DementPlus

In de rubriek Plat Haags nemen Driek Oplopers, Luc van Lier, Petertjeprik en harry64 het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep.

Die Henk Krol is een beetje een rare, ijdele man. Hij had probleemloos columnist bij FOK! kunnen worden. Nadat hij zich jarenlang had uitgeleefd als boegbeeld van de leren broeken, zakdoeken in kontzakken en houthakkershemdencultuur, is hij thans het gezicht van de rollatorscene. Je moet er maar zin in hebben.

Het hoofdbestuur, de afdelingsbestuurders en de Kamerleden van 50Plus komen vandaag bijeen in een poging, de grote problemen in de partij op te lossen en de geschillen te beslechten. Nou ja, slechts ongeveer een kwart van deze mensen zal op de bijeenkomst verschijnen. De rest is het helaas vergeten. Dementie is best lastig. De inderhaast aangeschafte flessen advocaat voor het vrouwelijke partijkader blijven dus grotendeels onaangeroerd. Maar dat er wat moet gebeuren, dat is wel duidelijk.

De oudjes rollen vechtend over de gang. Er gebeuren dingen die zo beschamend zijn, dat ik ze bijna niet durf op te schrijven. Een kopstuk in de partij wordt een zetel in het Europese parlement beloofd indien zij haar vriend ervan weerhoudt om met diens concurrerende partij OPA deel te nemen aan de landelijke verkiezingen. Ik zou hard lachen, als het niet zo triest was. De ene halfdemente bejaarde ritselt dat de andere halfdemente bejaarde het bestuur van de partij wordt uitgetrapt op het moment dat diens medestanders eventjes rustig aan moeten doen wegens hartklachten of een ziekenhuisopname.

In de Tweede Kamer opereert naast ijdeltuit Krol een meneer die werkelijk te stom is om voor de duvel te dansen. Norbert Klein. Hij ziet er uit als iemand van dik in de 70, maar is nog slechts 57 jaar. Een jonkie dus. Hij is niet gewoon dement, maar vroegdement. Een idioot die het zelfs presteerde om het busvervoer en de posterijen samen te willen voegen. Dan kon lijn 153 onderweg de brievenbussen even legen. Jammer dat je dan van Luttelgeest naar Emmeloord zes uur onderweg bent, als het ware.

En o, wat was Henk Krol beledigd toen Volkskrant-journaliste Yvonne Hofs in een meer dan uitstekend artikel eens uitlegde dat de senioren in ons land het prima voor mekaar hebben, en dat ze dus eens moeten ophouden met hun gejammer. Piswoest, was de pisnicht. Maar inhoudelijke tegenargumenten liet meneer Krol achterwege. Die had ‘ie niet.

Ik verlang heel erg naar het Duitse model. Partijen die daar niet minimaal 5% van de stemmen halen (dus in de Tweede Kamer zou dat, soepel afgerond, neerkomen op 7 zetels), die krijgen gewoon geen enkele zetel in de Kamer omdat ze te marginaal zijn en niet kunnen bogen op een serieus draagvlak in de samenleving.

De idioten van Henk Krol (die zelf trouwens geen deel van het partijbestuur uitmaakt) hebben wel een prachtige naam voor hun cluppie. 50Plus, heet die partij. Die naam slaat dus niet op het IQ van het bestuur, de Kamerleden en de kiezers. Dan heette die club 50Min.

Voorleesvoorstelling