Boek: Puur Koffie - Katrien Pauwels

Het zwarte goud, oftewel koffie, is een van de meest genoten dranken op aarde. Een sterk groeiend aantal mensen gaan steeds meer waarde hechten aan echt goede koffie en zijn bereid hiervoor wat meer neer te tellen. Elke stad kent wel een paar gespecialiseerde koffietenten die, in tegenstelling tot een standaard bakkie pleur, een verfijnd kopje espresso of een perfecte romige cappuccino weten voor te schotelen. Het gemiddelde huishouden investeert ook steeds meer in koffie: goede bonenmalers, (prijzige) espresso-apparaten of simpelweg meerdere manieren om een kop koffie op tafel te krijgen (van filter tot aan AeroPress en French Press) vinden rijkelijk aftrek tegenwoordig. Meer en meer liefhebbers gaan zich verdiepen in het proces van koffiezetten en het voortraject van de koffiebonen.

Een van die koffieliefhebbers is Katrien Pauwels. Zij heeft, samen met Tom Janssen, een eigen koffiebranderij, een aantal espressobars en een trainingcentrum in België. Zij heeft haar liefde en interesse voor de gewilde drank in woord en beeld omgezet in het boek Puur Koffie. In haar boek bespreekt ze bondig maar doeltreffend het proces van telen, branden, zetten en het drinken van koffie. Het is een goed en mooi boek voor de beginner omdat alles kort en eenvoudig wordt aangestipt en je het hele proces in een notendop krijgt voorgeschoteld. Maar ook voor de koffiekenner is het een mooi vormgegeven boek waar je wellicht nog wat nuttige tips en achtergronden uit kan halen. Pauwels legt allereerst de basis van de koffieteelt uit, welke koffiesoorten er zijn, hoe een koffiebes is opgebouwd en welke factoren de uiteindelijke smaak en kwaliteit beïnvloeden, zoals bodemsoorten, hoogte en zonuren, maar ook de manier van plukken en verwerken. Ook worden verschillende koffietelende werelddelen en de kenmerken van de producten kort besproken.

Vervolgens wordt het handel- en brandproces van koffiebonen besproken. Er wordt uitgelegd hoe koffie getest, gecupt en beoordeeld wordt door de professionele handelaars. Ook wordt het brandproces besproken en van minuut tot minuut weergegeven. Pauwels breekt vervolgens een lans voor filterkoffie, waarmee je voor een relatief lage prijs een product kunt afleveren dat ook goed tot zijn recht komt. Ze stelt dat dit voor een perfecte espresso in huis veel lastiger is, de omstandigheden en apparatuur perfect op elkaar afgestemd moeten zijn en oneffenheden in dit proces de koffie negatief kunnen beïnvloeden, wat de vaak dure investeringen weer teniet doen. Ze bespreekt verder de technieken die er komen kijken bij het zetten van koffie met een Chemex, AeroPress, French Press, de V60. Kalita en ze geeft een globale indruk van hoe je goede koffie kunt zetten met een professioneel espresso-apparaat. Ook melk opstomen en de latte art worden beschreven.

Het laatste deel van het boek behandelt het koffiedrinken in allerlei facetten. Hoewel het algemeen bekend is als je koffiedrinken serieus neemt, maakt Pauwels wel nog even duidelijk dat het gebruik van suiker of zoetstoffen uit den boze is. Verder bespreekt ze de verschillende koffievariaties en enkele aanraders wat betreft koffiebars in België, Amsterdam en andere wereldsteden. De tekstuele inhoud wordt vergezeld met mooie foto's (door Wim Kempemaers), figuren en overzichten wat het boek een perfect "coffee table" boek maakt.