FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 9 mei 2024

Random Pics van de Dag #1270

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Tweede halve finale Eurovisie Songfestival, Europapa is door naar de finale!

Het Eurovisie Songfestival wordt dit jaar gehouden op 7, 9 en 11 mei 2024 in Malmö, Zweden. Vanavond vind de tweede halve finale plaats. Onze Joost komt vanavond rond 22.30 uur als 16e aan bod. De 26-jarige Fries heeft de afgelopen maanden bewezen samen met zijn gabbers een Europese hit te kunnen produceren.

Update 23.20 uur: Joost is door naar de finale, naast Nederland zijn ook Noorwegen, Oostenrijk, Letland, Israël, Griekenland, Georgië, Zwitserland, Armenië en Estland door. Hieronder het optreden van Joost in de tweede finale:

Eerdere berichtgeving: Er treden vanavond weer 16 landen op waarop gestemd kan worden, hiervan zullen er 10 doorgaan naar de finale. De halve finales worden dit jaar 100% beslist door de kijkers die via televote hun stem kunnen uitbrengen. De stemmen van de vakjury tellen alleen mee in de finale op zaterdag.

We kunnen weer van alles verwachten naast een hakkende Joost zit de avond vol traditionele instrumenten, oogstrelende acts, veel bloot en glitterpakjes maar ook mannen in zwarte strings.

De zogenoemde 'Big Five' landen zijn al zeker van een plek in de finale. Dit zijn: het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk. Zij hebben de grootste publieke omroepen van Europa en betalen meer dan de andere landen waardoor zij gegarandeerd een plekje in de finale van zaterdag hebben.

Op ons ESF-forum is ook vanavond weer een live topic geopend, waar men vanaf 20.30 terecht kan om met elkaar te kletsen over de zangkwaliteiten van de deelenemnde artiesten, hun outfits en hun acts. 

De uitzending begint om 21.00 uur op NPO1, via de NPO-app en op NLZIET is de wedstrijd live te volgen.

De artiesten treden in deze volgorde op:

De livestream is hier om 21.00 uur te volgen:

Joost!

Een recap van de artiesten waar vanavond op kan worden gestemd:

SŠnchez pakt zege in gravelrit Giro d'Italia

Pelayo Sánchez heeft de zesde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De renner van Movistar was van een kopgroep te snel voor Julian Alaphilippe en Luke Plapp. Tadej Pogacar kwam in het peloton over de streep en is nog altijd leider in de Ronde van Italië.

De zesde etappe was de graveletappe van de Giro d'Italia en was 180 kilometer lang. Het eerste deel van de etappe was volledig vlak, maar in het tweede deel moesten de renners een kleine 2000 hoogtemeters afleggen met daarbij enkele grindstroken. Veel renners roken vandaag hun kans en het was lang wachten voordat een kopgroep de ruimte kreeg van het peloton. Vooral voormalig wereldkampioen Julian Alaphilippe was heel actief in de etappe. Op de eerste beklimming van de dag probeerde de Fransman het meerdere malen, maar tot dan toe geen succes. In de afdaling was het toch raak en hij kreeg zes medevluchters mee, waaronder Luke Plapp.

Plapp zorgde dat de kopgroep op de tweede gravelstrook uit elkaar viel. De Australisch kampioen demareerde en kreeg Pelayo Sánchez en Alaphilippe met zich mee. Het drietal had een mooie voorsprong op het peloton, waar vooral Ineos Grenadiers op de grindstroken doortrok.

Bij de laatste grindstrook ging het verschil onder de minuut, maar het peloton zou nooit meer bij het drietal geraken en de drie gingen sprinten voor de dagzege. Daarin was Sánchez te snel voor Alaphilippe en boekte hij zijn eerste zege in een grote ronde. Pogacar kwam in het peloton over de finish en staat nog altijd aan de leiding in het algemeen klassement.

Results powered by FirstCycling.com

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 19

Het is Hemelvaartsdag, het begin van een weekend met best aardig weer. Dikke kans dus dat je lekker buiten blijft, maar als je tóch naar binnen wilt, dan zijn onderstaande films verse nieuwe opties om te bezoeken.

