3x3-basketballers naar Olympische Spelen, vrouwen naar laatste kans

In het Japanse Utsunomiya is het tweede olympisch kwalificatietoernooi voor de 3x3-basketballers afgewerkt. Zowel de Nederlandse mannen als de vrouwen kwamen in actie op het toernooi, waar alleen de winnaar zich voor de Olympische Spelen van Parijs zou plaatsen.

Mannen
Jan Driessen, Arvin Slagter, Worthy de Jong en Dimeo van der Horst openden hun toernooi met een 21-16 overwinning op Puerto Rico, waarna Litouwen met 21-18 aan de kant werd geschoven. Kwalificatie voor de halve finales zag er daarmee al goed uit en na een 22-15 zege op Brazilië was dat definitief binnen.

In de halve finales stond de ploeg zondag tegenover Mongolië, dat stevig aan werd gepakt: 21-11, met zeven punten van zowel De Jong als Van der Horst. In de finale wachtte Litouwen nog eens, dit keer met een olympisch startbewijs als inzet, en ook nu was het raak: Van der Horst en De Jong scoorden beiden zes punten en Nederland pakte met 19-15 het startbewijs voor Parijs.

Vrouwen
Nederland trad aan met Loyce Bettonvil, Janis Boonstra, Noortje Driessen en Zöe Slagter en opende met een wedstrijd tegen Australië. Daarin sleepte Boonstra er met een geweldig afstandsschot een verlenging uit, waarin zij ook degene was die met eenzelfde worp de winst binnen wist te slepen: 18-16.

Daarna ging het echter fout: Canada was met 22-9 veel te sterk. Nederland schoof Kenia met 21-7 weliswaar soepel opzij, de magere score tegen Canada zorgde ervoor dat zowel Canada als Australië boven Nederland eindigde in de groep en dat het voor de Oranjedames dus klaar was. Australië zou uiteindelijk het olympisch startbewijs pakken, door Canada met 19-16 te verslaan.

De Nederlandse vrouwen hebben nu nog één kans. Van 16 tot en met 19 mei wordt in het Hongaarse Debrecen het grootste OKT gespeeld, met zestien deelnemende teams. De top-3 van dat toernooi voegt zich bij Frankrijk, China, de VS, Azerbeidzjan en Australië op het olympisch toernooi in Parijs.