Teufel Ultima 40 Active

De speakerset Ultima 40 Mk2 van Teufel is het meest populaire product van de Duitse audiofabrikant. Om deze vloerstaanders nog meer cachet te geven en ze helemaal bijdetijds te maken bracht de fabrikant onlangs de Ultima 40 Active uit. Een set die in verhouding tot zijn voorganger een geïntegreerde versterker, bluetooth 4.0 met aptX, een optische, een analoge en een HDMI-ARC koppeling bevat. De moeite waard?

De bekende Ultima 40 is al jaren populair en de meestverkochte vloerstaander in Europa. Met name de mooie prijs-kwaliteit verhouding van deze set zal hiervoor een reden zijn. De vernieuwde Ultima 40 Active bestaat uit een actieve en een passieve vloerstaander. Die laatste wordt met de bijgeleverde kabel van 5 meter aangesloten op de actieve component. De zuilen zijn 106 cm hoog, 32,7 cm diep, 22,5 cm breed en hebben een gewicht van ~21 kg per stuk. Flinke jongens met een 3-kanaalsopbouw, 4 luidsprekers en maximale belastbaarheid van maar liefst 200W. De versterker is een klasse D-versterker, levert maximaal 100W per kanaal en zit volledig ingebouwd in de actieve component. De locatie van de actieve speaker kan je zowel links als rechts instellen en de bediening is naast de afstandsbediening (PUCK, zie onder) te regelen op de achterzijde van de actieve speaker. Dit is echter niet erg makkelijk als die vlakbij een muur of in een hoek staat.

 


De bas wordt lekker dik aangezet door twee 165 mm woofers per speaker (glasvezelmembraan). Een tweeter (25 mm) en mid-range 165 mm speaker (Kevlar/glasvezelmembraan/chroom gekleurde phase plug) vullen deze aan en het geluid is van goede kwaliteit zoals we gewend zijn van Teufel. Mocht de bas nog niet sterk genoeg voor je zijn, dan bestaat er de mogelijkheid om nog een subwoofer op het geheel aan te sluiten voor een extra boost. Maar met zijn 52 liter aan volume en een grensfrequentie van 45 Hz kan deze set echter al zonder subwoofer een hele berg lage tonen produceren. De lage weergave is vol, strak en details blijven goed behouden. De hoge en midden tonen worden echter ook mooi en helder weergegeven en krijgen zoals in veel Teufel producten zelfs wat meer nadruk. Alles blijft mooi in balans, ook op zeer hoog volume. Door de equalizer aan de achterzijde kan men daarnaast wel nog een eigen voorkeursbalans nog instellen. De audiokwaliteit is dus zoals vanouds hoog en de aansluitmogelijkheden dragen nog een positief steentje bij aan deze uitgave.


De geïntegreerde versterker biedt via de TOSLINK- en de stereo Cinch-ingang plaats voor aansluitingen van je gaming console, een CD- of een platenspeler. Daarnaast verbind je via de Bluetooth 4.0 Aptx eenvoudig en snel een smartphone, tablet of pc en speel je audiobibliotheken, maar ook videos, af met een prachtgeluid. Een bonus en vrij uniek is de HDMI-ARC ingang waarmee het aansluiten van een televisie ook een eitje wordt. Zulke krachtige vloerstaanders geven je TV-ervaring wel een behoorlijke audio-upgrade en volumeboost.

De bediening van de installatie gaat via de inmiddels bekende audio-PUCK. Met de enige knop op de zijkant van de ring wissel je van aansluiting en dit is te volgen via een LED-display op de voorzijde van de actieve speaker (wit, blauw en groen licht). Via de equalizer is automatische herkenning voor HDMI en Bluetooth in te stellen, maar dit werkt niet altijd even soepel. De TV-aansluiting vereist soms meerdere pogingen voor er een verbinding ontstaat. Ook de bluetooth-verbinding gaat niet altijd meteen goed, met name als er meerdere bluetooth ontvangers aan staan in een kamer. Andersom is dit ook het geval en zo kan het zijn dat het geluid van je koptelefoon ineens snoeihard via de Ultima set wordt doorgegeven als de zender zich binnen het bereik van installatie bevindt. Nog een bluetooth complicatie kan ontstaan doordat de ontvanger het signaal vrij snel verliest. Even de hoek omlopen of een gang in met je mobiel op zak en het signaal hapert of wordt zelfs verbroken. De ontvangst lijkt ook wat minder goed te zijn dan andere BT-apparatuur zoals de Boomster en Bamster varianten van Teufel. Dit is een minpuntje bij deze set en iets dat bij afspelen via WiFi op bijvoorbeeld de Raumfeld Connector nooit een probleem is.

 

Desalniettemin is deze Ultima 40 Active voor 799,- een stereo-installatie met een heerlijk geluid en veel aansluitingsmogelijkheden en qua kwaliteit-prijs verhouding levert de Duitse audioproducent weer een product af waar menigeen niet aan kan tippen. Sommige muziekliefhebbers zullen wellicht de voorkeur hebben voor een niet-geïntegreerde versterker zodat er meerdere luidsprekers aangesloten kunnen worden. Anderen zullen de eenvoud van het product en de simpele manier van bedienen juist prima vinden. Enige nadeel is echter weer dat die verbinding op een aantal vlakken niet altijd even soepel verloopt.