Partijleider Griekse Gouden Dageraad opgepakt

De Griekse politie heeft zaterdagochtend de leider van de neonazistische partij Gouden Dageraad opgepakt voor het oprichten van een criminele organisatie. Behalve partijleider Nikolaos Michaloliakos zijn ook andere leden van de extreem rechtse partij gearresteerd. Het is de eerste keer sinds 1974 dat in Griekenland parlementsleden worden gearresteerd.

Twee anonieme medewerkers van de politie stellen dat Mihaloliakos en Kasidiaris zijn opgepakt in een terrorismeonderzoek dat nog voortduurt. Voor drie of vier andere vertegenwoordigers van de partij staan nog arrestatiebevelen uit. Ook gaat de politie leden van de partij aanhouden. In totaal zouden zo'n 35 arrestatiebevelen uitstaan.

De operatie volgt op de moord 18 september in Athene op de linkse rapper Pavlos Fyssas (34). Hij stond bekend als antifascist. Kort na de steekpartij werd een man aangehouden die aanhanger van Gouden Dageraad zou zijn. Hij bekende de moord te hebben gepleegd.

Minister van openbare orde Nikos Dendias stelde een onderzoek in en zei dat hij wil dat dat de partij als geheel als criminele bende wordt vervolgd. Donderdag zei partijleider Mihaloliakos nog dat zijn parlementsleden mogelijk opstappen als het optreden van de autoriteiten tegen zijn partij niet ophoudt.

Dan zou voor iedere zetel die vrijkomt een tussentijdse verkiezing moeten worden gehouden. Als die zetels n handen komen van de oppositie, zou de brose regeringscoalitie kunnen instorten. Vicepremier Evangelos Venizelos was niet onder de indruk van het dreigement. Hij sprak in een reactie van een 'fantastische mogelijkheid'.

Voorheen was Gouden Dageraad een marginale organisatie met wortels in het neo-nazisme, maar mede door de economische crisis won de partij sterk aan populariteit. Sinds mei vorig jaar maakt de partij deel uit van het parlement. In de peilingen haalt de partij nog net geen zeven procent van de stemmen. De partij heeft momenteel achttien van de driehonderd parlementszetels in handen.

De overheid wil nog niet inhoudelijk op de arrestaties reageren. "Democratie kan zichzelf beschermen. Het recht zal zijn werk doen", zei een woordvoerder. Vertegenwoordigers en leden van de partij worden geregeld verdacht van gewelddadige aanvallen, vooral tegen immigranten. Ondanks zijn gewelddadige reputatie werd de partij populairder naarmate de armoede in Griekenland toenam.

De politie deed onlangs een inval in een kantoor van Gouden Dageraad in Athene. De partij zei toen niets met de steekpartij te maken te hebben.