Kingdom of the Planet of the Apes

Dit vierde deel in de reboot-serie van de franchise speelt zich af in de toekomst, enkele generaties na het bewind van Caesar. In deze tijd zijn de apen de dominante soort en leven in harmonie samen, maar leiden de mensen een ondergedoken leven. Terwijl een nieuwe, tyrannieke apenleider zijn imperium opbouwt, maakt een jonge aap een aangrijpende reis die er voor zorgt dat hij alles wat hij heeft geleerd over het verleden in twijfel trekt. De keuzes die hij maakt zal de toekomst voor zowel apen als mensen bepalen. 

Knox Goes Away

Huurmoordenaar John Knox (Michael Keaton) wordt onverwacht geconfronteerd met een zeldzame dementie die hem binnen de kortste tijd berooft van zijn geheugen. Wanneer zijn vervreemde zoon enkele dagen later bij hem op de stoep staat met een levensbedreigende situatie, moet hij het niet alleen opnemen tegen zijn vijanden, maar ook tegen zijn eigen aftakelende geest. Michael Keaton (The Flash, Batman Returns) neemt in de spannende actiethriller Knox Goes Away zowel de regie als de hoofdrol op zich. 

The Beast

In een nabije toekomst waar kunstmatige intelligentie de dienst uitmaakt, zijn menselijke emoties een bedreiging geworden. Ze worden beschouwd als een gevaar bij het nemen van eerlijke en rechtvaardige beslissingen. Om haar gevoelens uit te wissen, besluit Gabrielle daarom haar DNA te zuiveren met behulp van een machine die haar onderdompelt in haar vorige levens. Daar ontmoet ze steeds opnieuw een man genaamd Louis met wie ze een krachtige verbinding voelt die ze niet kan plaatsen. Tegelijkertijd besluipt haar een angstig gevoel, alsof er een ramp op komst is.

Mothers' Instinct

Het is begin jaren zestig, en beste vriendinnen en buren Alice (Jessica Chastain) en Celine (Anne Hathaway) leven een idyllische levensstijl met verzorgde gazons, succesvolle echtgenoten en zoontjes van dezelfde leeftijd. Na een tragisch ongeluk wordt hun perfecte leven abrupt verstoord. Schuldgevoelens, achterdocht en paranoia ontwrichten de zussenband en er ontstaat een psychologische wilsstrijd waarin hun moederinstinct zich van haar meest duistere kant laat zien. 

The Braid

Drie vrouwen, drie continenten, drie culturen; in The Braid, de verfilming van haar gelijknamige bestseller, vertelt regisseur Laetitia Colombani het verhaal van drie levens die ondanks grote verschillen toch met elkaar vervlochten zijn. In India is Smita een zogenaamde onaanraakbare die de kost verdient met het opruimen van uitwerpselen. Ze droomt ervan haar dochter een opleiding te geven, iets wat onmogelijk lijkt. Maar ze is bereid alles op te geven voor een betere toekomst. In het Canadese Montreal is Sarah een gescheiden moeder die haar borstkankerdiagnose verborgen probeert te houden om haar geplande promotie niet in gevaar te brengen. Op het Italiaanse Sicilië probeert Giulia het pruikenatelier van haar vader ondanks vele tegenslagen open te houden. Een verhaal over het doorzettingsvermogen van vrouwen, en onbewuste verbintenis.

The Sweet East

Middelbare scholiere Lillian is een engelachtige maar passieve scholiere die zich verveelt tijdens haar schoolreis naar Washington D.C. Wanneer ze afgezonderd raakt van haar groep, gaat ze zelf op verkenning en begint een roadtrip langs de steden en bossen van de oostkust van de Verenigde Staten. Gescheiden van haar klasgenoten tuimelt ze als een "Alice in Wonderland" in een absurdistisch hol, waar ze mensen uit verschillende subculturen ontmoet: neonazi's, Qanon-supporters en hipster filmmakers. Maar onbevangen en onbevreesd als ze is, weet Lilian zich steeds weer uit benauwde situaties te redden.

