenarioschrijvers pas na een staking van honderd dagen weer aan het werk. De opnames voor veel films en tv-shows liepen toen aanzienlijke vertraging op.

Honderden doden door stammenstrijd Sudan

Een bloedige stammenstrijd heeft de afgelopen dagen het leven gekost aan ongeveer 250 inwoners van de Sudanese provincie Darfur. Dat meldde een woordvoerder van de internationale troepenmacht Unamid dinsdag.

In Unamid werken vredessoldaten van de Verenigde Naties samen met collega's van de landen van de Afrikaanse Unie. Zeker 5000 mensen zouden op de vlucht zijn geslagen toen stammen op twee plekken slaags raakten met elkaar.

Rebellen kwamen in 2003 in opstand in Darfur. Zij beschuldigden de regering ervan de Arabische nomaden in het gebied te bevoordelen boven de zwarte boerenbevolking. Door het conflict zijn volgens schattingen van de VN al circa 300.000 mensen omgekomen. Zeker 2,5 miljoen Darfuri's sloegen op de vlucht.

Basketbalvriend Obama wordt minister Onderwijs

Arne Duncan wordt de nieuwe minister van Onderwijs van de Verenigde Staten. Dat meldde de New York Times gisteren (lokale tijd) op basis van bronnen rond Barack Obama, de aanstaande Amerikaanse president.

De 44-jarige Duncan is een oude bekende van Obama. Ze raakten bevriend tijdens partijtjes basketbal en studeerden allebei aan de prestigieuze Harvard Universiteit. Duncan was tussen 1987 en 1991 professioneel basketballer in Australië en is sinds zeven jaar hoofd van de publieke scholen in Chicago, waar Obama woont en zijn politieke carrière opbouwde.

De nieuwe president maakt de voordracht van Duncan vermoedelijk vandaag officieel bekend. De minister wacht een zware taak. De publieke scholen in de Verenigde Staten presteren al jaren ondermaats, terwijl broodnodige hervormingen worden tegengehouden door machtige vakbonden van leraren.

Bollywood wil terreurdrama verfilmen

Filmmakers in India zien brood in de terreuraanslagen van eind november in de metropool Mumbai. Producenten hebben al circa 25 potentiële titels laten registreren, vooral met verwijzingen naar het Taj Mahal Palace hotel, een van de doelwitten van de terroristen.

Dat meldde Sushma Shiromanee, de vice-voorzitter van de Indiase film en producenten vereniging vandaag. Bollywood overweegt rolprenten als Taj Terror, Terrorist Attack on the Taj en The Taj Encounter te maken.

Tijdens de aanslagen op een tiental doelen in Mumbai kwamen zeker 180 mensen om het leven. Commando's kregen de situatie pas na een zestig uur durende operatie onder controle. Moslimextremisten uit Pakistan bezetten onder meer twee vijfsterrenhotels, waaronder het monumentale Taj Mahal Palace.

'Aanslag op topmilitair Zimbabwe'

Een van de machtigste militairen van Zimbabwe en bondgenoot van president Robert Mugabe is gewond geraakt bij een aanslag. Dat meldden staatsmedia vandaag.

De aanslag op luchtmachtcommandant Perence Shiri had zaterdag plaats, aldus minister van Binnenlandse Zaken Kembo Mohadi. Volgens de bewindsman maakt de aanslag deel uit van een reeks aanvallen op hooggeplaatste figuren bedoeld om het land te destabiliseren.

Shiri maakt deel uit van de kliek rond Mugabe die al tientallen jaren het land runt. Hij was begin jaren tachtig betrokken bij de onderdrukking van de oppositie in Matabeleland waarbij duizenden doden vielen.

Lange files door mist

De mist heeft vanochtend lange files op de snelwegen veroorzaakt. Doordat spitsstroken niet opengingen, waren de opstoppingen op sommige plaatsen nog eens extra hardnekkig.

Rond acht uur stond ruim 300 kilometer file op de snelwegen. Spitsstroken op diverse snelwegen zijn vanochtend niet voor het verkeer opengesteld in verband met dichte mist. De stroken, veelal vluchtstroken, worden in de gaten gehouden met camera's. Door de mist was dat niet mogelijk waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Op de A1 (tussen Deventer en Voorst) en de A4 (tussen Nieuw-Vennep en Hoofddorp) bleven de spitsstroken vandaag dicht. Afgezien van het uiterste zuiden en noorden van het land hing vanochtend in het hele land dichte mist.

