[WK] Van der Poel verrast door wereldtitel

Wielrenner Mathieu van der Poel was lang topfavoriet voor de wereldtitel bij de junioren, maar door een knieblessure werd er hevig getwijfeld over zijn kansen. "Het komt voor mezelf ook als een verrassing", zei de Nederlander zaterdag na afloop van zijn overwinning in Florence tegen Novum Nieuws.

"Ik wist dat ik ook koersen kon winnen met mijn blessure, maar de laatste tijd heb ik enorme last aan mijn rug en knie. Maar in de volle finale kan ik blijkbaar die knop uitzetten."

Op de laatste beklimming van de Fiesole reed Van der Poel naar koploper Franck Bonnamour toe. "Ik heb veel aan de Fransen gehad. Ze namen de koers in handen en Bonnamour deed veel kopwerk toen wij met z'n tweeën reden. Ik heb daar erg van geprofiteerd."

Dat Van der Poel zo lang wachtte om een aanval te plaatsen had een reden. Vader en oud-wielrenner Adri van der Poel had hem in de voorbereiding geadviseerd zo lang mogelijk te wachten met een aanval. "Ik heb hem een sms'je gestuurd met daarin de tekst dat hij een keer een goede aanval moest plaatsen. Prachtig dat de tactiek gelukt is", aldus Van der Poel senior.

De glunderende winnaar beschrijft de lezing: "Pa was van waarde. We hebben samen de aanval doorgesproken." Na een teleurstellende vijftigste plek in de tijdrit had Van der Poel geen vertrouwen in een goede afloop. "In een normale conditie wist ik dat ik hier kans had om te winnen, maar door al die blessures en de teleurstellende plek in de tijdrit ging ik flink twijfelen."

Adri van der Poel heeft in de dagen voorafgaand bewust zijn zoon vermeden. "Ik heb hem wel geadviseerd door middel van sms'jes, maar ik heb hem niet opgezocht in het hotel. Ik wist dat dat averechts ging werken."