[WK] Wereldtitel Van der Poel

heywoodu

Mathieu van der Poel is de nieuwe wereldkampioen bij de junioren. De achttienjarige Nederlander kwam na 140 kilometer solo over de streep.

Al vroeg in de wedstrijd ontstond er een grote kopgroep, met namens Nederland Jaap de Jong. Nadat het peloton op gang kwam bleek echter dat de kopgroep kansloos was, uiteindelijk was de Colombiaan Martinez de enige die nog tot de finish stand wist te houden in het peloton. Na diverse aanvallen vormde zich een kopgroep met renners die voor de zege konden strijden, waaronder de Fransman Franck Bonnamour en Van der Poel.

Op de voorlaatste klim van de wedstrijd had Bonnamour bovenaan een voorsprong van vijf seconden op Van der Poel, die tijdens de afdaling echter al snel aansloot. Op de Via Salviati, de laatste klim van de dag, sloeg de zoon van voormalig wereldkampioen veldrijden Adrie van der Poel zijn slag.

Mathieu, kleinzoon van wielerlegende Raymond Poulidor en zelf al tweevoudig wereldkampioen veldrijden bij de junioren, moest het nog vijf kilometer volhouden tegen de achtervolgers. Uitendelijk was zijn voorsprong groot genoeg om met vlag en al over de finish te komen, drie seconden voor de rest. Het zilver was voor de Deen Mads Pedersen terwijl de verrassende Albanees Iltjan Nika beslag legde op het brons.