Cheney blijft Guantanamo Bay verdedigen

Vice-president Dick Cheney van de Verenigde Staten blijft erbij dat er niets mis is met de uiterst omstreden militaire gevangenis in Guantanamo Bay en de waterboarding-verhoormethoden. Cheney zei dat maandag (lokale tijd) in een interview met het Amerikaanse tv-station ABC news.

Sluiting van Guantanamo Bay op Cuba, waar veel verdachten sinds 2001 vast worden gehouden zonder dat ooit een aanklacht tegen hen is ingediend, is volgens Cheney pas aan de orde als de 'oorlog tegen terreur' gewonnen is.

Volgens mensenrechtenorganisaties en deskundigen van onder meer de Raad van Europa maken de Verenigde Staten zich schuldig aan marteling door gebruik te maken van waterboarding. Hierdoor werd bij terreurverdachten de indruk gewekt dat ze de verdrinkingsdood zouden sterven in de hoop dat ze bekennende verklaringen af zouden leggen.

In het verleden probeerden de Amerikaanse autoriteiten de toepassing van de zeer omstreden verhoormethode te verhullen. Na publicaties in de media gaven leidende politici toe dat verdachten op deze manier waren behandeld.

Guantanamo Bay is mensenrechtenactivisten en criticasters van de opeenvolgende Bush-regeringen al jarenlang een doorn in het oog. Op dit moment zitten er 250 personen vast. De afgelopen jaren zijn 520 mensen vrijgelaten uit de militaire gevangenis of overgebracht naar andere landen en gevangenissen. De meeste gevangenen werden in Afghanistan en andere landen aangehouden vanwege mogelijke betrokkenheid bij islamitische terreurorganisaties.

'Ik kan het uitleggen...'  (foto: ANP)

Politiebrigades tegen alcohol in verkeer

De komende weken zullen op snelwegen in het hele land extra alcoholcontroles worden gehouden door zogenoemde 'vliegende politiebrigades'. De controles zullen onder meer op parkeerplaatsen en onderaan op- en afritten plaatsvinden. Alle bestuurders zullen moeten stoppen om een blaastest te ondergaan.

Het aantal doden door alcoholgebruik in het verkeer daalde vorig jaar naar 95, zo bleek gisteren. Acht jaar geleden, in 2000, was dit aantal nog tweehonderd. De verkeerspolitie wil het alcoholgebruik in het verkeer verder terugdringen, om nog meer alcoholgerelateerde verkeersdoden te voorkomen.

De daling die gisteren bekend werd gemaakt komt doordat Nederlanders vaker nuchter achter het stuur zitten. Ruim negentig procent van de bestuurders die vorig jaar een blaastest heeft ondergaan was helemaal, of bijna helemaal nuchter. Van de overtreders is tachtig procent mannelijk.

BoB blijft BoB tot hij weer thuis is 

Om de actie van de verkeerspolitie kracht bij te zetten is gisteren de campagne 'BoB blijft BoB tot hij weer thuis is' van start gegaan. Deze campagne moet BoBs die het lastig vinden om zich aan de BoB-afspraak te houden helpen de verleidingen tegen alcohol te weerstaan. Onderdeel van de campagne is een sms-dienst.

BoB kan zich via de website www.jebenttopbob.nl aanmelden als BoB en gedurende de stapavond krijgt de BoB dan drie smsjes. Hierin zijn vragen en een aanmoediging opgenomen die de BoB moeten helpen fris te blijven, zodat hij of zij zich aan de gemaakte afspraken houdt. Wanneer BoB de drie vragen juist beantwoord, zal hij een gele plastic BoBslee (die overigens centraal staat in de campagne) ontvangen als beloning.

 

Geweld aan vooravond eind bestand Gaza

Twee dagen voor het einde van het bestand tussen Israël en Hamas schoot het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever een Palestijn dood en vuurden strijders vanuit de Gazastrook raketten af op Israël. Dat meldden Israëlische media.

