Containers voor oude kleding vaker leeggeroofd

anoniem_22072019025900

Inzamelcontainers voor oude kleding worden steeds vaker leeggeroofd. Dat gebeurt vooral in grote steden zoals Rotterdam, Den Haag en Eindhoven, zeggen het Leger des Heils en de stichting Humana zaterdag tegen de NOS.

De stichtingen die kleding inzamelen vermoeden dat georganiseerde bendes uit Oost-Europa achter de diefstallen zitten. De prijs van textiel lag eerder rond de vijftig cent per kilo, maar is gestegen naar zo'n zeventig cent per kilo. Dieven breken containers open, klimmen erin of bieden mensen met een zak kleding aan hem voor hen in de container te gooien.

Humana heeft in Eindhoven gps-zenders in lokzakken geplaatst. Toen zo'n zak werd meegenomen, leidde dat naar een huis waar 2500 zakken met oude kleding waren opgeslagen. Ook worden anti-diefstalkleppen geplaatst om diefstal moeilijker te maken.

Door de crisis zou ook minder textiel worden gedoneerd. Over het algemeen neemt de hoeveelheid met zo'n zes procent af. In de grote steden is de afname door de diefstal twintig procent. In Rotterdam haalde Humana dit jaar zeventigduizend kilo minder op.