Bamster XS & Boomster XL

Hopelijk komen er nog heel wat dagen of weken zomers genot aan, na al die regen in juni. Tijd voor vakantie, vrije middagen in het park of op het strand, klussen in de tuin en BBQ's met vrienden. Een lekker zomers deuntje komt in al deze situaties goed van pas. FOK! mocht twee uitersten in het draagbare bluetooth assortiment van Teufel testen, klein versus groot. De Bamster XS is een handzame speaker die je overal makkelijk mee naar toeneemt. De Boomster XL is een grote jongen met een weergaloos geluid die tegen een stootje kan en op een feestavond of BBQ in de tuin ideaal van pas komt.


 
Bamster XS   
Goed geluid in zakformaat zou heel vaak handig uit komen. Op vakantie snel en makkelijk goed geluid in je tent of hotelkamer, tijdens een zomers bezoekje aan het park of in je eigen tuin, tijdens het klussen of op het werk. Vaak leveren kleine bluetooth speakers niet veel kwaliteit aan geluid af. Teufel heeft zijn reputatie van heldere klanken en een goed gebalanceerd geluid hoog te houden en hun eigen website vermeldt dat "het geluid van de nieuwe Bamster XS zo verrassend krachtig is dat andere minispeakers er maar wat jaloers op zullen zijn". FOK! mocht eens testen of de Bamster XS daadwerkelijk pocketsize met maxisound is.
 
Dat de speaker pocketsize is, is in elk geval helemaal juist. De Bamster XS is ongeveer even groot als een gemiddelde smartphone alleen met zijn 2 cm een stuk dikker. Door de afgeronde hoeken haal je de luidspreker echter makkelijk in en uit je broekzak. Er wordt een handig draagtasje met karabijnhaak meegeleverd zodat je de Bamster XS ook aan je tas kan bevestigen. Tevens zit er een siliconen antislip matje in de doos zodat je de speaker makkelijk stabiel kan neerleggen of op zijn zijkant kan zetten. 
 
 
De speaker is robuust en mooi vorm gegeven. De omlijsting is van stevig aluminium en de boven- en onderkant van massief kunststof en is shockproof tot 1 meter hoogte. De speakereenheid omvat de hele bovenkant van de Bamster met in het midden een kleine cirkel met daarin de volumeregelaar en een play/pauze-knop voor conference calls. Voor de laatste optie is er ook een microfoon geïntegreerd. Een van de kopse kanten bevat de aan/uit-knop, een mini-USB aansluiting en een ingang voor 3.5mm jack plug zodat je ook je smartphone kan aansluiten via een kabel. Beiden kabels worden meegeleverd. Ook kan je via bluetooth contact maken met je muziekspeler (tot op ongeveer 10 meter afstand) door de ronde play/pauze-knop wat langer in te drukken. De lichtgevende cirkel om de knop heen knippert dan tijdelijk in een blauwe kleur. Terwijl rood de kleur wordt als de minispeaker aan staat. De accu van dit apparaatje is vrij indrukwekkend, maar liefst 10-14 uur gaat die mee en is binnen 2 uur weer helemaal opgeladen. 
 
 
Het belangrijkste is natuurlijk het geluid en dat zit verbazingwekkend genoeg voor zo'n klein speakertje wel snor. Verbazingwekkend omdat de balans erg goed blijft, zelfs als de speaker en muziekspeler helemaal op vol volume staan. De klasse D versterker verzorgt klanken die helder zijn met een focus op midden- en hoge tonen en ook een redelijk krachtige bass voor zo'n klein apparaat, maar wel geheel in balans. Verwacht dus geen overdreven, pompende bass. Het frequentiebereik is 150-20.000 Hz. Het vermogen is slechts 3W, maar op vol volume klinkt de Bamster XS toch behoorlijk hard en belangrijker bovenal, niet erg schel of vervormd. In de auto of met flink wat ruis in de omgeving moet de speaker wel wat meer zijn best doen om gehoord te worden en die balans goed te horen. Op sommige oppervlaktes kan de balans ook wat minder goed klinken, maar het juist positioneren met behulp van het meegeleverde siliconen matje of een stevige ondergrond vinden lost dit vaak meteen op. De Bamster XS blijkt dus een prima reisgenoot voor de muziekliefhebber die graag op elke locatie of situatie een speaker bij de hand hebben die een fatsoenlijk geluid produceert. Kosten 80 euro. 
 