Bewariërs

In de documentaire Bewariërs worden drie verhalen verteld over de tijdens Tweede Wereldoorlog in bewaring gegeven bezittingen, hun Joodse eigenaren én de bewaarders ervan. Bezittingen die vaak na de oorlog niet meer werden teruggegeven, tegen de achtergrond van een naoorlogs klimaat van antisemitisme en ingewikkelde bureaucratie die rechtsherstel bemoeilijkte. Bewariërs behandelt het gat in het collectieve Nederlandse geheugen dat zelfs na bijna 80 jaar nog steeds niet is gevuld. 

Kim Kardashian toont beelden van aansnoeren korset

Kim Kardashian heeft beelden gedeeld van hoe ze voor het Met Gala in een korset met een zeer strakke wespentaille werd gehesen. Dat ze door het korset amper kon ademhalen, nam de realityster voor lief.

De reality-tv-ster was door haar supersmalle taille een opvallende verschijning op het jaarlijkse Met Gala ten behoeve van het Metropolitan Museum of Art in New York.

Het thema van het extravagante gala was dit jaar 'Lente', Kardashian was niet de enige die zich had uitgesloofd.

Poetin viert Dag van de Overwinning: 'onze nucleaire strijdkrachten staan gereed'

"De Dag van de Overwinning verenigt alle generaties", zei Poetin in een toespraak op het Rode Plein op de koudste 9 mei sinds jaren. "We gaan voorwaarts vertrouwend op onze eeuwenoude tradities en hebben er vertrouwen in dat we samen zullen zorgen voor een vrije en veilige toekomst van Rusland."

Terwijl bataljons voorbij marcheerden en militair materieel - waaronder maar één tank - over de kasseien reden, vlogen er oorlogsvliegtuigen over, waarvan sommige een spoor van rook in het wit, rood en blauw van de Russische vlag achterlieten.

Poetin prees de troepen die in Oekraïne vechten voor hun moed en beschuldigde het Westen ervan "regionale conflicten, interetnische en interreligieuze strijd aan te wakkeren en te proberen soevereine en onafhankelijke centra van mondiale ontwikkeling in toom te houden".

Terwijl de spanningen tussen Rusland en het Westen over Oekraïne naar het hoogste niveau klimmen sinds de Koude Oorlog, herinnerde Poetin opnieuw op indringende wijze aan de nucleaire macht van Moskou.

"Rusland zal er alles aan doen om een wereldwijde confrontatie te voorkomen, maar zal niet toestaan dat iemand ons bedreigt," zei hij. "Onze strategische nucleaire strijdkrachten zijn gevechtsklaar." Intercontinentale ballistische raketten met nucleair vermogen Yars werden over het Rode Plein getrokken om zijn boodschap te onderstrepen. 

Ongeveer 9.000 troepen, waaronder zo'n 1.000 die in Oekraïne vochten, namen deel aan de parade. Poetin werd vergezeld door hoogwaardigheidsbekleders en presidenten van verschillende voormalige Sovjetlanden samen met enkele Moskouse bondgenoten, waaronder de leiders van Cuba, Guinee-Bissau en Laos.

Sinds Poetin op de laatste dag van 1999 aan de macht kwam, heeft hij van 9 mei een belangrijk onderdeel van zijn politieke agenda gemaakt. Dan wordt de dag Dag van de Overwinning in Rusland gevierd. Op deze dag wordt de overwinning op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog en de formele overgave van de Duitse troepen in Berlijn herdacht. Hiermee kwam een einde aan de oorlog in Europa in 1945. Het immense lijden en de opoffering in steden als Stalingrad, Koersk en Poetins geboortestad Leningrad - nu Sint-Petersburg - dienen nog steeds als een krachtig symbool van het vermogen van het land om te zegevieren.

