Interview: Incubus

Incubus Interview"Tijdens het schrijven houd ik me een beetje op de achtergrond en geef alleen maar mijn mening, terwijl ik met mijn koptelefoon zoveel mogelijk geluiden probeer op te vangen. Als de band een stuk aan het jammen is ben ik al op zoek naar bijpassende geluiden, of ik kom iets tegen en laat het aan de band horen als ze even pauzeren. Als ik dan met iets kom is het iets waar ik echt enthousiast over ben, en dan komt José bijvoorbeeld met een drumbeat. Ik ben er dus altijd bij. Het is moeilijk om het precies uit te leggen wat er precies gebeurd, het speelt zich allemaal af in mijn hoofd. Het is ongelofelijk intensief, maar het geeft wel voldoening. Ik wil echter nooit de band afvallen, dus ik doe mijn uiterste best. Als je bezig bent met het maken van muziek, of het creëren van kunst stap je niet op iemand af om te vragen of ze het goed vinden. Het is meer "Dit komt van mij af en dit is wat ik doe." Je vindt het goed of je vindt het niet goed, maar als het aan mijn eisen en die van de overige bandleden voldoet zal men zich er maar tevreden mee moeten stellen. Als men er niet tevreden over is maakt dat niets uit, want als ik er tevreden over ben, en de rest van de band ook, is het goed."

Fans of platenmaatschappijen zullen dan ook nooit invloed op de muziek van Incubus uit kunnen oefenen. Indirect wel, want: "Iedereen die je tegenkomt beïnvloedt je, of het nou op een goede of een slechte manier is. Maar dat slechte kun je ook naar iets positiefs omdraaien. Als iemand zich als een totale eikel gedraagt kun je hem ook bedanken omdat hij je zojuist heeft geleerd hoe je geen eikel kunt zijn, omdat je nooit zoals hem zult worden. Maar zoals ik al zei, wij schrijven de muziek voornamelijk voor onszelf, want wij zijn degenen die er tevreden over moeten zijn, wij zijn degenen die het elke avond moeten spelen. Het is iets dat wij maken, en onze albumtitels slaan ook op dat feit, 'Make Yourself' bijvoorbeeld. Die geven aan dat wij op onze eigen voeten staan en dat we niet iemand na proberen te doen. Het klinkt een beetje arrogant, maar het is gewoon de manier zoals wij muziek schrijven. De fans zijn cool, we houden van ze, we doen veel voor ze, maar we zullen nooit een hard nummer schrijven omdat mensen dat van ons verlangen."

Chris zei eerder dat hij geluiden in zijn hoofd heeft als hij naar de jams van zijn bandleden luistert, en ik was dan ook benieuwd waar hij die vandaan haalde. "Overal eigenlijk. Ik limiteer me zelf niet. Veel geluiden neem ik gewoon op met mijn MiniDisc-recorder waar ik een microfoon op heb aangesloten. Op dit moment heb ik ook heel veel analoge keyboards en dergelijke, waar ik onwijs veel mee zit te spelen, waardoor ik vervolgens geluiden kan produceren die ik nog nooit eerder gehoord heb. Die neem ik dan op en probeer ze te verwerken in de muziek die wij maken. Ik vind het gewoon heerlijk om al die geluiden te verzamelen en als we dan een album gaan opnemen heb ik een bibliotheek met verscheidene geluiden die ik heb gemaakt en opgenomen. Dat is de makkelijkste manier om aan samples te komen. Vervolgens probeer ik ze te vinden op oude platen, waarvan ik er nu iets meer dan 12.000 heb. Ik houd echt van platen en ik ben van mening dat muziek beter klinkt als het van vinyl afkomt. Het dynamische bereik is totaal anders, het voelt aan alsof je meer in de muziek zit. Ik ben een DJ, dus ik wel bevooroordeeld." Chris had echter voor het interview verteld dat hij een nieuw speeltje had, de nieuwe CD-mixer van Technics. Die beangstigt hem wel een beetje, omdat hij denkt dat het de manier waarop hij tegen vinyl aankijkt zal veranderen. "Het klinkt niet zoals vinyl, maar het geluid van het scratchen is wel hetzelfde, ik ben benieuwd hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen."