50Plus bespreekt problemen met bestuur

Redactie

De top van 50Plus komt zaterdag bijeen om te praten over de problemen binnen het bestuur van de partij. Het gaat om een overleg tussen Kamerleden, Statenleden en voorzitters van de provinciale afdelingen, bevestigt voorzitter van het afdelingsbestuur in Gelderland Ruud Bakkers.

Bakkers wil niet inhoudelijk ingaan op wat zaterdag wordt besproken en waar of hoe laat dat gebeurt. Hij verwacht dat later zaterdag meer naar buiten komt over de besluiten die worden genomen.

Volgens de Volkskrant wordt zaterdag besloten of het bestuur, waar fractieleider Henk Krol overigens geen deel van uitmaakt, moet vertrekken. Het zou twee leden onterecht uit de partij hebben gezet. Een van die leden is Dick Schouw, de oprichter van Ouderen Politiek Actief (OPA). Die partij doet volgend jaar in tientallen steden mee aan lokale verkiezingen en overweegt mee te doen aan verkiezingen voor de Tweede Kamer. Schouw bracht lokale ouderenpartijen onder een naam bij elkaar nadat 50Plus had besloten de gemeenteraadsverkiezingen over te slaan.

Schouw en zijn vriendin Adriana Hernández, die ook in het bestuur zat, zijn volgens de krant op beschuldiging van integriteitsschending uit de partij gezet. Schouw omdat hij 'de grenzen die de partij heeft vastgesteld meerdere malen heeft overschreden'. Hernández omdat ze in ruil voor een tweede plaats op de kandidatenlisjt voor de Europese verkiezing ervoor zou zorgen dat de partij van haar vriend, OPA, niet zou meedoen aan de landelijke verkiezingen. Ze zou de afspraak niet zijn nagekomen.

Schouw zou veel connecties hebben bij provinciale bestuurders en Eerste Kamerleden. Juist zij moeten een besluit nemen over het royement van het tweetal. Zuid-Holland zou het bestuur er inmiddels van beschuldigen te driest te hebben geopereerd. In een brief van de afdeling zou staan dat het bestuur van 50Plus zijn positie moet 'heroverwegen'.