Hoewel er 79 jaar nadat Berlijn in handen viel van het Rode Leger nog maar weinig veteranen in leven zijn van wat Rusland de Grote Patriottische Oorlog noemt, viert Poetin deze overwinning als het belangrijkste en meest vereerde symbool van Ruslands dapperheid en een belangrijk element van de nationale identiteit.

De Sovjet-Unie verloor ongeveer 27 miljoen mensen in de Tweede Wereldoorlog, een schatting die veel historici als voorzichtig beschouwen. Nazi-troepen overrompelden een groot deel van de westelijke Sovjet-Unie toen ze binnenvielen in juni 1941. 

Griekenland voert zesdaagse werkweek in

Om het tekort aan geschoolde arbeidskrachten tegen te gaan, wordt de 6-daagse werkweek wettelijk mogelijk in Griekenland. De eerste bedrijven hebben het nieuwe model al ingevoerd.

Terwijl velen in Europa voorstander zijn van de 4-daagse werkweek, ontwikkelt de situatie in Griekenland zich in tegenovergestelde richting. Om het tekort aan geschoolde arbeidskrachten tegen te gaan, hebben ze gekozen voor de 6-daagse werkweek.

Volgens de Griekse regering implementeert de nieuwe arbeidstijdenwet EU-richtlijnen in de Griekse wetgeving  en zullen de maatregelen het zwart werken bestrijden, flexibiliteit bieden en de werkgelegenheid in het algemeen te stimuleren.

De nieuwe wet staat fulltime-werknemers toe een parttime tweede baan te hebben en maximaal dertien uur per dag te werken. Dit komt met andere woorden neer op vijfenzestig uur per week (vijfdaagse werkweek) of achtenzeventig uur (zesdaagse werkweek). De tweede baan mag worden uitgevoerd bij een andere werkgever, voor maximaal vijf uur per dag naast de acht reguliere werkuren. 

Griekse full-time werknemers werken nu al het langst in Europa, gemiddeld 42,8 uur per week. 

6-daagse werkweek per 1 juli 2024
De 6-daagse werkweek zal ingaan op 1 juli 2024. Volgens het Griekse nieuwsportaal Dnews ligt de focus vooral op "bedrijven die wettelijk 24 uur per dag, zeven dagen per week in ploegendienst werken en waarvan de werknemers nu nog vijf dagen per week 40 uur werken".

De nieuwe regeling zal van kracht worden voor bedrijven in zowel de private als de publieke sector. Ambtenaren vallen niet onder de nieuwe wet. Bovendien is de 6-daagse werkweek op vrijwillige basis, degenen die graag zes dagen per week willen werken, hebben daar nu de mogelijkheid voor.

Wel kan er nu verplicht worden om in het weekend te werken. Voor de zesde werkdag zal een toeslag gelden van 40% van het normale dagloon. 

Griekse vakbonden zijn van mening dat de nieuwe wetgeving de rechten en omstandigheden van werknemers ondermijnt.

Giro: Etappe 6 - Gravelrijden in Toscane

Benjamin Thomas won de vijfde etappe van de Giro d'Italia, het is altijd mooi als aanvallen beloond wordt. Vandaag kunnen we ook wel wat interessants te zien krijgen: het peloton krijgt een paar kilometer gravel voor de boeg. Niet al te schokkend, het is niet ineens een Strade Bianche, maar wel even geinig.

De rit van vandaag start in Viareggio, waarvandaan men vertrekt voor een 180 kilometer lange tocht door Toscane. Na een redelijk vlakke aanloop van zo'n zeventig kilometer begint het pittige stuk, te beginnen met de ruim acht kilometer lange Volterra aan bijna vijf procent. Vervolgens gaat het continu op en neer, met het zwaartepunt vooral in de laatste vijftig kilometer.

