FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 30 mei 2004

Man rijdt expres in op overvol Brabants terras

In Etten-Leur is een 26-jarige barbezoeker aangehouden die vanavond met zijn auto op een overvol cafťterras inreed. De uit Sint-Willebrord afkomstige man had even daarvoor ruzie gehad in het cafť. Op het terras zaten op het moment dat de auto er overheen reed zo'n honderd mensen. Wonder boven wonder raakten slechts twee mensen licht gewond. In Etten-Leur worden dit weekend de Havenfeesten gevierd.

De politie zoekt nog een andere man, die ook in de wagen zou hebben gezeten. Hij was samen met de man in het cafť toen de ruzie ontstond. Beiden werden verwijderd. Omstanders hoorden het duo toen al zeggen dat zij terug zouden komen. Van de auto die op het terras inreed waren de kentekenplaten verwijderd; waarschijnlijk heeft het duo dat vooraf expres gedaan.

Petacchi ritwinnaar, Cunego eindwinnaar

Zoals verwacht werd de laatste etappe gewonnen door Alessandro Petacchi, en stelt met deze negende ritzege het record van aantal ritten in ťťn Giro nog wat scherper. De eindzege van Damiano Cunego kwam vandaag ook niet meer in gevaar.

Het was enorm rustige etappe waarin alleen Dean Podgornik zin had in een aanval, die niet eens lang uithield. De mannen van Fassa Bortolo leverden weer prachtig werk en Alessandro Petacchi haalde won zo zijn negende massaspurt van de Giro d'Italia. Stefano Zanotti eindigde tweede en de Nederlander Aart Vierhouten, die door het wegvallen van McEwen zijn eigen kans mocht gaan, werd derde.

Aan het eindklassement veranderde er niets vandaag. Damiano is de verrassende overwinnaar van het toernooi, net voor Gonchar en zijn ploeggenoot Gilberto Simoni. Met twee man op het podium is Saeco dan ook de beste ploeg van de Giro gebleken.

top tien twintigste rit
1. Alessandro Petacchi (ITA, Fassa Bortolo) 149 km in 4h07'01"
2. Marco Zanotti (ITA, Vini Caldirola-Nobili)
3. Aart Vierhouten (PBS, Lotto-Domo)
4. Olaf Pollack (ALL, Gerolsteiner)
5. Alejandro Borrajo (ARG, Panaria-Margres)
6. Alexandre Usov (BIE, Phonak)
7. Marco Velo (ITA, Fassa Bortolo)
8. Simone Cadamuro (ITA, De Nardi)
9. Angelo Furlan (ITA, Alessio-Bianchi)
10. Marcus Ljungqvist (ZWE, Alessio-Bianchi)

top tien eindklassement
1. Damiano Cunego (ITA, Team Saeco) in 88h40'43"
2. Serhyi Honchar (OEK, De Nardi) op 2'02"
3. Gilberto Simoni (ITA, Team Saeco) op 2'05"
4. Dario Cioni (ITA, Fassa Bortolo) op 4'36"
5. Yaroslav Popovych (OEK, Landbouwkrediet-Colnago) op 5'05"
6. Stefano Garzelli (ITA, Vini Caldirola-Nobili) op 5'31"
7. Wladimir Belli (ITA, Lampre) op 6'12"
8. Bradley McGee (AUS, FDJeux.com) op 6'15"
9. Tadej Valjavec (SLO, Phonak) op 6'34"
10. Juan Manuel Garate (SPA, Lampre) op 7'47"

puntenklassement:Alessandro Petacchi (ITA, Fassa Bortolo)
bergklassement:Fabian Wegmann (DUI, Gerolsteiner)
intergiro:Raffaele Illiano
ploegenklassement:Team Saeco (ITA)

Paintballen leidt tot melding schietpartij

Hari-Bo en wessel hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Gisterenavond omstreeks 23.15 uur kwam er bij de politie een melding van een sportvisser binnen, dat er werd geschoten bij de bunkers aan het begin van de Afsluitdijk, onder het plaatsje Den Oever. Daarbij wist de visser te melden dat er zowel met enkelschots als automatische wapens zou zijn geschoten. Eerder op de avond had hij al gezien dat er een personenauto en een bromfiets naar de bunkers was gereden.

Deze melding werd door de politiekorpsen van Noord-Holland Noord en Friesland voldoende serieus genomen, om het fietspad over de Afsluitdijk af te grendelen en een onderzoek in te stellen. Daarbij alarmeerde de reguliere politie een arrestatieteam, gezien verwachtte ernst van de situatie. Nog voordat dit team echter arriveerde, vertrokken de personenauto en de bromfiets bij het bunkercomplex, waarna de aanwezige politie de komst van het arrestatieteam niet afwachtte en zelf over ging tot aanhouding van de bestuurders en inzittenden.

Al gauw bleek dit incident te zijn veroorzaakt door een groep van acht jongeren tussen 14 en 18 jaar en ťťn man van 23 uit Den Oever en Hippolytushoef, die gezamenlijk een paintballwedstrijd hadden gehouden. Daarbij hadden de acht jongeren zich in het bunkercomplex verstopt en moest de man ze opsporen en met een paintballgeweer neerschieten. De acht jongeren zijn na verhoor heengezonden. De 23-jarige schutter werd echter aangehouden en meegenomen voor nader verhoor.

Na een sporenonderzoek op het terrein vond een politiehond het paintballwapen terug. Dit is in beslag genomen.

Donner wil islam niet te hard aanpakken

De plannen van de Tweede Kamerfracties van CDA, VVD en LPF om radicale moskeeŽn en imams hard aan te pakken, zijn vrijdag van tafel geveegd door minister Piet Hein Donner van Justitie. Donner meent dat er reeds het nodige gebeurt en ook al mogelijk is; zo is het vervolgen van moskeeŽn nu ook al toegestaan, ůůk al beroepen ze zich op de vrijheid van godsdienst.

De minister vindt een aantal voorstellen van de kleine Kamermeerderheid ook veel te vergaand. Zo ziet hij niets in het onderzoeken of er in moskeeŽn strafbare feiten plaatsvinden zolang daar geen aanwijzingen voor zijn. Volgens hem zal dit de spanningen enkel maar doen toenemen. Imams snel het land uitzetten, ziet Donner ook niet zitten. ''Als sprake is van strafbare feiten, kunnen imams eventueel uitgezet worden. Maar ze moeten op dezelfde manier worden beoordeeld als andere buitenlanders, omdat anders discriminatie ontstaat'', aldus de minister. Donner ziet ook niets in het verbieden van moskeeŽn en andere stichtingen na ťťn veroordeling. Dit gaat volgens hem tot een chaos leiden, omdat dan tal van bedrijven en organisaties ontbonden moeten worden.

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk wil eerst de uitkomst van een onderzoek van de AIVD naar radicale moskeeŽn afwachten. Dan moet blijken of er inderdaad voldoende mogelijkheden zijn om radicale geloofsuitingen en geestelijk leiders te bestrijden.

VVD-Kamerlid Geert Wilders wil een nieuw debat met Donner over de kwestie. Hij verwijt de minister ''verregaand provincialisme.'' De VVD-politicus wijst erop dat in Duitsland radicale imams wel uitgezet worden. Het onderzoek naar andere moskeeŽn is volgens hem juist bedoeld om stigmatisering te voorkomen.

In het Nederlands Dagblad haalde Wilders eind deze week opnieuw hard uit naar de radicale islam. ''De VVD en ik als Kamerlid hebben niets tegen de islam. Maar de radicale islam is onze vijand. Deze week hoorden we in de Kamer de arabist professor Jansen die stelde dat de radicale islam de vijand is. Erken dat, zei hij. Hij heeft groot gelijk. Met de radicale islam zijn we in oorlog, die moet je dus met oorlogstaal benaderen'', aldus Wilders. Hij zegt graag tolerant te willen zijn tegenover de islam, maar dan moeten de uitwassen van de kleine minderheid bikkelhard aangepakt worden. ''Doen we dat niet, dan bijten we onszelf in de staart. Ook de meerderheid van de moslims, die niets met dat extremisme te maken wil hebben, heeft er last van als we niets doen'', zo zei de VVD'er.