Boomster XL
Dit is even wat anders dan de kleine Bamster XS, en zelfs even wat anders dan de reguliere Boomster. De Boomster XL past precies in het gat dat nog bestond in het segment tussen de gewone Boomster en de reusachtige Rockster. Theoretisch gezien is het dan ook een grote broer van de Boomster en lijkt op vele fronten op de eerste uitvoering, maar is overal net een stukje groter, luider, opvallender of beter. 
 
De behuizing is robuuster en van stevig metaal en ABS kunstof en heeft een stoere uitstraling. De XL versie van deze speaker unit weegt maar liefst 10 kilo en meet 51 x 20 x 26 cm, in tegenstelling tot de 3,35kg en de 37 x 15 x 18 cm van de Boomster. Niet een speaker die je even mee op vakantie neemt, maar wel draagbaar en handig te verplaatsen of neer te zetten op plekken waar je maar wilt. Ook het volume van de XL is toegenomen van 38W naar 80W. De XL bestaat net als zijn kleinere broer uit een 3-kanaalssysteem met klass D versterker waarvan, via de schuin naar beneden gerichte woofer (30W), de indrukwekkende bass apart aangepast kan worden in 15 verschillende standen. Ook de Treble kan verdeeld in 15 stappen geregeld worden. De bediening is een stuk verbeterd ten opzichte van de reguliere Boomster die met touchtoetsen bediend wordt. De druktoetsen van de XL zijn net wat beter te bedienen, gevoeliger en beter zichtbaar. Ook is de toevoeging van de "Knightrider"-lichten op de voorkant een verbetering. Hierdoor kan je duidelijk de bediening van het apparaat volgen (zoals volume, bass, treble en aan/uit). Op feesten kan je met dit apparaat echt goed uit de voeten. Met zijn twee tweeters, twee midrange-drivers en de downfire subwoofer kan de XL makkelijk een goede woonkamer volledig vullen met snoeiharde (maar zeer heldere) klanken, plus een superzware bass als jij (en je buren) daar behoefte aan hebben. Het geluid is eigenlijk niet anders dan wat je van Teufel kan verwachten en is prima in balans, erg krachtig en toch kraakhelder. 
 
De Boomster XL zorgt middels bluetooth 4.0 met aptX connectie voor uitstekend geluid en ook de NFC-technologie kan zorgen voor wat gebruiksgemak. Maar gewoon even een jack-kabeltje van je muziekbron naar de speaker kan ook. Alle soorten connecties met de Boomster XL zijn eenvoudig en snel. De XL speelt net als de Boomster ook FM-radio, waarvan je drie kanalen te programmeren zijn en waarvoor de ingebouwde antenne aan de achterkant uitgerold kan worden. De XL heeft ook nog een USB-ingang waarmee een smartphone of mp3-speler opgeladen kan worden. De speaker kan zelf een uur of acht mee zonder netstroom door zijn ingebouwde lithium accu. Die accu is in drie uur weer volledig opgeladen op netstroom. 
 
De Boomster XL is met zijn 600 euro wel aan de prijs en valt evenals zijn kleine broer in een nichemarkt. Voor muziekliefhebbers die geen duizenden euro's neer willen tellen voor een high-end stereo of home cinema systeem, maar wel een goed feestje willen kunnen geven of hun TV-geluid een boost willen geven, is dit een uitstekende oplossing. Ook voor mensen die een extra kwalitatief en makkelijk te bedienen geluidsysteem zoeken dat ook nog eens snel te verplaatsen is van fitnessruimte, naar de tuin of een feestje, is dit een zeer aan te raden systeem.