In dat stuk liggen er drie gravelstroken klaar voor het peloton, de eerste twee - beiden vier à vijf kilometer lang - bijna gelijk achter elkaar. De tweede is dan ook nog extra lastig: de Grotti is een klim van 2,5 kilometer aan zes procent. Na de derde gravelstrook is het nog een dikke vijftien kilometer tot de meet in Rapolano Terme en ook dat stuk is zeker niet vlak.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: mistig begin, later mooi lenteweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Waarschuwing:
Vooral in het noorden en westen komen mistbanken voor. Plaatselijk is het zicht minder dan 200 meter. Verkeer kan hiervan hinder ondervinden.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend begint op meerdere plaatsen mistig. In de loop van de ochtend breekt de zon overal door. Het blijft droog. Er is weinig wind.

Vanmiddag wisselen zon en wolken elkaar af en blijft het droog. De middagtemperaturen lopen uiteen van 14°C op de Wadden tot plaatselijk 21°C in het zuidoosten. Landinwaarts is er weinig wind, aan de kust en op het IJsselmeer staat een matige wind uit richtingen tussen noord en west.

Vanavond klaart het breed op en is het droog. Er is weinig wind.

Vannacht is het droog en ontstaat plaatselijk mist. Het koelt af naar een graad of 7 en er is weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

                   


Een der keien van de keientrekkers te Amsersfoort (Foto: Domnivoor)
Een der keien van de keientrekkers te Amsersfoort (Foto: Domnivoor)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Kabinet biedt UWV ruimte voor groot experiment sollicitatieplicht

Het kabinet wil meer inzicht in wat het beste werkt om mensen met een WW-uitkering weer aan een baan te helpen. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met een voorstel van minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat UWV juridisch de ruimte geeft voor een groot experiment naar de sollicitatieplicht binnen de WW. Het experiment heeft een doorlooptijd van 4 jaar en het is de bedoeling dat meer dan 100.000 WW-gerechtigden meedoen. Bij drie verschillende groepen wordt onderzocht wat de effecten zijn van de sollicitatieplicht, vrijstelling van deze plicht en alternatieven met meer ruimte voor maatwerk.

Minister Van Gennip: “Het is een groot goed dat we in Nederland een vangnet hebben voor mensen die hun baan verliezen. Omdat werk cruciaal is om inkomen te verwerven, talenten te ontwikkelen en sociale contacten op te doen, willen we mensen die aan de kant staan op een goede manier begeleiden naar een nieuwe baan. Met dit experiment kunnen we toetsen wat écht werkt. Zo bieden we een basis voor effectief beleid om WW’ers weer aan het werk te helpen.”

Op dit moment geldt de sollicitatieplicht voor iedereen die een WW-uitkering krijgt. Of mensen daardoor ook daadwerkelijk sneller een baan vinden, is onderwerp van discussie. Met zo’n plicht kun je immers niet achterhalen of iemand bijvoorbeeld op een manier solliciteert die ook de baankans vergroot. Ook kan steeds opnieuw moeten solliciteren demotiverend werken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Aan de andere kant biedt de sollicitatieplicht mogelijk wel een prikkel om de zoektocht naar werk te versnellen.

Drie varianten
Doordat er weinig onderzoek naar is gedaan kunnen er geen harde uitspraken over de sollicitatieplicht worden gedaan. Ook ontbreekt onderzoek naar mogelijke alternatieven. Daarom wil minister Van Gennip UWV ruimte bieden voor onderzoek naar drie groepen WW’ers:

  • Voor de eerste groep – de zogenaamde controlegroep – geldt de reguliere sollicitatieplicht. Hierbij gaat het om vier sollicitatie-activiteiten per vier weken.
  • Voor de tweede groep geldt een alternatieve invulling van de inspanningsplicht. Deze groep mag dus op eigen initiatief op zoek naar werk. Er gelden geen verplichtingen op het gebied van solliciteren en er is ook geen handhaving daarop.
  • Voor de derde groep worden op het gebied van sollicitatie-activiteiten afspraken gemaakt op individueel niveau. De WW-gerechtigden stellen zelf het plan van aanpak samen. Op die afspraken wordt vervolgens gecontroleerd.