Twee gewonden door losgeslagen caravan

wickerman had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 32-jarige vrouw en haar driejarige zoontje uit het Drentse Noordscheschut zijn zaterdag gewond geraakt door een opmerkelijk ongeval. De vrouw fietste met haar zoontje achterop door Hoogeveen, toen zij plotseling werden geraakt door een caravan die losschoot van een passerende auto.

Volgens de regiopolitie Drenthe reed de auto die de caravan trok met een wiel van de caravan over een verhoging, waarna deze los schoot van de trekhaak. Een ander zoontje van de vrouw fietste zelfstandig een stukje voor haar uit. Dit vierjarig knaapje werd nog net gemist door de caravan.

Nadat de vrouw en haar driejarige zoontje per ambulance werden overgebracht naar een ziekenhuis, bleken na onderzoek de verwondingen van beiden relatief mee te vallen.

Enkhuizenaar verdrinkt in buitenhaven

In Enkhuizen is zaterdagavond een 44-jarige man verdronken in de buitenhaven. Hij zat met twee vrienden bij de sluis en sprong op een gegeven moment in het water om te gaan zwemmen. Dit was echter een slecht idee; na enkele keren spartelend boven water te zijn gekomen verdween hij onder water.

Zijn vrienden belden vervolgens de politie, waarna een aantal duikers van de brandweer werden ingeschakeld. Na ongeveer 25 minuten werd het lichaam van de man gevonden. De politie denkt dat hij waarschijnlijk is overleden aan een hartstilstand, opgetreden door onderkoeling.

'Britse overheid wil gematigde islam sponsoren'

De Britse krant The Sunday Times meldt vandaag dat Groot-BrittanniŽ een charmeoffensief wil starten tegen moslimextremisten. De bedoeling is om gematigde Britse moslimleiders in te zetten om de steun te verwerven van jonge moslims voordat die wegglijden naar het extremisme.

De Britse overheid vreest dat er zich in het land inmiddels zo'n 10.000 sympathisanten van al-Qaeda bevinden.

Volgens het plan, dat de codenaam Contest draagt, krijgen kranten en radio- en televisiezenders die een gematigde islam propageren subsidie. Tevens zullen opleidingen voor een nieuwe generatie Britse imams op steun kunnen rekenen. Aan de andere kant komt er een grondig onderzoek naar radicale buitenlandse imams en worden degenen die de Britse manier van leven niet willen aanvaarden geweigerd.

Man in supermarkt met vrouw: de waarheid

Zo nu en dan komt het weleens voor dat je een man en vrouw samen in de supermarkt ziet lopen om boodschappen te halen. Blijft altijd een schitterend tafereel en ik kan met volle teugen genieten van de steeds driftiger wordende man die al het gedoe met kortingen, b-merken en het omdraaien van de dubbeltjes maar niet begrijpt.

Twee biertjes worden er door de vrouw in het karretje geladen en het onbegrip is op het gezicht van de man te lezen.
"Zullen we niet gewoon een krat meenemen ?"
"Ben je gek, heb je de prijzen gezien ? Dit is gewoon voor vanavond. Morgen haal ik wel weer nieuwe."

Verkrachter trouwt met 13-jarig slachtoffer

Icoon opmerkelijk nieuwsHa!, moest de Chileense Michel Leon hebben gedacht toen hij achter de tralies ging na het ‘verkrachten’ van een dertienjarig meisje, ik trouw gewoon met haar! Reden genoeg voor de rechter, die van mening was dat het een 'correcte rechtzetting' betrof, om de 28-jarige man vrij te laten.

Pas later bleek dat het minderjarige ‘slachtoffer’ niet werkelijk was verkracht door de man. De Chileense wet rekent seks met een minderjarige onder de veertien jaar, zelfs met toelating, tot misbruik. De twee hadden al een tijdje een relatie toen de man werd aangehouden, na naar alle waarschijnlijkheid een tip van de ouders van het meisje. De tiener was, tot verdriet van de vader en moeder van het meisje, bij de man ingetrokken.

Nederlanders gewond bij busongeluk in Duitsland

Bij een verkeersongeluk in Duitsland zijn tenminste tien inzittenden van een Nederlandse autobus gewond geraakt. Van de gewonden liep een aantal zwaar letsel op, maar niemand zou in levensgevaar zijn. Volgens de Duitse politie zijn er onder de gewonden ook kinderen.

De autobus waarin de Nederlanders zaten, botste op de snelweg A100, in het westen van Berlijn, op een bestelbusje. De snelweg is na het ongeval tijdelijk afgesloten geweest. Het is nog niet bekend wat de oorzaak van het ongeluk is.

Nationaal team Portugal aan de bingo

Luiz Felipe Scolari, bondscoach van het Portugese nationale voetbalteam, is er van overtuigd dat regelmatig een spelletje bingo spelen zijn team de geest geeft om het EK voetbal, dat over circa twee weken van start gaat in Portugal, tot een goede einde te brengen. De trainer laat zijn mannen daarom met de regelmaat van de klok een potje lotto spelen.

“De sfeer in de kleedkamer is erg goed”, vertelde de oefenmeester tijdens een persconferentie nadat hij en zijn ploeg terug waren gekeerd van een 12 dagen durend trainingskamp in Obidos. “Een aantal dagen geleden hadden alle spelers plezier tijdens het spelen van bingo. Vandaag zullen we het nogmaals doen, met hele aardige prijzen. Er is altijd een hoop geouwehoer tijdens lottosessies, het helpt bij het schenken van een goede, plezierige omgeving."

Scolari, die Brazilie in 2002 nog naar de vijfde wereldtitel leidde, liet weten dat Helder Postiga, aanvaller bij het Engelse Tottenham, een van de meest succesvolle bingospelers van het team is.

Helder Postiga
Zal Postiga (rechts) net zo succesvol zijn tijdens het EK als bij zijn gewonnen potjes bingo?

Tennis: Uitslagen Roland Garros (30/05)

Roland GarrosDe Argentijn Guillermo Coria (3) is vandaag makkelijk doorgedrongen tot de kwartfinale van de Franse Open in Parijs. Na 6-0 voor Coria in de eerste set moest zijn tegenstander, de Fransman Nicolas Escude, geblesseerd opgeven. De volgende tegenstander van Coria komt uit de partij tussen Carlos Moya en Tommy Robredo.

Tim Henman (9) had het een stuk lastiger, pas na 4 uur en 11 minuten wist hij de Fransman Michael Llodra met 6-7, 4-6, 6-4, 6-3, 9-7 te verslaan. In de vijfde set overleefde de Brit Henman een matchpoint. De tegenstander van Henman in de kwartfinale is de Argentijn Juan Ignacio Chela, die Olivier Mutis uit Frankrijk met 4-6, 6-2, 7-6, 6-2 versloeg.

De Belg Xavier Malisse zorgde opnieuw voor een verrassing. Nadat hij eerder Rainer SchŁttler (7) uitschakelde won hij vandaag in de derde ronde van oud-winnaar Albert Costa (26): 6-4, 2-6, 4-6, 7-6(4), 8-6. Malisse speelt in de vierde ronde tegen Lleyton Hewitt, de bedwinger van Martin Verkerk.

Bij de vrouwen heeft de publiekslieveling Amťlie Mauresmo de kwartfinale bereikt. De FranÁaise (3) had geen enkel probleem met de Bulgaarse Magdalena Maleeva: 6-2, 6-1. Zij treft in de kwartfinale Elena Dementieva (9) uit Rusland, die eenvoudig Linsday Davenport (3) terug naar de Verenigde Staten stuurde: 6-1, 6-3. Davenport was door een knieblessure niet in beste doen.

Ook de zusjes Serena en Venus Williams zijn doorgedrongen tot de kwartfinale. Serena (2) won met 6-3, 6-1 van Shinobu Asagoe uit Japan, Venus (4) was met 6-1, 7-6(3) te sterk voor de Colombiaanse Fabiola Zuluaga.

Kijk voor meer sportnieuws op sport.fok.nl!