Militairen in burger doodden in een dorp bij Jenin een 20-jarig lid van de Islamitische Jihad. Zij openden het vuur op de man toen hij probeerde te vluchten. Enkele uren later bestookte de Islamitische Jihad uit vergelding Israël met vier raketten zonder schade aan te richten.

Vrijdag loopt een al zes maanden durende wapenstilstand in de Gazastrook tussen Israël en Hamas af. Volgens Hamas houdt Israël zich niet aan de voorwaarden van het akkoord.

Doden door raketaanval op Pakistan

Bij een vermoedelijke Amerikaanse raketaanval op het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan zijn afgelopen nacht twee doden gevallen. Dat meldden bronnen binnen het Pakistaanse veiligheidsapparaat.

Bij de aanval op een huis in Tabi Tolkhel in het onrustige Noord-Waziristan vielen drie gewonden. Over de identiteit van de slachtoffers is niets bekend. Het Amerikaanse leger voerde sinds augustus zeker dertig raketaanvallen uit op doelen in Pakistan. De acties zijn gericht tegen aanhangers van de Taliban en al-Qaeda. De Pakistaanse regering heeft herhaaldelijk tegen de aanvallen geprotesteerd.

Dollar op laagste stand tegen euro in twee maanden

De dollar is dinsdag naar het laagste niveau gezakt tegenover de euro in twee maanden. De Amerikaanse munteenheid staat onder druk door de verwachting dat het stelsel van Amerikaanse centrale banken de rente dinsdag verder verlaagt.

De euro steeg tot 1,3735 dollar, het hoogste niveau sinds medio oktober. De Federal Reserve verlaagt dinsdag het belangrijkste rentetarief waarschijnlijk met 50 basispunten tot 0,5 procent. Volgens sommige analisten wordt de rente zelfs met 0,75 procentpunt verlaagd. De lagere rente moet de afzwakkende Amerikaanse economie ondersteunen en de financiële crisis bestrijden. In oktober ging de rente ook al omlaag.

Beleggers vluchten uit de dollar omdat lagere rentestanden minder rendement opleveren. In de eurozone staat de rente op 2,5 procent. Het Britse pond sterling zakte maandag nog naar het laagste niveau ooit tegenover de euro.

Sarcasme helpt diagnose dementie

Australisch onderzoek wijst uit dat Fronto-temporale dementie (FTD) gediagnosticeerd kan worden door te beoordelen in hoeverre de patiënt sarcasme snapt. Voor het onderzoek hebben de onderzoekers van de University of New South Wales (UNSW) de FTD-patiënten naar toneelstukjes laten kijken. Iedere keer was de tekst van het toneelstukje hetzelfde, maar de ene keer werden ze oprecht gespeeld en de andere keer sarcastisch.

De patiënten met FTD (dat ook wel de ziekte van Pick wordt genoemd) konden geen onderscheid maken tussen de verschillende toneelstukjes en snapten de grap van het toneelstuk daarom ook niet. Patiënten met Alzheimer (een andere vorm van dementie) daarentegen konden feilloos beoordelen wanneer de auteurs sarcastisch waren en wanneer niet.

De mensen met FTD begrepen het sarcasme in het toneelstukje niet, omdat zij door hun aandoening minder goed zijn in het oppikken van sociale signalen. Zij hebben geen inlevingsvermogen in andere mensen waardoor zij vaak onbeleefd, niet invoelend of seksueel ontremd raken. Daarnaast verliezen patiënten met FTD hun gevoel voor humor.

Uit de tests bleek dat de patiënten die de grappen in het toneelstukje niet snapten, op hersenscans het beeld lieten zien behorend bij FTD. De onderzoekers hopen met de kennis die zij tijdens het onderzoek hebben opgedaan een bijdrage te kunnen leveren aan een vroege diagnose van FTD.

Met dank aan E-Lise voor de submit.

Jongen betrapt op valse aangifte

Een 18-jarige jongen uit Kerkrade is tegen de lamp gelopen. Hij heeft eind november een valse aangifte gedaan bij de plaatselijke politie van beroving. Hij verklaarde dat hij daarbij was beroofd van zijn GSM.

Na nader onderzoek kwam de politie erachter dat de GSM nog gewoon werd gebruikt. Toen de politie opheldering vroeg verklaarde de Kerkradenaar dat hij aangifte deed om aan een nieuwe telefoon te komen. De beroving heeft alleen wél plaatsgevonden, aldus de politie. 