De groepen worden willekeurig ingedeeld. Alle groepen krijgen ondersteuning en dienstverlening aangeboden vanuit UWV. De deelnemers kunnen zelf kiezen of ze daar gebruik van maken. De juridische ruimte voor UWV om onderzoek te doen gaat in vanaf 1 juni. Het streven is dat het onderzoek dit najaar van start gaat. Aan de hand van de resultaten kan, indien nodig of gewenst, nieuw beleid worden ontwikkeld om WW-gerechtigden sneller en duurzaam aan werk te helpen.

Inflatie daalt naar 2,7 procent in april

Consumentengoederen en -diensten waren in april 2,7 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In maart was de inflatie 3,1 procent. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar.

Het inflatiecijfer van april is hetzelfde als bij de snelle raming die op 30 april is gepubliceerd.

Prijzen verblijf in bungalowparken lager door minder vakantiedagen in april
De daling van de inflatie in april is vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van een verblijf in bungalowparken. Rond feestdagen en in vakanties zijn prijzen van diensten in verband met toerisme hoger doordat er dan meer mensen op vakantie gaan. Doordat Pasen in 2024 vroeg viel en de meivakantie laat, telde april minder vakantiedagen dan vorig jaar. Daardoor waren prijzen van een verblijf in bungalowparken in april 2024 gemiddeld lager dan in april 2023. In april was een verblijf gemiddeld 5,2 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar, terwijl dat in maart nog 16,0 procent duurder was dan een jaar eerder.

Inflatie eurozone stabiel
Het CBS publiceert twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in april 2,6 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In maart was de inflatie volgens de HICP 3,1 procent. De inflatie in de eurozone was in april net als in maart 2,4 procent.

Verschil CPI en HICP
Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP in tegenstelling tot de CPI geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. Dit is echter niet het enige verschil. In een publicatie worden deze verschillen verder toegelicht.

VS houdt levering munitie IsraŽl tegen vanwege militaire offensief Rafah

De Amerikaanse regering heeft bevestigd dat ze de levering van munitie aan Israël voorlopig heeft stopgezet in verband met het aangekondigde Israëlische militaire offensief in Rafah. Minister van Defensie Austin legde uit dat een deel van de militaire steun wordt herzien als gevolg van de gebeurtenissen in Rafah.

Een levering van munitie met een hoog explosief gehalte wordt hierdoor uitgesteld. Austin vertelde een congrescommissie dat "er nog geen definitieve beslissing is genomen over het verder gaat met deze levering".

Volgens mediaberichten gaat het in totaal om 3500 bommen. Washington is vooral bezorgd dat ze gebruikt zouden kunnen worden in dichtbevolkte gebieden zoals Rafah. Meer dan een miljoen mensen hebben daar hun toevlucht gezocht tijdens de oorlog tegen de terreurorganisatie Hamas.

Volgens de Israëlische autoriteit die verantwoordelijk is voor Palestijnse zaken, Cogat, is de grensovergang Kerem Shalom in het zuiden van de Gazastrook heropend voor hulpleveranties. Een woordvoerster van de UN Palestinian Relief and Works Agency (UNRWA) zei echter dat er aan het eind van de middag nog geen zendingen waren aangekomen. De grensovergang was zondag gesloten na een raketaanval van Hamas.

Frans elitekorps GIGN goed voorbereid op Olympische Spelen

Frankrijk laat niets aan het toeval over bij de Olympische Spelen in Parijs welke start op 26 juli en duurt tot 11 augustus.

Geconfronteerd met een veiligheidssituatie die door het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt omschreven als de meest uitdagende in de moderne geschiedenis, bereiden de leden van de GIGN, zich voor om de ergste scenario's het hoofd te bieden.

De GIGN (Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale) werd 50 jaar geleden opgericht na het bloedbad op de Olympische Spelen in München in 1972, hierbij kwamen 11 Israëli's om bij een aanslag door een Palestijnse militante groepering. Het is een van Frankrijks tactische elite-eenheden, verantwoordelijk voor het bevrijden van gijzelaars, antiterrorismeoperaties en andere invallen waarbij hun inzet nodig is.