Monaco opgeschrikt door bomaanslag

wickerman, Metal_Massacre en neoMagic hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In Monaco is bij het sportstadion Louis II afgelopen nacht een bom ontploft. Bij de aanslag vielen geen slachtoffers. De schade is aanzienlijk. Het pakketje ging af bij de ingang van het kantorengedeelte, met onder meer de administratie van voetbalclub AS Monaco.

De politie heeft nog geen idee wie er achter de aanslag zit. De autoriteiten van het vorstendom aan de Middellandse Zee sluiten zowel een crimineel als een terroristisch motief nog niet uit. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de ministaat dat er een bomaanslag plaatsvindt.

Tennis: Uitslagen Roland Garros (30/05)

Hieronder vind je enkele noemenswaardige gespeelde partijen van vandaag op Roland Garros.

De Argentijn Guillermo Coria (3) is vandaag makkelijk doorgedrongen tot de kwartfinale van de Franse Open in Parijs. Na 6-0 voor Coria in de eerste set moest zijn tegenstander, de Fransman Nicolas Escude, gebleseerd opgeven. De volgende tegenstander van Coria komt uit de partij tussen Carlos Moya en Tommy Robredo.

Tim Henman (9) had het een stuk lastiger, pas na 4 uur en 11 minuten wist hij de Fransman Michael Llodra met 6-7, 4-6, 6-4, 6-3, 9-7 te verslaan. In de vijfde set overleefde de Brit Henman een matchpoint. De tegenstander van Henman in de kwartfinale is de Argentijn Juan Ignacio Chela, die Olivier Mutis uit Frankrijk met 4-6, 6-2, 7-6, 6-2 versloeg.

Bij de vrouwen heeft de publiekslieveling Amťlie Mauresmo de kwartfinale bereikt. De FranÁaise (3) had geen enkel probleem met de Bulgaarse Magdalena Maleeva: 6-2, 6-1. Zij treft in de kwartfinale Elena Dementieva (9) uit Rusland, die eenvoudig Linsday Davenport (3) terug naar de Verenigde Staten stuurde: 6-1, 6-3. Davenport was door een knieblessure niet in beste doen.

Ook de zusjes Serena en Venus Williams zijn doorgedrongen tot de kwartfinale. Serena (2) won met 6-3, 6-1 van Shinobu Asagoe uit Japan, Venus (4) was met 6-1, 7-6(3) te sterk voor de Colombiaanse Fabiola Zuluaga.

Punten GP van Europa

De Grand Prix van Europa is weer achter de rug en de punten voor het F1 managerspel zijn weer verdeeld.

We hebben in de overall lijst een nieuwe aanvoerder, Crowded heeft deze race 455 punten behaald en heeft daarmee de eerste plaats van ChareldeGaul overgenomen. Crowded behoorde ook tot de spelers die deze race de meeste punten hebben behaald, de nummer ťťn tot en met 26 haalden 455 punten.

Bij de de subleagues staat Inter-F1-Action wederom op de eerste plaats, zij behaalden bij elkaar 380 punten. Het team Defleague haalden deze race de meeste punten, zij behaalden deze race een totaal van 432 punten.

gefeliciteerd alleen en iedereen natuurlijk veel plezier gewenst met het managen van je team. Je kan je team nog wijzigen tot 12-06-2004 om 00:01 uur

Geen quasi-homo-show in Amerika

De Amerikaanse televisiezender Fox heeft de plannen voor een realityshow waarin heteromannen moesten doen alsof ze homo zijn geschrapt. Als motivatie voor de aflasting zei Fox dat daar "creatieve redenen" voor waren. Dit meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN vandaag.

In de show, die twee uur zou gaan duren, moesten de mannen zo goed mogelijk een homo nadoen. Degene die het meest overtuigend overkwam zou een prijs van 50.000 euro krijgen. De plannen kwamen Fox al snel op veel kritiek te staan, zo noemde een homo-organisatie het programma "een oefening in systematische vernedering."

Kluivert voelt niks voor Boro

Patrick Kluivert heeft laten weten niks te voelen voor een overgang naar Middlesbrough. Boro had laten weten Kluivert graag te willen overnemen.

Kluivert moet op zoek naar een nieuwe werkgever aangezien zijn huidige club Barcelona niet langer gebruik wenst te maken van zijn diensten De 27-jarige Kluivert kende een moeizaam seizoen in Spanje, mede door blessures.

Middlesbrough toonde interesse, maar Kluivert voelt daar niets voor. 'Ik denk niet aan transfer naar een kleine club. Ik zou daarentegen wel naar een grote club uit Londen willen.' liet de spits in de Daily Mirror weten.

McLaren test dinsdag nieuwe auto

Teambaas Ron Dennis heeft bevestigd dat McLaren dinsdag voor het eerst zal gaan testen met de nieuwe versie van de MP4-19.

McLaren hoopte dit jaar mee te kunnen doen voor het kampioenschap. Na de eerste 7 races heeft het team echter pas 5 punten gescoord. De MP4-19B zal zo snel mogelijk worden ingezet in een poging om weer vooraan mee te kunnen doen.

"Hij zal dinsdag rijden. Hij is op tijd, het heeft altijd in de planning gestaan om op die dag voor het eerst te testen. Ik hoop dat hij alle drie de dagen zal kunnen rijden." aldus Ron Dennis.

Technisch directeur van McLaren Adrian Newey zei tijdends de Grand Prix van Monaco dat de nieuwe auto er veelbelovend uitziet.

School herdenkt slachtoffers familiedrama

Met een besloten bijeenkomst heeft de Sint Josephschool in Berghem zondagochtend haar leerlingen en ouders de mogelijkheid gegeven de gisteren omgekomen schoolgenootjes te herdenken. De drie jongens van 5, 7 en 8 jaar oud werden door hun grootouders dood aangetroffen in hun woning. De 36-jarige moeder van het gezin bleek eveneens te zijn omgekomen bij een aanrijding door een goederentrein.

Veel schoolgenootjes en ouders kwamen naar de school om afscheid te nemen. De bijeenkomst duurde tot 12:00 uur. Later maakten leerlingen met krijt een herdenkingstekening op het schoolplein. De moord heeft grote emoties opgeroepen in het Brabantse dorp. Buurtgenoten spreken van een onbegrijpelijk drama bij een 'heel normaal gezin'.

Onderzoek
De politie heeft zondagochtend het onderzoek naar de dood van de jongens en hun moeder voortgezet. Een politiewoordvoerder kon nog niets zeggen over de toedracht. "Wij houden alle opties nog open. Daarbij is het technisch onderzoek in de woning nog niet afgerond," aldus de woordvoerder. Vannacht werd om 1:00 uur het laatste lichaam uit het huis gehaald. Maandag zal sectie worden verricht.


Familiedrama Berghem
Politie onderzoekt de woning waar het drama plaatsvond

Van Marwijk vindt nieuwe club

Bert van Marwijk heeft een nieuwe club gevonden. Van Marwijk zal deze week een tweejarig contract tekenen bij het Duitse Borussia Dortmund.

Van Marwijk zal Matthias Sammer opvolgen, die op zijn beurt naar Stuttgart verhuist. Van Marwijk had deze week een goed gesprek met de club ten koste van wie hij met Feyenoord in 2002 de UEFA Cup pakte.

Borussia Dortmund kende een matig seizoen in de Bundesliga. De club miste plaatsing voor de voorronde van de Champions League. Ook afgelopen seizoen was de club er door de uitschakeling in de voorronde niet bij op het hoogste podium.

Van Marwijk is erg populair in Duitsland. Eerder wou ook Schalke 04 de coach hebben. De Rotterdammers wilden echter niet meewerken aan een transfer.

Nu van Marwijk de nieuwe trainer is van Dortmund, is de kans ook groter dat Mark van Bommel naar de Duitse grootmacht zal vertrekken.

BAR nog niet in de verkoop

Roman Abramovich, de rijkste man van Groot BritanniŽ, is niet van plan om het BAR-Honda team over te kopen.

