Abortus redde Fleetwood Mac

Stevie Nicks, de zangeres van Fleetwood Mac, heeft in een interview openhartig gesproken over haar beslissing om in 1979 een abortus te ondergaan. Ze onthulde dat een andere keuze destijds ‘het einde van Fleetwood Mac had kunnen betekenen’. In een gesprek met CBS Sunday Morning vertelde Nicks over de moeilijke periode waarin ze zwanger werd tijdens een knipperlichtrelatie met Don Henley, de zanger van Eagles.

Nicks, die inmiddels in de Rock and Roll Hall of Fame is opgenomen, sprak over de onzekerheden rond haar zwangerschap en de gevolgen die een baby zou hebben gehad voor zowel haar carrière als de band. “Ik werd zwanger en dacht alleen maar: ‘Waarom? Ik heb een spiraaltje, ik ben volledig beschermd, ik heb een geweldige gynaecoloog. Hoe kan dit gebeuren?’” vertelde ze.

Fleetwood Mac was op dat moment drie jaar samen en werkte aan hun derde album. Nicks besefte dat een zwangerschap niet alleen voor haarzelf, maar ook voor de band een enorme impact zou hebben, vooral gezien haar eerdere breuk met gitarist Lindsey Buckingham. “Het zou een nachtmerrie voor mij zijn geweest om door te maken.”

In 2014 vertelde Nicks al dat ze, als ze het kind met Henley had gekregen, een dochter de naam ‘Sara’ had gegeven. Dat is dezelfde naam als het nummer Sara van Fleetwood Mac, dat Henley ooit omschreef als een lied over hun ongeboren kind. “Er was echter ook een andere vrouw in mijn leven genaamd Sara, die later Mick Fleetwood’s vrouw werd,” legde Nicks destijds uit.

Nicks benadrukte dat ze in geen geval een baby zou hebben willen overlaten aan een nanny, of mee zou willen slepen op wereldtournee. “Ik zou geen negen maanden vragen, maar een paar jaar, en dat zou de band uit elkaar hebben gehaald,” verklaarde ze. Daarom koos ze voor een abortus, ongeacht de meningen van anderen: “Mijn leven was mijn leven en mijn plan was mijn plan, dat stond al vast sinds ik in de vierde klas zat,” aldus Nicks.

De recente ommekeer in het abortusrecht in de Verenigde Staten inspireerde Nicks tot het schrijven van haar nieuwe nummer The Lighthouse. Ze erkent dat het moed vereist om het debat over abortus aan te gaan, maar voelt zich verplicht om haar stem te laten horen. “Ik was daar ook,” zei Nicks. “Ik heb het zelf meegemaakt.”