Gadgets: Move Pro vs Move BT vs Mute BT

De ideale koptelefoon, die alle handige facetten en nieuwe technologieën combineert, komt steeds dichterbij. De keuzemogelijkheden worden steeds groter en muziekliefhebbers kunnen nu in elk geval al kiezen uit apparaten die innovatief zijn of handige eigenschappen combineren. De mensen die nooit meer met lange kabels willen rommelen, kunnen zich storten op het bluetooth aanbod. Voor mensen met smalle gehoorgangen zijn er over-ears of in-ears met een ruimer assortiment aan siliconen uiteinden. Luisteraars die niet elke keer hun telefoon uit hun zak willen halen om een nummer te skippen of het volume aan te passen worden blij van een afstandsbediening. Wil je genieten van je muziek zonder achtergrond ruis, dan is de noise-cancelling optie iets voor jou. En op die manier verbetert het gebruiksgemak van koptelefoons de laatste jaren behoorlijk snel en moeten bedrijven hun uiterste best blijven doen om de muziekliefhebber voor zich te winnen.

Het audio-arsenaal blijft daarom ook gestaag groeien. Zo bracht het steeds populairder wordende Duitse bedrijf Teufel nieuwe in-ear koptelefoons uit  (Move Pro en Move BT) en een over-ear headset die beschikt over noise-cancelling en draadloos via bluetooth gebruikt kan worden (Mute BT).

De Move Pro mag dan een “ouderwetser” product lijken door de bekabeling, de audiotechnologieën zorgen wel voor een prima apparaat met een goed geluid. De bekabeling is voorzien van knikbescherming en is redelijk robuust zodat er minder kans op kabelbreuk is en iets makkelijker uit elkaar te halen in opgefrommelde positie. Een bekabeling zorgt er daarnaast voor dat je niet met een uitgeputte accu kan komen te zitten, zoals bij zijn bluetooth (BT) broertje wel het geval is. De Pro bevat ook een in-line afstandsbediening met play-pause functie en de mogelijkheid om vooruit te gaan naar de volgende tracks (en met een iPhone ook naar een vorige track). Ook bevat de afstandsbediening een microfoon zodat je tijdens het bellen je telefoon niet uit je zak hoeft te halen en je kan Siri activeren door de knop langer in te drukken.

Ook kleinere zaken zoals een bevestigingsclip die goed vast zit, de keuze uit 4 verschillende maten siliconen ear tips, schoonmaakdoekje en een schoonmaakbuisje hiervoor, vergroten het draagplezier en geluidskwaliteit. Het chassis van de koptelefoon is vervaardigd van aluminium en kan daarom een extra stootje hebben. Het geluid is zoals we dat van Teufel gewend zijn, helder en zuiver met een nadruk op de middenfrequenties, maar ook met een prima hoeveelheid van diepe bas.

Dat het nog iets beter kan bewijst de Move BT, die te koop is voor 120,-, een tientje goedkoper dan de Move Pro zelfs. Sommige zaken zijn hetzelfde als bij de Pro-versie, zoals het materiaal van de behuizing, de keuze uit siliconen ear-tips en schoonmaakattributen. Het geluid is lineair afgestemd waarin de bas licht benadrukt wordt waardoor die nog net een tikkeltje krachtiger is dan bij de Move Pro. Ook de erg goede pasvorm draagt hieraan bij. De oortjes sluiten perfect aan waardoor de omgevingsruis laag is en het geluid erg mooi en dynamisch weergegeven wordt. Daarnaast is het voordeel van de BT het feit dat ontvangst via Bluetooth aptX is en er geen bekabeling van zender naar ontvanger is. Wel zijn de linker en rechter earplugs verbonden met elkaar via een kabeltje (ook van robuust materiaal met knikbescherming) met hierop de afstandsbediening en ruimte voor de bevestigingsclip, zodat je de earplugs niet zo maar kan verliezen. Kabelbreuk zal hier minder snel voorkomen aangezien de verbindingskabel weinig frictie zal ondervinden tijdens het dragen. De earplugs van de Move BT zijn spatwaterdicht en kunnen alle Nederlandse seizoenen weerstaan. Zelfs een waterdip tot 1 meter diep zou het apparaat moeten kunnen hebben dankzij de DIN IP54 behuizing. Het bereik van de headset is maar liefst 30 meter en de accu houdt het ongeveer 20 uur uit.

