Gadget: Teufel AIRY

Teufel heeft onlangs zijn assortiment van on-ear hoofdtelefoons uitgebreid. Naast de Aureol serie is er nu ook een draadloos model, de Teufel AIRY. De Duitse fabrikant speelt hiermee in op de huidige ontwikkelingen van Bluetooth speakers en probeert met deze uitgave een volledig en multifunctioneel product af te leveren.

De AIRY ziet er strak uit, weegt 150 gram maar heeft een robuuste uitstraling en is beschikbaar in drie uitvoeringen: zwart, wit en "beige", wat meer een off-white met een retrotintje is. De oorkussens vormen zich na een tijdje dragen naar een goede pasvorm door het gebruik van memory foam. Dit zorgt zonder aanwezigheid van actieve noise cancelling voor een prima geluidsisolatie en laat nauwelijk omgevingsgeluid door. De beugel is stevig en zit vrij strak waardoor de hoofdtelefoon in verschillende standen goed blijft zitten, maar niet vervelend is. Zoals gebruikelijk is de beugelstand verschuifbaar. Zowel de siliconen beugelband als de oorkussens zijn verwisselbaar. Een handige opbergcase is bijgeleverd om de AIRY te beschermen.

Om het strakke uiterlijk te behouden, is de gehele bediening in een paar vierkante centimeter op de rechterschelp geplaatst. Het volume is aan te passen door de roterende knop in het midden. De bovenste knop dient als powerknop, play/pause en voor het opnemen of ophangen van gesprekken. Met de onderste knoppen kan je vooruit en achteruit door je muziekcollectie skippen. In hetzelfde gedeelte is een microfoontje ingebouwd waardoor je met deze koptelefoon ook gewoon gesprekken kan voeren en je tablet of smartphone via spraak kan bedienen. Onderaan is een ingang voor de bijgeleverde jack/jack kabel (impedantie 32 Ohm, 138 cm) ingebouwd, mocht je de AIRY op die manier willen gebruiken. De kabel kan bijvoorbeeld essentieel zijn als je via een smartphone FM radio wilt luisteren en de jack als antenne moet dienen voor de smartphone. Ook de micro-USB is in dit kleine bedieningspaneel verwerkt, waarmee je de hoofdtelefoon kan opladen. De lithium ion accu gaat op laag volume bijna 20 uur mee en op hogere volumes houdt die het rond de 14 uur uit. Volledig opladen duurt 2-3 uur via netspanning.

De on-ear koptelefoon AIRY is uitgerust met Bluetooth 4.0 met apt-X en NFC, waarmee je razendsnel een verbinding kan maken met je telefoon, tablet of laptop. De luidsprekers hebben een frequentiebereik van 20 – 19.500 Hz en bevatten 40 mm lineair-HD-drivers met neodym-magneten, die volgens Teufel een lineaire faserespons en een zeer nauwkeurige en krachtige basweergave produceren. En het moet gezegd worden, het prima midden en hoge frequentiebereik zorgen voor een fijn gebalanceerd geluid met erg heldere klanken. De basklanken klinken diep, vet en zuiver en zorgen voor een extra kick in de AIRY. Dit, gecombineerd met het feit dat de schelpen erg goed aansluiten door het memory foam, zorgt voor een uitstekende geluidservaring. Deze koptelefoon zou dus een kerstkado kunnen zijn waarmee je je desgewenst tijdens de feestdagen helemaal van je (schoon)familie kan afzonderen. De Teufel AIRY kost normaal 150 euro, maar is momenteel met 20 euro korting te bestellen. Hiermee valt de AIRY niet in het lagere prijssegment zoals de Aureol, maar krijg je voor de extra investering wel een gebruiksvriendelijke draadloze koptelefoon met uitgebreide functionaliteit en prima geluid.