Met dank aan John6 voor de submit

Opa schiet op rappende negers

Een groep Senegalese rappers is in de hoofdstad Dakar omver geschoten door een woedende opa. De 70-jarige man was het niet eens met de teksten die de rappers ten gehore brachten tijdens hun openluchtconcert. Ze staken de draak met "een mopperende oude man". De opa voelde zich beledigd, pakte zijn jachtgeweer en schoot de rappers van het podium.

"De oude man dacht dat de jongeren hem beledigden", verklaarde een politieagent. De oude man schoot echter wel met scherp en dat mag niet. De opa had de rappers van tevoren nog gewaarschuwd, maar dacht uiteindelijk 'wie niet horen wil, moet voelen'. Er vielen vijf gewonden en de schutter is gearresteerd.

Advies: vakantie middelbaar onderwijs korter

Het aantal lesuren per jaar moet van de huidige 1040 uur naar 1000 uur en de zomervakantie moet één tot anderhalve week worden ingekort. Dat staat in een nog vertrouwelijk advies dat de 'commissie Onderwijstijd' vandaag aan staatssecretaris Van Bijsterveld (Onderwijs) zal aanbieden, laat NRC weten.

Door de zomervakantie in te korten zouden scholen meer lucht krijgen om het aantal verplichte lesuren op goede wijze in te kunnen vullen. Ook de vermindering van het aantal verplichte lesuren zal de kwaliteit van het onderwijs ten goede moeten komen.

Scholierenprotest 

Scholieren protesteerden vorig jaar massaal tegen een strengere handhaving van de lesurennorm van 1040 uur. Volgens hen leidt de vermeerdering van het aantal verplichte lesuren alleen maar tot 'zinloze ophokuren'. Ook de extra controle op het verplichte aantal lesuren zou het aantal zinloos ingevulde lesuren in de hand werken. Het gebeurd namelijk vaak dat de 'lessen' plaats vinden in de aula onder leiding van een conciërge, omdat de scholen bang zijn voor boetes als ze de uren niet opvullen.

Van Bijsterveldt legde begin vorig jaar zestien middelbare scholen een boete op omdat ze niet voldeden aan de norm. De hoogste boete was toen een kwart miljoen euro. Onder meer door protesten van scholieren zegde ze toe een haalbaarheidsonderzoek naar de norm van 1040 uur uit te zullen voeren. 

Aanpassing CAO

Om het advies van de commissie Onderwijstijd uit te kunnen voeren, zal de CAO van de leraren gewijzigd moeten worden. In deze CAO is namelijk het aantal vakantiedagen vastgelegd. Onderwijsminister Plasterk (PvdA) liet eerder al weten dat er naar de lengte van de schoolvakanties moet worden gekeken, omdat er nu veel lessen in weinig dagen moeten worden gepropt. Dit stuitte toen op woedende reacties van docenten die de lange schoolvakanties vaak als compensatie voor de relatief lage salarissen zien.

Mariah Carey opnieuw populairst met Kerstmis

Onderzoek van de website songteksten.nl heeft het nummer 'All I want for Christmas is You' van Mariah Carey opnieuw verkozen tot het meest populaire kerstnummer. Een peiling onder honderdduizend personen plaatst de zangeres op nummer één met twintig procent van de stemmen.

De tweede plaats in de kerstlijst is voor het nummer 'Last Christmas' van Wham!. Dit nummer kreeg vijf procent van de stemmen. Carey staat een tweede keer in de lijst genoteerd, op een vijfde plaats, met het nummer 'Santa Claus is Coming to Town'. Carey was vorig jaar ook al de grote winnaar uit de peiling. De derde plaats in de lijst van dit jaar is 'Last Christmas' van Cascada.

All I want for Christmas is Disney? 

Met dank aan Maikel2008 voor de submit.

Van Bijsterveldt verlangt inzet ouders

Als het aan staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) ligt, gaan ouders meer betrokkenheid tonen bij de middelbare school waar hun kind naartoe gaat. Volgens Van Bijsterveldt moeten middelbare scholen meer eisen aan ouders durven te stellen. Deze ouders moeten niet alleen betrokken zijn bij hun schoolgaande kind, maar ook betrokkenheid tonen bij de school zelf, aldus Van Bijsterveldt (CDA) in een interview met Trouw.

