F1: Uitslag Grand Prix van Miami

Lando Norris heeft de Grand Prix van Miami op zijn naam geschreven. De McLaren-coureur profiteerde optimaal van een safetycar en boekte zo zijn eerste zege uit zijn Formule 1-carrière. Max Verstappen eindigde op ruime afstand als tweede, voor Charles Leclerc.

Verstappen startte vanaf poleposition met Leclerc naast zich. Verstappen was goed weg en stuurde de eerste bocht in, daarachter verremde Sergio Perez zich en miste zijn teamgenoot maar net. Leclerc behield de tweede positie voor Oscar Piastri en Carlos Sainz. Perez viel terug naar plek vijf. Nico Hülkenberg schoof de beide Mercedessen voorbij, terwijl in het achterveld de beide Alpines met elkaar in de clinch lagen.

Piastri voerde de druk op Leclerc flink op en pakte na vier ronden de tweede positie van de Monegask over. Daarachter passeerde Lewis Hamilton Hülkenberg voor plek zeven, maar de Brit verremde zich even later en moest de positie weer teruggeven. Enkele ronden later was Hamilton er wel voorbij, even later gevolgd door George Russell.

De verschillen bleven vooraan beperkt waardoor de spanning hoog bleef en de stops uitkomst moesten bieden. Perez was na zeventien ronden de eerste van de toppers die stopte. De Mexicaan kwam op plek tien weer naar buiten, enkele ronden later was het de beurt aan Leclerc.

Verstappen reed in de chicane het paaltje uit de grond, waarna er een virtuele safety car volgde. Enkele rijders in het achterveld profiteerden hiervan door hun stop te maken. Vooraan profiteerde niemand, maar Verstappen besloot na 23 ronden wel om zijn mediums in te ruilen waarbij hij vlak voor Leclerc weer naar buiten kwam. Het gaf de leiding aan de nog niet gestopte Piastri, voor Sainz en Norris die bevrijd van Perez het tempo opschroefde.

Na de stop van Piastri en Sainz ging Norris aan de leiding voor Verstappen en Leclerc die hiermee virtueel een positie opschoof. Er kwam een safety car naar buiten nadat Logan Sargeant en Kevin Magnussen elkaar hard raakten. De safety car pikte echter de op plek twee rijdende Verstappen op in plaats van Norris die hiermee een gratis stop had. Het duurde hierdoor lang dat het veld achter de leider Norris aan kon sluiten. Verstappen lag tweede, voor Leclerc, Piastri, Sainz, Perez, Yuki Tsunoda, Hamilton, Russell en Esteban Ocon.

Norris bracht het veld na 32 ronden weer op gang, waarbij Verstappen het even bij de Brit probeerde maar net tekort kwam. Norris trok een gaatje met de Nederlander die Leclerc in zijn spiegels wist. Daarachter streden Piastri en Sainz om plek vier. Sainz won na een aanvaring dit gevecht, waarna ook Perez en Hamilton de Australiër passeerden. Hij moest daarna naar binnen voor een nieuwe voorvleugel vanwege schade.

Verstappen moest Norris langzaam maar zeker laten gaan, maar had niets te duchten van Leclerc. Daarachter waren op de hele baan gevechten zoals tussen Ocon en Alonso om plek negen waarbij het duo de hele baan gebruikte. Uiteindelijk ging Alonso met de Aston Martin zijn oud-teamgenoot wel voorbij.

Na 57 ronden boekte Norris na een ijzersterke race zijn eerste overwinning uit zijn Formule 1-loopbaan, voor kampioenschapsleider Verstappen en Leclerc. Plek vier was voor Sainz, voor Perez, Hamilton, Tsunoda, Russell, Alonso en Ocon.