Gadget: Raumfeld Connector 2

Het onbetaald downloaden van muziek neemt de laatste maanden sterk af en het streamen via online diensten zoals Spotify en Deezer neemt behoorlijk toe. Inmiddels streamen meer dan 4,6 miljoen Nederlands, waarvan ongeveer 1,5 miljoen betaald. Dat is een grote markt waar ook de muziekspelers op worden aangepast. Bluetooth apparaten en streaming audioapparatuur zijn eigenlijk niet meer weg te denken uit het audiosegment. Als je geen nieuwe Bluetooth draadloze speakers wilt aanschaffen of je nogal gehecht bent aan je prijzige audioset van voor het draadloze tijdperk zijn er ook genoeg opties tegenwoordig. Het begon enkele jaren geleden met de Squeezebox en al snel nam het Amerikaanse Sonos het over qua bekendheid. Tegenwoordig is de keus wat groter met bijvoorbeeld Bluesound, Apple, Heos, Samsung, Harman Kardon, LG en Peaq, waarvan vele in een lagere prijsklasse zitten dan de eerdergenoemde Sonos, die niet lang geleden zich genoodzaakt zag om de prijzen te verlagen. 

Ook de Raumfeld Connector² is een goedkopere optie en valt met zijn 200 euro nog steeds 150 euro goedkoper uit dan de marktleider Sonos. Wat betreft specificaties wordt er niet ingeleverd op kwaliteit, maar loopt deze zelfs voor. De Connector² is een hoge resolutie netwerkspeler met een DAC van CirrusLogic die kwaliteit van 24 bit en een samplingrate van 192 kHz bij een signaal/ruisafstand van 128 dB haalt (ter vergelijking cd-kwaliteit is maximaal 16-bit/24kHz). Een kwaliteit die de Sonos-lijn momenteel nog niet aan kan al wordt daar hard aan gewerkt. Het geluid van de Connector² is dan ook indrukwekkend. Het apparaat geeft zeer heldere, rustige en schone klanken door en de balans vind ik persoonlijk net wat mooier dan het klankenpalet van de Squeezebox Duet die een Wolfson 24 bit/192kHz DAC bevat.
 
Een veel groter voordeel van de Raumfeld is echter de eenvoudige installatie en bediening. Het aansluiten en activeren is kinderspel met behulp van de app. Je verbindt het apparaat via een netwerk kabel even met een router en de app loodst je vervolgens in een paar minuten door de installatie heen en verbind je met het netwerk en je muziekbibliotheken. NAS-servers en externe harde schijven die je via de USB-uitgang kan verbinden zijn zo eenvoudig bereikbaar. Naast je eigen muziekbibliotheken kan je ook naar hartenlust gebruik maken van internetradio middels TuneIn. Raumfeld heeft nu eindelijk ook Spotify, Napster/Rhapsody en WiMP streaming geïntegreerd op het apparaat, maar mist opties voor bijvoorbeeld Deezer, Beats, Rdio etcetera, waardoor je mogelijk je favoriete streamingsdienst nog niet af kan spelen. Wat dat betreft heeft Sonos het wat beter bekeken.
 
 
De bediening gaat ook via de app want het apparaat zelf is alleen voorzien van een aan/uit-knop en er wordt geen afstandsbediening meegeleverd. Bediening via de app is echter makkelijk en intuïtief, alleen moet je wel altijd even je telefoon activeren en de app actief hebben wil je bijvoorbeeld het volume aanpassen of naar het volgende nummer skippen. Twee ledlichtjes op de voorzijde van de speler dienen als status-indicator. De achterkant bevat de ingangen: RCA-in, RCA-out, digital optical, LAN, USB en een ingang voor de voeding. Momenteel is er alleen een app voor smartphones en tablets. Een handig bedieningssysteem voor de pc laat helaas nog op zich wachten. 
 
 
Al met al is de Raumfeld Connector² een eenvoudig te installeren en bedienen netwerkspeler die kwalitatief hoogwaardige klanken aflevert. Voor de prijs van 200 euro krijg je veel waar voor je geld. Wil je slechts enkele tientjes spenderen aan draadloze overdracht van je muziek dan kan je ook nog kiezen voor het groeiende segment van de bluetooth audio receivers, die simpelweg weergeven wat je afspeelt en waar ook geen app voor nodig is. Het gebruiksgemak mag dus wel nog wat opgepoetst worden door integratie van meerdere diensten voor muziekstreaming en internetradio. Ook het ontwikkelen van een bedieningssysteem voor de computer zou extra waarde toevoegen.