Volgens de staatssecretaris mag een school aan het begin van het schooljaar best aan de ouders vragen welke taak ze op zich gaan nemen. "Ik wil dat niet verplichten, maar als burger heb je de plicht je betrokken te tonen", aldus de staatssecretaris. Zij erkent overigens dat ouders het vaak te druk hebben, waardoor het niet mogelijk is jaren achtereen deel uit te maken van een schoolbestuur, maar zij vindt wel dat scholen de inzet van ouders mogen verwachten bij vastomlijnde projecten.

De opmerkingen van Van Bijsterveldt worden gemaakt in het kader van de te verschijnen Schoolprestaties, een jaarlijks onderzoek van Trouw naar de kwaliteitsgegevens van scholen in het voortgezet onderwijs. Het onderzoek wordt voor de twaalfde keer gehouden. De eerste keer, in 1997, stuitte het onderzoek op veel weerstand van onder meer toenmalig staatssecretaris Tineke Netelenbos.

De huidige staatssecretaris juicht openheid over de kwaliteit van scholen juist toe. Volgens haar moeten ouders scholen kunnen vergelijken voor zij kiezen waar zij hun kroost naartoe sturen. Als ouders de keuze eenmaal gemaakt hebben, moeten ze scholen kunnen aanspreken op hun prestaties. "Ouders moeten zich niet alleen opstellen als kritische consument, maar ook verantwoordelijkheid nemen voor de school", aldus Van Bijsterveldt.

Wil je weten hoe jouw (toekomstige of oude) middelbare school het doet? Hier kun je de school opzoeken.

Met dank aan E-Lise voor de submit.

Ruzie op vakantie is juist goed

We hebben allemaal het gevoel dat de vakantie dé periode is om ontzettend te gaan genieten. In de praktijk blijkt dat we veel tijd besteden aan ruziemaken. Heel vervelend. Troost je: je bent niet de enige. Sterker nog: de vakantie is eigenlijk een heel goede tijd om wat problemen door te nemen.

In het dagelijks leven is het druk, druk, druk. Er wordt hard gewerkt en het kost een hoop energie om het gezin draaiende te houden. Tijd om er eens rustig voor te gaan zitten om met je partner zaken te bespreken die je niet bevallen, is er vaak niet. Het resultaat is dat je gewoon doorhobbelt en de dagelijkse zaken afhandelt, zonder elkaar er rekenschap van te geven dat het hoog tijd is om elkaar eens diep in de ogen te kijken en knelpunten te bespreken.

Dat dóe je toch niet?!

En dan is daar de vakantie! Jullie hebben allebei je ergernissen opgepot, maar jullie zijn er ook van overtuigd dat het allemaal gaat overwaaien als je eenmaal weg bent. Weg van het gewone gedoetje, weg van de dagelijkse sleur: dat gaat helpen! Want ruzie maken op vakantie, dat dóe je toch niet?!

Maar ja, ondanks alle goede voornemens ontploft de boel toch op een gegeven moment: ruzie! Weet dat het werkelijk iedereen overkomt: ruim de helft van de Nederlanders zei desgevraagd dat vakantie heel geschikt is om relationele plooien glad te strijken en ruzies bij te leggen. Dus: kijk elkaar eens diep in de ogen en loop er niet voor weg. Sterker nog: grijp de kans aan om in een andere omgeving eens flink aan je relatie te werken. Eerst je ergernissen spuien en dan werken aan oplossingen. In de loop van de vakantie groeien jullie weer naar elkaar toe, en dan kunnen jullie er weer een tijdje tegenaan.

'Swaffelen' is Woord van het jaar 2008

Ook dit jaar organiseerden het Genootschap Onze Taal, Van Dale Uitgevers en dagblad De Pers weer de competitie 'het Woord van het jaar'. De grote winnaar dit jaar is het woord 'swaffelen'. Op de tweede en derde plaats eindigden de woorden Wiiën en bankendomino.

Swaffelen betekent zoveel als 'het laten slingeren van het mannelijk geslachtsdeel en er moedwillig een object mee aantikken'. Deze handeling wordt onder meer uitgevoerd om zichzelf of anderen op te winden.

