Gadget: Bamster Pro

Teufels assortiment aan Bluetooth speakers blijft gestaag groeien, maar nu komt het Duitse bedrijf met een nieuwe handzaam apparaat dat enkele nieuwe snufjes heeft, de Bamster Pro. Zoals de naam al doet vermoeden behoort deze uitgave tot de Bamster familie waarvan het origineel stamt uit 2013. In de daaropvolgende jaren kreeg het eerste familielid er wat broertjes en zusjes bij zoals de Bamster XS en de lange BT Bamster.

De Bamster Pro, verkrijgbaar voor 229,99 euro, valt qua formaat precies tussen de XS en langwerpige varianten in, wat resulteert in een handzaam apparaat dat je snel in een tas kunt gooien, makkelijk op je toch al volle bureau kunt plaatsen of in je auto kunt gebruiken als speaker en handsfree set. De afmetingen van de in zilver of zwart verkrijgbare speaker zijn 20.4x8.2x7.8 cm en hij weegt met zijn robuuste behuizing van mat gezandstraald geanodiseerd aluminium 0.77 kilogram. De basis bestaat uit schokbestendige ABS-kunststof.

De vormgeving is strak en elegant en bediening vindt volledig plaats via de centraal geplaatste ring op de bovenkant van de BT speaker. Hier zorgen 6 drukknoppen en een draaiwiel voor de functionaliteit zoals aan/uit, voor- en achteruit spoelen, volumeregeling, accu en BT indicatoren en activatie van een nieuwe eigenschap: Dynamore. Deze Dynamoretechnologie past de identieke signalen in het linker- en rechter kanaal zo aan dat het waargenomen stereobeeld ongeveer 2 meter breder wordt. Maar ook de innovatief ingestelde cross-correlation filters zouden ervoor moeten zorgen dat de portable speaker weidser klinkt en meer in de buurt komt van het geluid van bijvoorbeeld twee boekenplankspeakers. Het apparaat geeft over het hele volumebereik heldere klanken weer en de bascapaciteit is redelijk goed te noemen voor zo’n klein apparaat. Zonder de Dynamoretechnologie klinkt het geheel een stuk vlakker en mist je wel de dynamiek. De technologie draagt dus echt wat bij aan de geluidsbeleving en de helderheid blijft ook met geactiveerde Dynamore overeind.

De twee breedbandtweeters met aluminium membranen hebben een speciale bevestiging uit één stuk die zorgen voor een dynamisch bereik en vervormingsvrije levels. De passieve bas-drivers aan de onderkant verlagen de grensfrequentie naar 59 Hz voor een diepe bas. De klasse-D versterker zorgt voor een maximaal geluidsniveau van 100,6 dB op 20 cm afstand.

De speaker is eenvoudig en snel te koppelen via Bluetooth 4.0 met aptX, via een jack-bekabeling of via NFC. De antenne in het apparaat geeft tot ongeveer 20 meter BT bereik. Voor NFC zijn er 6 profielen beschikbaar voor verschillende zendapparatuur. Via het meegeleverde dockingstation kun je de speaker eenvoudig opladen en vervolgens met een volle accu 10 uur mee laten gaan zonder opladen.

Ook heeft de Bamster Pro een geïntegreerde microfoon zodat je via je smartphone kunt bellen. Handig bijvoorbeeld bij meetings of in je auto. De muziek gaat uit bij een inkomende oproep en gaat automatisch weer verder bij het punt waar je gebleven was na het gesprek. De luidspreker heeft echo- en ruisonderdrukking om het gesprek goed verstaanbaar te maken. Het handsfree bellen functioneert zonder extra software bij ieder soort telefoon (iOS, Android of Windows). 

De Bamster Pro is een stuk handzamer dan zijn grotere broertjes en produceert een behoorlijk goed en helder geluid voor zo'n klein apparaat en komt qua decibellen op hetzelfde niveau uit als de grotere, langwerpige Bmaster versie. Zonder Dynamore technologie klinkt het geheel wel een stuk vlakker dan twee kleine losse speakers, maar geactiveerd komt de luidspreker in de buurt, en zorgt voor een dynamisch en vol geluid in een kleine ruimte. Het geluid is in vergelijking met zijn kleinere familielid de Bamster XS stukken beter, maar dat merk je dan ook aan het prijskaartje dat eraan hangt. Het feit dat deze speaker makkelijk mee te nemen en verplaatsen is en de toevoeging van microfoon en belfuncties zijn erg handig op kantoor of in de auto en geven de Pro wat extra functionaliteit.