De BT bevat een 3-knoppige afstandsbediening, die net iets anders werkt dan de 1-knoppige bediening van de Pro en naast play/pause, ook het volume en het vooruit of achteruit skippen van tracks geregeld kan worden. Ook kan je inkomende oproepen accepteren, afwijzen, je gesprek doorverwijzen naar je telefoon of via de afstandsbediening het laatste nummer terugbellen. Het verbinden met het apparatuur gaat moeiteloos en het aansluiten of afsluiten van een connectie wordt ook gemeld met een gesproken boodschap in de oortjes. Het “draadloze” voordeel van de Move BT heeft als keerzijde dat de earplugs werken op een oplaadbare accu. Die accu houdt het weliswaar 20 uur uit en is binnen 2 uur weer op te laden, maar je kan dus niet eindeloos van je muziek genieten zonder op te laden, iets dat met de Move Pro wel weer kan. Ook heb je met deze koptelefoon een probleem in het vliegtuig, aangezien je nog geen connectie kan maken zonder jack-stekker met het entertainmentsysteem in vliegtuigen.

Aan dat laatste is voor de nieuwste bluetooth  Mute BT koptelefoon wel gedacht. Het nieuwe broertje van de Mute is dan weliswaar geheel draadloos, de BT versie (4.0 met aptX) komt ook met een optionele jack-bekabeling en zelfs een adapter unit voor het vliegtuig wanneer een jack slechts mono-geluid zou ondersteunen. De Mute BT is een over-ear headset met een accu die via micro-USB in 2 uur volledig op te laden is en 50 uur meegaat in draadloze setting en met bekabeling ook functioneel is op een lege accu. Net als zijn Mute voorganger heeft deze koptelefoon nog een extra fijne functie, namelijk actieve noise cancelling (ANC). Voor deze ANC is er wel energie nodig vanuit de batterij, maar in BT en ANC modus houdt het apparaat het zelfs nog 28 uur uit. Met bekabeling en ANC wordt het luisterplezier tot 60 uur verhoogd. De ANC zorgt in veel gevallen wel voor een verhoging in luistergenot aangezien storende ruis goed opgeheven wordt en je in een cocon van muziek komt te zitten. De Mute BT heeft net als de AIRY HD-drivers met neodymium magneten voor een vol en dynamisch bereik. De cocon wordt dus gevuld met kwaliteitsgeluid met een hele goede en neutrale balans, een stevig middengebied, subtiele hoge tonen en heldere klanken, maar is in deze uitgave ingesteld met een licht accent op de bastonen. Hierdoor krijgt de muziek net als bij de Move BT een fijne punch en diepere, dynamische bas. De BT functie werkt tot ongeveer 20 meter van de geluidszender en je kan dus makkelijk rondlopen in huis of werk zonder overal je telefoon mee te hoeven nemen. De koptelefoon weegt 240 gram en het draagcomfort is prettig, de druk van de zachte schelpen is niet te groot, maar sluit wel erg goed af zodat ook passief al behoorlijk wat omgevingsgeluid wordt weggevangen. De schelpen zijn ook 90 graden te draaien zodat je de Mute BT als platter geheel kan opbergen of meenemen en prettiger even om je nek kan doen.

De bediening zit op de achter- en onderzijde van de linkerschelp en kent drie toetsen voor play/pauze, volumeregeling en vooruit / achteruit skippen of het oproepen van SIRI of OK Google. Tevens dienen ze als hands-free functie voor telefoon-, Skype-, FaceTime- en WhatsAppgesprekken. Je moet wel even wennen om te voelen waar precies welke knop zit, maar na een tijdje druk je automatisch op de juiste knop en verschuif je ook de luistermodus gemakkelijk van uit, naar BT, naar BT/ANC. De Mute BT combineert eigenlijk alle huidige innovatieve snufjes in één apparaat en levert daarnaast ook nog eens hoge geluidskwaliteit af. Deze headset kan met zijn 199,- euro makkelijk de concurrentie aan met andere BT en ANC koptelefoons die vaak nog niet deze combi van technologieën samenbrengen. De Mute BT is natuurlijk wel weer een stuk groter dan de in-ear opties en sleep je niet makkelijk overal even mee naar toe in je broekzak. Met deze drie releases is er wel voor ieder wat wils en kan je op basis van je eigen voorkeuren de best passende headset kiezen.