Wiiën betekent 'het gamen met de Wii-spelcomputer' en het woord bankendomino is dit jaar tijdens de kredietcrisis ontstaan. Het woord ontstond toen er een reeks faillissementen plaatsvond van onderling verweven financiële instellingen.

De uitslag van de competitie van dit jaar, met de betekenis van de woorden, kan hier gevonden worden.

Premier schrikt van felle protesten op Curaçao

Premier Jan Peter Balkenende zegt geschrokken te zijn van de 'signalen' die hij de afgelopen dagen op Curaçao heeft meegekregen. Hij zei dat gisteravond (lokale tijd) op Curaçao na afloop van de ondertekening van het akkoord over de toekomst van de Antillen.

De premier somde tijdens de persconferentie op wat hem allemaal was opgevallen. "Tijdens het Koninkrijksconcert op zondag werd de Antilliaanse gouvegrneur door demonstranten het leven zuur gemaakt. De Nederlandse zangeres Hind werd tijdens hetzelfde concert uitgefloten. Demonstranten gebruikten Davidssterren als protestmiddel. Er was sprake van een bommelding. Demonstranten uitten bedreigingen. Dat kan niet de toekomst zijn van Curaçao", aldus Balkenende.

De ondertekening van het akkoord van de bijeenkomst van de Ronde Tafel Conferentie werd ontsierd door demonstraties. Daarbij werden in totaal zes mensen gearresteerd, onder wie twee Curaçaose politici. Als gevolg van een bommelding werd de bijeenkomst gehouden op een marinebasis. "We zouden geen demonstraties moeten hebben, maar een open debat", zei de premier.

Staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) zei het gebruik van Davidssterren door demonstranten 'totaal not done' te vinden. Ze noemde het aantal demonstranten in haar ogen 'niet groot'. Bijleveld: "Volgens mij moeten we blijven uitleggen dat de staatkundige ontwikkelingen veel goeds voor de mensen opleveren. De schuldsanering, de afspraken voor rechtshandhaving. Voor de bevolking betekent het heel veel."

Protesten op Curaçao nakomst Balkenende  (foto: ANP)

'Hond past niet bij de bank'

'Mijn hond past niet bij de bank' is het meest gebruikte excuus van Britten die dit jaar de hond bij het asiel afleverden. Dat meldde de grootste Britse hondenwelzijnsorganisatie gisteren.

Op de tweede plek in de top tien staat "de hond is vals en heeft twee verschillende kleuren ogen, net als David Bowie". Dat het interieur een belangrijk excuus is blijkt ook uit de nummer drie, dat de hond niet bij het witte tapijt past, gevolgd door de vraag of het andersgekleurde huisdier geruild kan worden voor een wit exemplaar.

Andere smoezen waren onder meer dat andere huisdieren niet met de hond konden opschieten of dat de hond een ongewenst cadeautje was. Volgens de organisatie zien te veel mensen een hond als modeaccessoire in plaats van een huisdier dat ze jarenlang willen verzorgen.

Past niet bij de bank  (foto: ANP)

Opnieuw schade door werkzaamheden Noord-Zuidlijn

Door werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn in Amsterdam is opnieuw schade aan omliggende panden ontstaan. In de vloer en muren van het Noord-Zuid-Hollands Koffiehuis bij het Centraal Station ontstond vrijdag een scheur. Oorzaak was dat de aannemer palen in de grond aan het schroeven was.

Een gemeentewoordvoerder bevestigde gisteren een bericht hierover op de lokale tv-zender AT5. De werkzaamheden werden direct stilgelegd. Gisteren gingen ze in een lager tempo weer door, waardoor er niet nog meer gevolgen voor de omgeving optreden. Het koffiehuis kan gewoon openblijven. Volgens de woordvoerder lijkt de schade vrij gemakkelijk te repareren.

Eerder dit jaar verzakten door werkzaamheden aan de nieuwe metroverbinding twee keer huizen aan de Vijzelgracht. De bewoners daarvan moesten hun woning uit. Ook verzakten al meerdere malen tramrails bij het Centraal Station.