Tijdens een van de laatste generale repetities voor de Spelen naderden ongeveer 50 in khaki-kleding geklede mannen op een zwarte gepantserde vrachtwagen een verlaten kantoorgebouw aan de rand van Parijs en bliezen een raam op de tweede verdieping open met een explosief. Nadat ze de glasscherven van het raamkozijn hadden verwijderd, bestormden ze het met graffiti bedekte gebouw op zoek naar gijzelaars - gespeeld door jonge agenten van de gendarmerie.

De eerste taak van GIGN in verband met de Olympische Spelen van 2024 was het veiligstellen van de aankomst van de Olympische fakkel in Marseille woensdagavond. Hierbij waren zo'n 120.000 mensen aanwezig, waaronder president Macron. De vlam werd in de haven overhandigd aan de eerste fakkeldragers. Vanuit Marseille reist de vlam door Frankrijk. 

De grootste uitdaging is misschien wel de openingsceremonie op 26 juli in Parijs, wanneer 300.000 mensen langs de oevers van de Seine zullen staan om te kijken naar een botenparade langs een 4 mijl lang stuk van de rivier. De GIGN zal op elke boot met atleten twee agenten in burger plaatsen, terwijl scherpschutters op daken zullen worden geïnstalleerd en troepen beneden in de straten van de stad zullen worden ingezet.

Ghislain Rety, de commandant van de GIGN, zei dat zijn team er klaar voor was. "Het zou oneerlijk zijn om te zeggen dat er geen risico is, maar het wordt zoveel mogelijk beperkt," zei hij.

In totaal zullen ongeveer 50.000 Franse politieagenten en soldaten Parijs beveiligen tijdens de Spelen, met extra hulp van enkele duizenden buitenlandse veiligheidsagenten.

Mogen we ....... ook al niet meer zeggen?

Anouk noemde afgelopen week Ronnie Flex "een kleine, huilende armzalige bitch n****". Ze raakte in opspraak, omdat veel mensen vinden dat het n-woord niet gebruikt kan worden door een witte vrouw. Samen met Sibo Kanobana, sociolinguïst aan de Open Universiteit, duikt Universiteit van Nederland in de geschiedenis van dit woord en van andere woorden die gevoelig liggen.

Bijzonder is dat niet al deze woorden altijd dezelfde negatieve lading hebben gehad, ooit was het bijvoorbeeld heel normaal om een vrouw met 'wijf' aan te spreken. Sibo ontleedt wat voor functies deze woorden in de hedendaagse maatschappij hebben, en wat voor ideeën er (ongemerkt) achter schuilgaan. 

0:00 Waarschuwing: gevoelige woorden
0:06 Welke woorden kunnen niet meer?
0:18 Wat moeten we met deze woorden?
0:50 Taal verandert door de tijd
1:00 Ziek ziek of ziek cool?
1:50 Wijf was niet altijd negatief
2:20 Vrouw word de norm
3:10 Als definities veranderen, waarom hebben we dan woordenboeken?
4:10 Allochtoon: een opgelegd woord door de overheid
4:20 Van gastarbeiders, naar migrant, naar allochtoon, naar...?
5:50 De negatieve lading achtervolgt het woord
6:25 Waarom je het n-woord niet meer mag gebruiken
6:45 Het koloniale verleden van het woord
7:00 Protest tegen het N-woord
7:20 Een vervangend woord: zwart
7:50 Blank en wit, een heel ander verhaal
8:40 Blank wordt geassocieerd met neutraliteit
9:50 Een minderheid benoemt een meerderheid
10:10 Hoe 'wit' laat zien dat iedereen een kleur heeft
10:50 Moeten we deze woorden dan verbieden?


Utrecht besluit tot ontruiming van bezette Universiteitsbibliotheek

Nadat dinsdagmiddag een grote groep activisten het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek aan de Drift in Utrecht heeft bezet, heeft het bestuur van de universiteit de actievoerders gevorderd het terrein te verlaten. De politie heeft de mensen die het terrein niet wilde verlaten aangehouden.

