Israël zet uitzendingen Al Jazeera op zwart

Zondag heeft de Israëlische regering besloten de activiteiten van Al Jazeera in Israël stop te zetten zolang het conflict in Gaza voortduurt, vanwege zorgen over de nationale veiligheid.

De Arabische hoofdredacteur van Al Jazeera heeft laten weten dat de berichtgeving over Israël en het conflict in Gaza niet zal worden beïnvloed door het bevel tot sluiting van de omroep. “Voor ons is dit een aanval op de persvrijheid. Het is bedoeld om Al Jazeera af te schrikken en onze berichtgeving vanuit Israël te blokkeren”, zei Mohamed Moawad, de Arabische hoofdredacteur van Al Jazeera, en voegde eraan toe: "Denk dat we de komende dagen zullen proberen alle juridische wegen te bewandelen om dit tegen te gaan, maar voorlopig gaat onze berichtgeving door.” De bureauchef van Al Jazeera in Israël de noemde de beslissing "gevaarlijk" en politiek gemotiveerd.

Na de bekendmaking deed de Israëlische politie een inval bij een kantoor van Al Jazeera in een hotel in Jeruzalem. Op videobeelden is te zien hoe inspecteurs en agenten een redactieruimte binnen zijn gegaan om uitzendapparatuur in beslag te nemen. Inmiddels is de zender op zwart gegaan in Israël.