Vrouwen op 4x400m naar Olympische Spelen, blamage voor mannenestafettes

In Nassau, de hoofdstad van de Bahama's, zijn zondagavond nog eens vele tickets vergeven voor de Olympische Spelen op de atletiekestafettes. Zondagavond werden de finales van de World Relays gelopen, maar ook de herkansingen: elk land dat zich zaterdag niet voor de finale - en daarmee voor de Spelen - had geplaatst, kreeg daar een tweede kans, waarbij een plek in de top-2 van de herkansingsheats ook een olympisch startbewijs op zou leveren.

4x400m gemengd
Nederland stond in de finale en had het olympisch ticket dus al binnen. In de finale liepen Isayah Boers, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Femke Bol een prima race, maar op de Amerikaanse ploeg stond geen maat: Matthew Boling, Lynna Irby-Jackson, Willington Wright en Kendall Ellis pakten in 3:10,73 minuten de winst, voor Nederland (3:11,45) en het sterke Ierland met Cillin Greene, een fenomenaal goede Rhasidat Adeleke, Thomas Barr en Sharlene Mawdsley (3:11,53).

4x100m vrouwen
Ook hier had Nederland zich al voor de Spelen geplaatst en dus liep de ploeg de finale. N'Ketia Seedo, Marije van Hunenstijn, Minke Bisschops en Tasa Jiya liepen in 43,07 seconden naar de zesde plek. De Amerikaanse dames waren oppermachtig: Tamari Davis, Gabrielle Thomas, Celera Barnes en Melissa Jefferson snelden naar de winst in 41,85 seconden, voor het Franse kwartet Chloé Galet, Gémima Joseph, Helene Parisot en Mallory Leconte (42,75) en de Britse ploeg met Alyson Bell, Amy Hunt, Bianca Williams en Aleeya Sibbons (42,80).

4x100m mannen
Nederland moest de herkansingen lopen en daar in de top-2 eindigen voor een plek op de Spelen, maar dat ging niet goed: Xavi Mo-Ajok, Taymir Burnet en Hensley Paulina lagen goed in de wedstrijd, maar de wissel op slotloper Onyema Adigida ging helemaal de mist in en de ploeg finishte niet. Nederland zal zich nu moeten plaatsen door een van de twee snelste niet-geplaatste landen te zijn in de kwalificatieperiode (31 december 2022 - 30 juni 2024). De ploeg liep een ruime week geleden in Willemstad een tijd van 38,30 seconden, dezelfde tijd als het ook nog ongeplaatste Trinidad & Tobago. Brazilië heeft een tijd van 38,19 seconden staan.

In de finale pakte de Amerikaanse ploeg met Courney Lindsey, Kenny Bednarek, Kyree King en Noah Lyles de winst in 37,40 seconden, de snelste tijd ter wereld dit jaar. Canada werd in 37,89 seconden tweede met Aaron Brown, Jerome Blake, Brendon Rodney en Andre de Grasse, voor de 38,44 van Méba-Mickaël Zeze, Jeff Erius, Pablo Mateo en Aymeric Priam uit Frankrijk.

4x400m vrouwen
Zonder Klaver en Bol lukte het zaterdagavond niet een olympisch startbewijs in de wacht te slepen, maar Eveline Saalberg, Myrte van der Schoot, Lisanne de Witte en Cathelijn Peeters kregen dat in de herkansing wel voor elkaar: met 3:27,45 minuten waren ze ruimschoots het snelst in hun serie, waarin Zwitserland zich ook voor de Spelen plaatste.

Ook hier was de Amerikaanse ploeg veruit het sterkst in de finale: Quanera Hayes, een indrukwekkend snelle Gabrielle Thomas, die eerder al de 4x100m-finale liep, Bailey Lear en Alexis Holmes pakten in een beste wereldjaarprestatie van 3:21,70 minuten de winst. Polen werd in 3:24,71 tweede met Marika Popowicz-Drapala, Iga Baumgart-Witan, Justyna Swiety-Ersetic en Natalia Kaczmarek, voor de 3:25,17 van Canada met Zoe Sherar, Aiyanna Stiverne, Alyssa Marsh en Kyra Constantine.

4x400m mannen
De Nederlandse ploeg moest de herkansingen in voor een olympisch startbewijs, waar een top-2-klassering dan gevraagd werd. Dat zat er echter geen moment écht in: Eugene Omalla, Terrence Agard, Ramsey Angela en Liemarvin Bonevacia kwamen flink tekort en met 3:03,24 minuten - zo'n drie seconden langzamer dan vorig jaar - moesten ze het doen met plek vier. De winnaars van olympisch zilver in Tokyo lijken de Spelen van Parijs zo niet eens te gaan halen: Frankrijk (2:58,45), Zambia (2:59,12) en Jamaica (2:59,34) hebben allemaal een ruimschoots snellere tijd dan de 3:00,23 die Nederland heeft staan, terwijl de twee snelste niet-geplaatste landen naar Parijs mogen.

In de finale ging de overwinning zeer overtuigend naar Botswana. Busang Collen Kebinatshipi begon prima, een fantastische Letsile Tebogo liep zeer indrukwekkend naar de leiding, Leungo Scotch behield de voorsprong en Bayapo Ndori maakte het af in een beste wereldjaarprestatie van 2:59,11 minuten. Met Gardeo Isaacs, Zakithi Nene, Antonie Nortje en Lythe Pillay werd Zuid-Afrika in 3:00,75 tweede, voor het Belgische kwartet Dylan Borleé, Robin Vanderbemden, Alexander Doom en Jonathan Sacoor (3:01,16).