Oorlogen kosten VS 660 miljard euro

De Verenigde Staten hebben de afgelopen zeven jaar circa 904 miljard dollar (660 miljard euro) uitgegeven aan militaire operaties. Met name de oorlogen in Afghanistan en Irak slokten sinds het jaar 2001 honderden miljarden dolars op.

Dat blijkt uit een gisteren (lokale tijd) gepubliceerd rapport van het onafhankelijke Center for Strategic and Budgetary Assessments (CSBA).

Als de inflatie wordt meegenomen in de berekeningen, dan was alleen de Tweede Wereldoorlog nog duurder voor de VS dan de oorlog in Irak. De oorlog in dat laatste land kostte de VS sinds 2003 al 687 miljard dollar (ruim 500 miljard euro).

Paul de Leeuw bedenkt programma voor Joling

Paul de Leeuw heeft een nieuw tv-programma bedacht voor Gerard Joling. De Leeuw is al in gesprek met de directie van SBS6 om ze warm te maken voor het idee.

Los daarvan krijgt Joling volgend jaar een ander nieuw programma bij de zender. Dit vertelde de zanger en Popstars-presentator gisteren in RTL Boulevard.

Paul de Leeuw praat met tal van bekende Nederlanders in zijn functie als creatief directeur van zijn productiebedrijf E.V.A, met Joop van den Ende als investeerder. Onlangs heeft De Leeuw een programma-idee rond Peter van der Vorst verkocht aan RTL4: Van der Vorst Ziet Sterren. Voor zijn andere werkneemster Daphne Bunskoek bedacht De Leeuw de nog onverkochte talkshow Vrouwen en Humor, waarvan onlangs een voorproefje te zien was in de marathonuitzending van Mooi! Weer De Leeuw.

Voor de VARA gaat E.V.A een nieuwe versie maken van Top of Flop, waarin De Leeuw zelf panellid wordt en dj Giel Beelen presentator. Bij de presentatie van zijn dvd Een Kwart Eeuw vertelde Paul de Leeuw ook nog in gesprek te zijn met Chantal Janzen, Caroline Tensen, Tineke Schouten, Alex Klaasen, Frank Evenblij, Simone Kleinsma en Jon van Eerd.

Jankende lokhoeren

Wat hebben we weer kunnen genieten hè, afgelopen donderdag. Zittend op mijn eigen voedselbank genoot ik, onder het genot van een goed glas wijn, van de raszuivere onderbuik-tv. Kansarme landgenoten die, tranen met tuiten huilend, door RTL 4 werden geportretteerd om een grijpstuiver van de betere bedeelden te bedelen. Die emotie! Bij het zien van al die armoede smaakte de toastjes met kaviaar extra lekker. Wat heb ik het goed. Heerlijk! Maar, het moet gezegd, ik had tegelijkertijd toch ook medelijden. Die arme interviewers. Urenlang wachten aan de kringloop eettafel van een ondervoede lokhoer die ons geld uit de zak probeerde te kloppen. Het zal je baan zijn.

PC softwareverkopen USA, der Lich King über alles!

En daar zijn ze weer, de wekelijkse retailverkopen van PC software in de VS. Het betreft ditmaal de week van 30 november tot en met 6 december, besef je wel dat ze geen Sinterklaas vieren in de VS en er dus geen grote impuls voor de verkopen. We zien zoals eigenlijk wel verwacht Wrath of the Lich King op de eerste plek, met een verrassende Spore op de tweede positie. Dit was ook de week waarin Grand Theft Auto 4 uitkwam op de PC, alleen is deze game niet heel hoog geëindigd, Rockstar zal met een zevende plek tevreden moeten zijn.

1. World Of Warcraft: Wrath of the Lich King
2. Spore
3. The Sims 2 Double Deluxe
4. Call Of Duty: World At War
5. Fallout 3
6. The Sims 2 Apartment Life
7. Grand Theft Auto IV
8. Left 4 Dead
9. Far Cry 2
10. The Sims 2 Mansion & Garden StuffDe zevende plek viel Niko zwaar...

Ook Amsterdamse politie wil pleinverbod

De Amsterdamse politie wil dat mensen die tijdens het uitgaan op het Leidseplein of het Rembrandtplein voor problemen zorgen, een pleinverbod kunnen krijgen.

