Olympisch ticket voor gemengde 4x400m-ploeg en 4x100m-vrouwen

In de Bahamiaanse hoofdstad Nassau zijn zaterdagavond de World Relays van start gegaan. Dat zijn doorgaans de officieuze wereldkampioenschappen voor estafettes in de atletiek, maar in dit geval belangrijker: bijna alle startbewijzen voor de Olympische Spelen in Parijs op de estafettes zijn in Nassau te verdienen. Zaterdagavond gingen er startbewijzen naar alle landen die in hun heat in de top-2 eindigden, alle landen die dat niet deden mogen zondagavond in de herkansing en ook daar wordt een plek in de top-2 gevraagd.

4x400m gemengd
Nederland kwam in actie in de eerste heat van het eerste evenement van de avond en dat ging gelijk bijzonder goed: Isayah Boers begon prima, Lieke Klaver was uitermate sterk en bracht Nederland naar plek twee. Isaya Klein Ikkink behield die positie met een keurige race en Femke Bol maakte het met grote overtuiging af: winst in 3:12,16 minuten, ruim voor de Dominicaanse Republiek.

Jamaica en de Bahama's grepen naast een direct startbewijs, terwijl de overige zes olympische tickets in de eerste ronde naar de Verenigde Staten, Nigeria, Ierland, België, Polen en Frankrijk gingen.

4x100m vrouwen
N'Ketia Seedo startte degelijk, Marije van Hunenstijn en Minke Bisschops brachten de ploeg naar voren en met een uitstekende 100 meter sleepte Tasa Jiya het olympisch ticket binnen: 42,88 seconden was voldoende voor plek twee, ruim achter de 42,33 van de Britse ploeg.

Duitsland, Australië, Polen, Canada, Frankrijk en de VS pakten de overige tickets voor de Spelen - Jamaica greep er met een vijfde plek in de heats ruim naast, maar zou het in de tweede ronde alsnog moeten halen.

4x100m mannen
Xavi Mo-Ajok, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Churandy Martina liepen geen slechte race, maar zoals min of meer te verwachten viel lukte directe plaatsing niet: vijfde in 38,87 seconden, waarbij met name het finishen achter Thailand een beetje een domper was.

Canada en Jamaica pakten in de heat van Nederland de olympische tickets, de overige startbewijzen gingen naar de VS, Italië, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan en China.

4x400m vrouwen
Nederland liep zonder Klaver en Bol, die op de gemengde estafette het startbewijs voor de Spelen binnen sleepten. Eveline Saalberg, Myrte van der Schoot, Lisanne de Witte en een wederom indrukwekkende Cathelijn Peeters kwamen net wat tekort: derde in 3:28,10 minuten, zo'n één en twee seconden achter respectievelijk Italië en Canada.

Zelfs zonder Klaver en Bol zou het in de herkansingen voor Nederland overigens prima moeten lukken om de Spelen te halen, maar normaliter zou in elk geval één van de twee toploopsters zich zondagavond bij het team moeten voegen. Ierland, Groot-Brittannië, Polen, Frankrijk, de Verenigde Staten en Noorwegen wisten zich al voor de Spelen te plaatsen.

4x400m mannen
Nieuwe Nederlandse aanwinst Eugene Omalla opende prima voor de ploeg, waarna Terrence Agard, Ramsey Angela en Liemarvin Bonevacia goed mee konden strijden. Het was echter nét niet goed genoeg: met 3:03,02 minuten eindigde Nederland op de vierde plek, achter Italië, Groot-Brittannië en Qatar, waardoor de ploeg de Spelen via de herkansingen moet zien te halen - dat zou normaliter wel moeten lukken.

Japan, Duitsland, België, Nigeria, Botswana en Zuid-Afrika pakten de overige zes op zaterdagavond beschikbare tickets voor de Spelen.