[WK] Nederlanders geloven in kansen op zwaar parcours

Boris (borisz)

De Nederlandse renners verwachten zondag bij de wegwedstrijd voor profs op het WK een prominente rol te kunnen spelen. "Het is een loodzwaar parcours, maar het ligt mij erg goed", zegt Bauke Mollema, die door bondscoach Johan Lammerts als kopman is aangewezen, aan Novum Nieuws. Robert Gesink dicht Nederland kansen toe op de wereldtitel. "Als outsider kunnen wij zeker een rol van betekenis spelen."

De profs beginnen zondag in Lucca iets na 10.00 uur aan de 272 kilometer lange beproeving. Na een lange aanloop van 106,6 kilometer bereiken de renners het plaatselijke rondje in Florence. Daar zullen twee beklimmingen als scherprechter gelden. De Fiesole is een lange klim van ruim vier kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,2 procent. De klim begint als een loper, maar na een kort herstelmoment komt het steilste gedeelte.

Na de eveneens steile afdaling van de Fiesole wordt de Via Salviati beklommen. De klim is met zijn zeshonderd meter vrij kort, maar ongelooflijk steil. Uitschieter is het stuk met een stijgingspercentage van zestien procent. Hier kunnen mannen met explosiviteit, zoals Philippe Gilbert en Joaquim Rodriguez, hun slag slaan.

Mollema, die spreekt van een van de zwaarste WK-parcoursen van de afgelopen vijftien jaar, vindt niet dat Nederland de koers moet dragen. "Ik verwacht dat Spanje en Italië de koers in handen nemen. Wij moeten ervoor zorgen dat we op het juiste moment meezitten."

Mollema gelooft in de Nederlandse ploeg. "Ik ben erg goed in vorm. Ik heb de laatste week van de Vuelta op reserve gereden, dus ik ben op dit moment niet helemaal kapot. Een verrassing is zeker mogelijk." Ook van de andere Nederlanders verwacht hij het nodige. "Robert Gesink heeft laten zien dat hij goed in vorm is en ik verwacht erg veel van Pieter Weening."

De kans is groot dat het zondag gaat regenen. Iets wat de Groninger helemaal niet erg vindt. "Ik maak me daar niet druk om. Ik denk niet dat regen slecht voor mij is, anderen hebben er juist wel een hekel aan."

Mollema is niet de enige troef die Nederland in handen heeft. Gesink is na een moeilijke periode weer in vorm, getuige zijn zege in de GP van Quebec. "Ik ben weer helemaal fris in de kop, de benen voelen weer top", zegt de Varssevelder, die het met Mollema eens is dat Spanje en Italië het heft in handen moeten nemen. "Wij zullen zo lang mogelijk moeten wachten en reageren als dat mogelijk is."

Ook Gesink verwacht veel van Pieter Weening. De Fries is de laatste maanden goed in vorm. Zo won hij begin augustus de Ronde van Polen. Toch blijft Weening broodnuchter onder alle aandacht. "Dit WK is geen hogere wiskunde. De besten blijven over en die gaan strijden om de wereldtitel. Je voelt in de laatste vijf rondes wel of je nog een rol van betekenis kunt spelen".

Wout Poels stelde zijn plek in de Nederlandse selectie ter beschikking, omdat hij niet voldoende in vorm was, en zodoende selecteerde bondscoach Lammerts een kleine week van tevoren Sebastian Langeveld als vervanger. "Dat telefoontje van de bondscoach kwam heel onverwacht. Ik had er niet meer op gerekend, maar natuurlijk ben ik er wel superblij mee".

Langevelds rol zal die van helper zijn. "Dat is logisch, want dit is geen parcours voor mij. Het is duidelijk dat Mollema en Gesink de kopmannen zullen zijn en ik moet zo goed mogelijk mijn werk doen."

De Nederlanders moeten de strijd aangaan met verschillende grote tenoren. Een van de kanshebbers is Fabian Cancellara. De Zwitser liet in 2009, toen in Mendrisio, zien op een soortgelijk parcours goed uit de voeten te kunnen. Hij was toen een van de sterkste mannen in koers. Mollema houdt serieus rekening met hem. "Ik zie Cancellara als de topfavoriet. Eigenlijk nog meer dan Sagan."

Cancellara houdt op zijn beurt weer serieus rekening met de Nederlandse ploeg. "Spanje en Italië zijn de belangrijkste landen op dit WK, maar ook Colombia en Nederland hebben een hele sterke ploeg. Het zou mij niet verbazen als zij er in de finale bij zijn".

Een andere favoriet - behalve de Slowaak Peter Sagan - is de Belg Philippe Gilbert. Maar die is niet zo goed in vorm als vorig jaar, toen hij de wereldtitel pakte in Valkenburg. De Waal spreekt van een loodzwaar parcours. "Je hebt hier amper herstelmomenten. Na de eerste klim ga je gelijk door naar de Salviati. Ik denk trouwens dat de beslissing niet op het steile gedeelte valt, maar pas op het vals platte stuk", aldus de Belg.

Het thuispubliek heeft de hoop vooral gevestigd op Vincenzo Nibali. De Italiaan zal gebrand zijn op een topprestatie en kan de heuvels goed aan. Wel is het van belang dat hij solo aankomt, want in een sprint zijn mannen als Sagan en Cancellara sterker dan de nummer twee van de afgelopen Ronde van Spanje.

Outsiders voor de titel zijn onder meer Christopher Froome, Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Greg Van Avermaet, Joaquim Rodriguez en Rigoberto Uran.