FOK!filmblik: Shogun's Joy of Torture (1968)

dekatophetspek

De laatste jaren horen we steeds vaker dat grensverleggende horrorfilms zoals The Human Centipede, de Saw-films, The Collector en het daaropvolgende The Collection, de Hostel-reeks, A Serbian Film en Would You Rather worden gevreesd vanwege hun extreem gewelddadige en bloederige karakter. Het zou volgens sommigen zelfs een verschijnsel van de laatste tijd zijn dat films steeds sadistischer en realistisch gruwelijker zouden worden. Zelden werd de bal harder misgeslagen.

Tokugawa

Zolang als dat er al bewegende beelden op de gevoelige plaat worden vastgelegd worden er ook griezelfilms gemaakt. Het grote publiek houdt er namelijk wel van om met een spannende enge film vermaakt te worden. Omdat beginnende regisseurs in het filmvak vaak tegen enorm veel concurrentie op moesten boksen, werden griezelfilms door de jaren heen steeds beter. Aan het begin van de zestiger jaren waren het bijvoorbeeld de films van Herschell Gorden Lewis die veel opzien baarden door hun extreem bloederige en sadistische karakter, met pareltjes zoals Blood Feast, Colour Me Blood Red en Two Thousand Maniacs.

Tokugawa 1

Ook in het Verre Oosten kende men in die tijd al spraakmakende filmmakers. Een goed voorbeeld daarvan was de Japanse regisseur Teruo Ishii. Op 28 september 1968 verscheen Tokugawa Onna Keibatsu-shi voor het eerst in de Japanse bioscopen. De film, die in een beperkt aantal Nederlandse filmhuizen te zien was onder de titel Shogun's Joy of Torture, was een verzameling van een drietal voor die tijd nogal shockerende verhalen. De film opent met het verhaal over een vrouw die een relatie met haar broer begint. Helaas voor haar wordt de verboden relatie ontdekt, de vrouw wordt opgepakt en op bloedige wijze ter dood gebracht. In het tweede verhaal zien we de belevenissen op een nogal apart nonnenklooster wordt de zusters het schijnbaar drukker hebben met andere dingen dan bidden. De lesbische pinguïns hebben namelijk nogal last van jaloezie en dat zorgt uiteraard weer voor de nodige martelpraktijken in het klooster. In het afsluitende verhaal krijgen we vervolgens te zien hoever een tattoo-kunstenaar wil gaan om zijn meest angstaanjagende tatoeage uit zijn loopbaan te maken.

Tokugawa 2

Shogun ’s Joy of Torture was het eerste deel van de zogenaamde Tokugawa-serie van regisseur Ishii, die zich afspeelde in de zeventiende eeuw. Het was een tijd dat de leden van de Tokugawa-clan heersten en degenen die het waagden om de wet van de Shoguns te overtreden werden vaak zwaar en pijnlijk gestraft. Tokugawa Onna Keibatsu-Shi oftewel Shogun ’s Joy of Torture zou ook worden uitgebracht onder de alternatieve titel Punishment of the Tokugawa Women. De film mag dan 45 jaar oud zijn maar weet er nog steeds in te hakken.