Interview: Incubus

Chris z'n "Het leuke van die bootlegs is dat je de kleine foutjes hoort die we af en toe maken." spookte nog door mijn hoofd toen ik de band zag spelen. Welke foutjes? Ik kon echt he-le-maal niets ontdekken. De band opende zoals Chris al een beetje had verraden met 'Megalomaniac' om vervolgens meteen door te zetten met 'A Crow Left Of The Murder'. Ze lieten het tempo vervolgens het tempo wat zakken met 'Warning', precies volgens het scenario van Chris.

Toen Chris het had over jams had ik er niet zo'n heel erg goed gevoel over. De jams van de Foo Fighters vorig jaar waren voor mij een grote deceptie en ik was bang dat ze dit keer ook voor een domper zouden zorgen. Echter, ik onderschatte de muzikale kwaliteiten van de muzikanten van Incubus dusdanig dat ze me compleet verrasten met geweldige solo's en jams.

Incubus Interview

Het zorgde zelfs voor het voor mij meest overweldigende stuk van heel de show. Nadat Brandon mij eerst had verrast met 'Pantomime', waarop hij zelf gitaar speelde, pakte hij zijn tamtams erbij en gaf samen met Ben en José een bijna Braziliaans aandoende percussiesolo weg om vervolgens te vlammen met 'Vitamin'. Wat José daarna deed staat nog steeds in mijn trommelvliezen gegrift.

Als je dacht dat de drumsolo van Joey tijdens de vorige Slipknot tour overweldigend was werd je nu even flink op je nummer gezet. José liet merken dat je geen draaiende platformen nodig hebt om indruk te maken met gedrum. Bijna tien minuten lang stond hij als een beest op zijn drumkit te beuken, niet normaal meer.

Het was niet alleen José die de tijd kreeg om zichzelf te profileren. Chris deed ook zijn improvisaties hier en daar, Ben kreeg na de pauze de kans te laten zien wat voor formidabele basgitarist hij is en Mike liet tijdens de solo van 'Sick Sad Little World' horen hoe erg hij gegroeid is als gitarist, niet in de meest letterlijke zin van het woord.

De jams beperkten zich niet alleen tot improvisaties, een cover ontbrak ook niet. Tijdens 'Summer Romance (Anti-Gravity Love Song)' begon Brandon ineens 'Milkshake' van Kelis te zingen, best hilarisch. Jammer genoeg zetten ze die covertrend niet door en lieten ze hun cover van 'Like A Virgin' tijdens 'A Certain Shade Of Green' dit keer achterwege.

Er was maar één negatief dingetje op te merken over de show en dat was de gebrekkige interactie met het publiek. Niet dat dat mij veel boeit, maar sommige mensen stellen het op prijs als de band veel praat tussen de nummers. Bij bands als Incubus mis ik het echter als kiespijn, dat soort bands kunnen mij muzikaal al genoeg overtuigen, want overtuigen, dat deden ze. Man, wat een band.