De in Rusland geboren Brit zal het team niet kopen om "verschillende politieke redenen", aldus teambaas Dave Richards. Ook zegt hij dat dit niet het juiste moment is voor de huidige eigenaar, British American Tobacco, om de zaak te verkopen. "Ze hebben nog twee jaar om reclame te maken in de Formule 1. Dit zullen ze niet laten schieten. Ze zijn er niet op uit om snel een paar centen binnen te halen."

Volgens Dave Richards zou het verstandiger zijn om een rijzend team als BAR naar de beurs te brengen.

Grote partijen willen EU-grenspolitie

verkiezingen europarlementEen speciale grenspolitie moet de Europese Unie aan de buitengrenzen beschermen tegen criminelen en terroristen. Die wens spraken de lijsttrekkers van het CDA, de VVD en de PvdA uit tijdens een debat. Op Radio 1 kruisten zondag de lijsttrekkers van de drie grootste partijen de degens met elkaar.

PvdA'er Max van den Berg betoogde dat er extra geld voor de politiemacht moest worden uitgetrokken. Collega-politici Jules Maaten (VVD) en Camiel Eurlings (CDA) zagen dat anders, volgens Maaten moest het geld worden vrijgemaakt uit de huidige begroting en Eurlings meende dat het tegenhouden van criminelen alleen maar geld oplevert.

Drugsbeleid
Over het drugsbeleid waren de drie lijsttrekkers minder eensgezind, CDA'er Eurlings stond hier lijnrecht tegenover de PvdA en de VVD. Volgens de Limburger moet Nederland af van het eigen beleid en een toekomstig Europees drugsbeleid volgen. Hij verwees naar problemen die er volgens hem zijn in de grensregio met coffeeshops. Van den Berg en Maaten vonden dat Brussel van de Nederlandse coffeeshops moet afblijven. De laatste voegde daaraan toe dat dit ook geldt voor het abortusbeleid en het homohuwelijk.

F1: Uitslag Grand Prix van Europa

tedades had ons via de nieuws-submit te melden:

Michael Schumacher heeft wraak weten te nemen na de enerverende race in Monte Carlo door relatief gemakkelijk de Grand Prix op de NŁrburgring op zijn naam te schrijven. Rubens Barrichello en Jenson Button completeren het podium.

Direct na de start was het raak, Juan Pablo Montoya blokkeerde zijn remmen en moest uitwijken, omdat hij anders Barrichello van de baan zou kegelen. Deze uitwijkactie betekende echter wel dat hij zijn teamgenoot, Ralf Schumacher, van de baan tikte. Ook Cristiano da Matta werd slachtoffer van de situatie, daarmee twee uitvallers in de eerste bocht: Ralf en Christiano. Voor McLaren was het ook een race om snel te vergeten. Als eerste gaf de motor van Kimi RšikkŲnen de geest, vervolgens bleek ook de Mercedes-krachtbron achter David Coulthard niet betrouwbaar genoeg. Het Britse team kon dus voortijdig de spullen gaan pakken.

Takuma Sato lag gedurende een lange tijd op een mooie derde plaats en had zelfs zicht op de tweede plek. Maar een mislukte inhaalpoging op Barrichello betekende een extra pitstop voor de Japanner. Kort na deze pitstop was ook voor hem de race ten einde toen hij voor de tweede keer op rij een gigantische rookwolk produceerde.

Meer nieuws is te vinden op de FOK!F1manager

Uitslag Grand Prix van Europa

Michael Schumacher heeft wraak weten te nemen na de enerverende race in Monte Carlo door relatief gemakkelijk de Grand Prix op de Nurburgring op zijn naam te schrijven. Rubens Barrichello en Jenson Button completeren het podium.

Direct na de start was het al raak, Juan Pablo Montoya blokkeerde zijn remmen en moest uitwijken, omdat hij anders Barrichello van de baan zou kegelen. Deze uitwijkactie betekende echter wel dat hij zijn teamgenoot, Ralf Schumacher, van de baan tikte. Ook Cristiano da Matta werd slachtoffer van de situatie, dus de eerste bocht betekende meteen twee uitvallers: Ralf en Christiano.

Voor McLaren was het ook een race om snel te vergeten. Als eerste gaf de motor van Kimi RšikkŲnen de geest, vervolgens bleek ook de Mercedes-krachtbron achter David Coulthard ook niet betrouwbaar genoeg. Het Britse team kon dus voortijdig de spullen gaan pakken.

Takuma Sato lag gedurende een lange tijd op een mooie derde plaats en had zelfs zicht op de tweede plek. Maar een mislukte inhaalpoging op Barrichello betekende een extra pitstop voor de Japanner. Kort na deze pitstop was ook voor hem de race ten einde toen hij voor de tweede keer op rij een gigantische rookwolk produceerde.

De volledige uitslag:


Pos.CoureurTeamTijdUitvalreden
1 Michael SchumacherScuderia Ferrari  1:32:35.101  
2 Rubens BarrichelloScuderia Ferrari  + 17.989  
3 Jenson ButtonBAR Honda  + 22.533  
4 Jarno TrulliRenault F1  + 53.673  
5 Fernando AlonsoRenault F1  + 1:00.987  
6 Giancarlo FisichellaSauber Petronas  + 1:13.448  
7 Mark WebberJaguar Racing  + 1:16.206  
8 Juan Pablo MontoyaBMW Williams F1  + 1 ronde  
9 Felipe MassaSauber Petronas  + 1 ronde  
10 Nick HeidfeldJordan Ford  + 1 ronde  
11 Olivier PanisToyota Racing  + 1 ronde  
12 Christian KlienJaguar Racing  + 1 ronde  
13 Giorgio PantanoJordan Ford  + 2 ronden  
14 Gianmaria BruniMinardi F1  + 3 ronden  
15 Zsolt BaumgartnerMinardi F1  + 3 ronden  
- Takuma SatoBAR Honda    motor
- David CoulthardMcLaren Mercedes    motor
- Kimi RšikkŲnenMcLaren Mercedes    motor
- Ralf SchumacherBMW Williams F1    crash
- Cristiano da MattaToyota Racing    crash

Wat gebeurde er deze week - Week 22

Week 22 van 2004. Een week van de finale van de Amstelcup, maar nog meer een week van de ontvoering van de dertienjarige Wei Wei Hu, met de nodige naschokken en onthullingen van dien. Ook het jaarlijkse tennisfestijn Roland Garros ging deze week van start, en kon al gelijk op het verlies van de nodige toppers rekenen. Maar, net als vorige week, werd Nederland weer opgeschrikt door een liquidatie in het criminele circuit. Nog niks over gehoord? Stel jezelf weer helemaal up to date en lees FOK!'s nieuwsoverzicht..!

Nieuwsoverzicht


Twee weken geleden publiceerde FOK! het eerste wekelijks te verschijnen nieuwsoverzicht. Hierin probeerden we voor het eerst een samenvatting te geven van het belangrijkste nieuws in binnen- en buitenland, met als doel de gebruikers zonder het lezen van de reguliere nieuwsberichten op FOK! of een krant een plaatje te schetsen van de afgelopen dagen.

Zeker nu het project nog in een vroeg stadium staat, staan voor honderd procent open voor op- of aanmerkingen. Bovendien hebben we feedback nodig, want zonder de users is er geen FOK!. Dus aarzel niet en mail. Ook artikelen en andere nieuwsitems zijn welkom op dit adres.

Klik hier om naar het weekoverzicht te gaan

Nachtelijk zwembadbezoek kost meisje vinger

moussy had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 16-jarig meisje uit Alkmaar zal waarschijnlijk haar ringvinger moeten missen, nadat ze met een aantal vrienden in de nacht van vrijdag op zaterdag een bezoek bracht aan zwembad De Bever in Sint Pancras.

Rond drie uur klom het groepje over het hek van het zwembad. Het meisje bleef daarbij met de ringvinger van haar rechterhand aan het hek hangen, waardoor haar vinger afscheurde. Ze werd per ambulance naar het ziekenhuis in Alkmaar vervoerd, maar waarschijnlijk is haar vinger niet meer te herstellen.