Woensdagavond is een groep activisten na een demonstratie op het Domplein opnieuw het universiteitsgebouw aan de Drift binnengedrongen. De driehoek van Utrecht heeft de mogelijkheden overwogen en laat op de avond uiteindelijk besloten om het pand te ontruimen vanwege lokaalvredebreuk.

De universiteit heeft de aanwezige personen eerder op de avond tot 22.00 uur de tijd gegeven om te vertrekken, maar daar is geen gehoor aan gegeven. Om 23.30 uur heeft de Universiteit opnieuw de actievoerders gevraagd te vertrekken en ontruiming door de ME aangekondigd.

Rond 1.00 uur werden de eerste arrestanten naar een stadsbus gebracht. Ze zijn via de achterkant van het bezette gebouw naar buiten gehaald. De politie laat weten op X dat de driehoek heeft besloten om het pand te ontruimen vanwege lokaalvredebreuk. 

Rond 2.00 uur was de ME nog steeds aanwezig en stond er nog een groep van zo'n 25 actievoerders.

De demonstranten willen dat de Universiteit Utrecht de banden met Israël verbreekt en een standpunt inneemt over de situatie in Gaza. Volgens Raha, een student en woordvoerder van de actievoerders, werkt de Universiteit Utrecht samen met bekende Israëlische organisaties die wapens ontwikkelen en verkopen als 'field tested', wat zou betekenen dat de wapens getest zijn op het Palestijnse volk. De studenten eisen dat deze samenwerking wordt geboycot, net zoals na de Russische inval in Oekraïne binnen twee weken de banden met Rusland werden verbroken door de Universiteit Utrecht.

ME aangevallen met ammoniak door demonstranten in Amsterdam

In Amsterdam zijn agenten woensdagavond even voor 22.00 uur op het Rokin, dat vol stond met pro-Palestijnse activisten, bespoten met ammoniak. Daarna greep de ME in.

De aanval van demonstranten kwam op een onverwacht moment. Agenten hadden net bitterballen gekregen van een restaurant in de buurt dat hen wilde steunen toen de activisten toesloegen.

De demonstranten gooiden eerst met stenen en braken daarna door een hek. Toen agenten dichtbij kwamen, gooide een van hen een fles met ammoniak (mogelijk schoonmaakmiddel) in het gezicht van een van de agenten. Daarna veegden agenten het Rokin leeg. Daarbij zijn ook politiehonden ingezet, maar die lijken niemand gebeten te hebben.

In totaal zijn er woensdag 32 aanhoudingen verricht. Dat aantal ligt opvallend laag, mogelijk komt dat doordat de GVB-bussen door activisten onbruikbaar gemaakt waren.

De demonstranten zijn opgepakt wegens openlijke geweldpleging, vernieling, mishandeling en opruiing. Inmiddels lijkt de rust teruggekeerd op het Rokin. De meeste demonstranten zijn volgens de politie vertrokken.

In de nacht van maandag op dinsdag greep de politie ook in bij een protest van pro-Palestijnse activisten. Toen werden er 169 aanhoudingen verricht. De meeste verdachten werden afgevoerd in bussen die van het GVB gevorderd waren.

Woensdag stonden er ook GVB-bussen klaar voor de arrestanten. De activisten hebben die bussen echter onbruikbaar gemaakt door onder meer de banden leeg te laten lopen.

De agenten hebben bij het UvA protest minder middelen tot hun beschikking dan bij bijvoorbeeld risicovolle voetbalwedstrijden. Zo zijn er geen politiepaarden, die vaak gebruikt worden om grote menigtes te verdrijven, aanwezig. Ook is er geen waterkanon. De Nederlandse politie heeft geen werkende waterwerpers meer, maar ze worden soms nog wel gehuurd van België of Duitsland. Dit keer is daar niet voor gekozen.

Random Pics van de Dag #1269

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1282
review
Paper Mario: The Thousand-Year Door
review
Stellar Blade
special
Random Pics van de Dag #1281
special
Random Pics van de Dag #1280
special
Random Pics van de Dag #1279
©FOK.nl e.a.