"Dat zou inhouden dat mensen die zich misdragen uit het uitgaansgebied verwijderd kunnen worden en daar ook een tijd niet terug mogen komen", zei wijkteamchef Ebo Biginsky maandagavond in het tv-programma Netwerk.

Eerder pleitte de VVD in de Amsterdamse gemeenteraad al voor deze maatregel. Op de Amsterdamse Wallen en in een deel van Amsterdam-Zuidoost kunnen notoire veelplegers al een tijd een gebiedsverbod krijgen. Daar gaat het vaak om onder anderen drugsverslaafden.

Biginsky stelde dat ook andere maatregelen nodig zijn om het uitgaansgeweld tegen te gaan. Zo moet er volgens hem meer verlichting komen als cafés en clubs dichtgaan. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat het aantal geweldsincidenten op het Leidseplein de afgelopen jaren flink is toegenomen. Op het Rembrandtplein nam het aantal incidenten daarentegen iets af.

Weer bloedig weekeinde in Mexico

Wederom heeft de bloedige drugsoorlog in Mexico aan tientallen mensen het leven gekost. Dit weekeinde kwamen zeker 44 mensen om het leven. Dat meldden de Mexicaanse autoriteiten maandag.

De meeste doden vielen in Ciudad Juarez, een grensstad met de Verenigde Staten. Onder hen zijn vier politieagenten. Ook werd een lijst met namen van 28 agenten gevonden bij vijf andere lijken.

Mexico gaat al tijden gebukt onder een strijd tussen drugsbendes. De regering heeft het leger ingezet om het geweld in te tomen, maar geregeld blijken overheidsfunctionarissen ook in dienst te zijn van criminele organisaties. Door het geweld zijn dit jaar al ongeveer 5400 doden gevallen.

Bos alweer politicus van het jaar

Ook de kijkers van het actualiteitenprogramma EenVandaag hebben minister Wouter Bos van Financiën gekozen tot politicus van het jaar 2008. De PvdA-leider kreeg 20 procent van de stemmen tijdens de jaarlijkse publieksverkiezing. Ook de Tweede Kamer vindt Bos de beste politicus.

Geert Wilders splijt de gelederen. Het publiek heeft hem uitgeroepen tot slechtste politicus, zo maakte EenVandaag maandagavond bekend. Maar Wilders neemt tevens een tweede plek in op de lijst met beste politici, direct achter Wouter Bos.

Voorstanders vinden dat de PVV-voorman gevoelens uit de samenleving goed verwoordt en het debat op het Binnenhof bepaalt. Zijn tegenstanders typeren Wilders als onbetrouwbaar. Zij vinden dat de PVV-leider aan stemmingmakerij doet en dat hij discrimineert.

Rita Verdonk neemt met ruim 13 procent van de stemmen een tweede plaats in op de lijst van slechtste politici. Zij werd in 2007 nog politicus van het jaar.

Het publiek waardeert minister Bos als deskundig en daadkrachtig in deze crisistijd. De PvdA-leider is de afgelopen dagen bij verscheidene verkiezingen uitgeroepen tot politicus van het jaar.

Enig...  (foto: ANP)

Speel Avatar-upgrades vrij door te gamen

In Sony's Playstation Home kun je verscheidene kledingstukken verkrijgen door ze te kopen voor een bepaald bedrag. Microsoft denkt daar met hun Xbox360-Avatars anders over.

Xbox Product Manager Aaron Greenberg vertelt dat Microsoft niet geïnteresseerd is in het mensen te laten betalen voor items voor hun Avatars. Om een indruk te geven van hun vrijgevigheid, heeft Microsoft recent een pakket aan kleding vrijgegeven. Greenberg gaf daarnaast ook aan dat Microsoft niet het gevoel heeft dat zij geld weggooien.

Microsoft is vooral geïnteresseerd in het idee dat gamers verscheidene items voor hun Avatar kunnen unlocken, door te gamen. Op dit moment ligt dit "idee" nu in de handen van developers en zal dus inderdaad gerealiseerd worden. Het is dus nu nog maar een kwestie van tijd, totdat we een Xbox-game kunnen spelen waarbij we niet alleen achievements, maar ook Avatar-items kunnen vrijspelen.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
©FOK.nl e.a.