Mogelijk terugkeer 'Los Vast'

Het legendarische programma 'Los Vast' keert vrijwel zeker terug op de radio. Dat onthulde oud-presentator Jan Rietman zondag in AVRO's mediaprogramma Antenne 2. Aan presentator Roeland van Zeijst vertelde Rietman dat hij nog ťťn keer De Kuip of Ahoy' wil vullen: "Het ziet er allemaal heel positief uit en ik heb er zin in om ťťn keer een reŁnie te doen."

Het 'Los Vast Kuipspektakel' op Radio 3 was in de jaren '80 ongekend populair; de concertserie trok destijds zo’n 3 miljoen luisteraars. Het programma kende naast live-optredens bijdragen van Andrť van Duin. Ook hij zal worden benaderd bij de wederopstanding van het radiofossiel: "Dat Ome Joop erbij zal zijn is wel heel duidelijk. Zonder hem mag ik niet eens het podium op!"

De 'Los Vast'-reŁnie wordt waarschijnlijk gekoppeld aan het 80-jarig jubileum van de NCRV, dat komend najaar gevierd wordt. Rietman verwacht de contracten snel te kunnen tekenen: "Binnen een paar weken komt daar wel duidelijkheid over."

Stanley Cup: Calgary weer voor

De derde wedstrijd in de finalestrijd om de Stanley Cup is gewonnen door Calgary. De Flames versloegen de Tampa Bay Lightning met duidelijke cijfers (3-0).

Wederom mochten de Flames zich gelukkig prijzen met keeper Miikka Kiprusoff. Tot ongeveer halverwege de wedstrijd bleef het 0-0. Voordien kon Kiprusoff zich onderscheiden met saves. Zijn collega Nikolai Khabibulin had het echter aanmerkelijk drukker. Zeker nadat Chris Simon had toegeslagen in de power play. De enige meermanssituatie in de tweede periode overigens. Shean Donovan maakte vanuit een snelle uitval daarin ook nog 2-0. In de derde periode zette tampa Bay alles op alles, maar langs Kiprusoff kwam het niet. Verdediger Cory Sarich kon het verlies niet verkroppen en kreeg vlak voor tijd een misconduct toebedeeld.

Calgary Flames - Tampa Bay Lightning (3-0)
Chris Simon 1-0 (PP, Iginla, Leopold)
Shean Donovan 2-0 (-)
Jarome Iginla 3-0 (PP, Regehr)


Eerdere resultaten in de best-of-seven-serie:

Calgary Flames - Tampa Bay Lightning (4-1)

Tampa Bay Lightning - Calgary Flames (4-1)

OKT: Uitslag Nederland-Spanje

De Nederlandse volleyballers hebben zich vandaag probleemloos voor Athene gekwalificeerd. Spanje werd met ogenschijnlijk gemak met 3-0 opzij gezet (25-20 25-20 26-24).

Nederland werd vooraf als grootste kanshebber aangeduid. Het moest het echter nog wel waarmaken. Na een goed begin tegen Kameroen (3-0), zette Oranje gister een prima 3-1 zege tegen Cuba in de boeken. Spanje moest als gastland niet onderschat worden en dat gebeurde niet. Oranje klaarde de klus vandaag vakkundig. Met voortdurende servicedruk van Nederland kwamen de Spanjaarden er niet door. Nederland klaarde de klus zelfs in drie sets.

Volleybal: Uitslag Spanje-Nederland

Icoon Sport nieuwsHet Nederlandse mannenvolleybalteam heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen in Athene. Door de winst van de eerste twee sets in de wedstrijd tegen Spanje op het Olympisch kwalificatietoernooi in Madrid is het ticket veiliggesteld. De setstanden zijn 20-25 en 20-25. Op dit moment wordt de derde set nog gespeeld. Het toernooi was de laatste mogelijkheid voor het team om zich voor de Spelen te plaatsen.

Vrijdag won het Nederlands team, dat in 1996 de Olympische titel veroverde, al van Kameroen (3-0) en gisteren werd Cuba met 3-1 verslagen.

In andere kwalificatietoernooien die ook dit weekend worden gespeeld, stelden AustraliŽ, Frankrijk en Polen een ticket voor de Olympische Spelen veilig.

Update 13.48
Ook de derde set is door het Nederlandse team gewonnen. De setstand was 24-26. Nederland is defintief winnaar van het toernooi en kan zich gaan opmaken voor de Olympische Spelen.

Meer sportnieuws vind je op sport.fok.nl

Theo Voerman van Sabos update zijn site..

Met zeer grote dank aan Veekeend!

Vraag.

Hoe uit een zeldzame, verbolgen en zichzelf voor schut zettende activist, die dankzij jullie zich nu als zelfstandige kan ontplooien, zijn ongenoegen?

Antwoord.
Vreemd genoeg door hoog van de toren te blazen d.m.v. anonieme (onder verschillende schuilnamen), ongefundeerde, suggestieve en zelf gefabriceerde, onsamenhangende, elkaar napratende weblogs. Dit met als doel anderen op een verkeerd been te zetten i.p.v. de handen uit de mouwen te steken en/of moeite in een gedegen studie te steken. Zoals bijv. een namens ons aan zichzelf berichten schrijvende malloot uit diezelfde sub-cultuur die ons vreemd genoeg niet eens kent en nimmer met ons in zee is gegaan. Nogmaals, dit komt zelden voor.
Omdat steekhoudende kritiek op ons niet is te vinden en wij geen klachten krijgen, zien wij dit als een compliment en verlenen per 1 mei 2004 een 'onderzoekskorting' van § 250,-.

:')
Veekeend ©

De update kun je overigens hier vinden

Arrestaties na oefenduel Nederland-BelgiŽ

Rond en na afloop van de voetbalwedstrijd Nederland-BelgiŽ in Eindhoven heeft de politie zaterdagavond ongeveer 35 mensen opgepakt, zo meldt de politie Brabant Zuidoost. De arrestaties werden met name verricht in het centrum van de stad, waar een groep Eindhovenaren voor onrust zorgde.

Om 18:00 uur moest de politie en mobiele eenheid voor de eerste keer ingrijpen toen 'voetbalsupporters' rond het uitgaanscentrum Stratums Eind met tafels en stoelen aan het gooien waren. De groep trok verder de stad in, onderweg anderen uitdagend om te vechten. Rond 22:00 uur had de politie er genoeg van. Een cafť waarin de relschoppers zich bevonden werd ontruimd. De groep werd opgepakt en later op de avond op een plek buiten de stad weer vrijgelaten. Onder de relschoppers bevonden zich, naast voornamelijk Eindhovenaren, twee Belgen.

Bijenkolonie neemt Amsterdamse Dam in

Icoon opmerkelijk nieuwsConsternatie op de Dam in Amsterdam zaterdagmiddag, een bijenkoningin met in haar kielzog duizenden mannetjesbijen streek neer op een fiets midden op het plein. Terwijl de politie het publiek op veilige afstand hield, moest een imker eraan te pas komen om de bijenkolonie te verwijderen.

Voor de bijen is het paringsseizoen begonnen. Hierbij gaat de bijenkoningin, gevolgd door een grote schare mannetjesbijen, op zoek naar een geschikte plek waar zij bevrucht kan worden. Waarschijnlijk dacht ze deze gevonden te hebben op het beroemde plein in de Nederlandse hoofdstad.

Baanwielrennen: Uitslag WK sprint

De Nederlander Theo Bos (20) is zondagochtend wereldkampioen sprint geworden. Bij het onderdeel op het WK baanwielrennen in het Australische Melbourne versloeg hij de Franse titelhouder Laurent Ganť (31) in twee manches.

Door de halve finales te halen had de wielrenner zich eerder al verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen.

De jongere broer van schaatser Jan Bos had na de eerste manche al verklaard dat hij "een overwinning in twee manches voelde aankomen" tegen zijn geroutineerde tegenstander. Op de 1000 meter tijdrit had de jonge wielrenner eerder deze week al een bronzen medaille gewonnen.

Meer Nederlands succes was er op het onderdeel koppelkoers. Robert Slippens en Danny Stam wonnen het brons. De Nederlandse achtervolgingsploeg greep net naast de medailles. In de strijd om de derde plaats was Spanje met 0,738 seconde verschil de sterkste. De wereldtitel op dit onderdeel ging naar AustraliŽ dat Groot-BrittanniŽ klopte.


