WK Qatar kost 4000 mensenlevens

MarcusViridis

Een voetbaltoernooitje mag wat kosten. Buiten de nodige steekpenningen om het evenement binnen te halen, sterven er ook dagelijks arbeiders bij de bouw van de stadions. Als je ze al arbeiders mag noemen: de identificatiepapieren zijn vaak ingenomen en van een loon is nauwelijks sprake.

Een onderzoek van The Guardian leert dat er gemiddeld een Nepalees per dag sterft in de bouw van het WK 2022 in Qatar. Let op: dit zijn zuiver en alleen de moderne slaven uit Nepal. Andere buitenlandse arbeidskrachten worden niet meegerekend. In totaal zijn er in de periode van 4 juni tot 8 augustus zeker al 44 Nepalezen kapot gegaan aan hartfalen en ongelukken op het werk.  

Ze worden uitgebuit, mishandeld en mogen vaak niet drinken terwijl ze zwaar werk uitvoeren in de bloedhete woestijn. Een strak voorbeeld van hoe de (zo ongeveer) rijkste mensen op aarde, omgaan met de (zo ongeveer) armste mensen op  aarde. Gezien het feit dat vaak hun paspoort wordt afgepakt, ze geen identificatie krijgen en vaak maanden op hun zeer karige loon moeten wachten, kan je hier zonder problemen spreken over moderne slavernij. Andere etnische groepen die goed vertegenwoordigd bij deze wantoestanden zijn  Pakistanen en mensen uit Bangladesh. Ook zij worden, ondanks de gemeenschappelijke deler 'islam' als minder dan een vrouw behandeld.

 Ze worden massaal op veel te kleine kamertjes gedumpt, waar ze allerlei zaken als ziektes met elkaar mogen delen. Voor eten mogen ze hooguit bedelen en werken doodleuk 12 uur op een lege maag. Mensen die klagen worden in elkaar geschopt.

Veel arbeiders worden onder valse voorwaarden naar het emiraat gelokt. Zo werkt ook de Pakistaanse regering vrolijk mee om ervoor te zorgen dat er inmiddels meer dan 100.000 arme Pakistani in de open gevangenis genaamd Qatar een betrekking gevonden hebben.

Het megalomane emiraat steekt zo’n 165 miljard euro’s in het project. Naar schatting zullen hier ongeveer 4000 mensen het leven bij laten.