Verzorgingstehuizen laten bewoner onterecht betalen

Redactie

Bewoners van verzorgingstehuizen worden onterecht op kosten gejaagd. Ze moeten betalen voor allerlei zaken waar het verzorgingstehuis voor op zou moeten draaien. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Staatssecretaris van Zorg Martin van Rijn (PvdA) noemt de praktijken in het VARA-programma Kassa 'treurig'.

In bijna de helft van de 152 onderzochte verpleeg- en verzorgingshuizen moeten nieuwe bewoners zelf vloerbedekking leggen en gordijnen ophangen. Een op de vier instellingen dringt aan op aanschaf van een seniorenbed en in een op de vijf huizen moeten nieuwe bewoners zelf lakens, handdoeken en washandjes meenemen.

Van Rijn laat weten dat hij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoek laat instellen. "Het is niet geoorloofd om cliënten te laten bijbetalen voor zaken waarop zij aanspraak hebben. Dit heb ik eerder in brieven aan de Tweede Kamer gemeld. Ik vind het treurig dat het ondanks het verbod nog steeds plaatsvindt."

Ook gaat Van Rijn brancheorganisatie Actiz aanspreken en roept hij cliënten en hun familieleden op om onterechte bijbetalingen bij de NZa of het zorgkantoor te melden.