Theo Bos (links) in actie tijdens de kwartfinale

Plafond Amsterdams cafť ingestort

Bezoekers van cafť New Amsterdam aan de Amstelveenseweg in Amsterdam kregen vannacht de schrik van hun leven. Het plafond van de kroeg kwam plotseling naar beneden. De tien aanwezigen raakten allen gewond, vier moesten voor behandeling naar het ziekenhuis.

Het ongeval gebeurde even na middernacht. Het plafond was verlaagd. De ruimte erboven werd als opslagplaats gebruikt. Vermoedelijk kon de constructie het gewicht niet meer aan, waardoor het geheel naar beneden stortte. De meeste gewonden kwamen er relatief goed vanaf met lichte kneuzingen en snijwonden.

Monfort leidt in Luxemburg

Monfort is de nieuwe leider in Luxemburg, na winst in de ochtendrit van zaterdag. De tijdrit die na de middag werd gereden werd gewonnen door specialist Fabian Cancellara.

In de ochtendetappe naar de hoofdstaad Luxemburg was het weer een lange ontsnapping die de beslissing bracht. Maxime Monfort, Stefan Adamsson en Thierry Marichal kregen een maximum voorsprong van 6'30". Marichal moest lossen en aan de meet was Monfort de snelste van de twee vroege vluchters. Landbouwkrediet boekt zo zijn tweede zege op rij. Koos Moerenhout won nog de spurt van de achtervolgers en pakte zo de derde stek.

Zaterdagmiddag reed Monfort een sterke tijdrit en de neo-prof mag zo op de slotrit in het geel vertrekken. Verder noteren we nog goede prestaties van favorieten Jaksche en Rogers met een respectievelijke derde en zevende plaats. Maar winst was er voor de Zwitserse specialist Cancellara, waarvoor het de derde zege van het seizoen is.

top vijf derde rit
1. Maxime Monfort (BEL, Landbouwkrediet-Colnago) 108 km in 2h41'33" (40,1 km/h)
2. Stefan Adamsson (ZWE, Team Barloworld-Giocattoli) z.t.
3. Koos Moerenhout (NED, Lotto-Domo) op 8 sec.
4. Juan-Antonio Flecha (SPA, Fassa Bortolo) z.t.
5. JŲrg Jaksche (DUI, Team CSC) op 28 sec.

top vijf vierde rit
1. Fabian Cancellara (ZWI, Fassa Bortolo), 9,8 km in 11'36" (50,7 km/h)
2. Torsten Hiekmann (DUI, T-Mobile) op 14 sec.
3. JŲrg Jaksche (DUI, Team CSC) op 15 sec.
4. Laszlo Bodrogi (HON, Quick Step-Davitamon) op 18 sec.
5. Nicki Sorensen (DEN, Team CSC) op 19 sec.

top tien algemeen klassement
1. Maxime Monfort (BEL, Landbouwkrediet-Colnago) in 11h50'51"
2. Torsten Hiekmann (DUI, T-Mobile) op 9 sec.
3. Stefan Adamsson (ZWE, Team Barloworld-Giocattoli) z.t.
4. Koos Moerenhout (NED, Lotto-Domo) op 10 sec.
5. JŲrg Jaksche (DUI, Team CSC) z.t.
6. Juan-Antonio Flecha (SPA, Fassa Bortolo) op 15 sec.
7. Michael Rogers (AUS, Quick Step-Davitamon) op 18 sec.
8. Johan Coenen (BEL, MrBookmaker-Palmans) op 53 sec.
9. Renť JŲrgensen (DEN, Alessio-Bianchi) op 1'13"
10. Lars Ytting Bak (DEN, BankGiroLoterij) op 1'14"

Britse leger wil van Eurofighters af

Via de nieuws-submit kregen we het volgende bericht:

Nog voordat de nieuwe toestellen zijn ontvangen, is het Britse ministerie van Defensie al bezig tientallen Eurofighters straaljagers te verkopen. De ontwikkeling van de vliegtuigen was zo duur, dat de Britten op deze manier geld willen besparen.

De bouw van de Eurofighter ligt al tien jaar achter op schema en is al 8,1 miljard euro duurder dan dat de bedoeling was. Daarmee zou het toestel al achterhaald zijn, voordat het uitgebracht is. De Britten zouden de vliegtuigen zelfs met verlies van de hand doen.

De Engelsen hebben 232 Eurofighters in bestelling staan. Vijftig van hen moeten worden verkocht. Oostenrijk en Singapore zouden de gegadigden zijn. PotentiŽle kopers zouden ook Noorwegen en Zuid-Korea zijn. Een exemplaar kost 64 miljoen, maar naar verluidt zal er minder voor worden betaald.

De Eurofighter is een gezamenlijk project van Groot-BritanniŽ, Frankrijk, Spanje en ItaliŽ. De krant The Times meldde vorige week dat de Eurofighter kampt met computerproblemen waardoor vliegen door wolken en 'dynamische vliegbewegingen' onverantwoord zouden zijn.

Nederlandse popmuzikanten populair in het buitenland

Nederlandse bands, dj's en solo-artiesten zijn populairder geworden in het buitenland. Uit een inventarisatie van het Nationaal Pop Instituut blijkt dat Nederlanders 2115 keer hebben opgetreden in het buitenland. Daarvan hadden er 1587 in Europa plaats en 528 daarbuiten. Het Instituut geeft subsidies aan popmuzikanten om in het buitenland op te treden. Door deze hulp kwamen vorig jaar 609 concerten tot stand.

De Nederlanders zijn vooral populair in Duitsland, BelgiŽ en de Verenigde Staten. Zo staan dit weekeinde zestien Nederlandse acts op het Movement Festival in Detroit, het grootste dancefestival van de Verenigde Staten.

Kijk voor meer muzieknieuws op Muziek.fok.nl.

Baanwielrennen: Uitslag WK sprint

De Nederlander Theo Bos (20) is zondagochtend wereldkampioen sprint geworden. Bij het onderdeel op het WK baanwielrennen in het Australische Melbourne versloeg hij de Franse titelhouder Laurent Ganť (31) in twee manches. Door de halve finales te halen had de wielrenner zich eerder al verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen.

De jongere broer van schaatser Jan Bos had na de eerste manche al verklaard dat hij "een overwinning in twee manches voelde aankomen" tegen zijn geroutineerde tegenstander. Op de 1000 meter tijdrit had de jonge wielrenner deze week al een bronzen medaille gewonnen.

Meer Nederlands succes was er op het onderdeel koppelkoers. Robert Slippens en Danny Stam wonnen het brons. De Nederlandse achtervolgingsploeg greep net naast de medailles. In de strijd om de derde plaats was Spanje met 0,738 seconde verschil de sterkste. De wereldtitel op dit onderdeel ging naar AustraliŽ dat Groot-BrittanniŽ klopte.

Wielrenner Theo Bos is wereldkampioen
Theo Bos (links) in actie tijdens de kwartfinale

-
Meer sportnieuws vind je op sport.fok.nl!

Kiezers weten datum EU-verkiezingen niet

verkiezingen europarlementEen groot deel van de Nederlandse kiezers weet niet wanneer de Europese verkiezingen plaatsvinden. Uit een onderzoek van bureau Interview NSS bleek dat 56 procent de datum niet kon noemen. Dat is overigens al wel een verbetering met een week eerder, toen vier op de vijf Nederlanders niet wist dat er op 10 juni verkiezingen zijn.

Uit de peiling blijkt verder dat de PvdA de grote winnaar lijkt te worden. Dertig procent van de kiezers zegt op de sociaal-democraten te stemmen, tegenover twintig procent bij de vorige verkiezingen in 1999. Het CDA zakt zes procent en zou op 21 procent uitkomen, de VVD krijgt drie procent minder en komt uit op 17 procent.

Nieuwe partijen
Nieuwe partijen als de Partij voor de Dieren, Europa Transparant van klokkenluider Paul van Buitenen en Nieuw Rechts van het Rotterdamse raadslid Michiel Smit lijken weinig kans te maken. Samen komen ze in de peiling uit op zes procent van de stemmen. Voor een zetel is bijna vier procent nodig.

-
Zie ook Wegwijs bij de Europees-Parlementverkiezingen 2004.

Man onder trein heeft geen schrammetje

Een 27-jarige man uit Putten heeft waarschijnlijk een dozijn engeltjes op zijn schouder zitten. Afgelopen vrijdag is hij namelijk ongedeerd gebleven nadat hij in zijn auto frontaal door een trein werd aangereden.

De man werd vlakbij het station van Ermelo onwel en week uit naar links. Zijn auto belandde daarbij in een heg bij het spoor. De intercity uit Amersfoort raakte hem vervolgens frontaal.

De auto van de man raakte total loss en ook de trein liep enige schade op. Doordat de auto van de man vast zat in de heg, werd hij niet met de trein meegesleept. Waarschijnlijk is dat de reden geweest waardoor de bestuurder en de twee inzittenden "geen noemenswaardige verwondingen hebben opgelopen", aldus de regionale omroep Gelderland.

Vals paspoort: niet voor de rechter

Wie op de nationale luchthaven Schiphol met valse papieren voorbij de douane probeert te komen hoeft niet voor de rechter te verschijnen. Dat vertelde de president van de rechtbank op Schiphol, Mr. Robert, zaterdagavond in NOVA. Volgens hem heeft justitie geen tijd om dergelijke zaken te behandelen.

Vorig jaar werden er nog tientallen zaken van dergelijke paspoortfraudes behandeld, maar dit jaar is er nog niet ťťn verdachte berecht. De honderden aangehouden verdachten mochten zonder berechting hun weg weer vervolgen. Volgens de president komt dit omdat minister Donner liever heeft dat justitie zich bezig houdt met het bestrijden van de drugssmokkel en de controle op bolletjesslikkers van vluchten.

Mr. Robert en een woordvoerder van de marechaussee spraken in het programma hun zorg uit over deze ontwikkeling. Door paspoortfraudeurs niet te vervolgen zou het aantrekkelijker worden om te proberen met valse papieren aan boord van een vliegtuig te komen.

Nederlands bedrijf beticht van valse stambomen

Het Nederlandse bedrijf NV Historique uit Leidschendam moest afgelopen vrijdag voor de correctionele rechtbank van Antwerpen verschijnen, omdat zij beticht wordt van oplichting. Het bedrijf benaderde in 2001 duizenden Vlamingen met een persoonlijke brief met daarin het aanbod om een naslagwerk te kopen over hun familie. In plaats van de beloofde uitgewerkte stamboom kregen ze een flinterdun en waardeloos boekje, vol algemeenheden en een namenlijst.

Bij de rechtbank werden maar liefst 829 gedupeerden vertegenwoordigd door tien advocaten, die hen gratis bijstaan in deze zaak. Samen willen de 829 gedupeerden een bedrag van ruim 53.000 euro.

“Zoals u weet bezit u een exclusieve familienaam, maar kent u ook zijn historie?” Met deze uitnodigende slogan prees het Nederlandse Historique een pakket aan met daarin een “gecertificeerd naslagwerk” en een “perkamenten familiewapen”, dat alles voor amper 1.850 oude Belgische frank, oftewel ongeveer 45 euro. Dat bedrag moest door de bestellende partij in voren worden betaald.

Onder andere Jacques Tollenaere (66) uit Kruibeke liet zich verleiden. “Maar mijn eigen ouders, broers of zuster kwamen niet eens in de stamboom voor”, zei hij nogal ontevreden. De brieven die hij naar het bedrijf stuurde om zijn beklag te doen, bleven onbeantwoord en ook van zijn betaling heeft hij nooit iets terug gezien. Ook zijn er deelnemers die na de betaling helemaal niets meer hebben vernomen van Historique, ook zij werden niet te woord gestaan door het bedrijf.

Volgens de advocaat van de bedrijfsleider ligt de schuld daarvan niet bij NV Historique. “Het bedrijf van mijn cliŽnt beheert alleen maar de genealogische gegevens. De verkoop werd uitbesteed aan andere firma’s, daar is het misgelopen. Door een administratieve fout ontvingen meerdere klanten hun bestelling niet”, zei meester Bellefroid. Op de teleurstellende inhoud van de boekjes ging hij niet verder in.

“Mijn cliŽnt is geen oplichter, en bereid om iedereen te vergoeden.” Zo liet hij alvast wel weten. De zaak wordt voortgezet op 29 oktober.

Man vindt paard

Wim Nijzing, een 36-jarige man uit Klazienaveen-Noord heeft een wel heel bijzondere vondst gedaan. Op zijn boerderij kwam vorige week geheel uit het niets een paard aanlopen, zonder eigenaar. En ondanks de inzet van SBS6 en het Internet, heeft de eerlijke vinder de rechtmatige eigenaar nog niet kunnen achterhalen.

"Mijn telefoon staat wel roodgloeiend van mensen die het paard wel willen hebben. En via martkplaza.nl heb ik 1400 reacties gekregen. Maar ik wil het paard gewoon teruggeven aan de rechtmatige eigenaar. Die moet zijn beest toch missen?"

Het gaat om een goed onderhouden circa twaalfjarige merrie, een stamboekpaard, gebrandmerkt en al. "Zo'n paard is gauw 1500 tot 2000 euro waard. Het is een heel mak en braaf paard." Omdat Nijzing eerst het vermoeden had dat het paard ontsnapt was bij een veehouder of hobbyboer uit de omgeving, gaf hij het paard aan bij de gevonden voorwerpen bij de plaatselijke politie. Ook zonder resultaat. Het vermoeden is dat het paard in het westen van het land is gestolen en door veedieven is achtergelaten, voordat zij de grens met Duitsland overgingen.

McDonald's vreest kleine snackbar Emmen

Fastfoodketen McDonald's is blijkbaar erg bang voor de concurrentie van een kleine snackbar aan de Seinstraat in Emmen. Het logo van snackbar De Wichter, een grote W, zou het omgekeerde evenbeeld zijn van de bekende M van McDonald's. Een klassieke strijd tussen David en Goliath, en David geeft zich niet gewonnen.

Eigenaresse Truida van der Weide en compagnon Roelina Westerveld van De Wichter zijn niet echt onder de indruk van het juridisch wapengekletter van de hamburgergigant. "Die van McDonald's hebben toch geen recht op alle letters van het alfabet?"

McDonald's heeft haar Amerikaanse juristen aan het werk gezet en dat heeft de twee kleine ondernemers uit Emmen nog wel het meest verbaasd: "In Amerika? Dat is een knap eind weg. Komt zo'n achterlijk klein bedrijfje uit Drenthe helemaal in Amerika terecht." Volgens de eigenaresse van De Wichter heeft ze haar huisstijl al enigszins aangepast om de Amerikanen tegemoet te komen: "Kregen we bericht dat ze 'na hťťťťl lang studeren' tot de slotsom waren gekomen dat het publiek het nog te veel met McDonald's zou associŽren. Verder 'adviseerden' ze ons afstand te nemen van de kleuren geel en rood."

Ze heeft inmiddels wel besloten ook haar eigen huisstijl te gaan beschermen: ze heeft alvast de naam De Wichter laten vastleggen. Want van een tegenstander kun je ook leren.

Ter dood veroordeelde man op vrije voeten

Een 52-jarige Amerikaan is afgelopen vrijdag, maar liefst zeventien jaar nadat hij voor een dubbele moord ter dood was veroordeeld, vrijgelaten uit de gevangenis.

Nadat al eerder de belangrijkste getuige uit het proces haar getuigenis had ingetrokken, zorgde recent DNA-bewijs ervoor dat Gordon Randall Steidl weer van zijn vrije leventje kan genieten.

In 1987 werd Steidl ter dood veroordeeld voor de moord op het echtpaar Dyke en Karen Rhoads en het in de brand steken van hun huis in de staat Illinois. Tot 1999 was Steidl in afwachting van zijn executie, totdat zijn straf in 1999 werd omgezet in levenslang zonder kans op vervroegde invrijheidstelling.

Doordat zowel de getuigenis tegen de man ingetrokken was en het DNA-onderzoek geen sporen opleverde richting Steidl, gaf een rechter vrijdag het bevel de man in vrijheid te stellen. Het openbaar ministerie is echter nog niet overtuigd van de onschuld van Steidl en wil een nieuw proces tegen hem beginnen.

Jongetje verdronken... of toch niet?

Beetle heeft ons via de nieuws-submit het volgende herschreven bericht gestuurd:

Een medewerker van een ziekenhuis die voorbereidingen trof om een 2-jarig kind over te dragen aan een begrafenisondernemer kwam er achter dat het kind, een half uur nadat hij voor dood was verklaard, nog ademde.

Logan Pinto ontsnapte afgelopen donderdag aan de aandacht van zijn babysitter en kwam in het plaatselijke kanaal terecht in z'n woonplaats Rexburg, ongeveer 450 kilometer gelegen van Boise in Idaho. Hij bleef minstens een half uur onder water voordat de politie hem ongeveer een halve mijl stroomafwaarts vond.

Hoewel een agent verwoede pogingen deed de jongen te reanimeren bleek zijn inzet niet genoeg te zijn om het leven van de jongen te redden. Hij werd dood verklaard toen alle hulp vruchteloos leek.

Nadat zijn moeder en stiefvader enige tijd kregen om afscheid te nemen werd de jongen overgedragen aan verpleegster Mary Zollinger van het Madison Memorial Hospital. Maar nadat zij nog eens met goed met de ogen had geknipperd zag ze dat de borst van de jongen nog heel licht bewoog en ze realiseerde zich dat de jongen nog leefde.

De jongen werd met spoed overgevlogen naar een kinderziekenhuis in Salt Lake City waar zijn toestand kritiek bleek. Maar donderdag laat op de avond bleek de jongen weer op eigen kracht te kunnen ademen en ook de kleur op zijn wangen keerde terug. Vrijdag moest hij echter weer aan de beademing worden gezet.

"Ik ben totaal verbijsterd over wat er zich heeft afgespeeld", aldus Randy Lewis van de Rexburgse politie. "Er werd erg fanatiek en erg lang geprobeerd het leven van de jongen te redden en het is verschrikkelijk om de ouders te laten weten dat alle hulp te laat kwam."

Maar wanhoop veranderde in vreugde toen bekend werd dat de jongen nog in leven was: "Niets minder dan Goddelijke inmenging, denk ik. Ik was stomverbaasd en kon het niet geloven. Zeker als je had gezien wat er ter plekke allemaal gebeurd was," aldus Lewis. "Ik kan het niet verklaren. Ik ben zowel blij als opgelucht."

Van der Ende geeft Oranje les

Ex-scheidsrechter Mario van der Ende heeft de afgelopen week de Nederlandse internationals onderwezen over de nieuwe regels en aangescherpte richtlijnen waarmee de arbiters op het EK zijn geÔnstrueerd.

Bondscoach Dick Advocaat had Van der Ende uitgenodigd om een les te verzorgen. Onder meer de regel van een gele kaart voor het uittrekken van het shirt is 'nieuw'. Ook zullen zware overtredingen sneller worden bestraft. Opstootjes tussen spelers of vragen om geel zal ook een gele prent gaan opleveren.

Van der Ende nam ook nog even de op Euro 2004 acterende scheidsrechters met de spelers door. "Niet om te vertellen wie goed is en wie niet - de meeste spelers kennen de scheidsrechters van allerlei ontmoetingen - maar wel waar ze op moeten letten," aldus Van der Ende.

Verlengd contract Loovens

Glen Loovens blijft langer bij Feyenoord. De verdediger tekende bij tot medio 2007.

Loovens werd afgelopen seizoen verhuurd aan Excelsior en komt met ingang van komend seizoen de defensie weer versterken. De nieuwe trainer Ruud Gullit gunt hem een kans zich in de basis te spelen.

Loovens is reeds vanaf 2001 onder contract bij Feyenoord. Tot op heden speelde hij echter pas 20 duels voor de club uit Rotterdam-zuid.

Jordi Cruijff mag vertrekken

Alweer een Nederlander dient zijn Spaanse club te verlaten, ditmaal betreft het Jordi Cruijff. Espanyol en zijn speler denken eensgezind dat men niet met elkaar door moet gaan.

Jordi was niet blij met de rol die hij het afgelopen seizoen kreeg opgedragen. In de tweede seizoenshelft werd hij vaak gepasseerd bij de club, die maar net degradatie bespaard bleef. Trainer Luis FernŠndez kon niet met hem overweg. Aangezien Jordi iets soortgelijks al eens bij Manchester United beleefde, leek het hem beter om nu voortijdig op te stappen. De club vindt dat geen probleem en stem in. Jordi zegt enkele aanbiedingen te hebben gekregen en acht een gerede kans dat hij volgend jaar wederom in Spanje onderdak vindt.

Nederlanders vrij na gijzeling in Saudi-ArabiŽ

wickerman, Keukenprinsesje, Jump en L.Mo hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Drie Nederlanders zijn in de stad Khobar in Saudi-ArabiŽ korte tijd gegijzeld geweest door moslim-extremisten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat zaterdagavond bevestigd. Het is nog niet duidelijk waarom de gijzelnemers de Nederlanders hebben laten gaan. Een woordvoerster zei nog geen verdere informatie te hebben over de gijzeling en de toestand van de Nederlanders.

De gijzeling vond plaats na een reeks aanslagen op woonwijken en kantoren van oliebedrijven. Tijdens die actie namen als militairen vermomde extremisten zeker vier 'compounds' onder vuur. Volgens ooggetuigen beschoten de opstandelingen buitenlanders, waarna deze vluchtten. Bij die aanslagen kwamen zestien mensen om het leven, onder wie zeven buitenlanders: een Amerikaan, een Brit, een Egyptenaar, twee Filipino's, een IndiŽr en een Pakistaan.

Volgens een islamitische website heeft al-Qaeda de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeŽist. De aanslagen worden toegeschreven aan met al-Qaeda verbonden groepen. De terreurgroep heeft gezworen onrust te zaaien in Saudi-ArabiŽ, een bondgenoot van de VS en een belangrijke olieleverancier. Volgens al-Qaeda laat de Saudische regering haar oren te veel naar het buitenland hangen.

Na de aanslagen namen de extremisten mensen in gijzeling. Volgens de beheerder van ťťn van de wooncomplexen waarin de gijzelaars zitten, zouden nog circa vijftig mensen gegijzeld worden, verspreid over twee wooncomplexen. Militairen hebben de gebouwen omsingeld.

Behalve de Nederlanders zijn er ook een aantal Libanezen vrijgelaten. De VS heeft Amerikanen opgeroepen om Saudi-ArabiŽ te verlaten. Of er onder de overgebleven gijzelaars nog meer Nederlanders zijn, is onbekend.

Jongen regelde moord op zichzelf via internet

toenie, roelboel en Wicha hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een 14-jarige Britse jongen heeft via een chatbox op internet geregeld dat iemand hem zou vermoorden. De jongen overleefde de aanslag echter. Afgelopen vrijdag moesten de jongen en zijn belager voor de rechter verschijnen. De 14-jarige jongen moet zich drie jaar lang onder toezicht laten stellen en mag alleen nog internetten onder supervisie van een volwassene. De belager wordt twee jaar lang door deskundigen gevolgd.

De 14-jarige jongen gebruikte valse namen en verzon een plot om de andere tiener, een 16-jarige jongen, zo ver te krijgen hem dood te steken. De 16-jarige jongen dacht dat hij werd toegesproken door onder meer vrouwelijke geheimagenten die hem geld en seks beloofden als hij een leeftijdgenoot zou vermoorden. De 16-jarige stak uiteindelijk in een verlaten steegje in de plaats Altrincham de 14-jarige neer, uiteraard zonder te weten dat hij hem zelf de opdracht had gegeven.
Laatste reviews en specials
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
©FOK.nl e.a.